139-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:37 Президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що українська армія нагнала страху на збройні сили Росії, і в росіян урешті не залишиться іншого виходу, крім як відступити. "Оккупанти вже дуже добре відчули, що таке сучасна артилерія, і в них не буде безпечного тилу ніде на нашій землі, яку вони окупували. Вони відчули, що операції наших розвідників для захисту своєї Батьківщини – на порядки сильніші, ніж будь-які їхні «спецоперації». Російські солдати – і ми це знаємо з перехоплень їхніх розмов – відверто бояться наших Збройних Сил. 139 днів такої війни, майже 20 тижнів... Так звана друга армія світу боїться українців і здатна щось робити тільки на основі бездонних запасів ще старої радянської зброї. Немає більше в них ані стратегічної сили, ані характеру, ані розуміння, що вони взагалі тут роблять, на нашій землі. Немає й крихти сміливості, щоб визнати поразку й забрати війська з української території", – сказав Зеленський у вечірньому зверненні.

 

23:02 Білорусько-український гурт "Ляпіс Трубєцкой" на чолі з Сергієм Міхалком презентував кліп на культовий трек "Воїни світла", написаний у розпал Революції гідності, в українському перекладі. Слова пісні переклав Сергій Жадан. "У цей нелегкий для всіх нас час, дуже важливо залишатися разом, залишатися сильними, справжніми воїнами! Саме тому, ми вирішили порадувати наших друзів, наших братів та сестер піснею, яку ви вже дуже добре знаєте, ще з самого 2014 року. Але, ми хочемо презентувати вам її на улюбленій нами, і я впевнений, багатьма з вас, мові, – а також у новій акустичній версії. Це пісня про свободу та любов, про боротьбу та віру, та, про перемогу добра над злом", – прокоментували музиканти.

 

22:41 Державний департамент США не сумнівається, що Україна належно використовує, обліковує і транспортує американську зброю, заявила заступниця державного секретаря США з питань контролю над озброєнням і міжнародної безпеки Бонні Дженкінс. "Ми впевнені в зобов’язанні українського уряду належним чином охороняти та обліковувати оборонне обладнання американського походження. Не вдаючись в оперативні деталі, я можу сказати, що Сполучені Штати активно співпрацюють з урядом України, щоб забезпечити підзвітність щодо оборонних статей і допомоги у сфері безпеки, яку надають Сполучені Штати. Ми дуже впевнені в українському уряді та в тому, що він робить", – заявила вона під час брифінгу, як передає "Радіо Свобода".

 

22:24 У середу у Стамбулі відбудуться тристоронні переговори за участю української, російської та турецької делеґацій для розблокування експорту українського зерна. Як повдіомив керівник ОП Андрій Єрмак, спершу парламентери з України зустрінуться із колегами з Туреччини, а потім уже відбудеться широка розмова. "Розблокування українських портів – це одна з ключових складових глобальної продовольчої безпеки. Нам потрібно зробити це якомога швидше. Ми вважаємо, що питання розблокування експорту українського зерна має вирішуватися під егідою ООН", – заявив Єрмак.

 

21:59 Шістнадцять торговельних суден, які будуть перевозити українську аграрну продукцію на зовнішні ринки, уже пройшли каналом гирла Бистре суднового ходу Дунай – Чорне море і очікуватимуть на завантаження українським зерном, повідомило Міністерство інфраструктури. Ще понад 90 суден чекають на рейді каналу Суліна черги, аби зайти саме в українські порти. Всього на рейді румунського каналу Суліна перебуває 135 суден. Прохід гирлом Бистре до українських Дунайських портів ("Ізмаїл", "Рені" та "Усть-Дунайськ") став можливим після звільнення острова Зміїний. "Відновлення судноплавства цим каналом важливий крок, що також дозволить розвантажити рейд каналу Суліна та прискорити експорт зернових. На жаль, наразі його пропускна здатність та організація роботи на цьому каналі дають можливість приймати лише чотири судна при необхідності щонайменше вісім суден на добу", – прокоментував заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков.

 

21:41 Більшість молоді Росії не підтримує "бойові дії" в Україні, констатувало проведене наприкінці червня закрите опитування ВЦИОМ на замовлення адміністрації президента РФ, результатами якого диспонує латвійське російськомовне видання "Медуза". Респондентів запитували: "Одні кажуть, що бойові дії в Україні треба зупинити якнайшвидше. Інші вважають, що бойові дії зараз не слід зупиняти. Яка точка зору вам ближча — перша чи друга?".

Серед всіх росіян 30% вважають, що "бойові дії в Україні" потрібно зупинити якнайшвидше, 57% – що зупиняти не слід, ще 13 відсоткам важко відповісти.

За результатами цього ж опитування, у віковій групі 18–24 роки за припинення війни виступають 56%, а за продовження –19%; серед росіян 25–34 років – відповідно 43% і 41%. Натомість, серед респондентів старших 60 років проти припинення висловилися 72%.

Серед активних користувачів інтернету за закінчення бойових дій виступають 47% респондентів, а за продовження – 35%; серед телеаудиторії ситуація протилежна – відповідно 22% і 68%.

У Москві та Санкт-Петербурзі за припинення "бойових дій" близько 40%, за продовження – 48%. В інших російських містах-мільйонниках прихильників продовження 62% – найвищий рівень серед груп населених пунктів за кількістю населення.

 

20:33 Із окупованих територій вдалося повернути тіла 30 полеглих захисників для гідного поховання. Про це повідомив Уповноважений з питань зниклих безвісти Олег Котенко. Операція проводилась у Запорізькій області.

 

20:11 З-під завалів багатоповерхівки у містечку Часів Яр дістали 45 тіл загиблих, повідомила ДСНС.

 

19:21 Міністр оборони Олексій Резніков анонсував отримання військової допомоги від Німеччини найближчим часом. Про це він повідомив у twitter після своєї розмови з міністеркою оборони Німеччини Крістіне Лямбрехт. "Ми обговорили надання Німеччиною озброєння Україні, яке зміцнить нашу обороноздатність. Дякуємо нашим німецьким партнерам за непохитну відданість підтримці України. Невдовзі чекаємо на гарні новини", - написав міністр.

 

18:54 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках не виключається активізація ведення розвідки з метою уточнення позицій та характеру діяльності наших військ у прикордонних з республікою білорусь районах.

На Сіверському напрямку з метою демонстрації присутності, сковування дій підрозділів Сил оборони в прикордонних районах Брянської та Курської областей противник продовжує утримувати підрозділи збройних сил російської федерації. Артилерія противника обстріляла населені пункти Старикове і Нова Слобода Сумської області та Миколаївка і Карповичі Чернігівської області. На цьому напрямку ворог активно застосовує БпЛА та засоби радіоелектронної боротьби.

На Харківському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли міста Харкова та населених пунктів Соснівка, Стара Гнилиця, Українка, Замулівка, Петрівка, Черкаські Тишки, Коробочкине, Прудянка, Чорноглазівка, Кутузівка, Старий Салтів, Нове, Байрак, Дементіївка і Золочів.

Окупанти намагалися витіснити наші війська з району Дементіївки. Але наші воїни успішно відбили кілька штурмів зазначеного села та змусили ворога відійти.

На Слов’янському напрямку загарбники обстріляли райони населених пунктів Дібровне, Мазанівка, Адамівка, Барвінкове, Гусарівка, Велика Комишуваха, Нова Дмитрівка, Хрестище, Нікополь, Сулигівка та Костянтинівка.

Підрозділи противника вели штурмові дії з метою покращення тактичного положення поблизу Краснопілля, Довгенького, Мазанівки та Іванівки. Українські воїни уміло оборонялися, завдали окупантам значних втрат та змусили їх тікати. З таким же результатом завершилась ворожа спроба розвідки боєм неподалік Долини.

На Краматорському напрямку активних дій ворог не вів. Обстріляв наші позиції неподалік Маяків, Райгородка, Кривої Луки, Верхньокам’янського та Пришиба. Також завдав авіаційних ударів поблизу Серебрянки та Спірного.

На Бахмутському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли в районах населених пунктів Берестове, Соледар, Вершина, Новолуганське, Бахмут, Яковлівка, Майорськ та авіаційні удари поблизу Берестового, Білогорівки, Вершини і Яковлівки.

При спробі просунутися в напрямку Спірне – Івано-Дар’ївка ворог зазнав втрат від кинжального вогню наших захисників та хаотично відійшов.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник, з метою сковування дій наших військ, продовжує обстріли наших позицій із наявного наземного озброєння вздовж всієї лінії зіткнення. Також завдав авіаудару поблизу Новоандріївки.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утримані зайнятих рубежів. Активізував ведення повітряної розвідки. Обстрілював із ствольної артилерії райони населених пунктів Олександрівка, Нова Зоря, Осокорівка, Велика Костромка, Мурахівка, Любомирівка, Поляна, Партизанське, Благодатне, Калинівка, Тернівка та Прибузьке.

Корабельне угруповання противника продовжує блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря. У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України противник утримує шість носіїв високоточної зброї.

 

18:26 Європейська Унія допомогла Україні експортувати 6 млн тонн агропродукції, повідомила пресова служба Представництва Європейського Союзу в Україні. "Наші "Шляхи солідарності" між Україною та ЄС працюють над усуненням затримок із поставками українського зерна та покращенням імпортних та експортних потоків. Від їхнього створення у квітні, "Шляхи солідарності" вже допомогли Україні експортувати 5,8 млн тонн, приносячи вкрай необхідні доходи для України та дозволяючи зерну дістатися тих, хто його потребує", – йдеться у повідомленні. Завдяки "Шляхам солідарності" у червні було подвоєно обсяг експорту – майже 2,5 млн тонн.

 

17:51 Збройні Сили України знищили у селі Чарівне Херсонської області російський склад боєприпасів. "Одразу за влучним ураженням складів боєприпасів в Новій Каховці, артилерійським підрозділом було прицільно влучено в ще один склад боєприпасів в Чарівному", – йдеться у повідомленні Оперативного командування “Південь”.

 

17:10 Понад 130 суден очікують на прохід на вході в румунський канал Суліна. Затор пов’язаний із активізацією судноплавства в румунських водах після початку повномасштабної агресії РФ в Україні, повідомляє Ukrainian Shipping Magazine. Канал Суліна – односторонній. Розвантажити його може допомогти відкриття проходу через гирло Бистре після того, як ЗСУ звільнили від окупантів острів Зміїний. Утім глибина його гирла не дозволяє проходити великими суховантажам із зерном.

 

16:35 Спеціальний підрозділ Головного управління розвідки Міністерства оборони провів спецоперацію на окупованій території Херсонської області, під час котрої звільнив із полону п'ятьох українців – військовослужбовця ЗСУ, колишнього працівника поліції, трьох цивільних. Про це повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими. Один зі звільнених має серйозне бойове поранення.

 

16:11 Рада Європейського Союзу затвердила пропозицію Європейської комісії виділити Україні EUR1 млрд першого траншу нової макрофінансової допомоги Україні. Таке рішення ухвалили у вівторок у Брюсселі у рамках засідання Ради ЄС з питань економіки та фінансів, передає "Інтерфакс-Україна". Разом із надзвичайною макрофінансовою допомогою у розмірі EUR1,2 млрд, яку було виділено раніше, загальна макрофінансова підтримка ЄС Україні з початку війни тепер сягає EUR2,2 млрд. "Продовження матеріальної та фінансової допомоги – не варіант, а наш обов'язок. Тому я дуже радий, що ми прискорили рішення щодо надання макрофінансової допомоги у розмірі EUR1 млрд. Це дасть Україні необхідні кошти для покриття невідкладних потреб та забезпечення роботи критичної інфраструктури", – прокоментував міністр фінансів Чехії (головує в ЄС) Збинек Станюра.

 

15:39 У селищі Мирне біля Мелітополя горить база військової частини ДСНС, котру захопили під власну стайню росіяни. Як пише видання "РІА Мелітополь", на цій локації росіяни розмістили свою техніку після того, як ЗСУ завдали нищівного удару по аеродрому. 

 

15:18 Станом на 15:00 з-під завалів у Часовому Яру дістали тіла 38 загиблих, повідомляє ДСНС.

 

14:50 Колишній перший заступник голови Адміністрації президента Віктора Януковича, проросійський діяч Андрій Портнов місяць тому виїхав із території України через Закарпаття. Про це повідомляє проєкт журналістських розслідувань "Схеми", покликаючись на три незалежні джерела. Портнов нібито покинув Україну 3 червня через пункт пропуску для автомобільного сполучення "Чоп (Тиса)".

 

14:23 Бійці Збройних сил України завдали удару по російських складах у Кадіївці у Луганській області. Про це повідомило управління стратегічних комунікацій ЗСУ. "Гастролі тривають... У приміщенні їх штабу, а також на стоянці техніки навколо нього. Як завжди, вечірка супроводжується фаєр-шоу", – прокоментували у Страткомі.

 

 

13:54 Молода українська шашкістка, чемпіонка світу серед дівчаток віком до 10 років, Валерія Єжова зібрала для Збройних Сил України 21 тисячу гривень і передала їх Фонду Сергія Притули. Валерія грала на вулиці в шашки із перехожими; хто програв – мусив платити за гру. "Лисий ботокс здохне і так і не зрозуміє, чому програв. А тому що наш народ з такими дітьми перемогти неможливо", – прокоментував Притула. Мати Валерії оприлюднила відео зустрічі доньки з Притулою. Він спочатку жартував і розпитував дівчинку про її чемпіонство, а коли вона дістала із сумки купюри – до сліз розчулився.

 

 

13:39 Білорусь розпочала нові командно-штабні навчання у Жлобинському районі на кордоні з Україною. Як повідомило Міноборони Білорусі, мета – оцінка готовності посадових осіб сформованих військових частин виконати навчально-бойові завдання, вдосконалення навичок офіцерів запасу.

 

12:51 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час меморіальних урочистостей у пам'ять про жертв Волинської трагедії порівняв ідеологію "русского міра" з ідеологією Української повстанської армії, і сказав, що жорстокість вояків УПА можна порівняти з варварством нинішньої російської армії. "Неймовірна ненависть, котра тоді керувала українською рукою, не може піддатися забуттю. Коли хтось, хто керується навіть доброю волею, намагається прикрити ті факти курявою безпам'ятства, курявою забуття, то кривдить двом нашим народам. Не може бути поєднання, спертого на фальш і забуття. Не може бути. І саме тут має бути місце виходу", – цитує Wprost. "Нині Украна бачить, що спадкоємцем УПА є русскій мір. Нині Путін і Москва поводяться, як вбивці і злочинці, нагадуючи про найгірші звірства в історії людства. Русскій мір – то імперіалізм, колоніалізм і крайній націоналізм", – сказав польський прем'єр.

 

12:23 Супутникові знимки, котрі опублікувала російська редакція "Радіо Свобода", підтверджують значну руйнацію околиць Каховської ГЕС із російськими воєнними базами, котрі напередодні обстріляли ракетні війська ЗСУ. Найбільших руйнацій зазнали цехи заводу "Укргідромех" і автотранспортне підприємство 16507.

 

 

 

11:58 Після вранішніх обстрілів у Миколаєві нарахували 24 нові вирви. Ідентифіковано 19 ракет – "Смерчі", "Торнадо". "Багато є пошкоджень, руйнувань, обстріляли лікарню. Все відбудуємо. Але й багато постраждалих", – поінформував голова обласної адміністрації Віталій Кім.

 

11:15 Збройні Сили України вночі на 12 липня завдали удару по приміщенні СБУ в Енергодарі, котре захопили російські загарбники. "Зафіксовано пряме влучання у будівлю. Даних про жертви ворога немає, оскільки окупанти приховують будь-яку інформацію про наслідки. ЗСУ поруч", – прокоментували в "Енергоатомі".

 

10:48 Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради України законопроєкт про правові та соціальні гарантії для громадян Польщі, які перебувають в Україні. "Фактично це відповідь на закон, який навесні був ухвалений Польською державою в інтересах наших громадян. Зокрема, пропоную дати нашим польським братам можливість легально перебувати в Україні протягом 18 місяців, право на працевлаштування, здійснення господарської діяльності, навчання у наших вишах, медичне обслуговування", – прокоментував Зеленський у своєму зверненні. Він закликав парламент поставитися до цього законопроєкту "максимально сумлінно".

 

10:07 Медійна імперія Ріната Ахметова повертає державі лише ліцензії на мовлення – жодних активів передавати не будуть. Про це повідомила директорка з комунікацій компанії SCM Наталія Ємченко. "Ми повертаємо державі тільки державне – тобто ліцензії (які вона нам видала) на мовлення. Жодні інші активи медіагрупи (окрім цих ліцензій) ми державі не передаємо – ані бренди, ані бібліотеки", – уточнила Ємченко. Напередодні Рінат Ахметов заявив, що він виводить інвесткомпанію SCM із медійного бізнесу, бо закон про деолігархізацію не дає йому змоги підтримувати медіахолдинґ, а війна не дозволяє її добре продати.

 

09:46 З-під завалів багатоповерхового будинку в місті Часів Яр вилучили тіла 34 людей, зокрема однієї дитини – 9-річного хлопця. Врятовано дев'ятьох людей. Роботи тривають, повідомили у ДСНС.

 

 

09:29 Перші вісім іноземних суден уже прибули до портів України через гирло Бистре суднового ходу річки Дунай – Чорне море. До забезпечення перевезень цивільними суднами агропродукції долучилися Військово-Морські сили ЗСУ. "Використання зазначеного каналу стало можливим завдяки звільненню від російських окупантів острова Зміїний. Острів має стратегічне значення, оскільки дозволяє контролювати надводну та частково повітряну обстановку на півдні України, чим і користувався окупант, блокуючи рух цивільних суден", – прокоментували у ВМС.

 

09:15 Російські військові на світанку 12 липня знову атакували Миколаїв, влучили у два медичні заклади та житлові будинки, повідомив голова ОВА Віталій Кім. Внаслідок обстрілів 4 людей поранено, попередньо без жертв. Учора ввечері близько 19-ої та сьогодні зранку, орієнтовно пів на п'яту, були обстріли у Широківській громаді. Влучання були переважного поза межами населених пунктів та по відкритих територіях. Постраждалих немає. Тривають обстріли сіл по лінії розмежування у Березнегуватській громаді.

 

 

09:11 Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило про ліквідацію трьох офіцерів із командування російських військ – заступника командира 20-ої гвардійської мотострілкової дивізії ЗС РФ полковника Сєрґєя Кенса, заступника по тилу командира 106-ої дивізії полковника Сєрґєя Кузьмінова, начальника штабу – заступника командира загону 16-ої окремої бригади спеціального призначення майора Дмітрія Сємєнова.

 

08:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 37 470 (+70) осіб,

танків – 1649 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 3829 (+1) од.,

артилерійських систем – 838 (+0) од.,

РСЗВ 247 (+0) од.,

засобів ППО – 109 (+0) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 188 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 676 (+0) од.,

автомобільної техніки – 2699 (+3) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 66 (+0) од.,

крилатих ракет – 155 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Миколаївському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

48,3% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

22,1% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

45,0% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

27,2% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

22,2% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

17,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

21,1% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

08:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російські війська продовжують невеликі поступові територіальні завоювання в Донецькій області; Росія стверджує, що захопила контроль над містом Григорівка. Російські війська також продовжують штурм траси Е-40 в напрямку міст Слов’янськ і Краматорськ. Російські сили, ймовірно, продовжують військовий тиск на українські сили, одночасно перегруповуючись та відбудовуючись для подальших наступальних дій у найближчому майбутньому.

Нестача особового складу ЗС РФ може змусити Міноборони Росії перейти до нетрадиційного комплектування. Це включає вербування персоналу з російських в'язниць для приватної військової компанії "Вагнер". Якщо це правда, то цей крок, очевидно, вказує на труднощі із заміщенням значної кількості втрат росіян.

 

08:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Білорусі Лукашенко, ймовірно, продовжить Росії доступ до повітряного простору Білорусі, щоб висловити підтримку російському президенту Путіну, не ризикуючи наслідками прямої білоруської військової участі в Україні.

• Російські війська здійснили обмежені та безуспішні наземні наступи на північний захід від Слов’янська та на захід від Донецька.

• Російські війська продовжили авіаційні й артилерійські удари по Сіверську та Бахмуту.

• Російські війська здійснили локалізовані наземні штурми на північний захід від Харкова.

• Російські війська продовжували зосереджуватися на оборонних операціях уздовж усього південного напрямку.

 

08:18 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація без суттєвих змін. На останньому ворог обстріляв із реактивної артилерії район населеного пункту Старикове Сумської області.

На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли із артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах міста Харкова і населених пунктів Руські Тишки, Безруки, Дементіївка, Лісне, Слатине, Прудянка та Золочів.

Українські захисники жорстко придушили ворожу спробу штурму в напрямку Дементіївки.

На Слов’янському напрямку підрозділи противника продовжували штурмові дії з метою покращення тактичного положення в районах Мазанівки, Іванівки та Долини. Всі дії ворога у напрямках зазначених населених пунктів були невдалими. Наші воїни відігнали окупантів назад.

Противник обстрілював із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Чепіль, Велика Комишуваха, Барвінкове, Дібровне, Мазанівка, Богородичне та Адамівка.

Противник намагається покращити тактичне положення на Бахмутському та Новопавлівському напрямках. Здійснює систематичний вогневий вплив по позиціях вздовж лінії зіткнення з метою сковування дій підрозділів Сил оборони України. Застосовує штурмову та армійську авіацію. В окремих районах проводить фортифікаційне обладнання передових позицій.

На Словʼянському напрямку активних дій ворог не вів. Зафіксовано артилерійські обстріли неподалік Стародубівки, Маяків, Райгородка, Сіверська, Кривої Луки, Донецького, Верхньокам’янського, Спірного та авіаудар неподалік Серебрянки.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Яковлівка, Берестове, Покровське, Соледар, Білогорівка, Вершина, Новолуганське, Кодема, Бахмут та Весела Долина. Завдав авіаційних ударів неподалік Берестового, Білогорівки та Вершини.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти обстрілюють з артилерії райони Авдіївки, Мар’їнки, Новомихайлівки, Новоселівки, Опитного, Новобахмутівки, Вугледара, Гуляйполя, Залізничного, Малої Токмачки, Оріхова, Степового та Кам’янського. Завдали авіаудару поблизу Новоандріївки парою літаків Су-25.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу підрозділів Сил оборони України. З метою сковування дій наших військ вів обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Степова Долина, Лупареве, Нова Зоря, Новогригорівка, Любомирівка, Осокорівка, Ольгине, Велика Костромка, Кар’єрне, Тернівка, Поляна, Киселівка, Первомайське, Шевченкове, Посад-Покровське, Українка та Прибузьке. Завдав авіаційних ударів неподалік Зарічного.

В акваторії Чорного та Азовського морів у готовності до ракетних ударів по об’єктах на території України противник продовжує утримувати носій крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують вогневе ураження по складах боєприпасів, скупченнях живої сили та військової техніки російських окупантів.

 

06:03 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок 11 липня від Оперативного командування "Південь":

• Сили оборони продовжують ведення бойових дій, тримаючи ворога на відступних рубежах.

• Не маючи успіхів у попередніх задумах, противник продовжує тактику артилерійсько-мінометних обстрілів, авіаційних та ракетних ударів районів в тилу наших військ та населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

• Ранком ворог наніс авіаційний удар парою гелікоптерів Ка-52 в районі Зарічного на Херсонщині. Без втрат.

• Тричі протягом дня атаковано ракетами Одещину. Є влучання в приватний будинок мирних мешканців прибережного селища, в об’єкти портової інфраструктури, в поля та сільськогосподарські угіддя. Жертв немає.

•  Опівдні з літака ворог випустив ракету Х-59 в напрямку Березнегуватого. Ракета самоліквідувалась в повітрі. Жертв та руйнувань немає.

•  Під час дорозвідки прилеглого до звільненого Потьомкіного району, виявлено покинуту в справному стані та з боєкомплектом російську техніку: 1 танк Т-72Б3, 2 БМП-2, 1 БМД-2К, 1 БТР-Д.

Трофейні засоби в якості жесту доброї волі переведено до складу Збройних Сил України.

• Нашими штурмовиками нанесено три авіаційних удари по складам боєприпасів на Миколаївщині, в районах Снігурівки та Любимівки, а гелікоптерами - по опорному пункту противника в районі Правдиного та по ворожих позиціях навколо Олександрівки.

Втрати противника за ударами авіації уточнюються.

•  За результатами виконання нашими ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань, ворог втратив 52 рашисти, гаубицю «Мста-Б», міномет, 7 одиниць броньованої та автомобільної техніки, а також склад з боєприпасами в Новій Каховці.

• Корабельне угруповання ворожих сил, не змінюючи складу, продовжує боротися зі штормом, блокувати судноплавство і загрожувати ракетними ударами 16-ох ракет.

 

00:54 Президент України Володимир Зеленський розкритикував рішення Канади повернути до Німеччини турбіни для "Північного потоку" і заявив, що це провокуватиме Росію до ескалації. "Якщо держава-терорист може витиснути такий виняток у санкціях, то яких винятків вона захоче завтра чи післязавтра? Це питання дуже небезпечне. Причому небезпечне не тільки для України, а й для всіх країн демократичного світу. Рішення про санкційний виняток будуть сприймати в Москві виключно як прояв слабкості. Така їхня логіка. І якраз тепер можна не сумніватися, що Росія спробує не просто максимально обмежити, а таки повністю припинити у найбільш гострий момент постачання газу у Європу. Саме до цього тепер треба готуватися, саме це тепер провокується. Бо кожна поступка в таких умовах сприймається російським керівництвом як стимул для подальшого сильнішого тиску", – заявив Зеленський.

 

00:09 В окупованій росіянами Новій Каховці на Херсонщині пролунали потужні вибухи – місцеві мешканці стверджують, що детонують боєприпаси. Український журналіст Роман Бочкала зазначає, що на цей склад упродовж трьох діб звозили стрільна й техніку, і коментує: "Сізіфова праця якась".

 

 

12.07.2022