148-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:04 Радник із Офісу президента Михайло Подоляк запропонував росіянам вицофнутися з Херсона. "Актуальний «жест доброї волі» — Антонівський міст. Жест, що каже: російським військам час добровільно покинути Херсон. Інакше — постійна бавовна, нічні страхи, панічні атаки та, як наслідок, «HIMARS-енурез». Коло можливостей стає вужчим, як і кучність стрільби української артилерії", — написав Подоляк у twitter.

 

21:45 Рада національної безпеки та оборони презентувала новий модуль інформаційно-аналітичної системи СОТА для моніторингу постачання Україні озброєння від країн-партнерів. "Усе, що перетинає кордон нашої країни, знаходиться під пильним контролем, і ми можемо все це подивитись", — сказав на презентації секретар РНБО Олексій Данілов. Модуль дає змогу контролювати нові поставки озброєння за статусами (наприклад: "готово до відвантаження", "у дорозі" чи "отримано ЗСУ") та країнами-надавачами, аналізувати поставки зброї в часовому розрізі, за періодами взяття на озброєння, відповідністю стандартам НАТО, віднесенням до радянських зразків озброєння тощо. Модуль інтегрований із порталом системи СОТА щодо відстежування ситуації на лінії бойових дій, моніторингу розміщення сил ворога, ракетних ударів по території України, обстрілів населених пунктів, географічної прив'язки повідомлень, що стосуються воєнних дій, надзвичайних ситуацій та резонансних заяв у медіапросторі. Система має три контури обробки інформації: загальнодоступний, для службового користування та таємний.

 

21:11 Росія створює підґрунтя для того, щоб звершити окупацію тимчасово окупованих територій на півдні, зокрема через псевдореферендум. Про це заявив на брифінгу представник Головного управління розвідки Вадим Скібіцький. "Окупант створює підґрунтя для того, щоб вирішувати долю та статус тимчасово окупованих територій на півдні. Мова йде про Херсонську та частину Запорізької областей. Тому йде дуже активна видача паспортів громадян РФ", — цитує "Укрінформ". Він навів приклад: якщо в Донецьку і Луганську ця процедура вимагала спочатку отримання паспортів "Л/ДНР", то в Херсонській і Запорізькій областях Москва чинить нахабніше: "Пишеш заяву — й отримуєш паспорт". "Заява Лаврова (про географічні захцянки РФ, — ред.) свідчить про те, що вони готуються до цього", — сказав Скібіцький.

 

20:50 Канцелярія президента Туреччини підтвердила досягнення домовленості про експорт зерна з України морським шляхом; угоду підпишуть у п’ятницю у Стамбулі. Про це повідомляє видання Yeni Safak. Очікується, що під час підписання будуть присутні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш. Представництво з українського і російського боку наразі не розголошується.

 

20:28 Голова Таємної служби розвідки Великої Британії (Mi-6) Річард Мур заявив, що найближчим часом росіяни, правдоподібно, виб'ються зі сил, і саме цим пояснюються розмови про потребу оперативної паузи. "Наш висновок — що росіянам щораз складніше буде поповнювати живу силу у наступні кілька тижнів. Вони потребуватимуть зробити певну паузу, і це дасть українцям можливість завдати удару у відповідь", — заявив Мур.

 

19:48 Міністерство закордонних справ України закликало Іран утримуватися від заяв чи кроків, які підживлюватимуть агресію РФ проти України, повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко. "Будь-які звинувачення в нібито підготовці нападу на РФ є безпідставними та маніпулятивними", — сказав Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна". Українська сторона занепокоєна зміною риторики з боку керівництва Ірану — "побічно виправдовується агресія Російської Федерації проти України". Речник МЗС заявив, що "потурання агресивним діям Росії не лише заохочує її продовжувати нічим не спровоковану війну проти народу України, а й закладає основу для дестабілізації миру та безпеки в інших регіонах світу". Лідер Ірану Алі Хаменеї під час переговорів із Путіним заявив, що якби Росія не зупинила дії НАТО в Україні, то за деякий час цей альянс розпочав би війну сам.

 

19:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін. Протягом липня поточного року, на території республіки білорусь, триває кампанія з агітації громадян цієї країни до підписання контрактів з російськими приватними військовими компаніями. В зазначених заходах активну участь беруть військові комісаріати збройних сил республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог продовжує обстріли позицій наших військ у Сумській області та ведення повітряної розвідки БпЛА.

На Харківському напрямку ворог завдав авіаційних ударів поблизу Верхнього Салтова та Ртищівки. Здійснив артилерійські обстріли в районах Харкова, Питомника, Руської Лозової, Рубіжного, Черкаських Тишків, Прудянки, Чугуєва, Удів, Коробочкиного, Залимана та Малинівки.

Штурмовими діями безуспішно намагався просунутися у напрямку Великі Проходи - Питомник. Також ворог провів повітряну розвідку безпілотним літальним апаратом біля Слатиного, Рубіжного, Замулівки та Дементіївки.

На Слов’янському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Долина, Богородичне, Гусарівка, Велика Комишуваха, Норцівка, Вірнопілля. Провів повітряну розвідку неподалік Дмитрівки та Вірнопілля.

На Краматорському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Серебрянки та Спірного. Артилерійські обстріли зафіксовано поблизу Сіверська, Григорівки та Івано-Дар’ївки. Ворожий БпЛА оперативно-тактичного рівня діяв біля Роздолівки та Григорівки.

Українські воїни відбили штурмові дії окупантів у напрямку Лисичанський НПЗ – Івано-Дар’ївка. Ворог зазнав втрат та відійшов.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Вершина, Білогорівка, Костянтинівка та Берестове. Артилерійські обстріли фіксувалися неподалік Берестового, Веселого, Виїмки, Вершини, Новолуганського, Бахмута, Зайцевого, Соледара, Роздолівки та Курдюмівки.

Недолугі штурми окупантів на напрямках Клинове – Вершина, Миронівка – Вуглегірська ТЕС знову провалилися.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою сковування дій наших військ ворог завдав авіаударів біля Красногорівки, Кам’янки, Солодкого та Новоандріївки. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Авдіївка, Красногорівка, Піски, Золота Нива, Микільське, Залізничне, Степногірськ, Новоселівка Друга, Вугледар, Гуляйпільське, Новопіль, Білогір’я. Для корегування вогню артилерії задіяв безпілотні літальні апарати оперативно-тактичного рівня поблизу Щербаків, Малої Токмачки та Білогір’я.

На Південнобузькому напрямку зафіксовано артилерійські обстріли в районах населених пунктів Ольгине, Потьомкине, Князівка, Широке, Тернівка, Луч, Котляреве, Первомайське, Нова Зоря, Добре та Біла Криниця. Окупанти безуспішно намагалися провести контратаку в напрямку Сухий Ставок – Андріївка.

В Чорноморській та Азовській морських зонах корабельне угруповання противника основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря. Поза пунктами базування перебувають два носія крилатих ракет.

У примусово мобілізованих, яких звозять для поповнення втрат з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, вилучають особисті документи. Це свідчить про повну безправність цього контингенту та, нібито, має зупинити дезертирство. Також це не дозволить ідентифікувати згаданих осіб у разі загибелі, що відкриває шлях для різних фінансових махінацій на користь командного складу збройних сил російської федерації.

Українські воїни тримають оборону та продовжують методично завдавати втрат російським окупантам.

 

18:46 Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення, щоби спростувати фейкові повідомлення про свою шпиталізацію через гакерську атаку в етері українських радіостанцій: "Сьогодні Росія запустила чергові фейки, що держава не керується Президентом Зеленським, бо він перебуває в лікарні, точніше в реанімації через важкий стан здоров'я. Так-от, я перебуваю в кабінеті". Зеленський також потролив Путіна через стан здоров'я: "При всій повазі до похилого віку, але 44 — це не 70. Слава Україні!"

 

18:28 За оцінками ГУР Міноборони України, з початку широкомасштабного вторгнення ворог витратив в Україні від 55 до 60% запасів високоточного озброєння, повідомив представник Головного управління розвідки Вадим Скібіцький, уточнивши, що мова йде про системи «Іскандер», «Калібр», крилаті ракети повітряного базування Х101 і Х505. Найбільш вичерпані запаси балістичних ракет до комплексів «Іскандер», про що свідчить зниження активності використання цього озброєння останнім часом. При цьому через запровадження санкцій і обмеження доступу до західних технологій відновлення цих запасів для РФ наразі є проблематичним.

 

17:19 Росіяни приперли важку військову техніку з боєкомплектом до машинної зали 1-го енергоблоку Запорізької АЕС. "Весь арсенал ввезеної важкої техніки з усім боєкомплектом перебуває на даний момент зовсім поруч із обладнанням, яке забезпечує роботу турбогенератора. Зокрема у безпосередній близькості до головного маслобаку, де міститься легкозаймисте масло, яке охолоджує парову турбіну. Там же є вибухонебезпечний водень, який використовується для охолодження генератора", — повідомив "Енергоатом".

 

16:51 Білоруські війська, що перебувають біля кордону з Україною, не становлять загрози вторгнення, заявив заступник керівника Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький на брифінґу. "Загроза в цьому випадку може бути тільки одна — що з території Білорусі можуть діяти диверсійно-розвідувальні групи в наших північних областях. Це і розвідка, і можливі диверсії", — пояснив Скібіцький. З його слів, українські військовики відстежують дії на території Білорусі, щоб бути готовими до можливого наступу. Водночас поки що не фіксується створення ворожих наступальних груп. Скібіцький додав, що на білоруських аеродромах залишається частина російської військової техніки, зокрема авіації. Через це зберігається загроза ударів по території України, повідомляє УНІАН.

 

16:40 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що заява Сєрґєя Лаврова про "географічне розширення завдань війни в Україні" — це "лише нова пропаганда російської сторони". "Росія щоразу використовує нові аргументи. Зараз вони стверджують, що це пов'язано з військовою підтримкою [України Заходом]. Але вони й раніше атакували Київ та інші частини України", — сказала Бербок в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

 

16:29 Вчора ввечері на сходовій клітці московського будинку знайшли мертвого відставного генерал-майора ФСБ Євґєнія Лобачова. Слідство стверджує, що 76-річний генерал наклав на себе руки, застрелившись із пістолета ТТ. Це вже другий випадок загибелі колишнього генерала спецслужб у РФ: 15 червня в московській квартирі було знайдено мертвим генерал-майор СЗР Льва Соцкова. За офіційною версією, він теж застрелився з пістолета ТТ. Лобачов активно виступав за війну з Україною, очолював, зокрема, «Організацію сприяння спецслужбам та правоохоронним органам», був одним із засновників патріотичної НКО «За единение!», в керівництво якої входили філософ Алєксандр Дугін, віцемер Москви Алєксандр Горбенко тощо.

 

15:46 Незабаром у артилерії російської армії почнуться проблеми зі снарядами, оцінює російський військовий експерт Павєл Лузін. Якщо продовжувати стріляти такими темпами, якими вони артилерію використовують, то дефіцит снарядів почнеться до кінця року. Ніяких бездонних радянських складів не існує – те, що було, або за давністю стало непридатним, або вже було витрачено у двох чеченських війнах.

Виробничі можливості теж дуже обмежені. З 2014 року почалася програма відновлення, і старі, випущені в пізньорадянський і пострадянський час, снаряди міняли. Порахувати їх складно, але можна оцінити наступним чином: за рік відновлювалося приблизно 570 тисяч снарядів різних типів і калібрів, нових вироблялося близько мільйона.

В армії РФ напередодні нападу на Україну було близько 15 мільйонів снарядів, відтоді витратили мільйонів шість-сім, якщо брати на віру цифри, які вони озвучують.

Тобто якщо перерахувати озвучені Лузіним цифри на щоденну кількість, то потужність виробництва Росії – 4 тис. снарядів при витраті 44 тис. на добу. Це означає, що при поточній інтенсивності снаряди в Росії повністю вичерпаються через 225 днів, у березні наступного року. Знищення HIMARS-ми оперативних запасів боєприпасів у прифронтовій зоні, які оцінюються десятиденною потребою військ, тобто біля пів мільйона снарядів, цю дату наближають.

 

15:13 Рада ЄС затвердила рішення, котре передбачає посилення ефективності шести пакетів санкцій, запроваджених проти Росії. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. "Держави-члени погодилися на наші посилені та продовжені санкції ЄС проти Кремля. Я вітаю це рішення... Ми будемо посилювати тиск стільки, скільки буде потрібно", – прокоментувала вона.

 

14:56 Радіохолдинг TAVR Media заявив про кібератаку на мережу. В етері медій прозвучало повідомлення про те, начебто Президента Володимира Зеленського шпиталізовано у важкому стані, а в.о. керівника держави став спікер парламенту Руслан Стефанчук. "Відповідні служби працюють над розв’язанням цієї проблеми. Наголошуємо, жодна інформація про проблеми зі здоров’ям Президента України Володимира Зеленського не відповідає дійсності", – заявили у холдингу.

 

13:44 Національний банк України підняв офіційний курс гривні до американського долара вперше з 24 лютого – й одразу на 25%. Тепер офіційний курс – 36,5686 грн/дол. Нацбанк заявив, що старий курс (29,25 грн за дол. ) "уже не відповідає реаліям та поступово втрачає роль якоря для очікувань". "Такий крок (підняття курсу, – ред.) дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни", – вважають у центробанку. Курс євро не змінили.

 

13:10 Країни антипутінської західної коаліції незабаром можуть почати постачати винищувачі в Україну, натякнув начальник штабу ВПС США генерал Чарльз Браун, відповідаючи на запитання NBC News на Форумі безпеки Аспен-інституту: "Є американські винищувачі, є Gripen зі Швеції, є Eurofighter або Rafale – є низка різних платформ, які можуть піти в Україну. Це буде щось неросійське, я б, мабуть, вам це сказав. Чого я не можу зробити, так це сказати вам, що це буде". Він зазначив, що навряд чи це будуть МіГи, бо "буде важко отримати запчастини з Росії".

 

13:07 Поїздка російського президента  Путіна до Ірану свідчить про його відчай в умовах ізоляції Заходом, оцінив заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо в кулуарах щорічного Форуму безпеки Аспен-інституту в Колорадо: «Цікаво бачити, куди їде президент Путін. Вони неспроможні будувати самі, тому тепер їм потрібно їхати в країну, яка також має напівзруйновану економіку і мало що може побудувати сама. Один з його перших візитів у таку країну є ознакою їхньої слабкості, а не їхньої сили».

Відповідаючи на запитання про те, як США планують підтримувати санкційний тиск на Росію, посадовець номер два Мінфіну виклав план із двох пунктів.

По-перше, США повинні поставити більше нафти на ринок. Більше нафти означає нижчі ціни на нафту, що знизить доходи Москви.

По-друге, західні компанії монополізують ринок страхування суден, що перевозять нафту. Якщо Росія хоче витрачати свою енергію на судна, то їй доведеться продавати нафту за нижчою ціною, щоб отримати страхування від цих західних фірм. Це спосіб зменшити їхні доходи.

 

12:37 Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала всі телевізійні ліцензії "Медіа Груп Україна" Ріната Ахметова телеканалів "Україна", "Україна24", "ДОНБАС", "Футбол 1/2/3", "НЛО", "Індиго".

 

12:18 Після ракетного обстрілу Миколаєва згорів склад гуманітарної допомоги. "Згоріли тисячі тонн продуктів, призначених для дітей, літніх людей та потребуючих",  розповів голова військово-цивільної адміністрації Віталій Кім.

 

11:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 38 850 (+100) осіб,

танків – 1704 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 3912 (+7) од.,

артилерійських систем – 859 (+3) од.,

РСЗВ 251 (+1) од.,

засобів ППО – 113 (+0) од.,

літаків – 221 (+0) од.,

гелікоптерів – 188 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 710 (+10) од.,

автомобільної техніки – 2781 (+6) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 72 (+2) од.,

крилатих ракет – 167 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Слов'янському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

49,9% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

22,6% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

46,4% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

27,9% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

22,5% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

17,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

21,1% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

11:55 Експорт зерна із території України відбуватиметься через три порти: "Одеса", "Південний" та "Чорноморськ". Про це повідомив "Суспільному" народний депутат, член української делегації на переговорах з Росією Рустем Умєров. "Є безпечні коридори, маршрути, які ми розробили спільно з військовими, і по цих маршрутах будуть проходити всі цивільні судна. Ми будемо продавати зерно всім. І всі судна, які вільно можуть дотримуватися цих рекомендацій, можуть заходити до нас",  розповів Умєров. Він додав, що дотримання безпекових правил контролюватиме моніторингова група під егідою ООН, яка буде знаходитися в Стамбулі. "Жодних російських суден у наших акваторіях не повинно бути. Ми не довіряємо їм. Навіть якщо вони підпишуть угоду з ООН. Це країна-агресор, і поки вони не відійдуть до своїх кордонів, їм довіряти не можна. Але стосовно цих коридорів ми розробили механізм, де жодного контролю цих суден в морі не буде. Буде тільки моніторингова група працювати зі своїм мандатом, і вони будуть лише перевіряти, щоб у цих суднах не було озброєння",  сказав нардеп.

 

11:24 Число жертв ракетного обстрілу Вінниці зросло до 26 загиблих. У лікарні померла 20-річна Ольга Лисенко. 

 

11:06 Росіяни обстріляли "Ураганами" Харків. Дві людини загинуло, 19 зазнали поранень, зокрема одна дитина. "Російський ворог б’є виключно по вулицях міста, торговельних павільйонах, житловій інфраструктурі. Є влучання у житловий будинок, де був розміщений приватний стоматологічний кабінет. Усередині приміщення людей не було", прокоментував голова Харківської обласної адміністрації Олег Синєгубов.

 

10:31 Російський танк обстріляв українські комбайни на Дніпропетровщині, повідомив начальник військово-цивільної аадміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул. "Трапився безпрецедентний випадок – два наші комбайни збирали хліб в районі села Кошове, виїхав ворожий танк і почав прицільно розстрілювати ці комбайни. Слава Богу, хлопцям вдалося втекти. На техніці лише невеликі осколкові влучання",  повідомив Вілкул.

 

10:17 Росія відновила постачання газу до Німеччини газогоном "Північний потік". "Газ іде",  заявив речник компанії Nord Stream AG. Наразі газопроводом поставлятимуть 67 млн ​​кубічних метрів газу. Це відповідає обсягу постачань до початку ремонтних робіт, хоча становить 40% від максимального завантаження трубопроводу, повідомляє "Німецька хвиля".

 

10:02 Уночі Збройні Сили України завдали удару по командному пункту одного з російських підрозділів у Скадовську, повідомило Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

 

 

09:51 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон виступив перед парламентом у ході останньої для себе "години уряду". На прощання він закликав: "Залишайтеся близькими до американців, стійте за українців, стійте за свободу і демократію всюди".

 

09:33 Вночі близько 03:05 російські окупанти випустили по Миколаєву сім ракет С-300, завдавши значних руйнувань, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. Відомо про влучання в об’єкт інфраструктури, АЗС, газогін та складське приміщення.

 

09:30 Міністерство фінансів США планує до грудня 2022 року встановити обмеження ціни на російську нафту, заявив заступник глави відомства Адевале Адеємо: "Ми йдемо за тим, що зробили європейці. Вони представили ідею обмеження цін, але також заявили, що до грудня планують запровадити заборону страхування суден з російською нафтою. Наша мета – переконатися, що коли ця заборона на страхування набуде чинності, ми додамо до неї цінову стелю. Це допоможе знизити світові ціни на енергоносії та дозволить російській енергії надходити на ринок".

Віцепрем'єр РФ Алєксандр Новак заявив, що коли ці ціни будуть нижчими від витрат на виробництво нафти, то Росія перестане постачати нафту на світовий ринок.

Знайомі з ситуацією джерела стверджують, що гранична ціна, яка обговорюється на Заході, – це 40–60 доларів за барель. На таких рівнях нафтові котирування перебували у 2015–2017 рр., а у 2020-му, на тлі пандемії, падали значно нижче: ціна російського Urals опускалася нижче за 10 доларів за барель.

 

09:09 На схід від Мелітополя близько півночі було чутно вибухи, виникла пожежа в районі Вознесенки, повідомив мер Іван Федоров.

 

 

08:59 За оцінками ЦРУ, втрати росіян досягли близько 15 тисяч убитих і, можливо, втричі більше поранених, оголосив директор ЦРУ Вільям Бернс. За його оцінкою, втрати ЗСУ дещо менші. На питання про стан Путіна Бернс відповів: "Ходить багато чуток про стан здоров'я президента Путіна. Але наскільки ми можемо судити, він навіть надто здоровий".

 

08:44 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російські та сепаратистські сили продовжують спроби невеликих штурмів уздовж лінії фронту на Донбасі. Російські війська, ймовірно, наближаються до Вуглегірської ТЕС, другої за величиною електростанції України, що за 50 км на північний схід від Донецька.

Росія надає пріоритет захопленню критичної національної інфраструктури, наприклад електростанцій. Проте, ймовірно, вона також намагається прорватися у Вуглегірськ, щоб відновити темп на південному вузлі свого просування до ключових міст Краматорська та Слов’янська.

 

08:41 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках ознак створення наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог продовжує здійснювати повітряну розвідку БпЛА в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку противник здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Мосьпанове, Петрівка, Руські Тишки, Базаліївка, Печеніги, Циркуни, Питомник, Дементіївка, Коробочкине та Прудянка.

На Слов’янському напрямку обстріли зафіксовано неподалік Дібровного, Краснопілля, Чепіля, Адамівки, Грушувахи та інших.

На Краматорському напрямку ворог обстріляв із артилерії зокрема райони Краматорська, Сіверська, Григорівки, Званівки та Спірного. Противник веде штурмові дії поблизу Івано-Дар’ївки, бої тривають.

На Бахмутському напрямку ворог веде бойові дії з метою створення умов для проведення наступу на Бахмут та оволодіння територією Вуглегірської ТЕС. Здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Роздолівка, Білогорівка, Покровське, Нова Кам’янка, Бахмут, Вершина, Новолуганське, Зайцеве, Торецьк та інших. Завдав авіаційних ударів по селах Вершина та Білогорівка.

Противник вів штурмові дії з метою заволодіння територією Вуглегірської ТЕС. Безуспішно. Українські воїни змусили окупантів до втечі. В районі Новолуганського бойові дії тривають. Для викриття вогневих позицій Сил оборони на окремих напрямках ворог задіяв диверсійно-розвідувальні групи.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Веселе, Уманське, Курахове, Новомихайлівка, Микільське, Вугледар, Золота Нива, Новопіль, Новомайорське, Полтавка, Червоне, Мала Токмачка, Новоандріївка та інших. Завдав авіаударів неподалік Красногорівки та Солодкого. На окремих ділянках ворог удосконалює інженерне обладнання оборонних позицій.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій. Здійснює ведення розвідки БпЛА.

Ворог з танків, ствольної та реактивної артилерії систематично обстрілював цивільну інфраструктуру по лінії зіткнення в районах населених пунктів Апостолове, Миколаївка, Лепетиха, Червона Долина, Мурахівка, Благодатне, Прибузьке та Лимани.

Зберігається загроза завдання ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури на території України.

За наявною інформацією, у військових частинах збройних сил російської федерації спостерігається тенденція щодо звільнення значної частини особового складу, які проходили службу по короткострокових контрактах. Також, більшість військовослужбовців відмовляється подовжувати довготермінові контракти, дія яких закінчилась.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Нинішній російський наступ, ймовірно, призведе до незначних територіальних здобутків на північний схід від шосе E40 на Донеччині, перш ніж досягне кульмінації вздовж цієї траси.

• Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров заявив, що Росія прагне розширити захоплену територію України за межі Луганської та Донецької областей, підтверджуючи оцінку, що Кремль прагне захопити території за межами Донбасу.

• Російські війська відновили обмежені наземні атаки на північний захід від Слов’янська та в районі міст Донецьк–Авдіївка.

• Російські війська продовжували локалізовані наземні наступи на схід від Сіверська та досягли незначних успіхів на північний схід від Бахмута.

• Українські війська завдали другий поспіль високоточний удар по Антонівському мосту – головній логістичній артерії Росії на схід від Херсона.

• Російська окупаційна влада, ймовірно, пропагує останні українські високоточні удари та партизанську діяльність, щоб створити умови для масової депортації громадян України на територію Росії.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Обстановка в південнобузькій операційній зоні лишається складною, але контрольована силами оборони.

Ворог продовжує ведення бойових дій по зайнятому рубежі оборони. Ознак створення ударних угруповань немає.

Силами посиленого взводу противник намагався провести контратаку в напрямку Андріївки, а в районі Лозового здійснив спробу відновити втрачене положення. Успіху не мав.

Двічі парами Мі-8 ворог наносив авіаційні удари по Потьомкіному та поблизу Ольгіного. Наших втрат немає.

Натомість нашими силами нанесено 10 авіаційних ударів по ворогу:

З них три гелікоптерних і сім із застосуванням бомбардувальників та літаків штурмової авіації.

п'ять разів уражено ворожі опорні пункти, три рази - скупчення живої сили та техніки на Херсонщині, два – влучено в склади боєприпасів на Миколаївщині і Херсонщині.

Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 200 вогневих завдань, в результаті чого вороже військо втратило 111 рашистів, гаубицю «Мста-Б», 2 самохідні артилерійсько-мінометні установки «Нона-С», безпілотний літальний апарат типу «Елерон», 13 одиниць броньованої та іншої автомобільної техніки.

Підтверджено знищення командного і командно-спостережного пункту, ще 6 складів з боєприпасами в Херсонському, Бериславському і Каховському районах

Штормова погода в північно-західній частині чорного моря продовжує створювати передумови до посилення активності руху ворожих мін. При цьому корабельно-катерне угруповання чорноморського флоту зменшило склад до двох ракетних та одного великого десантного корабля.

 

21.07.2022