264-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:37 Генеральна асамблея ООН більшістю голосів ухвалила резолюцію "Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України", підготовлений Україною за співавторства більше півсотні країн. "За" проголосувало 94 країни, "проти" – 13, утрималося – 74. "Проти" голосували: Білорусь, Центральноафриканська Республіка, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Нікарагуа, Росія, Сирія, Зімбабве. Резолюція містить підтвердження позиції держав ООН щодо підтримки суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України та вимогу до РФ негайно припинити застосування сили й повністю і беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Генасамблея визнає, що Росію слід притягнути до відповідальності за порушення міжнародного права, зокрема її агресію, а також міжнародного гуманітарного права і прав людини. Відповідно, юридичні наслідки для РФ мають включати відшкодування збитків, завданих Україні. Також Генасамблея "визнає необхідність створення у співпраці з Україною міжнародного механізму відшкодування збитків".

 

 

19:49 Міністри закордонних справ сьогодні під час зустрічі у Брюсселі ухвалили рішення про започаткування діяльності тренувальної місії ЄС для вишколу українських військовослужбовців. Про це сьогодні у Брюсселі заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, підсумовуючи засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ. "Ми підтвердили наш головний пріоритет, яким є підтримка України. Ми вислухали сьогодні міністра Кулебу, який приєднався до нас, щоб проінформувати про останній розвиток, і ми мали можливість підтвердити йому, що ЄС залишатиметься з Україною, поки Україна отримає перемогу, як це має розумітися – на українських умовах. До того часу, ми будемо залишатися об’єднаними у нашій підтримці України. Добрим доказом цього є те, що сьогодні ми започаткували військову допоміжну місію з метою тренування принаймні 15 тисяч українських військовослужбовців", – сказав Боррель, згідно з "Укрінформом". Він уточнив, що у роботі військової допоміжної місії для України братимуть участь декілька країн-членів, які надаватимуть не лише обладнання та інструкторів для проведення тренування, а й місця для тренування українських військовослужбовців. 

 

 

19:20 Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден запевнив, що США не примушуватимуть Україну до переговорів із Росією. "І ми не збираємося вести жодних переговорів. Нічого про Україну без України. Це рішення належить прийняти Україні", – сказав Байден на пресконференції на Балі. Як повідомляє "Голос Америки", Байден назвав "значною, значною перемогою" звільнення Херсона. "Я можу лише аплодувати мужності, рішучості та боєздатності українського народу та українських військових. Справді, вони просто дивовижні", – похвалив американський президент. Байден передбачає, що взимку наступальні дії сповільняться, проте Росії окупувати українські землі врешті не вдасться. "Гадаю, ми ще побачимо, яким буде результат – за винятком того, що я впевнений, що Росія не окупує Україну, як вони планували з самого початку", – сказав президент США.

 

 

18:54 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, продовжує обладнувати оборонні рубежі на лівому березі річки Дніпро. Водночас, веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. З метою поповнення втрат триває підготовка мобілізованого ворожого особового складу у військових навчальних закладах, центрах підготовки та подальше його переміщення до районів ведення бойових дій.

Протягом поточної доби російські окупанти завдали 2 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснили 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. За наявною інформацією, військовий комісаріат Брестської області оголосив тендер на друк бланків приписів мобілізованих у кількості 50 000 примірників з терміном виконання замовлення до 31 грудня поточного року.

Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів, не ігноруйте сигналів повітряної тривоги.

Також ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Амбарне, Анискине, Бударки, Вовчанськ, Кам’янка, Соснівка та Яблунівка Харківської області;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, по районах населених пунктів Берестове, Кислівка і Крохмальне Харківської області; Макіївка, Невське і Стельмахівка на Луганщині та Невельське і Торське Донецької області;

на Бахмутському напрямку – зі всього спектру артилерії, по районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Григорівка, Кліщіївка, Курдюмівка, Північне та Спірне Донецької області;

на Авдіївському напрямку – з різнокаліберної артилерії, по районах Водяного, Красногорівки, Мар’їнки, Новомихайлівки та Первомайського Донецької області;

на Новопавлівському напрямку – з артилерії різних типів, по районах населених пунктів Богоявленка, Велика Новосілка, Времівка, Вугледар, Новопіль, Павлівка та Пречистівка на Донеччині;

на Запорізькому напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Гуляйполе, Залізничне, Малинівка, Ольгівське, Темирівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Дудчани, Золота Балка, Миколаївка, Милове та Чорнобаївка Херсонської області.

Через складну гуманітарну ситуацію, що склалася у Луганській області, окупанти планують провести повну евакуацію цивільного населення з населених пунктів Кремінна, Сєверодонецьк та Рубіжне вглиб тимчасово окупованих територій.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження пункту управління одного з підрозділів окупаційних військ в місті Горлівка Донецької області. В результаті удару знищено 7 вантажних автомобілів та 2 гармати МТ-12 “Рапіра”. Також 15 загарбників поранено та пошкоджено 3 МТ-ЛБ. Інформація щодо загиблих окупантів уточнюється.

В місті Маріуполь окупаційна влада, замість забезпечення мінімальних побутових потреб населення, здійснює розширення зони покриття джерел пропаганди. Так, за наявною інформацією, окупанти запускають в ефір телеканал “Маріуполь-24”. Цілодобове мовлення планується запровадити протягом місяця.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. В свою чергу, воїни ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, а також 7 районів зосередження живої сили та ОВТ окупантів.

 

 

18:04 На одній із російських позицій у степу на деокупованій Херсонщині виявили тіла підвішених на мотузках сірих хом'яків – гризунів із Червоної книги України. Про це пише природоохоронна спільнота UA Animals. "Сірі хом’яки – гризуни із Червоної книги України. До війни вони охоронялися та оберігалися", – зазначили екоактивісти. Організація закликала підписати петицію про притягнення росіян до відповідальності за екоцид. "Росія має бути покарана за екоцид", – наполягають у спільноті. 

 

 

 

17:34 У селищі Архангельське на півночі Херсонщини виявили тіла подружжя фермерів, замордованих під час окупації. Про це повідомив Офіс генерального прокурора. "За попередніми даними, у серпні 2022 року під час окупації смт Архангельське Високопільської територіальної громади військовослужбовці ЗС РФ вбили місцеве подружжя фермерів у їх власному погребі на території домоволодіння. Під час проведення правоохоронцями слідчо-оперативних заходів виявлено місце захоронення тіл двох загиблих – чоловіка та жінки. При поверховому огляді тіл встановлено ушкодження черепів. Наразі їх направлено для проведення судово-медичної експертиз", – поінформували у прокуратурі.

 

 

17:07 Президент США Джо Байден і китайський лідер Сі Цзіньпін зустрілися на полях саміту G20 на Балі, Індонезія. "Президент Байден і президент Сі підтвердили свою згоду, що ядерна війна ніколи не повинна вестися і ніколи не може бути виграна, і підкреслили свою неприйнятність використання або загрози застосування ядерної зброї в Україні", – повідомив Білий дім за підсумками переговорів. На початку зустрічі в понеділок Байден сказав, що наддержави поділяють відповідальність показати світові, що вони можуть "впоратися з нашими розбіжностями, не допустити переростання конкуренції в конфлікт", передає "Голос Америки". Переговори, спрямовані на уникнення конфлікту між конкуруючими супердержавами, тривали три години.

 

 

16:49 Голова ЦРУ Вільям Бернс зустрівся із директором російської розвідки Наришкіним в Туреччині, підтвердив Білий дім. В раді з нацбезпеки США наголосили, що зустріч не мала на меті жодного обговорення врегулювання війни в Україні, а однією з тем розмов – застереження Росії від використання ядерної зброї в Україні.

 

 

16:26 Відомий OSINT-аналітик Def Mon підрахував, що Україна звільнила 52,5% території, окупованої Росією з 24 лютого цього року або 39% окупованої Росією з 2014 року.

 

 

 

16:21 Операція зі звільнення Херсона готувалася від вересня, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. "Дякую підрозділам Сил оборони за надзусилля зі звільнення Херсону! Операція тривала від початку вересня і закінчилася нашим успіхом. Однак він має свою ціну. Вічна пам’ять полеглим побратимам і посестрам!  Ми знаємо, за кого і за що воюємо. Разом до Перемоги!" – прокоментував генерал.

 

 

16:09 Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до міністра оборони Олексія Резнікова, щоб повернути акредитацію українським та закордонним медійникам, які висвітлювали події в Херсоні відразу після звільнення:

Жителі Херсону з прапорами на плечах співають гімн України в сюжеті CNN. Хіба це не прекрасно? Люди з інших країн побачили правду – що херсонцям не потрібен ніякий "руський мір", а вони є українцями і чекали на ЗСУ.
Контроль доступу медіа в умовах війни потрібен. Це міжнародний стандарт. І саме для цього в Генштабі створено Центральне управління цивільно-військового співробітництва ГШ ЗСУ (J9)
Однак недостатньою є комунікація з міжнародними медіа, задача яких давати оперативну інформацію з місця подій для того, щоб громадяни країн-партнерів на власні очі побачили задля чого працює зброя та гуманітарні програми, які фінансуються з податків.
Неприйнятним в таких умовах є скасування дозвілу на роботу
Є потреба переглянути це рішення та підходи до роботи цивільно-військового співробітництва з медіа. Саме про це я звернувся до Міністра оборони України Олексія Резнікова.
Світ повинен знати правду про злочини Російської Федерації!
А журналісти повинні мати можливість цю правду розповсюджувати!

 

 

15:41 Служба безпеки України затримала у Харкові російського агента, який передавав росіянам розвідувальні дані про дислокацію та переміщення українських військ на території регіону, зокрема, позиції протиповітряної оборони ЗСУ. "Встановлено, що, після того як зловмисник опублікував заборонену інформацію, «розкриті» позиції української ППО п'ять разів піддавалися прицільним обстрілам з боку ворога", – прокоментували у СБУ.

 

 

15:07 У Бериславському районі росіяни замінували об’єкти критичної інфраструктури, повідомив начальник Бериславської районної військової адміністрації Володимир Літвінов. "Ворог при відході замінував практично все – це об’єкти критичної інфраструктури, житлові будинки, медичні заклади та заклади освіти, лісосмуги. У місті Берислав російські війська підірвали високовольтні лінії електропередач, зруйновано близько півтора кілометра опор та ліній. Тому місто залишається без електроспоживання, також відсутнє газо- та водопостачання. Крім того, в місті Берислав 11 водонапірних свердловин – є інформація, що деякі з них заміновані", – сказав Літвінов в етері національного телемаратону.

 

 

14:41 Росія намагається ввести в оману світову спільноту, Україна не вірить її заявам, заявив Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Херсона:

«Ми йдемо далі. Ми готові до миру, але миру для всієї нашої країни. Це територія всієї нашої держави. Ми поважаємо міжнародне право й суверенітет кожної держави, а зараз ідеться про суверенітет нашої держави. Тому ми боремося проти російської агресії.

Нас не цікавить територія інших країн. Нас цікавить лише деокупація нашої країни, наших територій. Я не знаю, що буде наступним, але це буде».

 

 

13:56 Президент України Володимир Зеленський узяв участь у церемонії підняття Державного прапора на центральній площі Херсона. Він подякував українським військовим, які брали участь у звільненні українських земель, і зазначив, що для нього честь бути сьогодні разом із ними в українському Херсоні. "Від цього дуже тепло на серці, на душі. Хочу подякувати вам за те, що ви такі є і що повертаєте Україну на Херсонщину. Повертаємо наші Збройні Сили, нашу державу, наш прапор", – сказав голова держави. Зеленський зауважив, що російські війська залишили на Херсонщині велику кількість зруйнованих будинків та інших споруд, пошкоджені комунікації, розстріляні автомобілі. "Це те, що наробила Російська Федерація в нашій державі, – показала всьому світові, що вона може вбивати", – наголосив Президент. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять тих, хто загинув заради звільнення Херсонщини.

 

 

 

 

13:22 За інформацією російського "Коммерсанта", сьогодні в Анкарі російська делегація на чолі зі Службою зовнішньої розвідки Сергєєм Наришкіним проведе переговори з американською делегацією. Прессекретар Путіна Пєсков відмовився підтвердити чи спростувати цю інформацію.

 

 

12:37 Після того, як Збройні Сили України звільнили від російських окупантів село Макіївка, на Луганщині вже деокуповано 12 поселень, повідомив голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

 

 

12:04 Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко обіцяє вжити належних заходів щодо Церкви Московського патріархату, якщо підтвердиться достовірність відео із храму Києво-Печерської лаври з піснеспівами на честь Росії. "Уже працюють Національна поліція України та Служба безпеки України. Наразі першочергово важливо встановити автентичність відео. Від цього будуть залежати подальші дії та наслідки. У разі, якщо відео є автентичним, ми закликаємо вжити негайних процесуальних дій щодо очільників УПЦ", – прокоментував Ткаченко. 

 

 

11:38 Президент України Володимир Зеленський приїхав до щойно звільненого Херсона. Фото – Reuters.

 

 

 

11:19 Речниця пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталя Гуменюк прокоментувала спекуляції про відсутність значних втрат росіян під час утечі з Херсона. "Тому що течія швидка, Дніпро глибокий, і те, що пішло за російським кораблем, треба виловити й облікувати", – сказала вона.

 

 

10:55 Бойовик терористичної організації "ДНР" на прізвисько "Філ" отримав вирок – 12 років в'язниці – за звинуваченням у державній зраді та участі в незаконних збройних формуваннях. Про це повідомила Служба безпеки України. "Слідчі СБУ встановили, що як оператор-навідник танку Т72 він здійснив щонайменше 20 пострілів по житлових багатоповерхівках Маріуполя. Рашиста вдалося схопити укінці квітня неподалік села Рівнопіль на Донеччині", – поінформували у спецслужбі.

 

 

10:24 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Зима змінить умови конфлікту як для російських, так і для українських сил. Зміна тривалості світлового дня, температури і погоди створить виняткові виклики для солдатів, які воюють. Будь-які рішення, які прийматиме російський генеральний штаб, будуть частково обумовлені настанням зими.

Світловий день скоротиться до менш ніж 9 годин на добу, порівняно з 15–16 год. у розпал літа. Це призводить до меншої кількості наступальних дій і більш статичної оборони. Засоби нічного бачення є коштовним товаром, що ще більше посилює небажання воювати вночі.

Середня найвища температура знизиться з 13 градусів за Цельсієм у вересні-листопаді до нуля у грудні-лютому. Військовослужбовці, яким не вистачає зимового одягу та житла, з високою ймовірністю будуть травмовані холодом. Крім того, вікно «золотої години», протягом якого можна врятувати важкопораненого солдата, скорочується приблизно вдвічі, що робить ризик контакту з ворогом значно більшим.

Погодні умови, найімовірніше, призведуть до збільшення кількості опадів, швидкості вітру та снігопаду. Кожне з них створюватиме додаткові виклики і без того низькому моральному духу російських сил, але також спричинятиме проблеми з обслуговуванням обладнання. Обов'язкові дії, такі як чищення зброї, мають бути адаптовані до умов, і ризик несправності зброї зростає.

 

 

10:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Фінансист "Групи Ваґнера" Євгеній Прігожин звернувся до генпрокуратури Росії з проханням порушити справу проти губернатора Санкт-Петербурга Алєксандра Бєглова за державну зраду на тлі вірусних кадрів убивства силами Ваґнера одного зі своїх. Прігожин і російські націоналістичні міліблогери значною мірою підтримали вбивство ймовірного зрадника.

• Російське військове угруповання, дислоковане в Білорусі, продовжує генерувати соціальну напругу серед білорусів. 

• Російські джерела стверджують, що українські війська продовжували контрнаступальні дії в напрямку Кремінної та Сватового.

• Українські війська продовжували зміцнювати контроль над правим берегом Дніпра в Херсонській області. Українські війська завдали удару по російській військовій базі в Чаплинці Херсонської області, за 50 км на південь від Берислава на східному березі Дніпра.

• Російські війська продовжували вести наступальні дії на напрямках Бахмут, Авдіївка та Вугледар. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська захопили Майорськ на південний схід від Бахмута.

• Російські війська продовжували конвенційний обстріл непрямого наведення по прифронтових населених пунктах Запорізької та Дніпропетровської областей. Російські війська завдали удару по Запоріжжю з ракети «Іскандер».

• Речник Кремля Дмітрій Пєсков оголосив, що президент Росії Владімір Путін наказав демобілізувати мобілізованих студентів у окупованих Росією Луганській і Донецькій областях, ймовірно, в рамках поточних зусиль з інтеграції маріонеткових сил у збройні сили Росії. 

• Російські війська й окупаційні чиновники примусово мобілізують чоловіків в окупованому Росією Мелітополі Запорізької області та змушують їх будувати окопи й оборонні укріплення в місті.

• Українські посадовці заявили, що російські війська відходять із лівого берега Дніпра і зосереджують сили і засоби в Мелітополі Запорізької області та Маріуполі Донецької області.

• Президент Росії Путін запропонував поправку до законопроєкту, яка дозволить російським чиновникам позбавляти російського громадянства за поширення «неправдивої» інформації про російських військових, участь в екстремістських або небажаних організаціях або заклики до порушення російської «територіальної цілісності».

 

Росіяни не створюють умов для послаблення бойових дій до кінця осені та до зими, а починають новий наступ у Донецькій області. Українці, ймовірно, використають відновлені після звільнення західного Херсона збройні сили, щоб посилити свій поточний контрнаступ у Луганській області або розпочати новий контрнаступ в іншому місці. Зараз не час уповільнювати надання допомоги чи наполягати на припиненні вогню чи переговорах, а радше час допомогти Україні скористатися її динамікою в умовах, які сприяють Києву, а не Москві.

Україна здобула важливу перемогу в кампанії, яка звільнила західну частину Херсонської області, кульмінацією якої стало відведення російських військ, завершене 11 листопада. Російський президент Путін був сповнений рішучості утримувати цю ключову територію, володіння якою дозволило б йому відновити вторгнення на неокуповану Україну з позицій на західному березі Дніпра. Це міркування, мабуть, було важливішим у розрахунках Путіна, ніж символічна цінність утримання єдиної обласної столиці, яку його війська захопили з 24 лютого 2022 року. (Росія вже взяла міста Луганськ і Донецьк під час свого вторгнення в 2014–2015 роках). Путін виділив значні російські сили для захисту західного Херсона, включно з багатьма елітними повітряно-десантними частинами, які залишилися в розпорядженні російських військових. Він також запровадив з 21 вересня часткову мобілізацію резервістів і виділив підкріплення, спричинене. Ці сили окопалися та вели важкі бої, щоб утримати свої позиції, зазнавши значних втрат. Успіх України, незважаючи на таку рішучість Росії та виділення дефіцитних елітних підрозділів, багато в чому навіть більш вражаючий, ніж її перемога в Харківській області в середині вересня.

Успіх України значною мірою став результатом інноваційного використання Збройними Силами України наданої США високоточної ракетної системи HIMARS для переривання російських ліній постачання. Боєприпаси HIMARS, які США надали Україні, не пасують для руйнування мостів – їхні боєголовки замалі й не оптимізовані для таких ударів. ЗСУ розробили тактику, щоб обійти це обмеження, завдаючи численні високоточні удари по ключовому Антонівському мосту та дорозі, що пролягала над Каховською дамбою, таким чином, щоб без фактичного руйнування інфраструктури мостів (або серйозного пошкодження дамби) розірвати проїжджу частину, зробивши її непридатною для використання. ЗСУ продовжували завдавати ударів по мостах, коли росіяни намагалися їх відремонтувати, націлюючись на ремонтне обладнання, а також на дороги, поки росіяни нарешті здалися. Росіяни намагалися побудувати понтонний міст під Антонівським мостом як пом’якшення, але ЗСУ також атакували цю спробу, через що росіяни відмовилися від неї. Наприкінці росіяни залишилися з баржами, які перевозили припаси, обладнання та підкріплення зі східного на західний берег. ЗСУ атакували також і баржі та розвантаження, та й поромної системи в будь-якому разі було недостатньо для забезпечення 20-тисячних російських механізованих військ, які намагалися утримати свою базу на західному березі річки.

Ще до того часу, коли генерал російської армії Суровікін прийняв командування російським вторгненням в Україну 8 жовтня, було зрозуміло, що росіяни не зможуть захистити тут свої позиції. Суровікін майже негайно повідомив про свій намір відступити із західної частини Херсонщини і, ймовірно, почав створення умов для відступу протягом кількох тижнів. Незрозуміло, чи на той час Путін уже дозволив Суровікіну повністю покинути західну Херсонщину, чи Суровікін мав продовжувати діяти, щоб переконати Путіна в безнадійності будь-яких спроб утриматися на західному березі. Як би там не було, міністр оборони Росії Шойгу зустрівся з Суровікіним 9 листопада в постановочній публічній обстановці та наказав йому відійти, що Суровікін негайно зробив.

Ймовірно, Путін підвищив Суровікіна і дозволив йому вийти із західної Херсонщини за умови, що він займе решту Донецької області, використовуючи російські сили, що відступили із західної Херсонщини, а також новоприбулих мобілізованих військовослужбовців. Це спостереження Андрія Загороднюка, голови Українського центру оборонних стратегій, є найвірогіднішим поясненням відновлення інтенсивності російських наступальних операцій спочатку навколо Бахмута, а потім на південний захід у районі Вугледара, яке розпочалося 28 жовтня – інакше ці наступальні дії не мають сенсу. Вони, окрім Бахмута, розташовані далеко від оперативно важливих місць і були запущені у важкий неясний час недостатньо підготовленими мобілізованими військовослужбовцями до того, як російські командири в цьому районі накопичили достатньо бойової потужності для рішучих операцій. Ймовірно, Суровікін наказав їм почати на знак серйозності своєї прихильності Путіну.

Російські наступальні операції в Донецькій області найближчими тижнями посиляться, оскільки разом із силами, виведеними із західної Херсонщини, прибудуть додаткові мобілізовані військовослужбовці. Українські сили в цьому районі опиняться у важких умовах, і Києву, ймовірно, доведеться відволікти війська для оборони від цих нових наступальних дій Росії. Росіяни навряд чи досягнуть значних операційних здобутків, незважаючи на свої поновлені зусилля, хоча вони, ймовірно, з часом зможуть за величезну ціну взяти Бахмут. Російські мобілізовані військовослужбовці показали себе недостатньо навченими, погано оснащеними та дуже неохоче воювати. Вони не прибувають злютованими підрозділами, а ріше надсилаються як окремі або невеликі підрозділи на заміну підрозділам, які воюють без відпочинку протягом дев’яти місяців, зазнали руйнівних втрат у людях і техніці та самі значною мірою деморалізовані.

У Донецькій області діють звичайні підрозділи регулярних ЗС РФ, мобілізовані військовослужбовці, війська приватної військової компанії «Ваґнер», формування БАРС (російського добровольчого резерву), підрозділи ополчення Донецької та Луганської "народних республік", військовослужбовці чеченських підрозділів Рамзана Кадирова, та добровольчих батальйонів. Це химерне згрупування бойових сил матиме значно меншу ефективну бойову потужність, ніж угруповання регулярних підрозділів подібного розміру. Надзвичайно малоймовірно, що Суровікін зможе сформувати його в силу, здатну вести широкомасштабну наступальну механізовану маневрову війну, особливо з огляду на те, що він навіть не виділяє (або йому не дозволено) час, щоб створити цілісну ударну силу перед тим, як кинути це в атаку. Це дивне поєднання сил, ймовірно, дасть певні переваги внаслідок самої ваги чисельності, але українські захисники, ймовірно, посилені, швидше за все, змусять його зупинитися протягом наступних кількох місяців неподалік від вихідних точок.

Україна також, ймовірно, відновить бойові підрозділи із західної Херсонщини та передислокує її в інші райони як для оборонних, так і для контрнаступальних операцій. Можливо, ЗСУ могли би спробувати переслідувати росіян через річку Дніпро в різних точках, але навряд чи зроблять це, оскільки логістична підтримка українських позицій на східному березі була б дуже складною. Таким чином, ЗСУ, швидше за все, консолідують свій контроль над західним берегом, залишать достатньо сил, щоб стримати будь-які спроби Росії знову перетнути річку, і перерозподіляють сили в інші райони. Російський наступ у Донецькій області, ймовірно, вимагатиме від ЗСУ відволікти частину сил для оборони в цьому районі, але ЗСУ, ймовірно, спрямують принаймні частину відновленої бойової сили або для посилення свого поточного контрнаступу в Луганській області, або для відкриють інший контрнаступ десь ще.

Українські сили продовжують досягати обмежених успіхів у Луганській області та, ймовірно, зможуть досягти більших успіхів, якщо їх посилять війська із західної Херсонщини. Звичайно, росіяни також зміцнюють свої оборонні позиції в Луганській області, але ЗСУ, незважаючи на це, просуваються вперед, і немає підстав прогнозувати, що погано навчені, погано оснащені та з низьким моральним духом російські резервісти зможуть зупинити окрилені своїми перемогами українські війська в їхньому просуванні.

Тому припинення або тривале уповільнення бойових дій протягом наступних кількох місяців є дуже малоймовірним. Росіяни підкреслено не намагаються встановити та зміцнити оборонні позиції по всьому напрямку, а відновлюють наступальні дії в Донецькій області. Українці майже напевно продовжуватимуть свої контрнаступальні операції, які вже ведуться. Обидві сторони воюють у дуже болотистих умовах. Вони навряд чи припинять боротьбу, коли зима заморозить землю і зробить її ще більш сприятливою для широкомасштабної механізованої маневрової війни. Бойові дії, найімовірніше, посиляться, а не ослабнуть зі зниженням температури.

Будь-яка спроба припинення вогню чи припинення бойових дій у цей час була би в переважній більшості на користь Росії. Путін повинен бажати такого припинення вогню у власних інтересах. Він повинен усвідомити, що йому потрібно дати своїм силам час на відновлення та дати час резервістам, які надходять до театру бойових дій, інтегруватися у свої підрозділи, навчитися та підготуватися до серйозних боїв. Він мав би завадити українцям скористатися емоційним підйомом своїх останніх перемог. Тому той факт, що Путін продовжує підштовхувати своїх генералів до наступу за цих обставин, є серйозною помилкою з військової точки зору. Ймовірно, це є наслідком певних психологічних факторів, які спонукали Путіна розпочати вторгнення, але також дедалі більше через потребу Путіна продемонструвати свою твердість жорсткій фракції, яку очолює, принаймні публічно, фінансист "Ваґнера" Євгеній Пригожин. Тому Путін навряд чи буде прагнути припинення вогню, якщо воно не супроводжуватиметься значними українськими або міжнародними поступками. Наполеон прекрасно сказав: «Ніколи не перебивайте свого ворога, коли він робить помилку». Цей афоризм ніколи не був більш правдивим: Україна та її прибічники повинні скористатися помилкою Путіна, продовжуючи контрнаступ за обставин, значно сприятливіших для Києва, ніж для Москви.

Україна аж ніяк не звільнила мінімальну територію, необхідну для її майбутньої безпеки та економічного виживання, навіть з остаточною перемогою на західній Херсонщині. Місто Мелітополь і прилеглі території, Запорізька атомна електростанція, землі на східному березі нижньої течії Дніпра та території Донецької та Луганської областей є життєво важливими для України. Дискусії про майбутнє Криму й інших українських земель, незаконно окупованих Росією після 2014 року, є передчасними. Україна повинна звільнити десятки тисяч квадратних кілометрів, окрім цих територій, якщо вона хоче захистити себе від майбутніх нападів Росії та відновити функціональну економіку.

 

 

09:42 Журналістам CNN і Sky News, котрі виходили у прямий етер зі щойно звільненого Херсона, припинили дію акредитацій: вони порушили режим відвідин зони бойових дій. У повідомленні на Facebook-сторінці Генерального штабу йдеться про те, що "низці представників ЗМІ, які порушили правила роботи у районі ведення бойових дій, скасовано дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнані не чинними". "Нещодавно деякі представники ЗМІ, ігноруючи наявні заборони та застереження, без погодження з відповідними командирами та службами зв’язків з громадськістю військових частин здійснювали інформаційну діяльність в місті Херсон ще до завершення стабілізаційних заходів. Такі дії є грубим порушенням вимог наказу Головнокомандувача Збройних сил України №73 від 03.03.2022, а також відповідних розпоряджень військового командування", – йдеться в заяві. У повідомленні не вказано назв конкретних медій. Джерела "Детектора медіа" повідомляють, що дозвіл на роботу скасували щонайменше шістьом журналістам знімальних груп, у тому числі CNN та SkyNews. Окрім них, у Херсоні працювали знімальні групи "Суспільного" та Hromadske; в етері каналу "Рада" було включення з Херсона. 

 

 

 

09:03 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 81 370 (+510) осіб,

танків – 2848 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 5748 (+6) од.,

артилерійських систем – 1839 (+2) од.,

РСЗВ – 393 (+0) од.,

засобів ППО – 206 (+0) од.,

літаків – 278 (+0) од.,

гелікоптерів – 261 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1509 (+2) од.,

крилатих ракет – 399 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4316 (+21) од.,

спеціальної техніки – 160 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

83,3% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

33,1% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

71,9% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

59,7% артилерійських систем (з них 1,6% за минулий тиждень),

35,3% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

22,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,3% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

14,7% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, продовжує обладнувати оборонні рубежі на лівому березі Дніпра. Водночас, веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. З метою поповнення втрат особового складу та формування підрозділів, противник продовжує переміщення мобілізованого особового складу до районів ведення бойових дій на території України. У місті Ростов-на-Дону проводяться тренування населення з цивільної оборони.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Білогорівка, Курдюмівка, Водяне і Мар’їнка на Донеччині.

Ворог не припиняє обстрілів населених пунктів та позицій наших підрозділів вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Від ударів російських окупантів постраждало місто Харків та населені пункти Харківської області.

Загалом, протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних та 13 авіаційних ударів, здійснив близько 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з артилерії різних типів, по районах населених пунктів Миколаївка, Залізний Міст, Леонівка Чернігівської області, а також Вовківка, Заруцьке, Соснівка, Ходине, Фотовиж, Уланове, Сваркове, Волфине, Павлівка і Кіндратівка на Сумщині;

на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Відродженівське, Уди, Стрілеча, Огірцеве, Аниськине, Амбарне, Колодязне та Кам’янка Харківської області;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та усього спектру артилерії, по районах населених пунктів Кислівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове, Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка та Невське;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Білогорівка, Григорівка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут та Кліщіївка;

на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, по районах Первомайського, Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки;

на Новопавлівському напрямку – з танків та усього спектру артилерії, по районах населених пунктів Вугледар, Павлівка, Новоукраїнка, Пречистівка, Велика Новосілка та Времівка;

на Запорізькому напрямку – з танків та артилерії, по районах населених пунктів Новопіль, Темирівка, Ольгівське та Залізничне.

На Таврійському напрямку вогневого ураження з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Безпосередньо артилерійські обстріли ворог здійснив по Вищетарасівці, Добрій Надії та Іллінці Дніпропетровської області.

У звільнених населених пунктах Херсонської області зберігається високий рівень мінної небезпеки. Відзначається посилення противником ведення повітряної розвідки, що може свідчити про планування ним вогневого ураження як військових, так і цивільних об’єктів. Підрозділи Сил оборони продовжують здійснювати стабілізаційні заходи.

За наявною інформацією, 12 листопада, російські окупанти здійснили мінометний обстріл приватного сектору населеного пункту Горностаївка Херсонської області, мешканці якого відмовилися від так званої евакуації.

Внаслідок обстрілу загинули двоє та отримали поранення троє місцевих жителів.

В окремих тимчасово зайнятих населених пунктах Запорізької області триває виселення місцевих мешканців з їхніх осель для розквартирування військовослужбовців окупаційних військ.

З 10 листопада поточного року спостерігається так звана “евакуація” майна Донецького управління залізничних доріг до міста Іловайськ.

Противник продовжує зазнавати втрат. За уточненою інформацією, в ніч на 13 листопада, Сили оборони в районі населеного пункту Каїри Херсонської області знищили склад боєприпасів, близько 40 російських окупантів, 2 одиниці броньованої техніки та 10 вантажних автомобілів противника.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала по ворогу 16 ударів. Під ураження потрапили 10 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 6 позицій зенітно-ракетних комплексів окупантів.

За минулу добу Сили оборони збили БпЛА типу “Орлан-10”. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 11 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, а також 2 інших важливих цілі ворога.

 

 

08:11 На Херсонщині росіяни чинили такі ж звірства, як і в інших окупованих регіонах, заявив Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні. "Слідчими вже задокументовано понад 400 російських воєнних злочинів, виявляються тіла вбитих – і цивільних, і військових. На Херсонщині російська армія лишила по собі такі ж звірства, як і в інших регіонах нашої країни, куди змогла зайти", – сказав Зеленський.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник продовжує облаштування оборони на лівому березі Дніпра, намагається створити додаткові рубежі оборони, багаторівневу утримати зайняті рубежі. Продовжує наносити вогневе ураження наших військ та деокуповакних населених пунктів вздовж правого берега Дніпра із застосуванням авіації, важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню, мінометів.

Завдав ракетного удару двома ракетами Х-31 в Бериславському районі. Без людських втрат та руйнувань інфраструктури.

По Марганецькій громаді Нікопольщини вдарив «Ураганом» двічі. Без постраждалих, по відкритих поверхнях.

Нашими авіаторами уражено 4 райони зосередження ворожої живої сили, озброєння та техніки на лівому березі.

Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 33 вогневих завдання. Наразі підтверджено результати ворожих втрат у кількості 40 рашистів, 7 одиниць авто-бронетехніки. Решта результатів дорозвідуються.

В Чорному морі корабельне угруповання ворога налічує 12 бойових кораблів, серед яких нема ракетоносія на чергуванні. Але це не привід розслаблюватися. Протягом кількох годин ситуація може зазнати суттєвих змін і ракетоносій буде приведений в підвищену бойову готовність.

 

14.11.2022