159-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:37 Росіяни розстріляли із протитанкового комплексу мікроавтобус, котрий проводив евакуацію з окупованого селища Старосілля. Про це повідомив голова військово-цивільної адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул. "У районі селища Довгове з ПТУР окупанти в упор розстріляли цей автобус. Двоє цивільних загинуло. П'ятьох вдалося евакуювати до Кривого Рогу", – поінформував він.

 

23:18 За попередніми висновками міжнародних експертів, причиною вибуху в колонії в Оленівці, де утримувалися українські військовополонені, могла стати термобарична зброя, сказав в ефірі єдиного телемарафону генеральний прокурор України Андрій Костін, додавши: "Тобто це беззаперечно не ракетний обстріл, у цьому вони впевнені. Це також підтверджується тією інформацією, яку наразі опрацьовують органи досудового розслідування під процесуальним керівництвом прокурорів Офісу генерального прокурора".

 

22:59 "Укрпошта" припинила обслуговувати клієнтів на тимчасово окупованих територіях України, повідомив гендиректор компанії Ігор Смілянський. "Маємо значну загрозу життю працівників та загрозу пограбування з боку «сбора блатных и шайки нищих» бійців російської армії, підкріпленої «кращими» бійцями так званих лнр/днр. Вони не дають нам доставляти пенсії, бо їм треба зібрати номери паспортів від пенсіонерів для «референдумів» в обмін на пенсії в дерев’яній валюті звичним для них шантажем. По-іншому вони не вміють", – прокоментував Смілянський.

 

22:32 У відповідь на електронну петицію "Заборонити видавати повістки на блокпостах, АЗС та на вулиці" Президент України Володимир Зеленський звернувся до прем'єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання в контексті дотримання прав громадян та законодавства про військовий обов'язок i військову службу.

 

21:55 Абсолютна більшість українців – 79% – вважають, що відносини між Україною і Росією мають бути такими самими, як з іншими державами – із закритими кордонами, візами, митницями. 11% вважають, що Україна і Росія мають бути незалежними, але дружніми державами з відкритими кордонами без віз і митниць. Й 1% респондентів далі виступає за об’єднання в одну державу, показують результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 6–20 липня.

 

 

Порівняно з періодом перед повномасштабним вторгненням (станом на лютий 2022 року), частка перших зросла на 35% (з 44% до 79%), других натомість зменшилася на 37% (з 48% до 11%) а третіх – на 4% (з 5% до 1%), але практично на стільки ж збільшилась частка невизначених про відносини між Україною і Росією. Характерно, що на ті самі 35% збільшилась була частка дистанціювання від Росії в 2014 році – до 50 тоді відсотків, але за чотири роки з цього максимуму зменшилась на 12%.   

 

 

Візія закритих кордонів і віз переважає вже у всіх лінгво-етнічних категорій населення України – навіть усеред російськомовних росіян.

 

20:09 Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив в етері національного телемаратону, що слідство розглядає версію про те, що загибель миколаївського бізнесмена Олексія Вадатурського під обстрілами була вмисним убивством.

 

19:40 Голова Миколаївської військово-цивільної адміністрації Віталій Кім не виключив, що порти в Миколаєві відкриються для експорту зерна. "Сьогодні розмовляв з міністром інфраструктури Олександром Кубраковим. Можливо, за два тижні буде розуміння, чи можуть бути відкриті миколаївські порти. В цій ситуації я точно розумію, що ми йдемо до нашої перемоги", – заявив Кім.

 

19:11 Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден запропонував укласти нову угоду з контролю над ядерним озброєнням. Дія теперішнього договору START завершується у 2026 році. "Російська жорстока та неспровокована війна в Україні зруйнувала мир в Європі і є нападом на основоположні засади міжнародного порядку. В цьому контексті Росія має продемонструвати готовність поновити роботу зі США над контролем щодо ядерного озброєння", – заявив Байден. Американський президент нагадав, що навіть у час "холодної війни" США та СРСР взаємодіяли з питань стратегічної стабільності, повідомляє "Голосу Америки". Байден також нагадав Китаю про відповідальність за контроль над ядерним озброєнням. "У цей час непевності та збурення на світовій сцені підтвердження нашої спільної відданості основним принципам нерозповсюдження ядерної зброї в світі ще не було настільки важливим", – додав президент США.

 

18:39 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

На Сіверському напрямку ворог із ствольної і реактивної артилерії обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Сеньківки і Липківки Чернігівської області та Старої Гути, Павлівки, Покровки і Білопілля на Сумщині. Вів повітряну розвідку БпЛА біля Грем’яча та Глухова. З метою протидії технічним засобам розвідки розгорнув комплекси радіоелектронної боротьби.

На Харківському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли районів Харкова, Прудянки, Нового та ще чотирнадцяти населених пунктів. Силами розвідувальної групи намагався викрити вогневі позиції наших військ, успіху не мав, відійшов.

На Слов’янському напрямку противник із танків та артилерії різних калібрів обстріляв райони населених пунктів Норцівка, Чепіль, Грушуваха, Рідне, Вірнопілля, Гусарівка, Дібрівне, Долина та Адамівка.

Неподалік Мазанівки Сили оборони викрито і знешкоджено розвідувальну групу противника.

На Краматорському напрямку, у зв’язку зі значними втратами живої сили, військової техніки та низьким рівнем морально-психологічного стану особового складу, противник активних наступальних дій не вів. Обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії позиції наших військ і цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сіверськ, Крива Лука, Серебрянка, Івано-Дар’ївка, Григорівка, Званівка, Верхньокам’янське та Спірне. Завдав авіаударів біля Серебрянки та Григорівки. З метою розвідки маршрутів логістичного забезпечення та об’єктів критичної інфраструктури вів повітряну розвідку БпЛА.

На Бахмутському напрямку противник задіяв для обстрілів танки та артилерію неподалік Берестового, Соледара, Бахмута, Костянтинівки, Веселої Долини, Зайцевого, Вершини, Кодеми, Веселого та Травневого. Цинічно завдав авіаударів по населених пунктах Покровське, Новолуганське, Соледар, Вершина, Яковлівка, Бахмут та Кодема.

В районі Яковлівки ворог намагався вести розвідку силами розвідувальної групи. Окупанти виявлені і зазнали втрат. Залишки групи втекли.

Штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне положення в районах Соледара, Вершини та Бахмута, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку противник здійснював обстріли неподалік Новокалинового, Новобахмутівки, Пісків та Красногорівки. Завдав авіаційного удару біля Нью-Йорка. Вів штурмові дії у напрямках Авдіївки та Пісків, успіху не має, бойові дії тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних наступальних дій не вів. Здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Мар’їнка, Павлівка, Новосілка, Новопіль, Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Оріхів та Кам’янське.

Українські воїни звели нанівець всі спроби окупантів просунутися в напрямку Мар’їнки. Ворог, з метою виявлення наших військ та корегування вогню, вів повітряну розвідку. Продовжує перегрупування, намагаючись посилити свої війська на півдні України.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противника зосереджені на утриманні раніше зайнятих позицій і недопущенні просування наших підрозділів.

Здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів біля Білої Криниці та Андріївки. Вів повітряну розвідку БпЛА.

Силами інженерних підрозділів противник намагається відновити зруйновані та пошкоджені мости та мостові переправи через річку Дніпро.

 

18:01 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та керівник Офісу президента Андрій Єрмак відбули телефонну розмову з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, радником президента Сполучених Штатів з питань національної безпеки Джейкобом Салліваном і головою Об'єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі. Представники України поінформували американську сторону про оперативну обстановку та потреби нашої армії. Українські посадовці відзначили вагомий внесок США у посилення обороноздатності України. 

 

 

17:45 Ще чотири американські реактивні системи залпового вогню HIMARS вже в Україні, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. "Ми довели, що ми є вправними операторами цієї зброї, а звук залпу HIMARS став головним хітом цього літа на передовій!" – прокоментував Резніков.

 

17:12 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із президентом Франції Емманюелем Макроном. Як повідомила пресова служба голови держави, сторони домовилися координувати дії щодо надання Україні допомоги у сфері безпеки, зокрема щодо постачання українським захисникам сучасного озброєння. Зеленський і Макрон торкнулися проблематики воєнних злочинів, які Росія продовжує вчиняти в Україні. Президент висловив подяку французам за скерування в Україну групи медиків та жандармів для встановлення фактів злочинів агресора. "Ми ведемо війну проти справжньої держави-терориста. Сплановане цинічне знищення Росією українських військовополонених в Оленівці – свідчення цього", – наголосив Зеленський. Співрозмовники наголосили на необхідності неухильної реалізації ініціативи з перевезення українського зерна, а також обговорили нарощування питання експорту іншими логістичними шляхами. Офіс президента повідомив у Telegram, що розмова тривала півтори години.

 

16:36 Вперше за роки дослідження спостерігається зменшення – і дуже суттєве – поширеності цинізму в українському суспільстві, при цьому кількість нецинічних не змінилася, збільшилась лиш перехідна група, свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг".

 

Основною складовою зменшення інтегрального показника цинізму є зниження кількості респондентів, які вірять у здатність більшості людей піти на нечесний вчинок заради вигоди (-15%).

(клікнути для збільшення)

 

Рівень цинізму приблизно однаковий у всіх демографічних групах (щоправда, мовні та етнічні характеристики респондентів не фіксувалися), розбіжності фіксуються лише у групах різного матеріального становища. Найбільше про цинізм суспільства говорять у групі бідних – 77%, тоді як у забезпеченій відповідна група зменшується до 47%.

В рамках дослідження 2324 липня 2022 р. опитано 1000 респондентів в усіх областях України, де доступний український мобільний зв'язок.

 

16:04 Німецькі реактивні системи залпового вогню MLRS MARS II уже прибули до України. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков, додавши, що "українська артилерія салютує нашим німецьким партнерам".

 

15:56 Секретар РНБО Олексій Данілов не бачить охоти росіян до переговорів. "Небезпечний російський наратив, який із задоволенням підхоплюють "корисні ідіоти" Путіна на Заході: Україна не зможе військовим шляхом повернути захоплені території. Це омана! Можемо і зробимо. Спочатку – знищення окупантів, потім – дипломатія. Єдина мова, яку розуміють рашисти", – написав Данілов у twitter.

 

15:34 Очікується, що спікер Палати представників США Ненсі Пелосі таки відвідає Тайвань у рамках свого туру по Азії, передає CNN слова неназваних високопоставленого урядовця Тайваню та офіційного представника США. Тайванський посадовець уточнив, що вона переночує на Тайвані, але коли саме – невідомо. Тайвань наразі не входить до публічного маршруту Пелосі. Американське джерело CNN додало, що представники Міністерства оборони цілодобово працюють над моніторингом будь-яких переміщень китайців у регіоні та забезпечують план її безпеки.

 

15:12 Минулої доби морські піхотинці під час бою захопили в полон одинадцятьох російських окупантів. Про це повідомило Командування морської піхоти. "В результаті успішних контрнаступальних дій на Херсонському напрямку українські воїни захопили в полон 11 військовослужбовців російських окупаційних військ. Серед них один офіцер, один прапорщик та 9 мобілізованих так званої днр (екстремістська організація "Донецька народна республіка", – ред.)", – поінформували морпіхи.

 

14:59 Радник голови Херсонської обласної військової адміністрації Сергій Хлань підтвердив удар Збройних Сил України по складу з боєприпасами біля окупованого Скадовська. "Вчора було знищено черговий склад боєкомплектів і військової техніки, яку стягнув ворог біля Скадовська. Це на околиці Скадовська, за очисними спорудами. Ворог стягнув дуже велику кількість паливно-мастильних матеріалів", – розповів Хлань в етері національного телемаратону. Спікер заявив, що логістичні артерії окупантів у Херсонській області зруйновано, попри заяви росіян про начебто відновлення переправ. "Дуже великі проблеми в окупанта для підсилення фронту", – констатував Хлань.

 

14:16 Російські воєнні злочинці під час обстрілу Миколаєва пошкодили травмпункт лікарні. Про це повідомив голова міста Олександр Сєнкевич. "Будівля частково зруйнована. Від ударної хвилі та уламків вікна вилетіли і в сусідніх лікувальних відділеннях. На щастя, персонал та пацієнти не постраждали", – поінформував Сєнкевич.

 

 

13:28 Петиція про надання Роману Ратушному звання "Герой України" набрала необхідні 25 тисяч голосів; тепер її розгляне Президент Володимир Зеленський. Роман Ратушний – розвідник 93-ої окремої механізованої бригади "Холодний Яр", лідер громадської організації "Захистимо Протасів Яр", активіст і візіонер. Загинув 9 червня на Харківщині.

 

13:05 Військово-Морські сили ЗСУ отримають від Великої Британії два протимінні кораблі зі складу Королівських військово-морських сил. Про це в інтерв'ю "Суспільному" повідомив надзвичайний та повноважний посол України у Сполученому Королівстві Вадим Пристайко. "Велика Британія продовжує підтримувати Україну в протистоянні з російськими загарбниками, в тому числі готується передати нашій державі кілька військових кораблів. На одному з них я недавно побував", – розповів Пристайко. Він додав, що кораблів можуть передати більше. "Після початку повномасштабної війни в Україні наші пріоритети зрушилися – потрібні протимінні кораблі. Два – це початкова цифра, з якою ми зараз працюємо. Це бойові кораблі, які перебувають на озброєнні військово-морських сил Її Величності", – розповів посол.

 

12:41 Начальник Департаменту патрульної поліції Києва України Євген Жуков дав зрозуміти, що військова техніка, котра в перші дні вторгнення заїхала в Київ, належала українцям. "Танки, напевно, були наші, так. Бо якби тут вони закріпилися на якійсь вулиці на бронетехніці, ми могли б дуже довго їх відбивати", – розповів він у інтерв'ю Дмитру Гордону. Жуков підтвердив факти загибелі захисників Києва через стрілянину по своїх на початковому етапі війни. "Реально були такі факти, що одні підрозділи плутали й стріляли по інших підрозділах. Але були факти, що були знищені реальні диверсійні групи противника", – додав Жуков.

 

12:20 Служба безпеки України затримала двох російських агентів, котрі шукали "слабкі місця" в оборонних рубежах Сумської області, повідомила СБУ. "Зловмисники збирали інформацію щодо місць дислокації, кількості військових та озброєння, а також наявних укріплень українських Сил оборони", – йдеться в повідомленні. Двох чоловіків завербували російські спецслужби під час повномасштабного вторгнення в Україну. Зловмисники здійснювали фото- і відеофіксацію військових об’єктів і передавали файли з прив’язкою до місцевості працівникам ФСБ.

 

11:09 Представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький заявив, що Росія почала стягувати посилені загони на південь України через острах українських успіхів. "Якби Росія виграла битву на півдні та сході України, вона продовжила б нові наступальні операції, щоб захопити більше території України, використовуючи підрозділи, які наразі формуються у Росії", – сказав Скібіцький The Guardian.

 

10:29 В окупованому Скадовську на Херсонщині пролунав потужний вибух. Як повідомляє видання Міст, над Скадовськом здійнялися клуби думи; було чутно тривалу серію вибухів – детонував склад.

 

10:01 Перше судно з українським продовольством вийшло з Одеського порту, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков: RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Триполі у Лівані. На його борту 26 тис. тонн української кукурудзи.

 

 

09:34 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 41 030 (+200) осіб,

танків – 1768 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 4011 (+7) од.,

артилерійських систем – 932 (+16) од.,

РСЗВ – 259 (+0) од.,

засобів ППО – 117 (+0) од.,

літаків – 223 (+0) од.,

гелікоптерів – 190 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 736 (+1) од.,

автомобільної техніки – 2912 (+10) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 82 (+2) од.,

крилатих ракет – 174 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому та Криворізькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

51,7% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

23,1% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

48,5% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

30,2% артилерійських систем (з них 1,7% за минулий тиждень),

23,2% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

21,3% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

8,3% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

09:30 Російські війська вночі, після першої години, знову обстріляли Миколаїв. Поранено трьох людей, пошкоджено приватні будинки, травмпункт, знищено гуманітарний склад, повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.
 

09:21 Російські війська далі не можуть повністю окупувати Луганську область, заявив голова ОВА Сергій Гайдай.

 

09:01 Косово вчергове відкладе – цього разу на місяць – перехід на національні документи та номерні знаки, який мав відбутися 1 серпня. Угодою 2011 року між Сербією та Косовом цей перехід було передбачено на 2016 рік, але дата постійно відтерміновувалася через протести косівських сербів на півночі країни, які знову спалахнули вчора напередодні речинця. Градус напруги підняли заяви посадовців сусідньої Сербії. Війська KFOR (створені згідно з резолюцією Ради Безпеки ООН міжнародні сили НАТО з підтримки миру в Косово) заявили про готовність втрутитися, але до цього не дійшло. Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель привітав нічне рішення Косово.

 

08:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом останніх чотирьох днів Росія продовжувала спроби тактичних наступів на Бахмутську вісь, на північний схід від Донецька, досягаючи лише повільного прогресу. Як повідомила українська влада минулого тижня, Росія, ймовірно, передислокує значну кількість своїх сил із північного сектора Донбасу на південь України.

Росія, ймовірно, коригує оперативний план наступу на Донбасі після того, як їй не вдалося досягти вирішального оперативного прориву відповідно до плану, якого вона дотримувалася з квітня. Ймовірно, вона визначила свій Запорізький фронт як вразливу територію, що потребує посилення.

 

08:22 Вранці о 07:10 російські окупаційні війська вкотре обстріляли зупинку громадського транспорту у Салтівському районі Харкова, повідомив міський голова Ігор Терехов – поранено людину, яка чекала на автобус. Ще одну людину поранено у дворі багатоповерхівки в тому ж районі міста.

 

07:21 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках, у прикордонних з нашою державою районах, відзначається додаткове розгортання комплексів радіоелектронної боротьби збройними силами республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати в прикордонних районах Брянської та Курської областей окремі підрозділи збройних сил російської федерації. Здійснив артилерійський обстріл біля Павлівки Сумської області.

На Харківському напрямку противник обстріляв із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Новомиколаївка, Прудянка, Нове, Дементіївка, Питомник, Борщова, Руська Лозова, Руські Тишки, Петрівка, Базаліївка, Коробочкине, Стара Гнилиця, Іванівка. Завдав авіаційного удару біля Мосьпанового.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження поблизу Чепіля, Протопопівки, Грушувахи, Гусарівки, Дібрівного, Мазанівки, Краснопілля, Долини та Барвінкового. Силами розвідувальної групи намагався уточнити розміщення позицій наших військ в напрямку Мазанівки, успіху не мав, група відійшла.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів. Здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та озброєння танків неподалік Сіверська, Серебрянки, Григорівки, Верхньокам’янського, Званівки, Івано-Дар’ївки та Спірного. Завдав авіаударів біля Григорівки та Спірного.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Берестового, Соледара, Бахмута, Костянтинівки, Веселої Долини, Зайцевого, Вершини, Кодеми, Семигір’я та Травневого. Завдав авіаційного удару неподалік Кодеми.

Намагався здійснити розвідку позицій наших військ в напрямку Яковлівки, розвідувальна група противника знешкоджена. Також противник намагався вести штурмові дії у напрямках Вершина та Соледара, успіху не мав, відійшов. Веде наступ у напрямку Бахмута, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку окупанти здійснювали обстріли в районах населених пунктів Новокалинове, Новоселівка, Авдіївка, Нетайлове, Піски та Красногорівка. Завдав авіаударів біля Веселого. Вів штурмові дії у напрямку Пісків, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках здійснює обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Мар’їнка, Новомихайлівка, Павлівка, Шевченко, Новосілка, Новопіль, Малинівка, Чарівне, Гуляйпільське, Оріхів та Кам’янське. Завдав авіаційних ударів неподалік Мар’їнки, Новомихайлівки, Вугледара, Щербаків, Малих Щербаків та Новоандріївки. Провів розвідку боєм у напрямку Мар’їнки, успіху не мав, відійшов. Йде перегрупування ворожих військ на Запорізькому напрямку.

На Південнобузькому напрямку окупанти обстрілювали із ствольної, реактивної артилерії та танків райони Миролюбівки, Нововознесенського, Високопілля, Миколаєва та ще понад 25 населених пунктів. Завдав авіаційного удару неподалік Ольгиного. Продовжує ведення повітряної розвідки БпЛА.

Відзначається посилення противником угруповання військ на Криворізькому напрямку.

Фіксується активне залучення противником авіації для контролю надводної та повітряної обстановки у північно-західній частині акваторії Чорного моря.

Зберігається загроза завдання ракетних ударів по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури на території України. В акваторії Чорного моря перебувають шість носіїв крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни (IWS) за минулу добу:

• Станом на 31 липня Кремль не відповів на запит Міжнародного Червоного Хреста щодо доступу до в'язниці в Оленівці, що перешкоджає проведенню міжнародного розслідування.

• Російські сили провели обмежені наземні атаки на південний захід і північний захід від Ізюму – відповідно до оцінки ISW, вони, можливо, створюють умови для просування на північний захід від нинішньої лінії Ізюм–Слов'янськ.

• Російські сили продовжували наземні атаки на північний захід від Слов'янська, на північний схід від Сіверська, а також на схід та південь від Бахмута.

• Російські сили досягли незначних успіхів у районі Авдіївки та продовжили наземні атаки у напрямку Авдіївки та Пісків.

• Російська влада розпочала набір добровольців у Невський і Ладозький батальйони в Ленінградській області Росії.

• Російська окупаційна влада продовжувала підготовку до референдуму в Херсонській області та вживала заходів щодо демонстрації підтримки російського контролю над окупованими територіями.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій на рубежах оборони, нарощує угрупування на Криворізькому напрямку з метою недопущення прориву наших військ. Не виключено, в подальшому, створення ударних угруповань.

Протягом дня противник наніс два авіаційних та один ракетний удари.

Парами гелікоптерів намагався вдарити по наших позиціях в Бериславському й Каховському районах Херсонщини. Без наших втрат.

По Одещині вдарив 2 ракетами типу "Іскандер", випущеними з тимчасово окупованого Криму. Ракети розкидали так звані теплові пастки над населеними пунктами та відкритими поверхнями між ними. Кілька таких пасток спричинили загоряння сухої трави. Рятувальні служби оперативно спрацювали. Пожежі ліквідовано, постраждалих нема.

Нашою авіацією нанесено два удари по ворожих опорних пунктах у районах Олександрівки та Благодатного, а ракетно-артилерійськими підрозділами в рамках виконання вогневих завдань нанесено удар по ворожим станціям радіоелектронної боротьби в районі Біляєвки. Також отримано підтвердження влучання по ешелону з військовою технікою, боєприпасами й живою силою в районе залізничної станції Брилевка. Втрати дорозвідуються.

А підтверджені втрати складають 52 рашисти, 4 танки, 2 самохідні артилерійсько-мінометні установки «Нона-С», самохідну артуствновку, 8 одиниць броньованої та автомобільної техніки, а також ще 4 склади з боєприпасами в Бериславському й Баштанському районах.

В Чорному морі корабельне угруповання ворожих сил складає 18 бойових кораблів та катерів, які маневрують вздовж кримського узбережжя в напрямку новоросійська. При цьому 5 кораблів та 1 підводний човен, споряджені ракетами типу «Калібр», перебувають в готовності до нанесення ракетних ударів. Додатково на чергуванні ще 5 десантних кораблів.

 

 

01:13 Президент України Володимир Зеленський висловив обурення обстрілом житлових будинків у Миколаєві і вбивством бізнесмена Олексія Вадатурського. "Саме такі люди, такі компанії, саме наш український південь гарантували світу продовольчу безпеку. Так завжди було. І так знову буде. Хай російські терористи навіть не сподіваються, що їм вдасться зруйнувати соціальний та виробничий потенціал України та пройтися по руїнах. Україна й наші люди, наші можливості точно могутніші, ніж будь-які російські ракети й снаряди", – заявив Зеленський.

 

01.08.2022