261-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:57 Президент України Володимир Зеленський назвав "історичним днем" звільнення Херсона від росіян

 

#цитата

 

Сьогодні історичний день. Ми повертаємо південь нашої країни, повертаємо Херсон. Станом на зараз наші оборонці на підступах до міста, залишається ще зовсім трохи, і починаємо заходити. Але спеціальні підрозділи вже в місті.

Херсонці чекали. Ніколи не відмовлялися від України. Надія на Україну завжди виправдовується, і Україна завжди повертає своє.

Я щасливий бачити, як люди попри всі загрози, попри репресії та знущання окупантів берегли українські прапори, вірили в Україну...

І навіть коли ще місто не повністю очищене від ворожої присутності, самі херсонці вже прибирають із вулиць і будівель російську символіку та будь-які сліди перебування окупантів у Херсоні.

Так само було й в усіх інших містах, звільнених нашими захисниками. Так само буде і в тих містах, які ще очікують на наше повернення. Україна прийде до всіх своїх людей. Завдяки нашій міцності на полі бою та в дипломатії ми відновимо територіальну цілісність нашої держави.

 

Володимир Зеленський

 

21:39 Після звільнення Херсона Україна не має наміру йти на "замороження" конфлікту. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов в етері національного телемаратону. "Ми не можемо нічого заморожувати. Ми не холодильна камера. Ми маємо звільняти наші території незалежно від погоди, незалежно від пори року. Ніякої зупинки ми пропускати не можемо, бо там є люди наші, ми бачимо, як вони страждають", - сказав Данілов. З його слів, перед силами оборони стоїть завдання - звільнити українські території від загарбників. Українське військо виконає цю місію, потрібен лиш час.

 

 

20:45 Другий наводний ударний дрон, законтрактований у рамках кампанії United24, називатиметься "Севастополь", заявив Президент України Володимир Зеленський. "На нашій фандрейзинговій платформі United24 розпочався збір коштів для створення флоту морських дронів. Я анонсував, що це буде. Отже, тепер кожен – і не тільки в Україні, а й в інших країнах – може долучитися до будівництва першого у світі флоту морських дронів. Того, що може дати безпеку нашій морській акваторії. Перший морський дрон, на який зібрали кошти менш ніж за годину, назвали «Херсон». Цілком логічно. Другий морський дрон ми назвемо «Севастополем». Вірю, що все це наближає й час звільнення нашого Криму", - прокоментував Зеленський.

 

 

20:01 Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім радіє із деокупації області. "Тепер офіційно: вся Миколаївська область (крім Кінбурнської коси) звільнена", - написав Кім у telegram.

 

 

19:40 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із канцлером Німеччини Олафом Шольцом. "Розповів про ситуацію на полі бою, зокрема про нові російські удари по цивільних. Подякував за вагомий внесок Німеччини у захист нашого неба й кордонів. Підтримали продовження «зернової ініціативи» й узгодили позиції напередодні саміту G20", - написав Зеленський у Twitter. Натомість речник уряду ФРН повідомив, що Шольц та Зеленський обговорили, зокрема, "конкретні заходи для зміцнення енергетичної інфраструктури України". Канцлер ФРН пообіцяв Україні подальшу підтримку, особливо у сферах енергетичної інфраструктури та протиповітряної оборони. 

 

 

19:18 Ультраправий російський націоналіст Алєксандр Дугін натякнув на можливість "принесення в жертву" Путіна: якщо самодержець програє, то його вбивають. Він, вигороджуючи Суровікіна, пропонує негайно перейти від суверенної диктатури до комісарської, тобто запровадити ідеологію "русской идеи": справжньої, а не фейкової, яку намагається втулити налякана до смерті повстанням реальності адміністрація президента:

Херсон здали. Здали російське місто, столицю однієї з областей Росії – таку ж, як Білгород, Курськ, Донецьк чи Сімферополь. Якщо вам байдуже, то ви не росіянин. Росіяни зараз стискають зуби від болю, плачуть і страждають так, якби у них вирвали серце, вбили їх дітей, братів, матерів і дружин у них на очах. Якщо вам не боляче зараз, ви нікчемність.

Влада. Вона за це відповідає. У чому сенс самодержавства, а в нас саме воно? Ми даємо Правителю абсолютну повноту влади, а він усіх нас, народ, державу, людей, громадян, у критичний момент рятує. Якщо для цього він оточує себе лайном або плює на соціальну справедливість, це неприємно, але лиш би врятував. А як не рятує? Тоді – доля "царя дощів" (дивися Фрезера). Самодержавство має і зворотний бік. Повнота влади при успіху, але й повнота відповідальності за провал. А як ви хотіли?

Як вийти із ситуації? Негайно перейти від суверенної диктатури до комісарської, тобто запровадити ідеологію. Імператор це майже зробив. Але знов майже. А Херсон здали не майже, його здали цілком. Жодних претензій до Суровікіна. Він не політик, він відповідає за технічний бік фронту. Удар не по ньому. Удар самі розумієте по кому. І жоден піар тут більше не врятує. У критичній ситуації політтехнології взагалі не працюють. Сьогодні говорить історія. І вона промовляє страшні – для нас – слова.

Це не зрада, це крок до Армагеддону. Умови переможного Заходу, цієї цивілізації сатани, для Москви ніколи не будуть прийнятними. Отже, залишаться ТЯО та СЯО [тактична та стратегічна ядерна зброя]. Тобто кінець.

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони продовжують звільнення українських земель на Херсонському напрямку. В ході успішних наступальних дій передові підрозділи наших військ в деяких місцях вже дійшли до правого берега Дніпра. Тривають заходи з виявлення та знищення противника в низці населених пунктів. З міркувань безпеки операції офіційне оприлюднення результатів буде надано згодом.

Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, удосконалює фортифікаційне обладнання оборонних рубежів на лівому березі Дніпра та на півночі тимчасово окупованої території АР Крим. Водночас, веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Протягом поточної доби противник завдав 3 ракетних та 9 авіаційних ударів, здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворожих ударів зазнали райони населених пунктів Харківської, Донецької, Вінницької, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь й надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір. Триває формування російсько-білоруського угруповання військ на території республіки білорусь. Зберігається загроза завдання противником ракетних, а також авіаційних ударів з території та повітряного простору цієї країни.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Анискине, Бологівка, Вільхуватка, Огірцеве та Стрілеча Харківської області;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Берестове Харківської області та М’ясожарівка, Новоселівське, Невське і Стельмахівка на Луганщині;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Майорськ, Нью-Йорк та Яковлівка Донецької області;

на Авдіївському напрямку – з танків та всього спектру артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Веселе, Красногорівка, Мар’їнка, Невельське та Первомайське Донецької області;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах понад 30 населених пунктів. Серед них Богоявленка, Велика Новосілка, Водяне, Вугледар і Новопіль на Донеччині та Гуляйполе, Малі Щербаки і Ольгівське Запорізької області.

За уточненою інформацією, в районі населеного пункту Дніпровка Запорізької області підтверджено знищення ворожого гелікоптера Мі-8.

В районі міста Енергодар уражено пункт управління ворога – загинуло понад 50 окупантів а більш як 40 – поранено. Також знищено гелікоптер Ка-52.

В результаті точних ударів Сил оборони по штабу російських окупаційних військ у населеному пункті Червоний Маяк Херсонської області понад 30 окупантів загинуло, знищено 2 танки та 4 вантажівки.

Українська авіація протягом поточної доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога.

Воїни ракетних військ і артилерії Сил оборони за поточну добу уразили пункт управління, 2 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади боєприпасів та 3 інші важливі військові об’єкти противника.

 

 

18:09 На території Бериславського району Херсонської області правоохоронці виявили останки тіл цивільних, які загинули під час окупації, повідомляє Офіс генерального прокурора. "Прокурори у складі міжвідомчих спеціалізованих слідчо-оперативних груп продовжують фіксувати воєнні злочини військових РФ щодо цивільного населення на деокупованих територіях Херсонської області. Під час чергового огляду місцевості в селищі міського типу Бериславського району в льоху правоохоронці виявили останки тіл людей", – йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора у Telegram.

 

 

17:38 Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив про новий обмін полоненими – із російського полону вдалося повернути 45 воїнів ЗСУ.

 

 

16:49 "Укрпошта" оголосила про запуск нової поштової марки "Херсон – це Україна". Про це повідомив генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський. "За старою доброю традицією, започаткованою ще з кораблем, – іноді марки виходять на кілька днів раніше події. Бо в "Укрпошті" точно знають, що наші військові – найкращі, а деокупація – то лише питання часу", – прокоментував Смілянський.

 

 

16:20 Платформа United24 зібрала кошти на перший морський дрон. Він називатиметься "Херсон". Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. "Це унікальна і засекречена українська розробка. У вартість входить: дрон, оснащений системою автопілотування, відеопідсистемами, в тому числі нічного бачення, спеціальним зв'язком, захищеним від впливу ворожих засобів РЕБ, резервними модулями зв’язку та бойовою частиною. А також – наземна автономна станція управління, система транспортування і зберігання, центр обробки даних і декілька особливих сюрпризів для наших ворогів", – повідомив Федоров.

 

 

15:59 Головне управління розвідки Міністерства оборони офіційно повідомило про вступ українських військ у Херсон. У ГУР поінформували, що шляхи відступу російських військовиків перебувають під вогневим контролем української армії, і закликало росіян здатися.

 

 

15:41 Відео з Херсона підтверджують, що Збройні Сили України вже вступили у місто. На одному з роликів українські військовослужбовці підіймають синьо-жовтий прапор на будівлі управління Національної поліції. 

 

 

15:18 У центрі Херсона зібрався стихійний мітинг із оказії втечі росіян. Люди під синьо-жовтими прапорами скандують: "ЗСУ! ЗСУ!" 

 

 

15:10 Оновлення мапи звільнених від російської окупації українських територій за даними DeepState:

 

 

14:52 Офіційний Київ погодився на початок пошуково-ексгумаційних робіт на захороненнях поляків. Про це повідомив речник канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик. "Українська влада дала згоду на проведення перших пошуків і подальшої ексгумації похованих на території України поляків. Після відкриття левів (ідеться про зняття тимчасових загороджень на Цвинтарі орлят у Львові, – Ред.) і спільного вшанування львівських орлят і січових стрільців це надзвичайно важлива подія", – написав Дворчик у twitter. Як повідомляє RMF24, ідеться про поховання поляків, убитих в лютому 1945 року в містечку Пужники на Поділлі.

 

 

14:15 У центрі Херсона підняли державний прапор.

 

 

 

13:27 Міністерство оборони Росії стверджує, що всіх військовослужбовців, які перебували на правому березі Дніпра у Херсонській області, вивезли на лівий берег річки. У Москві стверджують, що “втрат серед особового складу й техніки немає”, і "жодної одиниці військової техніки та озброєння на правому березі не залишили". Водночас що далі українські сили підходять до берега Дніпра, то більше з'являється фотографій із покинутими російськими машинами.

 

 

 

13:06 Воїни 59-ої окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка підняли синьо-жовтий стяг у Благодатному на Миколаївщині. Генеральний штаб ЗСУ опублікував відео зі звільненого села на своїй сторінці у Facebook. "Попереду ще багато роботи. Ми і надалі крок за кроком визволятимемо рідну землю. Херсонщина – це Україна!", – прокоментували у Генштабі.

 

 

12:53 Кількість жертв ракетної атаки на Миколаїв, внаслідок якої зруйновано житловий п'ятиповерховий будинок, зросла до семиповідомив начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

 

 

11:47 Оновлення мапи звільнених від російської окупації українських територій за даними DeepState:

 

 

11:07 Південна Корея вперше продасть Сполученим Штатам 100 тисяч артилерійських боєприпасів калібру 155 мм для поповнення американських запасів, витрачених на забезпечення українських артилерійських підрозділів, повідомляє "The Wall Street Journal". Ця кількість достатня для кількох тижнів інтенсивних бойових дій в Україні. Міністерство оборони Південної Кореї фактично підтвердило цю інформацію, наголосивши, що не порушує свого зобов'язання не надавати Україні летальну військову допомогу: боєприпаси використовуватимуться Сполученими Штатами.

 

 

11:03 У Житомирі демонтували пам’ятник російському поету Алєксандру Пушкіну. Міський голова Сергій Сухомлин планує обміняти пам’ятник на українських військовополонених або ж віддати до музею.

 

 

 

10:49 Росіяни підірвали у тимчасово окупованому районі Антонівський міст, котрий поєднує правий берег Дніпра із лівим. Переправу, очевидно, було заміновано. Російська армія виходить із Херсона через понтонний міст.

 

 

 

10:33 Звільнені вчора від російської окупації українські території за даними DeepState:

 

 

10:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Починаючи з 10 жовтня, Росія атакувала Україну кампанією ударів по об'єктах електроенергетичної інфраструктури. На сьогоднішній день ця акція йде хвилями. Останні інтенсивні удари були завдані 31 жовтня, коли вперше об'єктами нападу стали греблі гідроелектростанцій. Удари призвели до значних пошкоджень електропередавальних підстанцій та електростанцій. Планові та аварійні відключення електроенергії стали звичним явищем у деяких частинах України, особливо в Києві.

Можливості відновлення різняться, і наслідки ударів навряд чи будуть відчуватися однаково. Погіршення стану мереж через російські удари триває і майже напевно матиме наслідки для взаємопов’язаних систем водопостачання й опалення, що найбільше відчує цивільне населення взимку, оскільки попит на них зростатиме.

Російські удари по виробництву та передачі електроенергії мають непропорційний вплив на цивільне населення в Україні, невибірково впливаючи на такі важливі функції, як охорона здоров’я та опалення. Постійне надання пріоритету критично важливим об'єктам національної інфраструктури перед військовими цілями свідчить про наміри Росії завдати удару по моральному духу цивільного населення.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 79 400 (+710) осіб,

танків – 2814 (+10) од.,

бойових броньованих машин – 5696 (+14) од.,

артилерійських систем – 1817 (+12) од.,

РСЗВ – 393 (+0) од.,

засобів ППО – 205 (+0) од.,

літаків – 278 (+0) од.,

гелікоптерів – 261 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1505 (+6) од.,

крилатих ракет – 399 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4259 (+17) од.,

спеціальної техніки – 159 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

82,4% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

32,8% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

71,0% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

58,9% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

35,3% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

22,3% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

29,3% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

14,6% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

09:23 Російські війська вночі обстріляли три громади у Нікопольському районі, випустивши по ньому сумарно понад 50 снарядів із "Градів" та важкої артилерії. Жертв немає, пошкоджене житло та коледж у Нікополі, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

 

 

09:12 Росіяни обстріляли вночі житловий квартал Миколаєва, зруйновано п'ятиповерхівку, двоє людей загинули, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

 

 

09:01 Російські окупанти вночі обстріляли Вінницьку область, поцілили в об'єкт критичної інфраструктури, повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони продовжують звільнення українських земель. В ході успішних наступальних дій наших військ на Херсонському напрямку, 9 листопада цього року, було звільнено 12 населених пунктів: Дудчани, П’ятихатки, Борозенське, Садок, Безводне, Іщенка, Костромка, Краснолюбецьк, Калинівське, Бобровий Кут, Безіменне і Благодатне. Наступальні дії на зазначеному напрямку тривають. Тому, з міркувань безпеки операції, офіційне оприлюднення результатів буде згодом.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, М’ясожарівка, Макіївка і Білогорівка Луганської області та Веселе, Соледар, Бахмут, Андріївка, Красногорівка, Опитне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка і Павлівка Донецької області.

Ворог не припиняє обстрілів підрозділів Сил оборони вздовж усієї лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом минулої доби російські окупанти завдали один ракетний та 17 авіаційних ударів, здійснили майже 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Від цих злочинних дій постраждали райони близько 20 населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Триває формування російсько-білоруського угруповання військ на території республіки білорусь. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів, в тому числі із застосуванням ударних БпЛА з території та повітряного простору республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів, в районах населених пунктів Грем’яч Чернігівської області та Кіндратівка на Сумщині;

на Слобожанському напрямку – з мінометів, реактивної та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Анискине, Вільхуватка;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Іванівка, Кислівка, Табаївка, Берестове, Стельмахівка, М’ясожарівка, Новоселівське, Макіївка та Невське;

на Бахмутському напрямку – з танків та усього спектру артилерії, в районах населених пунктів Білогорівка, Роздолівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Андріївка, Курдюмівка, Торецьк, Нью-Йорк та Майорськ;

на Авдіївському напрямку – з танків та артилерії різних типів, у районах населених пунктів Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Парасковіївка та Новомихайлівка;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вугледар, Богоявленка, Павлівка, Пречистівка, Велика Новосілка, Нескучне, Білогір’я, Степове та Шевченко.

На Південнобузькому напрямку артилерійських обстрілів зазнали Новокиївка, Добра Надія, Іллінка, Марганець, Нікополь та Мусіївка Дніпропетровської області.

Російські загарбники продовжують грабувати населені пункти, з яких відступають. Ворог також намагається максимально пошкодити лінії електропередач, інші елементи транспортної та критичної інфраструктури Херсонської області.

Триває примусове виселення місцевих жителів з окремих населених пунктів на тимчасово зайнятих противником територіях Херсонщини. У селищі Зеленівка противник заборонив жителям будь-які переміщення по населеному пункту та здійснює дообладнання системи оборонних рубежів. У Тягинці та Козацькому окупанти замінували дороги та елементи інфраструктури, є факти підривів цивільного населення.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала по ворогу 10 ударів. Під ураження потрапили 7 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 позиції зенітних ракетних комплексів противника.

За минулу добу Сили оборони збили ворожий гелікоптер Ка-52. Воїни ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 10 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 3 склади боєприпасів, 5 засобів протиповітряної оборони та 2 інші важливі військові об’єкти російських окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 10 листопада українські сили неухильно просувалися в Херсонській області, російські війська відступають на східний (лівий) берег річки Дніпро.

• Для завершення відведення Росії знадобиться деякий час, і бої триватимуть по всій Херсонській області, оскільки українські війська просуватимуться вперед і стикатимуться з заздалегідь підготовленими російськими оборонними лініями, особливо навколо Херсона.

• ISW не вважає, що бойові дії в Україні зупиняться або зайдуть у глухий кут через зимову погоду, незважаючи на хибні припущення Заходу.

• Україна тримає ініціативу і готується до великої перемоги в Херсоні. Припинення вогню забезпечило би Кремлю паузу, яка йому відчайдушно потрібна для відновлення російських сил.

• Фінансист "Групи Ваґнера" Євгеній Прігожин дедалі активніше бореться з петербурзькими чиновниками щодо розширення "Групою Ваґнера" вербування у місті.

• Речник командування ВПС України Юрій Ігнат заявив, що російські війська, ймовірно, сповільнять темпи своєї кампанії проти української інфраструктури.

• Українські війська продовжували вести контрнаступальні дії на рубежі Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наступальні дії поблизу Бахмута, Авдіївки та на заході Донецька.

• Російські війська почали будівництво другої лінії укріплень у Криму та на півдні України.

• Громадяни Росії продовжують виступати проти війни Росії в Україні шляхом протестів, висловлювань незгоди в соціальних мережах і дезертирства з армії.

• Російські мобілізаційні органи спрямовують особовий склад до "Групи Ваґнера".

• Російські окупаційні чиновники продовжують спроби розмивати українську національну ідентичність, водночас мобілізуючи мешканців окупованих Росією територій.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Обстановка в операційній зоні на південнобузькому напрямку залишається стабільно напруженою, але контролюється Силами оборони.

Ворог продовжує маневри з переміщення підрозділів та техніки між двома берегами Дніпра. Облаштовує рубежі оборони на лівому березі, веде обстріл наших позицій на правому березі.

Сили оборони продовжують просування лінії фронту ближче до лівого берега, вороже військо екстрено пакується у плавзасоби, які здаються придатними для переправи і намагаються врятуватися втечею.

Міцність наших позицій ворог намагається випробовувати ударами безпілотними камікадзе типу «Ланцет» по наших позиціях в Бериславському районі. А тилові райони з мирним населенням прагне тримати в страху через постійні обстріли.

Новоолександрівку ворог обстрілював з лівого берега системою «Град». Зруйновано один приватний будинок та пошкоджено ще кілька приватних обійсть. Без людських втрат.

Протягом бойового дня і понад вечір ворог гатив по Нікопольщині «Градами», «Ураганами» й важкою артилерією. В Мирівській громаді постраждала 10-ти річна дитина, вона отримала осколкові поранення. Але її стан стабільний.

Нашою тактичною авіацією нанесено 2 ураження місць дислокації ворожих сил та техніки, а ракетно-артилерійські підрозділи, виконуючи понад пів сотні завдань, продовжували нищити логістику ворога й руйнувати систему управління.

Підтверджені втрати ворога складають 50 рашистів в пункті компактного проживання і зручного ураження, ще двома рашистами поповнено обмінний фонд.

Шпигунські характеристики безпілотного ворожого розвідника типу «Орлан-10» нам добре відомі, тому й методи протидії у нас різноманітні, але ефективні: безпілотник збито, матеріали вивчаються фахівцями.

На полі бою нашими підрозділами відмінусовано у ворога 3 танки, самохідну гаубицю «Мста-С», 11 одиниць іншої авто-бронетехніки.

В Чорному морі продовжує маневрувати корабельне угруповання ворожого недофлоту в кількості 17 одиниць, на бойове чергування виведено 2 ракетоносії з шістнадцятьма «Калібрами». Певним чином ворог натякає, що готовий помститися за «незручні складні рішення» по Херсонщині, до яких він був доведений.

А значить цілком імовірні повтори масованих ракетно-дронових обстрілів по всій території України.

Загроза ракетних ударів та дистанційних артилерійських обстрілів в регіонах, наближених до зони безпосередніх бойових дій та на окупованих територіях, залишається вкрай високою.

 

00:49 Станом на вечір четверга у ході українського наступу на Півдні звільнено 41 поселення. Про це повідомив у вечірньому зверненні Президент України Володимир Зеленський. "Сьогодні маємо хороші новини з Півдня. Кількість українських прапорів, які повертаються на своє законне місце в межах оборонної операції, що триває, – вже десятки. 41 населений пункт звільнено... Багато хто зараз майже щогодинно звіряє, куди ж дійшли наші підрозділи і де ще піднято наш Державний прапор. Але, радіючи, всі ми маємо памʼятати і зараз, і завжди, що означає цей рух, що кожен крок наших сил оборони – це життя наших воїнів. Життя, які віддаються за свободу для українців. Усе, що відбувається зараз, досягнуто місяцями жорстокої боротьби. Досягнуто і хоробрістю, і болем, і втратами. Це не ворог іде. Це українці великою ціною женуть окупантів", – заявив Зеленський.

 

11.11.2022