147-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:41 Пані президентова Олена Зеленська виступила у Конгресі США. "Ви допомагаєте нам дуже потужно. Поки Росія вбиває, Америка рятує. І ви маєте це знати. Дякуємо вам", – зауважила вона. Водночас пані Зеленська зробила акцент на тому, що війна ще не закінчилась і Росія продовжує свій терор. "Я зараз прошу річ, яку б ніколи не хотіла просити. Я прошу у вас зброю! Зброю не для того, щоб нести війну на чужу землю, а щоб захистити свій дім і право прокидатися в ньому живими. Я прошу у вас системи протиповітряної оборони, щоб ракети не вбивали дітей у їхніх візочках. Щоб вони не руйнували дитячі кімнати й цілі сім’ї", – закликала перша леді. Пані президентова попросила американський народ допомогти спинити терор проти українців, і це "буде нашою спільною великою перемогою в ім’я життя, свободи й прагнення до щастя кожної людини та кожної родини". 

 

21:59 Міністр оборони Олексій Резніков задоволений підсумками наради у форматі "Рамштайн". З його слів, Україна має отримати новий пакет збройної допомоги. "За домовленістю з колегами, тримаємо інтригу щодо левової частки діючих та нових пакетів допомоги, які включають постачання озброєнь, амуніції, тренування наших воїнів та багато іншого. Спочатку їх відчує ворог на полі бою. Позитивним сигналом зустрічі є нові зобов’язання партнерів. Які стосуються і суші, і моря, і неба", - прокоментував Резніков. 

 

#цитата

 

Серед іншого, учасникам зустрічі було представлено огляд результатів протистояння на полі бою, насамперед – втрат російських окупантів у живій силі, техніці, спроможностях російської армії загалом. Це вражаючі цифри. Які доводять, що Україна насправді є щитом Європи. Важливо, що цей огляд був підготовлений саме партнерами на основі їхніх даних та оцінок.

 

Олексій Резніков

 

21:25 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що відставками генерального прокурора і голови Служби безпеки України справа ся не обмежить. "Звучали певні прізвища, але я прихильник працювати із документами. Скоріш за все, це були не останні звільнення, ми ще будемо бачити певні процеси", - заявив Данілов в інтерв'ю "24 каналу".

 

20:47 Росіяни вимагають у працівників Запорізької атомної станції доступу до приміщень для розміщення своєї військової техніки. Про це повідомляє компанія "Енергоатом". "Військові РФ вимагають від адміністрації української атомної електростанції відчинити їм машинні зали на 1-му, 2-му і 3-му енергоблоках ЗАЕС, щоб розмістити там весь свій військовий арсенал. Це видається загарбникам більш безпечним, оскільки вони страшенно бояться "подарунків" від ЗСУ. Тож зараз до машзалів вони хочуть загнати танки, вантажівки, зброю з боєкомплектом тощо", – прокоментували в "Енергоатомі".

 

20:22 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба трактує заяву Сєрґєя Лаврова про захоплення нових територій України як зізнання злочинця. "Зізнання міністра закордонних справ РФ у мріях захопити більше української землі доводять: Росія відкидає дипломатію і зосереджена на війні та терорі. Росіяни хочуть крові, а не переговорів. Закликаю всіх партнерів посилити санкції проти РФ та прискорити постачання зброї Україні", – написав Кулеба у twitter.

 

19:59 Голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко закликав мешканців Нікополя переселитися вглиб району, подалі від обстрілів росіян. Армія РФ гатить по місту з території Запорізької АЕС на протилежному боці Дніпра, розуміючи, що українці не відкриватимуть вогню у відповідь. "Ворожі обстріли з боку окупованого Енергодара стали регулярними", – констатував Євтушенко.

 

19:47 Група міжнародних кредиторів погодилася надати Україні відстрочку виплат із зовнішнього боргу з 1 серпня 2022 року до кінця 2023 року, повідомляє Reuters. Кредитори висловили слова солідарності Україні, яка захищається "від необґрунтованої, неспровокованої та незаконної агресивної війни Росії".

 

19:33 Четверте засідання міжнародної Контактної групи з оборонної допомоги Україні, так званий "Рамштайн–4", розпочало роботу в режимі онлайн у Вашингтоні. Майже 50 країн, які беруть участь у засіданні, "продовжать віднаходити інноваційні шляхи довгострокової підтримки хоробрих чоловіків та жінок зі Збройних Сил України", відзначив очільник Пентагону Ллойд Остін під час відкриття засідання. Міністр оборони Штатів повідомив, що США надають Україні 12 систем HIMARS і залпового вогню MLRS, цього тижня планують оголосити про надання ще чотирьох таких систем а також бойових машин і необхідних боєприпасів для систем залпового вогню та артилерії, передає "Голос Америки". Україна ефективно використовує надану зброю, запевнив Остін. Зокрема він вказав на те, що завдяки ракетам Harpoon Україні вдалося повернути контроль над островом Зміїний. Остін вказав, що у цій "критично важливій" стадії конфлікту Росія сподівається "протриматись довше, ніж Україна, і довше, ніж ми". Посадовець назвав такі сподівання Росії "лише ще одним із її прорахунків".

 

19:13 Унаслідок обстрілу зупинки громадського транспорту на харківській Салтівці загинув 13-річний хлопчик та подружжя – 69-річний чоловік і 68-річна жінка. "На зупинці перебували брат зі сестрою: 13-річний хлопець загинув на місці, його 15-річна сестра поранена. Крім того, серед постраждалих є 72-річна жінка", – повідомили у прокуратурі. Батько загиблого підлітка протягом двох годин читав молитви над тілом сина. Увесь цей час його за руку тримала поліціянтка, повідомляє "Суспільне".

 

 

18:47 Міністерство закордонних справ України розкритикувало заяви спікера МЗС Китаю про те, начебто Росія не є винуватцем війни в Україні. "Відповідальність за збройну агресію проти України несе лише Російська Федерація, яка в 2014 році окупувала Крим і частину Донбасу, а в лютому 2022 року розпочала нічим не спровоковану масштабну війну", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко. У МЗС розраховують, що Китай як відповідальний член міжнародної спільноти, який послідовно обстоює принципи миру та поваги до міжнародного права, "не буде політизувати питання агресії Росії проти України". "Очікуємо, що натомість Пекін використає свій вплив на Москву, аби змусити її припинити війну та повернутися до поваги Статуту ООН та міжнародного права, основоположними принципами якого є незастосування сили та повага до суверенітету і територіальної цілісності іноземних держав", – наголосив Ніколенко.

 

18:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін в діяльності противника не відзначається. Ворог здійснив обстріли зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Миколаївка, Волфине, Павлівка та Уланове Сумської області.

На Харківському напрямку зафіксовано обстріли зокрема поблизу Старого Салтова, Петрівки, Руських Тишків, Печенігів, Циркунів, Питомника, Дементіївки та Коробочкиного. Противник завдав авіаударів неподалік Мосьпанового та Ртищівки. Безуспішно намагався просунутися в напрямку селища Питомник.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії у районах населених пунктів Долина, Богородичне, Костянтинівка, Гусарівка, Велика Комишуваха, Покровське та інших. Українські воїни знову успішно відбили штурмові дії ворога в районі Богородичного.

На Краматорському напрямку ворог обстрілював із артилерії райони Краматорська, Серебрянки, Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки. Завдав ракетно-авіаційних ударів поблизу Краматорська та Слов’янська.

Штурмові дії в районах Григорівки та Спірного закінчились для ворога втратами та відступом.

На Бахмутському напрямку бойовими діями ворог намагається створити сприятливі умови для встановлення контролю над містом Бахмут та територією Вуглегірської ТЕС. Здійснював обстріли в районах населених пунктів Берестове, Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Весела Долина, Кодема, Майорськ, Нью-Йорк та інших. Завдав авіаційних ударів по Покровському. Веде штурмові дії у районі Берестового та на підступах до Вуглегірської ТЕС, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник продовжує систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Новобахмутівка, Авдіївка, Невельське, Красногорівка, Володимирівка, Павлівка, Пречистівка, Велика Новосілка, Зелене Поле, Новоукраїнка, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Преображенка, Залізничне, Кам’янське. Авіаудари зафіксовано біля Авдіївки, Кам’янського та Новоандріївки.

Чергову розвідку боєм в районі Новоселівки Другої окупанти знову провалили, зазнали втрат та відійшли. Така ж участь у ворожих підрозділів, що наступали у напрямку Микільського та Новомихайлівки.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ вглиб тимчасово зайнятої ним території. Веде інтенсивну розвідку БпЛА. Вів систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Осокорівка, Ольгине, Іванівка, Велике Артакове, Лозове, Широке, Квітневе, Любомирівка, Березнегувате, Котляреве, Степова Долина, Нова Зоря, Лупареве та низки інших. Завдав ракетно-авіаційних ударів біля Мурахівки та Новогригорівки.

Українські захисники завдають ворогу втрат на всіх напрямках де тривають активні бойові дії. Успішно продовжує бойову роботу наша артилерія.

 

17:45 Український спецпідрозділ KRAKEN узяв у полон у Білогорівці російського розвідника. Вояки опублікували відео з фрагментами допиту росіянина, а також записи із його телефона. "Будучи "досвідченим розвідником", він мав свій цифровий щоденник… Там його "бойовий шлях" Україною, спілкування з сім‘єю, дівчиною та коханкою", –прокоментували в "Кракені".

 

17:23 З окупації на півдні країни вдалося евакуювати українського військовослужбовця. Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони. Воїн не зазнав ушкоджень; його передали командуванню. У ГУР додали, що з початку повномасштабного вторгнення розвідники у співпраці з представниками інших служб провели понад десяток вдалих операцій із евакуації військовиків та їхніх родин, а також цивільних, представників виконавчих органів влади, вивезення матеріальних цінностей державного значення. 

 

16:40 Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю бразильському телеканалу "Globo" заявив, що не підтримує нейтральної позиції президента Жаїра Болсонару щодо російської агресії проти України. "Я не підтримую його позицію нейтральності. Я не вважаю, що у війні у світі можна бути нейтральним", – сказав Зеленський. Президент наголосив, що чиїсь намагання бути понад сутичкою і підбурило Росію почати "другу хвилю захоплення" України.

 

16:11 Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ знищили польовий артилерійський склад в районі Опитного на Херсонщині, повідомило Оперативне командування "Південь".

 

15:47 Кабінет Міністрів доручив Міністерству фінансів розпочати переговори із держателями євробондів про добровільне відтермінування платежів за облігаціями на два роки. Держателям облігацій запропонують відстрочити кінцеву дату погашення кожних облігацій на строк у 24 місяці з відповідної кінцевої дати погашення облігацій (а щодо облігацій 2017 року – з кожної відповідної дати погашення частини облігацій 2017 року). Разом з цим, дати сплати відсоткового доходу за облігаціями також відстрочуються на строк у 24 місяці з кожної відповідної дати сплати відсоткового доходу (а щодо облігацій 2018 року першої серії – всі дати сплати відсоткового доходу за цими облігаціями відстрочуються на строк у 24 місяці з 1 серпня 2022 року).

 

15:22 Управління стратегічних комунікацій Збройних Сил України виступило із терміновим зверненням до військовослужбовців Білорусі, в котрому закликало не виконувати злочинних наказів та не вступати у війну проти України. "Залишайтеся вдома. Не виконуйте злочинні накази. Не робіть наші народи ворогами. Ваше майбутнє та майбутнє ваших дітей залежить тільки від вас самих!" – ідеться в дописі. У самому зверненні зазначено: "Україна ніколи не була і не буде ворожою до Білорусі. Один крок, лише один крок може змінити цей баланс і зробити наші народи ворогами. І це – ваш крок. Зробіть правильний вибір", – наголошують у ЗСУ. Стратком зазначає: у разі, якщо білоруських військовослужбовців змусять перетнути білорусько-український кордон зі зброєю в руках, їм не треба її застосовувати. "Зупиніться, опустіть стволи вниз і зачекайте представників ЗСУ, у цьому разі ніхто по вас не стрілятиме", – наголошується у зверненні.

 

14:47 Служба безпеки України затримала чотирьох ворожих агентів у Бахмуті. Зловмисники були завербовані спецслужбами РФ для розвідувально-підривної діяльності проти України. Зокрема колаборанти встановлювали координати об’єктів міської інфраструктури, збирали інформацію щодо дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ в регіоні. Ці відомості агресор планував використати для здійснення серії ракетних обстрілів по Бахмуту та диверсій проти сил оборони поблизу східного фронту.

 

14:22 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров підтвердив, що Москва зацікавлена заграбастати українську територію не лише в межах Донецької та Луганської областей. "Нині географія інша. Це далеко не лише "ДНР" та "ЛНР", а це ще й Херсонська область, Запорізька область та низка інших територій, і цей процес триває, причому триває послідовно та наполегливо", – сказав Лавров.

 

13:51 Прокуратура склала підозру колаборанту, котрий погодився співпрацювати з росіянами. "За даними слідства, підозрюваний після повномасштабного вторгнення військ РФ на територію України та захоплення регіону вступив у злочинну змову із загарбниками та добровільно погодився на зайняття посади так званого директора "унитарного предприятия "Херсонская железная дорога", – йдеться у повідомленні Херсонської облпрокуратури. Колаборант залучає місцевих мешканців до роботи у незаконно створеній конторі.

 

13:09 Збройні Сили України знову завдали удару по Антонівському мосту, котрий з'єднує Херсон із лівим берегом Дніпра. Як інформують російські пропаґандистські ресурси, переправа зазнала значних ушкоджень. Голова окупаційної адміністрації колаборант Володимир Сальдо заявив, що проїзд мостом призупинять. Він вважає, що міст можуть відремонтувати і що обмеження тимчасові.

 

12:45 Сили спеціальних операцій отримали дані про солдатів 83-ої десантно-штурмової бригади, що дислокується в Уссурійську, які причетні до звірств у Бучі. Про це повідомляє Центр національного спротиву. Зокрема, Україна має у розпорядженні фотографії, паспорти, службові посвідчення, адреси та фото місць проживання, фінансові документи. "Причому не лише самих військових, а й членів їхніх сімей. Також є і багато службової інформації, як-от накази, інструкції, списки особового складу, відомості тощо", –прокоментували в центрі.

 

 

12:31 До Києва прибули з візитом міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський і голова МЗС Австрії Александр Шалленберг. Дипломати побували в атакованих росіянами містах, зокрема Гостомелі. "Дошкульно бачити, що робить брутальна агресивна війна Росії з цією чудовою країною і її народом", – прокоментував Шалленберг у Twitter.

 

 

12:10 Миколаїв планують замкнути для виїзду, аби провести операцію з відлову диверсантів і колаборантів. Про це повідомив голова обласної адміністрації Віталій Кім. "Від учора прийшло 18 листів щодо ймовірної діяльності колаборантів та зрадників. Тепер ми їх обробляємо, перевіряємо інформацію. Щодо закриття міста Миколаєва. Це планується за тиждень-два. Якраз закінчаться жнива та ми відпрацюємо максимально всі дані. Місто закриємо на день чи два. Про це разом із військовими ми повідомимо завчасно, щоб люди могли закупити їжу, воду та мали змогу спланували свої дії. Та відпрацюємо необхідні адреси, за якими спостерігаємо", – прокоментував Кім.

 

11:59 Українські військовики провели ретельне обстеження острова Зміїний, зокрема знайшли там живого кота. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони. "Виявлено та вилучено зразки озброєння та техніки противника. Зокрема, систем наведення та керування, БПЛА Орлан-10, системи ПЗРК, гранатомети, вогнемети, стрілецьке озброєння, журнали ведення бойових дій, особисті документи військових РФ, електронні носії інформації", – поінформували в ГУР.

 

11:34 Нова міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб у липні 2021 року відвідувала окупований Крим і відмовлялася назвати його українським, пише видання "Європейська правда". Про перебування Лябіб, тоді ще телеведучої та журналістки, на території окупованого півострова свідчать її власні та інші дописи у соцмережах, як і коментарі в телеефірах. 

 

11:01 Збройні Сили України знищили на Херсонщині сучасну російську радіолокаційну станцію 48Я6-К1 "Подлет-К1". OSINT-розслідувачі встановили, що знищений радар розміщувався у селі Лазурне у Скадовському районі Херсонської області на узбережжі Чорного моря. Російська мобільна радіолокаційна станція була розгорнута на стаціонарній позиції та здійснювала моніторинг навколишньої обстановки у повітрі. Комплекс створювався для виявлення малорозмірних, низькошвидкісних і низьколітаючих повітряних цілей на малих і гранично малих висотах у складній обстановці з перешкодами, інформує портал "Мілітарний"

 

 

10:47 Росіяни завдали удару по Харкову. Внаслідок вибухів загинуло троє людей, які стояли на зупинці, повідомляє "Суспільне".

 

10:16 Збройні Сили України відбили наступ росіян біля Білогорівки – села, котре останнім у Луганській області перебуває за межами окупації. Про це повідомив голова обласної адміністрації Луганщини Сергій Гайдай. З його слів, вночі русскіє обстрілювали Білогорівку з "Градів".

 

10:02 Російські агресори цієї ночі о 02:42 обстріляли Нікополь, випустивши з РСЗВ "Град" понад 30 снарядів: зруйновано й пошкоджено приватні будинки, двоє людей загинули, дев’ятеро отримали поранення, серед них четверо дітей, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Найменшому пораненому усього три роки. Обстрілом вщент зруйновано 3 приватні будинки, з десяток пошкоджено.

 

09:41 Цього тижня Сполучені Штати Америки оголосять новий пакет допомоги, до котрого ввійдуть додаткові реактивні системи залпового вогню HIMARS, заявив на брифінгу речник Пентагону Джон Кірбі.

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія продовжує досягати мінімальних успіхів у своєму наступі на Донбасі, українські сили утримують фронт.

19 липня 2022 року влада окупованого Росією Херсона повідомила, що українські війська завдали удару по Антонівському мосту через Дніпро. Пости в соціальних мережах показали явні бойові пошкодження проїжджої частини мосту.

Цілком імовірно, що міст залишається придатним для використання, але це ключова вразливість для російських сил. Це один із лише двох пунктів перетину доріг через Дніпро, через які Росія може постачати або вивести свої війська з території, яку вона окупувала на захід від річки.

В цю територію входить політично і символічно важливе для Росії місто Херсон. Нижня течія Дніпра є природним бар’єром зі шириною водного шляху зазвичай близько тисячі метрів. Контроль над дніпровськими переправами, ймовірно, стане ключовим фактором результату боїв у регіоні.

 

09:22 Росіяни завдали удару двома ракетами по Одещині, повідомив речник ОВА Одещини Сергій Братчук. Стріляли, імовірно, Х-59 із застосуванням літаків Су-35. Одна з ракет була знищена силами ППО, інша влучила у склад, де загорілося сміття. Пожежу ліквідували, поранених немає.

 

09:08 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 38 750 (+200) осіб,

танків – 1700 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 3905 (+13) од.,

артилерійських систем – 856 (+5) од.,

РСЗВ 250 (+2) од.,

засобів ППО – 113 (+0) од.,

літаків – 221 (+0) од.,

гелікоптерів – 188 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 703 (+10) од.,

автомобільної техніки – 2775 (+8) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 70 (+0) од.,

крилатих ракет – 167 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському  напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

49,8% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

22,5% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

46,3% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

27,8% артилерійських систем (з них 0,5% за минулий тиждень),

22,4% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

17,7% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

21,1% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін в діяльності противника не відзначається. Ворог обстріляв зі ствольної та реактивної артилерії райони Миколаївки Чернігівської області та Волфиного, Яструбиного і Павлівки Сумської області.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження в районах населених пунктів Мосьпанове, Петрівка, Руські Тишки, Базаліївка, Печеніги, Циркуни, Питомник, Дементіївка, Коробочкине та Прудянка.

На Слов’янському напрямку обстріли з танків та артилерії зафіксовано поблизу Долини, Краснопілля, Костянтинівки, Чепіля, Гусарівки та Адамівки.

На Донецькому напрямку агресор обстріляв зі ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Краматорськ, Сіверськ, Серебрянка, Григорівка, Верхньокам’янське, Спірне, Івано-Дар’ївка. Завдав авіаційного удару неподалік Верхньокам’янського. Веде штурмові дії в напрямку Івано-Дар’ївки, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку окупанти ведуть бойові дії з метою створення умов для проведення наступу на місто Бахмут та оволодіння територією Вуглегірської ТЕС. Здійснювали обстріли із ствольної та реактивної артилерії і танків в районах населених пунктів Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Покровське, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Кодема. Противник завдав авіаударів по Берестовому, Яковлівці, Бахмуту, Вершині, Нью-Йорку та Покровському.

Тривають бойові дії у напрямках населених пунктів Берестове, Вершина і Новолуганське.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках відзначено обстріли в районах населених пунктів Новобахмутівка, Вугледар, Новопіль, Полтавка, Гуляйполе, Кам’янське та низки інших. Противник завдав авіаудару біля Авдіївки.

Провів розвідку боєм в районі Новоселівки Другої та наступ у напрямку Микільського, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку ворог підтримує високу інтенсивність ведення розвідки безпілотними літальними апаратами. В акваторії Чорного моря поза пунктами базування перебувають три носії крилатих ракет “Калібр”. Тривають обопільні обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків вздовж всієї лінії зіткнення. Ворог завдав ракетно-авіаційних ударів в районі Мурахівки. В підрозділах противника відзначається нестача боєприпасів, продуктів харчування та води.

За наявною інформацією, командування північного флоту російської федерації проводить профілактичні заходи у зв’язку з дуже низьким рівнем військової дисципліни у підрозділах, що залучалися та плануються до залучення у бойових діях на території України. Процвітає пияцтво та непокора наказам командирів.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують успішне виконання вогневих завдань по командних пунктах і базах логістичного забезпечення ворога.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Заклики російських націоналістів і провоєнних голосів до Кремля офіційно визначити операцію в Україні як війну, провести загальну мобілізацію та досягти розширених територіальних цілей досягли кульмінації 19 липня: одні критикували Кремль, а інші стверджували, що Путін увесь час готувався до «сиріянізації» війни.

• Ймовірно, Кремль спробує незаконно приєднати до Росії окуповані Херсонську, Запорізьку, Донецьку та Луганську області вже 11 вересня 2022 року.

• Російські мілітарні блогери підкреслили неспроможність російських повітряно-десантних військ воювати так, як вони тренувалися – критика, яка допомагає пояснити загальні провали Росії під час початкового вторгнення в Україну.

• Російські війська продовжували намагатися відновити наступальні дії на Слов'янськ із південного сходу Ізюму та в районі Барвінкового.

• Російські війська продовжували наземні атаки на схід від Сіверська і мали частковий успіх у наземних атаках на схід від Бахмута.

• Російська влада продовжує використовувати нетрадиційні джерела бойової сили, щоб уникнути загальної мобілізації.

• Російська окупаційна влада посилює правоохоронні заходи для захисту адміністративного контролю на окупованих територіях.

 

00:34 Президент України Володимир Зеленський привітав створення в парламенті спеціальної комісії для контролю за використанням озброєння, яке надають закордонні партнери. "Я хочу підкреслити: жодного ґрунту для будь-яких претензій до нашої держави щодо цього не було й немає. Наші партнери абсолютно поінформовані про те, як ми використовуємо надану зброю. Але щоб зняти будь-які маніпуляції російських пропагандистів і тих, хто їм допомагає в Україні чи ще десь там, запрацює такий додатковий парламентський інструмент контролю", – сказав Зеленський у вечірньому зверненні.

 

20.07.2022