256-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:02 Від електропостачання відключено понад 4,5 мільйонів споживачів. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні. "Станом на цей вечір у Києві та 6 областях продовжуються стабілізаційні відключення електрики. Без світла більше 4,5 мільйонів споживачів. Найбільше зараз у Києві та Київській області. Дійсно складно", – сказав голова держави. Зеленський сказав, що влада розглядає кожен сценарій і готується реагувати. "Що б там не хотіли терористи, чого б вони не домагалися, ми маємо пройти цю зиму і бути навесні ще сильнішими, ніж зараз", – сподівається він. Зеленський застеріг, що Росія "концентрує сили й засоби для можливого повторення масованих ударів по нашій інфраструктурі, передусім енергетичній".

 

 

19:24 Унаслідок обстрілу Сумщини росіянами у неділю загинула 62-річна жінка. Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький. "На жаль, є смертельний випадок. Осколком убило місцеву 62-річну мешканку, яка під час обстрілу була на городі. Снаряд розірвався якраз за кілька метрів від неї. Ще одну місцеву мешканку поранено", – поінформував він. До Ворожбянської громади із Росії за день прилетіло 72 снаряди. "Ополудні ворог бив зі ствольної артилерії. Прильоти були на вулицях, у дворах місцевих жителів, були й прямі влучення в будинки", – написав він. Росіяни також пошкодили залізничну інфраструктуру на ділянці між Сумами та Конотопом. Декілька поїздів змінили маршрути і графік.

 

 

18:18 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Ворог проводить обстріли підрозділів Сил оборони вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку.

Продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом поточної доби противник завдав 3 ракетних та 3 авіаційних удари, здійснив понад 5 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворожих ударів зазнали райони 7 населених пунктів Запорізької, Донецької, Луганської, Миколаївської та Сумської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь й надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, приймає та розміщує російських військовослужбовців, надає полігони для підготовки. Зберігається загроза завдання противником ударів та задіяння ударних БпЛА з території та повітряного простору республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Ворожба, Середина Буда та Бунякине Сумської області;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Невське, Білогорівка та Площанка;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка та Опитне;

на Авдіївському напрямку – з танків та усього спектру артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка, Невельське, Новомихайлівка, Опитне та Первомайське;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Водяне, Вугледар, Времівка, Павлівка, Новомихайлівка та Гуляйполе.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 30 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Зокрема, Правдине, Шевченкове, Кобзарці, Білогірка, Мала Сейдеминуха, Нова Кам’янка, Велика Олександрівка та Новокиївка. Крім того, ворог продовжував вести повітряну розвідку, активно застосовуючи БпЛА. Здійснив понад 65 вильотів.

Російські окупаційні війська продовжують грубо порушувати закони та звичаї ведення війни стосовно цивільного населення. У Херсонській області масово знищуються приватні катери на узбережжях Дніпра. Двигуни та інше майно з плавзасобів привласнюють окупанти. Після затоплення цивільних суден частина пального потрапила в дельту річки та безпосередньо загрожує екосистемі Національного природного парку “Нижньодніпровський”.

Продовжуються заходи насильницької евакуації населення з тимчасово зайнятих територій. В населеному пункті Берислав місцевим жителям наказано виїхати до 10 листопада. Основною причиною окупанти вказують можливе руйнування Силами оборони України дамби Каховської ГЕС.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження противника за попередні дні в Херсонській області. Так, у населеному пункті Каховка, завдано удару по будівлі, де перебувало до 200 військовослужбовців противника. Наслідки удару ворог ретельно приховує, в місті проводяться жорсткі адміністративно-поліцейські заходи. В районі населеного пункту Раденськ знищено велику колону бойової техніки. Втрати противника уточнюються.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала по ворогу 18 ударів. Під ураження потрапили 17 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також позиція засобів протиповітряної оборони окупантів. Підрозділи протиповітряної оборони збили 3 БпЛА.

Воїни українських ракетних військ і артилерії за добу уразили 2 пункти управління, 10 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 станції радіоелектронної боротьби та низку інших важливих військових об’єктів противника.

 

17:42 Українське військо завдало важких втрат російській 155-ій бригаді морської піхоти під Вугледаром. Російські пропагандисти вимагають у командування вжити термінових заходів у цьому районі через велику кількість загиблих.

 

 

16:17 Міський голова Києва Віталій Кличко запевнив, що ситуація з енергокризою у Києві контрольована і закликав мешканців столиці не поширювати паніки. Про це Кличко написав на своїй сторінці у соцмережах невдовзі після поширення статей із анонсом повного блекауту в місті. "Сьогодні приводів для паніки немає. Київ живе і працює. Витримка і воля кожного з нас – це те, що ворогу знищити не вдалося і не вдасться", – наголосив Кличко. Голова міста повідомив, що сенсація зародилася декілька днів тому, коли журналісти запитали його: чи є в Києва план на випадок блекауту? "Відповім ще раз. У ситуації війни, в якій ми живемо, потрібно мати плани на випадок різних сценаріїв розвитку подій і надзвичайних ситуацій. І бути готовим діяти", – прокоментував Кличко.

 

 

15:45 В'язка осіння погода ускладнила офензиву Збройних Сил України на Луганщині, заявив керівник очільник Сіверськодонецької військової адміністрації Роман Власенко у коментарі "Еспресо". "Ситуація складна через погодні умови. Наразі вона покращилась, але волога в землі не дає можливості проїжджати колісною технікою. Якесь наше просування можливе лише на гусеницях. Це дуже ускладнює рух ЗСУ вперед. Наразі щодо контрнаступу ситуація трохи сповільнилась біля Білогорівки та Кремінної. Більш-менш рух є навколо Сватова – північніше, південніше. Зараз Сватове є центром протистояння на Луганщині", – розповів він.

 

 

13:23 "Приватна військова компанія Вагнера", якою керує російський багатій, "кухар Путіна" Євґєній Прігожин, оголосила про створення центрів підготовки та управління "народного ополчення" у прикордонних із Україною реґіонах, у у Курській і Бєлгородській областях. Про це повідомляє "Новая газета", покликаючись на пресслужбу Пріґожина. Ідея "Вагнера" – рекрутувати місцевих мешканців, комплектувати ними воєнізовані формування, можливо, позмінно.

 

 

11:50 У Києві не виключать повної евакуації міського населення через можливе припинення електропостачання. Про це повідомляє The New York Times, покликаючись на посадовців КМДА. Голова департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук заявив: "Ми усвідомлюємо, що якщо Росія продовжить такі атаки, то ми можемо втратити всю електросистему... Якщо не буде електрики, не буде води та каналізації". З його слів, уряд вживає всіх можливих заходів для захисту об'єктів електроенергетики. З його слів, влада звернеться до мешканців із закликом евакуюватися у тому випадку, коли надійде повідомлення про критичне ураження системи. 

 

 

11:19 Білий дім через непублічні канали закликає українських посадовців пом'якшити позицію щодо перспективи переговорів з Росією. Зокрема, як пише The Washington Post, Президента Зеленського просять зрезиґнувати із заяв про те, начебто діалог із росіянами можливий лише із відходом Владіміра Путіна. WP зазначає, що Вашінґтон хоче не стільки посадити Україну і РФ за стіл переговорів, скільки забезпечити підтримку країн, котрі бояться радикалізації конфлікту і хвилюються через перспективу пролонґації війни на довгі роки.

 

 

10:08 Міський голова Києва Віталій Кличко не виключає цілковитого блекауту у столиці. "Ми робимо все, щоб цього (припинення електропостачання, – ред.) не відбулося. Але давайте будемо відвертими: наші вороги роблять все для того, щоб місто було без тепла, електрики та водопостачання і щоб ми всі померли. Ми не виключаємо, ми прораховуємо різні сценарії, щоб витримати та підготуватися", – сказав Кличко в етері національного телемаратону. Голова міста поінформував, що у Києві підготовано великі запаси їжі, води, палива та генераторів; у столиці працюватимуть пункти обігріву. 

 

 

09:49 Центр реабілітації постраждалих від війни для дітей та дорослих Superhumans Center отримав пожертву у розмірі $284 500 з продажу автомобіля Фредді Мерк'юрі Rolls Royce Silver Shadow 1974 року на лондонському аукціоні Sotheby's. Покупець машини – EO криптовалютної біржі WhiteBIT Володимир Носов. Як нагадує "Інтерфакс-Україна", 17 серпня СЕО порту TIS Андрій Ставніцер виступив з ініціативою створення у Львівській області клініки з протезування, реконструкції та лікування ПТСР Superhumans. Ініціативу підтримала пані президентова Олена Зеленська.

 

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 75 930 (+490) осіб,

танків – 2765 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 5611 (+10) од.,

артилерійських систем – 1781 (+5) од.,

РСЗВ – 391 (+0) од.,

засобів ППО – 202 (+0) од.,

літаків – 277 (+0) од.,

гелікоптерів – 260 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1465 (+3) од.,

крилатих ракет – 399 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4191 (+7) од.,

спеціальної техніки – 155 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

80,9% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

32,4% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

69,9% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

57,8% артилерійських систем (з них 1,7% за минулий тиждень),

35,1% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

22,2% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

29,2% гелікоптерів (з них 0,8% за минулий тиждень),

14,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:28 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Повідомляється, що 3 листопада 2022 року тимчасовим виконувачем обов’язків командувача військ Центрального військового округу Росії призначено генерал-майора Александра Лінькова. Ліньков змінив генерал-полковника Александра Лапіна, якого нібито було відсторонено від посади наприкінці жовтня 2022 року.

Якщо це підтвердиться, то буде наступним у низці звільнень вищого російського військового командування з початку вторгнення в лютому 2022 року. На початку цього року були замінені командувачі Східного, Південного та Західного військових округів.

Лапіна широко критикували за низьку результативність на полі бою в Україні як лідер Чечні Рамзан Кадиров, так і глава "Групи Ваґнера" Євгеній Прігожин. Ці звільнення становлять схему звинувачення вищого російського військового командування у нездатності досягти цілей на полі бою. Частково це, ймовірно, є спробою ізолювати і відвести провину від російського вищого керівництва всередині країни.

 

 

09:19 Російські окупанти вісім разів обстріляли з РСЗВ та важкої артилерії Нікопольську, Марганецьку та Мирівську громади у Нікопольському районіповідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Жертв немає, у Мирівській громаді понівечені з пів десятка приватних будинків, господарські споруди, автівки та газогони, в Нікополі постраждали кілька багатоповерхових і приватних будинків, а також меблеве виробництво, транспортне підприємство, газопроводи та лінії електропередач.

 

 

09:06 Внаслідок нічного удару росіян по житловому кварталу у Запоріжжі загинула людинаповідомляє секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв. Обстріли зруйнували будівлю цивільної інфраструктури.

 

 

08:52 Сьогодні диспетчерський центр НЕК "Укренерго" надав операторам розподільчих мереж (обленерго) обсяги для обмеження електропостачання споживачів у м. Київ, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській, Полтавській областях. Введено в дію графіки погодинних відключень.

 

 

08:25 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Загарбники намагаються утримати тимчасово захоплені території, зосереджують зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Ведуть наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки ворога в районах населених пунктів Зибине Харківської області, Білогорівка на Луганщині; Андріївка, Бахмутське, Берестове, Майорськ, Макіївка, Мар’їнка, Озарянівка, Опитне, Павлівка, Яковлівка і Ямполівка на Донеччині та Щербаки Запорізької області.

Протягом минулої доби російські окупанти завдали 4 ракетних та 19 авіаційних ударів, здійснили понад 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів противника зазнали райони понад 35 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Миколаївка і Сеньківка Чернігівської області та Студенок на Сумщині;

на Слобожанському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Бологівка, Бударки, Зибине, Красне, Одноробівка, Охрімівка, Стариця, Стрілеча та Уди Харківської області;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Вишневе, Котлярівка Харківської області, Невське на Луганщині та Лиман і Торське Донецької області;

на Бахмутському напрямку – з танків та артилерії різних типів, у районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Іванівка, Кліщіївка, Майорськ, Опитне, Соледар, Спірне та Яковлівка Донецької області;

на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка, Невельське, Новомихайлівка, Опитне та Первомайське Донецької області;

на Новопавлівському напрямку – з усього спектру артилерії, в районах населених пунктів Богоявленка, Велика Новосілка, Водяне, Вугледар, Времівка, Павлівка та Пречистівка на Донеччині;

на Запорізькому напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах Залізничного, Ольгівського, Щербаків та Юр’ївки Запорізької області.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони більш як 25 населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення.

Російські окупаційні війська продовжують насильницьку евакуацію населення з тимчасово зайнятих територій Херсонської області. Так званій “евакуації” підлягає населення правого берега річки Дніпро, а також 15-кілометрової зони лівобережжя. За наявною інформацією, з населеного пункту Заводівка, місцевих жителів вивозять на тимчасово окуповану територію АР Крим, з подальшим переселенням на територію російської федерації.

5 листопада поточного року абонентам російських мобільних операторів у Херсоні окупанти розсилали повідомлення з попередженням про нібито підготовку Збройними Силами України масованого обстрілу та із закликом якнайшвидше покинути правобережну частину міста. В той же час, в деяких населених пунктах окупанти знищують вежі українських мобільних операторів.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження противника за попередні дні на тимчасово зайнятих територіях Херсонської та Запорізької областей. Так, у населеному пункті Чуланівка Херсонської області, завдано удару по району зосередження підрозділу окупантів. В населеному пункті Басань Запорізької області уражено штаб одного з підрозділів збройних сил російської федерації, знищено до 10 одиниць військової техніки та близько півсотні військовослужбовців. В районах населених пунктів Пологи та Марфопіль знищено 20 одиниць військової техніки та поранено до 80 військовослужбовців російських окупаційних військ.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала по ворогу 7 ударів. Під ураження потрапили 6 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також позиція засобів протиповітряної оборони противника. Підрозділи української протиповітряної оборони збили 4 БпЛА.

Воїни наших ракетних військ і артилерії за добу уразили

пункт управління ворога, 7 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, склад боєприпасів та 3 інших важливих військових об’єкти окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Фінансист "Групи Ваґнера" Євгеній Прігожин прагне приховати свої спроби зміцнити свою незалежну базу влади зверненням до концепції історичної єдності Росії.

• Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Абдоллахян підтвердив, що Іран почав надавати Росії безпілотники до 24 лютого, але дивним чином заперечив, що російські війська використовували їх у бойових діях.

• Командувач "ДНР" Александр Ходаковський заявив, що російський "дружній вогонь" міг спричинити до 60% загальних втрат Росії зі середини травня.

• Повідомляється, що українські війська продовжували контрнаступ на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували займати оборонні позиції вздовж Дніпра.

• Українські сили продовжували обстрілювати російське матеріально-технічне забезпечення та транспорт у Херсонській області.

• Російські війська продовжували атакувати навколо Бахмута та заявляли про неуточнене просування.

• Російські війська продовжували безуспішні наступальні дії в районі міста Авдіївка-Донецьк та на заході Донецька.

• Постійні погані умови для мобілізованих солдатів стало каталізатором масштабних протестів у Казані.

• Як повідомлялося, невідомі намагалися вбити "суддю верховного суду ДНР" Александра Нікуліна.

• Росія продовжує перекидати свій персонал на адміністративні посади на окупованих територіях.

• Російські війська продовжили вимушену евакуацію в Херсонській області. Повідомляють, що понад 80% херсонців евакуювалися.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник здійснює оборонні дії та намагається утримати зайняті рубежі. Продовжує наносити вогневе ураження наших позицій, застосовуючи для цього реактивні системи залпового вогню, важку крупнокаліберну артилерію, міномети, танки, баражуючи снаряди.

З метою уточнення положення наших військ та корегування вогню артилерії протягом бойового дня зафіксовано активізацію безпілотної розвідки. Ворог випустив понад чотири десятки дронів-шпигунів.

Тричі по нещодавно звільнених населених пунктах Бериславщини прилітали ворожі дрони-камікадзе типу «Ланцет», ще два рази ворог атакував безпілотниками, спорядженими ВОГами, і тричі - штурмовою та армійською авіацією. Люди не постраждали.

По обіді, по Мирівській і Марганецькій громадам Нікопольщини ворог вдарив важкою артилерією та «Ураганом». Без людських втрат.

А ось пізно ввечері, внаслідок обстрілу Мирівської громади, ворожий снаряд влучив у житловий будинок. Поранену 9-річну дитину госпіталізовано.

Нашою штурмовою та армійською авіацією відпрацьовано по опорному пункту та району зосередження ворожих сил та засобів в Баштанському і Бериславському районах, відповідно. А бомбардувальники і винищувачі працювали по скупченню ворожої техніки в районі Снігурівки, системах ворожої протиповітряної оборони в Херсонському районі.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 140 вогневих завдань, в тому числі по району зосередження ворожої живої сили та техніки в Геройському і Раденську.

Встановлено, що за підсумками 255-ої бойової доби на нашому напрямі ворожу армію скорочено на 57 рашистів, 2 танки, 2 крупнокаліберні гаубиці, 3 одиниці авто-бронетехніки. Пошкоджено ще одну гармату-гаубицю і 2 автівки.

Чорноморське угруповання ворожих сил нараховує 3 одиниці без ракетоносіїв на чергуванні.

 

06.11.2022