Львів прощається зі зв'язковою Романа Шухевича Дарією Гусяк.

 

Сьогодні, 15 серпня, Львів прощається з Дарією Гусяк – останньою зв’язковою Романа Шухевича, членкинею Організації українських націоналістів, що була арештована "совєтами" у 1950-му й 25 років відбула у таборах.

 

 

Коли їй було 26, вона отримала чверть століття ув’язнення в таборах суворого режиму в далекій росії. Відбула увесь термін, вийшла на волю в 51. За цей час тендітна дівчина з в’язничної світлини змінилася. Замість туго заплетених чорних кіс — коротко стрижене волосся з проблисками сивини. 

Дарка, або Одарка, Гусяк — одна з чотирьох українок, котрим радянський режим дав максимальний термін ув’язнення.

 

«Не видати, що ворог — це ти». Історія останньої зв’язкової Романа Шухевича, опублікована 7 серпня 2022 року theukrainians.org

 

Чин похорону Дарії Гусяк відбувся в Гарнізонному храмі Петра і Павла. Поховають її в родинному гробівці Шухевичів на Личаківському цвинтарі. 

 

Напередодні до міської влади з тим, щоби поховати Дарію Гусяк біля головного входу на Личаківський цвинтар, звернувся син Романа Шухевича та низка громадських діячів. Там ховали героїв до 2008 року і там, зокрема, розташована могила іншої зв'язкової Романа Шухевича – Катерини Зарицької, з якою "Дарка" багато років пробула у в'язниці.

 

Втім міська влада на прохання не зважила, оскільки вважає, що сьогодні найпочесніше місце у Львові – Поле почесних поховань, що є продовженням Меморіалу, Стіни пам'яті героїв УПА. Могила Дарії Гусяк мала бути поруч із могилою Ольги Ільків, похованої там 8 грудня 2021 року. 

 

15.08.2022