118-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:34 Французький міністр з питань Європи Клеман Бон заявив про цілковитий консенсус 27 міністрів закордонних справ країн-членів Європейського Союзу щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. У мсьє Бона таке враження сформувалося на обговореннях міністрів-дипломатів, котрі відбулися у вівторок у Люксембурзі. "Обговорення дозволило виявити широкий консенсус, я б навіть сказав, повний консенсус", – сказав французький політик. Він додав, що тепер дебати належатимуть головам держав і урядів, передає "Укрінформ".

 

22:01 До України прибув генеральний прокурор США Меррік Гарленд. Під час зустрічі з генпрокуроркою України Іриною Венедіктовою він обговорював формат співпраці американської сторони зі Спільною слідчою групою, котра розслідує воєнні злочини РФ. Венедіктова заявила: "Правова підтримка так само необхідна і дієва, як і постачання зброї для боротьби із РФ, яка вчиняє безпрецедентно масштабні звірства щодо мирного населення нашої держави". CNN повідомляє, що під час свого приїзду до Києва Гарленд оголосив: команду Міністерства юстиції США, котра займатиметься пошуком і притягненням до відповідальності винних у воєнних злочинах в Україні, очолить головний американський "мисливець на нацистів" Елі Розенбаум. "Міністерство юстиції США використовуватиме всі способи для притягнення до відповідальності тих, хто вчиняє воєнні злочини та інші звірства в Україні", – запевнив правоохоронець.

 

 

21:47 Росіяни намагаються оточити українські підрозділи вздовж траси Лисичанськ–Бахмут, заявив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. Противника вдається стримувати біля Лисичанська. Гайдай запевняє, що оборона триває.

 

21:29 У Росії в Ростовській області розбився російський штурмовик Су-25, пілот загинув.

 

21:03 Троє мирних мешканців загинули сьогодні внаслідок обстрілу села Уди у Золочівській громаді. Під час обстрілу в Безруках у Дергачівській громаді загинула восьмирічна дівчинка, повідомив голова обласної адміністрації Олег Синєгубов.

 

20:24 У Львові прощалися з Артемом Димидом, який загинув цього тижня на фронті внаслідок мінометного обстрілу, – воїном, пластуном, мрійником і мандрівником, правнуком історика Івана Крип’якевича та священника й скрипаля Артемія Цегельського. Під час церемонії прощання в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла мама Артема іконописиця Іванка Крип’якевич-Димид заспівала синові останню колискову – запис щемкого прощання виклав на своїй сторінці Український католицький університет. З храму похоронна процесія пройшла центром міста через площу Ринок та вулицю Пекарську до Личаківського цвинтаря на поле почесних поховань. На всьому маршруті колони на будівлях вивісили синьо-жовті прапори з жалобною стрічкою. Містяни ставали на коліна, проводжаючи в останню путь Воїна. Біля могили пластуни передали рідним Артема посмертну нагороду – Залізний пластовий хрест.

 

 

#in memoriam

 

"Той, хто боїться смерті, не може бути Воїном, не може бути добрим патріотом. Маємо роздумувати про смерть, бо вона є частиною нашого життя. Нам треба бути відважними. Треба вміти жертвувати собою. Герої вмирають. Але Герої дають нам насіння, як дають його святі мученики Церкві. На основі цього насіння народжується відвага, нові перспективи. У цьому і є сенс останніх слів Артема, які він мені сказав за кілька днів до смерті: “Я вижив”. Запрошую кожного з вас жити – робити все для свого вдосконалення, аби допомагати ближньому. І водночас жити перспективою вічності: мати крила, аби одного дня, коли Бог покличе нас до життя вічного, ми могли злетіти високо". 

 

 

Михайло Димид,

батько

 

20:13 Унаслідок обстрілу міста Чугуїв на Харківщині загинуло шестеро цивільних, троє зазнали поранень, повідомила "Суспільному" міська голова Чугуєва Галина Мінаєва.

 

19:50 Збройні Сили України обстріляли позиції росіян на Зміїному. "По острову Зміїний було нанесено зосереджений удар із застосуванням різних сил та способів ураження, у ході якого те, що рашисти гордо називали острівним гарнізоном, обліковує значні втрати. Військова операція триває і потребує інформаційної тиші до її завершення", – поінформувало Оперативне командування "Південь".

 

19:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в діяльності підрозділів збройних сил республіки білорусь не зафіксовано. Зберігається загроза ракетних ударів з території цієї країни.

На Сіверському напрямку противник продовжує інженерне обладнання прикордонних районів та мінування місцевості. Обстріляв з мінометів та артилерії райони населених пунктів Середина-Буда, Миропілля, Юнаківка Сумської області та Грем’яч на Чернігівщині.

На Харківському напрямку противник вів повітряну розвідку в районах населених пунктів Руська Лозова, Черкаська Лозова та Питомник. Артилерійські обстріли фіксувалися поблизу Харкова, Перемоги, Верхнього Салтова, Старого Салтова, Чепіля, Рубіжного та Старої Гнилиці. Окрім того, РСЗВ застосовано по районах населених пунктів Коробочкине, Мосьпанове та Кутузівка.

На Слов’янському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на утриманні раніше зайнятих позицій, веде оборону.

Артилерійські обстріли фіксувалися в районах населених пунктів Богородичне, Велика Комишуваха, Грушуваха, Долина, Петрівське, Завгороднє, Протопопівка, Пришиб, Карнаухівка, Вірнопілля, Червоне, Довгеньке та Краснопілля. Окупанти завдали авіаційного удару поблизу Дібрівного.

На Донецькому напрямку противник перегрупувався з метою посилення для подальших дій на Бахмутському напрямку. Крім того, виявлено формування зведених підрозділів.

Так, у зв’язку з суттєвими втратами відзначено переформування двох батальйонних тактичних груп зі складу підрозділів 5-ї загальновійськової армії, що втратили боєздатність, в одну зведену БТГр. Також, за наявною інформацією, противник вивів на відновлення боєздатності підрозділи 1-ї окремої мотострілецької бригади 1-го армійського корпусу.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів, обстрілював позиції наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Донецьке, Стародубівка, Миколаївка та Пришиб.

На Сєвєродонецькому напрямку тривають бойові дії у місті Сєвєродонецьк.

Ворог здійснював вогневий вплив із танків та артилерії неподалік Сєвєродонецька, Лисичанська, Воронового, Мирної Долини та Гірського.

Ворожу спробу розвідки боєм у напрямках Метьолкіне – Воронове та Метьолкіне – Сиротине українські воїни грамотно відбили. Противник відійшов.

Окупанти закріплюються в населеному пункті Устинівка, ведуть наступ у напрямку Білої Гори, мають частковий успіх, бойові дії тривають.

На напрямку Тошківка – Підлісне ворог оволодів населеними пунктами Підлісне та Мирна Долина, закріплюється на зайнятих рубежах. Також, має частковий успіх в районі населеного пункту Гірське.

Штурм у напрямку Високого українські воїни успішно відбили.

На Бахмутському напрямку ворог обстріляв райони Берестового та Комишувахи. Вів наступ у напрямку Олександропілля – Комишуваха. Успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій противник не вів. Обстріляв території поблизу Красногорівки, Гострого, Новоандріївки, Гуляйпільського та Новосілки.

На Південнобузькому напрямку ворог, з метою виснаження особового складу та руйнування фортифікаційних споруд здійснював вогневий вплив по позиціях наших військ та вів повітряну розвідку БпЛА.

 

18:59 В окупованому росіянами Енергодарі з полону звільнили начальника місцевого пожежно-рятувального загону Віталія Трояна, через котрого протестували колективом усі "надзвичайники". Про це повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов у Telegram. Орлов розповів, що під тиском росіян рятувальник мусив зізнатися у співпраці з СБУ і теробороною. Троян перебував у неволі з 18 травня.

 

18:18 Голова Сіверськодонецької районної військово-цивільної адміністрації Роман Власенко підтвердив, що російські окупанти захопили на Луганщині селище Тошківка. Він повідомив в етері національного телемаратону, що росіяни намагаються тиснути в районі Гірського.

 

17:26 Начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов повідомив, що внаслідок обстрілу Харкова 21 червня п'ятеро людей загинуло, 11 поранено. "Російські військові обстріляли Індустріальний район. Обстріляно були комерційні та житлові споруди. Жодного військового об'єкта. Попередньо, РСЗВ "Ураган", – написав він у Facebook.

 

16:59 Українські сили просуваються в Херсонській області. Про це повідомила керівниця пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталія Гуменюк. "Дії наших військ на південному напрямку, в бік Херсона, досить успішні... Ми закріпимося на цих рубежах і обов’язково про це повідомимо. А зараз, коли триває військова операція, закликаю всіх зберігати спокій і чекати офіційних повідомлень. Тільки військові знають, де вони, куди просуваються і які успіхи мають", – пояснила Гуменюк. Вона додала, що на окремих ділянках українські оборонці відкинули ворога за третій, тобто останній, рубіж оборони.

 

16:44 Україні може знадобитися до 1 трлн євро допомоги, щоб покрити збитки, завдані вторгненням Росії, заявив керівник Європейського інвестиційного банку Вернер Хоєр.

 

15:17 Київський апеляційний суд змінив колишньому народному депутатові, екскомандирові батальйону "Донбас" Семену Семенченку запобіжний захід із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Про це повідомляє видання "Українська правда". Головне управління розвідки Міністерства оборони просило відпустити Семенченка взяти участь у бойових діях – 13 червня начальник ГУР Кирило Буданов звернувся до Київського апеляційного суду та Шевченківського районного суду Києва з листами, в яких поручився за комбатанта. У листах ішлося, що Семенченко "має високі організаційні якості, успішно діяв як командир підрозділу, керував та безпосередньо організовував оборону населених пунктів та територій", тож "зараз його організаторські здібності принесуть користь країні та обороні". Семенченко понад рік перебуває під арештом за підозрою у створенні "приватної армії".

 

14:51 Росіяни продовжують зганяти лють на Харкові. Як повідомив голова обласної адміністрації Олег Синєгубов, обстріли зафіксували в Індустріальному районі. Згідно з попередніми даними, постраждало семеро мешканців.

 

14:20 Україна повернула тіла ще 35 загиблих захисників. Як повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, передача тіл відбулася у Запорізькій області. 

 

13:48 Служба безпеки України допитала російського пілота-найманця із "ПВК Вагнера" майора Андрєя Федорчукова. Він здійснив перший виліт 14 червня, а вже 17-го опинився в полоні. Він виправдовується, що йшлося лише про "завдання ударів по опорних пунктах, скупченнях сили і живої сили противника".

 

13:20 Верховна Рада повернула сплату митних платежів для фізичних осіб під час ввезення транспортних засобів та ПДВ на імпорт товарів. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, у середньому щомісячні втрати доходів бюджету від скасування цього податку становлять близько 3 млрд грн ПДВ та ввізного мита. До того ж, закон відновлює оподаткування для ввезення автомобілів. Як зазначено у записці, внаслідок звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком та ПДВ до бюджету не надійшло близько 13 млрд грн. При тім за час дії "бляшаного" періоду до України було ввезено понад 119 тисяч автомобілів; фіксувалися непоодинокі випадки ввезення авто преміум-класу. Нагадаємо, митні платежі тимчасово скасували задля полегшення роботи волонтерам.

 

12:37 Президент України Володимир Зеленський певен, що стратегічна ініціатива на фронті належить Збройним Силам України. "Ми маємо справу з абсолютним злом. І ми не маємо іншого вибору, ніж іти далі. Звільняти всю нашу територію. Вибивати окупантів з усіх наших областей. І хоча зараз ширина нашого фронту – вже понад 2,5 тисячі кілометрів, відчувається, що стратегічна ініціатива – все ж за нами", – прокоментував голова держави.

 

12:11 Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель направить листа своїм колегам із країн африканського континенту з роз'ясненням, що продовольчу кризу спричинили дії Москви, а не санкції Європейського Союзу. "Росія блокує український експорт. Росія, не ми. Росія руйнує порти та сховища продовольства, руйнує транспортну інфраструктуру. Росія, не ми. І це вже стало причиною глобальної продовольчої кризи. Коли більш ніж 20 млн тонн зерна заблоковано в українських сховищах, і коли хтось заважає, щоб це продовольство досягло споживача – хтось страждатиме від голоду Це цілеспрямована спроба використовувати продовольство як зброю у війні Це навмисна спроба створити голод у світі для того, щоб чинити тиск на світ, Україну, ЄС", – заявив Боррель у понеділок у Люксембурзі на пресовій конференції після засідання Ради ЄС з питань зовнішніх справ. При тім він зазначив, що і в цій ситуації російська пропаганда продовжує працювати за "типовою схемою гри". "Вони створюють проблему й обвинувачують у ній інших. І вони обвинувачують санкції ЄС, хоча це вони несуть відповідальність за продовольчу кризу. Це не наші санкції, це дії Росії", – цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

11:58 Міхаіл Ходорковський, колись найбагатший росіянин, якого Путін посадив був на десять років в ув'язнення, в інтерв'ю "Financial Times" признався про свої українські коріння, згадуючи про свою прабабцю в Харкові. "Ціле життя, – каже він, – ідентифікував себе росіянином, але дивлячись на людей в харківському метро, відчуваю, що це мої люди, а ті, що їх бомбардують, – мої вороги".

 

11:46 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорили зусилля задля розблокування експорту українського зерна.

 

11:25 Зросла підтримка вступу до НАТО: на референдумі цю ініціативу підтримали б 76%, проти – 10%, не проголосували б 12%, кажуть свіжі (18–19 червня) результати опитування "Рейтингу";  у березні 2022-го підтримували вступ до Альянсу 68%. Вступ до НАТО обережніше сприймається мешканцями сходу країни (55% – за вступ, 20% – проти).

 

 

11:01 СБУ викрила російську агентуру, до якої входили посадовці Кабміну і Торгово-промислової палати України, в Києві було затримано завідувача відділу Секретаріату Кабміну і керівника однієї з дирекцій ТПП. Агентурна мережа ФСБ вела розвідувально-підривну діяльність в органах влади, посадовці передавали ворогу різну розвідінформацію: від стану обороноздатності до облаштування держкордону та персональних даних українських правоохоронців. Російські куратори платили їм за інформацію від 2 тис. до 15 тис. доларів за завдання залежно від рівня таємності і важливості зібраних даних.

 

10:46 Країни Тримор’я вирішили надати Україні статус партнера-учасника. Про це повідомив президент Польщі Анджей Дуда. Польський президент нагадав, що державами – членами ініціативи є країни Євросоюзу, а стратегічними партнерами – країни, що значно краще розвинені, аніж більшість членів Тримор’я, наприклад Німеччина чи США. "Партнер-учасник – це новий вид партнерства, що не зарезервований лише для України. Сьогодні ми надали його Україні, що буде записано у нашій спільній кінцевій декларації. Але ми передбачаємо, що цей же вид партнерства можуть отримати інші держави", – цитує "Польське радіо".

 

10:25 Парамедик Юлія Паєвська ("Тайра") розповіла про перебування у російському полоні:

 

#цитата

 

 

Моя вага на тепер близько 50 кг.

Я занадто виснажена і виглядаю жахливо.

Але мною опікуються найкращі лікарі, і скоро я повернусь у стрій.

Знову і знову хочу подякувати за обмін, що був безперечно чудом Господнім, і усім причетним до цього дива.

Більше за все мені боляче за долю хлопців і дівчат, що сидять в застінках ворога – коли ти там, здається, що надії немає й Україна вже не існує як держава.

Необхідно добитись, аби всі полонені були захищені міжнародною конвенцією з прав людини, бо коли ми там – ми абсолютно безправні, як раби.

Жодних передач нам не дають, жодної інформації про сім’ю ми не маємо, лікарська допомога недоступна.

Умови утримання нагадують концтабір, і я би не дуже здивувалась, опинившись одного разу в газенвагені. І я не жартую, на жаль.

І це тільки малий відсоток того, що відбувається в кам’яних мішках за лінією зіткнення.

Ця тема болюча і гостра.

Всі полонені мусять бути звільнені.

Необхідно розробити систему контролю й алгоритм обміну.

Наразі я в безпечному місці під наглядом найкращих лікарів.

Скоро повернусь у стрій, та треба відновити сили.

Дякую за ваші молитви і допомогу!

Мир вам.

Разом все здолаємо.

 

Юлія Паєвська

 

10:11 Росіяни посилили обстріли Харкова й області. За минулу добу вони обстріляли п'ять із дев'яти районів міста (Київський, Індустріальний, Салтівський, Шевченківський і Немишлянський) та Ізюмський, Чугуївський і Харківський райони області.

Вночі у Київському районі Харкова внаслідок ударів пошкодили будівлю одного з освітніх закладів. У Салтівському районі обстріляли транспортне підприємство.

За добу в області троє загиблих (65-річна жінка в Кутузівці, 61-річна жінка та 49-річний чоловік у Балаклії), семеро поранених.

За словами голови ОВА Олега Синегубова, "попри обстріли, люди продовжують повертатися до Харкова. За попередніми даними, у місті вже проживають біля 700 тисяч. Це майже половина харків’ян. Щодо можливого нового наступу росіян на Харків: постійно фіксуються накопичення та переміщення військ на кордоні з областю". 

 

09:27 Президент України Володимир Зеленський візьме участь у саміті НАТО в Мадриді 29–30 онлайн. Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква, передає "Укрінформ". "Президент України отримав запрошення виступити на першій сесії цього саміту, тобто першій установчій сесії, де будуть присутні всі 30 лідерів держав – членів НАТО", – нагадав він. За результатами заходу ухвалять нову стратеґічну концепцію НАТО на наступні десять років, а також підсумкову заяву. Зі слів заступника керівника ОП, у цих документах вагоме місце займатимуть питання України та російської агресії.

 

09:12 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 34 100 (+300) осіб,

танків – 1496 (+19) од.,

бойових броньованих машин – 3606 (+18) од.,

артилерійських систем – 752 (+3) од.,

РСЗВ 239 (+1) од.,

засобів ППО – 98 (+0) од.,

літаків – 216 (+0) од.,

гелікоптерів – 181 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 611 (+10) од.,

автомобільної техніки – 2537 (+10) од.,

кораблів /катерів – 14 (+0) од.,

спеціальної техніки – 59 (+4) од.,

крилатих ракет – 137 (+7) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському та Авдіївському напрямках

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

45,3% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

26,2% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

42,3% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

13,2% артилерійських систем (з них 0,5% за минулий тиждень),

15,9% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

15,7% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

18,9% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

09:01 Медаль Нобелівської премії миру, яку минулого року отримав російський журналіст Дмітрій Муратов, продали з аукціону за рекордні 103,5 мільйона доларів. Усі кошти від продажу підуть на підтримку гуманітарної допомоги ЮНІСЕФ для українських дітей-біженців від війни.

 

08:54 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

17 червня 2022 року українські війська заявили про перше успішне використання переданих Заходом протикорабельних ракет Harpoon для ураження російських морських сил. Ціллю атаки, очевидно, став російський морський буксир «Спасатель Василь Бех», який доставляв зброю й особовий склад на острів Зміїний.

Знищення російського судна під час місії поповнення запасів демонструє труднощі, з якими стикається Росія, намагаючись підтримати свої сили, що окупували острів Зміїний. Це останній у серії російських кораблів, серед яких і крейсер «Москва», які були пошкоджені або знищені Україною під час конфлікту.

Українська берегова оборона значною мірою нейтралізувала здатність Росії встановити контроль на морі та застосовувати морські сили в північно-західній частині Чорного моря. Це підірвало життєздатність початкового російського оперативного плану вторгнення, який передбачав загрозу Одеській області з моря.

 

08:48 Аналіз боїв в Україні від американського Інституту вивчення війни (основні тези):

• Українські джерела заявили, що найближчий тиждень стане вирішальним для російських військ для завершення захоплення Сіверськодонецька і що російські війська зосередять війська та техніку в цьому районі.

• Українські джерела підтвердили, що російські війська контролюють весь Сіверськодонецьк, за винятком промзони "Азот", де тривають бої.

• Російська влада створює інформаційні умови, щоб виправдати повільне та невдале просування до Слов’янська з південного сходу від Ізюму та на захід від Лиману.

• Російські війська активізують операції з перекриття українських ліній зв’язку на трасі Т1302 Бахмут–Лисичанськ для підтримки ескалації операцій у Сіверськодонецьку–Лисичанську.

• Російські сили продовжували концентруватися, щоби протистояти подальшому просуванню українців до кордону з Росією на північ від Харкова.

• Російські війська продовжують оборонні операції на південному напрямку.

• Українська партизанська діяльність продовжує ускладнювати зусилля російської окупаційної влади щодо консолідації контролю над окупованими територіями.

 

08:05 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках ситуація без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районі населеного пункту Середина-Буда Сумської області.

На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, намагається не допустити виходу наших підрозділів в тил російського угруповання військ, що діє на Слов’янському напрямку. Ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Дмитрівка, Чугуїв, Коробочкине, Стара Гнилиця та Базаліївка.

На Слов’янському напрямку, неподалік Богородичного та Долини, українські воїни відбили штурмові дії окупантів.

Ворог систематично здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Грушуваха, Вірнопілля, Адамівка та Мазанівка. Завдав авіаударів по об’єктах цивільної інфраструктури неподалік Богородичного.

На Краматорському напрямку активних дій противник не вів. Обстрілював позиції сил оборони із ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та мінометів по лінії зіткнення.

На Сєвєродонецькому напрямку продовжує обстріли підрозділів наших військ із артилерії різних калібрів. Завдав авіаударів поблизу Устинівки, Гірського та Лисичанська. Не припиняє штурмові дії з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк. Окрім цього міста, наші воїни успішно протидіють штурмам в районах населених пунктів Сиротине та Біла Гора.

На Бахмутському напрямку, в районах населених пунктів Миколаївка, Вершина та Семигір’я, противник веде наступальні дії, бої тривають. Крім того, ворог цинічно обстріляв цивільну інфраструктуру неподалік Покровського, Миколаївки та Білогорівки.

На Авдіївському напрямку завдав авіаційного удару в районі Нью-Йорка.

Здійснив обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Очеретине, Авдіївка, Кам’янка, Нетайлово, Микільське та Оріхове.

На Курахівському напрямку зафіксовано авіаудар поблизу Щербаків. Захисники України припинили спроби ворожих штурмових дій в районі Мар’їнки. Противник безславно втік.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не вів.

На Південнобузькому напрямку противник зазнає втрат. Намагаючись стримати підрозділи сил оборони України, обстрілює із артилерії, мінометів та реактивних систем залпового вогню райони Мурахівки, Тополиного, Білої Криниці та Мар’їного. Ворог завдав авіаційних ракетних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в районі Очакова та Куцуруба. Веде повітряну розвідку БпЛА.

Одночасно посилює фортифікаційне обладнання передових позицій спорудженням довготривалих вогневих точок.

У акваторії Чорного та Азовського морів в готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України утримуються 5 носіїв високоточної зброї.

За наявною інформацією, внаслідок значних втрат у командному складі підрозділів повітряно-десантних військ, ворог змушений набирати на військову службу офіцерів запасу з укладанням короткострокових контрактів терміном три місяці.

 

21.06.2022