Давня радниця і соратниця Орбана скритикувала його і подала до демісії.

Жужа Геґедюс звинуватила угорського прем'єра через його нацистську заяву про раси.

 

 

Жужа Геґедюс (Zsuzsa Hegedüs), давня соратниця та радниця прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, подала до демісії, заявивши, що слова її боса про неприйнятність змішування європейців з іншими расами – це «суто нацистська мова». «Я не розумію, як ви не помітили, що мова, яку ви використали, – це суто нацистська діатриба, гідна Йозефа Ґеббельса», – так вона пояснила свій крок про відставку в листі Орбану, який цитує угорський інформаційний портал hvg.hu.

 

Жужа Геґедюс знайома з Орбаном 20 років. Вона не могла не знати, що угорський прем'єр полюбляє проголошувати антиімміґрантські заяви. Але вимовлені в суботу його слова про змішування рас виявилися нестерпними навіть для давньої соратниці.

 

У своєму листі до Орбана Жужа Геґедюс написала, що, незважаючи на їхню 20-річну дружбу, подасть у відставку з посади радника прем’єр-міністра, оскільки його промова в Тушваньосі сподобалася б хіба що «найбільш кровожерливим ненависникам інших рас».

 

Орбан говорив про раси в суботу, 23 липня, виступаючи на заході Румунії у реґіоні, населеному мадярами. Він сказав, що народи Європи можуть і хочуть поєднуватися один з одним, але не повинні поєднуватися з неєвропейцями. «Ми хочемо змішуватись один з одним, але ми не хочемо ставати народами змішаної раси», – сказав прем'єр.

 

Міжнародний комітет в'язнів Аушвіца назвав промову Орбана «безглуздою і небезпечною». Провідна організація євреїв Угорщини теж засудила цю заяву.

 

Варто зазначити, що саме в цій промові Віктор Орбан говорив серед іншого про війну в Україні. Він намагався запевнити, що підтримка Заходу Україні не допомагає, що санкції проти Росії не працюють і що треба якнайшвидше укласти мир.

27.07.2022