223-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:19 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом. Офіс президента потрактував переговори як "предметні й конструктивні". Голова держави високо оцінив принципову й непохитну позицію США щодо невизнання псевдореферендумів, проведених Росією на тимчасово окупованих територіях України. Президент наголосив на необхідності жорсткої колективної реакції всього цивілізованого світу на спробу Росії анексувати територію України. У цьому контексті лідери обговорили координацію зусиль в ООН та на інших ключових міжнародних майданчиках. Голова Української держави поінформував про перебіг операції зі звільнення українських територій і зазначив, що успіхи Сил оборони обумовлені хоробрістю українських воїнів та зброєю, наданою США.

 

 

22:51 Державний департамент США виділив військову допомогу Україні на суму 625 мільйонів доларів. Цей пакет допомоги включає: 4 пускові установки високомобільних артилерійських ракет HIMARS, 32 самохідні артилерійські установки Howitzer (155мм та 105мм), понад 75 тисяч артилерійських снарядів, 200 протимінних транспортних засобів MaxxPro, 200 тисяч боєприпасів до стрілецької зброї, обладнання для встановлення перешкод, притипіхотні боєприпаси та інше польове обладнання, передає "Голос Америки".

 

 

22:24 Офіційна інформація від Оперативного командування "Південь" про поточну офензиву Збройних Сил України на Херсонщині: 

 

"За результатами ретельно спланованої та блискуче реалізованої військової операції із визволення територій Херсонщини з-під окупації, нашими підрозділами звільнено, закріплено і відновлено державний прапор України у восьми населених пунктах Бериславського району:

 

Любимівка,

Хрещенівка,

Золота Балка,

Біляївка,

Українка,

Велика Олександрівка,

Мала Олександрівка,

Давидів Брід.

 

 

21:38 Львівський університет імені Івана Франка присвоїв Борису Джонсону звання почесного доктора. Згідно з повідомленням Франкового університету, Джонсон дав згоду стати частиною академічної спільноти вишу. "Я пишаюсь тим, що на посаді прем’єр-міністра Об’єднаного Королівства мав змогу відіграти свою скромну роль у допомозі Україні у війні проти російського агресора, і буду продовжувати робити все, що в моїх силах, щоб і надалі підтримувати Україну, навіть коли я вже полишив офіс. Для мене велика честь отримати звання Doctor Honoris Causa вашого університету і я маю велику надію, що зможу відвідати університет у майбутньому", – прокоментував Джонсон.

 

 

20:51 Україна звільнила з-під окупації 1534 населені пункти, з них на Харківщині було звільнено 483 населені пункти та понад 50 – на Херсонщині, повідомили заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко та заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін під час телемарафону.

 

 

19:44 Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив: європейські країни мають визнати, що Росія є значно більшим і загрозливішим противником, аніж думалося раніше. Про це Воллес сказав під час виступу на Варшавському безпековому форумі. "Траєкторія, якої ми усі повинні дотримуватися, – це визнати як всередині країни, так і на європейському рівні, що росія – це набагато більший противник, ніж ми усі думали", – заявив британський міністр, згідно з повідомленням "Укрінформу". Зі слів Воллеса, йдеться не лише про ведення війни в Європі, а й про недотримання прав людини Росією та інші загрози. Зокрема, він вказав на "поки загадкові вибухи на газопроводах", використання енергетики в якості зброї, агресивне застосування Росією найманців із т. зв. групи Вагнера у Західній Африці, що зумовлює дестабілізацію в регіоні та супутні загрози для європейського континенту. Британський міністр вказав на те, що після повномасштабного вторгнення РФ в Україну багато країн НАТО зрозуміли рівень загрози з боку путінського режиму і зараз проводять реформи у військовому секторі та збільшують витрати на оборону.

 

 

19:18 У Василівці – єдиному населеному пункті, через який можна виїхати із тимчасово захоплених територій України до Запоріжжя – загарбники будують подобу "державного кордону". Про це в етері національного телемаратону сказав голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух. "У Василівці намагаються облаштувати “державний кордон”, як вони вважають, з усіма правилами перетину, які вони вигадали. Не пускають чоловіків призовного віку. Транзит з окупованої території припинено з обох сторін. Окупанти намагаються побудувати «кордон», як свого часу в Криму та на Донбасі", – сказав Старух. Він додав, що за минулу добу через Василівку змогли виїхати із захоплених територій лише 43 людини, у той час, як минулого тижня ця цифра сягала 1500–2000 людей щодня.

 

 

18:50 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках, але, разом з тим, веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках, здійснює перегрупування.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирних жителів, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Залишається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів на всій території України. Так, протягом доби, окупанти завдали 5 ракетних та 1 авіаційний удар, здійснили понад 15 обстрілів з РСЗВ.

Від ворожих ударів постраждали об’єкти та цивільне населення більш ніж 12 населених пунктів. Серед них – Харків, Краматорськ, Андріївка (Дніпропетровської області), Бахмут, Залізничне, Вознесенськ та Придніпровське.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії:

на Сіверському напрямку – в районі населеного пункту Писарівка Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Стрілеча, Вовчанськ, Варварівка, Вільхуватка та Дворічна.

На Краматорському напрямку – ворог здійснює перегрупування своїх підрозділів.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв з мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони понад десяти населених пунктів. Зокрема Білогорівки, Соледара, Бахмута, Бахмутського, Майорська, Зайцевого та Яковлівки.

На Авдіївському напрямку від ворожих обстрілів постраждала інфраструктура населених пунктів Авдіївка, Опитне, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка, Костянтинівка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник наступальних дій не проводив. Обстрілів зазнали райони двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них - Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка та Оріхів.

На Південнобузькому напрямку артилерійських обстрілів зазнали райони понад 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

В російській федерації тривають заходи так званої “часткової мобілізації”. За наявною інформацією, казанський центр комплектування проводить формування та комплектування трьох мотострілецьких та двох артилерійських полків на фондах казанського вищого танкового командного училища.

Не зважаючи на заходи мобілізації, що тривають, російська сторона не припиняє практику застосування на території України приватних військових кампаній, укомплектованих особами, завербованими в місцях позбавлення волі. Так, на тимчасово окупованій території Луганської області, в так званих “центрах підготовки”, триває навчання зазначеної категорії осіб для подальшого направлення їх на лінію зіткнення.

За уточненою інформацією, 3 жовтня поточного року, на півдні України підтверджено ураження Силами оборони до тридцяти обʼєктів противника. Ворог деморалізований, залишає позиції, відходить на безпечну відстань, знищує запаси боєприпасів, намагається знищити мости та переправи. Все це - з метою уповільнення темпів наступу наших військ.

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Майорськ, Виїмка, Спірне, Озерянівка, Зайцеве, Бахмут, Бахмутське, Веселе, Первомайське та Новомихайлівка.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 12 ударів. Підтверджено ураження 2 опорних пунктів, 8 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 2 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 2 БпЛА ворога.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу уразили пункт управління, а також 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки окупантів.

 

 

17:39 Міноборони Росії визнало відступ майже з усієї території Харківської області та великий відступ на півночі Херсонської області, випливає з показаної на нинішньому брифінгу мапи бойових дій в Україні. Згідно з цією мапою, російська армія на Харківщині контролює лише невелику ділянку області на лівому березі Осколу на північ від Дворічного–Іванівки у бік російського кордону.

 

 

На південному напрямку росіяни неявно визнали, що за добу лінія фронту просунулась приблизно на 30 кілометрів на південь і проходить по лінії Дудчани–Нова Кам'янка–Давидів Брід–Калинівське.

 

 

 

17:03 З початку російської мобілізації з Росії виїхали від 600 тисяч до мільйона її громадян, повідомив журнал Forbes, посилаючись на джерела в адміністрації президента РФ. Найбільше росіян утікають у Казахстан, Грузію, Фінляндію, Монголію та Киргизстан, а також у Вірменію, Узбекистан, Таджикистан, Азербайджан, Туреччину, Єгипет та Об'єднані Арабські Емірати.

 

 

16:38 Президент України Володимир Зеленський підписав окремий указ, у котрому задекларував, що не визнає жодних актів Росії, котрі стосуються зазіхань на українську територію, й оголосив про намір чинити над ними суверенно. Указ має назву: "Про нікчемність актів, що порушують суверенітет та територіальну цілісність України"; його номер – №687/2022. "Визнати нікчемними, тобто такими, що не породжують жодних юридичних наслідків, укази президента Російської федерації від 17 березня 2014 року № 147, від 21 лютого 2022 року № 71, від 21 лютого 2022 року № 72, від 29 вересня 2022 року № 685, від 29 вересня 2022 року № 686, а також будь-які інші рішення, акти та договори, прийняті, видані та укладені на підставі та/або у зв’язку з реалізацією зазначених указів президента Російської Федерації", – ідеться у документі. В указі наголошується, що територія України є цілісною і недоторканною в межах її міжнародно визнаного державного кордону, суверенітет України поширюється на всю її територію. Також у документі підтверджується невіддільне суверенне право України на відновлення і збереження її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаного державного кордону. Крім того, зазначається, що рішення ухвалено, "дотримуючись загальновизнаних принципів та норм міжнародного права, зокрема імперативних норм загального міжнародного права, а також чинних міжнародних договорів України, у тому числі, Договору між Україною і Російською федерацією про українсько-російський державний кордон від 28 січня 2003 року, який не може бути припинений навіть внаслідок докорінної зміни обставин відповідно до статті 62 Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року".

 

 

16:09 Збройні Сили України звільнили на Херсонщині селище Велика Олександрівка. Про це повідомив депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко. "Все буде Україна! Не забуваймо, якою ціною ми повертаємо наші села. Слава ЗСУ!” – прокоментував Йосипенко.

 

 

 

15:40 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай проситиме мешканців регіону евакуюватися з міст, аби люди не постраждали при українському контрнаступі. Гайдай також наголосив, що міста на Луганщині не пристосовані для зимівлі. "Зимувати люди зможуть тільки у селах. Після деокупації містяни не залишаться на зиму. Людей запустимо тільки на короткий проміжок часу – подивитися дім, взяти речі. Централізоване опалення неможливо відновити так швидко", – наголосив Гайдай.

 

 

15:13 Збройні Сили України звільнили село Новопетрівка, що на південних околицях Високопілля. "Ворог, схоже, відступає з тієї ділянки, – прокоментували аналітики DeepState. – У боях за село загинуло двоє наших солдатів. На забуваємо, якою ціною дається кожен метр звільненої землі".

 

 

 

14:48 Військовослужбовці 35-ої окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського записали відео зі звільненого села Давидів Брід у Бериславському районі на Херсонщині. "Слава Україні, слава морській піхоті. Сьогодні, 4 жовтня 2022 року, Давидів Брід звільнений від орків силами 35-ої окремої бригади морської піхоти. Урочисто піднімаємо жовто-блакитний стяг над Давидовим Бродом! Слава Україні!" – сказав військовослужбовець.

 

 

 

14:11 Розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко визнав, що його армія бере участь у війні Росії проти України. "Щодо нашої участі в спеціальній воєнній операції в Україні – ми беремо участь там. Ми цього не приховуємо. Але ми нікого не вбиваємо. Нікуди не посилаємо своїх військовиків. Ми не порушуємо своїх зобов'язань", – заявив Лукашенко. Зі слів Путінового соратника, мета білоруської армії – "не допустити поширення цього конфлікту на територію Білорусі". Лука також визнав, що він годує і лікує російських солдатів. "Отака наша участь у цій воєнній операції. Іншої немає і не буде", – виправдовується диктатор.

 

 

13:53 Естонія передала українським військовим дрони, які були конфісковані у громадянина Росії при спробі 29 травня незаконно перетнути кордон, повідомило посольство Естонії в Україні. Гроші на дрони псковський водій збирав у соцмережі "Вконтакте".

 

 

12:12 Офіс президента України опублікував указ, котрим Володимир Зеленський затвердив рішення Ради національної безпеки та оборони у відповідь на спробу анексії Росією українських територій. РНБО першим же пунктом постановила: переговори з Владіміром Путіним неприпустимі

 

#дослівно

 

РІШЕННЯ

Ради національної безпеки і оборони України

 

від 30 вересня 2022 року

 

Щодо дій України у відповідь на спробу Російської Федерації анексувати території нашої держави, з метою гарантування безпеки євроатлантичного простору, України та відновлення її територіальної цілісності

 

Ураховуючи результати засідання Ставки Верховного Головнокомандувача та заслухавши членів Ради національної безпеки і оборони України, Рада національної безпеки і оборони України вирішила:

1. Констатувати неможливість проведення переговорів з Президентом Російської Федерації В.Путіним.

2. Схвалити текст Спільного звернення Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України до Організації Північноатлантичного договору.

З. Кабінету Міністрів України підготувати пропозиції щодо багаторівневої системи гарантування безпеки на основі багатосторонніх і двосторонніх угод України, які спрямовані на доведення оборонного потенціалу України до рівня, що забезпечуватиме гарантовану відсіч збройній агресії Російської Федерації, посилення військової підтримки України з нарощування її оборонних спроможностей, сприяння розвитку оборонно-промислового комплексу і суттєвого збільшення масштабу та обсягів індивідуальної і колективної підготовки українських військовослужбовців.

4. В умовах ескалації з боку Російської Федерації Кабінету Міністрів України забезпечити посилення обороноздатності України шляхом збільшення постачання військово-технічної допомоги Україні.

5. Рекомендувати Верховній Раді України з метою підвищення стійкості держави прискорити прийняття відповідних законопроектів щодо належного санкційного та іншого реагування на ескалацію з боку Російської Федерації.

 

 

12:05 За останні кілька тижнів на “гарячі лінії” проєкту "Хочу жить" надійшло понад дві тисячі звернень від російських військових про здачу в полон, сказав представник ГУР МО України Андрій Юсов. Тепер телефонують не тільки солдати, які перебувають на території України в рамках окупаційної армії, а й ті, яких або тільки-тільки мобілізували, або навіть люди, які підозрюють, що можуть бути мобілізовані, і про всяк випадок уточнюють інформацію.

 

 

11:33 Українські фотографи Костянтин і Влада Ліберови зняли фотосесію зі знаменитим Орестом із "Азовсталі" – Дмитром Козацьким.

 

 

 

 

 

11:02 Рада Федерації 4 жовтня ратифікувала анексію Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Меж заслиненого Росією шматка територій не визначено – написано, що кордони визначають на день їхнього прийняття до РФ.

 

 

10:46 Росія вже остаточно вилітає із керуючої ради Міжнародної організації цивільної авіації при ООН. Про це повідомила посол України в Канаді, де розташована штаб-квартира ICAO, Юлія Ковалів. "Тепер уже остаточно – Росію викинули з ради ICAO. Зганьблені програшем у першій групі, вони навіть не ризикували подаватися в третю групу, де б також із тріском програли", – написала вона у Facebook. Ковалів наголосила, що це перший прецедент серед усіх організацій системи ООН, коли Росію виключили з керівного органу. "Викинули заслужено – через системні порушення Чиказької конвенції", – додала посол. 1 жовтня під час асамблеї ICAO у Монреалі Росію відмовилися переобрати у перших двох раундах виборів до Ради ІСАО – основного керівного органу організації. Останній етап голосування заплановано на вівторок, 4 жовтня, однак Росія кандидатури не виставляла.

 

 

10:33 З початку війни Росія незаконно вивезла та продала зерно з окупованих українських територій на 530 мільйонів доларів, повідомляє агентство Assoсiated Press, журналісти якого на основі супутникових знімків, документів, даних транспондерів та інформації із соцмереж провели розслідування та відстежити понад 50 рейсів із зерном з окупованих територій України до портів Туреччини, Сирії, Лівану та інших країн. За даними AP, крадіжку здійснили багаті бізнесмени та державні компанії в Росії та Сирії, деякі з яких уже перебувають під санкціями заходу. Зокрема, до контрабанди, за інформацією агентства, причетні структури російського мільярдера Віктора Рашнікова, близького до Владіміра Путіна, а також державна Об'єднана суднобудівна корпорація.

Щоб вивести українське зерно, його часто поєднують із російським. Іноді для цього його привозять у невеликі російські порти, а іноді роблять перевалку просто в морі: невеликі судна підвозять українське зерно на великі російські торгові кораблі. Автори розслідування також стверджують, що одним із одержувачів краденого зерна могла бути турецька влада. AP відстежило, що контрабандні судна з Криму пришвартовуються в Туреччині до доків елеваторів, які належать турецькій державній організації, що займається імпортом та експортом зерна й іншої сільськогосподарської продукції.

 

 

09:48 Збройні Сили України впритул наблизилися до північно-західної адміністративної межі Луганщини, повідомив голова військово-окупаційної адміністрації області.

 

 

09:31 Президент Литви Ґітанас Науседа висміяв твіт Ілона Маска про бачення "миру" між Україною і Росією. "Шановний Ілоне, коли хтось намагається вкрасти колеса вашої Tesla, то це не робить його законним власником автомобіля чи навіть коліс. Навіть якщо вони стверджують, що проголосували за це",  прокоментував литовський президент.

 

 

09:28 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

30 вересня 2022 року президент Росії Путін підписав розпорядження про проведення осіннього чергового призову, який передбачає підготовку 120 тисяч призовників. Цих призовників законодавчо заборонено відправляти за межі Росії: вони не належать до тих, кого мобілізують згідно з наказом про часткову мобілізацію від 21 вересня 2022 року.

Призовний цикл розпочнеться 1 листопада 2022 року  на місяць пізніше звичайного. Пізній початок циклу свідчить про посилення тиску на здатність Росії навчати й екіпірувати велику кількість новопризваного персоналу.

Проблеми розміщення, підготовки, оснащення та дислокації мобілізованого та військовозобов’язаного особового складу є значними. Недоліки в російській адміністративній та матеріально-технічній системах далі підриватимуть ці зусилля.

 

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 60 800 (+370) осіб,

танків – 2424 (+44) од.,

бойових броньованих машин – 5018 (+27) од.,

артилерійських систем – 1407 (+2) од.,

РСЗВ – 340 (+2) од.,

засобів ППО – 177 (+1) од.,

літаків – 266 (+1) од.,

гелікоптерів – 228 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1028 (+11) од.,

крилатих ракет – 246 (+0) од.

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3823 (+12) од.,

спеціальної техніки – 131 (+0) од.,

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Бахмутському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

70,9% танків (з них 3,3% за минулий тиждень),

28,9% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

63,7% автомобільної техніки (з них 1,4% за минулий тиждень),

45,7% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

30,5% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

21,3% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

25,6% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень),

12,6% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:00 Російські окупанти вночі ракетами обстріляли підприємство в Холодногірському та інфраструктурний об'єкт в Новобаварському районі Харкова, одна людина загинулаповідомив міський голова Ігор Терехов.

В Дніпропетровській області росіяни обстріляли Нікопольський та Синельниківський райони, по Нікополю випустили 30 снарядів з "Градів" та важкої артилерії, поранено чотирьох осіб, повідомив голова Дніпропетровської Валентин Резніченко.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Залишається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За минулу добу окупанти завдали 3 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснили понад 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Від ворожих ударів постраждало більш ніж 20 населених пунктів. Зокрема, Білогорівка, Зайцеве, Мар’їнка та Бахмут.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли з танків та артилерійських систем різних типів:

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Стрілеча і Дворічна;

на Краматорському напрямку – Білогорівка, Верхньокам’янське, Серебрянка. Також здійснював мінування на маршрутах можливого висування підрозділів Сил оборони;

на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Соледар, Бахмут, Майорськ, Зайцеве, Яковлівка;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Мар’їнка, Новоукраїнка, Новомихайлівка, Суха Балка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали райони понад 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Серед них - Новояковлівка, Гуляйпільське, Новосілка, Новопіль, Залізничне та Богоявленка.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

За наявною інформацією, підрозділи нещодавно сформованого та переміщеного на територію України 3 армійського корпусу не в змозі ефективно виконувати завдання за призначенням. Застаріле і непридатне до використання озброєння та військова техніка, самовільне залишення позицій та відмови від виконання бойових завдань особовим складом, вживання алкогольних напоїв, систематичні порушення військової дисципліни є основними причинами деморалізації військовослужбовців підрозділів зазначеного з’єднання противника.

У місті Твер, через відсутність викладацького складу та технічних спеціалістів, які залучені до війни в Україні, у військовій академії повітрянокосмічної оборони призупинено навчання на окремих курсах.

За наявною інформацією, військовим керівництвом збройних сил російської федерації було прийнято рішення про переміщення в район ведення бойових дій підрозділів військ росгвардії, що базуються в адміністративних межах сибірського військового округу та контингенту російських військ в Сирії.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Виїмка, Майорськ, Спірне, Озерянівка, Бахмутське, Кам’янка та Тернові Поди.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 22 удари. Підтверджено ураження 3 опорних пунктів, 16 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 3 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили два БпЛА ворога.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу уразили 2 пункти управління, 12 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 склади з боєприпасами, об’єкт протиповітряної оборони, а також 5 інших важливих об’єктів противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За останню добу українські війська досягли значних успіхів у районі Лиману та на півночі Херсонської області. Російські частини, що зазнали поразки на цих фронтах, раніше вважалися одними з кращих бойових сил Росії.

• Президент Росії Путін може використати призначення генерал-лейтенанта Романа Берднікова на посаду командувача Західним військовим округом, щоб перекласти провину за недавні або майбутні провали російської армії в Харківській області.

• Російські чиновники звільнили директора Запорізької атомної електростанції, якого вони незаконно затримали, і, ймовірно, продовжують підривати український контроль над станцією.

• Українські війська просувалися на рубежі Оскіл – Кремінна в напрямку межі з Луганською областю.

• Українські війська просунулися на північ Херсонської області.

• Президент Росії Путін запроваджує заходи покарання проти російських бюрократичних установ, відповідальних за проведення часткової мобілізації.

• Російські офіційні особи визнали, що Кремль має намір вторгнутися, окупувати та незаконно анексувати додаткові території України на півдні та сході та може змінити заявлені кордони окупованих територій.

• 3 жовтня Держдума Росії схвалила незаконні договори про приєднання Кремля та визначила адміністративний графік інтеграції незаконно анексованої території України до Російської Федерації.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог веде повітряну розвідку, продовжує вогневе ураження позицій наших підрозділів, та тилових регіонів, намагається утримувати рубежі оборони, але краще вдається відходити на поки ще наявні підготовлені позиції.

Не маючи успіхів на суходолі, протягом бойового дня ворог продовжував психологічний та вогневий терор мирного населення.

Вдень російські окупаційні війська обстріляли зі ствольної артилерії Нікопольський район. Внаслідок влучань зайнявся пором. Пожежу, загальною площею 200 кв. метрів, оперативно ліквідовано. Без людських втрат.

Надвечір у Криворізькому районі силами протиповітряної оборони збито ворожу ракету, якою ворог намагався атакувати стратегічну інфраструктуру регіону.

Нашою авіацією нанесено 9 ударів по ворожих позиціях та об’єктах.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 290 вогневих завдання, за результатами яких отримано підтвердження про знищення 87 рашистів і понад 60 одиниць техніки. 3 з яких – 2 танки і БМП – затрофеєні.

Не стрілятимуть більше по нас 31 ворожий танк, не піде в наступ ще 27 одиниць іншої авто-бронетехніки. Знищено реактивну систему залпового вогню «Ураган» і транспортно-заряджальну машину до неї, мінометний комплекс «Сані» 120-го калібру.

На території Придністровського регіону Республіки Молдова ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Підрозділи ОГРВ і збройних формувань самопроголошеної ПМР несуть службу в посиленому режимі.

Чорне море після шторму має підвищене хвилювання, отже, мінна небезпека посилена. 9 кораблів ворожого флоту продовжують укриватися біля Кримського узбережжя. Напоготові 5 ракетоносіїв, споряджені 32 «Калібрами».

Функціонування зернових коридорів під гарантіями ООН і Туреччини відбувається згідно графіку: вийшло з портів Одеського регіону 9 суден, зайшло – 6.

 

 

 

04.10.2022