130-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:26 Росіяни завдали масованого обстрілу по Слов'янську із ракетних систем залпового вогню. Як повідомив голова військово-цивільної адміністрації Слов'янська Вадим Лях, унаслідок атаки шестеро людей загинуло, а 15 зазнали поранень. "Постраждали різні мікрорайони: Артема, Залізничний, Північний, Машмет, М'ясокомбінат... Руйнування в житловому секторі та на комунальних підприємствах – КАТП, тролейбусному управлінні, фільтрувальній станції", - повідомив голова адміністрації.

 

20:08 Сили спеціальних операцій України повідомили про знищення залізничного моста в окупованому селі Любимівка між Мелітополем і Токмаком. Цією гілкою росіяни переганяли склади зі зброєю та військовою технікою на фронт. ССО також поінформували, що 2 липня під Мелітополем завдяки партизанам “випадково” зійшов із рейок бронепоїзд із боєприпасами.

 

19:20 Українські війська вийшли з Лисичанська, повідомив Генеральний штаб ЗСУ:

Після важких боїв за Лисичанськ Сили оборони України були змушені відійти із займаних позицій і рубежів.

В умовах кратної переваги російських окупаційних військ в артилерії, авіації, реактивних системах залпового вогню, боєприпасах та особовому складі продовження оборони міста призвело б до фатальних наслідків. Задля збереження життя українських захисників було прийнято рішення про відхід.

Ми продовжуємо боротьбу. На жаль, для успіху недостатньо сталевої волі та патріотизму – потрібні матеріально-технічні ресурси.

Оборонці Луганщини та інших регіонів нашої країни героїчно виконують свій громадянський і військовий обовʼязки.

Ми повернемося і неодмінно переможемо!

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує завдавати ракетних ударів по цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в положенні і характері діяльності збройних сил республіки білорусь не відзначається.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв із артилерії та мінометів райони прикордонних населених пунктів Бачівськ та Вовківка Сумської області.

На Харківському напрямку основні зусилля окупанти зосереджують на недопущенні просування наших військ у напрямку державного кордону. Противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Золочів, Хрестище, Малинівка, Черкаська Лозова та Чепіль.

На Слов’янському напрямку ворог обстріляв з артилерії території неподалік Долини, Курульки, Богородичного, Адамівки та Гусарівки. Українські підрозділи відбили штурм у напрямку Пасіка – Долина.

На Краматорському напрямку противник форсував річку Сіверський Донець, намагається розвинути успіх та оволодіти Білогорівкою. Продовжує вогневий вплив на підрозділи наших військ з метою сковування їх дій. Артилерійські обстріли зафіксовано поблизу Григорівки та Білогорівки.

На Лисичанському напрямку ворог здійснює обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Золотарівка і Верхньокам’янка. Вів штурмові дії у напрямку Золотарівки та взяв під контроль населений пункт.

На Бахмутському напрямку окупанти обстрілюють з артилерії райони Соледара, Покровського, Бахмута та Клинового.

Наступальні дії у напрямку Ниркове – Берестове українські воїни успішно відбили. Також ворог безуспішно намагався провести розвідку боєм у напрямку Василівка – Берестове. Вів штурмові дії на напрямках Вовчоярівка – Спірне та Миколаївка – Спірне. Зазнав значних втрат та відійшов.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою сковування дій наших підрозділів противник здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Піски, Новомихайлівка, Времівка, Гуляйполе, Чарівне. Завдав авіаударів неподалік Кам’янки, Авдіївки та Шевченко.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на недопущенні просування підрозділів Сил оборони на ймовірних напрямках наступу. Вживає заходів з логістичного забезпечення військ та удосконалює інженерне обладнання позицій.

Агресор продовжує завдавати ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на Миколаївському напрямку з метою зниження наступальних спроможностей наших військ.

 

15:16 У багатоповерхівку в російському місті Бєлгород влучила частина ракети російського ЗРПК "Панцир". Фотографія ракети, котра застрягла у конструкціях будинку, була опублікована на Telegram-каналі "Жесть Бєлгород". Україна не має на озброєнні "Панцира", наголосили український військовий експерт Олег Жданов та розслідувачі Conflict Intelligence Team.

 

14:02 Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу доповів Владіміру Путіну про повну окупацію Луганської області.

 

12:41 Розпорядник Адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко визнав залученість білоруської армії до так званої "воєнної спецоперації" Росії в Україні. "Ті, хто нам дорікає, невже ви не знали, що у нас щонайбільш тісний союз із Російською Федерацією? Ми будуємо єдину, потужну, незалежну державу – союзну державу, де в союзі два незалежні народи. І невже вони не знали, що у нас створено вже давно у союзі Білорусі та Росії єдине угруповання збройних сил? Фактично, єдину армію. Ви ж це все знали, то чому нам сьогодні дорікаєте? Ми були й будемо разом із братньою Росією. Наша участь у "спецоперації" визначена мною давно", – заявив Лукашенко, згідно з повідомленням "Белта".

 

11:36 Росіяни обстріляли Харків. Як повідомив голова Харківської обласної військово-цивільної адміністрації, ракетним ударом знищено об’єкт критичної інфраструктури у Київському районі. Унаслідок вибуху постраждало домогосподарство в Новобаварському районі; у навчальному закладі поруч від удару вибило вікна. Власницю будинку шпиталізували з травмами середньої тяжкості.

 

11:07 Уночі в Курській області чули вибухи. Губернатор регіону Роман Старовойт повідомив, що звуки були спричинені роботою ППО. Він стверджує, що в небі вдалося збити два українські безпілотні апарати "Стриж".

 

10:33 У російському Бєлгороді пролунала серія вибухів. Губернатор Вячєслав Ґладков повідомив, що внаслідок детонації загинуло троє людей, а постраждало четверо. П'ять приватних будинків зруйновано, а 39 пошкоджено. Також Ґладков стверджує, що одинадцять багатоповерхівок зазнали часткової руйнації. Перед тим Ґладков інформував, що в небі над регіоном працювала система ППО.

 

10:11 Росіяни обстріляли базу відпочинку в Білгород-Дністровському районі на Одещині – влучили у господарчу будівлю. Удар здійснили ракетою Х-31, котру випустив винищувач Су-30. "Значних руйнувань та загорянь не виникло, загиблих та постраждалих немає", – прокоментували в Оперативному командуванні "Південь".

 

09:52 Росіяни закріплюються в районі Лисичанська, місто у вогні, підтвердив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай: "Окупанти кинули на Лисичанськ, напевно, усі сили. Атакували місто із незрозуміло жорстокою тактикою. Так, якщо в Сіверськодонецьку за місяць вуличних боїв залишилися вцілілі будинки й адмінбудівлі, то в Лисичанську впродовж короткого проміжку часу ті самі адмінбудівлі знищені вщент. Багато і росіян, і зброї, що вони застосовують. І це незважаючи на знищення декількох складів із ворожими боєприпасами. Зазнають значних втрат, але вперто просуваються. Вони закріплюються в місті, а також у Верньокам’янці, й продовжують знищувати населені пункти".

 

09:42 Сьогодні вночі Збройні Сили України вивели з ладу одну з чотирьох військових баз росіян у Мелітополі, повідомив  міський голова Іван Федоров: "Завдали більше 30 ударів виключно по російській військовій базі. Також вчора завдяки силам спротиву рашистський бронепоїзд з боєприпасами зійшов із рейок. Наразі окупанти намагаються зробити провокації про те, що був обстріл мирних районів, постраждало мирне населення, зруйновано міську інфраструктуру. Цього не  було! ЗСУ роблять усе задля того, щоб повернути мирне життя й українську державність в Мелітополь. Все, що можуть зробити окупанти – тікати з нашого міста".

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Поставлені Росією офіційні особи заявили, що проведуть референдум щодо приєднання Херсонської області до Російської Федерації до осені 2022 року. Росія, ймовірно, налаштована на псевдоконституційне голосування, намагаючись "узаконити" свій контроль над регіоном.

28 червня 2022 року обраного міського голову Херсона Ігоря Колихаєва затримали, ймовірно, як спробу придушити опозицію окупації. Проте на окупованих територіях триває широкомасштабний збройний і мирний опір.

Херсонщина – це область, яка з лютого найбільше потрапила під нову російську окупацію. Пошук конституційного розв’язання проблеми окупації, ймовірно, є пріоритетним завданням політики для Росії. З великою ймовірністю вона буде готова сфальсифікувати голосування, щоб досягти прийнятного результату.

 

09:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська увійшли в Лисичанськ і за минулу добу просунулися в межах міста.

• Російські війська ведуть наступальні дії на південний захід від Лисичанська, щоб, ймовірно, просунутися на захід у бік Сіверська та завершити захоплення всієї Луганської області.

• Російські війська продовжували безуспішні наземні штурми на північ від Слов'янська.

• Російські сили здійснили обмежені атаки на південний захід від Донецька, але не досягли жодних підтверджених успіхів.

• Українські війська, ймовірно, планують загрожувати російським наземним лініям комунікацій по всій Харківській області, використовуючи озброєння із Заходу.

• Українські контратаки та партизанська активність продовжують змушувати російські війська оборонятися на південному напрямку.

• Маріонеткове керівництво може встановлювати умови для прямої анексії маріонеткових республік Російською Федерацією

 

08:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 35 970 (+100) осіб,

танків – 1584 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 3744 (+7) од.,

артилерійських систем – 801 (+1) од.,

РСЗВ 246 (+0) од.,

засобів ППО – 105 (+0) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 187 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 654 (+1) од.,

автомобільної техніки – 2618 (+4) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 64 (+3) од.,

крилатих ракет – 144 (+1) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Краматорському та Бахмутському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

46,4% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

21,6% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

43,4% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

26,0% артилерійських систем (з них 1,0% за минулий тиждень),

22,1% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

17,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

21,0% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. За наявною інформацією, з 1 липня 2022 року розпочато ротацію підрозділів збройних сил республіки білорусь у Брестській області. Посилюється система протиповітряної оборони за рахунок підрозділів Східного військового округу збройних сил російської федерації.

На Сіверському напрямку противник продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. Крім того, ворог обстріляв з території російської федерації позиції Сил оборони та цивільну інфраструктуру поблизу Бачівська та Вовківки Сумської області.

На Харківському напрямку ворог веде оборону зайнятих раніше позицій. Обстрілював із артилерії райони населених пунктів Руська Лозова, Перемога, Верхній Салтів, Замулівка, Волобуївка, Мілова, Протопопівка, Питомник, Прудянка та Норцівка.

Ворожий штурм неподалік Прудянки наші воїни успішно відбили. Противник завдав авіаудару неподалік Мосьпанового та Гракового.

На Слов’янському напрямку окупанти обороняються. Обстріляли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Дібровне, Мазанівка, Краснопілля, Суха Кам’янка, Вірнопілля і Маяки. Неодноразово безуспішно намагалися вести штурмові дії неподалік Мазанівки. Отримали відсіч та відійшли. Ворог застосовує комплекси радіоелектронної боротьби.

На Донецькому напрямку основні зусилля окупанти зосереджують на закріпленні на позиціях в районі міста Лисичанськ та Верхньокам’янки. Вели наступальні дії поблизу Білогорівки, успіху не мали, змушені відійти.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли неподалік Новолуганського і Травневого. Завдав авіаудару поблизу Покровського. Намагається вести наступ в районі населеного пункту Спірне, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював наші позиції в районах населених пунктів Піски, Невельське, Новомихайлівка, Новоданилівка, Полтавка, Білогір’я, Ольгівське та Кам’янське. Штурмовими діями ворог намагається покращити тактичне положення в районі населеного пункту Спартак.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на недопущенні просування підрозділів Сил оборони на ймовірних напрямках наступу. Здійснював систематичні обстріли зі ствольної та реактивної артилерії. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Іванівка.

Російські окупанти завдають систематичних ракетних ударів на Миколаївському напрямку.

У північно-західній частині Чорного моря корабельне угруповання чорноморського флоту продовжує виконувати завдання з блокування морських комунікацій України та ведення розвідки. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Авіація Повітряних Сил Збройних Сил України працювала фактично на всіх напрямках бойових дій – у Миколаївській, Запорізькій, Харківській, Донецькій та Луганській областях. Здійснила майже півтора десятка групових вильотів. Знищено близько двадцяти одиниць ворожої техніки та два польових склади боєприпасів. Наші підрозділи продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань. Загальні втрати противника уточнюються.

 

03.07.2022