123-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:46 Президент України Володимир Зеленський заявив про те, що Білорусь втягують у війну. "Окремо хочу звернутися до громадян Білорусі – і до людей цивільних, і в погонах. Вас втягують у війну. І навіть [втягують] активніше, ніж це було в лютому та у весняні місяці. У Кремлі за вас уже все вирішили. Ваші життя для них нічого не вартують. Але ви не є рабами і не є гарматним м'ясом, ви не повинні помирати... Ваші життя належать лише вам, а не комусь у Кремлі", – заявив Президент. До білорусів Зеленський звертався російською мовою.

 

21:33 Вояки із 79-ої окремої десантно-штурмової бригади збили російський вертоліт Ка-52 "Алігатор". Гелікоптер упав після влучання стареньким комплексом "Ігла".

 

20:55 Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що умовою повернення цивілізованого світу до діалогу з Росією має бути демілітаризація щонайменше європейської частини РФ.

 

#цитата

 

російські терористи вчинили чергові воєнні злочини – обстріляли ракетами низку мирних українських міст. Підлість цих атак в тому, що вони здійснюються або з глибини території рф, або з території Білорусі чи акваторій Каспійського та Чорного морів.
Це стратегічний виклик для безпеки усієї Європи. Швидка відповідь на цей виклик має складатися з двох частин.
Перша – це посилення санкцій. Щоб рф не могла виготовляти і підтримувати у робочому стані високотехнологічну зброю, яка зараз містить безліч комплектуючих, що постачаються компаніями з країн НАТО.
Друга – це якнайшвидше розгортання ефективної системи ППО/ПРО в Україні. Це додаткові 500-1000 км безпеки для кожного європейського міста. Це дуже наочний і логічний крок, який має бути закріплений у стратегії Північноатлантичного альянсу.
Довгострокова відповідь так само очевидна – умовою діалогу про відновлення стосунків цивілізованого світу з росією має стати демілітаризація як мінімум європейської частини держави-терориста. Глибина та параметри демілітаризації мають бути визначені фахівцями.

 

Олексій Резніков

 

20:02 Інтриґуюче повідомлення від оперативного командування "Південь": "На Зміїному продовжувались активні дії військової операції із задіянням різнорідних сил і видів озброєння. Результати уточнюються".

 

19:20 Владімір Путін уперше з часу вторгнення Росії до України запланував вибратися за кордон – наступного тижня президент РФ відвідає Таджикистан і Туркменістан, повідомляють у російських пропагандистських медіях. 

 

18:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках, на території республіки білорусь, відзначається підготовка окремими підрозділами збройних сил російської федерації диверсійно-розвідувальних груп для їх подальших дій на території України.

На Сіверському напрямку з метою демонстрації присутності та сковування дій Сил оборони ворог утримує в прикордонних районах Брянської та Курської областей окремі підрозділи військ Західного військового округу. Обстріляв цивільну та військову інфраструктуру неподалік Хрінівки та Янжулівки.

На Харківському напрямку ворог обстрілював із танків та артилерії різних калібрів райони населених пунктів Руські Тишки, Чепіль, Чугуїв, Золочів, Мосьпанове. Завдав авіаударів неподалік Явірського, Дементіївки і Замулівки. Штурмовими діями намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Дементіївка, успіху не мав.

На Слов’янському напрямку обстрілювали райони населених пунктів Нова Дмитрівка, Дібрівне, Вірнопілля, Велика Комишуваха, Долина та Рідне. Наші воїни успішно відбили ворожі штурми в районах Долини, Курульки та Мазанівки.

На Донецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, намагається блокувати місто Лисичанськ з південного напрямку. Обстріляв цивільну та військову інфраструктуру в районах Лисичанська, Верхньокам’янки та Лоскутівки. Завдав авіаудару неподалік Вовчоярівки. Для підтримки наступальних дій ворог посилив угруповання артилерії.

На Краматорському напрямку активних бойових бій окупанти не вели, обстріляли з артилерії район населеного пункту Маяки.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли наших позицій із мінометів, ствольної та реактивної артилерії поблизу Миколаївки, Берестового, Покровського, Кодеми і Нью-Йорка.

Українські воїни завдали ворогу значних втрат в районі населеного пункту Павлівка. Після невдалого штурму окупанти відійшли.

На Авдіївському, Курахівському та Запорізькому напрямках противник здійснював обстріли позицій наших військ із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Водяне, Піски, Мар’їнка, Пречистівка, Гуляйпільське та Білогір’я. Завдавав ракетно-артилерійських ударів по цивільній інфраструктурі населених пунктів в тилових районах сил оборони.

На Південнобузькому напрямку окупанти обстрілювали цивільну інфраструктуру із ствольної та реактивної артилерії в районах Осокорівки, Трудолюбівки, Добрянки, Ганнівки, Зорі, Благодатного та Луча. Завдав ракетних ударів по інфраструктурі міста Миколаєва.

За підтримки армійської авіації ворог намагався відновити контроль над населеним пунктом Потьомкіне, успіху не мав, відійшов.

Триває блокада північно-західної частини акваторії Чорного моря.

На тимчасово захоплених територіях окупаційна влада продовжує проводити так звані “фільтраційні” заходи стосовно місцевих жителів. На блокпостах посилено контррозвідувальні заходи.

Сили оборони України завдають ворогу втрат на всіх напрямках. Тому загарбники у будь-який спосіб намагаються уникнути бойових дій. У звʼязку з відмовою повертатися на територію України значної частини окупантів, яких було відведено для відновлення боєздатності, командування окремих підрозділів заборонило будь-які відпустки особовому складу.

 

18:00 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і президент Франції Емманюель Макрон заявили, що спостерігають "наближення вирішального моменту для конфлікту (російської війни в Україні, – ред.)" і що "існує можливість переломити ситуацію на війні". Про це йшлося під час їхньої зустрічі на марґінесі саміту G7 у Баварії, повідомив офіс Джонсона. Політики наголосили на необхідності підтримувати Україну "для зміцнення її позиції як на війні, так і на майбутніх переговорах". При тім Джонсон сказав Макронові, що "спроби врегулювати конфлікт зараз виллються лише у тривалу нестабільність".

 

17:33 Російські війська накопичують сили на Слов’янському напрямку і спробують повторити сценарії Маріуполя та Сіверськодонецька, заявив в етері національного телемаратону начальник Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко. "Спостерігаємо накопичення живої сили, важкої броньованої техніки й артилерії на Слов’янському напрямку. Ворог застосовує свою тактику і намагається посунутися ближче до лінії нашої оборони для того, щоб окрім ракет, літаків, які вони системно використовують на Донеччині, використовувати ствольну артилерію для обстрілів міста. Тактику росіяни не змінюють, ми бачили, що відбувалося в рідному Маріуполі та в Сіверськодонецьку, тому зі Слов’янськом готуємося до будь-якого сценарію. Але те, що ми зробили на Донеччині, воно з тактичної точки зору та нашої оборонної стратегії робить усе можливе, щоб не дати ворогові використати таку тактику, але він все одно буде її застосовувати. Ми готові і будемо стояти стільки, скільки потрібно", – сказав Кириленко.

 

17:10 Триденний саміт G7 офіційно розпочався у неділю, 26 червня, у п'ятизірковому готелі Schloss Elmau на півдні німецької федеральної землі Баварія. Відкрили захід канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент США Джо Байден. Американський президент заявив, що країни G7 та НАТО повинні "триматися разом" перед обличчям російської агресії. Байден привітав рішення Німеччини збільшити військові витрати, зокрема виділення 100 мільярдів євро на модернізацію збройних сил. "Це зміцнить довгострокову позицію стримування та оборони Альянсу", – вважають у Білому домі. На зустрічі мають намір обговорити пропозиції щодо посилення тиску на Росію та розширення підтримки України. Серед інших питань – клімат, глобальна економічна ситуація, міжнародне партнерство в інфраструктурі та інвестиціях. Президент України Володимир Зеленський має звернутись до учасників саміту за допомогою відеозв'язку, передає DW.

 

 

16:37 Лише Росія є відповідальною за глобальну продовольчу кризу, заявив президент Європейської ради Шарль Мішель перед початком саміту "Великої сімки" у баварському замку Ельбау. Мішель засудив "голодні ігри" Кремля і зазначив, що Кремль "використовує їжу як безшумну зброю війни". "Війна в Україні триває вже п'ятий місяць, не дає зерну виходити з портів країни і робить продовольство дорожчим по всьому світу. Час спливає, і ЄС працює над альтернативами [експорту] української сільськогосподарської продукції", – сказав Мішель, згідно з повідомленням "Німецької хвилі".

 

16:05 Недільний обстріл Києва здійснювався із району Каспія, заявив в етері національного телемаратону речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. “Стратегічні бомбардувальники Ту-95 і Ту-160, якими завдали удару по Київщині сьогодні, – це ті бомбардувальники, які в районі Каспійського моря, Астрахані, вони звідти злітають. На озброєнні у них основні ракети, які вони звідти по нас запускають, Х101. Вона може летіти на відстань до 5,5 тис. км. Тобто бомбардувальникам залітати до нас абсолютно необов’язково – їм треба просто злетіти, вийти на бойовий курс і випустити ракети. Таких ракет було випущено від чотирьох до шести сьогодні. Власне, наша ППО спрацювала, частину ракет збито. Є підтвердження про одну, уламки іншої шукають”, – сказав Ігнат. З його слів, цей тип ракет є одним із найдорожчих на озброєнні російської армії.

 

15:42 На Херсонщині спалили автомобіль колаборантки, начальниці управління освіти окупаційної адміністрації міста Каховка Ірини Махньової. Зрадниці в машині не було – вона вціліла. Інформацію про підпал підтверджують радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань, а також пропаґандистські медії.

 

15:16 Посол США в Україні Бріджит Брінк висловила обурення ракетними ударами Росії по житловому будинку та дитячому садку в центрі Києва. "Оскільки Кремль продовжує здійснювати невибіркові напади на цивільних України, Сполучені Штати та наші партнери будуть робити усе можливе для притягнення до відповідальності винних у звірствах", – ідеться у коментарі амбасадорки. Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс обурена, що росіяни гатили по житловому масиву в Києві, де немає військових об'єктів. "Убивча нікчемність", – оцінила Сіммонс.

 

14:43 Країни "Великої сімки" оголосять заборону на імпорт російського золота під час саміту у Баварії, повідомив президент США Джо Байден у Twitter. З його слів, торгівля золотом – то велика стаття експорту, котра приносить Росії "десятки мільярдів доларів", і заборона "позбавить його (Путіна, – ред.) доходів, необхідних для фінансування війни".

 

14:20 Ракетний удар поблизу Черкас пошкодив інфраструктурний об’єкт. Одна людина загинула, ще п'ятеро осіб постраждали, повідомив голова Черкаської обласної адміністрації Ігор Табурець.

 

13:16 Білоруські відомства у Гомельській області отримали попередження про ймовірність повернення підрозділів збройних сил РФ на територію своєї країни. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони. Згідно з даними ГУР, росіяни планують наростити чисельність оперативно-тактичної авіації на території Білорусі.

 

12:34 Міністр оборони Сєрґєй Шойґу приїхав у табір російських загонів, котрі беруть участь у російській агресії проти України. Пропаґандистські медії стверджують, що каналія перебуває на Донбасі.

 

11:55 Унаслідок ракетного удару по Києву загинула щонайменше одна людина - під завалами знайшли тіло чоловіка. Доньку загиблого шпиталізували з травмами; дружину після рятувальної операції звільнили з-під плити живою.

 

11:21 Лисичанськ потерпає від авіаударів, росіяни закріпилися в Сіверськодонецьку, Сиротиному, Вороновому та Борівському, повідомив голова обласної адміністрації Сергій Гайдай. "Після захоплення Сіверськодонецька ворожа армія зосередила всі сили на захопленні останньої фортеці Луганщини – Лисичанська. Авіаудари завдано по місту, а також в районі Білої Гори. Руйнувань багато – Лисичанськ вже майже не впізнати. На землі лежить телевізійна вежа, серйозно пошкоджено автомобільний міст, є потрапляння снарядів в будинки, будівлю СБУ тощо. На території багатопрофільної лікарні знайдено тіло чоловіка", – поінформував Гайдай.

 

11:02 Президент США Джо Байден прибув до Німеччини. Там відбудеться саміт G7.

 

10:26 Міністр оборони Олексій Резніков фактично визнав, що вибух на "вежах Бойка" у Чорному морі був спричинений українською ракетою. "А навіщо [підтвердження], якщо всі бачать? Якщо з космосу подивитися – вони горять. Уражені? Уражені. Що ж їх підтверджувати? Це зрозуміло. Нехай приймають рішення в Кремлі, що блокада Чорного моря не призведе до успіху, щоб придушити наш із вами спротив", – сказав Резніков в інтерв'ю ICTV. Резніков заявив, що збройні сили РФ практикують масовані обстріли, а перевага українців – у точній артилерії. "Росіяни використовують до тисячі снарядів протягом однієї години. Намагаючись пригнітити дух наших достойних бравих військових. Тисячу снарядів на годину. Вони висипають безлімітний ресурс сьогодні, на жаль", – визнав Резніков. Міністр додав, що протистояти цим шквалам можна завдяки точковим ураженням, і 18 гаубиць натовського стандарту чи чотири установки HIMARS спроможні розбити ворога, про що свідчить зміна становища в Чорному морі.

 

10:01 Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква повідомив, що українська влада наразі не робитиме кроків щодо вступу в НАТО, і пояснює це позицією окремих країн-членів. "Члени НАТО відмовили нам у нашому прагненні [стати членом НАТО]. У цьому напрямку ми наразі утримаємося від будь-яких кроків, – сказав він в інтерв'ю виданню Financial Times. – Ми хочемо, щоби було розуміння, визнання того, що Україна є наріжним каменем у системі безпеки Європейського континенту. Якщо члени НАТО не визнають справжню ситуацію із тим, що відбувається в Європі й Україні, тоді цей документ стане просто ще одним папірцем".

 

09:35 Росія вичерпує свої можливості вести війну, вважають експерти, опитані газетою The Washington Post: ВПК Росії просто не може виробляти стільки ракет, снарядів та іншого військового обладнання, скільки вона витрачає щодня в Україні. І якщо тепер Росія має перевагу саме в кількості зброї, то протягом літа вона може нівелюватися за рахунок санкцій і західних поставок техніки для української армії.

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Більшість українських військ, мабуть, відійшли зі своїх оборонних позицій у Сіверськодонецьку на Донбасі. У квітні 2022 року Росія переглянула свій найближчий план кампанії з метою окупації більшої частини України на цілеспрямованіший наступ на Донбасі. Захоплення Сіверськодонецька Росією є значним досягненням у рамках цієї зменшеної мети. Місто було великим промисловим центром і займає стратегічне положення на річці Сіверський Донець.

Однак це лише одна з кількох складних цілей, яких потрібно досягти Росії, щоб окупувати весь Донбас. Серед них просування до головного центру Краматорська та забезпечення основних шляхів постачання до Донецька.

 

09:09 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 34 850 (+150) осіб,

танків – 1532 (+21) од.,

бойових броньованих машин – 3659 (+14) од.,

артилерійських систем – 764 (+5) од.,

РСЗВ 243 (+2) од.,

засобів ППО – 99 (+0) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 184 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 630 (+4) од.,

автомобільної техніки – 2564 (+4) од.,

кораблів /катерів – 14 (+0) од.,

спеціальної техніки – 60 (+0) од.,

крилатих ракет – 139 (+2) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському та Курахівському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

46,4% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

26,6% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

42,7% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

13,4% артилерійських систем (з них 0,3% за минулий тиждень),

16,2% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

15,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

19,2% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

08:40 Вранці, квадранс по шостій, в Києві пролунали вибухи: російська ракета влучила у 9-поверховий житловий будинок у Шевченківському районі з частковим руйнуванням трьох верхніх поверхів, є постраждалі, частину мешканців евакуювали, двох постраждалих госпіталізували; під завалами залишаються люди, повідомив мер Віталій Кличко; радник голови МВС Антон Геращенко повідомив про щонайменше одного загиблого чоловіка. 

Свідки з місця події кажуть, що чули щонайменше чотири вибухи, Геращенко каже, що інша ракета зруйнувала дитячий майданчик дитсадку. За попередніми даними, поблизу сьогоднішнього обстрілу вже падали ракети у квітні.

Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба повідомив, що в області сили ППО збили одну ракету, залишки якої впали на околицях одного з сіл. Руйнувань та постраждалих немає. 

 

08:33 Аналіз поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни:

• Міністерство оборони Росії заявило, що змінилося керівництво його центрального та південного угруповань, які воюють з Україною, підтверджуючи попередню оцінку, що головне командування Росії реструктуризує керівництво операціями в Україні.

• Співробітники української розвідки підкреслили, що Білорусь навряд чи приєднається до війни в Україні.

• Українські джерела підтвердили, що російські війська повністю взяли під контроль Сіверськодонецьк і воюють у Лисичанську.

• Російські війська:

–  досягли помірних досягнень на північ і південний схід від Бахмута.

– продовжували невдалі спроби просування на південний схід від Ізюму до Слов'янська.

– продовжували позиційні бої на північ від Харкова.

–  намагалися зміцнити свої оборонні рубежі та відбити втрачені позиції на південному напрямку.

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російські окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по військових та критичних об’єктах цивільної інфраструктури на території України.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація щодо діяльності збройних сил республіки білорусь змін не зазнала. Зберігається загроза застосування ракетного озброєння з території та повітряного простору цієї країни.

На Сіверському напрямку агресор здійснив вогневе ураження артилерією позицій Сил оборони у прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей.

На Харківському напрямку противник продовжує ведення оборонних дій. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Уди, Харків, Базаліївка, Руські Тишки, Старий Салтів, Верхній Салтів, Кутузівка, Рубіжне, Дементіївка, Чепіль, Світличне, Коробочкіне, Іванівка, Шестакове та Печеніги.

На Слов’янському напрямку ворог основні зусилля зосереджував на веденні наступу в напрямках населених пунктів Довгеньке та Мазанівка. Здійснив вогневе ураження із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Нова Дмитрівка, Хрестище, Дібрівне, Богородичне, Новопавлівка, Адамівка, Грушуваха, Вірнопілля, Краснопілля, Мазанівка, Веселе та Курулька.

На Донецькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на Лисичанському напрямку та спробах оточення підрозділів Сил оборони в районі Лисичанська.

Здійснював обстріли неподалік Вовчоярівки, Лоскутівки, Білої Гори, Верхньокам’янки, Виїмки, Верхньокам’янського і Золотарівки. Завдав авіаційного удару парою Су-25 в районі населеного пункту Біла Гора.

На Краматорському напрямку активних дій ворог не вів. Здійснював вогневе ураження із ствольної артилерії в районах населених пунктів Маяки, Пискунівка, Сіверськ.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках веде бойові дії та здійснює систематичний вогневий вплив з метою сковування наших військ та недопущення їх перекидання на загрозливі напрямки.

Здійснював обстріли із танків та ствольної артилерії в районах населених пунктів Керамік, Красногорівка, Сєверне, Водяне, Опитне, Уманське, Тоненьке, Карлівка, Новомихайлівка, Мар’їнка, Парасковіївка, Павлівка, Шевченко, Пречистівка, Золота Нива, Комар, Новосілка, Велика Новосілка, Володимірівка, Гуляйпільське, Білогір’я, Новопіль, Червоне, Зелене Поле, Гуляйполе та Малинівка.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів та здійснює вогневий вплив на наші підрозділи з метою недопущення перегрупування військ. Наша авіація, на відповідних ділянках, завдавала ударів по скупченнях ворога. Втрати окупантів уточнюються.

В Акваторії Чорного та Азовського морів основні зусилля корабельне угруповання противника зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Наші підрозділи продовжують успішне виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках.

 

07:01 Армія Білорусі не здатна здійснити наступ самостійно без участі РФ, пояснив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький. Наразі армія білорусі тримає лише сім батальйонів (4–6 тисяч осіб), які зараз на ротаційній основі розміщуються біля кордонів України, ведення наступальних бойових дій білоруськими збройними силами самостійно розглядається як вкрай малоймовірне. У даний час окремі підрозділи спецпризначення РФ разом із підрозділами сил спеціальних операцій Білорусі проводять спільні навчання з відпрацюванням дій на території України. Тренування йдуть по всій лінії кордону. Аналогічна програма тренувань спостерігалась протягом усіх попередніх спільних навчань армій Білорусі та РФ. Саме тому головна загроза зараз полягає у діях диверсійно-розвідувальних груп.

Формування ж ударного угруповання, з огляду на досвід березня-квітня, займе 3–4 тижні, з яких два-три знадобиться на повернення підрозділів армії РФ до Білорусі. Нині там перебуває півтори тисячі особового складу російських підрозділів – повітряний компонент, протиповітряна оборона, підрозділи спеціального призначення та ракетних військ.

Скібіцький зазначив, що у війні в Україні беруть участь 105 батальйонно-тактичних груп (БТГ) і що російський резерв може збільшити цю кількість до 150–160 БТГ, але не уточнив терміни цієї мобілізації. На його думку, головна мета Кремля – забезпечити контроль над усім Донбасом, а другорядним пріоритетом є консолідація контролю над Херсонською областю до 11 вересня. коли Кремль прагне провести референдуми з метою безпосереднього приєднання територій або створення квазідержавних «народних республік». Кремль має намір вести затяжний конфлікт в Україні та прагне просувати мобілізаційні зусилля для підтримки довгострокових військово-політичних цілей на окупованих територіях України.

 

01:17 Президент України Володимир Зеленський назвав "ракетною показухою" масовані удари по Україні в суботу вранці. "Усі вони були запущені з однією метою – показати, що нібито Росія щось може дотиснути, що нібито російській армії щось вдасться", – заявив він. "Це не нас, а ми дотиснемо. Жодні російські ракети, жодні удари не здатні зламати дух українців", – запевнив Президент.

 

00:45 Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ похвалилося відео артилерійського удару по російській колоні з реактивними системами залпового вогню "Ураган". "Розвідники ССО України на Донеччині виявили колону ворога, що налічувала 6 РСЗВ "Ураган", транспортно-заряджаючі машини, бензовози, вантажівки, машини управління вогнем, БТР та БМП. Вдало навівши артилерію, воїни ССО корегували вогонь українських гармат, поки ті розносили ворожу техніку на шмаття", – йдеться у повідомленні. На ролику, оприлюдненому ССО, зображено епізод, про який раніше повідомляли Десантно-штурмові війська: артилеристи знищили три системи БМ-27 "Ураган", три машини для заправки та транспортно-заряджувальну машину 9Т452 для РСЗВ "Ураган", військовий автокран.

 

 

00:07 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай повідомив: Сіверськодонецьк окуповано. З його слів, місто зруйноване на 90%. "Після відведення підрозділів наших військ ворог закріплюється в обласному центрі Сіверськодонецька та селах-сателітах – Сиротиному, Вороновому та Борівському. Виїхати з Сіверськодонецька зараз можна лише через тимчасово окуповані території. Рашисти встановлюють у місті свої порядки, призначили «коменданта», знімають пропагандистські сюжети з людьми, які виходять з укриттів «Азоту». Місто зруйноване на 90%, виживати там буде вкрай важко, відновити комунікації орки не зможуть. Ми повернемо своє місто! Це ненадовго… Сіверськодонецьк – це Україна!" – заявив Гайдай.

 

26.06.2022