145-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:12 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний заявив, що ситуація на фронті стабілізувалася, і в цьому допомогли системи HIMARS. Про це йшлося під час переговорів із головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. "Нам вдалося стабілізувати ситуацію. Вона складна, напружена, але повністю контрольована. Важливим чинником, що сприяв утриманню нами оборонних рубежів і позицій, є вчасне прибуття М142 HIMARS, які завдають прицільних ударів по ворожих пунктах управління, складах зберігання боєприпасів та палива", - зазначив Залужний. Головнокомандувач ЗСУ додав, що напередодні засідання Контактної групи з питань оборони України вони з генералом Міллі також синхронізували запити української сторони.

 

23:11 Станом на нині 2621 населений пункт України поки що перебуває під окупацією, 1028 – вдалося звільнити, повідомив Президент Володимир Зеленський. Всього в Україні окупованими залишаються 8,8% всіх населених пунктів, 39% окупованих населених пунктів перебуває в Криму, 35% – в Луганській області.

 

22:51 Президент Володимира Зеленського у своєму вечірньому зверненні закликав інформаційно та емоційно підтримувати наших людей в окупованих районах, говорити їм про Україну і анонсував кадрову ревізію СБУ, вирішується питання щодо звільнення 28 посадовців:

Сьогодні новинами розійшлася фотографія хлопця з Маріуполя, який вийшов на вулицю міста з українським прапором. Вийшов до залишків будівлі драмтеатру, зруйнованого російськими військами. Це було дуже сміливо. І я хочу подякувати йому за цей вчинок.

Цей хлопець – один із багатьох наших людей, які чекають на повернення України і які за жодних обставин не приймуть окупацію.

Росія тримає більшість із них в інформаційному вакуумі. Щодня закидає окуповані території новою брехнею про Україну та про наші дії. Але попри пропаганду й залякування люди не тільки не забувають про Україну, а й демонструють, що вони насправді думають і чого прагнуть.

Ми жодного дня про них не забували. І я прошу вас усіх, хто має для цього контакти й можливості: доносьте на окуповану територію реальну інформацію, підтримуйте наших людей, поширюйте там правду. У будь-який спосіб, який вважаєте ефективним. На всій нашій українській землі від Херсона до Горлівки, від Генічеська до окупованих районів Харківщини, в Мелітополі та Бердянську, в Енергодарі, в Луганській і Донецькій областях, у Криму наші люди мають чути про Україну від українців.

Збройні Сили нашої держави змогли завдати окупантам істотних логістичних втрат. Російській армії дедалі складніше утримувати позиції на захопленій території. Крок за кроком ми просуваємося, ламаємо постачання для окупантів, виявляємо та знешкоджуємо колаборантів.

Перспектива очевидна: український прапор буде в усіх наших містах і селах. Питання – тільки час. І поки цей час триває, поки Росія ще може руйнувати життя в Україні, як сьогодні – ударами по Нікополю, по Торецьку, по містах на Харківщині, не забувайте підтримувати інформаційно та емоційно наших людей в окупованих районах. Говоріть їм про Україну. Зі свого боку держава це робить. Але маємо використовувати всю інформаційну силу нашого суспільства.

Станом на сьогодні вдалося звільнити від окупантів 1028 населених пунктів. Ще 2621 поки що під контролем загарбників. І з ними усіма – з усіма, де є люди, – ми повинні підтримувати інформаційний зв’язок. Настільки, наскільки це можливо.

Говорив сьогодні з Президентом Бразилії Жаїром Болсонару про довготривалі наслідки російської війни проти України, санкційну політику, питання наших двосторонніх відносин.

І ще одна важлива новина щодо Служби безпеки України. Відбувається кадрова ревізія Служби. Вирішується питання щодо звільнення 28 посадовців. Різний рівень, різні напрямки. Але підстави схожі – незадовільні результати роботи.

Я дякую всім, хто вірно та ефективно служить державі!

Дякую кожному й кожній, хто захищає українські інтереси на своєму рівні.

Слава Україні!

 

21:34 У тимчасово окупованій Новій Каховці знову було чути вибухи на військових об'єктах РФ, повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань. Вибух стався "в районі асфальтного заводу на об'їзній". Проросійські медіа повідомили, що під обстріл міг потрапити заступник голови адміністрації Путіна Сєрґєй Кірієнко, якого називають куратором окупованих територій України.

 

21:24 Рішення про усунення з посади генпрокурора Ірини Венедіктової має ухвалюватися не лише із дотриманням конституційних процесів, а й із урахуванням необхідності збереження співпраці з міжнародними партнерами, заявив посол ЄС, голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

 

21:06 Міністри оборони України та США Віктор Резніков та Ллойд Остін обговорили майбутню зустріч у форматі "Рамштайн", що має відбутися онлайн 20 липня, погодили порядок денний, обмінялися інформацією про контроль надходжень в Україну озброєнь тощо. "Також у міністра оборони США є дуже хороші новини, але подробиці будуть трохи пізніше", – заінтригував Резніков.

 

20:56 Вчора вночі, 17 липня, у районі Алчевська російські війська помилково збили свій винищувач-бомбардувальник Су-34М. ЗРК намагався «працювати» по ракетах, запущених українцями з американської РСЗВ HIMARS. Проросійські Telegram-канали самі написали, що винищувач збили "дружнім вогнем ППО". Судячи з відео з фрагментами збитий літака, це рідкісний Су-34М з оновленою електронною системою, комплексами високоточного озброєння та набором із декількох підвісних контейнерів з розвідувальною апаратурою з бортовим номером RF-95890 зі складу 277-го бомбардувального авіаційного полку 303-ої змішаної авіаційної дивізії 11-ої Червонопрапорної армії ВПС та ППО Східного військового округу.

 

19:41 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім пообіцяв платити $100 за "наведення на наводчика". Він зауважив, що росіяни в телеграм-каналах обіцяють анонімність і винагороду у 1000–1500 грн корегувальникам вогню або наводчикам ударів по області. Заперечуючи, що у такій справі можна зберегти анонімність, він запропонував: "Я платитиму 100 доларів кожному, хто наведе на наводчика. Вже можна приглядатися до негідників, які допомагають російським окупантам. Шукайте, хлопці!" І додав, що механізм перевірки повідомлення буде побудований так, що цю пропозицію не можна буде використовувати для того, аби звести з кимось рахунки. Оплата буде здійснюватися після того, як "відповідні служби" виявлять докази роботи коригувальника на російських військових. Але відразу він уточнив: "Це стосується Миколаївської області, бо на всю Україну я, напевне, не зможу".

 

19:28 Ірина Венедиктову, відсторонена указом Президента від посади, прокоментувала ситуацію: 

Хочу прокоментувати ситуацію, пов’язану із рішенням Президента Зеленського про моє відсторонення.

Я прошу коментаторів і інших зацікавлених осіб не розповсюджувати від мого імені будь-які «мої» твердження, які не мають до мене жодного стосунку. Відповідально заявляю, що станом на зараз я не обговорювала це питання з жодною людиною. І зараз я також утримуюсь від коментарів з одної простої причини – не час.

Я була призначена на цю посаду вже будучи відповідальною і морально зрілою людиною, а за останні два роки всерйоз подорослішала. Не можу уявити, що подібні питання можуть вирішуватися кулуарно, без висловлення взаємної поваги, не по-діловому, так би мовити. Іншими словами, як тільки завершиться стадія «врегулювання» ситуації, що склалася, в адекватному і зрозумілому для всіх сторін ключі, я дам вичерпний коментар.

Мені є чим пишатися на займаній посаді, я продемонструвала гарні результати роботи, мені вдалося об’єднати юридичну, професійну, кримінально-процесуальну світову еліту навколо проблем України в інтересах України.

Розмови на подібні теми в цьому колі людей – це без емоцій, не на фоні дешевих чуток, дивлячись всім співрозмовникам в очі. Якщо відповідна постанова буде зареєстрована в стінах українського парламенту, я ні на секунду не задумаюсь і прибуду на звіт до народних обранців.

Я не можу і не збираюсь сперечатись із думкою чи рішенням Президента – Президент у своєму праві приймати рішення, в тому числі обговорюване зараз. Процедура звільнення генпрокурора всім добре відома, іншої нема, інша не передбачена законом.

 

19:28 Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання на звільнення Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України.

 

18:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

На Сіверському напрямку противник продовжує вести повітряну розвідку наших об’єктів у прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей. Також ворог здійснив мінометний обстріл поблизу Атинського Сумської області.

На Харківському напрямку противник продовжує ведення бойових дії з метою недопущення просування наших військ в бік державного кордону.

Ворог здійснив обстріли позицій наших військ із ствольної та реактивної артилерії в районах міста Харкова та населених пунктів Уди, Прудянка, Слатине, Борщова, Руські Тишки, Печеніги, Чугуїв та Леб’яже. Завдав авіаційних ударів неподалік Прудянки, Рубіжного та Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів на напрямку Ізюм – Барвінкове. Здійснив артилерійські обстріли із артилерії різних калібрів в районах населених пунктів Чепіль, Карнаухівка, Вірнопілля, Богородичне, Дібровне, Долина, Краснопілля і Адамівка. Авіаудари зафіксовано неподалік Прудянки та Богородичного.

Українські воїни завдали втрат та відкинули противника назад, коли той намагався просунутись в напрямку Бражівки та Дмитрівки.

На Донецькому напрямку ворог продовжує спроби наступу в напрямках міст Бахмут та Сіверськ.

Противник обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії райони Тетянівки, Донецького, Дронівки, Григорівки, Стародубівки, Сіверська та Миколаївки. Завдав авіаудару поблизу Верхньокам’янського. Вів повітряну розвідку БпЛА.

Штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне положення на напрямках Білогорівка – Григорівка, Золотарівка – Верхньокам’янське, Золотарівка – Серебрянка та Лисичанський НПЗ – Верхньокам’янське. Успіху не має. Бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював наші позиції поблизу Виїмки, Берестового, Білогорівки, Покровського, Веселої Долини, Курдюмівки, Травневого та Шумів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Берестове і Покровське.

Наші захисники відбили ворожий штурм у напрямку Миронівка – Вуглегірська ТЕС.

На Авдіївському напрямку ворог активізував ведення бойових дій. Намагався покращити тактичне положення на напрямку Верхньоторецьке – Кам’янка, успіху не мав, зазнав втрат та відійшов.

На Курахівському і Запорізькому напрямках активних наступальних дій ворог не вів. Здійснював артилерійські обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Тоненьке, Невельське, Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка, Павлівка, Новопіль, Гуляйполе, Юрківка, Оріхів та Малі Щербаки. Завдав авіаударів біля Новоданилівки та Новоандріївки.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу Сил оборони, активно веде повітряну розвідку БпЛА.

Артилерійські обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Кавказ, Біла Криниця, Мурахівка, Кобзарці, Оленівка, Шевченкове, Степова Долина, Українка, Благодатне, Нова Зоря та Таврійське. А авіаційні удари - біля Потьомкиного та Білої Криниці.

У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України окупанти утримують два носії високоточної зброї.

Особовий склад противника деморалізований, що обумовлено постійним переносом термінів їх ротації. Загарбники бояться активного опору місцевого населення, який наростає зокрема у Херсонській та Запорізькій областях. Все це призводить до збільшення відмов окупантів від участі в бойових діях на території України.

 

17:32 Українці в Польщі зможуть зберегти українське податкове резидентство і не сплачувати податки у країні перебування, якщо доходи отримані в Україні, а не з джерел у Польщі, повідомив Офіс ефективного регулювання (BRDO) з посиланням на офіційний лист Мінфіну Польщі.

 

17:27 Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підписала в Баку меморандум про стратегічне партнерство в енергетичній галузі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства в галузі енергетики містить зобов’язання подвоїти пропускну спроможність Південного газового коридору для постачання щонайменше 20 мільярдів кубометрів газу до ЄС щорічно до 2027 року.

Очікується, що Азербайджан збільшить поставки природного газу до ЄС вже цього року – з 8,1 мільярда кубометрів у 2021 році до 12 мільярдів кубометрів.

 

17:22 У Криму після звільнення проведуть люстрацію, попередила постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева. Те населення, яке приїхало незаконно на територію півострова, має покинути Автономну Республіку Крим. Якщо хтось захоче залишитися в Криму, то може подати офіційну заявку до українських органів, звернутися по дозвіл на проживання, при цьому потрібні підстави – чому ми маємо надати таку можливість.

Певні заходи мають стосуватися не лише російського населення, а й українського, яке проживало там протягом восьми років. Я маю на увазі не видворення, а певні люстраційні заходи. Це все співвідноситься з перехідним правосуддям, як визначено в документах ООН, і ці питання Україна вже опрацьовує. Ми розуміємо, хто точно підпаде під люстрацію. Це, звичайно, порушники прав людини, ті, хто здійснював воєнні злочини, злочини проти людяності, акти геноциду. Інша частина населення, яка здійснювала колабораційну діяльність, але не скоювала воєнних або інших важких злочинів, може бути піддана або амністії, або люстрації. 

Однозначно, більша частина населення на території півострова не нестиме жодної відповідальності за те, що воно там проживало. Вони є жертвами порушень, а не порушниками. 

 

16:36 Останніми тижнями ворог почав бити по наземних цілях у прифронтових зонах зенітними ракетами із комплексу С-300, основне призначеного якого – знищення повітряних цілей, зазначає командування Повітряних сил.  Хоч комплекс С-300 може працювати як по повітряних, так і по наземних й надводних цілях, але ураження об’єктів не буде таким руйнівним, як при роботі типових вогневих засобів по землі: бойова частина зенітних ракет призначена для ураження неброньованих цілей (фюзеляжів літаків) тисячами вражаючих елементів.

Нетипове використання ворогом важких зенітних ракет пояснюється тим, що окупанти все ж заощаджують сучасне технологічне озброєння. А зенітні керовані ракети до комплексу ЗРК С-300, ймовірно, мають у надлишку, тому й використовують їх для ураження наземних цілей миколаївської та харківської операційних зон.

 

15:29 Турбіна для газопроводу "Північний потік – 1", яку обслуговує Siemens, використовується лише як запасна. РФ використала її відсутність як фальшивий привід, щоби припинити поставки газу, –повідомили в мінекономіки Німеччини.

Німецький уряд звернувся до канадського уряду з проханням надіслати турбіну Siemens, яка обслуговується в Канаді, щоб не давати Росії приводу для скорочення узгоджених поставок газу. Тому Канада схвалила відправку турбіни до Німеччини.

 

15:22 Слідчі Служби безпеки України встановили, що частина російських командирів, які вторглися на нашу територію в лютому, керувалися топографічними картами України 1969 року. Про це свідчать документи російського мотострілецького батальйону 138-ої гвардійської мотострілецької бригади, які СБУ вилучила на місці тимчасово окупованих районів Харківської області.

На картах окупантів повністю відсутній Салтівський житловий масив Харкова, який забудовувався з початку 70-х років минулого століття. Також відсутні Трав'янске і Муромське водосховища, зведені у сімдесяті роки. А державний кордон між Україною і Росією намальований кульковою ручкою, оскільки на картах його взагалі не було.

І хоча мапи мають сучасні реєстраційні номери і навіть гриф секретності, при детальному вивченні можна помітити, що вони виготовлені 53 роки тому.

 

14:51 Колишній командувач сил НАТО в Європі (2009–2013) адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс вважає, що війна в Україні виллється у «заморожений конфлікт», як це було з Корейською війною: "Я бачу, що справа йде до завершення Корейської війни, тобто до перемир'я, мілітаризованої зони між двома сторонами, тривалої ворожості, свого роду замороженого конфлікту. Чекайте на це протягом чотирьох-шести місяців. Жодна зі сторін не зможе протриматися довше цього терміну". 

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк відреагував на заяву натовського генерала Джеймса Ставрідіса, зазначивши, що Україна – не Корея, а Росія – не КНДР, і єдиний спосіб поставити крапку у війні та відновити безпеку у Європі — звільнення українських територій і поразка Росії.

 

14:05 Міністри закордонних справ країн Євросоюзу погодили новий транш військової допомоги Україні на суму 500 мільйонів євро, повідомив голова Євроради Шарль Мішель. Загальний обсяг допомоги ЄС в постачанні української армії зброї та спорядження сягнув 2,5 мільярда євро.

 

13:44 За даними «Левада-центру», у травні відповідальність за війну брали на себе приблизно 11% росіян, що вибрали варіант «безумовно, несу»; якщо додати опцію «несу певною мірою», то докори сумління притаманні 36% російського населення; у квітні таких було 28%.

 

13:31 Росія завдала по Одещині чергового ракетного удару, повідомляє Оперативне командування "Південь": "Нині об 11:00 три літаки Су-35 з акваторії Чорного моря випустили чотири ракети повітряного базування. Одну ракету збито над морем. Дві влучили в об'єкт військової інфраструктури. Триває гасіння пожежі. Ще одна влучила в міст через Дністровський лиман, який ворог продовжує нищити з квітня, відколи міст і не функціонує. Постраждалих немає".

 

12:58 У районі селища Райського біля Нової Каховки (за 50 км від лінії фронту) зранку чути вибухи, горять і детонують боєприпаси ворога, повідомив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

 

12:38 Парламентський комітет із питань фінансів, податкової та митної політики відкликав народного депутата Олексія Ковальова, підозрюваного у держзраді, з посади голови підкомітету з питань акцизного податку, повідомив голова комітету Данило Гетманцев.

 

12:09 Президент Володимир Зеленський призначив тимчасовим виконувачем обов’язків голови Служби безпеки України першого заступника Баканова Василя Малюка. Напередодні Президент усунув з посади голову СБУ Івана Баканова.

Заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов в ефірі національного телемарафону пояснив, що генпрокурорку Ірину Венедіктову та голову СБУ Івана Баканова не звільнили, а тимчасово відсторонили для проведення розслідування, щоб унеможливити їхній потенційний вплив на нього. За результатами розслідування Президент ухвалить рішення про внесення до парламенту подання про надання згоди про звільнення генпрокурора та голови СБУ, оскільки звільняти з посади цих осіб можна тільки за згоди парламенту.

 

10:34 Польські митні та ветеринарні служби з 25 липня припиняють вимагати довідки про стан здоров'я домашніх тварин, яких ввозять з України, та документ про результати тестів на сказ, проведений методом титрування.

Для ввезення з України до Польщі домашніх тварин (котів, собак та тхорів) необхідно буде, щоб тварина мала:  

– мікрочіп ідентифікації;

– чинну вакцинацію від сказу, яка проведена не раніше дати мікрочіпування;

– дійсний паспорт європейського зразка, який видають ветеринарні установи Держпродспоживслужби.

У разі подальшого переміщення до країни, де таке випробування необхідне, власник домашньої тварини може провести тестування в Польщі. Витрати на дослідження й інші необхідні ветеринарні процедури нестиме власник тварини.

 

10:14 Санкції проти Росії працюють, запевнив Верховний представник ЄС із міжнародних справ та безпеки Жозеп Боррель у своєму блозі, треба набратися терпіння:

Тепер, коли війна затягується, а ціни на енергоносії зростають, люди в Європі та інших країнах задаються питанням, чи ці санкції працюють і/або чи не надто великі їхні побічні ефекти. Ми не применшуємо різних проблем, які можуть виникнути, зокрема спроби обійти обмежувальні заходи, але санкції залишаються важливим політичним інструментом.

Зниження структурної енергетичної залежності ЄС від Росії має велике значення, тому що ця залежність перешкоджала виробленню сильної європейської політики в умовах агресивних дій Москви.

Така швидка "детоксикація" від російських енергоносіїв спричиняє значні витрати для низки країн і секторів, з якими нам доведеться зіткнутися. Однак це та ціна, яку ми маємо заплатити за захист наших демократій та міжнародного права.

Росія спробує замістити імпорт вітчизняної продукції. Це було зроблено, і не без успіху, у сільськогосподарському секторі після запровадження санкцій у 2014 році. Однак у разі високотехнологічної продукції досягти імпортозаміщення значно складніше.

Європа має виявити стратегічне терпіння. Війна буде довгою, випробування на міцність триватиме. В нас немає іншого вибору. Дозволити Росії виграти – це дозволити їй зруйнувати наші демократії та саму основу міжнародного світопорядку, заснованого на правилах.

 

09:45 Вночі близько третьої години Миколаїв знову зазнав масованого ракетного обстрілу. За попередньою інформацією, відомо про влучання в автосалон та салон з продажу сільгосптехніки. Інші влучання були по околицях міста. Попередньо без жертв, повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.

 

09:40 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія використовувала приватну військову компанію «Вагнера» для посилення сил на передовій, а також для заповнення нестачі особового складу та втрат. Група «Вагнера» майже напевно відігравала центральну роль у останніх боях, включаючи захоплення Попасної та Лисичанська. Ці бої завдали групі великих втрат.

«Вагнер» знижує стандарти набору, бере на роботу засуджених і осіб, які раніше були в «чорних списках». Новобранці проходять дуже обмежене навчання. Це, найімовірніше, вплине на майбутню оперативну ефективність групи та зменшить її цінність як опори для регулярних російських сил.

Глава «вагнерівців» Євгеній Пригожин нещодавно отримав звання героя Російської Федерації за дії «Вагнера» в Луганській області. У час, коли відбувається заміна низки високопоставлених російських військових командирів, це, ймовірно, загострить невдоволення між військовими та групою «Вагнера» і, ймовірно, негативно вплине на моральний стан російських військових.

 

09:29 За минулу добу ворог завдав ракетного удару по Харкову, пошкоджено дві багатоповерхівки, повідомила поліція Харківської області. Росіяни обстрілювали і навколишні міста та міста: Чугуїв, Печеніги, Івашки, Коробочкіно, Малинівку, Елітне, Калинове, зруйновано житлові будинки та господарські споруди. Від обстрілів загинули дві людини, ще двох поранено.

 

09:04 Російські війська кілька разів за ніч ударили з реактивних систем залпового вогню по Нікополю, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: "Скерували понад 60 снарядів на житлові квартали та міську інфраструктуру. Попередньо, поранена одна людина. Це 75-літня жінка. Вона у лікарні. Зруйновано з десяток приватних житлових будинків. Пошкоджено водопровід та газопровід на одній з вулиць, зачепило лікарню, промислове та енергетичне підприємства, порт".

 

08:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 38 450 (+150) осіб,

танків – 1687 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 3886 (+7) од.,

артилерійських систем – 849 (+3) од.,

РСЗВ 248 (+0) од.,

засобів ППО – 113 (+3) од.,

літаків – 220 (+0) од.,

гелікоптерів – 188 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 690 (+2) од.,

автомобільної техніки – 2753 (+7) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 70 (+2) од.,

крилатих ракет – 166 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському  напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

49,4% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

22,4% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

45,9% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

27,5% артилерійських систем (з них 0,3% за минулий тиждень),

22,3% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

21,1% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

08:53 Росіяни завдали удари по Краматорську в районі промзони, повідомив міський голова Олександр Гончаренко. За попередньою інформацією, били з РСЗВ.

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках без змін.

На Сіверському напрямку ворог періодично здійснює повітряну розвідку та артилерійські обстріли позицій наших військ в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог намагається не допустити просування наших військ у бік державного кордону. Здійснював обстріли в районах міста Харкова та населених пунктів Дергачі, Печеніги, Прудянка, Руські Тишки, Питомник, Коробочкине. Завдав авіаційних ударів біля Верхнього Салтова та Рубіжного.

На Слов’янському напрямку противник обстріляв із артилерії райони населених пунктів Новомиколаївка, Дібровне, Костянтинівка, Богородичне, Мазанівка, Курулька, Чепіль, Вірнопілля, Нова Дмитрівка та інших. Завдав авіаудару неподалік Богородичного.

На Донецькому напрямку підрозділи противника здійснили обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Донецьке, Сіверськ, Верхньокам’янське, Григорівка, Івано-Дар’ївка, Спірне та інших. Ворог намагається вести штурмові дії неподалік Григорівки, бої тривають. Штурмові дії в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне та Серебрянка наші захисники успішно відбили.

На Бахмутському напрямку обстріли зафіксовано поблизу Берестового, Курдюмівки, Веселої Долини, Соледара, Бахмута, Вершини, Травневого та території Вуглегірської ТЕС. Ворог вів штурмові дії в районах Новолуганського, Семигір’я та Вуглегірської ТЕС, успіху не мав, відійшов. Завдав ракетно-авіаційних ударів неподалік Берестового.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти обстрілювали позицій наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії зокрема в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Красногорівка, Новомихайлівка, Кам’янське, Малі Щербаки, Пречистівка. Завдали авіаударів неподалік Новоданилівки і Новоандріївки. Всі спроби ворожих штурмів в районах населених пунктів Кам’янка, Новомихайлівка та Вугледар українські воїни звели нанівець. Загарбники з втратами відійшли.

Противник задіяв засоби радіоелектронної боротьби для придушення каналів супутникового зв’язку.

На Південнобузькому напрямку тривають обопільні обстріли із застосуванням ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Ворог завдав авіаудару біля Потьомкиного. Для виявлення змін у положенні наших військ та корегування вогню вів повітряну розвідку БпЛА.

Корабельне угруповання противника продовжує блокувати цивільне судноплавство в північно-західній частині Чорного моря.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська продовжили поступове повернення з оперативної паузи і не здобули жодних підтверджених територіальних захоплень 17 липня.

• Російські війська продовжували обмежені наземні наступи біля Сіверська, Бахмута та Донецька й обстрілювали цивільну та військову інфраструктуру на всьому Донбасі.

• Російські війська зосередилися на обороні на північ від Харкова та вздовж південного напрямку.

• Можливо, Кремль створює довгострокові умови для формування сил в очікуванні затяжних військових дій в Україні.

• Російська окупаційна влада, ймовірно, використовує загрозу партизанської діяльності, щоб виправдати все жорсткіший контроль суспільства на окупованих територіях.

 

18.07.2022