260-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:52 Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час розмови із Президентом Володимиром Зеленським анонсував надання Україні ще 1 тисячі ракет класу "земля-повітря" і понад 25 тисячі зимових комплектів для спання для військовослужбовців. Про це повідомляє пресова служба британського уряду. У ході розмови йшлося про відхід росіян із Херсонщини. "Лідери погодилися, що будь-яке виведення російських військ з окупованого Херсона засвідчило б значний прогрес українських сил та підтвердило б слабкість російського військового наступу. Втім слушно продовжувати проявляти обережність, поки над містом не буде піднято український прапор", - йдеться у повідомленні.

 

 

19:20 У Києві перейменували іще 11 вулиць, назви яких пов’язані із Росією. Як поінформував міський голова Віталій Кличко, нові назви отримали: вулиця Біломорська - вулиця Катерини Гандзюк, вулиця Магнітогорська - вулиця Якова Гніздовського, вулиця Ломоносова - вулиця Юлії Здановської, вулиця Північно-Сирецька - вулиця Віктора Некрасова, бульвар Праці - бульвар Івана Котляревського, вулиця Генерала Карбишева - вулиця Ірини Бекешкіної, вулиця Челябінська - вулиця Пантелеймона Куліша, вулиця Миколи Гастелло - вулиця Бусовогірська, вулиця Маміна-Сибіряка - вулиця Вічова, вулиця Валі Котика - вулиця Віденська, вулиця Іжевська - вулиця Іжкарська.

 

 

18:49 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: 

 

За словами Головнокомандувача Збройних Сил України, протягом минулої доби, на напрямку Петропавлівка-Новорайськ підрозділи Сил оборони України просунулись на 7 кілометрів та взяли під контроль 6 населених пунктів. Схожа ситуація і на напрямку Первомайське-Херсон, де наші війська теж взяли під контроль 6 населених пунктів.

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, продовжує обладнання оборонних рубежів на лівому березі річки Дніпро. Водночас, веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Ударів ворога зазнали райони населених пунктів Донецької, Луганської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Республіка білорусь й надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір. Триває формування російсько-білоруського угруповання військ на території республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів, в районі населеного пункту Грем’яч Чернігівської області;
на Слобожанському напрямку – з мінометів, реактивної та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Стрілеча, Тернова, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ та Колодязне;
на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Кислівка, Табаївка, Берестове, Лісна Стінка, Стельмахівка, М’ясожарівка, Макіївка, Невське, Ямполівка та Лиман;
на Бахмутському напрямку – з танків та усього спектру артилерії, в районах населених пунктів Роздолівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Курдюмівка, Торецьк, Нью-Йорк та Майорськ;
на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Опитне, Водяне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка, Парасковіївка та Новомихайлівка;
на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Вугледар, Павлівка, Новосілка, Нескучне, Новопіль, Темирівка, Ольгівське, Успенівка, Червоне, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Чарівне, Оріхів та Степове.

На Південнобузькому напрямку артилерійських обстрілів безпосередньо зазнали Мусіївка, Іллінка та Новокиївка Дніпропетровської області.

З метою недопущення просування підрозділів Сил оборони окупаційні війська нарощують фортифікаційне обладнання позицій на тимчасово зайнятій території Запорізької області. Для пришвидшення темпів виконання інженерних робіт окупанти намагаються долучити цивільне місцеве населення.

Для поповнення поточних втрат та посилення угруповання окупантів на Херсонському напрямку, на тимчасово окупованій території Донецької області проводиться пошук та затримка військовослужбовців, які відступили з Харківського напрямку. Як особливість, відзначається відправка груп загарбників без теплих речей, екіпірування, засобів захисту та зброї – їх обіцяють видати безпосередньо в районі ведення бойових дій.

Триває підготовка мобілізованих у військових навчальних закладах на території російської федерації. Так, за наявною інформацією, очікується відправка чергової партії зазначеної категорії осіб у другій декаді листопада зі Смоленська. Зазначена група проходили підготовку на базі військової академії протиповітряної оборони збройних сил російської федерації.

Авіація Сил оборони України протягом поточної доби завдала по ворогу 8 ударів. Під ураження потрапили 7 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також позиція засобів протиповітряної оборони противника.

Воїни ракетних військ і артилерії за добу уразили пункт управління, 8 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади боєприпасів, 5 засобів протиповітряної оборони та інші важливі військові об’єкти російських окупантів.

 

 

18:16 Нова система фортифікацій, котру Росія побудувала вздовж лінії фронту, не стримає наступу Збройних Сил України. Про це заявив заступник начальника головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов, передає АрміяInform. "Інженерні загородження мають на меті зупинити або ускладнити просування військ противника. Це можуть бути як вибухові, так і невибухові загородження. Однак історія війн має досить багато прикладів, коли на кожну зброю виготовлявся засіб протидії. Відповідно й у нас, завдяки міжнародним партнерам, є засоби подолання мінно-вибухових загороджень", – повідомив Громов. З його слів, наразі так звану "лінію Вагнера" – систему інженерно-фортифікаційних загороджень на територіях Луганської та Донецької областей – ретельно вивчають. "Можу вам впевнено сказати: підійдемо – подолаємо", – запевнив він.

 

 

17:44 ЗСУ звільнили Євгенівку та Бобровий Кут, що на межі Херсонської та Миколаївської областей.

 

 

17:19 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. "Обговорили різносторонню оборонну підтримку України та допомогу з проходженням зимового періоду. Підтримали продовження «зернової ініціативи» та узгодили позиції напередодні важливих міжнародних заходів", – повідомив Зеленський у twitter.

 

 

16:55 Оголошення про вивід російський військ з Херсона ніяк не вплинуло на оцінку букмекерів шансів, що Путін не досидить на своїй посаді до кінця року. Харківська ж офензива у вересні була накоротко обвалила цю оцінку на 15%.

 

 

 

16:11 Українське військо ввійшло у село Борозенське у Херсонській області.

 

 

 

15:43 Збройні Сили України звільнили на Херсонщині Брускинське і Киселівку.

 

 

 

15:09 Посол Латвії у Росії Маріс Ріекстіньш дістав виклик у МЗС РФ, щоб вислухати "рішучий протест" від відомства Сєрґєя Лаврова через знесення радянських пам'яток. У міністерстві закордонних справ Росії сказали Ріекстіньшу, що "залишають за собою право на кроки у відповідь, у тому числі асиметричні, які обов'язково будуть дошкульними для Риги".

 

 

14:24 У Києві мають демонтувати пам’ятники Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка та Миколі Ватутіну в Маріїнському парку. Про це повідомив Олесь Доній, член ради з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації. “Завершилося засідання експертної “комісії з дерусифікації” при Міністерстві культури та інформаційної політики. І сьогодні ми прийняли рішення – вважати за необхідне демонтувати ці споруди-пам’ятники Щорсу і Ватутіну”, – повідомив Доній. З його слів, пам’ятники демонтують “із виведенням із публічного простору і подальшою музеєфікацією”.

 

 

14:01 Адміністрація президента США Джо Байдена відхилила прохання влади України надати українській армії сучасні розвідувально-ударні безпілотники Gray Eagle, здатні перебувати в повітрі до 30 годин, повідомила газета The Wall Street Journal, покликаючись на свої джерела в Білому домі. Залагодженню справи не посприяв навіть лист двопартійної групи членів Конґресу, в якому містився заклик до Байдена якнайшвидше позитивно вирішити це питання.

За твердженням офіційних осіб США, знайомих із рішенням, Білий дім відхилив запит через побоювання, що надання безпілотників Gray Eagle MQ-1C може призвести до ескалації конфлікту та сигналу Москві про те, що Вашінґтон надає зброю, яка може вражати цілі на території самої Росії. 

Представники Пентаґону також висловлювали побоювання, що в разі збиття безпілотника росіянами в їхні руки можуть потрапити новітні американські технології, зокрема високоточні камери спостереження, якими обладнані дрони.

 

 

13:18 Збройні Сили України за вчора деокупували на Херсонщині дванадцять поселень, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. "Лише протягом минулої доби на напрямку Петропавлівка–Новорайськ підрозділи Сил оборони просунулись на 7 км, взяли під контроль 6 населених пунктів, повернули Україні до 107 кв км території. На напрямку Первомайське–Херсон ми просунулись на 7 км, взяли під контроль 6 населених пунктів, площа звільненої землі – 157 кв км", – поінформував Залужний. Генерал заявив, що за кожною офензивою "стоять колосальні зусилля наших військ", і наголосив, що підготовка росіян до виходу з Херсона – це результат активних дій ЗСУ. "Безпосередньо на Херсонському напрямку Сили оборони України зруйнували логістичні шляхи та систему забезпечення, порушили систему управління військами противника. Тим самим не залишили ворогу іншого виходу, ніж вдатися до втечі. Наразі ми не можемо підтвердити або спростувати інформацію про так зване виведення російських окупаційних військ з Херсона. Ми продовжуємо ведення наступальної операції відповідно до свого плану", – доповів Залужний. 

 

 

12:49 Підрозділи ЗСУ на Луганщині просунулися на деяких напрямках вглиб на два кілометри, повідомив на брифінґу заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов. "На Луганщині лише за минулу добу підрозділи наших військ просунулися на деяких напрямках під час ведення бойових дій на відстань до двох кілометрів", – сказав Громов.

 

 

12:22 Офіс президента має інформацію, що Росія прагне розбомбити Херсон. "РФ хоче зробити Херсон «містом смерті». Російські військові мінують усе, що можуть: квартири, каналізацію. Артилерія на лівому березі планує перетворити місто на руїни. Такий вигляд має «русскій мір»: прийшли, пограбували, відсвяткували, убили «свідків», залишили руїни, пішли", – пише радник керівника ОП Михайло Подоляк.

 

 

11:54 Режим Лукашенка вніс гасло "Жыве Беларусь! – Жыве!" до списку нацистської символіки й атрибутики. Таке рішення прийняло міністерство внутрішніх справ Білорусі, ствердивши, що таким було гасло 30-ої дивізії Ваффен-СС.

 

 

11:13 Збройні Сили України взяли під контроль місто Снігурівка на Миколаївщині. На відео, котре поширили бійці у соцмережах, один із воїнів говорить: "10 листопада 2022 року було звільнено населений пункт Снігурівка силами 131-го окремого розвідувального батальйону". Воякам аплодують десятки мешканців, які зібралися поряд.

 

 

 

10:48 Останніми місяцями росіяни почали рити окопи на півночі анексованого Криму, зауважив OSINT-фахівець Бенджамін Піттет, проаналізувавши супутникові знимки. Він наводить фотографії з району Армянська та з району контрольно-пропускного пункту "Чонгар", розташованого між Кримом і Херсонською областю, де російські сили відновили наявні укріплення і створили нові.

 

 

 

10:34 Генеральний штаб ЗСУ запевняє, що українські сили готові до відбиття можливого наступу з Білорусі. "Активна оборона. Так будуть діяти наші воїни на випадок, якщо ворог надумає повторити наступ з території республіки білорусь. З моменту перетину державного кордону з Україною почнеться масоване вогневе ураження окупантів. Кожна дорога і стежина, ліси та пагорби стануть для ворога пасткою або неприємним сюрпризом. Його втрати будуть величезними. Для оборони та відсічі збройної агресії буде задіяно всі можливі інженерні загородження, мінування місцевості та використання фугасів. Активно діятимуть підрозділи спеціального призначення, Сухопутних військ, Повітряних сил та Ракетних військ і артилерії",  йдеться у дописі на офіційній сторінці Генштабу у Facebook.

 

 

10:22 Президент Росії Путін не відвідає особисто саміту лідерів країн G20 на Балі наступного тижня і ще вирішує, чи приєднається він до однієї зі зустрічей онлайн, повідомили у російському посольстві в Індонезії. Замість нього на зустрічі буде міністр закордонних справ Лавров.

 

 

10:16 Рішення російського командування відвести війська з Херсона було очікуваним – і збіглося з тим, що в США завершилися проміжні вибори, заявив Байден: "Перш за все, мені здалося цікавим, що вони чекали до закінчення виборів, щоб винести це рішення, про що ми вже давно знали. І це свідчить про те, що в них, у російської армії, реальні проблеми".

 

 

10:01 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

9 листопада 2022 року міністр оборони Росії Сєрґєй Шойгу віддав наказ про відведення російських військ із західного берега річки Дніпро в Херсоні на півдні України. Генерал Сєрґєй Суровікін, командувач російськими військами в Україні, підтвердив, що вони відступлять на оборонні позиції вздовж річки Дніпро, назвавши головною причиною цього рішення проблеми з постачанням.

Здатність Росії утримувати свої сили на західному березі Дніпра була під тиском через українські удари по маршрутах постачання Росії. Відступаючи, російські сили зруйнували кілька мостів і, ймовірно, заклали міни, щоб уповільнити та затримати просування українських сил. Втрата західного берега Херсона, ймовірно, завадить Росії досягти свого стратегічного прагнення прокласти сухопутний шлях до Одеси.

З обмеженими пунктами переправ російські війська будуть вразливими при переправі через Дніпро. Цілком ймовірно, що відхід триватиме кілька днів з оборонними позиціями та артилерійським вогнем, що прикриватиме відступаючі сили.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 78 690 (+740) осіб,

танків – 2804 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 5682 (+16) од.,

артилерійських систем – 1805 (+3) од.,

РСЗВ – 393 (+0) од.,

засобів ППО – 205 (+0) од.,

літаків – 278 (+0) од.,

гелікоптерів – 260 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1499 (+16) од.,

крилатих ракет – 399 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4242 (+15) од.,

спеціальної техніки – 159 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

82,1% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

32,8% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

70,7% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

58,6% артилерійських систем (з них 1,1% за минулий тиждень),

35,3% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

22,3% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

29,2% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

14,6% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

08:38 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське і Макіївка Луганської області та Соледар, Кліщіївка, Майорськ, Яковлівка, Андріївка, Білогорівка, Веселе, Невельське, Первомайське і Новомихайлівка Донецької області.

Ворог проводить обстріли підрозділів Сил оборони вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом минулої доби противник завдав 11 ракетних та 22 авіаційних удари, здійснив понад 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Від цього постраждали райони понад 30 населених пунктів Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Сумської та Херсонської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь й надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, приймає та розміщує російських військовослужбовців, надає полігони для підготовки. Триває формування спільного російсько-білоруського угрупування військ. Зберігається загроза завдання ударів противником та застосування ударних БпЛА з території та повітряного простору республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – зі ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Гасичівка Чернігівської області та Попівка, Петрушівка, Миропілля, Запсілля, Нова Гута, Нововасилівка і Старікове Сумської області;
на Слобожанському напрямку – з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Григорівка, Колодязне, Стрілеча, Вовчанськ, Огірцеве та Тернова;
на Куп’янському та Лиманському напрямках – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Площанка, Берестове, Стельмахівка, М’ясожарівка, Спірне, Білогорівка, Макіївка, Невське та Кислівка;
на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Соледар, Іванград, Яковлівка, Майорськ, Зеленопілля та Нью-Йорк;
на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вугледар, Невельське, Мар’їнка, Новомихайлівка, Красногорівка та Веселе;
на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з танків та усього спектру артилерії, в районах населених пунктів Пречистівка, Велика Новосілка, Павлівка, Гуляйпільське, Времівка, Залізничне, Новоданилівка, Мала Токмачка, Новопіль, Малі Щербаки та Полтавка;

На Південнобузькому напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії в районах населених пунктів Правдине, Мирне, Тернові Поди, Сухий Ставок, Золота Балка та Марганець. Крім того, ворог продовжував вести повітряну розвідку, активно застосовуючи БпЛА. Здійснив понад 15 вильотів.

За наявною інформацією, до органів внутрішніх справ російської федерації у місті Тольятті Самарської області надійшло розпорядження набрати 1000 кандидатів для служби на тимчасово окупованих територіях України. Одночасно, на хімічних підприємствах міста, проводиться робота щодо додаткового збору коштів для підтримки регіонального підрозділу. Це викликає обурення працівників, в яких і без цього щомісячно вираховуються кошти на підтримку мобілізованих, які беруть участь у війні на території України.

За уточненою інформацією, з міста Херсон припинено так звану евакуацію населення через відсутність охочих. У місті окупаційна влада припинила видачу заробітної платні та соціальних виплат.

На тимчасово окупованій території АР Крим, в місті Джанкой, цивільну лікарню загарбники передали під військовий шпиталь. В ньому перебуває до 800 поранених окупантів.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала по ворогу 6 ударів. Під ураження потрапили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 4 позиції засобів протиповітряної оборони противника. За минулу добу Сили оборони на різних напрямках збили 5 БпЛА “Шахед” та 3 “Орлани”.

Воїни українських ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили один пункт управління, один район зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, склад боєприпасів та інші важливі військові об’єкти окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністерство оборони Росії 9 листопада віддало наказ російським військам почати відхід із західного (правого) берега Дніпра на східний (лівий) берег.

• Битва за Херсон по суті не закінчилася, але російські війська вступили в нову фазу — пріоритетом є відведення своїх сил через річку в належному порядку та затримка українських сил, а не намагання повністю зупинити український контрнаступ.

• Багато відомих голосів у російському мілблогерському просторі стали на бік Суровікіна та привітали це рішення як необхідне, вказуючи на те, що російське керівництво зробило висновки з інформаційних наслідків катастрофічного виведення російських військ із Харківської області в середині вересня.

• Секретар Ради національної безпеки Росії Ніколай Патрушев зустрівся з високопосадовцями Ірану в Тегерані 9 листопада, ймовірно, для обговорення продажу іранських балістичних ракет Росії та інших форм співпраці.

• Російські й українські джерела повідомляли про продовження бойових дій на трасі Сватове–Кремінна та Білогорівці Луганської області.

• Українські сили просунулися на північний схід від Херсона та продовжили успішну кампанію блокування.

• Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута, Авдіївки та на заході Донецької області.

• Суб'єкти Російської Федерації намагаються виплатити мобілізованим військовослужбовцям грошове забезпечення, а російські військові – забезпечити їх речовим майном.

• Родичі російських мобілізованих продовжують протестувати проти відсутності оплати праці та поганих умов.

• Заступник російського окупаційного губернатора Херсонської області Кирило Стремоусов загинув у автокатастрофі в тилу Херсонської області в день, коли російські війська оголосили про відхід із західного берега Дніпра.

• Окупаційна влада в тилових районах, ймовірно, посилить репресії правоохоронних органів і фільтраційні заходи на тлі побоювань контрнаступу українських військових після оголошення про відхід 9 листопада.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

 

Обстановка в операційній зоні на південнобузькому напрямку напружена і динамічна у розвитку. Сили оборони тримають ініціативу та контроль.

Противник продовжує оборонні дії та вогневе ураження по наших позиціях.

По прилеглих до лінії фронту громадах та тилових районах ворог продовжує застосовувати усе наявне озброєння, використовує авіацію та дрони-камікадзе, наносить ракетні удари та здійснює повітряну розвідку із застосуванням безпілотників оперативно-тактичного рівня.

На тимчасово окупованих територіях ворог, змінюючи місце дислокації, залишаючи блокпости мінує об’єкти та території. Продовжує шантаж техногенною катастрофою.

По звільнених територіях і населених пунктах Бериславського району Херсонщини на правому березі Дніпра ворог наніс ракетний удар, зруйнувавши один з приватних будинків. Одна особа загинула, ще одна отримала поранення.

Наші позиції ворог двічі атакував ударними безпілотниками типу «Ланцет», а на Криворіжжі атакував ракетами об’єкт критичної інфраструктури. Без людських втрат.

«Ураганами» і «Градами» серед дня укривало Марганецьку громаду на Нікопольщині. Зруйновано та пошкоджено кілька обійсть. Один цивільний мешканець загинув.

Над Чорними морем на Одещині збито два безпілотних розвідники типу «Гранат-3».

Нашою авіацією відпрацьовано 8 ударів по опорному пункту, районах зосередження ворожих сил та засобів. 

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад сотню вогневих завдань, зокрема по пункту управління, колонні військової техніки та складах з боєприпасами ворога.

Тож ворожі втрати за бойовий день складають: 125 рашистів, 3️ танки, 5️ одиниць авто-бронетехніки та склад з боєприпасами в Бериславському районі. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Корабельне угруповання рашистського недофлоту в Чорному морі збільшилось до 12 одиниць. При цьому в його складі так і не з’явилось ракетоносіїв.

Однак загрози ракетних ударів, атак дронами-камікадзе та ракетно-артилерійських обстрілів по районах, що в зоні досягання відповідної ворожої зброї, залишаються актуальними.

Не нехтуйте власною безпекою, будьте пильними і свідомими. За алгоритмом дій при сигналах повітряних тривог дійте чітко і оперативно.

Пам’ятайте про підступність ворога в використанні маніпуляцій свідомістю. Не довіряйте сумнівним джерелам інформації, не поширюйте не перевірену.

Дотримуйтесь режиму інформаційної тиші, який під час військової операції береже життя захисників і місцевих мешканців на територіях, що вивільняємо від ворога.

 

10.11.2022