134-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:08 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зведенні заявив про великий персональний внесок Бориса Джонсона у підтримку України і запевнив, що Велика Британія підтримуватиме українців і далі.

 

#цитата

 

Роль Британії у захисті свободи – справді глобальна. І хоча це відображення позиції британського суспільства, все ж таки лідерство й харизма керівника держави завжди мають особливе значення. І тим більше в такий час – час повномасштабної антиєвропейської війни Росії, яка розпочала наступ на Європу саме з нашої держави. Тож не дивно, що українці відчувають особисту вдячність Борису.

Але все ж не забуваймо, що відносини ми будуємо між державами. Підтримка Великою Британією України не має змінитися, хоч би що відбувалося в лондонських владних колах, – і Борис, і всі наші друзі у Сполученому Королівстві запевнили мене в цьому. 
Зустрівся сьогодні в Києві з представниками Конгресу США – сенаторами Ліндсі Гремом і Річардом Блюменталем. Вони представляють обидві партії, Республіканську й Демократичну, і обидва дуже принципово підтримують Україну. Саме вони стали авторами резолюції, яка закликає Державний департамент визнати Росію державою – спонсором тероризму. Подякував їм за цю активність і сподіваюся, що вона буде доведена до результату. 

 

23:54 "Мантра пана Путіна про «війну до останнього українця» – іще один доказ продуманого російського геноциду", – заявив радник із Офісу Президента Михайло Подоляк, коментуючи четвергову заяву російського президента.

 

23:26 Журнал TIME присвятив свою обкладинку пані президентовій Олені Зеленській. У статті Her Private War" ("Її особиста війна") йдеться про подолання травматичного досвіду, спричиненого війною, зокрема, серед дітей. "Що робити нашим дітям зі страшним досвідом російської агресії? Цих дітей не виховували для війни, не вчили ненавидіти. Таких дітей – тисячі. Допомогти їм зцілитися – це завдання номер один", – прокоментувала президентова. 

 

 

22:45 Росія створила вздовж кордону із Україною та на тимчасово окупованих українських територіях 19 фільтраційних таборів. Про це заявила заступниця очільника місії США при ОБСЄ Кортні Острієн під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні. "За нашою оцінкою, Росія, з допомогою проксі-груп, майже напевно використовує так звані фільтраційні операції для проведення затримання та депортації цивільних українських громадян до Росії", – заявила Острієн. Вона наголосила на тому, що російські офіційні особи почали підготовку до процесу фільтрації на території України ще до 24 лютого. "Російські офіційні особи, вочевидь, створили списки українських цивільних осіб, які вважалися такими, що несуть загрозу контролю Росії над Україною, включаючи будь-кого з проукраїнськими поглядами, як-от політичних діячів та активістів, а також співробітників силових структур, з метою затримання та фільтрації. Наразі виявлено щонайменше 18 місць фільтрації вздовж українсько-російського кордону", – цитує "Укрінформ".

 

22:13 Голова міста Олешки Євген Рищук закликав містян сторонитися скупчень російських солдатів і техніки через посилення активності ЗСУ на херсонському напрямку. "Якщо ви проживаєте поблизу розташування об’єктів, де проживають ворожі солдати РФ або розташовані ворожі ППО, склади з боєприпасами, є скупчення ворожої техніки, наполегливо рекомендую їхати звідти подалі", – поінформував Рищук.

 

21:44 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний зустрівся в Києві із начальником штабу оборони Великої Британії Тоні Радакіном. "Цей візит є потужним сигналом підтримки ЗСУ у боротьбі з російським агресором... Ми дуже плідно попрацювали на пункті управління, обговорили до деталей плани майбутніх операцій. Як військові люди розуміємо ситуацію такою, як вона є, і віддаємо всі сили боротьбі за свободу", – прокоментував Залужний. Радакін заявив, що дводенний візит дав йому змогу краще зрозуміти оперативні перспективи та способи підтримки України.

 

21:17 Президент Росії Владімір Путін заявив про те, що росіяни воюють у півсили і "всерйоз поки що нічого не починали". При тім Путін висловив думку, що війна, схоже, йтиме "до останнього українця". "Все до цього і йде", – сказав він. Нагадаємо, що російське "ще не починали" вже коштувало 36,5 тис життів російським солдатам, згідно з даними Генштабу ЗСУ.

 

20:42 Голова Львівської обласної військово-цивільної адміністрації Максим Козицький висловив сумнів у слушності ідеї з врученням повісток до військових комісаріантів біля церков. "Я вважаю, що коли людина йде до церкви, вона іде перш за все до Бога. Тому для цього, я думаю, є і інші місця, де можна роздавати повістки. Але що стосується торгових центрів, місць відпочинку, блокпостів, це, я думаю, адекватні місця, де людина може отримати повістку для того, щоб вона могла піти воювати або стати на облік", – сказав Козицький у інтерв'ю ZAXID.NET.

 

20:09 Сили спеціальних операцій ЗСУ поділилися подробицями спецоперації з виходом українських сил на острів Зміїний і підняння державного прапора.

 

 

 

"Вночі 7 липня до острова Зміїний на підводних носіях підійшли бойові плавці 73-го морського центру спеціальних операцій імені кошового отамана Антіна Головатого ССО України. За допомогою спеціального обладнання вони обстежили прибережну зону на наявність протичовнових та протидесантних мін. Після встановлення проходу для човнів основної групи вони подали сигнал для продовження операції.

Першими на острів зійшли інженери, які розчищали прохід від мінних загороджень та пасток для решти групи.

Після виходу на плато острову група приступила до виконання завдань: огляду місцевості, фіксації та збору даних про ворожу техніку, озброєння та матеріально-технічні засоби противника, завезені ним на Зміїний.

Під час виконання завдання зведена група встановила українські прапори у різних частинах острову. Також над Зміїним замайорів стяг 73-го центру спеціального призначення ССО України.

В той час, коли наші воїни виконували завдання, російські судна почали маневрування в напрямку Зміїного. Виконавши задачу, зведена група покинула острів. Після цього росіяни нанесли ракетний удар по Зміїному, влучивши у пірс. Група українських воїнів у повному складі неушкодженою повернулася на базу.

Планування та керівництво операції здійснювало командування 73-го окремого морського центру спеціального призначення. Воїни цього центру склали основну частину зведеної групи. Також до безпосередньої участі в операції були залучені інженери 59-ої окремої мотопіхотної бригади, бійці ГУР МО та 801-го окремого загону ВМС України".

 

19:46 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Український Президент висловив прем’єр-міністру щиру подяку за рішучу та безкомпромісну підтримку нашої держави із перших днів повномасштабної російської агресії, а також за лідерство у відстоюванні інтересів України на міжнародній арені. "Усі ми із сумом сприйняли цю новину. Не лише я, а й усе українське суспільство, яке вам дуже симпатизує. Весь мій офіс та всі українці вдячні вам за допомогу. Ми не сумніваємося, що підтримка Великої Британії збережеться, але ваше особисте лідерство й харизма робили її особливою", – сказав Зеленський.

  

19:11 На території Менської громади на Чернігівщині з річки витягнули два російські танки. Усередині виявили п'ятьох загиблих окупантів. Про це повідомляє інтернет-сайт Сусіди.City. "Один ворожий танк Т-72, зі слів очевидців, потонув наприкінці лютого. Всередині виявили тіла двох членів екіпажу. Місце механіка-водія було порожнім. Машина потонула догори гусеницями, тож ті, хто знаходився у башті, на щастя, були приречені на загибель", – прокоментувало Оперативне командування "Північ". Ще один російський танк Т-72 витягли 6 липня. Всередині був повний екіпаж окупантів – троє росіян.

 

 

18:50 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках змін в стані, складі та характері дій підрозділів збройних сил республіки білорусь не відзначено. Зберігається загроза завдання ракетно-бомбових ударів з території цієї країни.

На Сіверському напрямку противник, з метою демонстрації своєї присутності, обстріляв з артилерії райони Вовківки, Кіндратівки та Миропілля Сумської області. Окрім того, завдав авіаударів поблизу Есмані та Миропілля.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує зосереджувати зусилля на утриманні позицій та недопущенні просування підрозділів Сил оборони України вглиб тимчасово зайнятої території. Протягом дня задіяв танки, ствольну та реактивну артилерію для обстрілів населених пунктів Харківської області уздовж лінії зіткнення.

Наші воїни звели нанівець усі потуги ворога просунутись в напрямку Соснівки. Штурм відбито, а окупанти відійшли на раніше зайняті позиції.

На сході нашої країни противник до цього часу намагається встановити повний контроль над територією Луганської області.

На Словʼянському напрямку окупанти знову безуспішно штурмували Богородичне, намагаючись повністю його захопити. Наші воїни жорстко придушили цю чергову спробу.

Ворог здійснює вогневе ураження ствольною та реактивною артилерією районів населених пунктів Сулигівка, Червоне, Нікополь, Новопавлівка, Карнаухівка, Адамівка, Краснопілля, Богородичне, Мазанівка, Дібрівне та Долина. Біля останнього для ударів застосував штурмову та армійську авіацію.

На Краматорському напрямку ворог здійснив невдалі спроби штурмових дій в напрямках Григорівки та Верхньокамʼянського.

Зі ствольної та реактивної артилерії окупанти обстрілювали райони населених пунктів Маяки, Сіверськ, Серебрянка, Григорівка, Верхньокам’янске, Золотарівка та Званівка. Ворожий авіаудар зафіксовано в районі Серебрянки.

На Бахмутському напрямку українські воїни завдали ворогу втрат, коли той намагався покращити тактичне положення неподалік Вершини та Берестового. Противник у паніці відійшов.

Обстрілював із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Виїмка, Іванодарʼївка, Спірне, Берестове, Білогорівка, Покровське, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Клинове, Вершина, Кодема, Майорськ, Нью-Йорк. Застосував армійську авіацію поблизу Шумів. Закріплюється на околицях населеного пункту Спірне.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають обопільні обстріли із ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення.

Літаками штурмової авіації ворог завдав удару поблизу Камʼянського.

На Південнобузькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Підрозділи ворога продовжують утримувати зайняті позиції та наявними засобами ураження обстрілювати позиції підрозділів наших військ.

Заяви міністерства оборони рф про нібито загибель українських воїнів, які виконували зачистку та встановлювали Прапори України на острові Зміїний не відповідають дійсності.

В акваторіях Чорного та Азовського морів противник утримує в готовності до застосування до шести носіїв високоточної зброї. Сумарна кількість крилатих ракет морського базування типу “Калібр” може складати до 40 одиниць.

Ворог продовжує зазнавати значних втрат особового складу, озброєння та військової техніки на території України. Так, за наявною інформацією, командування Центрального військового округу збройних сил російської федерації змушено виводить підрозділи зі складу 35-ї окремої мотострілецької бригади. Натомість намагається залучити невмотивовані підрозділи 74-ї окремої мотострілецької бригади.

Тривають заходи примусової мобілізації особового складу на тимчасово окупованій території Луганської області. Мобілізовані мають слабку підготовку та незадовільне комплектування засобами захисту. На даний час поточний некомплект підрозділів 2-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії збройних сил російської федерації складає близько восьми тисяч осіб.

 

18:04 Президент Володимир Зеленський назвав Бориса Джонсона "справжнім другом України" у своєму коментарі з приводу відставки британського прем'єр-міністра. В коментарі CNN Зеленський висловив упевненість, що політика Сполученого Королівства щодо України після відставки Джонсона не зміниться. Президент сказав, що хоче порозмовляти з Борисом про його справи напряму.

 

17:45 В Україні функціонує зааглом дев'ять ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS) та їхніх аналогів, заявив секретар РНБО Олексій Данілов у коментарі The Wall Street Journal. Данілов сказав, що надходження цих комплексів дозволило точно вражати російські цілі далеко за лінією фронту, котрі раніше були поза досяжністю української зброї.

 

17:04 Українські військовослужбовці під час спецоперації на острові Зміїний, частиною котрої було встановлення синьо-жовтого прапора над островом, підтвердили знищення близько 30 одиниць ворожої техніки і виявили покинуту противником амуніцію, повідомило Головне управління розвідки Міноборони.

 

 

16:40 Посадовці генштабу збройних сил Білорусі відкрито оголосили Польщу пріоритетною ціллю для удару на випадок ескалації конфлікту із країнами євроатлантичного поясу. Заступник начальника генштабу лукашенківської армії Руслан Косигін заявив, що країни НАТО готуються "до ведення воєнних дій на східному напрямі", а "територія Польщі, так само, як і країни Балтії, перетворюється на полігон, на території якого США планують розв'язати в Європі ще один кривавий конфлікт проти Російської Федерації та її союзників". Косигін повторив пропаґандистську тезу Кремля про те, начебто Польща прагне анексувати сусідські території – "ініціювати повернення так званих споконвічно польських земель, під якими маються на увазі західні регіони України та Білорусі", цитує "БЄЛТА".

 

16:16 Росія обстріляла центр Краматорська із ракет. Внаслідок російського удару одна людина загинула, шестеро поранено, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. Від удару постраждало шість будівель, у тому числі готель і багатоповерхівка. Кириленко певен, що це усвідомлена атака ворога на цивільних. "Так триватиме, допоки ми їх не виженемо геть. Прошу всіх: евакуюйтесь! Евакуація – це тимчасово, а зберегти життя треба просто зараз!" – закликав голова адміністрації.

 

 

15:55 Росія найближчим часом буде зайнята встановленням контролю над позосталою частиною Луганської області, котру вона ще не захопила. А після цього вона може спробувати наступати на запорізькому напрямку. Про це заявила на брифінґу заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "Найскладніша ситуація на сьогодні склалася на Слов'янському, Краматорському та Бахмутському напрямках. Ворог намагається вийти на рубежі Донецької області", – також заявила Маляр. Розвідка не виключає, що окупанти спробують наступати на запорізькому напрямку. Також не виключені наступальні дії противника в бік Великої Новоселівки та Покровська з метою оточення українських підрозділів, передає УНІАН.

 

15:26 Народний депутат-зрадник Олексій Ковальов організовував вивезення солі й зерна із Херсонщини до Росії. Про це повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова. "На початку окупації він поїхав на Херсонщину нібито працювати з виборцями та захищати від мародерів свій бізнес, яким не може займатися під час парламентської діяльності. Маємо свідчення, що народний обранець при цьому організовував вивезення солі й зерна до РФ",– поінформувала генпрокурор. Венедіктова розповіла, що Ковальов поповнив уже досить "широкі ряди" тих, кого українські правоохоронні органи притягують до відповідальності за зраду, пособництво агресору та колабораційну діяльність. "Служать ворогам вони по-різному. Хтось "здає" українських патріотів, активістів, правоохоронців та учасників бойових дій, хтось бере участь в їх "зачистках", хтось допомагає розміщувати військову техніку РФ, хтось міняє прапори на органах влади, хтось постачає окупантів пальним та харчами, багато хто задовольняє свої владні амбіції", – зауважила Венедіктова.

 

15:01 Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра заявила, що наразі не існує належного механізму отримання репарацій на користь України із Росії, і світова спільнота шукає формулу конфіскацій. Мудра розповіла на брифінґу, що Мін'юст подав першу частину позову до Європейського суду з прав людини за грубі порушення Росією конвенції з прав людини – проте Росія заявила про вихід із Ради Європи. Офіційний Київ позивається до Міжнародного суду ООН щодо порушення конвенції із протидії геноциду – але Москва має вето на будь-яке рішення Ради безпеки ООН. "Для стягнення приватних коштів у деяких країнах мають бути внесені зміни до законодавства, а у деяких навіть має бути змінена конституція. Ми маємо знайти правильну формулу для того, щоб такі активи можна було конфісковувати", – сказала Мудра, наголосивши на тому, що основною запорукою є наявність належної волі. Ірина Мудра також додала, що конфіскованих російських коштів не вистачить для відбудови України, повідомляє УНІАН

 

14:44 Станом на 1 липня міжнародні резерви України становили 22,76 млрд доларів. Це на 9% менше за показник на початок червня, повідомила пресова служба Національного банку України.

 

14:39 Борис Джонсон оголосив, що вирішив піти з посад лідера Консервативної партії та прем'єр-міністра Великобританії. Він виконуватиме обов'язки голови партії й уряду, доки не оберуть нового. У своїй промові з дверей Даунінґ-стріт, 10 він окремо звернувся і до українського народу та запевнив, що Британія продовжить підтримувати його за будь-яких обставин та виконає всі свої обіцянки.

 

13:26 Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв доручив Національній нафтогазовій компанії налагодити транспортування нафти в обхід Росії. На нараді з урядовцями він заявив, що диверсифікація транспортувань є важливим завданням, а "пріоритетним напрямком є Транскаспійський маршрут". Заява Токаєва пролунала на тлі рішення російського суду на 30 днів зупинити роботу "Каспійського трубопровідного консорціуму", на котрий припадає 80% експортованої Казахстаном нафти, в тому числі з родовища Тенгіз. Минулого місяця Росія зупиняла відвантаження казахстанської нафти через термінал Новоросійського порту начебто через розмінування від мін часів Другої світової війни.

 

13:00 Міністерство культури та інформаційної політики України із Міністерством цифрової трансформації України запустили в додатку "Дія" опитування щодо долі зображення на щиті Батьківщини-матері в Києві. Серед запропонованих варіантів – залишити, як є; зняти герб СРСР; або ж замінити його на тризуб. Міністр діджитлізації Федоров повдоімив, що опитування триватиме два тижні. 

 

 

12:34 Міністерство закордонних справ України назвало неприпустимим звільнення із турецького порту російського судна "Жібек Жоли" із краденим українським зерном і викликало посла Туреччини. "Кричущим випадком стало російське судно "Жібек Жоли", яке намагалося перевезти вкрадене зерно з окупованого Бердянська до турецького порту Карасу. Завдяки оперативному втручанню відповідних органів влади України це судно не змогло розвантажити крадене і було затримане. До турецької сторони було направлено запит на арешт судна і вантажу. Водночас, ігноруючи звернення української сторони, ввечері 6 липня судно було відпущене. Українська сторона з глибоким розчаруванням сприйняла зазначену інформацію і звертається до турецької сторони з наполегливим проханням провести розслідування зазначеної ситуації і надати вичерпну відповідь на запити відповідних органів влади України, а також усіма засобами запобігти подібними випадкам у майбутньому", – йдеться у коментарі МЗС.

 

12:18 Культурні діячі, письменники та видавці вимагають від Президента України Володимира Зеленського підписати ухвалені парламентом закони про заборону російських книжок. Звернення підписали Оксана Забужко, Ірма Вітовська-Ванца, Андрій Курков, Сергій Жадан, Іван Малкович, Мар’яна Савка, Володимир В’ятрович, Ігор Козловський, Валерій Пекар та інші. Закон №6287 “Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження” передбачає підтримку книгарень, що продають книжки українською мовою, а також державні сертифікати на купівлю книг для дітей. Закон №7459 “Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України” забороняє імпорт видавничої продукції з Росії та Білорусі, видання і продаж книг авторства громадян РФ, сприяє виданню книг українською мовою та перекладам на українську творів світової літератури, запроваджує механізми захисту від російської пропаганди. Закони надійшли на підпис президенту 20 червня, 15-денний строк, упродовж якого Конституція дає президенту можливість повернути закон із зауваженнями чи вето, вже минув.

 

11:55 Вночі Росія обстріляла Харківщину. Дві ракети вдарили поруч зі школою-інтернатом для дітей із вадами зору в Немишлянському районі, повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. Він поінформував, що ворог обстрілював поселення Чугуївського, Ізюмського, Харківського та Богодухівського районів. "Окупанти продовжують цілеспрямовано руйнувати цивільні об'єкти Харківщини, будинки людей, господарчі споруди. Через обстріли горять лісосмуги, поля з урожаєм аграріїв, знищуються запаси сіна. У селі Калинове Золочівської ОТГ окупанти зруйнували ферму з вирощування равликів, сталася масштабна пожежа", – розповів він.

 

11:23 У Харкові затримали колишнього працівника фельд’єгерської служби, якого завербувала ФСБ для отримання інформації про місцезнаходження українських військовиків. Про це повідомив у Facebook начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов. З його слів, затриманий працював у фельд’єгерській службі в Харкові до 2011 року і мав доступ до держтаємниці, потім працював інструктором зі стрільби. Під час обшуку у зловмисника виявили зброю, модифіковані патрони, радіостанції. На комп'ютері виявили листування, де фігурант надавав дані про місця дислокації наших військовиків.

 

11:02 Президенти Польщі та Литви Анджей Дуда і Ґітанас Наусєда у четвер зустрінуться на Сувальському перешийку. Лідери держав відвідають командний пункт багатонаціональної дивізії "Північний Схід", повідомив Kurier Suwalski. Президентів супроводжуватимуть міністри оборони Маріуш Блащак і Арвідас Анушаускас.

 

10:41 Литовська влада не погодиться на встановлення зелених коридорів для транзиту вантажів до Калінінградської області РФ через свою територію, заявила радник президента балтійської республіки Аста Скайсгіріте.

 

10:39 В окупованому Скадовську на Херсонщині пролунали вибухи. Цю інформацію "Суспільному" повідомив голова Скадовської міської ради Олександр Яковлєв. З його слів, унаслідок вибухів є загиблі.

 

10:33 У Переяславі на Київщині знесли монумент відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією, повідомили у Київській ОВА. Пам’ятник демонтовано за рішенням громади та органу місцевого самоврядування.

 

 

10:12 Бійці спеціального підрозділу "Зґард" встановили на острові Зміїний український прапор:

 

"Зміїний завжди був Українським і завжди буде. І ніяка тимчасова окупація цього не змінить!

Наш батальйон був першим, хто відвідав острів Зміїний після звільнення. Це було ризиковано, але тепер на острові майорить наш прапор"

 

 

09:20 ВВС News Україна публікує мапу 11 ударів Збройних Сил по складах боєкомплектів російських військ на окупованих територіях (з 28 червня до 6 липня)

 

09:09 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 36 650 (+150) осіб,

танків – 1602 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 3797 (+8) од.,

артилерійських систем – 815 (+3) од.,

РСЗВ 247 (+0) од.,

засобів ППО – 107 (+2) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 187 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 667 (+3) од.,

автомобільної техніки – 2665 (+17) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 66 (+1) од.,

крилатих ракет – 155 (+2) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

46,9% танків (з них 0,7% за минулий тиждень),

21,9% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

44,4% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

26,5% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

22,2% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

21,0% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

08:47 На світанку двома ракетами ворог атакував один із районів Одещини (уражено два сільгоспангари, знищено 35 т зерна, за попередньою інформацією жертв нема) та вогневою атакою теж двох ракет суттєво пошкодив причал острова Зміїного, повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.

 

08:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 6 липня вздовж лінії донецького фронту тривав потужний обстріл, але Росія не просувалася. Російські підрозділи, які брали участь у захопленнях минулого тижня, тепер, ймовірно, відновлюються.

• 5 липня запропонований урядом Росії закон про «спецекономічні заходи» пройшов перше читання в думі. Ймовірно, закон буде прийнятий і надасть владі спеціальні повноваження щодо трудових відносин, відновлення роботи мобілізаційних інструментів та вивільнення активів із державних резервів.

Ймовірно, це законодавство є спробою Кремля запровадити економічні заходи для підтримки «спеціальної військової операції» без офіційного оголошення державної мобілізації, яка залишається політично чутливою. Це також дозволяє Росії уникнути визнання того, що вона бере участь у війні або її неспроможності подолати українську армію, яку переважала чисельністю та озброєнням.

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках змін в стані та діяльності підрозділів збройних сил республіки білорусь не відзначено.

На Сіверському напрямку ознак створення наступального угруповання противника не виявлено. З метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони ворог утримує окремі підрозділи Західного військового округу у прикордонних районах Брянської та Курської областей.

Противник здійснював артилерійські обстріли та завдавав авіаційних ударів вертольотами армійської авіації в районах населених пунктів Вовківка, Миропілля, Кіндратівка та Есмань Сумської області.

На Харківському напрямку ворог зосереджує зусилля на утримані зайнятих рубежів, на окремих ділянках лінії зіткнення намагається вести штурмові дії. Здійснював вогневий вплив із артилерії в районах населених пунктів Слатине, Мала Данилівка, Руські Тишки, Веселе, Кутузівка, Пришиб та Гусарівка. Неподалік Шестакового окупанти дистанційно замінували автомобільні шляхи.

На Слов’янському напрямку противник намагається вести штурмові дії. Обстріляв із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Долина, Курулька, Мазанівка, Богородичне, Адамівка та Чепіль.

Противник намагається подолати спротив наших військ та встановити повний контроль над Луганською областю. Переміщує підрозділи.

На Краматорському напрямку ворог обстріляв із ствольної та реактивної артилерії райони Кривої Луки, Кузьминівки та Григорівки. Намагаючись порушити роботу системи управління та зв’язку Сил оборони ворог активно застосовує комплекси радіоелектронної боротьби.

На Бахмутському напрямку окупанти обстріляли зі ствольної артилерії райони Івано-Дар’ївки, Семигір’я та Вуглегірської ТЕС. Завдали авіаційного удару неподалік Спірного.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснює систематичний вогневий вплив по позиціях підрозділів Сил оборони з метою сковування їх дій.

На Південнобузькому напрямку противник зосередив зусилля недопущенні просування підрозділів Сил оборони України. Вів обстріли із мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Лимани, Посад-Покровське, Прибузьке, Мирне, Котляреве та Благодатне.

У районі Добрянки наші воїни майже повністю знищили диверсійно-розвідувальну групу противника та успішно відбили ворожий штурм ворога, що послідував за цим.

В акваторії Чорного та Азовського морів противник утримує у готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах інфраструктури на території України чотири носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Наші ракетно-артилерійські та авіаційні підрозділи на визначених напрямках продовжують бити по опорних пунктах, місцях зосередження та складах противника.

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

6 липня в Україні вперше за 133 дні війни не було заявлених або оцінених російських територіальних здобутків, міністерство оборони Росії не заявляло про нові окуповані території з 3 липня, підтверджуючи оцінку того, що російські сили проводять оперативну паузу, продовжуючи брати участь у обмежених наземних атаках, щоб створити умови для значніших наступальних операцій.

• Кремль продовжує готуватися до тривалої війни, створюючи умови для криптомобілізації економіки та багато в чому ініціюючи операційну паузу в Україні.

• Російські війська вели наступальні дії на північний захід і схід від Слов'янська.

• Російські війська продовжували спроби просуватися на захід у напрямку Сіверська від межі Луганської та Донецької областей.

• Російські війська продовжували спроби наступу на Бахмут з ​​півдня.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північ від Харкова.

• Російські війська провели невдалий наземний штурм на північному заході Херсонської області.

• Можливо, українські війська створюють умови для контрнаступу на місто Херсон.

• Російські війська можуть формувати нову військову частину в Муліно Нижегородської області.

07.07.2022