259-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:41 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні закликав стримано сприймати інформацію про нібито вихід росіян із Херсона. "Може, це звучить не так, як хтось зараз очікує. Може, не так, як у новинах. Але потрібно розуміти: ніхто нізвідки просто так не йде, якщо не відчуває сили. Ворог не робить нам подарунків, не робить «жестів доброї волі». Ми все це виборюємо. А коли виборюєш, треба розуміти, що кожен крок – це завжди спротив ворога, це завжди втрата життів наших героїв. Тому ми рухаємося дуже акуратно, без емоцій, без зайвого ризику. В інтересах звільнення всієї нашої землі і щоб втрати були якнайменші. Саме так ми забезпечимо звільнення Херсона, Каховки, Донецька, інших наших міст", – сказав Зеленський.

 

 

22:18 Президент Росії Владімір Путін підтвердив загибель херсонського колаборанта Кірілла Стрємоусова. Це випливає із указу Путіна про нагородження Стрємоусова "Орденом мужності" посмертно.

 

 

21:52 Росіяни будують нові фортифікаційні споруди на півночі Криму та на Херсонщині. Про це пише у twitter OSINT-аналітик Benjamin Pittet, аналізуючи супутникові знімки. Зокрема, росіяни відновили траншеї на КПВВ "Чонгар", що на адміністративній межі з Кримом, біля Арм'янська, де окупанти оновлюють старі окопи і копають нові, і в Новотроїцькому у Генічеському районі, де "будують фортецю".

 

 

 

21:20 НАТО ще не готове підтвердити відхід російських окупантів із правого берега Дніпра, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. "Ми бачили повідомлення, але поки почекаємо й подивимося, як там розвиватимуться події", – сказав Столтенберг. Він нагадав, що раніше Росію відтіснили на півночі від Києва, потім на сході від Харкова і тепер українці повільно відтісняють росіян на півдні біля Херсона. "Надихаюче бачити, як хоробрі українські сили звільняють все більше території України. Перемоги та здобутки належать мужнім українським військовим", – сказав генсек, додавши, що підтримка міжнародної спільноти теж важить.

 

 

20:48 Президент АТ "Мотор Січ" В’ячеслав Богуслаєв має нерухомість у Москві і приховував її так само, як приховував своє російське громадянство. Про це пише проєкт журналістських розслідувань "Схеми". Як з'ясували журналісти, ідеться щонайменше про два об’єкти нерухомості – квартиру вартістю 350 тисяч доларів і складські приміщення. Квартира розташована у житловому комплексі за адресою Хорошевське шоссе, 84, корпус 6 (у власності з 2006 року), а складські приміщення – у будівлі на вулиці Зорге, 7а (у власності з 2002 року). Обидва об'єкта нерухомості розташовані у Хорошевському районі Москви. Жоден із об’єктів не був вказаний Богуслаєвим у його майнових деклараціях, котрі він подавав яко народний депутат у 2006-2019 роках.

 

 

19:39 Офіційний Київ не підтверджує інформації про вихід росіян із Херсона. Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк написав у twitter: "Дії говорять гучніше за слова. Україна не бачить ознак того, що Росія залишає Херсон без бою. У місті зберігається значна частина ru-угруповання, в регіон стягуються додаткові резерви. Україна звільняє території, спираючись на дані розвідки, а не зрежисовані телевізійні заяви".

 

 

18:46 Місто Тернопіль на кошти, отримані з продажу літака "МІГ-17", закупило три американські дрони: два квадрокоптера DJI Mavic 3 Fly More Combo (ціна за одиницю – 133 780,5 грн) і один квадрокоптер DJI Mavic 2 Enterprise Advanced (ціна за одиницю – 271 876 грн).

 

 

18:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом поточної доби противник завдав 8 ракетних та 10 авіаційних ударів, здійснив більше 4 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів противника зазнали райони понад 15 населених пунктів Дніпропетровської, Донецької, Миколаївської, Сумської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Республіка білорусь й надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, приймає та розміщує російських військовослужбовців, надає полігони для підготовки. Триває формування спільного російсько-білоруського угруповання військ. Зберігається загроза завдання ударів противником та застосування ударних БпЛА з території та повітряного простору республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – зі ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Новомиколаївка і Уланове Сумської області. Також ворог задіяв ударний БпЛА;

на Слобожанському напрямку – з мінометів, реактивної та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Григорівка і Колодязне. Застосовано ударний БпЛА;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Куп’янськ та Білогорівка;

на Бахмутському напрямку – з танків і всього спектру артилерії, в районах населених пунктів Білогорівка, Опитне, Нью-Йорк та Південне;

на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вугледар, Кам’янка, Веселе та Новобахмутівка;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Времівка і Кам’янське;

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад 25 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Крім того, ворог продовжував вести повітряну розвідку, активно застосовуючи БпЛА. Здійснив понад 50 вильотів.

У мобілізованих російських громадян, які проходять підготовку в Курській та Брянській областях, суттєво погіршується морально-психологічний стан через відмінність картинки російської пропаганди від дійсної ситуації, нелюдські умови перебування та відсутність обіцяних виплат.

Російським підрозділам, які проходять підготовку в районі міста Барановичі Брестської області, видано застарілі зброю та майно - металеві шоломи зразка Другої світової війни та засоби захисту періоду 60-70 років минулого сторіччя. Крім того, значна частина стрілецької зброї, а саме автоматів АК-74, у неробочому стані через погані умови зберігання.

За уточненою інформацією, з міста Сєверодонецьк Луганської області російські окупанти вивозять награбоване майно та викрадені автомобілі. Мародерство відбувається під прикриттям і в супроводі представників окупаційних так званих органів державної безпеки.

Авіація Сил оборони України протягом поточної доби завдала по ворогу 4 удари. Під ураження потрапили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 2 позиції засобів протиповітряної оборони противника.

Також наші воїни на різних напрямках збили 5 БпЛА “Шахед” та 2 “Орлани”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за поточну добу уразили 6 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 станції радіоелектронної боротьби та інші важливі військові об’єкти противника.

 

17:56 Франківський районний суд Львова визнав винним 60-річного львів’янина Ігоря Сергієнка у пропаганді війни та призначив йому умовний термін покарання. Чоловік у соцмережі «Однокласнікі» розповсюджував дописи антиукраїнського змісту та підтримував агресію Росії. Зокрема, 1 березня Сергієнко розповсюдив публікацію із текстом «Z — поддержи наших». Крім цього, на особистій сторінці львів’янина з’являлися пости про загиблих «ЛДНРівців» чи так звану ліквідацію українських «неонацистів». Також на сторінці Сергієнка були поширені декілька постів про військових полку «Азов» на зразок: «Украинские нацисты батальона "Азов" распяли на кресте и заживо сожгли донбасского ополченца». Сергієнкові призначили три роки позбавлення волі, однак звільнили від відбування покарання на іспитовий строк два роки, за угодою з прокурором про визнання винуватості.

 

 

17:34 Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу оголосив про вихід із Херсона і відведення російських військ на лівий берег Дніпра. Про це йшлося на нараді з командувачем російського угрупування в Україні Сєрґєєм Суровікіним, повідомляє російський пропагандистський ресурс "РІА Новості". Суровікін запропонував організувати оборону на лівобережжі. "Рішення про оборону на лівому березі Дніпра непросте, водночас ми збережемо життя наших військових та боєздатність угруповання військ", – сказав він. Суровікін також повторив тезу російської пропаґанди про те, начебто Україна прагне підірвати дамбу під Каховкою.  

 

 

17:11 Місто Снігурівка на Миколаївщині, схоже, деокуповано: на тамтешньому стадіоні на освітлювальній вежі вивісили синьо-жовтий прапор.

 

 

 

16:54 У соцмережах з'явилося фото українського військовослужбовця на фоні знищеного моста поблизу Калинівського на Херсонщині.

 

 

 

16:19 Російські пропаґандистські ресурси повідомляють про смерть Кірілла Стрємоусова - заступника голови окупаційної обласної адміністрації Херсонщини. Стрємоусов нібито загинув в аварії.

 

 

15:40 У Харкові демонтували погруддя Пушкіну, хоча ще вранці його обклали мішками із піском, як пояснювалося, для недопущення актів вандалізму. Факт демонтажу підтвердила Харківська міська рада. “Його подальша доля - чи буде він зберігатися у музеї, чи йому знайдеться інше місце у культурному та історичному просторі Харкова - вирішуватимуть харків‘яни після перемоги України", - прокоментували у муніципалітеті. 

 

 

 

15:12 Росіяни підірвали на Херсонщині мости на правому березі Дніпра. Цю інформацію підтвердив на брифінгу депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань. "Окупанти підірвали не лише Дар’ївський і Тягинський мости, вони підірвали міст на виїзді зі Снігурівки у бік Херсона через канал, підірвали міст у Новокаїрах, підірвали міст у Миловому. Тобто окупанти підривають зараз абсолютно всі мости, які є на правобережній частині Херсонщини", - поінфомував Хлань. На його думку, загарбники готують собі відхід таким чином, щоб пригальмувати натиск ЗСУ.

 

 

14:50 Європейська комісія оголосила план надання Україні регулярної макрофінансової допомоги у обсязі до 1,5 мільярда євро щомісяця, на загальну суму у 18 мільярдів євро. Про це заявив у Брюсселі за підсумками засідання Колегії Єврокомісії виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє "Укрінформ". З його слів, ця допомога буде надаватися у формі довгострокового кредиту, до 75 років, на вигідних умовах, та передбачає продовження реформ з наближення України до членства в ЄС. "Ми чітко зазначили, що наша допомога для України має бути такою настільки стабільною та передбачуваною, наскільки це можливо", - прокоментував Домбровскіс.

 

 

14:33 Україна та Румунія відновлюють залізничне сполучення на ділянці Рахів - Ділове - Валя-Вішеулуй. Як повідомляє Міністерство інфраструктури України, "Укрзалізниця" здійснила перший пробний заїзд за цим напрямком. "Відкриття залізничного пасажирського сполучення на кордоні між Україною та Румунією очікується вже на початку грудня. Маршрутом курсуватиме побудований в Україні комфортабельний регіональний поїзд ДПКр-3", - прокоментував міністр Олександр Кубраков.

 

 

13:48 Росія випустила по території України понад 400 іранських дронів-камікадзе з моменту їхнього першого застосування. Про це в етері першого національного телемаратону повідомив речник командування Повітряних сил Збройних Сил України Юрій Ігнат. "Більшість безпілотників було збито. Але, на жаль, знищити 100% безпілотників неможливо. Як крилаті ракети, так і "Shahed-136" були створені для того, щоб долати системи ППО, тому одиниці досягають цілей", – сказав Ігнат.

 

 

13:13 В Ужгороді демонтували пам'ятник радянському солдатові, що стояв неподалік кордону зі Словаччиною. Розглядається можливість встановити на місці демонтованого аварійного радянського монумента пам’ятник або меморіал на честь закарпатських гірських штурмовиків 128 ОГШБр – героїв україно-російської війни.

 

 

 

12:57 Колишнього голову Національного банку України Кирила Шевченка оголосили у міжнародний розшук, повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

 

 

12:29 Офіс президента опублікував повного листа голови держави Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука до НАТО від 30 вересня, в котрому закликали надати Україні членство в НАТО, а до того моменту – надати надійні перехідні гарантії безпеки. Лідери держави наголошують, що Україна на полі бою забезпечує мир і безпеку союзників на східному фланзі Альянсу, а серед українських громадян панує безпрецедентно висока підтримка вступу до НАТО, що є свідченням глибокого розуміння всією країною ролі Альянсу як найефективнішої безпекової організації сучасності. "Звертаємося із закликом ухвалити рішення щодо членства України в Альянсі як невід’ємного елемента забезпечення безпеки українців та громадян усього євроатлантичного простору", – йдеться у зверненні. Президент держави, Голова Верховної Ради та прем’єр-міністр запропонували невідкладно розглянути українські ініціативи щодо багаторівневої системи гарантування безпеки на основі багатосторонніх і двосторонніх угод України, спрямованих на доведення оборонного потенціалу нашої держави до рівня, який забезпечуватиме гарантовану відсіч агресії Російської Федерації, посилення військової підтримки України, нарощування її оборонних спроможностей, сприяння розвитку оборонно-промислового комплексу та суттєвого збільшення масштабу й обсягів підготовки українських військових. "Реалізація цих пропозицій до набуття Україною членства в НАТО дасть змогу забезпечити проактивне стримування збройної агресії проти нашої держави з метою якнайшвидшого завершення війни та запобігання можливій новій збройній агресії", – йдеться у документі.

 

 

12:10 З подальшим підрахунком голосів на проміжних виборах у США зменшується впевненість у тому, що Демократична партія може зберегти більшість у сенаті. Наразі експерти сходяться, що демократи гарантували собі 48 місць у Сенаті (при необхідних їм для більшості 50) і мають добрі шанси на перемогу в Арізоні (їхній кандидат випереджає республіканського на 6,5% при 67% підрахованих голосів) та деякі шанси у Джорджії (0,5% при 96%); значно менші шанси у Неваді (відставання на 2,7% при 80%) та Вісконсині (-1,2% при 94%).

 

 

11:48 Більшість українців почуваються частиною національного опору російським окупантам, свідчать результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 21–23 жовтня.

Більшість українців – 60% – почуваються частиною національного опору (з них 43% повністю почуваються частиною, а 17% – скоріше почуваються). Ще 32% почуваються хоча б частково долученими до опору ворогові. Водночас лише 4% респондентів скоріше або абсолютно не почуваються частиною опору ворогові.

Серед тих, хто обрав українську мову для інтерв'ю, 63% почуваються частиною опору проти 42% серед тих, хто обрав російську мову. Водночас серед останніх більше відчувають часткову приналежність – 45% проти 30%. І в обох категоріях не почувається частиною національного опору абсолютна меншість опитаних: 4% і 7% відповідно.

 

 

11:21 Контррозвідка Служби безпеки України спіймала диверсійно-розвідувальну групу, коли диверсанти забирали зброю із заздалегідь облаштованого схрону на Сумщині. "Одним із їхніх головних завдань був збір персональних даних та місць перебування командирів бойових підрозділів Сил спеціальних операцій ЗСУ. Отриману інформацію агресор планував використати для підготовки до фізичної ліквідації українських захисників та знищення їх озброєння і військової техніки", – ідеться у повідомленні СБУ. Встановлено, що диверсанти розвідували пункти дислокації та переміщення українських військ на території столиці та в прикордонних районах північного сходу держави. Під час огляду схованки правоохоронці виявили дві протитанкові міни ТМ-62М з підривачами, дві бойові гранати РГО із запалами, автомат Калашникова зі спорядженим магазином.

 

 

 

11:09 Велика Британія надішле до України 12 тисяч зимових армійських комплектів для спання (у набір входить спальник для експериментальних температур, зовнішній мішок, килимок) та 150 наметів із обігрівом. Про це повідомив міністр оборони королівства Бен Воллес. Він заявив, що Велика Британія дбає і про те, щоб українські солдати були добре вишколені, і про те, щоб вони були добре вбрані задля якомога кращих умов у війні проти Росії. 

 

 

10:55 Кінокомпанія The Walt Disney Company остаточно закриває свій офіс у Москві. Наразі вся комунікація з контрагентами у країнах, котрі раніше входили до СРСР, відбувається напряму через американський офіс.

 

 

10:03 В Одеській області сили протиповітряної оборони збили ракету Х-31, повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук,

 

 

09:30 За попередніми оцінками результатів проміжних виборів у США Демократична партія мала би зберегти більшість у сенаті (51 vs 49), але втратити її у палаті представників (213 vs 222). Підрахунок голосів триває.

 

 

09:25 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 77 950 (+780) осіб,

танків – 2801 (+15) од.,

бойових броньованих машин – 5666 (+11) од.,

артилерійських систем – 1802 (+11) од.,

РСЗВ – 393 (+2) од.,

засобів ППО – 205 (+2) од.,

літаків – 278 (+0) од.,

гелікоптерів – 260 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1483 (+7) од.,

крилатих ракет – 399 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4227 (+11) од.,

спеціальної техніки – 159 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

82,0% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

32,7% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

70,5% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

58,5% артилерійських систем (з них 1,5% за минулий тиждень),

35,3% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

22,3% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

29,2% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

14,6% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

 

08:54 Вночі росіяни масовано атакували Дніпропетровську область дронами-камікадзе. Як повідомив голова обласної адміністрації Валентин Резніченко, п’ять баражуючих боєприпасів наша ППО знищила, проте є і влучання. У Дніпрі безпілотники поцілили у логістичне підприємство. Чотирьох працівників поранено; троє – у важкому стані. Ворожий удар спричинив сильну пожежу. Горіло на понад 3000 квадратних метрів.

 

 

08:40 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Зусилля Росії щодо ремонту Кримського мосту тривають, але навряд чи він буде повністю запущений принаймні до вересня 2023 року. 8 листопада автомобільний міст мав бути перекритий для того, щоб дозволити рух і встановлення нового 64-метрового прольоту. Для заміни пошкоджених ділянок дороги будуть потрібні ще три прольоти.

Хоча кримські чиновники стверджували, що ці додаткові прольоти будуть встановлені до 20 грудня, на брифінгу для президента Путіна було зазначено, що роботи на іншій проїжджій частині призведуть до перебоїв у дорожньому русі до березня 2023 року.

Заміна пошкодженого залізничного мосту має бути завершена до вересня 2023 року, хоча віцепрем'єр-міністр Росії заявив, що терміни ремонту будуть прискорені. Одна колія відкрита, але залізничний транспорт залишається обмеженим. Ремонтні роботи будуть значною мірою залежати від погодних умов протягом зимових місяців.

Атака на Кримський міст порушила російське матеріально-технічне постачання до Криму та півдня України, зменшивши здатність Росії переміщати військову техніку та війська в цей район залізницею чи дорогою. Пошкодження мосту, нещодавня атака на Чорноморський флот у Севастополі та ймовірний вихід із Херсона ускладнюють здатність російського уряду малювати картину військового успіху.

 

 

08:01 США разом із союзниками і партнерами обговорюють можливості для забезпечення України необхідною технікою через руйнування російськими ракетними ударами критично важливої інфраструктури, повідомив речник Міністерства оборони США генерал Патрік Райдер.

 

 

07:31 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка і Новоселівське Луганської області та Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Веселе, Кліщіївка, Майорськ, Новомихайлівка, Опитне, Павлівка, Первомайське, Соледар і Яковлівка на Донеччині.

Ворог проводить обстріли підрозділів Сил оборони вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку.

Продовжує завдавати удари по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом минулої доби противник завдав 7 ракетних та 32 авіаційних удари, здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів російських окупантів зазнали райони понад 35 населених пунктів Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь й надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір. Триває формування російсько-білоруського угрупування військ на території республіки білорусь. За попередньою інформацією, військовослужбовці 38-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади збройних сил республіки білорусь у якості “братської” допомоги закупили для потреб особового складу 15-го мотострілецького полку 2-ї мотострілецької дивізії збройних сил російської федерації до 100 комплектів індивідуальних аптечок, розвантажувальних жилетів та іншого екіпірування.

У складі прикордонних військ республіки білорусь створюються підрозділи операторів ударних БпЛА.

Правоохоронні органи республіки білорусь посилили заходи з пошуку, виявлення та затримання громадян з проукраїнською позицією або критикують владу, чи так звану спеціальну військову операцію російської федерації в Україні.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – зі ствольної артилерії, в районі населеного пункту Попівка Сумської області;

на Слобожанському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Амбарне, Бударки, Вільхуватка, Гоптівка, Дворічна, Землянки, Мілове та Стариця Харківської області;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Берестове, Крохмальне і Чернещина Харківської області; Макіївка, Невське, Новоселівське, Площанка і Стельмахівка Луганської області та Терни і Ямполівка Донецької області;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Залізне, Кліщіївка, Майорськ, Опитне, Північне та Соледар Донецької області;

на Авдіївському напрямку – з танків та всього спектру артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Невельське, Нетайлове, Новомихайлівка, Опитне та Первомайське Донецької області;

на Новопавлівському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Велика Новосілка, Володимирівка, Времівка, Вугледар, Микільське, Нескучне, Павлівка, Пречистівка та Шевченко Донецької області;

на Запорізькому напрямку – з різнокаліберної артилерії в районах населених пунктів Степове та Чарівне Запорізької області.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад 30 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Ворог завдав авіаударів в районах населених пунктів Нова Кам’янка та Білогірка Херсонської області.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження підрозділів противника на тимчасово зайнятій території Запорізької області. 6 листопада знищено 15 одиниць військової техніки різного типу, поранено та вбито до півтори сотні окупантів.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала по ворогу 18 ударів. Під ураження потрапили 4 взводні опорні пункти, 10 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 4 позиції засобів протиповітряної оборони противника.

За минулу добу Сили оборони України на різних напрямках збили 5 БпЛА “Ланцет” та 4 – “Орлан”. А наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління та 4 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Іранські джерела оголосили – без підтвердження з боку Росії – що 8 листопада до Тегерана прибув секретар ради національної безпеки Росії Микола Патрушев, ймовірно, для обговорення потенційного продажу іранських балістичних ракет Росії. Іран, ймовірно, оголосив про приїзд Патрушева, щоб підкреслити міжнародній аудиторії поглиблення співпраці між Москвою та Тегераном, а також непрямо заявити, що високопоставлений російський чиновник звернувся до Ірану по допомогу в Україні.

• Сили "Групи Ваґнера" продовжують перебільшувати своє заявлене територіальне просування на Донбасі, щоби ще більше відрізнити себе від маріонеткових та звичайних російських сил.

• Українські сили, ймовірно, досягли незначних успіхів на північний захід від Сватового, Луганська область, а російські джерела стверджували, що українські сили посилили наступальні операції в напрямку Кремінного.

• Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута, Авдіївки та на заході Донецької області.

• Українська влада намагалася протидіяти продовженню спроб російської влади посилити контроль над Запорізькою атомною електростанцією.

• Непропорційний фінансовий тягар зусиль з формування російських військ продовжує лягати насамперед на бюджети російських регіональних урядів, що викликає негативну реакцію громадськості.

• Фінансові та бюрократичні проблеми продовжують перешкоджати зусиллям Росії поповнити колишні елітні підрозділи, які захищають критичні ділянки лінії фронту, що потенційно загрожує цілісності російської оборони на окупованих частинах України.

• Російська окупаційна влада Херсонської області, можливо, намагається витіснити жителів із західної частини області, перерізаючи комунікації на західному березі Дніпра.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ситуація в південнобузькому операційному районі суттєвих змін не зазнала. Протягом бойового дня, противник продовжував зосереджувати свої зусилля на утриманні зайнятих рубежів, з яких вів вогонь по наших позиціях, застосовуючи реактивні системи залпового вогню, артилерію та міномети, а також авіацію. Тривали обстріли населених пунктів, прилеглих до лінії розмежування, зокрема звільнених у Бериславському районі Херсонщини, а також тилових регіонів, від Дніпропетровщини до Одеської області.

Із застосуванням авіації з напрямку Чорного моря ворог спрямував по узбережжю Одещини Х-31, яку випустив з літака Су-30. Силами протиповітряної оборони ракету знищено над морем.

По Нікопольському району по обіді ворог бив з реактивних систем залпового вогню та важкої артилерії по Червоногригорівській та Марганецькій громадах. Пошкоджено кілька господарчих споруд. Без людських втрат.

Ворог 4 рази атакував наші позиції армійською авіацією, у відповідь отримав 11 наших ударів по системах протиповітряної оборони і районах зосередження ворожих сил та техніки.

Ракетно-артилерійські підрозділи виконали 290 вогневих завдань. Встановлено, що ворог втратив 55 рашистів, 4 танки, зенітно-ракетний комплекс «Тор-М2», самохідну гаубицю «Акація», два міномети та 9 одиниць авто-бронетехніки. Знищено 2 склади ворожих боєприпасів неподалік Снігурівки й Костромки. Решта втрат противника дорозвідуються.

Окупанти продовжують мародерство і знищення цивільної інфраструктури в населених пунктах, де евакуювались місцеві. Випробовування пропускної спроможності Каховської дамби здійснюють переправляючи вантажівки з награбованим майном – побутовою технікою та будівельними матеріалами, а також вивезенням художніх і історичних цінностей.

Неподалік Берислава окупанти підірвали лінії електропередач та устаткування сонячної електростанції.

Створюючи нестерпні умови для життя місцевого населення, окупанти посилюють і поліцейський терор, вишукуючи активістів сил спротиву, намагаючись перервати інформаційне забезпечення людей в умовах демонтажу веж мобільного зв’язку.

В акваторії Чорного моря корабельне угруповання ворога складається з 8 кораблів, які укриваються вздовж південного узбережжя Криму. Носії крилатих ракет – в пунктах базування. На бойовому чергуванні – жодного не зафіксовано.

 

09.11.2022