257-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:54 На Луганщині у полон Збройним Силам України здалась група мобілізованих росіян – 21 військовослужбовець – мешканці Москви та Московської області. Про це повідомляє "Оперативний ЗСУ". "Мобиків" полонила 92-га окрема механізована бригада імені кошового отамана Івана Сірка.

 

 

20:12 Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак запевнив, що Україна не припинить чинити спротив Росії, допоки не поверне всі свої території у кордонах до 1991 року. Про це Єрмак написав у телеґрамі, коли ділився враженнями від перегляду нової кінострічки "На західному фронті без змін". "Перша світова демонструвала, що в окопній війні можна згубити мільйони життів. Зараз росіяни сповідують ті самі принципи, коли відправляють помирати тисячі власних солдатів. У нас працює ефективність, а в них – кількість. Не рахувати загиблих, забувати про них – ось в цьому вся суть російської війни. Але кількість ніколи не переможе якість. А ми не зупинимося, поки не вийдемо на кордони 1991 року", – прокоментував Єрмак.

 

 

19:10 Голова Міжнародної комісії ООН з розслідування ситуації в Україні Ерік Мьосе заявив, що розслідувачі встановили факти вчинення російськими військовими численних воєнних злочинів в Україні. “Перш за все, ми були вражені великою кількістю страт і попередніх ув’язнень”, – сказав Мьосе. Він також зазначив, що зараз комісія розслідує повідомлення про примусову депортацію українців до Росії. “Вони є предметом нашого подальшого детального дослідження – особливо російські фільтраційні табори та цілеспрямовані депортації”, – цитує "Укрінформ".

 

 

18:47 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Ворог проводить обстріли підрозділів Сил оборони вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку.

Продовжує завдавати удари по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснив понад 14 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів російських окупантів зазнали райони близько 10 населених пунктів Донецької, Луганської, Дніпропетровської та Херсонської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь й надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй військову інфраструктуру, територію та повітряний простір. Триває перекидання підрозділів збройних сил російської федерації на територію республіки білорусь для створення спільного російсько-білоруського угруповання військ.

Зберігається загроза завдання ударів противником та задіяння ударних БпЛА з території та повітряного простору республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, реактивної та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Уди, Висока Яруга, Стрілеча, Огірцеве, Гатище, Стариця, Вовчанськ, Дворічанське, Чугунівка та Дворічна;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Крохмальне, Новоселівське, Стельмахівка, М’ясожарівка, Андріївка, Невське, Серебрянка, Верхньокам’янське та Спірне;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Майорськ, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка та Майорськ;

на Авдіївському напрямку – з танків та усього спектру артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Георгіївка, Мар’їнка, Парасковіївка, Новомихайлівка та Єлизаветівка;

на Новопавлівському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах Вугледара, Павлівки, Времівки, Новосілки та Новополя;

на Запорізькому напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Ольгівське, Червоне, Гуляйполе, Дорожнянка, Гуляйпільське, Чарівне та Новоданилівка.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з усього спектру артилерії зазнають населені пункти, що поряд з лінією зіткнення. Зокрема, під вогневе ураження з РСЗВ потрапила Іллінка Дніпропетровської області.

Російські окупанти продовжують примусове вивезення мирних жителів з тимчасово зайнятої Херсонської області на територію російської федерації. Так, за наявною інформацією, з психоневрологічного будинку-інтернату у Дніпрянах Каховського району, було вивезено близько сотні дітей з інвалідністю. До примусової “евакуації” у московську область готують дітей та персонал Олешківського дитячого будинку-інтернату. З міста Каховка переміщено пацієнтів пансіонату для людей похилого віку. На території цього закладу окупанти розмістили особовий склад.

Окупаційна влада Херсонської області, з метою примушення до виїзду за межі регіону, вживає заходів щодо штучного створення неприйнятних для проживання умов місцевим мешканцям, відключає електропостачання та звʼязок.

Російські військовослужбовці не припиняють мародерство та пограбування місцевого населення та обʼєктів інфраструктури, триває вивезення матеріальних ресурсів, продуктів харчування та засобів пересування на територію російської федерації.

Противник продовжує зазнавати втрат. За уточненою інформацією, в ніч на 6 листопада поточного року, у місті Гола Пристань знищено запаси палива окупантів.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала по ворогу 9 ударів. Під ураження потрапили 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також 3 позиції засобів протиповітряної оборони противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили ворожий літак Су-25.

Воїни українських ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили 4 пункти управління, 2 райони зосередження живої сили і ОВТ, та склад боєприпасів окупантів.

 

18:18 В Ізюмі завершили ексгумацію тіл із місця масового поховання. Із могил дістали 447 тіл. Зокрема, на кладовищі виявили тіла п'яти дітей. А 22 тіла належали військовослужбовцям. Про це повідомляє управління стратегічних комунікацій ЗСУ. Більшість загиблих мають ознаки насильницької смерті. На тілах 30 жертв виявлено сліди катувань. "Є тіла з мотузкою на шиї, зі зв'язаними руками, з поламаними кінцівками та з вогнепальними пораненнями. У декількох чоловіків ампутовані геніталії", – прокоментували у Страткомі.

 

 

17:31 Глава Української греко-католицької Церкви Блаженніший Святослав зустрівся в Апостольському палаці Ватикану з Папою Римським Франциском. Блаженніший Святослав доніс до Понтифіка сенс українського спротиву і закликав не вірити твердженням росіян про готовність до мирних переговорів. "Війна в Україні є виразно колоніальною і пропозиції миру, котрі надходять до нас з Росії, – це ніщо інше, як пацифікація колонії. За ними стоїть заперечення права на існування українського народу, його історії, культури і, зокрема, Церкви. Вони несуть у собі заперечення самого права на існування Української держави, визнаної міжнародною спільнотою з її суверенітетом і територіальною цілісністю. У російських пропозиціях миру поки що відсутня будь-яка предметність для діалогу", – наголосив Блаженніший Святослав, згідно з повідомленням на офіційному сайті УГКЦ. На завершення аудієнції владика подарував Святішому Отцеві символічний подарунок — фрагмент російської міни, яка в березні знищила фасад храму УГКЦ в Ірпені. "Подібні фрагменти російських мін, бомб і ракет ми щоденно витягуємо з тіл військових, цивільних і навіть невинних дітей. Вони є видимими знаками тотального знищення та смерті, які Росія несе на українську землю", – прокоментував Блаженніший Святослав.

 

 

 

16:50 Секретар РНБО Олексій Данілов офіційно підтвердив, що активи компаній "Мотор Січ", "Запоріжтрансформатор", "АвтоКрАЗ", "Укрнафта" та "Укртатнафта" передано державі. "Вилучені активи набули статусу військового майна, їх управління передано Міністерству оборони України", – заявив Данілов на брифінґу. Він додав, що після завершення дії воєнного стану ці активи можуть бути повернути власникам – або ж буде прийнято рішення про можливе відшкодування їхньої вартості. Данілов наголосив, що це не є націоналізацією, а лише вимушений крок у межах законодавства, яке діє під час воєнного стану.

 

 

16:17 У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови про перейменування міста Новоград-Волинський Житомирської області на Звягель. Новоградська міська рада та Житомирська обласна рада вже підтримали перейменування міста.

 

 

15:49 Переважна більшість українців оптимістично дивляться у майбутнє держави і вірять, що за 10 років наша країна буде членом Європейської Унії. Соціологи Київського міжнародного інституту соціології під час дослідження запропонували респондентам обрати, з яким із двох сценаріїв майбутнього України – оптимістичним чи песимістичним – вони згодні більшою мірою. 88% українців вважають, що через 10 років Україна буде квітучою країною у складі ЄС, натомість лише 5% респондентів мають песимістичні очікування.

 

 

 

15:24 Європейський Союз пригрозив змусити Іран до відповідальності, якщо Тегеран продовжуватиме постачати Росії озброєння чи надавати іншу військову допомогу. Про це у понеділок у Брюсселі на брифінгу заявив представник Європейської зовнішньої дипломатичної служби Пітер Стано. "Це стосується і дронів, й інструкторів... і всіх інших постачань озброєння, які використовуються у цій незаконній агресії, оскільки це йде проти міжнародного права та буде підтримкою цієї незаконної агресії. Необхідні наслідки будуть", – сказав Стано, згідно з повідомленням "Інтерфакс-Україна". Дипломат зазначив, що ЄС "підвищив свій голос у засудженні іранських дронів у російській воєнній агресії, зокрема для цілеспрямованого бомбардування цивільного населення, інфраструктури, енергетичної інфраструктури, що є абсолютно неприйнятним". "ЄС та держави – члени "Великої сімки" відстежують (дії Ірану) дуже уважно і готові діяти, якщо будуть докази щодо того, що Іран продовжує постачання цих озброєнь Росії", – підкреслив Стано. 

 

 

14:32 Українські ремонтні служби повністю ліквідували наслідки російського обстрілу залізничної інфраструктури у Сумській області. "Перегін Ворожба–Білопілля, який був закритий вчора ввечері через пошкодження інфраструктури, вже відкрито", – повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

 

 

14:09 Посольство Великої Британії не планує евакуюватися з Києва, заявила надзвичайний і повноважний посол Мелінда Сіммонс. "Ми тут із безпекою, яка дає нам можливість бути тут. Я тут уже кілька місяців, я живу в цій війні, як ви живете в цій війні. Безумовно, справедливо сказати, що обставини нашого від'їзду вже відрізняються від тих обставин, за яких ми вперше поїхали в лютому. І це не лише тому, що ми вважаємо загрозу менш серйозною: вона все одно серйозна. Зараз ми маємо краще уявлення і про потенціал України, і про потенціал Росії", – сказала Сіммонс у інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна". Вона додала, що співробітники посольства готові змиритися багато з чим, щоб виконувати свою роботу.

 

 

13:48 Стратегічно важливі підприємства, які пов'язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, В'ячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним, перейдуть у власність держави. Як повідомляє "Економічна правда", Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку 6 листопада прийняла рішення про забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта", АТ "Мотор Січ", ПрАТ "АвтоКрАЗ" та ПрАТ "Запоріжтрансформатор"

 

 

13:14 Одеські комунальні служби звели довкола пам'ятника Катерині ІІ у центрі міста паркан заввишки сім метрів. Як повідомляє кореспондент "Укрінформу", перед цим імператрицю обгорнули чорним целофаном (вона стала подібною на росіян із ранкової статистики Генштабу ЗСУ) і перев’язали мотузками сам монумент. Професор кафедри історії України Одеського національного університету імені Мечникова Тарас Гончарук вважає, що той паркан – це продовження політики захисту цього пам’ятника. Кілька днів тому Катерині II поклали у руки зашморг, а на голову одягнули червоний каптур.

 

 

 

13:01 ЗРК NASAMS і Aspide вже прибули в Україну, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

 

 

 

12:31 Міністерство закордонних справ України розкритикувало висловлювання міського голови Даугавпілса – другого найбільшого міста Латвії – про "російський Крим". "Мер латвійського міста Даугавпілс Андрейс Елксніньш виправдовує злочини Росії в Україні… На щастя, висловлювання цього маргінального діяча не відображають ані офіційної позиції дружньої для нас Латвії, ані поглядів абсолютної більшості латвійців, які не лише щиро співчувають, а й активно допомагають Україні в її боротьбі проти російської агресії", – прокоментував речник МЗС Олег Ніколенко. Спікер української дипломатії не дивується, що соціал-демократична партія Saskaņa ("Злагода") на останніх виборах до Сейму не змогла подолати 5-відсоткового прохідного бар’єра. Андрейс Елксніньш в одному з інтерв’ю назвав Крим російським, а також ухилявся від того, щоб назвати Росію агресором. А коли його запитали, хто відповідальний за масові вбивства у Бучі, він сказав: за все, що сталося, відповідальні і Росія, і Україна, і США.

 

 

12:17 Митрополиту Тульчинському і Брацлавському УПЦ МП Іонафану (Анатолій Єлецьких, уродженець Воронезької області Росії) оголосили підозру в розпалюванні релігійної ворожнечі – повідомили, не називаючи імені, СБУ та Вінницька обласна прокуратура. За даними слідства, архієрей, керуючись проросійськими ідеологічними мотивами, усвідомлюючи протиправність своїх дій, розмістив на вебсайті з російським доменом російськомовну статтю «С открытым шлемом, без забрала. Заметки на полях последних событий в православном мире» власного авторства. Стаття також була опублікована на офіційному сайті його єпархії та в соціальних мережах для загального доступу. У ній очільник єпархії, зокрема, заперечує самостійність Православної Церкви України, називає її священників «самосвятами-раскольниками», Україну у статті він називає «Малороссией» та вважає, що її захопив патріарх Константинопольський Варфоломій І, вважаючи істинною Церквою «московский патриархат», який, на його думку, має панувати у православному християнстві.

Протиправний зміст публікації священнослужителя-посадовця досліджено та підтверджено спеціальною експертизою.

 

 

11:37 Воїни підрозділу Херсонської зенітної ракетної бригади збили російський штурмовик Су-25 у небі над Херсонщиною, повідомило повітряне командування "Південь".

 

 

11:35 У Росії залишилося лише 120 "Іскандерів", оцінив представник ГУР МО України Вадим Скібіцький у коментарі “The Economist”; інші джерела журналу стверджують, що Росія має лише біля сорока "Кинджалів". 14 жовтня міністр оборони України Олексій Резніков писав про 124 "Іскандери" – 14% того, що було в Росії до 24 лютого.

 

 

10:19 У понеділок вранці росіяни обстріляли село Кущове у східному передмісті Запоріжжя. "Росіяни воювали з будинком культури, складськими приміщеннями фермерів та приватними будинками", – повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, додавши, що збройні сили РФ – то "армія безпринципних нелюдів". Загалом упродовж доби у Запорізькій області зафіксували 52 обстріли. Одна людина загинула. Зруйновано 16 об'єктів цивільної інфраструктури.

 

 

10:01 Посол України у Сполучених Штатах Америки Оксана Маркарова розкритикувала заяву Папи Римського Франциска про високий гуманізм росіян і гуманістичну традицію російської культури, уособлену зокрема в постаті Фьодора Достоєвскоґо. "Папа Римський, мабуть, якось неуважно читав Достоєвського. Інакше Його Святість не дивувався би жорсткості росіян (яка якраз їм природно притаманна). А декілька інших творів російських письменників/поетів, включно з Пушкіним, Купріним, Булгаковим, як і навіть поверхневе вивчення правдивої історії нашого регіону, показало би, що гуманізмом не пахло в Московії ні при Івану Грозному в 1547-му, ні в 1708-му, коли було брутально вирізано Батурин, ні в кожній події після того", – прокоментувала пані Маркарова.

 

#цитата

 

"Мене вражає – і тому я вживаю стосовно України слово “катована” – ота жорстокість, яка, можливо, не притаманна російському народові,… бо російський народ – це великий народ; а це найманці, солдати, які йдуть на війну як на пригоду, найманці… Я волію так думати, бо дуже поважаю російський народ, російський гуманізм. Згадайте хоча б Достоєвського, який досі надихає нас, надихає християн думати про християнство. Я маю велику прихильність до російського народу, як також велику прихильність до українського народу... Я опинився між двома народами, до яких маю прихильність".

 

Папа Римський Франциск,

"Радіо Ватикану"

 

 

09:40 Нині активними графіки планових відключень будуть у м. Київ, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській,  Полтавській областях, повідомляє Укренерго.

 

 

09:33 Російськомовний медіаресурс "Медуза" з Латвії оприлюднив листа військовослужбовців 155-ої бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту РФ зі скаргою на воєнне командування через великі втрати РФ під Вугледаром. Солдати скаржаться, що під час "незрозумілого наступу" на село Павлівка втратили "приблизно 300 осіб убитими, пораненими і зниклими безвісти". Напередодні про розгром росіян повідомляли російські пропаґандисти.

 

 

09:22 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

3 листопада 2022 року Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що Росія втратила в Україні авіації вдвічі більше, ніж у радянсько-афганській війні. Це становить 278 втрачених літаків в Україні проти 119 в Афганістані

Незважаючи на те, що ми не можемо незалежно перевірити ці цифри, триваюча відсутність переваги в повітрі Росії, ймовірно, посилюється поганою підготовкою, втратою досвідчених екіпажів і підвищеним ризиком при проведення ближньої повітряної підтримки в щільних зонах протиповітряної оборони.

Це навряд чи зміниться в найближчі кілька місяців. Втрати літаків Росії, швидше за все, значно перевищують їхні можливості з виробництва нових. Час, необхідний для підготовки компетентних пілотів, ще більше зменшує здатність Росії відновити бойовий потенціал авіації.

 

 

09:11 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 76 460 (+530) осіб,

танків – 2771 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 5630 (+19) од.,

артилерійських систем – 1782 (+1) од.,

РСЗВ – 391 (+0) од.,

засобів ППО – 202 (+0) од.,

літаків – 277 (+0) од.,

гелікоптерів – 260 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1472 (+7) од.,

крилатих ракет – 399 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4199 (+8) од.,

спеціальної техніки – 157 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

81,1% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

32,5% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

70,0% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

57,8% артилерійських систем (з них 1,7% за минулий тиждень),

35,1% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

22,2% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

29,2% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

14,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони України на окремих напрямках та намагається утримати тимчасово захоплені території. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Ямпіль, Андріївка, Красногорівка, Мар’їнка, Павлівка, Водяне, Новомихайлівка Донецької області та Білогорівка на Луганщині.

Протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних та 24 авіаційних удари, здійснив понад 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворожих ударів зазнали райони 30 населених пунктів Запорізької, Донецької, Луганської, Миколаївської, Сумської та Херсонської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Гай Чернігівської області та Стукалівка, Попівка і Ворожба Сумської області. Окрім того окупанти задіяли ударні БпЛА;

на Слобожанському напрямку – з танків та всього спектру артилерії в районах населених пунктів Новоселівське, М’ясожарівка, Вовчанськ, Стельмахівка, Берестове, Огірцеве та Стрілеча;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Серебрянка, Невське, Макіївка, Білогорівка, Площанка, Спірне та Верхньокам’янське;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Соледар, Яковлівка, Бахмут, Бахмутське, Опитне, Майорськ, Часів Яр, Кліщіївка та Зеленопілля;

на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Невельське, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар та Опитне;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Гуляйполе, Гуляйпільське, Ольгівське, Дорожнянка, Новопіль, Щербаки, Новоданилівка, Времівка та Павлівка;

На Південнобузькому напрямку – з танків та артилерії різних типів, у районах населених пунктів Благодатне, Давидів Брід, Дудчани, Мирне, Нова Кам’янка та Правдине. Крім того, ворог продовжував вести повітряну розвідку, активно застосовуючи БпЛА. Здійснив понад 20 вильотів.

Російські окупаційні війська продовжують грубо порушувати закони та звичаї ведення війни стосовно цивільного населення. У населеному пункті Каховка Херсонській області тривають пошуки диверсійних груп та коригувальників вогню. Затриманих вивозять до Горностаївки і під тортурами “вибивають” покази. Аналогічні заходи проходять у населених пунктах Луганської області Борівське та Щедрищеве: масові обшуки, вилучення мобільних телефонів, викрадення людей, яких вивозять у невідомому напрямку.

В Херсоні окупанти, перевдягнуті у цивільний одяг, займають приміщення мирних громадян та укріплюють всередині позиції для ведення вуличних боїв. Одночасно російські пропагандистські журналісти планують у місті зйомки відеоматеріалів на тему начебто знищення мирного населення Силами оборони України.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження противника за попередні дні. Так, у населеному пункті Горлівка Донецької області, завдано удару по району зосередження техніки ворога. Знищено 5 бойових машин, ще 4 - отримали ушкодження. В районі населеного пункту Майорськ щоденні втрати ворога складають до 30 осіб вбитими та понад 120 – пораненими різного ступеня тяжкості. В населеному пункті Лисичанськ завдано ураження по підрозділу батальйону “ахмат”. Втрати окупантів склали понад 30 вбитими та до 15 осіб пораненими. Реальна кількість загиблих ретельно приховується ворогом.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала по ворогу 22 удари. Під ураження потрапили 20 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 2 позиції засобів протиповітряної оборони противника. Наші підрозділи протиповітряної оборони збили 5 ворожих БпЛА.

Воїни українських ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили 2 пункти управління, 8 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, склад боєприпасів, станцію радіоелектронної боротьби та інші важливі військові об’єкти противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Фінансист "Групи Ваґнера" Євгеній Прігожин 6 листопада підтвердив, що "Група Ваґнера" створює в Курській і Бєлгородській областях центри підготовки та управління місцевими "народними ополченнями".

• Російські мілблогери розповсюдили повідомлення про те, що 155-та окрема морська піхотна бригада РФ зазнала значних втрат під час нещодавнього наступу на Павлівку Донецької області.

• Російські джерела стверджують, що українські війська продовжували контрнаступальні дії в напрямку Сватового та Кремінної.

• Джерела в російській опозиції повідомили, що українські обстріли біля Макіївки Луганської області за одну добу могли вбити до 500 російських мобілізованих.

• Російські війська продовжували укріплювати оборонні позиції на західному (правому) березі Дніпра в Херсонській області.

• Українські війська продовжували блокувати російську матеріально-технічну базу в Херсонській області.

• Російські війська вели наземні удари поблизу Бахмута, Авдіївки та Вугледара. Російські джерела стверджували, що їхні війська прорвали українську оборону поблизу Бахмута, досягли незначних успіхів на південь від Авдіївки та залишилися заблокованими біля Павлівки на заході Донецької області.

• 5 листопада українські військові відремонтували дві зовнішні лінії електропередач до Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), відновивши постачання електроенергії на ЗАЕС після обстрілу, який знеструмив об’єкт 3 листопада.

• Російські окупаційні чиновники продовжували посилатися на загрозу українського удару по Каховській ГЕС, щоб виправдати продовження примусового переселення цивільного населення в Херсонській області.

• Російські окупанти продовжували примусово перевозити українських дітей з окупованої України до Росії під виглядом "канікул".

• Російські сили продовжували боротися з внутрішнім опором і поганим забезпеченням поточних мобілізаційних зусиль.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

На південнобузькому напрямку противник веде оборону та намагається утримати зайняті рубежі.

Продовжує наносити вогневе ураження по позиціях наших військ, громадах, що прилягають до лінії фронту та тилових районах, руйнуючи інфраструктуру, вбиваючи мирне населення.

З метою уточнення положення наших військ та корегування вогню артилерії активно використовує безпілотних повітряних шпигунів вздовж лінії зіткнення і в місцях нанесення системного вогневого ураження: Миколаїв та околиці, Нікопольщина, Чорноморське узбережжя.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 147 вогневих завдань, а авіацією відпрацьовано 2 результативних вильоти. Уражено райони зосередження сил та засобів противника в кількох населених пунктах.

Орієнтовні втрати противника протягом бойового дня – 14 рашистів, 3 одиниці авто-бронетехніки, пункт управління БпЛА, а також 3 склади з боєприпасами в Бериславському і Херсонському районах. Решта результатів ураження дорозвідується.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження противника за попередні дні в Каховці, де внаслідок удару по будівлі базування підрозділу окупантів з 200 рашистів, завдано суттєвих втрат. Наслідки ворог ретельно приховує, в місті посилено адміністративно-поліцейський режим та тиск на місцеве населення.

В Бериславі від місцевих вимагають примусової евакуації до 10 листопада. Окупанти знов шантажують техногенною катастрофою щодо можливого руйнування Силами оборони України дамби Каховської ГЕС.

Корабельний склад країни-агресорки в Чорному морі змін не зазнав та складається з 3 кораблів, серед яких жодного ракетоносія. Море продовжує штормити, що може сприяти винесенню мін, підрив яких можливий мимоволі на мілководді.

В сусідній з Одещиною і Вінниччиною Молдові прибічники проросійської партії "Шор" влаштовують антиурядові протести. Таким чином россія використовує прихованих, що працюють під прикриттям, агентів спецслужб для розхитування ситуації в країні. Побоюючись симпатики українцям від мешканців Молдови, Москва хоче максимально використати соціальне недовольство людей: через економіку схилити уряд Молдови на свій бік.

Але ці соціально-політичні авантюри не мають успіху. Контингент рашистських військ наразі не несе критичної загрози з боку Придністров’я. Але Сили оборони України ретельно моніторять ситуацію.

 

07.11.2022