136-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:37 Президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що укази про звільнення деяких послів України у суботу – "це питання ротацій, звичайна частина дипломатичної практики". Нагадаємо, серед відставок було звільнення посла України в Німеччині Андрія Мельника, знаного зі своєї прямолінійності.  

 

23:15 Конгресменка українського походження Вікторія Спартц наполягає на тому, що Президент України Володимир Зеленський має вирішити "постійну внутрішню проблему" – головування в Офісі Президента Андрія Єрмака. Перша етнічна українка у складі Палати представників перелічила низку своїх стурбованостей про персону Єрмака: витік інформації до Білорусі і зрив операції з захоплення "вагнерівців", саботування підготовки до воєнного вторгнення Росії всупереч застереженням західної розвідки, невдалі переговори із росіянами, блокування призначення антикорупційного прокурора тощо. "Україна має потенціал стати рушійною силою демократії, інкубатором молодих талантів і справжнім союзником Сполучених Штатів у регіоні, де таке партнерство вкрай необхідне. І як людина, яка виросла в Україні за комуністичної диктатури, інтереси всіх волелюбних людей завжди будуть у моєму серці та діях", – написала вона.

 

22:41 Росіяни у суботу завдали кількох ударів по Кривому Рогові. Вранці росіяни обстрілляли Інгулецький район міста – загинула 41-річна жінка, а згодом у лікарні від ран померла 20-річна поранена. Ввечері росіяни обстріляли Радушне. Як повідомив голова військово-цивільної адміністрації Олександр Вілкул, у тому районі повністю перекрили рух автомобілів і людей – наслідки атаки встановлюються.

 

21:34 Військовослужбовець Збройних Сил України Юрій Горський опублікував фото зі спаленогло російськими обстрілами поля пшениці:

 

 

20:18 Президент України Володимир Зеленський звільнив очільника Херсонської області Геннадія Лагуту.

 

19:23 Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський закликав мешканців окупованої Херсонщини виїхати з області через очікуваний наступ ЗСУ. "Я знаю, що це дуже важко і не всі мають можливість, але треба це робити. Хто ніяк не може – треба готуватися до того, що знадобиться знову укриття, знову потрібен запас води, певний запас їжі для того, щоб пережити наступ наших військ. Ми розуміємо, що наші хлопці будуть працювати максимально акуратно, хірургічно, щоб зберегти кожне життя, але війна є війна", – сказав Соболевський в етері національного телемаратону.

 

18:55 Президент України Володимир Зеленський звільнив Андрій Мельника з посади посла у Німеччині. Указ про відставку опубліковано на сайті голови держави. Мельник був "яструбом" української дипломатії і розпалив декілька скандалів у Німеччині, зокрема, порівнював позицію Олафа Шольца із "ображеною ліверною ковбасою", а так званій інтеліґенції, котра закликала до путінферштеєрства, радив "іди до дідька". Останній скандал – обурення Польщі через заяву Мельника про те, що роки польської окупації були подібними до окупації совєтами і нацистами. Видання "Європейська правда" зазначає, що Мельник очолював дипломатичне представництво України в Німеччині вже вісім років, натомість посли зазвичай повертаються з країни через чотири, а щонайбільше через шість років. На початку тижня німецькі медії писали, що Мельника можуть призначити заступником міністра закордонних справ. Президент також звільнив Любов Непоп з посади посла в Угорщині, Вячеслава Яцюка – Норвегії, Євгена Перебийноса – Чехії, Ігоря Поліху – Індії.

 

18:34 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін не відзначається. Для недопущення ведення розвідки прикордонних з Україною районів безпілотними літальними апаратами активізовано застосування комплексів радіоелектронної боротьби. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник задіяв штурмову авіацію для удару неподалік Володимирівки Сумської області.

На Харківському напрямку тривають спроби ворога наблизитися до міста. Штурмовими діями противник намагався просунутись у напрямку Кочубеївка – Дементіївка. Українські воїни відкинули окупантів на раніше зайняті позиції.

На напрямку Мале Веселе – Петрівка Сили оборони України виявили та знешкодили розвідувальну групу противника.

На Словʼянському напрямку застосуванням артилерії окупанти намагаються створити сприятливі умови для подальшого просування у напрямку Ізюм – Словʼянськ. Ворожа армійська авіація завдала удару в районах населених пунктів Чепіль та Богородичне.

Всі спроби штурму противника у напрямках Довгеньке – Краснопілля, Пасіка – Долина наші захисники успішно відбили. Ворог відійшов. Здійснив дистанційне мінування ділянки автомобільної дороги поблизу Великої Комишувахи.

На Донецькому напрямку ворог продовжив застосовувати наявні засоби вогневого ураження для обстрілів позицій Сил оборони та наближених до лінії зіткнення населених пунктів. Завдав ракетно-авіаційного удару неподалік Шумів.

Провів повітряну розвідку безпілотним літальним апаратом в районі Краматорська. Також загарбники здійснили безуспішну спробу штурмових дій на напрямку Золотарівка – Верхньокамʼянське. Влучним вогнем наші воїни змусили окупантів розбігтися по кущах в районі Золотарівки.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках продовжив обстріли позицій наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Зафіксовано авіаудари в районах Авдіївки та Новоандріївки.

Штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне положення на напрямках Ясинувата – Авдіївка. Успіху не має, з втратами відійшов.

Безуспішною також виявилася спроба противника просунутися в районі Марʼїнки.

На Південнобузькому напрямку окупанти продовжують зосереджувати зусилля на обороні зайнятих позицій та стримуванні наявними вогневими засобами просування підрозділів Сил оборони вглиб тимчасово захопленої території.

Окупанти деморалізовані тотальним спротивом українського народу. Російському командуванню все важче поповнювати підрозділи, що зазнають втрат у розв’язаній ним безглуздій війні.

 

17:50 Державне бюро розслідувань під час російського вторгнення знищило таємні та секретні матеріали із низки важливих справ. Зокрема: "Харківські угоди", "вугільна справа" Медведчука, причетність колишнього голови СБУ Якименка до розстрілів на Майдані, ослаблення української армії (Янукович, Замана, Лебедев, Саламатін), а також кількох проваджень, котрі інкримінувалися Порошенкові. Про це йдеться у розслідуванні проєкту Current Time. Офіс Генпрокурора підтвердив знищення документів: "Повідомляємо, що згідно інформації Державного бюро розслідувань, яка є в розпорядженні Офісу Генерального прокурора, окремі матеріальні носії секретної інформації у запитуваних вами кримінальних провадженнях, процесуальне керівництво в яких здійснюється прокурорами, знищено Управлінням режимно-секретної роботи та захисту інформації Державного бюро розслідувань. Прокурорами у вказаних кримінальних провадженнях не надавалися погодження на знищення цих матеріалів", – поінформували в прокуратурі. Документи знищували на тій підставі, що секретні відомості можуть потрапити до рук росіян. Папери спалили у перші ж дні війни.

 

17:27 Міністерство закордонних справ України гостро розкритикувало листа конгресменки США Вікторії Спартц до президента Джо Байдена, в котрому вона звертає увагу на можливі зв'язки з Росією керівника ОП Андрія Єрмака, а також скорумпованість його заступника Олега Татарова. "Вони є неприхованою спробою повернути в американську політику класичні наративи російської пропаганди про начебто зв’язки керівництва України з Росією і втягнути нашу державу у внутрішню політику США. Радимо пані Спартц полишити спроби заробити собі додатковий політичний капітал на безпідставних спекуляціях довкола теми війни в нашій країні та горі українців. Особливо цинічними є маніпуляції про Україну та її керівництво від конгресвумен українського походження. Членкиня Конгресу має також припинити підривати наявні механізми надання США військової допомоги для України. Українська сторона максимально відкрито взаємодіє з американськими партнерами, надаючи їм вичерпну інформацію про використання техніки. Подальша бюрократизація та затягування процесу, якого очевидно і прагне Вікторія Спартц, сприятиме лише подальшому просуванню російських загарбників. На такий сценарій тільки і розраховують e Кремлі", – йдеться у заяві, поширеній речником МЗС Олегом Татаровим.

 

16:35 У Білорусі по трасі від Мінська до Бобруйська зауважили рух колони "КамАЗів" збройних сил РФ зі знаками "V". Як пише Беларускі Гаюн, одна машина навіть перевернулася. "У колоні близько 10 одиниць, серед них: машини зв'язку на базі КамАЗ і тентовані вантажівки, деякі з них тягнуть генератори, а на одному прикріплено прапор СРСР. Машини мають камуфляжне забарвлення, на дверях розпізнавальний знак V", – ідеться у повідомленні.

 

 

15:21 Мешканців окупованих росіянами районів Запорізької області закликали виїхати із зони бойових дій. "Людям, які перебувають на окупованих територіях, ми радимо виїжджати. До третини [мешканців] виїхало. Тим, хто знаходиться в зоні бойових дій – це Пологівський район та Василівський, – ми рекомендуємо виїжджати обов'язково", – заявив голова Запорізької обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Старух в етері національного телемаратону.

 

14:47 Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес зустрівся з українськими військовими, які приїхали на кількатижневі навчання до Англії. Звертаючись до українців, Воллес сказав, що вишкіл допоможе Україні відбудувати свої сили і збільшити масштаб спротиву у захисті свого суверенітету та права обирати власне майбутнє.

 

13:32 Конгресменка Вікторія Спартц, перша етнічна українка в Палаті представників, надіслала президенту США Джо Байдену листа з проханням перевірити можливі зв'язки очільника Офісу президента Андрія Єрмака з Росією. Про це Спартц повідомила у twitter, опублікувавши також фотокопію листа (з купюрами). У своїй кореспонденції пані Вікторія, зокрема, згадує, що Єрмак призначив заступником керівника ОП з питань правоохоронної діяльності Олега Татарова. А Татаров уже понад рік гальмує призначення незалежного антикорупційного прокурора, тож ані САП, ані НАБУ не можуть працювати повноцінно. До того ж, Татаров входив до команди Віктора Януковича і мав стосунок до переслідування учасників Майдану. Спартц відзначає, що Зеленський докладає велетенських зусиль для налагодження міжнародних контактів, тож "ми маємо відповідальність повідомити йому, якщо маємо занепокоєння". "До того ж, це наш обов’язок перед мужніми українськими солдатами й сильним українським народом", – заапелювала Вікторія Спартц.

 

12:56 Біля Херсона палають склади боєприпасів росіян. Місцеві мешканці повідомляють, що дим іде з боку аеродрому в західному передмісті (у простолюдді – Чорнобаївка). Інформацію про вибухи у Facebook підтвердив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

 

12:31 В окупованому росіянами місті Харцизьк у Донецькій області вибухнув склад із боєприпасами. У соцмережах публікують відео пожежі з детонуванням БК.

 

11:11 Сполучені Штати Америки нададуть Україні 1000 високоточних боєприпасів для 155-міліметрової артилерії в рамках нового пакета військової допомоги на 400 млн дол. Чиновник із Білого дому повідомив Politico, що боєприпаси відповідають можливостям грізних стрілен M982 Excalibur, котрі наводяться за допомогою GPS. Представник Білого дому сказав, що ці снаряди мають дати Україні технологічну перевагу над російською артилерією – це дозволить заощадити боєкомплект; а точність допоможе уникнути руйнувань невійськових об’єктів і жертв серед цивільного населення. Раніше про передачу Україні високоточних боєприпасів M982 Excalibur повідомляли канадські медії. Втім тоді йшлося про незначну кількість боєприпасів, які лишилися після кампанії у Афганістані. Якщо йдеться про GPS-націлювання, то альтернативою M982 Excalibur може бути PGK (Precision Guidance Kit) M1156.

 

 

10:46 Парамедикиня Юлія Паєвська ("Тайра") охрестилася у храмі на честь Трьох Святителів, що у дзвіниці Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря. Про це повідомляє пресова служба Православної церкви України.

 

 

10:11 Росіяни намагаються просунутися від захоплених поселень Луганщини до перших сіл Донеччини, заявив голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. "Може здаватися, що окупанти ведуть наступальну операцію на захід від Лисичанська і все. Втім стримувати збройні формування росіян ми намагаємося по всій лінії фронту. Вони не покидають спроби увірватися вглиб сусідньої області уздовж адмінмежі. Атакують із декількох напрямків. Там, де йти вперед їм незручно, влаштовують справжнє пекло, обстрілюючи території на горизонті. Тому небезпека надходить повсюди – від Кремінної до Попасної... Ніякої оперативної паузи, оголошеної ворогом, не спостерігається. Він атакує й обстрілює наші землі з тією ж інтенсивністю, як і раніше", – прокоментував Гайдай.

 

09:57 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 37 200 (+300) осіб,

танків – 1638 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 3815 (+4) од.,

артилерійських систем – 832 (+4) од.,

РСЗВ 247 (+0) од.,

засобів ППО – 108 (+1) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 187 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 674 (+5) од.,

автомобільної техніки – 2687 (+2) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 66 (+0) од.,

крилатих ракет – 155 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Краматорському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

47,9% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

22,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

44,8% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

27,0% артилерійських систем (з них 1,0% за минулий тиждень),

22,2% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

21,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія перекидає резервні сили з усієї країни та збирає їх поблизу України для майбутніх наступальних операцій. Велика частина нових піхотних підрозділів, ймовірно, розгортається з – в якості основного транспорту – бронетранспортерами МТ-ЛБ, взятими з довгострокового зберігання. Хоча МТ-ЛБ раніше використовувалися для підтримки з обох сторін, Росія тривалий час вважала їх непридатними для більшості фронтових транспортних завдань піхоти. Він був розроблений у 1950-х роках спочатку як тягач для артилерії, має дуже обмежену броню лише з кулеметом для захисту.

Натомість більшість російських десантно-штурмових підрозділів першого ешелону у лютому були оснащені бойовими машинами піхоти БМП-2, які мають броню завтовшки до 33 мм і оснащені потужною 30-мм автоматичною гарматою та пусковою установкою протитанкових ракет. Незважаючи на заяву президента Путіна 7 липня 2022 року про те, що російська армія «навіть не розпочала» своїх зусиль в Україні, багато з її підкріплень є спеціальними угрупованнями, які розгортаються із застарілим або невідповідним обладнанням.

 

09:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська продовжували вести обмежені наступальні дії на північ від Слов'янська.

• Російські війська продовжували намагатися просуватися до Сіверська з Лисичанська, але не досягли жодних підтверджених територіальних здобутків.

• Російські війська розпочали штурм Дементіївки на північ від Харкова, щоб перервати українські наземні лінії комунікацій вздовж траси Т2117 (Дергачі — Козача Лопань)

• Російські війська продовжували штурмувати населені пункти вздовж меж Херсонської області з Миколаївською та Дніпропетровською для відновлення втрачених позицій.

• Рада Федерації РФ схвалила законопроєкт, який зобов'язує Кремль виплачувати ветеранські виплати цивільним особам, причетним до російського вторгнення в Україну.

• Російська окупаційна влада продовжувала висувати умови для анексії Донбасу та півдня України.

• Російське військове командування, яке 7 липня оголосило оперативну паузу, мабуть, визнало необхідність паузи з огляду на стан російських сил на цьому етапі кампанії. Російські війська, які завершили захоплення Сіверськодонецька та Лисичанська, явно потребують відновлення бойової потужності та нарощування можливостей підтримки, в тому числі постачання, перед початком чергової широкомасштабної наступальної операції. Численні повідомлення з різних джерел свідчать, що вони цим займаються. Вони природно й з необхідності припинили зусилля з проведення широкомасштабних наступальних операцій у цьому секторі на час реорганізації, підсилення та поповнення своїх виснажених військ – іншими словами, вони перебувають у оперативній паузі в цьому секторі.

• Усвідомлюючи небезпеку перехоплення українцями ініціативи та переходу до власного наступу, російські війська продовжують проводити більш обмежені наступальні дії на цій ділянці та в інших місцях уздовж лінії фронту. У цих операціях задіяні менші російські сили, ніж ті, які брали участь у атаках на Сіверськодонецьк і Лисичанськ, переслідуючи більш обмежені та локалізовані цілі з меншою рішучістю та бажанням зазнавати втрат порівняно з їхньою поведінкою під час боїв за два міста. Коли російське військове командування визначить, що воно належним чином підготувалося до поновленої великої наступальної операції, воно, найімовірніше, відновить масштабніші наземні наступальні дії з більшою кількістю військ і більшою рішучістю, ніж демонструє зараз. Перехід з оперативної паузи може бути поступовим і важко помітним відразу, як і перехід в неї здавався поступовим. Вміле планування кампанії має на меті досягти саме такого ефекту, щоб переконати ворога, що пауза не передбачається або її нема, або що вона буде надто короткою, щоб бути корисною для ворога, і тим самим переконати ворога, що він не має можливості перехопити ініціативу та перейти до власного контрнаступу. Російське планування кампанії, незважаючи на те, що воно назагал було неадекватним, все ж достатньо добре, щоб продемонструвати цей основний принцип оперативного мистецтва. 

 

09:09 У суботу вранці російські війська обстріляли Кривий Ріг із "Градів". Загинула 41-річна жінка, ще двох людей із осколковими пораненнями шпиталізували, повідомив голова Дніпропетровської обласної військово-цивільної адміністрації Валентин Резніченко.

 

08:54 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін у діяльності підрозділів противника не відзначається. На останньому ворог обстріляв позиції наших військ неподалік Сеньківки та Миколаївки Чернігівської області та населених пунктів Есмань і Олексіївка Сумської області.

На Харківському напрямку окупанти ведуть оборону зайнятих раніше рубежів. Ворог обстрілював із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Явірське, Стара Гнилиця, Українка, Микільське, Базаліївка, Руські Тишки, Черкаські Тишки, П’ятигірське, Прудянка, Чорноглазівка, Кутузівка, Старий Салтів, Шестакове та Рубіжне.

На Слов’янському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли поблизу Дібровного, Богородичного, Адамівки, Карнаухівки та Сулигівки.

На Краматорському напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Григорівки, Верхньокам’янського та Краматорська. Штурмовими діями намагається просунутись в районі населеного пункту Григорівка, бої тривають.

На Бахмутському напрямку ворожі обстріли фіксувалися поблизу Зайцевого, Берестового та Клинового. Завдав авіаудару неподалік Спірного.

Наступальними діями окупанти намагалися встановити контроль над територією Вуглегірської ТЕС та покращити тактичне положення в районі Доломітного. Українські воїни не дали їм цього зробити та відкинули на попередні позиції.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають обапільні обстріли позицій по лінії зіткнення. Ворог завдавав авіаційних ударів в районі населеного пункту Малі Щербаки.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення.

Зберігається подальша загроза завдання ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують успішне вогневе ураження скупчень живої сили, військової техніки російських окупантів та складів з боєприпасами. Ворог має значні втрати.

 

09.07.2022