151-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:00 У своєму щоденному зверненні Президент України нагадав, що наступного тижня відзначатимемо День Української Державності, який утверджує зв’язок багатьох поколінь нашого народу:

Завтра починається важливий тиждень – символічний. Тиждень, коли ми вперше відзначимо День Української Державності 28 липня. Вперше.

Відзначимо в час такої жорстокої війни – на шостому її місяці. Після восьми років війни на Донбасі. Але відзначимо. Попри все. Бо українців не зламати.

День Української Державності буде утверджувати зв’язок українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу. Понад тисячу років державотворчому досвіду українців, нашій культурі, нашій самобутності, українському характеру.

Зараз у багатьох подвигах наших воїнів, у мудрості наших людей у боях, навіть просто в розмовах звичайних українців про те, що відбувається, ми можемо побачити, ми можемо почути і зрозуміти приклади таких же характерів, але сотні років тому. Можемо побачити приклади такої ж хоробрості, такого ж ставлення до життя, і, найголовніше, – ставлення до України й до ворога.

Лише ті, хто абсолютно не знає правди історії й абсолютно не відчуває її сенсу, могли ухвалити рішення атакувати нас. Після всього, що пройшов наш народ, після всього, чого ми навчилися за століття. Українці ніколи не віддадуть своєї незалежності. І не зламаються зсередини, як це бувало не раз. Не цього разу!

Берегти єдність зараз, працювати разом на перемогу – це найважливіше національне завдання, яке всі ми обов’язково виконаємо.

А отже, зможемо зробити те, що не вдавалося зробити раніше попереднім поколінням. Це стосується й нашого захисту в цій війні за незалежність, і нашого руху в об’єднану Європу, до повноправного членства у ЄС, і нашої здатності стати однією з найбільш сучасних держав світу.

Немає зараз тих, хто в цьому сумнівався б. Є лише ті, хто сперечається, як цього досягнути. Це буде. Це ознака віри в Україну – не тільки нашої власної віри.

Навіть окупанти визнають, що ми переможемо. Ми чуємо це в їхніх розмовах – постійно, у тому, що вони розповідають своїм близьким, коли зв’язуються з ними.

Тож не розслабляємось і, як і кожного дня протягом пʼяти місяців, робимо все, щоб завдати ворогу якнайбільших втрат і щоб зібрати для України якнайбільше підтримки.

Цього тижня будуть важливі візити партнерів, будуть важливі переговори, а найважливіше – буде подальше просування українських позицій. На фронті, в дипломатії, в економіці.

Я вдячний усім, хто захищає нашу державу!

І бажаю всім нам, всім українцям, результативного нового тижня.

Слава Україні!

 

 

20:20 На війні з Росією загинув командир 28-ої окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу Віталій Гуляєв. Про це повідомив колишній голова Верховної Ради Олександр Турчинов. “Він був справжнім українським офіцером-лицарем, мужньою, рішучою і водночас доброю, веселою, надзвичайно світлою людиною. Він був батьком для своїх солдатів і жахом для ворогів”, – прокоментував Турчинов. Наразі цей пост уже недоступний у Facebook. Утім інформацію про загибель Гуляєва підтверджує колишній Президент Петро Порошенко.

 

 

19:42 Міністр закордонних справ РФ Сєрґєй Лавров заявив, що метою Москви продовжує залишатися деконструкція українського уряду. "Нам шкода української історії, котра руйнується у нас на очах, і нам шкода тих, що піддалися державній пропаганді київського режиму, спрямованої на те, щоб Україна стала вічним ворогом Росії. Російський та український народ продовжать жити разом. Ми обов'язково допоможемо українському народу позбутися режиму – абсолютно антинародного та антиісторичного", – сказав Лавров на зустрічі з представниками Ліги арабських держав у Каїрі, як переказує "Медуза".

 

19:19 Офіцер ЗСУ Анатолій Штефан опублікував відео палаючих зенітно-ракетних коомплексів росіян С-300 на Херсонщині. Раніше в неділю Генштаб ЗСУ інформував про знищення батареї С-300 у районі села Зеленотропинське, що в Скадовському районі.

 

18:50 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Ворог обстріляв райони сіл Гай Чернігівської області та Гудове, Білопілля і Старі Вирки Сумської області.

На Харківському напрямку противник здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Руські Тишки, Старий Салтів, Прудянка, Рубіжне, Циркуни, Базаліївка, Слатине, Дергачі, Черкаські Тишки, Благодатне, Уди, Пришиб та Питомник. Завдав авіаційних ударів поблизу Верхнього Салтова та Мосьпанового.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли біля Великої Комишувахи, Грушувахи, Краснопілля, Вірнопілля, Долини, Червоної Поляни, Карнаухівки та Дібровного. Штурмовими діями окупанти спробували встановити контроль над населеним пунктом Богородичне. І знову, вже традиційно, без жодного успіху.

На Краматорському напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Крива Лука, Сіверськ, Григорівка, Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївка та Спірне. Українські воїни вже вкотре відбили штурми ворога в напрямках Верхньокам’янка – Верхньокам’янське та Білогорівка – Верхньокам’янське. Окупанти, з втратами, відійшли.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв наші війська близ Берестового, Білогорівки, Нової Кам’янки, Покровського, Бахмута, Веселої Долини, Зайцевого, Травневого та Нью-Йорка. Окрім того, завдав авіаудару неподалік Бахмута.

Значними втратами та відступом завершились для ворога недолугі спроби покращити тактичне положення в напрямках Володимирівка – Бахмутське та Доломітне – Новолуганське. Ворог втрачає особовий склад, але вперто продовжує спроби встановити контроль над територією Вуглегірської ТЕС. Бойові дії тривають. Також тривають жорсткі бої у напрямку Роти – Семигір’я.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають систематичні обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Авдіївка, Опитне, Піски, Красногорівка, Новомихайлівка, Павлівка, Залізничне, Чарівне, Новоандріївка та Степногірськ. На окремих ділянках російські окупанти ще й ведуть повітряну розвідку БпЛА.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ. Ворожі обстріли зафіксовано біля Осокорівки, Трудолюбівки, Первомайського, Явкиного, Новогригорівки, Кавказа, Новомиколаївки, Котляревого, Поляни, Таврійського та Миколаєва. Українські захисники теж в боргу не залишаються.

Поза пунктами базування ворог утримує три носії високоточної зброї. Закликаємо не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Окупанти завдали авіаудару біля Андріївки. Після цього намагалися просунутися у напрямках Сухий Ставок – Андріївка та Брускінське – Білогірка. Але наші воїни не дали ворогу жодних шансів на успіх. Противник зазнав втрат та хаотично відступив.

 

17:13 Сполучені Штати Америки вивчають питання про оголошення Росії державою – спонсором тероризму. Про це заявила посол США в Україні Бріджит Брінк. "Щодо оголошення Росії державою – спонсором тероризму, ми розглядаємо це питання, воно потребує ретельного аналізу відповідно до американських законів... Ми використовуємо всі доступні засоби, включно з багатьма, які б застосовувалися для країни, яка є таким спонсором. Проте ми також дуже уважно розглядаємо таке оголошення. І ми продовжимо притягати Росію до відповідальності відповідно до нашого законодавства", – сказала Брінк у інтерв'ю "Радіо Свобода".

 

16:38 На околиці Харкова на вибухонебезпечному предметі підірвався трактор; водій загинув. Про це повідомило Головне управління ДСНС у Харківській області. "Частина полів, лісових масивів та інших земельних ділянок через проведення активних бойових дій залишається не обстеженими", – застерегли у ДСНС. 

 

16:16 Україна почала формувати каравани в портах Одеси, Чорноморського та Південного для експорту зерна та харчових продуктів. Про це повідомила Асоціація морських портів України. "Інформуємо вас, що захід і вихід суден до вказаних морських портів здійснюватиметься шляхом формування каравану, який буде супроводжуватись судном лідирування", – поінформували в асоціації. Державна служби оприлюднили електронну скриньку для реєстрації: lon@ods.uspa.gov.ua.

 

15:47 Поляки зібрали заплановану суму на купівлю "Байрактара" для України – 22,5 мільйона злотих. Про це повідомив ініціатор кампанії, журналіст Славомір Сєраковський. "Made in Poland", – прокоментував він у Facebook.

 

15:25 Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ знищили батарею ЗРК С-300 у районі села Зеленотропинське, що в Скадовському районі на Херсонщині. Про це повідомило Оперативне командування "Південь". "Також під вогневий контроль взято кілька об’єктів транспортної інфраструктури на тимчасово окупованій території, що суттєво обмежує маневреність та логістику ворожих військ", – ідеться у повідомленні.

 

14:49 У Мюнхені вандали сплюндрували могилу Степана Бандери. Про це повідомив мешканець міста Алєсь Чайчиц. На цвинтар прибула поліція.

 

 

14:09 Росіяни готують провокацію – планують оприлюднити псевдорозслідування про бомбардування драматичного театру в Маріуполі, щоб заперечити свою причетність до масового вбивства. Згідно з даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, за допомогою кількох знімальних груп російських телеканалів готуються постановочні відео, які “мають довести”, що вибух у театрі здетонував зсередини будівлі. Роспропагандисти нібито знайшли “свідків”, які "бачили", як напередодні “люди у військовій формі заносили ящики” в будівлю. “Між тим, бомбовий удар по драмтеатру Маріуполя був і залишається одним із найстрашніших воєнних злочинів російських окупантів під час розв’язаної ними війни. Російськими літаками по приміщенню театру було прицільно скинуто дві 500-кілограмові авіаційні бомби. На момент удару в ньому перебувало до 1000 цивільних”, – наголосили у ГУР.

 

12:18 28 липня "Укрпошта" випускає нову марку з патріотичної серії "Доброго вечора, ми з України".

 

 

11:50 Речниця МЗС Росії Марія Захарова підтвердила, що росіяни завдали удару по одеському порту в суботу. Захарова стверджує, що ракети цілилися у військовий об'єкт – український катер. Нагадаємо, напередодні Міністерство оборони Туреччини заявляло: росіяни запевняли Анкару в тому, що не здійснювали обстрілів порту.

 

11:19 В окупованій російськими окупантами Каховці пролунало кілька вибухів у різних частинах міста. Зокрема повідомляють про ракетний удар поблизу ГЕС перед дамбою. Журналіст із Херсона Іван Антипенко прокоментував: "Це вже другий удар у цьому місці за два дні... Йдеться про пошкодження дорожнього покриття на мосту на під’їзді до ГЕС зі сторони села Козацьке, а не про саму ГЕС".

 

 

11:01 Видання "РІА Мелітополь" опублікувало знимки пошкодженої залізничної інфраструктури після ранкового удару ЗСУ по району. Цей шлях використовувався окупантами для перевезення військової техніки та особового складу в напрямку Василівки і Токмака.

 

 

10:46 Повітряні сили України відбили на Хмельниччині ракетний удар, який нині близько дев'ятої години російські війська завдали з акваторії Чорного моря. Збили три ракети "Калібр", повідомило Повітряне командування "Захід".

 

10:43 Сполучені Штати Америки готові передати Україні до трьох десятків реактивних систем залпового вогню, заявив голова Комітету збройних сил Палати представників США Адам Сміт в інтерв’ю "Радіо Свобода". "Я думаю, зараз ціль – досягти кількості у 25–30 ракетних установок залпового вогню. Це буде поєднання HIMARS і кількох систем MLRS із Великої Британії та інших [країн]. Ми намагатимемось надати так багато, як зможемо. Але 50 чи 60 установок буде складно зібрати і надати, втім, ми хочемо досягти цифри у 25 чи 30 і надати якомога більше артилерії і ракет для цих систем", – сказав Сміт. Раніше міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що для оборони України зараз необхідно 50 установок HIMARS та ракетних систем M270, а для наступу – 100 таких систем.

 

10:22 За вчора знищено чотири склади боєприпасів і три бази росіян, повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук. Це, зокрема, бази та склади в Кадіївці (Луганщина) і у Горлівці (Донеччина); склади в Донецьку і в Макіївці, базу в Таврійську (Херсонщина).

 

10:03 В ООН припускають, кажуть джерела The New York Times, що Росія своїм ракетним ударом по порту Одеси, "можливо, технічно не порушила" підписані у Стамбулі домовленості щодо розблокування морського експорту зерна з України, оскільки вона не зобов’язувалася утриматись від ударів по тих частинах українських портів, які напряму не задіяні для експорту зерна.

 

09:55 У Мелітополі та поблизу міста вночі лунали потужні вибухи, написав міський голова Іван Федоров. Клуби диму піднімаються з аеродрому Мелітополя, було чутно вибухи на схід від міста – поблизу села Костянтинівка. Пошкоджена залізнична інфраструктура у Мелітопольському районі, яка використовувалася окупантами для перевезення військової техніки та особового складу в напрямку м. Василівка та м. Токмак. Це значно ускладнює логістику ворога.

 

09:42 Поблизу Лисичанська під обстріл потрапив російський ОМОН із Сахаліна, знищено щонайменше 12 російських спецпризначенців, багато поранених; у Кадіївці на Луганщині українська артилерія зруйнувала казарму з військовими, втрати росіян уточнюються, повідомили в СтратКомі ЗСУ.

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

На Донбасі дрібномасштабні російські наступальні дії далі фокусуються на Бахмутському напрямку, але досягають мінімального прогресу.

20 липня 2022 року міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія розширила масштаби своєї "спеціальної військової операції" за межі самопроголошених "Луганської та Донецької народних республік". Лавров стверджував, що операція тепер включає нові додаткові райони, включно з українськими Херсонською та Запорізькою областями, внаслідок того, що західні країни постачають в Україну зброю великої дальності. Це майже напевно неправда. Росія не "розгорнула" свою війну – збереження довгострокового контролю над цими територіями майже напевно було початковою метою вторгнення. Росія вторглася в ці території в лютому, й окупаційна влада публічно обговорює перспективи законних незалежних референдумів принаймні з середини березня. Існує реалістична ймовірність того, що Лавров зробив коментарі, щоб прокласти шлях до проведення референдумів на окупованих територіях за межами Луганська та Донецька.

 

08:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 39 520 (+280) осіб,

танків – 1722 (+14) од.,

бойових броньованих машин – 3942 (+13) од.,

артилерійських систем – 869 (+5) од.,

РСЗВ 255 (+2) од.,

засобів ППО – 113 (+0) од.,

літаків – 221 (+0) од.,

гелікоптерів – 188 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 714 (+0) од.,

автомобільної техніки – 2823 (+3) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 73 (+1) од.,

крилатих ракет – 170 (+3) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Краматорському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

50,4% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

22,7% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

47,1% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

28,2% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

22,9% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

17,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

21,1% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати визначені завдання з посилення охорони в прикордонних районах Брестської та Гомельської областей.

На Сіверському напрямку ворог здійснив обстріли у районах населених пунктів Гай Чернігівської області та Гудове, Яструбине, Білопілля і Грабовське на Сумщині. Крім того, періодично веде повітряну розвідку позицій сил оборони в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Питомник, Петрівка, Новомиколаївка, Старий Салтів, Благодатне, Прудянка, Лісне, Леб’яже, Коробочкине, Дергачі, Перемога та інших.

На Слов’янському напрямку противник обстріляв із артилерії, зокрема, райони Чепіля, Богородичного та Адамівки.

На Краматорському напрямку обстріли зафіксовано біля Стародубівки, Дронівки, Пискунівки, Сіверська, Спірного та Івано-Дар’ївки. Також окупанти задіяли БпЛА.

На Бахмутському напрямку ворог веде бойові дії з метою створення умов для проведення наступу на Бахмут та оволодіння територією Вуглегірської ТЕС. Здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Зайцеве, Вершина, Берестове, Шуми, Бахмут, Нью-Йорк, Бахмутське, Покровське, Новолуганське, Веселе та інших. Задіяв штурмову та армійську авіацію.

З різних напрямків ворог вів штурмові дії з метою встановлення контролю над територією Вуглегірської ТЕС. Українські воїни знову відкинули окупантів назад.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках фіксуються систематичні обстріли в районах населених пунктів Золота Нива, Вугледар, Веселе, Авдіївка, Красногорівка та багатьох інших. Ворожий БпЛА діяв біля Малої Токмачки та Новодарівки. На окремих ділянках окупанти намагаються удосконалити інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій. Обстрілював цивільну та військову інфраструктуру біля Червоної Долини, Киселівки, Тернівки, Добрянки, Олександрівки, Кобзарців, Лепетихи та інших.

Наші ракетно-артилерійські та авіаційні підрозділи на визначених напрямках продовжують бити по опорних пунктах, місцях зосередження та складах противника.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Ймовірно, українські війська готуються або вже розпочали контрнаступ у Херсонській області.

• Глава Чечні Рамзан Кадиров підтвердив, що генерал-полковник Сергій Кузовлєв є виконувачем обов'язків командувача Південним військовим округом.

• Російські війська проводили обмежені розвідувальні операції на схід від Бахмута та продовжували обмежені наземні атаки на північний захід від Слов’янська, на схід від Сіверська та на південь від Бахмута.

• Кремль продовжив формування регіональних добровольчих батальйонів і, ймовірно, має намір сформувати 16 таких батальйонів до кінця липня.

• Російська окупаційна влада продовжує підготовку до референдумів щодо приєднання окупованих територій до Російської Федерації та посилює ізоляцію окупованих територій від неросійського інформаційного простору.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони. Ознак створення ударних угруповань не виявлено.

Перед світанком шістьма ракетами з зенітно-ракетної системи С-300 завдано удару по Миколаєву. Внаслідок обстрілів відбулося займання складського приміщення та сухої трави на відкритій території. Інші влучання були по околицях міста. Без жертв та постраждалих.

Майже одночасно сімома крилатими ракетами типу “Калібр” та додатково з літаків стратегічної авіації Ту-22 двома ракетами Х-22 нанесено два удари по Кропивницькому по об’єктам військової та транспортної інфраструктури.

Внаслідок ракетного удару загинуло троє людей, відомо про 19 поранених.

Противник силами понад 50 вояків за підтримки двох танків Т-62 та одного БТРа-82А у напрямку Сухий Ставок, Андріївка та силами до мотострілецького та танкового взводів у напрямку Брускінське, Білогірка проводив наступальні дії. Успіху не мав. Із втратами відійшов.

Протягом дня ворог ще кілька разів атакував. Ударний Ка-52 виконував завдання в районі Білогірки. Без наших втрат. Мі-8 також зазнав невдачі в районі Новомиколаївки. Без наших втрат.

Чотирма крилатими ракетами типу “Калібр” атаковано Одещину. З акваторії Чорного моря ворог вдарив по Одеському морському торговому порту крилатими ракетами типу "Калібр". 2 ракети збито силами протиповітряної оборони. 2 влучили в елементи портової інфраструктури. Постраждав один з працівників порту. Інших втрат нема.

Понад вечір чотири крилатих ракети типу “Калібр” ворог спрямував і на Миколаїв.

В результаті повністю зруйновано заклад освіти, декілька садиб, пошкоджені приватні будівлі, виниклу пожежу приборкали рятувальники. Під завалами опинився місцевий мешканець, йому допомогли вибратися сусіди. Інформація щодо точної кількості постраждалих цивільних осіб уточнюється. Також триває фіксація руйнувань. Наразі відомо, що вщент знищено декілька автомобілів, вибуховою хвилею винесло шибки у багатоквартирних будинках. Інформація уточнюється.

Нашою авіацією протягом бойового дня нанесено 6 ударів по ворожих скупченнях живої сили та техніки, по опорному пункту. Остаточні дані дорозвідуються.

Тим часом підтверджені втрати ворога: 54 рашисти, 3 танки Т-62, 3 реактивні системи залпового вогню «Град», гармата «Мста-Б», броньована та автомобільна техніка, а також знищено склад з боєприпасів та пункт боєпостачання на Херсонщині.

В Чорному морі корабельне угруповання маневрує неподалік мису Тарханкут в напрямку Анапи. Два ракетоносія готові до нанесення ракетних ударів 16-ма «Калібрами», неподалік чатує 1 вдк. Загроза ракетних ударів залишається актуальною до всіх областей півдня України.

 

00:17 Президент України Володимир Зеленський заявив, що просування української армії на Херсонщині триває. "Передусім можна сказати зараз про Херсонську область. Окупанти намагалися там закріпитись, їхні колаборанти наробили різних нахабних заяв, які російською мовою називаються дуже влучним словом «шапкозакидательство»... Але чим це допомогло їм? Збройні Сили України крок за кроком просуваються в області", –сказав Зеленський.

 

24.07.2022