140-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:44 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав країни Альянсу відкинути вагання в питінні підтримки України. "Навіть якщо комусь байдуже до морального боку у питанні підтримки народу України, ви маєте дбати про інтереси власної безпеки. Тож ви мусите платити. Платити за підтримку, за гуманітарну допомогу, за наслідки економічних санкцій. Тому що альтернативою є плата набагато вищої ціни пізніше", – сказав Столтенберг під час слухань у комітеті Європейського парламенту із закордонних справ, повідомляє "Укрінформ". Генсек НАТО закликав пам'ятати про те, що "ціну, яку ми платимо як ЄС і НАТО, можна виміряти грошима, а ціна, яку вони (українці, – Ред.) платять, вимірюється життями". "Тож ви маєте припинити скаржитися і натомість нарощувати свою допомогу. Крапка!", – наголосив Столтенберг.

 

22:37 У переговорах із Росією про зняття блокади із експорту зерна є "певний прогрес", заявив Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні. "Я вдячний Організації Об’єднаних Націй і Туреччині за відповідні зусилля. Успіх цієї історії потрібен не тільки нашій державі, а й, без перебільшення, усьому світу. Якщо вдасться зняти російську загрозу судноплавству в Чорному морі, це зніме гостроту світової продовольчої кризи. Українська делегація мені доповіла, що є певний прогрес", – заявив Зеленський у вечірньому зверненні. Антоніу Гутерреш заявив, що переговори в Стамбулі подали "мотузку надії для послаблення людських страждань і полегшення голоду у світі", повідомляє аґенція France24. Він висловив сподівання, що угоду можна було б підписати навіть наступного тижня, але для цього потрібна "добра воля" сторін і дотримання зобов'язань.

 

21:28 Голова представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас заявив, що призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури є технічно найпростішою із рекомендацій ЄС до українців як кандидатів на вступу до Унії. "Ще в грудні завершила роботу комісія з призначення САП. Тож дійсно, якщо запитати мене, що технічно найпростіше з цього списку, то це точно має бути цей пункт. Чекаємо на подальші кроки української влади", – сказав Маасікас в інтерв'ю аґенції "Інтерфакс -Україна". Відповідаючи на запитання про те, наскільки то є критично для збереження європейської підтримки, посол заявив: "Я не хотів би проводити такий зв'язок, на який ви натякаєте в запитанні. Я не хочу встановлювати такий зв'язок між допомогою ЄС та конкретними кроками. Ми не хочемо і не повинні діяти з нашими українськими колегами так, що "якщо ви цього не зробите – цієї допомоги не буде". Ні, це не спосіб нашої співпраці".

 

20:51 Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо назвав "дуже важким" рішення піти на санкційний виняток задля повернення Німеччині відремонтованої турбіни для газопроводу "Північний потік". Про це повідомляє інтернет-сайт EnergyNow. З його слів, санкції спрямовані проти Путіна та його оточення, "а не призначені для спричинення шкоди нашим союзникам", сказав Трюдо. При тім він запевнив, що Канада продовжуватиме "непохитно" підтримувати Україну.

 

20:02 Міністерство закордонних справ України засудило рішення Корейської Народної Демократичної Республіки визнати суверенітет банд "ДНР" і "ЛНР" над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях та оголосило про розрив дипвідносин з КНДР. Про це йдеться у заяві МЗС України. "Розглядаємо це рішення як спробу підірвати суверенітет та територіальну цілісність України з боку Пхеньяна, грубе порушення Конституції України, Статуту ООН та основоположних норм і принципів міжнародного права. Визнання північнокорейським режимом «суб’єктності» російських окупаційних режимів на Донеччині та Луганщині є нікчемним, не матиме юридичних наслідків та не змінить міжнародно визнаних кордонів України", - йдеться у заяві. У МЗС наголосили, що у відповідь на такий недружній акт Україна заявляє про розрив дипломатичних відносин з КНДР. При цьому політичні та економічні контакти із КНДР не здійснюються через накладені на цю країну міжнародні санкції, зауважили у зовнішньополітичному відомстві. "Звернення Росії до КНДР про підтримку в легітимізації силового захоплення частини української території говорить більше про токсичність москви, ніж Пхеньяна. У Росії більше не залишилося союзників у світі, окрім країн, які залежать від неї фінансово і політично, а рівень ізоляції РФ скоро досягне рівня ізоляції КНДР. Україна і надалі максимально жорстко реагуватиме на зазіхання на її суверенітет та територіальну цілісність", - прокоментував ЗСУ Дмитра Кулебу.

 

19:23 Європейська комісія дозволила Росії перевозити підсанкційні товари залізницею до Калінінградської області через територію ЄС. В інструкції, яку опублікувала комісія, зазначено, що країни ЄС мають здійснювати моніторинг "товарообігу" між материковою Росією та Каланінградською областю, а рівень товарообігу має відповідати його середньому показнику за останні 3 роки, повідомляє Суспільне. Товари, що підпадають під санкції, зокрема деревина, метал тощо, але транспортуються до Калінінграда або з нього не для експорту, мають можливість транспортуватися залізницею. Товарообіг автомобільним транспортом заборонений.

 

18:51 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

На Сіверському напрямку противник вживає заходів щодо посилення контррозвідувального режиму у прикордонних районах Курської області. Обстріляв із мінометів райони населених пунктів Вовківка, Волфине та Покровка Сумської області. Також, на Сумщині, вів повітряну розвідку БпЛА поблизу Заруцького, Шалигиного та Старикового.

На Харківському напрямку окупанти основні зусилля зосереджують на недопущенні просування наших військ.

Вже вкотре українські воїни відбили ворожий штурм в напрямку Дементіївки. Наразі противник поповнює запаси та намагається доукомплектувати підрозділи, що зазнали втрат особового складу та військової техніки.

Російські окупанти обстрілювали райони населених пунктів Харків, Дементіївка, Руські та Черкаські Тишки, Слатине, Прудянка, Залиман, Старий Салтів, Петрівка, Руська Лозова, Уди, Явірське, Коробочкине та Перемога. Завдали удару парою вертольотів Ка-52 поблизу Верхнього Салтова та Петрівки.

На Слов’янському напрямку противник здійснює вогневе ураження із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Тетянівка, Донецьке, Райгородок, Долина, Дібрівне, Курулька, Мазанівка, Вірнопілля, Гусарівка, Чепіль, Велика Комишуваха, Краснопілля та інших. Завдав авіаудару поблизу Мазанівки.

Штурмові дії у напрямках Іванівки та Долина наші захисники успішно відбили та відігнали окупантів назад.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів. Обстрілював із ствольної артилерії та мінометів райони Миколаївки, Кривої Луки, Сіверська, Серебрянки, Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки. Авіаційні удари зафіксовано біля Спірного.

На Бахмутському напрямку окупанти здійснювали обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Виїмка, Берестове, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Покровське, Бахмут, Опитне, Весела Долина, Вершина, Травневе, Вуглегірська ТЕС, Кодема, Торецьк, Шуми, Майорськ і Зайцеве. Завдали авіаційного удару неподалік Вершини.

Всі спроби ворожих штурмових дій в напрямках Веселої Долини, Яковлівки та Вершини наші воїни влучним вогнем звели нанівець. Окупанти, з втратами, відійшли. Розвідку боєм в районі Покровського ворог теж бездарно провалив.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник продовжив обстріли із ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення, щоправда з меншою інтенсивністю. Також завдав авіаційних ударів неподалік Малих Щербаків, Малої Токмачки, Кам’янського та Новомихайлівки. Вів повітряну розвідку БпЛА поблизу Новопрокопівки і Малої Токмачки.

На Південнобузькому напрямку війська агресора здійснювали обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Потьомкине, Князівка, Осокорівка, Добрянка, Біла Криниця, Партизанське, Благодатне, Киселівка, Новогригорівка, Зоря, Оленівка, Котляреве, Шевченкове, Луч, Посад-Покровське, Степова Долина, Українка, Прибузьке, Нова Зоря, Лимани та Лупареве. Також ворог вів повітряну розвідку БпЛА.

В Акваторії Чорного та Азовського морів у готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України противник утримує чотири носії високоточної зброї.

Подекуди втрати противника перевищують показники комплектування, що значно впливає на загальний морально-психологічний стан та стає передумовою відмови особового складу у подальшій участі у бойових діях проти України. Доходить до того, що російське командування застосовує до підлеглих фізичне насилля.

 

18:12 Сполучені Штати закликали Росію негайно припинити практику фільтрації українських громадян, яка супроводжується викраденнями дітей, розлученням сімей, тортурами й стратами. З такою заявою виступив у середу державний секретар США Ентоні Блінкен, повідомляє "Укрінформ". Голова Держдепу заявив, що російська влада допитала, затримала та примусово депортувала від 900 тисяч до 1,6 мільйона громадян України. Серед них – 260 тисяч дітей, яких вивезли зокрема й до ізольованих регіонів на Далекому Сході. Звіти також засвідчують, що російська влада навмисно розлучає українських дітей з батьками та викрадає вихованців із дитячих будинків, аби потім передати їх на всиновлення в Росії. "Дії москви виглядають заздалегідь обдуманими і наводять на пряме історичне порівняння з російськими «фільтраційними» операціями у Чечні та інших регіонах", – наголосив Блікнен. Крім того, він звернув увагу на повідомлення про затримання і зникнення тисяч мирних українців, які не пройшли "фільтрацію", зокрема через їх потенційну приналежність до ЗСУ, сил територіальної оборони, медій, уряду, неурядових організацій. "Президент Путін і його уряд не зможуть безкарно займатися цими систематичними зловживаннями. Відповідальність настане обов’язково", – наголосив держсекретар США.

 

17:54 Речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат пояснив успіхи з поліпшенням влучності української системи ППО. “Ефективність ППО підвищується, мабуть, майстерністю наших людей, які з кожним днем війни повномасштабної набувають неабиякого досвіду і розуміння, зокрема, і застосування техніки, власне, того озброєння, яке ми наразі маємо”, – заявив Ігнат на брифінґу. Він додав, що українське військо демонструє майстерність, високий бойовий дух, нестандартні прийоми, щоб збивати ці ракети, бо стандартні прийоми, з його слів, не завжди працюють.

 

17:30 Під завалами підприємства у Запоріжжі, по котрому сьогодні влучили дві російські ракети, можуть перебувати люди. Про це повідомив голова Запорізької обласної військово-цивільної Олександр Старух. "На місці подій працюють усі відповідні служби, рятувальники розбирають завали", – поінформував Старух. Перед тим повідомлялося про сімох поранених. 

 

16:19 Росія випустила по Україні 2960 різних ракет від початку повномасштабного вторгнення станом на 13 липня, повідомив Президент Володимир Зеленський .

 

 

За оцінкою Христо Грозева, це 80% відсотків всіх високоточних ракет, що мала на озброєнні Росія, в неї ще мало би залишитися біля 760 одиниць.

В липні Росія випускала в середньому 11 ракет щодня, в червні – 14.

 

16:17 Президент України Володимир Зеленський у виступі перед учасниками конференції "Азійське лідерство" (Сеул, Південна Корея) заявив, що Росія вже вивезла на свої території два мільйона українців; їх залякують, у них забирають документи. "Кілька сотень тисяч дітей - точної цифри ніхто зараз не назве", - сказав Президент. Депортованих намагаються розвезти по віддалених районах Росії, щоб їм було максимально складно повертатися додому, на Батьківщину. "Як ми потім зберемо наш народ з усіх тих місцин, куди людей примусово вивезли?", - обурився Президент. Він наголосив, що Росія примусово створила так звані фільтраційні табори, через які примушує проходити людей на окупованих територіях. "Десятки тисяч людей там залишаються. Молоді жінки там зникають. Думаю, всі ви розумієте, що з ними там відбувається", - сказав Президент України.

 

15:48 Уже 1157 компаній залишили російський ринок, а 469 заявили про припинення інвестицій. Про це заявив на брифінґу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає "Укрінформ". "Для порівняння: під час апартеїду в Південній Африці за понад 20 років з південноафриканського ринку вийшло лише близько 200 компаній. За 140 днів варварської агресії з росії вийшло вже майже в шість разів більше”, - додав Кулеба.

 

15:01 У Запоріжжі пролунали вибухи. Як повідомили у обласній адміністрації, "прильоти" зафіксували на одному з підприємств міста.

 

14:44 У Стамбулі розпочалися українсько-російські переговори про розблокування зернового експорту, повідомляє аґенція AFP.

 

14:16 Державне бюро розслідувань фактично підтвердило знищення частини матеріалів із низки резонансних кримінальних проваджень. Водночас у ДБР відкрили кримінальне провадження через поширення інформації, котра дискредитує працівників бюро. “Звинувачення бюро у, нібито, безпідставному знищенні важливих матеріалів, які ускладнюють подальше розслідування резонансних справ - не відповідає дійсності. Мета таких повідомлень - дискредитувати бюро в умовах воєнного часу та розбалансувати усю правоохоронну систему, а також вивести з-під відповідальності окремих чиновників та високопосадовців, що вчинили незаконні дії чи бездіяльність”, - йдеться у повідомленні. У ДБР стверджують, що всі кримінальні справи продовжують розслідуватися, а знищувалися лише матеріальні носії секретної інформації. Бюро виправдовується тим, що погодження прокурорів для знищення таких документів вимагається лише в умовах мирного часу, натомість знищення секретної інформації в умовах воєнного стану цього не передбачає. Провадження відкрили за ч. 2 343 ККУ (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, судового експерта, працівника державної виконавчої служби, приватного виконавця).

 

13:35 Росіяни обстріляли Вітовський район, що під Миколаєвом, із реактивних систем залпового вогню. Як повідомив застуник керівника ОП Кирило Тимошенко, загинуло п'ятеро мирних мешканців.

 

13:27 У російській армії у Запорізькій області фіксують численні випадки дезертирства. Втікачі переховуються у підвалах та покинутих будівлях, шукаючи способу покинути Україну, повідомила Запорізька обласна військова адміністрація у Telegram. "За інформацією української розвідки, підрозділи ФСБ Росії здійснюють пошук дезертирів", - повідомили в адміністрації.

 

12:19 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що переговори з Росією про розблокування експорту зерна перебувають "за два кроки до домовленостей". "Ми на фінальній фазі й зараз усе залежить від Росії. Якщо вони справді захочуть [недопустити продовольчої кризи], то скоро почнеться експорт зерна", – сказав Кулеба в інтерв'ю іспанській газеті El Pais. Він не виключив, що Росія захоче продовжувати грати у свої "голодні ігри".

 

11:52 Державна прикордонна служба України заявила про виявлення білоруського прикордонника, який перетнув кордон, аби доєднатися до сил оборони України. Як розповів речник ДПСУ Андрій Демченко у коментарі "Українській правді", нещодавно прикордонний наряд одного з підрозділів Волинського прикордонного загону затримав чоловіка без документів. "Затриманий повідомив, що є білоруським прикордонником та проходить службу у Брестській прикордонній групі. Він зауважив, що на порушення зважився, щоб доєднатися до сил оборони України у війні проти російського агресора. Чоловік також розповів, що відносно необхідності протистояти Росії мав однодумців. З одним із них білоруський прикордонник й вирушив в Україну, але в прикордонні дорогою до кордону їх виявили та зі стрільбою переслідували, тож перетнути державну межу зміг лише він один", – переповів Демченко.

 

11:13 Херсонські партизани встановили в місті інсталяцію – опудало мертвого росіянина. "На ній зображено майбутнє окупанта – а саме смерть", – зазначили у Центрі національного спротиву. Це вже третє опудало, яке повісили в Херсоні.

 

10:29 Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив відео роботи пілотів Повітряних сил ЗСУ в небі над Україною. У дописі процитовано пісню Yarmak'а: "Мій спис, як промінь, прорізає хмари. Ось і настала, враже, Божа кара!"

 

10:03 Віцепремʼєр-міністр, міністр оборони Польщі Маріуш Блащак під час візиту до України привіз самохідні артилерійські установки AHS Krab. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський. Голова держави пообіцяв, що нові системи "потужно нагодують нашого ворога вогнем".

 

09:47 Вночі на 13 липня в окупованому росіянами Луганську прогриміла серія вибухів. Очевидці пишуть, що вибухи лунали близько двох годин. При тім медіаресурси банди "ЛНР" пишуть, що українські Збройні Сили завдали удару по військовій частині протиповітряної оборони, а сам обстріл ідентифікують як залп систем HIMARS.

 

 

09:20 За останні півтора місяця рівень підтримки війни в російському суспільстві знизився на 9 відсотків: з 64% до 55%, свідчать результати чергової хвилі опитування проєкту «Хроніки» (з 29 червня по 5 липня, 1823 респондентів).

 

Хоча рівень підтримки залишається відносно високим, насправді лише 8% опитаних заявили про готовність віддати понад 10% свого доходу на озброєння армії, а майже дві третини (63%) повідомили, що не готові поділитися нічим.

57% респондентів повідомили, що змушені заощаджувати на продуктах через зростання цін; у 39% знизився дохід сім'ї; 12% втратили роботу. Суспільство охопила психотизація та розриви соціальних зв'язків: кожен четвертий (26%) перестав спілкуватися з близькими друзями чи родичами, а у 43% траплялися напади тривоги чи депресії (на 10% більше, ніж у травні).

Гордості, приєднання територій, зміцнення позицій Росії, перемоги над нацистами чекають лише 3%; 29% вважають, що перемога у війні принесе їм мир, моральне задоволення, поїздки до родичів в Україну та СНД, безпеку, нормалізацію економіки та зняття санкцій. Натомість 55% заявили, що особисто їм вона не принесе нічого доброго.

Характерно, що 86% відмовилося від інтерв'ю, з кожною хвилею цей відсоток збільшується: в квітні він був 72%, в травні – 78%, 

 

08:57 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 37 570 (+100) осіб,

танків – 1649 (+0) од.,

бойових броньованих машин – 3832 (+3) од.,

артилерійських систем – 839 (+1) од.,

РСЗВ 247 (+0) од.,

засобів ППО – 109 (+0) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 188 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 678 (+2) од.,

автомобільної техніки – 2704 (+5) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 67 (+1) од.,

крилатих ракет – 155 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби на Миколаївському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

48,3% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

22,1% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

45,1% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

27,2% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

22,2% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

17,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

21,1% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

08:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• На Донбасі російські війська протягом наступного тижня, ймовірно, обмежаться спробою захопити кілька невеликих міст, зокрема Сіверськ та Долину на підступах до Слов’янська та Краматорська. Міські райони Слов'янська та Краматорська, ймовірно, залишаються основними цілями на цьому етапі операції.

• Росія продовжує намагатися в окупованих частинах України підірвати легітимність української держави та консолідувати власне управління й адміністративний контроль. Віднедавна це включає ініціативу побратимства російських і українських міст та реґіонів для розвитку постконфліктних адміністрацій і указ, який має полегшити українцям отримання російського громадянства.

• Антиросійські настрої в окупованій Україні призводять до нападів на російських і проросійських чиновників. Призначена Росією адміністрація Великого Бурлука визнала, що один із її мерів загинув 11 липня 2022 року внаслідок підриву автомобіля. Ймовірно, напади на чиновників посиляться, збільшуючи і без того значні виклики, з якими стикаються російські окупанти, і потенційно посилюючи тиск на вже скорочені військові формування та формування безпеки.

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках у підрозділах збройних сил республіки білорусь, що виконують завдання з посилення охорони білорусько-українського кордону, проведено ротацію частини особового складу та техніки.

Триває перевірка штабу військ територіальної оборони Жлобинського району Гомельської області республіки білорусь. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору цієї країни.

На Сіверському напрямку склад та положення ворожих військ без особливих змін. Окупанти обстріляли позиції наших військ із мінометів в районі Вовківки Сумської області.

На Харківському напрямку противник утримує угруповання військ зі складу Західного та Східного військових округів. Основні зусилля зосереджує на обороні.

Ворог обстріляв зі ствольної та реактивної артилерії місто Харків та населені пункти Соснівка, Дементіївка, Микільське, Руські та Черкаські Тишки, Питомник, Слатине, Прудянка, Нове, Іванівка та Залиман.

На Слов’янському напрямку ворог не припиняє артилерійські обстріли в районах населених пунктів Долина, Дібрівне, Курулька, Мазанівка, Адамівка, Вірнопілля, Гусарівка, Чепіль, Велика Комишуваха, Краснопілля, Хрестище, Довгеньке та Маяк.

Штурм в напрямку населених пунктів Довгеньке та Долина українські захисники успішно відбили. Не виключається продовження ведення противником штурмових дій для покращення тактичного положення та створення сприятливих умов для ведення наступу в напрямку Ізюм – Слов’янськ.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів, здійснював обстріли із ствольної артилерії та мінометів в районах населених пунктів Тетянівка, Миколаївка, Крива Лука, Сіверськ, Серебрянка, Спірне. Завдав авіаційного удару неподалік Верхньокам’янського.

На Бахмутському напрямку окупанти обстрілювали райони Берестового, Білогорівки, Соледара, Покровського, Бахмута, Опитного, Веселої Долини, Вершини, Травневого, Кодеми, Торецька і Шумів. Завдав ракетно-авіаційних ударів по Торецьку та Райському та авіаударів неподалік Берестового. Вів повітряну розвідку з БпЛА типу “Орлан-10” та задіював диверсійно-розвідувальні групи.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках, з метою сковування наших військ, ворог вів артилерійські обстріли в районах населених пунктів Авдіївка (Коксохімічний завод), Веселе, Мар’їнка, Новомихайлівка, Павлівка, Причистівка, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка та Камʼянське. Завдав авіаційних ударів неподалік Кам’янки, Авдіївки та Новомихайлівки.

На Південнобузькому напрямку, щоб завадити перегрупуванню наших військ, агресор вів артилерійський вогонь по районах населених пунктів Біла Криниця, Партизанське, Благодатне, Киселівка, Новогригорівка, Зоря, Котляреве, Шевченкове, Степова Долина, Українка, Миколаїв і Кульбакине. Для корегування вогню задіяв БпЛА.

В Чорноморській та Азовській морські зонах корабельне угруповання противника основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства. У готовності до завдання ракетних ударів утримується чотири носії крилатих ракет морського базування “Калібр”.

Морально-психологічний стан особового складу окупантів залишається низьким, відзначається системне вживання алкогольних напоїв та дезертирство. Окупанти скаржаться на неефективність своїх атак на українські позиції.

 

07:39 Уряд ФРН оприлюднив список летальної та нелетальної допомоги Україні станом на 12 липня:

• 3000 одиниць протитанкової зброї Panzerfaust-3 з 900 пусковими пристроями;

• 14 тисяч протитанкових мін;

• 500 переносних систем протиповітряної оборони STINGER;

• 2700 переносних зенітно-ракетних комплексів "СТРІЛА";

• 7 самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000, включно з проведенням навчань та забезпечення запчастинами (спільний проєкт з Нідерландами);

• 21,8 млн патронів до вогнепальної зброї;

• 50 протибункерних ракет;

• 100 кулеметів MG 3 з 500 запасними стволами й затворами;

• 100 тисяч ручних гранат;

• 5,3 тис. зарядів вибухівки;

• 100 тис. метрів детонаційного шнура та 100 тис. детонаторів;

• 350 тис. інших детонаторів;

• 10 500 снарядів калібру 155 мм;

• 10 протидронових гармат;

• 14 протидронових датчиків і генераторів завад;

• 100 автоінжекторних пристроїв;

• 28 000 бойових касок;

• 15 палет військового обмундирування;

• 280 одиниць техніки (вантажівки, мікроавтобуси, всюдиходи);

• 100 наметів;

• 12 генераторів;

• 6 палет матеріалу для знешкодження вибухонебезпечних предметів;

• 125 біноклів;

• 1200 лікарняних ліжок;

• 18 палет медичного матеріалу, 60 хірургічних світильників;

• захисний одяг, хірургічні маски;

• 10 000 спальних мішків;

• 600 захисних окулярів;

• радіочастотна система;

• 3000 польових телефонів;

• польовий госпіталь (спільний проєкт з Естонією);

• 353 окулярів нічного бачення;

• 4 електронні засоби боротьби з дронами;

• 165 польових біноклів;

• медичний матеріал (зокрема рюкзаки, компресійні пов'язки);

• 38 лазерних далекомірів;

• дизельне пальне та бензин (поставки тривають);

• 10 тонн рідини AdBlue для двигунів;

• 500 медичних сіток;

• 402 000 попередньо розфасованих військових страв;

• запчастини для МіГ-29;

• 30 захищених автомобілів.

Крім того, планується надати, зокрема, бронетранспортери М113, самохідні зенітні установки GEPARD, контрбатарейні радари COBRA, системи залпового вогню MARS, інші системи.

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Повідомляється, що Кремль закуповує іранські БПЛА, які мають покращити російську повітряну розвідку та точність непрямого вогню в Україні.

• Російські війська здійснили обмежені та безуспішні наземні наступи на північ від Слов’янська та на схід від Сіверська.

• Російські війська продовжили авіаційні та артилерійські удари в районі Бахмута та Авдіївки.

• Російські війська провели кілька невдалих наземних штурмів на північ від Харкова.

• Російські та українські джерела повідомляли, що 10 липня в Херсоні внаслідок українських ударів було вбито кількох російських офіцерів.

• Українські війська продовжували завдавати ударів по російських складах боєприпасів на південному напрямку.

• Російські війська, ймовірно, здійснили атаку під фальшивим прапором на Запорізьку атомну електростанцію в окупованому Енергодарі Запорізької області. Користувачі соцмереж з Енергодара повідомили про серію вибухів і диму з промзони міста; мер міста Дмитро Орлов заявив, що російські війська влаштували обстріли Енергодара, щоб викликати паніку та швидку евакуацію. 

 

07:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок 12 липня від Оперативного командування "Південь":

Ситуація стабільно напружена, але контрольована.

Противник продовжує надавати перевагу дистанційним способам ведення бойових дій, застосовуючи важку артилерію, зенітно-ракетні системи і авіацію, споряджену крилатими ракетами повітряного базування.

Вдень по Одещині парою ворожих винищувачів Су-30 було нанесено удар чотирма протирадіолокаційними ракетами Х-31. Ракети нейтралізовано.

Парою наших штурмовиків нанесено удар по складу боєприпасів та скупченню противника в районі Новопетрівки на Херсонщині. 3 ворожі винищувачі намагалися завадити нашій авіації шляхом пуску двох ракет “повітря - повітря”. Втрат нашої авіації немає, але саме ці ракети спричинили руйнування котельні поряд з будівельним магазином у Баштанці, де загинула цивільна жінка та пожежу в полі за містом. Рятувальними підрозділами пожежу оперативно ліквідовано. Інших жертв нема.

Під час виконання ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань «відмінусовано» 30 рашистів, 122 мм гаубицю, реактивну систему залпового вогню «Ураган», 4 одиниці броньованої та автомобільної техніки, а також 2 польових склади боєприпасів.

Корабельне угруповання ворожого флоту в північно-західній частині Чорного моря наразі складається з двох надводних та двох підводних кораблів, споряджених сумарно 24-ма “Калібрами”, а також з 2 вдк. Таким чином загроза нанесення ракетних ударів залишаеться актуальною як з моря, так і з повітря та суходолу.

13.07.2022