122-й день війни Росії в Україні. Хроніка

01:17 Президент України Володимир Зеленський назвав "ракетною показухою" масовані удари по Україні в суботу вранці. "Усі вони були запущені з однією метою – показати, що нібито Росія щось може дотиснути, що нібито російській армії щось вдасться", – заявив він. "Це не нас, а ми дотиснемо. Жодні російські ракети, жодні удари не здатні зламати дух українців", – запевнив Президент.

 

00:45 Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ похвалилося відео артилерійського удару по російській колоні з реактивними системами залпового вогню "Ураган". "Розвідники ССО України на Донеччині виявили колону ворога, що налічувала 6 РСЗВ "Ураган", транспортно-заряджаючі машини, бензовози, вантажівки, машини управління вогнем, БТР та БМП. Вдало навівши артилерію, воїни ССО корегували вогонь українських гармат, поки ті розносили ворожу техніку на шмаття", – йдеться у повідомленні. На ролику, оприлюдненому ССО, зображено епізод, про який раніше повідомляли Десантно-штурмові війська: артилеристи знищили три системи БМ-27 "Ураган", три машини для заправники та транспортно-заряджувальну машину 9Т452 для РСЗВ "Ураган", військовий автокран.

 

 

00:07 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай повідомив: Сіверськодонецьк – окуповано. З його слів, місто зруйноване на 90%. "Після відведення підрозділів наших військ ворог закріплюється в обласному центрі Сєвєродонецьку та селах-сателітах – Сиротиному, Вороновому та Борівському. Виїхати з Сіверськодонецька зараз можна лише через тимчасово окуповані території. Рашисти встановлюють у місті свої порядки, призначили «коменданта», знімають пропагандистські сюжети з людьми, які виходять з укриттів «Азоту». Місто зруйноване на 90%, виживати там буде вкрай важко, відновити комунікації орки не зможуть. Ми повернемо своє місто! Це ненадовго… Сіверськодонецьк – це Україна!", – заявив Гайдай.

 

23:18 Президент Росії Владімір Путін повідомив про намір озброїти Білорусь ядерною зброєю. На зустрічі з розпорядником адміністрації президента Білорусі Путін сказав, що "ми у найближчі місяці передамо Білорусі ракетно-тактичні комплекси «Іскандер-М», котрі можуть застосовувати як балістичні, так і крилаті ракети, причому як у звичайному, так і в ядерному виконанні". Російський президент також пообіцяв переобладнати літаки Су-25 збройних сил Білорусі під оснащення ядерними боєголовками і запропонував розпочати підготовку льотчиків у РФ.

 

22:30 Росія завдала два ракетні удари по об'єкту цивільної інфраструктури у Сарнах, повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль, – це СТО з мийкою та ще один комплекс для ремонту автомобілів. За попередніми даними 3 загиблих, 4 потерпілих знаходяться у лікарні, 2 з них – у важкому стані. Під завалами ще можуть бути люди.

 

21:19 Росіяни зняли польський прапор із меморіалу в Катині у Смоленській області. Польський консул у Смоленську звернувся до російської влади з вимогою пояснень, передає "Польське радіо". "Для польської сторони такі дії абсолютно неприйнятні і заодно свідчать про відсутність цивілізаційного підходу до питання пам’яті", – заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач. Російська адміністрація також зняла прапор з меморіалу в Мєдному у Тверській області.

 

20:56 Президент Литви Ґітанас Наусєда заявив, що на литовців не діють погрози Росії через санкції проти "калінінградського транзиту". Про це він написав на своїй сторінці у Facebook невдовзі після повернення із Брюсселя. "Уряд має негайно розпочати консультації з Єврокомісією, щоб запроваджені санкції не завдали шкоди ні інтересам Литви, ні міжнародним угодам. Лише спільними зусиллями ми можемо досягнути, щоб санкції проти країни-агресора були болючими", – заявив Науседа. "Зрозуміло, що Литва мусить і буде застосовувати санкції ЄС. Литва мусить і зберігатиме контроль над товарами, котрі провозяться через її територію, і про жодні "коридори" не може йтися, як не може йтися і про поступки Росії у відповідь на погрози Кремля", – зазначав Науседа.

 

19:15 Росіяни під час обстрілу пошкодили ядерну установку "Джерело нейтронів" у Харкові, повідомляє Держатомрегулювання. Росіяни пошкодили: північну стіну прибудови прискорювача до експериментальної зали установки; вентиляційні канали системи спеціальної вентиляції; вентиляційну трубу основної будівлі установки; систему охолодження клістронної галереї прискорювача; корпуси дизель-генераторів системи аварійного електроживлення; обшивку основної будівлі установки. Наразі ядерну установку перевели в глибокий підкритичний стан. Радіаційний фон в експериментальній залі "Джерела нейтронів" у межах норми. 

 

18:48 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь, на ротаційній основі, виконують завдання з прикриття білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території цієї країни.

На Сіверському напрямку окупанти продовжують вдосконалення оборонних позицій в прикордонних районах російської федерації. Ворог обстріляв з артилерії позиції наших військ у районах населених пунктів Хрінівка та Янжулівка Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку противник вживає заходів з забезпечення своїх підрозділів боєприпасами. Здійснює заходи з поповнення втрат.

На Харківському напрямку ворог обстрілював позиції наших військ та елементи інфраструктури населених пунктів.

На Слов’янському напрямку українські воїни зупинили спробу ворожого наступу в районі Богородичного та штурм в напрямку Мазанівки. Окупанти з втратами відійшли.

На Донецькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та проведенні перегрупування військ.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів. Здійснював обстріли у районах населених пунктів Маяки, Пискунівка та Сіверськ. З метою виявлення позицій наших військ та корегування вогню проводив повітряну розвідку БпЛА “Орлан-10”.

На Лисичанському напрямку противник обстрілював райони населених пунктів Вовчоярівка, Лоскутівка, Біла Гора, Верхньокамʼянка, Верхньокамʼянське, Виїмка та Золотарівка.

На Бахмутському напрямку ворожі обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зафіксовано неподалік населених пунктів Костянтинівка, Покровське, Миколаївка, Вершина, Берестове, Зайцеве, Клинове, Нью-Йорк, Володимирівка та Івано-Дар’ївка.

Наші захисники успішно відбили всі наступальні та штурмові дії ворога в напрямках населених пунктів Покровське, Нью-Йорк та Мар’їнка. Окупанти відійшли.

З метою сковування дій наших військ ворог проводив демонстративні дії в напрямку населеного пункту Вершина. Також противник завдав авіаційних ударів вертольотами Ка-52 та Мі-24 неподалік Павлівки.

Після відведення підрозділів наших військ ворог закріплюється в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Сиротине, Воронове та Борівське.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів. З метою виснаження особового складу та руйнування фортифікаційних споруд ворог обстрілював позиції наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення.

В акваторіях Чорного та Азовського морів у готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України окупанти утримують два носії високоточної зброї. Сумарний залп складає до шістнадцяти крилатих ракет морського базування “Калібр”.

Особовий склад ворога деморалізований, обіцяні «величезні» виплати за участь у бойових діях командуванням російських окупаційних військ під різними приводами не здійснюються. Окупанти продовжують зазнавати значних втрат в боях із Силами оборони України.

 

17:32 Росія відновила запуски "Іскандерів" з території Білорусі, також вперше застосовані дальні бомбардувальники Ту-22М3 з повітряного простору Білорусі, повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ. "Загалом було випущено понад півсотні ракет різних типів: повітряного, морського та наземного базування. Уперше з території Білорусі ворог застосував проти України дальні бомбардувальники Ту-22М3. А також відновив застосування оперативно-тактичних комплексів "Іскандер" з території цієї країни", – йдеться в повідомленні у Facebook. Ворожі крилаті ракети "Калібр" морського базування переважно були спрямовані по цілях на заході України. На північному напрямку з літаків Ту-22М3 противник застосовував ракети Х-22, а також ракети наземного базування "Іскандер" і "Точка-У". На південному напрямку окупанти застосували ракети "Онікс" комплексу "Бастіон". "Зазначаємо, що ракети Х-22, "Онікс", "Іскандер" є надзвичайно складними цілями для комплексів протиповітряної оборони, що перебувають на озброєнні українських повітряних сил. Адже швидкість ракет "Онікс" та Х-22 становить понад 3000 км/год. А ракети ОТРК "Іскандер" летять по балістичній траєкторії. Їх ураження є нетиповим і вкрай складним завданням для наявних в Україні засобів ППО", – заявили в командуванні.

 

16:23 В окупованому Сватовому пролунали вибухи на складах із російською зброєю.

 

15:19 Міністерства фінансів України та Німеччини підписали угоду про надання Україні 1 мільярда євро грантового фінансування. Про це йдеться у повідомленні Мінфіну. Кошти спрямують до держбюджету України для фінансування першочергових соціальних та гуманітарних видатків в умовах воєнного стану.

 

14:33 Зловмисник, вдаючи київського міського голову Віталія Кличка, поговорив у ZOOM з міськими головами Берліна і Мадрида. "Ворог не вгамовується і веде війну по всіх фронтах – зокрема з дезінформації, з дискредитації українських політиків. Щоби розсварити з європейськими партнерами, щоб Україні не допомагали", – прокоментував Кличко у telegram. Він уточнив: учора нібито від його імені мерам кількох європейських столиць із фальшивої поштової адреси розіслали запити на спілкування через ZOOM. "Оскільки наші друзі реагують оперативно і підтримують нас, мери Берліна та Мадрида погодилися на розмову. І за допомогою технології DeepFake з ними говорив зловмисник, видаючи себе за Кличка", – розповів він.

 

13:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

– Україна, ймовірно, змінює конфігурацію своєї оборони в зоні Сіверськодонецьк–Лисичанськ, оскільки російські бронетанкові підрозділи продовжують просуватися до південної межі забудованої території.

– З початку червня російське верховне командування, швидше за все, відсторонило кількох генералів від ключових оперативних командних ролей у війні в Україні. Серед них командувач ВДВ генерал-полковник Андрєй Сердюков і командувач Південною групою військ генерал армії Алєксандр Дворніков. Дворніков також певний час, мабуть, виконував обов’язки загального оперативного командира.

– Командування Південною групою військ, ймовірно, буде передане генерал-полковнику Серґєю Суровікіну, оскільки ця група продовжує виконувати центральну роль у російському наступі на Донбасі. Понад тридцять років кар’єри Суровікіна переслідували звинуваченнями в корупції та жорстокості.

 

12:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 34 700 (+100) осіб,

танків – 1511 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 3645 (+8) од.,

артилерійських систем – 764 (+5) од.,

РСЗВ 241 (+0) од.,

засобів ППО – 99 (+0) од.,

літаків – 217 (+1) од.,

гелікоптерів – 184 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 626 (+4) од.,

автомобільної техніки – 2560 (+7) од.,

кораблів /катерів – 14 (+0) од.,

спеціальної техніки – 60 (+0) од.,

крилатих ракет – 137 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському та  Курахівському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

45,8% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

26,5% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

42,7% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

13,4% артилерійських систем (з них 0,3% за минулий тиждень),

16,1% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

15,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

19,2% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

12:28 Сьогоднішні ракетні удари з території Білорусі – масштабна провокація РФ з метою втягнення білорусів у війну проти України, заявило Головне управління розвідки Міністерства оборони України. 

 

#цитата

 

"У ніч на 25 червня по території України завдано масованого ракетно-бомбового удару. Зокрема, російські бомбардувальники «працювали» безпосередньо з території Білорусі. Для цього було задіяно шість літаків Ту-22М3, які виконали пуски 12 крилатих ракет Х-22. Рубіж пуску – район міста Петриков, що неподалік Мозиря, орієнтовно за 50–60 кілометрів від державного кордону України. Бомбардувальники злітали з аеропорту «Шайковка» калузької області РФ. Далі через територію калузької та смоленської областей входили в повітряний простір Білорусі. Після пуску ракет повертались в аеропорт «Шайковка» на території РФ. Удар наносився по Київській, Чернігівській, Сумській областях.

 

Це перший випадок проведення авіаційного удару по Україні безпосередньо з території Білорусі. Сьогоднішній обстріл напряму пов’язаний з намаганнями кремлівської влади втягнути Білорусь у війну в Україні в якості безпосереднього учасника.

 

Нагадуємо, що вчора стало відомо про прибуття на територію білоруського Мозиря російських диверсійних груп, які планують підрив у місті житлових будинків, школи та лікарні. Можливі провокації можуть бути подані як відповідь України на проведені авіаудари".

 

11:47 Росія практикує масові обстріли ракетами, але застосовує старі не точні боввани. Про це заявив керівник ОП Андрій Єрмак: "Десятки ракет випущені росіянами по нашій території цього ранку. Вони продовжують використовувати територію білорусі, в них багато ракет, включно зі старими, технологічно відсталими. Наше завдання – нарощувати потужність ЗСУ у відповідь на це. І ми в постійній комунікації з нашими союзниками стосовно зброї. Нам потрібна швидкість та кількість. Маємо успіхи щодо постачання зброї, але не зупиняємось".

 

11:07 Президент України Володимир Зеленський звільнив посла в Грузії Ігоря Долгова, посла в Словаччині Юрія Мушку та посла в Португалії Інну Огнівець. Також звільнено послів у Лівані та Ірані.

 

10:28 У Миколаєві ракетами обстріляли портову інфраструктуру, житлові райони, зони відпочинку мирних містян, повідомила керівник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. "По Миколаєву зранку був завданий масований ракетний удар. Масштаби руйнування і наявність потерпілих уточнюються", – повідомила вона.

 

10:14 Згідно з попередньою інформацією, внаслідок ракетного обстрілу Житомирщини загинув один військовослужбовець і ще одного поранено. Інформація про число жертв уточнюється.

 

09:54 Операція відходу зі Сіверськодонецька тривала декілька днів, заявив пресофіцер Бригади швидкого реагування Національної гвардії України Харитін Старський в етері національного телемаратону. З його слів, інформація про відхід з'явилася лише у п'ятницю з міркувань безпеки. "Ситуація в Сіверськодонецьку нагадує ситуацію в Рубіжному, яке фактично було стерте з лиця землі російськими бомбами і російськими снарядами... Якщо ми відійдемо на більш укріплені позиції в Лисичанську, який має більше стратегічне значення і з військової точки зору, то далі ми зможемо розвинути ефективніший контрнаступ", – сказав Старський.

 

09:25 Селище Десна на Чернігівщині, у котрому дислокований 169-й навчальний центр ЗСУ, зазнало масового ракетного обстрілу. "З території республіки білорусь із літаків та з землі було випущено 20 ракет по селищу Десна. Відомо про руйнування об'єктів інфраструктури. Попередньо без втрат. Подробиці уточнюються та будуть повідомлені згодом", – поінформувало Оперативне командування "Північ".

 

09:11 Російські сили випустили у бік Львівщини шість ракет. Два боввани вдалося збити, але чотири долетіли до цілі. "Ракетного удару зазнав військовий об‘єкт на Яворівщині", – повідомив голова Львівської обласної адміністрації Максим Козицький. Внаслідок удару четверо постраждалих – одна людина має ушкодження середньої важкості, троє – легкої. Усіх госпіталізовано.

 

08:50 По території Житомирської області у суботу вночі випустили 24 ракети. Зі слів житомирського міського голови Сергія Сухомлина, обстріл провадився з території Білорусі. "Були обстріляні військові об’єкти навколо Житомира. З літаків, які зайшли з Білорусі, були запущені ракети. Сумарно було 24 ракети запущено по військовим частинам і об’єктам навколо Житомира", – повідомив міський голова.

 

08:33 Аналіз поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни:

– Російські війська продовжували рухатися на північ до Лисичанська і, можливо, оточили українські війська в Гірському–Золотому.

– Українські посадовці повідомили, що українські війська ведуть останні бої в промисловій зоні Сіверськодонецька перед тим, як відійти з міста.

– Російські війська провели невдалі наступальні дії на захід від Ізюму та на північ від Слов'янська. Російські війська, ймовірно, віддадуть перевагу спробі оточити українські війська в Лисичанську та блокувати шляхи комунікацій на північний захід від міста, перш ніж відновити повномасштабну наступальну операцію на Слов’янськ.

– Українські війська продовжують вести контрнаступ на межі Херсонської та Дніпропетровської областей та погрожують російським військам у Херсоні.

– Українські партизани продовжували атакувати російських колаборантів у Херсоні.

 

07:58 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російські окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по військових та критичних об’єктах цивільної інфраструктури на території України.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація щодо діяльності збройних сил республіки білорусь суттєвих змін не зазнала. Зберігається загроза застосування ракетного озброєння з території цієї країни.

На Сіверському напрямку, для прикриття ділянки російсько-українського кордону, у Брянській та Курській областях противник утримує до трьох батальйонних тактичних груп зі складу 1-ї танкової та 20-ї загальновійськової армій, а також підрозділи повітряно-десантних військ. Ворог обстріляв з артилерії позиції Сил оборони у районах населених пунктів Бучки Чернігівської області та Бояро-Лежачі на Сумщині. Окупанти продовжують фортифікаційне обладнання оборонних позицій у прикордонних районах Брянської області.

На Харківському напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні раніше зайнятих позицій. Здійснив артилерійські обстріли по елементах інфраструктури в районах міста Харкова та В’ялівського водосховища.

Дії ворожої штурмової групи в районі населеного пункту Уди наші воїни рішуче придушили. Противник відійшов. Завдав авіаудару з вертольотів Ка-52 в районі населеного пункту Явірське.

На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджує на веденні наступу в напрямку населених пунктів Довгеньке та Долина. Ворог обстріляв наші позиції поблизу Нової Дмитрівки, Хрестища, Дібровного та Богородичного. Намагається вести штурмові дії в напрямку Довгеньке - Мазанівка, бій триває. Завдав авіаудару неподалік Дібровного.

На Донецькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та проведенні перегрупування військ.

На Краматорському напрямку активних дій не вів. Здійснював вогневе ураження наших підрозділів із мінометів та реактивної артилерії у районах Райгородка і Стародубівки.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти обстрілювали зі ствольної артилерії райони населених пунктів Лисичанськ, Спірне та Вовчоярівка. Завдали авіаудару в районі Лисичанська, намагалися блокувати місто з півдня.

З метою витіснення наших підрозділів ворог вів штурмові дії в районах населених пунктів Метьолкіне, Сиротине та Воронове.

На Бахмутському напрямку українські воїни зупинили наступ ворожої піхоти у напрямку Володимирівка – Покровське. Після вогневого впливу противник відійшов. Підрозділами зі складу 5-ї загальновійськової армії окупанти ведуть наступ в напрямку Пилипчатине–Покровське, бойові дії тривають. У напрямку Роти – Вершина ворог просунувся на один кілометр.

З метою сприяння діям угруповання на напрямку зосередження основних зусиль, окупанти намагаються на Авдіївському, Курахівському та Новопавлівському напрямках вести сковуючі дії та утримувати зайняті рубежі. На Запорізькому напрямку – ведуть оборону.

Ворог намагався взяти під контроль ділянку дороги Ясинувата–Костянтинівка – вів бій у напрямку Василівка–Кам’янка. Наші захисники дали рішучу відсіч. Противник з втратами відступив.

На Південнобузькому напрямку окупанти зосереджують основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів. Ведуть розвідку, удосконалюють інженерне обладнання позицій та намагаються не допустити перегрупування наших військ.

Для відновлення раніше втраченого положення, силами до ротної тактичної групи, ворог вів наступ у напрямку Потьомкине–Високопілля Херсонської області, успіху не мав, відійшов.

Вів повітряну розвідку БпЛА в районі населеного пункту Старосілля.

В акваторіях Чорного та Азовського морів у готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України ворог утримує чотири носії крилатих ракет морського базування “Калібр”.

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках, де тривають активні бойові дії. Посилюється партизанський рух на тимчасово захоплених територіях.

 

01:05 Президент України Володимир Зеленський присвоїв 10-й морській авіаційній бригаді ВМСУ ім’я Ігоря Бедзая – “з метою увічнення пам’яті про Героя України полковника Ігоря Бедзая, його мужність та героїзм, незламність духу, виявлені під час захисту незалежності та територіальної цілісності України, зважаючи на зразкове виконання покладених завдань особовим складом 10-й морської авіаційної бригади”. Заступник командувача ВМС Ігор Бедзай загинув під час виконання бойового завдання у складі екіпажу морського вертольота Мі-14 від ракети російського винищувача. У 2014-му році полковник Бездай зорганізував у Новофедорівці особовий склад, підготував техніку і перед очима окупантів перегнав усю справну авіацію з Криму на континентальну частину України.

 

00:37 Чотири реактивні системи залпового вогню HIMARS, котрі США анонсували у новому пакеті збройної підтримки для України, надійдуть до ЗСУ "до середини липня". Про це повідомляє CNN, покликаючись на високопоставленого чиновника з оборони у США. Українські артилеристи вже проходять навчання з експлуатації систем. Напередодні США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на 450 млн доларів. До нього, крім чотирьох високомобільних артилерійських систем HIMARS, увійдуть 36 тисяч артилерійських боєприпасів калібру 105 мм, 18 тактичних транспортних засобів для пересування 155 мм артилерії, 1200 гранатометів, 2000 кулеметів, 18 патрульних катерів etc.

 

25.06.2022