263-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:19 Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що одне зі завдань флоту морських безпілотників – охорона торгових суден у "зерновому коридорі" від можливих атак Росії, а також протидія російським кораблям-ракетоносіям. “Перед флотом безпілотників може стояти завдання захисту торгових суден від можливих атак Росії. Нагадаю, що саме російський флот з початку війни блокував українські порти, атакував торговельні судна, українські міста, інфраструктуру, окуповував частину наших територій“, – розповів Боднар у інтерв'ю Naval News. За перші дні кампанії вдалося зібрати 120 мільйонів гривень; їх вистачить на 12 дронів.

 

 

20:51 Село Макіївка Луганської області між Кремінною та Сватовим знову перейшло під контроль Збройних Сил України, повідомляє Луганська ОВА. Проєкт Deepstate пише: "З'явилось відеопідтвердження успішного штурму наших військових. "Хрестоносців" зафіксовано на східній околиці села... Ворог поніс важкі втрати вбитими".

 

 

 

19:05 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, продовжує обладнувати оборонні рубежі на лівому березі Дніпра. Водночас веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. З метою поповнення втрат ворог продовжує підготовку мобілізованого особового складу у військових навчальних закладах, центрах підготовки та подальше переміщення цих осіб до районів ведення бойових дій.

Протягом поточної доби російські окупанти завдали один ракетний та 6 авіаційних ударів, здійснили понад 14 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. У військових комісаріатах Брестської області, у період з 7 по 11 листопада, проводились заходи з уточнення особистих даних чоловіків призовного віку. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів, зокрема й із застосуванням ударних БпЛА з території та повітряного простору республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – з артилерії різних типів, по районах населених пунктів Стрілеча, Стариця, Бугруватка, Огірцеве, Різникове, Вільхуватка, Колодязне, Бологівка та Фиголівка;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове, Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Терни та Зарічне;

на Бахмутському напрямку – з усього спектру артилерії, по районах населених пунктів Білогорівка, Верхньокам’янське, Спірне, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Андріївка, Зеленопілля, Курдюмівка, Озарянівка, Залізне та Нью-Йорк;

на Авдіївському напрямку – з різнокаліберної артилерії, по районах Веселого, Кам’янки, Авдіївки, Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки;

на Новопавлівському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Парасковіївка, Вугледар, Богоявленка, Павлівка, Новоукраїнка, Пречистівка, Велика Новосілка, Времівка, Темирівка, Новопіль, Ольгівське та Полтавка;

на Запорізькому напрямку – з артилерії різних типів, по районах населених пунктів Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Новоданилівка та Малі Щербаки.

На Таврійському напрямку артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Вищетарасівка, Милове, Золота Балка, Михайлівка та Шевченківка. Безпосередньо вогневого ураження зазнало село Добра Надія Дніпропетровської області.

У звільнених населених пунктах Херсонської області тривають стабілізаційні заходи.

Відзначається нарощення угруповання окупаційних військ в районі Мелітополя Запорізької області. По периметру міста будуються укріплення та фортифікаційні споруди. Цивільним заборонено наближатись до району аеродрому. До міста прибувають колони зі сторони міста Токмак.

В тимчасово зайнятих ворогом населених пунктах Каховка, Таврійськ і Нова Каховка Херсонської області спостерігається зменшення кількості особового складу противника. У містах залишається мінімальна кількість окупантів, по вулицях пересуваються патрулі.

Українська авіація протягом доби завдала по ворогу 16 ударів. Під ураження потрапили 10 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 6 позицій зенітно-ракетних комплексів противника.

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили пункт управління та 10 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки.

 

 

18:21 Після укладення мирної угоди з Україною санкції проти Росії можуть бути переглянуті, однак це не означає, що всі обмеження відразу перестануть діяти, розповіла міністр фінансів США Джаннет Єллен.

 

 

18:02 Україна – це єдина країна, яка готова воювати за Молдову проти Росії, заявив ексміністр оборони Молдови Анатоль Шалару: "Єдина країна та партнер, який може допомогти нам зараз швидко розв'язати питання з Придністров'ям, – це Україна. Це єдина країна, яка в разі потреби буде воювати за Молдову проти Росії, російської армії в Придністров'ї. Україна – єдина країна, яка зараз зацікавлена у розв'язанні цього питання, тому що цей "молдовський Калінінград" як ніж у спині Молдови та України. Не потрібно перебільшувати значення російського контингенту у Придністров’ї, їх там менш ніж 2 тис. військових, з яких тільки 30% є росіянами. Ця обмежена група російських військ перебуває там нелегально. На жаль, наша влада прислухалася до думки Європи. Німеччина була єдиною країною, яка підтримувала федералізацію Молдови. У Меркель та Путіна була окрема домовленість щодо Придністров'я та Молдови. Вони хотіли підтримувати цей режим там за допомогою РФ".

 

 

17:42 Підрозділами ЗСУ на правому березі Дніпра з початку тижня деокуповано 179 населених пунктів на понад 4,5 тис. кв. км, повідомив спікер оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

 

 

16:24 Служба безпеки України вивчає обставини інциденту в одному із храмів Києво-Печерської лаври, у котрому начебто співали пісні, що вихваляють "русскій мір". "Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв'язала Росія проти України, чекає на "пробудження матінки-русі", мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України і наших громадян. І ми не допустимо таких проявів", – заявив керівник СБУ Василь Малюк. Раніше священник Михайло Омелян опублікував відео з храму, котрий нібито належить до комплексу Києво-Печерської лаври, із пісноспівами про Росію, "матушку-Русь".

 

 

15:52 За продовження "воєнної операції" в Україні виступають 48% москвичів, за початок мирних переговорів – 45%, свідчать дані вуличного опитування у Москві непровладної групи соціологів Russian Field 4–5 листопада. Це співвідношення кардинально відрізняються в різних вікових групах: серед респондентів 18–44 років переважають прихильники переговорів, серед старших – прихильники війни:

 

 

Характерно, що частка прихильників війни за минулий тиждень зросла на 7%.

Повернувшись у минуле, 37% опитаних скасували би рішення про початок "військової операції" на території України, але 49% цього би не робили. Частка перших дещо зросла після харківської офензиви ЗСУ і після цього в межах статистичної похибки не змінилася, частка ж других не міняється з травня.

 

 

 

14:32 Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреш виступив проти "абиякого миру" в Україні. Під час пресової конференції на марґінесі саміту Асоціації держав Південно-Східної Азії у Пномпені, Камбоджа, Гутерреш наголосив на тому, що російське вторгнення є порушенням Статуту ООН та територіальної цілісності країни. Він наполягає, що “дуже важливо створити умови для поступового відновлення діалогу, який приведе до майбутнього, де пануватиме мир”. "Але не абиякий мир – мир, заснований на цінностях Статуту ООН,  і мир, заснований на міжнародному праві", – цитує ICTV.

 

 

14:04 У російських Telegram-каналах опублікували відео страти колишнього члена "Приватної військової компанії Вагнера" Євґєнія Нужина, який раніше перебував в українському полоні. Ролик описують як акт помсти, вчинений самими "вагнерівцями". На відео найманця змусили зізнатися в тому, що він здався в неволю, щоби воювати проти Росії. Російські інтернет-ресурси також поширюють коментар засновника "ПВК Вагнера" Євґєнія Пріґожина, у котрому той схвалює акт розправи. "Я вважаю, що історію ліпше дивитися у театрі. Щодо забитого, то в цьому шоу видно, що він не знайшов щастя в Україні, а зустрівся з недобрими, але справедливими людьми. Як на мене, цей фільм називається: "Псові – псяча смерть". Прекрасна режисерська робота, дивиться на одному подиху. Сподіваюся, під час зйомок жодна тварина не постраждала".

 

#коментар

 

Спочатку Україна закликає росіян здаватися в полон.

Потім «журналісти» роблять з цими полоненими сюжети, спонукаючи розповідати, як вони співпрацюють з українським слідством і як в Росії все погано. Зрозуміло, що все це за сприяння українських спецслужб.

Потім ці ж спецслужби обмінюють цих же полонених, прекрасно розуміючи, що в Росії на них чекає смерть.

І абсолютно очікувано виходить відео, де таку людину публічно і жорстоко страчують.

Звідси в мене кілька запитань:

1. Як думаєте, скільки росіян після цього добровільно здаватиметься в полон?

2. Чи варто людей, які роблять пропагандистські відео з полоненими, називати журналістами?

3. Чи варто піти з посад людям, які дозволяють такі інтерв‘ю і є настільки тупими, що провалили всю кампанію по здачі росіян в полон?

Це риторичні запитання, можете не відповідати.

 

Ольга Решетилова

 

13:55 Українці можуть придбати квитки на три перші рейси потягів з Києва до п'ятьох міст – Маріуполя, Донецька, Луганська, Сімферополя та вже звільненого Херсона. Усі кошти від продажу будуть витрачені на автівки для сполучення деокупованих міст та сіл зі залізничними станціями, повідомила Укрзалізниця. Квиток можна придбати, зберігати як символ віри в ЗСУ та звільнення України від окупантів, а скористатися ним – одразу після деокупації. Щойно рух буде відновлено, залізничники надішлють повідомлення з датою та місцем.

 

 

13:43 Після початку мобілізації в Росії до Грузії втекли понад 700 тисяч росіян, із них 100 тисяч залишилися в Грузії, решта виїхали до інших країн, розповіла президентка Грузії Саломе Зурабішвілі. За її словами, жодних серйозних інцидентів, пов'язаних із присутністю росіян у Грузії, не спостерігається, інколи трапляються словесні суперечки.

 

 

12:21 За минулі два дні на аеродромі Мачулищі в Білорусі зафіксовано 8 прильотів із РФ російських військових транспортних літаків Іл-76, повідомляє "Беларускі Гаюн". Позавчора літаки пробули на аеродромі 3½–4½ години, вчора 5½–6½ год., що дуже довго для розвантаження – очевидно, літаки прилітали по ракети для ЗРК С-300/400 (оскільки 9 і 10 листопада у напрямку аеродрому «Мачулищі» було зафіксовано мінімум 16 тралів, по 4 ракетні контейнери в кожному). 6 рейсів вилетіли на аеродроми в Ростовській області, по одному – у Московській та Брянській.

 

 

 

11:23 Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк передбачає, що Росія піде на справжні переговори з Україною після деокупації Донецька та Луганська. "Д – деморалізація. Підтримка війни в РФ стрімко летить на дно. Від олігарха до чоботаря формується думка: «Час закінчувати». Політично та психологічно Росія ще не дозріла до справжніх переговорів і виводу військ. Але це станеться. Одразу після звільнення Донецька чи Луганська".

 

 

10:58 Колишній командувач Сухопутних сил США у Європі генерал-лейтенант Бен Годжес вважає, що визволення Херсона відкрило Збройним Силам перспективу для контрнаступу на Донбас і деокупацію Криму. "Невдовзі HIMARS вестимуть вогонь із Херсона. Підступи до Криму – у межах досяжності обстрілів. Це послабить російську оборону, а "ліве крило" контрнаступу до січня візьме Маріуполь та Мелітополь. Потім розпочнеться вирішальна фаза кампанії... звільнення Криму", – прокоментував Годжес.

 

 

10:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

9 листопада 2022 року міністр освіти РФ Серґєй Кравцов заявив, що з вересня 2023 року в російські школи повернеться військова підготовка. Це реприза програми радянських часів, що діяла в Росії до 1993 року, коли учні проходили обов’язкову військову підготовку. Ця підготовка включала відпрацювання дій у разі хімічної або ядерної атаки, надання першої медичної допомоги, а також досвід поводження з автоматом Калашникова та стрільби з нього.

Російські офіційні особи намагалися відновити це навчання в 2014 році після вторгнення Росії в Крим. Були сподівання, що ініціатива покращить якість призовників. Через вісім років мало що змінилося – якість російських призовників залишається поганою, з низьким моральним духом та обмеженою підготовкою.

До кінця 2022 року має бути завершена розробка нової навчальної програми. Після цього вона пройде процес затвердження. Міноборони Росії підтримує цей процес, заявляючи, що на ці кроки має виділятися не менш ніж 140 годин на навчальний рік.

Ймовірно, ця підготовка має на меті підготувати учнів при наближенні призовного віку до військових навичок, а також збільшити кількість учасників для мобілізації та призову. Ця ініціатива також, ймовірно, буде частиною ширшого проєкту з прищеплення російському населенню ідеології патріотизму та довіри до державних інститутів.

 

 

09:00 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 80 860 (+650) осіб,

танків – 2840 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 5742 (+12) од.,

артилерійських систем – 1837 (+8) од.,

РСЗВ – 393 (+0) од.,

засобів ППО – 206 (+1) од.,

літаків – 278 (+0) од.,

гелікоптерів – 261 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1507 (+1) од.,

крилатих ракет – 399 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4295 (+16) од.,

спеціальної техніки – 160 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

83,1% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

33,1% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

71,6% автомобільної техніки (з них 1,6% за минулий тиждень),

59,6% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

35,3% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

22,3% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

29,3% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

14,7% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Новоселівське Луганської області та Торське, Бахмут, Білогорівка, Спірне, Торецьк, Красногорівка, Первомайське, Мар’їнка, Новомихайлівка і Павлівка на Донеччині.

В звільнених населених пунктах Херсонської області тривають стабілізаційні заходи. Ворог продовжує фортифікаційне обладнання оборонних рубежів на лівому березі Дніпра.

Протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів зазнали понад 20 населених пунктів Запорізької, Черкаської, Харківської і Донецької областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Триває формування російсько-білоруського угруповання військ на території республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, по районах населених пунктів Тернова, Бологівка, Вільхуватка, Зелене, Колодязне, Огірцеве та Стариця;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та різнокаліберної артилерії, по районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка, Роздолівка, Сіверськ, Кислівка, Невське, Макіївка, Площанка та Табаївка;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Яковлівка, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Майорськ, Озарянівка, Іванград, Верхньокам’янське, Зеленопілля, Спірне та Нью-Йорк;

на Авдіївському напрямку – з танків та всього спектру артилерії, по районах Авдіївки, Мар’їнки, Водяного, Кам’янки, Красногорівки та Новомихайлівки;

на Новопавлівському напрямку – з танків та артилерії різних типів, по районах населених пунктів Времівка, Вугледар, Новоукраїнка, Павлівка, Полтавка, Парасковіївка та Пречистівка;

на Запорізькому напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Гуляйполе, Залізничне, Щербаки, Малинівка, Новоданилівка, Новопіль, Ольгівське;

на Таврійському напрямку – з артилерії різних типів, по районах населених пунктів Милове, Золота Балка та Михайлівка.

У Брестській області республіки білорусь, особливо у районах, де розміщуються прибуваючі підрозділи збройних сил російської федерації, значно посилюється соціальна напруга. Зокрема, місцеві лікарні перевантажені роботою з російськими військовослужбовцями, які масово хворіють через незадовільні умови утримання в наметових містечках. Лікарі змушені відмовляти в обслуговуванні громадянам республіки білорусь, які потребують лікування.

До окупованого Мелітополя Запорізької області 12 листопада прибуло чергове поповнення з числа мобілізованих російських громадян. Зазначена категорія військовослужбовців противника, після прибуття до міста, скуповує їжу, цивільний одяг та велику кількість алкогольних напоїв.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження Силами оборони району зосередження окупантів у Херсонській області. В районі населеного пункту Дніпряни, по будівлі, де знаходилось до 500 окупантів, завдано високоточного удару. За його результатами до Таврійська вивезли дві вантажівки загиблих загарбників. У найближчий шпиталь доправлено 56 важкопоранених, з яких, незабаром, померло ще 16 осіб. Остаточна інформація щодо втрат окупантів уточнюється.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала по ворогу 13 ударів. Під ураження потрапили 8 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 5 позицій зенітних ракетних комплексів противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Відхід Росії з міста Херсона розпалює ідеологічний розкол між провоєнними активістами та президентом Росії Путіним, підриваючи довіру до Путіна та його здатності виконувати свої військові обіцянки.

• Російські чиновники все більше впроваджують публічну і ймовірно незаконну депортацію тисяч українських дітей до Росії.

• Російське військове керівництво намагається і не може інтегрувати спеціальні військові формування в більш злютовану бойову силу в Україні. 

• Російські джерела стверджують, що українські війська продовжували контрнаступальні дії в напрямку Кремінної та Сватового.

• Українські війська продовжували звільняти населені пункти на правому (західному) березі Дніпра Херсонської області.

• Російські війська продовжували наступальні дії в напрямку Бахмута, Авдіївки та Вугледара.

• Російські чиновники можуть намагатися уникнути виплат військовослужбовцям обіцяного грошового забезпечення.

• Російські війська й окупаційні чиновники продовжують наражати на небезпеку мешканців і застосовувати до них заходи примусу. 

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Підрозділи Сил оборони продовжують проводити стабілізаційні заходи та закріплюються на зайнятих позиціях.

Звільнені від окупантів міста та села Херсонщини й Миколаївщини повертаються до життя за української юрисдикції.

До Херсонщини і самого обласного центру повернулась легітимна влада!

Противник продовжує фортифікаційне обладнання оборонних рубежів на лівому березі Дніпра. Продовжує поглиблення евакуації населення з населених пунктів по лівому берегу та одночасно завдає вогневих ударів реактивними системами залпового вогню та артилерією різних калібрів по позиціях Сил оборони та по звільнених населених пунктах Херсонської та Миколаївської областей.

Ворог продовжує вести активну оборону по усій лінії зіткнення, що розмежована Дніпром.

Протягом бойового дня, противник завдавав артилерійських ударів по позиціях наших підрозділів та територіальних громадах у Бериславському районі. Без постраждалих та втрат.

У відповідь, з метою придушення вогню ворожої артилерії наша авіація двічі відпрацювала по районах розгортання сил противника.

Ракетні та артилерійські підрозділи Сил оборони протягом дня здійснювали вогневий вплив по позиціях ворога та районах зосередження живої сили, техніки та озброєння на лівому березі Дніпра. За уточненими даними, підтверджено зменшення ворожого війська на 40 рашистів та 3 військових автівки. Решта втрат противника, дорозвідуються.

Склад ворожого флоту протягом дня суттєвих змін не зазнав. 18 кораблів та катерів, у тому числі 1 ракетоносій в готовності до залпу вісьмома «Калібрами».

 

13.11.2022