167-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:17 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відбув телефонну розмову з верховним головнокомандувачем Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генералом Крістофером Каволі. "Взаємна довіра, постійний діалог на стратегічному рівні та ефективна співпраця на оперативній ланці сприяють тому, що співробітництво між Збройними Силами України та командуванням Збройних сил США в Європі є системним і результативним, а процес надання військової допомоги Україні безперервним", – прокоментував Залужний у Facebook.

 

21:41 У польському місті Мальборк знесли пам’ятник "Червоній армії" СРСР, зведений 1945 року. Демонтаж монумента санкціонував Інститут національної пам'яті Польщі.

 

 

21:22 Високого рангу військовий посадовець у Києві, "знайомий із ситуацією", на умовах анонімності підтвердив, що за вибухами в Криму стоять українські сили, повідомляє The New York Times: "Це була авіабаза, з якої регулярно злітали літаки для атак на наші сили на південному театрі військових дій". Він також вказав, що при атаці "використовували зброю виключно українського виробництва", але відмовився назвати її тип.

 

20:50 До Латвії на лікування прибула перша група поранених із України. Ризька Східна клінічна університетська лікарня прийняла 21 важкопораненого пацієнта із зони бойових дій, передає "Укрінформ".

 

20:11 Представник Єврокомісії Петер Стано під час брифінґу у Брюсселі на прохання журналістів прокоментувати скандальну доповідь Amnesty International: "Все, що було зроблено в Україні, – це прямі наслідки незаконної, невиправданої, неспровокованої агресії Росії, яка вбиває цивільне населення, руйнує українську цивільну інфраструктуру, роблячи ціллю пенсіонерів, жінок, дітей, лікарні, залізничні станції. Росія атакує цивільні цілі, українська армія бореться з цією агресією і намагається захистити цивільне населення", – сказав Стано. Представник ЄК констатував, що в таких ситуаціях, коли українська армія обороняє країну проти російської агресії, "звісно, має бути оборонне військове обладнання, також у районах, які зазнають атак, і в яких також проживає цивільне населення", цитує "Інтерфакс-Україна".

 

19:36 Міністерство оборони України саркастично припустило, що причиною вибухів на аеродромі "Саки" в окупованому Криму може бути порушення правил пожежної безпеки. "Щодо пожежі на території аеродрому «Саки» в районі населеного пункту Новофедорівка у тимчасово окупованому росією Криму. Міноборони України не може встановити причину займання, однак вкотре нагадує про правила пожежної безпеки та заборону куріння у невстановлених місцях. Факт пожежі може бути використаний країною-терористом в інформаційній війні. Не виключаємо, що окупанти «випадково» знайдуть якісь характерні «шеврон», «візитівку» чи навіть «ДНК». Принагідно звертаємо увагу, що одяг з бавовни дуже гігієнічний", – прокоментували в Міноборони.

 

19:02 Міністр фінансів Сергій Марченко та регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Аруп Банерджі підписали Угоду про надання Україні гранту у розмірі 4,5 млрд дол США, повідомила пресова служба Мінфіну. Грантові кошти були надані Сполученими Штатами Америки та направлені до цільового фонду багатьох донорів у рамках проєкту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні".

 

18:49 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація без суттєвих змін.

На останньому ворог здійснив обстріли із ствольної та реактивної артилерії біля Миколаївки Чернігівської області та населених пунктів Катеринівка, Середина-Буда і Мезенівка на Сумщині.

З метою уточнення положення підрозділів Сил оборони противник вів повітряну розвідку БпЛА в районі сіл Гай, що на Чернігівщині та Шалигіне Сумської області.

На Харківському напрямку окупанти обстріляли із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Рідне, Соснівка, Прудянка, Слатине, Питомник, Руська Лозова, Петрівка, Чепіль, Печеніги, Слобожанське. Завдали авіаудару біля Верхнього Салтова.

На Донецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, намагається вести штурмові дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках. З метою сковування дій наших підрозділів та недопущення перегрупування продовжує систематичні обстріли позицій вздовж лінії зіткнення. Веде перегрупування підрозділів Східного військового округу, що діють на зазначеному напрямку.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Маяків, Григорівки, Пискунівки, Верхньокам’янського, Платонівки та Серебрянки, а також авіаудар біля Григорівки.

На Бахмутському напрямку окупанти задіяли для вогневого ураження артилерію і танки в районах населених пунктів Бахмут, Костянтинівка, Соледар, Зайцеве, Торецьк, Яковлівка, Білогорівка, Покровське, Кодема та Майорськ. Завдали авіаційних ударів поблизу Вершини, Веселої Долини, Зайцевого, Дачі, Бахмута, Яковлівки та Спірного.

Ворог пішов на штурм в районі Спірного потрапив під кинджальний вогонь наших воїнів та хаотично відступив.

Також окупанти намагалися задіяти розвідувальні групи в районах Івано-Дар’ївки, Веселого, Яковлівки та Соледар. Після вогневого ураження від наших захисників загарбники швидко змінили свої плани та накивали п’ятами. Втрати ворога уточнюються.

Також противник намагався провести розвідку боєм в районах населених пунктів Підгородне та Бахмут, успіху не має, відійшов.

З метою покращення тактичного положення ворог вів наступ в напрямках Яковлівки, Бахмута та Зайцевого, успіху не має, з втратами відійшов. Противник має частковий успіх в напрямку села Вершина.

На Авдіївському напрямку окупанти обстріляли райони населених пунктів Авдіївка, Піски, Невельське, Нетайлове, Красногорівка та Новобахмутівка. Завдали авіаударів біля Мар’їнки, Красногорівки, Новоселівки та Авдіївки.

З метою покращення тактичного положення ворог вів наступальні бої біля Красногорівки, Авдіївки та Пісків. Успіху не мав.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках фіксувалися обстріли із танків та артилерії різних типів в районах населених пунктів Вугледар, Павлівка, Новомайорське, Велика Новосілка, Степногірськ, Оріхів, Щербаки та Новосілка.

Авіацію ворог задіяв біля Великої Новосілки, Щербаків, Новосілки, Вугледара та Павлівки.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих позицій. Активізувались дії ворожої армійської авіації.

Окупанти вели обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах міста Миколаїв, а також населених пунктів Степова Долина, Лимани, Шевченкове, Мирне, Киселівка, Широке, Зелений Гай, Біла Криниця, Нікополь, Князівка та Добрянка. Ворог завдав авіаударів поблизу Білої Криниці, Андріївки, Осокорівки та Ольгиного. Вів повітряну розвідку БпЛА неподалік Білогірки, Мурахівка, Новоолександрівки, Шевченкового, Миколаївки та Кобзарців.

В акваторії Чорного моря в готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Українські підрозділи стійко тримають оборону та продовжують успішне виконання визначених вогневих завдань.

 

18:01 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай заявив, що мешканці Луганщині відмовляються повертатися до домівок – вони приїжджають лише забирати речі. "Побачене жахає – колись успішні населені пункти перетворюються на безлюдні території. Комунікацій немає і ніхто їх не поверне, міста втопають у смітті та трупах; інфекції, як російські снаряди, теж скоро почнуть вбивати, залишки будинків не витримують і обвалюються… росіяни перетворили Луганську область на руїни і повернули туди Кам’яний вік", – прокоментував Гайдай.

 

16:56 Міністерство оборони Росії стверджує, що аеродром "Саки" у Криму не зазнав обстрілів – там відбулася детонація боєприпасів. "Близько 15:20 на території аеродрому "Саки" в районі населеного пункту Новофедорівка на оточеному валом майданчику зберігання відбулася детонація кількох авіаційних боєприпасів... Згідно з доповіддю з місця подій, жодного вогневого впливу на майданчику зберігання боєприпасів на аеродромі не було", – йдеться у коментарі, що його наводить аґенція "РІА Новості".

 

 

16:08 У районі аеродрому російських збройних сил "Саки" у селищі Новофедорівка в Криму (двісті кілометрів від фронту) лунають вибухи. Очевидці кажуть, що кожної хвилини чують "щось схоже на детонацію снарядів", на відео видно величезне полум'я і стовп сіро-чорного диму.

 

 

 

 

15:58 Збройним Силам України передали нові турецькі бронетранспортери "Kirpi", повідомило Оперативне командування "Каховка". Як уточнив заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Юрій Мисягін, перша партія налічує 50 бронетранспортерів.

 

15:39 Українські артилеристи завдали удару по російських складах у Генічеську, майже на адміністративному кордоні з Кримом. Про це у Facebook повідомив радник голови Херсонської обласної адміністрації Сергій Хлань. "Генічеськ можна вітати з почином. Тепер ЗСУ дістають і туди. Зранку понад півтори години детонували боєприпаси росіян на дослідній станції (грубо кажучи, між Партизанами і Новоолексіївкою)" – написав Хлань.

 

15:11 Міністерство з питань реінтеграції повідомило про повернення тіл 17 загиблих українських військовослужбовців на вільну від окупації територію.

 

14:55 Офіс генпрокурора повідомив про арешт корпоративних прав та 35 об'єктів нерухомості підприємства, пов'язаного з Росією. Про це повідомив генпрокурор Андрій Костін. "Ідеться про одного з найбільших виробників органічних хімічних речовин на території України. Загальна сума арештованого – понад 2 млрд 300 млн грн", – зауважив він. В іншому кримінальному провадженні Офіс генпрокурора передав в управління АРМА арештовані корпоративні права товариств на більш ніж 350 млн грн. Йдеться, зокрема, про один із найбільших торгово-розважальних центрів у столиці України, серед кінцевих бенефіціарних власників котрого – громадяни Росії. Як повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна", покликаючись на джерела в правоохоронних органах, йдеться про підприємство "Карпатнафтохім" та столичне ТРЦ Ocean Plaza.

 

14:27 Росіяни довели до смерті ще одного військовополоненого із "Азовсталі". Про це повідомляє пропаґандистська аґенція tass.ru. Бойовики не визнають своєї відповідальності за вбивство і стверджують, що український воїн загинув "через наркотики".

 

14:13 Із порту "Чорноморськ" вирушили чергові судна з кукурудзою – корабель RAHMI YAGGI із 5,3 тисячами тонн доправлятиметься до Туреччини, ще майже 65 тисяч тонн судном OCEAN LION транспортують до Південної Кореї.

 

13:53 Лондонський оборонний аналітичний центр Royal United Services Institute опублікував доповідь про іноземні компоненти в російській зброї, яку –  непошкоджену або частково пошкоджену – українським військовим вдалося вивезти з поля бою. Основні висновки

• У 27 проаналізованих зразках було 450 критичних імпортних комплектуючих, не всі з яких Росія запасла в достатній кількості, причому 70% їх вироблено в США.

• Деякі використані компоненти закуплені ще за часів СРСР у 1980-х роках, а значна частина мікрочіпів – масові «військові» серії, запаси яких Росія має на десятиліття.

• Проте значну частину комплектуючих – переважно чіпів зв'язку, перетворювачів і пам'яті – закупили вже за умов обмежень після 2014 року, і їхні запаси не можуть бути значними. Вони є критичними для високоточної зброї та сучасних систем зв'язку російських збройних  сил.

• Імпортні мікросхеми широко застосовуються у найсучасніших зразках озброєнь. У ракетах "Калібр" знайшлися чіпи аналого-цифрових перетворювачів та пам'яті західної розробки, закуплені вже після 2014 року, у системі наведення "Торнадо-С" – сучасні перетворювачі та чіпи пам'яті, у модулі наведення "Зоря" крилатої ракети 9M727 комплексу "Іскандер" ключовий компонент – сигнальний процесор американської Texas Instruments.

• Частка сірих і контрафактних компонентів невстановленого походження в російських зразках поки мала. Крім США, значна частка комплектуючих з Тайваню, Японії, а також ЄС.

• Провідну роль в експорті комплектуючих до Росії відіграють Гонконг і материковий Китай. Постачання компонентів цивільних серій триває і після початку війни в Україні.

• Російські розробники навчилися використовувати у військових зразках цивільні мікросхеми, особливо програмовані логічні інтегральні схеми.

 

12:03 Співробітника координаційного штабу Управління СБУ у Харківській області затримали через те, що він працював на спецслужби Росії. Як повідомила Служба безпеки України, на початку березня зловмисника завербували співробітники ФСБ РФ. За завданням кураторів він влаштувався до Антитерористичного штабу і передавав ворогу контактні дані працівників СБУ, шляхи наступу ЗСУ, місця розташування позицій блокпостів і військової техніки, а також дані, які він щоденно вносив у закриту інформаційну систему. Ворог надав "кроту" гарантії безпеки на випадок, якби РФ вдалося захопити регіон.

 

11:12 Служба безпеки України оприлюднила список зрадників, які перейшли на бік окупантів у Запорізькій області й приєдналися до створеного агресором "головного управління МВС". 17 зрадникам уже оголосили про підозру, повідомляється у Telegram-каналі СБУ. "Так, одним із керівників псевдоутворення призначено колишнього охоронця депутата-зрадника Євгена Балицького, який наразі очолює окупаційну адміністрацію в регіоні. За завданням російських кураторів, так зване "мвд" придушує опір і залякує мешканців тимчасово окупованих територій. Для цього застосовують репресивні методи, масові переслідування і затримання громадян за надуманими приводами", – йдеться у повідомленні. СБУ задокументувала факти викрадення людей, до яких потім вчиняли насильство або погрожували фізичною розправою. Встановлено, що зрадники незаконно проникають до помешкань місцевих жителів, які виїхали на вільну територію. Деякі прізвища зрадників, які увійшли до "керівного складу": Селіванов О.С. – заступник начальника "обласного" управління; Кошель О.В. – начальник Мелітопольського міжрайонного управління; Чудак В.В. – начальник Кам’янко-Дніпровського райвідділу; Ракитянський С.О. – перший заступник Бердянського міськвідділу; Орлов В.В. – начальник відділу карного розшуку Мелітопольського міжрайонного управління; Аліпов О.Є. – заступник начальника Токмацького райвідділу; Шопов С.П. – начальник "народної міліції" у тимчасово окупованому селищі Велика Білозерка Василівського району; Мітленко Ю.В. – начальник паспортного столу Токмакського міжрайонного відділу; Міхєєв В.В. – начальник "Межрайонного управления МВД Запорожской области в г. Мелитополь".

 

10:52 Лиш 28% росіян були би проти рішення Путіна зупинити війну в Україні та підписати мирну угоду, а 65% росіян схвалили би його, показують опитування соціологічної служби Russian Field, результати якого опублікував російський «Коммерсант». При цьому 60% підтримали би і намір розпочати новий наступ на Київ (26% – проти).

Загалом за продовження військової операції висловилося 52% опитаних, а за перехід до мирних переговорів – 38%. Автори дослідження зазначають, що за період із середини березня до кінця липня співвідношення прихильників та противників спецоперації практично не змінилося: нині її підтримують 69% респондентів, протилежної думки дотримуються 23%.

На думку експертів, той факт, що більшість росіян готові схвалити два протилежні рішення Путіна – про зупинення спецоперації та про початок нового наступу – можна вважати делегуванням рішення президенту згідно з вкоріненою в російському суспільстві установкою "начальству видніше, ми люди маленькі".

Про бажання взяти участь у спецоперації заявили 29% чоловіків, найбільше таких серед осіб віком 45–59 років (37%), тоді як серед 18–29-річних таких лише 23%. При цьому 62% заявили, що не готові особисто взяти участь у воєнних діях в Україні, що на 6% більше, ніж наприкінці травня.

Охочих допомогти російським військовим матеріально теж небагато: 67% взагалі не готові жертвувати власні кошти підтримку спецоперації, а 12% згодні витрачати не більше 1 тис. руб. в місяць.

Не згодні з думкою, що "спеціальна військова операція" Росії в Україні затягнулась, лиш 28% респондентів, решта: 33% зазначають, що спецоперація «виразно» затягнулась, ще 26% – що «радше» затягнулася, а 13% не мають визначеної думки або не хочуть її висловлювати.

У тому, що спецоперація проходить успішно, впевнені 62% росіян, 19% дотримуються зворотної думки.

При цьому 41% опитаних зізналися, що відчувають «втому від новин про перебіг військової операції в Україні».

Дослідження проводилося методом телефонного опитування 28–31 липня, у ньому взяли участь 1609 респондентів. Автори дослідження попереджають, що його результати щодо низки питань про те, що відбувається в Україні, можуть не співпадати з реальною ситуацією, оскільки «росіяни бояться говорити на цю тему – збільшилися відмови, знизилася щирість».

 

10:20 У Пентагоні повідомили про передачу Україні високошвидкісних ракет AGM-88 (HARM) для знищення російських зенітних радіолокаційних систем, зокрема С-400, передає CNN: "У нещодавні пакети військової допомоги ми включили певну кількість протирадіолокаційних ракет, які можуть бути випущені з українських літаків і можуть мати вплив на російські радари та інші речі. Ми робимо багато, щоб у короткостроковій перспективі військово-повітряні сили, які є в України, залишалися в повітрі і були більш боєздатними".

Це перший випадок, коли американці офіційно визнали відправку Україні снарядів, що раніше не афішувалися. Про застосування Україною ракет AGM-88 стало відомо 7 серпня, коли у зоні бойових дій було знайдено їхні уламки.

AGM-88 HARM [High-speed Anti-Radar Missile] — американська високошвидкісна протирадіолокаційна ракета з дальністю від 100 км до 300 км залежно від модифікацій та умов застосування. Здатна наводитися на високочастотні РЛС, обчислювати розташування цілі і вражати її у вимкненому режимі. Також можна використовувати проти російських протибатарейних радарів, які застосовуються для наведення на українську артилерію.

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія продовжила зосереджувати зусилля на зміцненні оборони на півдні України. Незважаючи на зміну напрямку операцій, Росія продовжує атакувати українські позиції в Донецькій області.

За останні 30 днів наступ Росії на Бахмут був її найуспішнішим напрямком на Донбасі; однак за цей час Росії вдалося просунутися лише на 10 км.

На інших ділянках Донбасу, де Росія намагалася прорватися, за цей 30-денний період її силам вдалося просунутися не більше, ніж на 3 км; очевидно, це значно менше, ніж планувалося. Незважаючи на постійне інтенсивне використання артилерії в цих районах, Росія не змогла сформувати боєздатну піхоту в кількості достатній, щоб забезпечити суттєвіше просування.

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 42 640 (+300) осіб,

танків – 1817 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 4076 (+6) од.,

артилерійських систем – 964 (+4) од.,

РСЗВ – 261 (+0) од.,

засобів ППО – 133 (+1) од.,

літаків – 223 (+0) од.,

гелікоптерів – 193 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 757 (+3) од.,

автомобільної техніки – 2998 (+5) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 87 (+1) од.,

крилатих ракет – 185 (+3) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

53,2% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

23,5% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

50,0% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

31,3% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

23,4% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

17,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

21,7% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

9,5% засобів ППО (з них 1,1% за минулий тиждень).

 

 

08:47 Російська армія накрила вогнем два райони на Дніпропетровщині – Нікопольський та Синельниківський. По нічному Нікополю тричі стріляли з "Градів", повідомив голова обласної адміністрації Валентин Резніченко. У місто прилетіло 120 реактивних снарядів.  Пошкоджено кілька житлових будинків. На трьох підприємствах понівечені цехи, майстерні, адмінприміщення та автівки. Постраждав працівник одного з підприємств – 46-річний чоловік госпіталізований із переломом.

 

08:09 США нададуть Україні нову оборонну допомогу обсягом мільярд доларів, оголосили в понеділок у Державному департаменті США та в Пентагоні. Президент США вже у 18 раз використовує свої повноваження, щоб надати Україні зброю, боєприпаси та обладнання. Ця поставка є найбільшою за обсягом, зазначили в Пентагоні. "Із плином цієї війни хоробрість та сила українського війська та народу стає все більш очевидною і навіть більш видатною. Ми тісно співпрацюємо з Україною й акумулюємо додаткові наявні системи, ретельно пристосовані для того, щоб мати вплив на полі бою і зміцнити позицію України за столом перемовин, коли така можливість буде", – прокоментував державний секретар Ентоні Блінкен.

Речник Пентагону Тодд Бріссіл навів перелік допомоги, передбачений у новому пакеті, цитує "Голос Америки":

• додаткові боєприпаси для систем залпового вогню HIMARS;

• 75 000 одиниць артилерійських боєприпасів 155-мм;

• 20 120-міліметрових мінометних систем та 20 000 мінометних боєприпасів 120 мм;

• боєприпаси для ракетної системи "земля-повітря" NASAMS;

• 1000 установок "Джавелін" та сотні протиброньових систем АТ4;

• 50 броньованих медичних машин;

• протипіхотні боєприпаси Claymore;

• вибухівка С-4, боєприпаси та устаткування для знесення споруд;

• медичні поставки, включаючи набори першої допомоги та інше устаткування.


07:57 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

Зберігається загроза завдання ворогом ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати в прикордонних районах Брянської та Курської областей окремі підрозділи військ Західного військового округу. Вони проводять демонстраційні дії з метою сковування маневру підрозділів наших військ та недопущення їх перекидання на інші напрямки.

Ворог здійснив обстріли наших позицій із ствольної та реактивної артилерії у районах сіл Катеринівка, Середина-Буда та Мезенівка Сумської області. Вів повітряну розвідку біля Гаю та Шалигиного.

На Слобожанському напрямку противник веде бойові дії з метою утримання раніше зайнятих рубежів та недопущення наступу українських воїнів, ворог намагається виявити побудову системи оборони наших військ.

На Харківському напрямку окупанти здійснили вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Соснівка, Дуванка, Прудянка, Дементіївка, Питомник, Руська Лозова, Черкаські Тишки, Петрівка, Байрак, Старий Салтів, Базаліївка, Коробочкине, Андріївка, Мілове, Чугуїв та Чепіль. Вів повітряну розвідку БпЛА.

Завдав авіаційного удару поблизу Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку противник обстрілював з артилерії райони Бражківки, Карнаухівки, Сулигівки, Нової Дмитрівки, Протопопівки, Адамівки, Залимана, Мазанівки та Долини.

На Донецькому напрямку, за підтримки оперативно-тактичної та армійської авіації, ворог проводить наступальні бої на Бахмутському та Авдіївському напрямках, намагається артилерійським вогнем витіснити наші пісдрозділи із зайнятих рубежів.

На Краматорському напрямку противник здійснював обстріли біля Григорівки, Сіверська, Верхньокам’янського, Закітного та Івано-Дар’ївки.

На Бахмутському зафіксовано ворожий вогонь артилерії у бік Соледара, Кодеми, Білогорівки, Бахмутського, Виїмки та Вершини. Біля останнього, а також Зайцевого, Дачі, Бахмута, Яковлівки і Спірного противник задіяв авіацію.

Окупанти намагалися провести розвідку боєм в районах населених пунктів Івано-Дар’ївка, Веселе, Яковлівка та Бахмут. Українські воїни завдали вогневого ураження та змусили загарбників тікати. З таким же результатом ворог вів наступ неподалік Зайцевого.

На Авдіївському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Водяного, Пісків, Невельського, Новоселівки, Красногорівки і Сухої Балки. Противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Мар’їнка, Красногорівка, Новоселівка, Авдіївка.

Ворог вів наступальні бої неподалік Красногорівки та Авдіївки, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріляно райони населених пунктів Володимирівка, Павлівка, Оріхів, Шевченко, Гуляйпільське, Новоданилівка, Степногірськ, Ольгівське, Кам’янське та Новосілка. Авіаудари зафіксовано біля Великої Новосілки, Щербаків та Новосілка.

Наші захисники знешкодили розвідувальні групи в районах Великої Новосілки та Времівки.

На Південнобузькому напрямку противник веде оборонну операцію. Активно застосовує армійську авіацію. З метою сковування наших військ здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Прибузьке, Посад-Покровське, Лупареве, Українка, Луч, Мирне, Благодатне, Новоросійське, Широке, Партизанське, Плотницьке, Білогірка, Осокорівка та Князівка.

Завдав авіаударів біля Білої Криниці, Андріївки, Осокорівки та Ольгиного.

Вів повітряну розвідку БпЛА в районах Білогірки, Мурахівки, Новоолександрівки, Шевченкового та Миколаївки.

В акваторії Чорного моря в готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Авіаційне угруповання противника веде систематичні бойові дії з метою підтримки дій наземних угруповань. Зусилля зосереджує на ураженні військових об’єктів на Донецькому напрямку.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують успішне вогневе ураження скупчень живої сили, військової техніки російських окупантів та складів з боєприпасами. Внаслідок втрат особовий склад ворога на багатьох напрямках відмовляється йти в бій та вдається до саботажу.

 

07:06 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Повідомлення про ймовірну фальсифікацію заяви російського генерала відволікає увагу від реальних ризиків ядерної катастрофи, спричиненої Росією на Запорізькій АЕС. Російські війська продовжують здійснювати атаки з ядерних реакторів станції та зберігають військову техніку біля них, ймовірно, граючи на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи та послабити бажання Заходу надавати додаткову військову підтримку Україні.

• Російські війська здійснили наземні атаки на північний захід від Слов'янська та на північний схід і південний схід від Бахмута.

• Російські війська продовжували наземні атаки на північний захід і південний захід від Донецька.

• Російські посадовці відклали поновлення роботи Антонівського мосту після того, як удар ЗСУ пошкодив міст і будівельну техніку, що була розташована поруч.

• Російські війська розгортають менш професійні окупаційні сили та посилюють тиск на українське населення в окупованих районах. Щойно мобілізовані російські батальйони, очевидно, гірше навчені, менш професійні та більш жорстокі щодо окупованого населення, ніж професійні російські солдати чи навіть призовники. Російські війська можуть дедалі частіше розгортати низькоякісні, погано навчені підрозділи, зокрема із засуджених, для контролю над населенням в окупованих частинах України. Таке розгортання може зменшити компетенцію окупаційної влади та контрпартизанських операцій і може збільшити підтримку Україною рухів, які протистоять російській окупації.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворожа армійська авіація випробовує наші позиції поодинокими та груповими гелікоптерними ударами. Успіхів не має, наших втрат не допущено.

Натомість нашою штурмовою авіацією нанесено удар по скупченню живої сили, озброєння та техніки російських окупаційних військ неподалік Снігурівки. Результати дорозвідуються.

Водночас, за результатами роботи ракетно-артилерійських підрозділів вже відомо, що за цей бойовий день ворог недорахується 23 рашистів, чергового зенітного ракетно-гарматного комплексу «Панцир-С1», танка Т-72, самохідної гаубиці «Мста-С», 5 автомобілів, в тому числі і броньованих.

В Чорному морі на чергуванні залишено 2 надводних носії крилатих ракет типу «Калібр» із спорядженням 16 ракетами та 1 вдк. Вони, як і решта 6 одиниць корабельно-катерного складу ворожого флоту тримаються на ракетно-безпечній відстані від підконтрольного нам узбережжя.

Результати контрдиверсійних заходів, що були проведені в посиленому режимі контролю протягом вихідних в Миколаєві, та системно здійснюються на Одещині, показали по Миколаївщині – близько 20 зареєстрованих проваджень, затримання п’ятьох осіб, які перебувають в розшуку, виявлення обладнання, яке реєструвало фейкові облікові записи, тощо. А на Одещині – продовження практики виявлення та затримання під час комендантської години не просто її порушників, а збирачів інформації про розташування стратегічних об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, фортифікаційних споруд та переміщень підрозділів Сил оборони. Всі фігуранти зазначених подій передані у компетентні органи для реагування.

 

00:50 Президент України Володимир Зеленський нагадав про роковини російського вторгнення в Грузію під час свого звернення в понеділок. "Багато розмов про передумови тієї війни, про її наслідки. Про те, як тогорічна відмова надати Україні та Грузії План дій щодо членства в НАТО збільшила зухвалість російського керівництва. Але все ж таки тодішня війна ще не стала історією, не відійшла повністю в минуле. Тому говорити потрібно не стільки про те, що було, а про те, що можна зробити. Тодішні виклики й зараз дуже актуальні. І не тільки через те, що загроза подальшої російської агресії в цій частині Кавказу досі зберігається, хоч вона поки й заморожена. Лише зараз світ почав усвідомлювати необхідність реальних дієвих інструментів для недопущення таких агресій і для притягнення до відповідальності будь-яких агресорів", – сказав Зеленський. Президент наголосив, що після цієї російської війни проти України "не має залишитись ані тліючого, ані замороженого конфлікту".

 

00:11 Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін закликала обмежити доступ росіянам до шенгенської зони. "То неправильно, що в той час, коли Росія провадить агресивну, брутальну війну в Європі росіяни можуть жити звичайним життям, подорожувати Європою, бути мандрівниками. Це не добре", – сказала Марін.

09.08.2022