117-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:27 Міністр з питань реінтеґрації Ірина Верещук заявила, що єдиним безпечним способом виїхати із Херсонщини є маршрут через окупований Крим. Вона закликала мешканців евакуюватися, бо реґіон потрапить у зону бойових дій. "Виїдьте, будь ласка, бо наша армія обов’язково деокуповуватиме ці землі. Наша воля це робити є непохитною... Повірте, деокупація буде дуже швидко. Контрнаступ обов’язково буде", – сказала Верещук на брифінґу. Міністр запевнила, що влада не каратиме за махінації з документами. "Вони не порушать закон, якщо виїдуть через тимчасово окупований Крим. Ми знаємо, що це на сьогодні – ледь не єдиний гуманітарний коридор, якщо його так можна назвати, і яким можна виїхати. Отже, якщо є можливість, виїдьте. Особливо, з дітками", – цитує "Укрінформ".

 

21:14 Колишньому міському голові Києва Леоніду Черновецькому повідомили про підозру через заклики визнати юрисдикцію російських екстремістських формувань "ДНР" і "ЛНР" у межах окупованих районів Луганської та Донецької областей. Про це повідомляє Офіс генпрокурора. "За даними слідства, на наступний день після початку військової агресії РФ проти України ексмер столиці на власній сторінці у соціальній мережі «Facebook» розмістив публікацію про можливість і навіть необхідність визнання кордонів терористичних організацій – незаконних утворень «Донецька народна республіка» та «Луганська народна республіка». Згідно з висновками судової лінгвістичної експертизи ця публікація містить публічні заклики до зміни меж території та державного кордону України", – йдеться у повідомленні.

 

20:45 Супутник Planet Labs свідчить, що росіяни побудували переправу поруч зі зруйнованим залізничним мостом через річку Оскіл біля тимчасово окупованого селища Куп’янськ на Харківщині, повідомляє проєкт журналістських розслідувань "Схеми".

 

 

20:10 Росіяни відтіснили українців у Сіверськодонецьку аж до території "Азоту". Про це повідомив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. "Вкрай важка ситуація по всій лінії Луганського фронту. Констатуємо, що орки розпочинають широкомасштабний наступ в нашій області, вони накопичили достатню кількість резервів і сьогодні у вогні всі вільні населені пункти області. У Сєвєродонецьку бої тривають вже у промзоні, українські війська контролюють лише територію заводу «Азот». Рашисти наступають уздовж траси Лисичанськ-Бахмут, ближні до неї населені пункти під постійними обстрілами. Цілий день потерпає від масованих російських обстрілів Лисичанськ. Кількість жертв встановити наразі неможливо. Українські захисники не перебувають ув оточенні, більш того – завдають суттєвих втрат ворогу. Лікарні та морги на окупованих територіях переповнені рашистами", – поінформував Гайдай.

 

19:27 Міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау повідомив, що на засіданні Ради ЄС усі делеґати підтримали надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейської Унії. Про це повідомляє RMF24. "Дискусія щодо статусу кандидата України відбулася, і результат є таким, що важко собі тепер уявити, щоби той статус Україні не надали. Щодо цього панувала справді згода. Видається, що справа вже визначена", – сказав Рау.

 

18:55 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін. На останньому противник обстріляв цивільну інфраструктуру в прикордонних районах Сумської області.

На Харківському напрямку ворог, з метою виявлення слабких місць в обороні наших військ, безуспішно намагався вести розвідку боєм неподалік Ртищівки. Крім того, зафіксовано обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Уди, Українка, Коробочкіне, Михайлівка та Петрівка.

На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій. Здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Дібрівне, Грушуваха, Велика Комишуваха, Краснопілля та Долина. В районі населеного пункту Богородичне наші захисники успішно відбили ворожий штурм.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по підрозділах наших військ. Завдали авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Устинівка та Лисичанськ.

Артилерійські обстріли цивільної інфраструктури зафіксовано неподалік Лисичанська, Гірського та Устинівки. Тривають бойові дії за контроль над містом Сєвєродонецьк. Крім того українські воїни звели нанівець спроби штурмових дій ворога в районах населених пунктів Мирна Долина та Біла Гора.

На Бахмутському напрямку, під прикриттям артилерійських обстрілів, в районі населеного пункту Миколаївка намагалася діяти диверсійно-розвідувальної група противника. В результаті вогневого ураження, отриманого від наших воїнів, вона відступила. У подальшому ворог здійснив спробу штурму, успіху не мав. Крім того, окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Білогорівка, Берестове, Яковлівка, Покровське. Завдали авіаударів неподалік Малорязанцевого та Білогорівки.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не вів. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури поблизу Кам’янки, Гуляйполя, Авдіївки, Вугледара, Малинівки та Залізничного. Завдав авіаударів по населених пунктах Малі Щербаки, Мар’їнка, Вугледар, Костянтинівка та Новомихайлівка.

На Південнобузькому напрямку, з метою сковування дій наших підрозділів, ворог обстрілював з артилерії та мінометів райони Червоного Яру, Калинівки, Тополиного і Зеленого Гаю.

У зв’язку зі значними втратами особовий склад окремих підрозділів окупаційних військ має дуже низький рівень морально-психологічного стану і шукає можливість уникнути подальшої участі у бойових діях. Так, за наявною інформацією, особливо це розповсюджено серед особового складу 1 армійського корпусу російських окупаційних військ. У підрозділах, що виведені на відновлення боєздатності з районів Херсону, Миколаєва та Попасної.

 

18:12 Президент України Володимир Зеленський виступив на засіданні Бюро Асамблеї Африканського Союзу. Основною темою промови стала продовольча криза. "Африка фактично в заручниках. В заручниках у тих, хто розв’язав війну проти нашої держави... Ця ситуація демонструє, наскільки у світі все пов’язано. Одна війна у Європі, а саме – намагання Росії захопити нашу землю, перетворити Україну на колонію Росії, стала причиною того, що всюди погіршується доступ до продовольства, зростає загроза голоду", – заявив Зеленський. Президент закликав країни Африки розвивати відносини із Україною напряму і не піддаватися російським впливам.

 

#цитата

 

Продовольча криза у світі зберігатиметься, поки триває ця колонізаторська війна, війна Росії проти нашої держави, і поки заблоковані наші порти.

Також Україна була одним з основних європейських виробників добрив. А зараз виробництво фактично зупинене – знову-таки через війну. У частини виробників немає сировини й можливості навіть працювати – через загрозу російських ракетних ударів та інші наслідки воєнних дій. Частина підприємств вже перебуває в зонах бойових дій і просто розгромлена російськими військами.

Чи чули ви про це від своїх російських партнерів, з якими ви зберігаєте комунікацію? Чи говорили вони вам саме про це? Я впевнений, вони говорять вам зовсім інші речі.

Але насправді їм потрібна ця криза. Вони свідомо її загострюють. Бо вони намагаються використовувати вас і страждання людей, щоб тиснути на демократичні держави, які запровадили санкції проти Росії.

(...) Якби не російська війна, ви б зараз перебували в зовсім іншому становищі – абсолютно безпечному. Ось чому, щоб не було голоду, повинні закінчитись й намагання таких держав, як Росія, повернутись до загарбницької політики колоніалізму.

Час імперій минув! Люди мають право просто жити, просто жити й мати все для життя.

 

Володимир Зеленський

 

17:36 Російська армія під час ракетного обстрілу знищила український логістичний продовольчий склад на Одещині. Про це йдеться у повідомленні Оперативного командування "Південь". "Вдень протягом трьох годин ворог наніс по півдню країни масований ракетний удар 14 ракетами. У безсилий злобі через успіхи наших військ рашисти гатили по Очакову, по гирлу Дуная, по Білгород-Дністровському району Одещини і по самій Одесі. В області та в передмісті Очакова пошкоджено сільськогосподарські площі, в Одесі внаслідок влучання ракети вигорів логістичний продовольчий склад. Пожежа на площі понад 300 кв м оперативно ліквідована рятувальниками", – ідеться у повідомленні.

 

 

17:11 36-та окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського знищила командно-спостережний пункт росіян на Півдні. Пресова служба бригади оприлюднила на своїй сторінці у Facebook відеозапис обстрілу. "Миколаївські морпіхи активно готуються брати участь у "херсонському референдумі", – прокоментували у бригаді.

 

16:40 Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич привітала ухвалення Верховною Радою Стамбульської конвенції. Про це йдеться у заяві, поширеній у понеділок Радою Європи. "Оскільки жінки та дівчатка особливо вразливі під час конфлікту, я щиро вітаю ухвалення українським парламентом Конвенції Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та насильством у сім'ї (Стамбульська конвенція). Це величезний крок уперед у захисті жінок і дівчаток від усіх форм насильства, чи то в Україні, чи за кордоном", - заявила вона. Бурич подякувала Президенту України та очільникам уряду за те, що вони "ще раз продемонстрували лідерство і мужність, а також за продовження наших попередніх дискусій із цієї теми".

 

16:19 Ворожий ракетний удар по нафтобазі в Новомосковському районі на Дніпропетровщині забрав життя трьох людей. "Щойно рятувальники знайшли тіло третього загиблого. Вогнеборці продовжують утихомирювати полум'я. Працюють уже понад 42 години", - написав у телеграм-каналі голова обласної адміністрації Валентин Резніченко.

 

15:37 Контррозвідка СБУ затримала російського диверсанта, який прибув із країни Близького Сходу готувати вибухи на "Укрзалізниці". Як повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко, агента затримали під час спецоперації в Чернівцях. "Після початку повномасштабної агресії РФ агент отримав від своїх "кураторів" завдання прибути в Україну. Тут він мав збирати розвіддані про транспортні канали постачання зброї та військової техніки, розташування резервуарів з пальним і дислокацію українських військ на Буковині", – зазначив Дехтяренко. З його слів, ворог планував здійснити диверсії, у тому числі вибухи на об’єктах залізниці та логістичних складах.

 

15:05 Президент Зеленський заявив, що Україна має стати учасницею проєкту "Тримор'я". "Це неправильно, що наша держава опинилася за межами цієї чудової ініціативи", – сказав він на саміті в понеділок. Зеленський запропонував "посилити трактування" співпраці, наголосивши на важливості логістики. "Саме держави "Тримор'я" – це наш зв'язок із вільним світом. Постачання зброї для України, постачання палива, транспортні потоки, зелені коридори для експорту українського продовольства, міграція людей – все це працює через територію держав-учасниць цієї ініціативи", – сказав Президент. Зокрема Зеленський висловився за розвиток маршрутів транспортування енергоносіїв і транс'європейського коридору Via Carpathia. "Ми можемо приєднатися до Via Carpathia вже", – сказав Зеленський. "Ініціатива трьох морів", або "Балто-Адріато-Чорноморська ініціатива", є об'єднанням дванадцяти держав Євросоюзу, котрі мають вихід до Адріатичного, Балтійського та Чорного морів. 

 

14:47 Збройні Сили України завдали удару по бурових установках, котрі захопила Росія, – так званих "вежах Бойка". Про це повідомив очільник окупаційної адміністрації у Криму Сергій Аксьонов, додавши, що для евакуації довелося проводити рятувальну операцію; при тім частина людей вважаються зниклими безвісти. Інформацію про обстріл підтвердив народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко. "Ракетний удар по вишках трішки завадив газовидобуванню в українському Чорному морі зі сторони росіян", – прокоментував він. Нагадаємо, росіяни захопили "вежі Бойка" ще 2014 року. Вони змонтували там засоби радіотехнічної розвідки та ППО.

 

14:10 Верховна Рада підтримала ратифікацію Стамбульської конвенції. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. "За" проголосувало 259 депутатів, "проти" було 8. Зокрема, з фракції "Слуга народу" ратифікацію конвенції підтримали 193 нардепи, "Платформа за життя та мир" – 15, "Довіра" – 13, "Відновлення України" – 12, "Голос" – 10, "ЄС" – 9, "За майбутнє" – 2, позафракційні – 5. "Батьківщина" не дала жодного голосу. 18 червня Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Метою конвенції є захист жінок від усіх форм насильства, недопущення, кримінальне переслідування та ліквідація насильства стосовно жінок і будь-якого домашнього насильства.

 

13:55 Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові задовольнив позов Міністерства юстиції й заборонив політичну партію “Опозиційна платформа – За життя”. Про це повідомляє рух "ЧЕСНО". Розгляд справи по "ОПЗЖ" загалом тривав 5–6 годин – найдовше з-поміж усіх інших справ по забороні партій. Перша частина засідання почалася ще у минулий четвер, але тоді розглянути справу та прийняти рішення не встигли й оголосили перерву до понеділка. До того ж, братія Віктора Медведчука – це перша партія, котре захищається й бере участь у розгляді справи.

 

13:32 В Росії погрожують НАТО "вдатися до належного самозахисту" у відповідь на рішення Литви про заборону російського транзиту до Калінінградської області. За заявою сенатора Андрія Клімова, голови комісії зі захисту державного суверенітету РФ, Євросоюз має "негайно виправити нахабну витівку Вільнюса", інакше ЄС "дезавуює для нас легітимність усіх документів про членство Литви в ЄС і розв'яже руки для вирішення створеної Литвою проблеми транзиту Калінінграда будь-якими обраними нами способами. Неприпустима поведінка Вільнюса тепер ставить під удар весь цей військово-політичний блок [НАТО], який де-юре починає руками однієї зі своїх країн-членів неприйнятну блокаду суб'єкта РФ. Останню можна оцінити як пряму агресію щодо Росії, що буквально змушує нас негайно вдатися до належного самозахисту".

Тимчасову повірену у справах Литви викликали у МЗС РФ і, назвавши дії Литви «провокаційними» та «відкрито ворожими», пригрозили, що якщо вантажний транзит не буде відновлено найближчим часом, то Росія залишає за собою право на дії зі захисту своїх національних інтересів.

Коментар путінового речника Пєскова був дещо стриманішим: "Це рішення справді безпрецедентне, це є порушенням усього і вся. Ми розуміємо, що це пов'язано з відповідним рішенням Європейського Союзу поширити дію санкцій на транзит. Це теж вважаємо незаконним. Ситуація більш ніж серйозна у зв'язку з цим, і вона вимагає дуже глибокого аналізу перед тим, як формулювати якісь заходи та якісь рішення. Цей глибокий аналіз протягом наступних кількох днів буде проведений".

 

 

Залізниці Литви повідомили, що 18 червня припиняють транзит до Калінінградської області та з неї великого переліку товарів, які підпадають під європейські санкції, оскільки Литва отримала роз'яснення Європейській комісії, що заборона на ввезення в ЄС підсанкційних товари поширюється і на транзитне ввезення. Оцінюють, що блокада охоплює від 40% до 50% усієї номенклатури транзитних вантажів.

 

 

13:14 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн висловила впевненість, що Україна набуде статусу країни-кандидата. Про це повідомляє польська аґенція PAP. "Я глибоко переконана, що ми отримаємо позитивне рішення, що отримаємо підтримку. Курс уже визначено", – сказала фон дер Ляєн. "Очевидно, що Європейській раді належить прийняти історичне рішення, але підготовча робота йде дуже добре", – додала президентка Єврокомісії.

 

12:59 Російський пілот, якого українські вояки захопили в полон після збиття літака Су-25 під Світлодарськом, виявився найманцем приватної військової компанії "Ліга" ("Армія Вагнера"). Про це повідомив український журналіст Юрій Бутусов. Невдаху звати Андрєй Фєдорчуков. За участь у війні проти України Федорчуков отримував 205 тисяч рублів на місяць (приблизно 100 тисяч гривень). 18 червня він отримав пеховий наказ атакувати опорний пункт ЗСУ, а раніше льотчик вилітав на бомбардування українських міст.

 

 

12:41 Російська армія сама ж обстрілює Донецьк, аби зірвати постачання західних озброєнь Україні, заявив журналіст, колишній учасник "мінських переговорів" Сергій Гармаш у інтерв'ю "Радіо НВ". "Росія обстрілює місто, яке фактично нею контролюється, лише для того, щоби створити справжню гуманітарну кризу, щоби звинуватити в ній Захід, який начебто поставляє сучасну зброю Україні. І саме цією зброєю начебто вбивають мирних громадян. Щоб довести це, Росія дійсно вбиває мирних громадян", – сказав Гармаш. З його слів, Україна не зацікавлена бомбардувати окуповані міста. "Ми не можемо, навіть якби хотіли, дозволити собі обстрілювати просто так Донецьк, щоб знищити його, тому що у нас жорсткий дефіцит набоїв, снарядів. У нас з боєкомплектами велика проблема, на жаль", – пояснив Гармаш. Він визнав, що ЗСУ гатять по Донецьку – але по важливих цілях. "Звичайно, ми стріляємо. Стріляємо у відповідь. І стріляли фактично всі ці вісім років, давайте казати чесно. Але ж ми не стріляємо випадково – а або по скупченню військової техніки, або по складах пального, або по складах боєприпасів, по військових об'єктах", – додав оглядач.

 

12:12 Збройні Сили України відкинули окупантів із першої лінії оборони на Херсонщині. Наразі ворог укріплюється на другій та третій лініях оборони, повідомив радник голови Херсонської військової адміністрації військовослужбовець ЗСУ Сергій Хлань в етері телеканалу "Еспресо". ЗСУ завдавали влучних ударів по складах, котрі розташовані у тилу. У Новій Каховці – тричі поспіль – було влучне попадання по складах з боєприпасами ворога. Біля Софіївки, біля села Давидів Брід були контрнаступальні дії. Там ворог закріплюється на узбережжі річки Інгулець.

 

12:04 ЗСУ втратили контроль над селищем Метьолкіне на південному сході від Сіверськодонецька, підтвердив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: "Рашисти посилили артилерійські та авіаційні обстріли. Потужно гатять по Сіверськодонецькій промзоні та околицях міста. Те саме в районах Тошківки та Устинівки, бо орки хочуть здійснити там прорив, і задля цього стягнули туди велику кількість техніки.

Бої точаться в багатьох селищах навколо Сіверськодонецька та Лисичанська. На жаль, зараз ми не контролюємо Метьолкіне поблизу обласного центру".

 

Мапа від deepstate станом на кінець вчорашньої доби

 

10:56 Видання "Думська" пише про численні вибухи на острові Зміїний. Згідно з не підтвердженою наразі інформацією, внаслідок обстрілів знищено російські системи ППО та укріплення.

 

10:31 Підрозділ ЗСУ захопив у полон вісьмох солдатів російської армії. Відео з каналіями оприлюднив офіцер 95-ої окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Юрій Кочевенко. Він стверджує, що захопив росіян один український солдат-медик. "Привезли нову форму. Хлопці до часу залишили на купі і пішли по позиціях. Згодом медик вирішив повернутися щось собі підібрати, а там вже вісім #^&)% риются в нашій формі. Одному ногу прострелив, решта з переляку здалися. Результат – медик взяв у полон вісім орків", – розповів Кочевенко.

 

 

10:06 Російська аґенція ТАСС повідомила, що командирів полку "Азов", яких узяли в полон після виходу з "Азовсталі", вивезли в ізолятор "Лєфортово" у Москві.

 

09:44 Більше третини Сіверськодонецька контролюють ЗСУ, повідомив керівник військово-цивільної адміністрації міста Олександр Стрюк. Це промзона, квартали над промзоною, частина міста вздовж Сіверського Донця. Інша частина контролюється росіянами. Українські військові тримають оборону, цілодобово перебуваючи у вуличних боях, противник застосовує проти них артилерію, зокрема і крупнокаліберну, міномети, авіацію.

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Наземні та тактичні повітряні операції Росії протягом вихідних залишалися зосередженими на центральному секторі Донбасу.

Донині російські ВПС показали у боях низькі результати. Їхня нездатність послідовно забезпечувати повітряну потугу, ймовірно, є одним з найважливіших факторів, що стоять за дуже обмеженим успіхом російської кампанії. Вони не можуть отримати повну перевагу в повітрі і діяли в обережному стилі, рідко проникаючи глибоко за українські рубежі. Деякі з основних причин їхніх проблем перегукуються з причинами російських сухопутних військ. Протягом багатьох років більша частина російської повітряної бойової підготовки, найімовірніше, відбувалася за штивним сценарієм і була спрямована на те, щоби справити враження на вищих посадових осіб, а не розвивати динамічну ініціативу серед екіпажів.

У той час, як Росія має вражаючий список відносно сучасних і боєздатних бойових літаків, ВПС також майже напевно не змогли розвинути інституційну культуру та навички, необхідні для персоналу, щоб задовольнити прагнення Росії провести більш західну сучасну повітряну кампанію. Це призвело до того, що більша за плановану вага зусиль припадає на виснажені сухопутні війська та на передові крилаті ракети, запаси яких, ймовірно, закінчуються.

 

09:14 Тези щоденного аналізу воєнної ситуації від американського Інституту дослідження війни:

• Визначення Кремлем свого вторгнення в Україну як "спеціальної військової операції", а не війни, активно перешкоджає можливостям Росії з формування своїх бойових сил, оскільки виключає законні каральні заходи, які можуть бути використані під час офіційної війни проти незгодних з нею і тих, хто відмовляється від мобілізації. Москва продовжує спроби вести велику та виснажливу війну в Україні силами, зібраними для того, що, як помилково вважав Кремль, мало стати блискавичним вторгненням на тлі символічного опору України. Кремль не може виправити цей фундаментальний прокол своєї "спеціальної військової операції".

• Успішні українські контратаки у Запоріжжі змушують російських військових перекидати підкріплення на цю ослаблену ділянку лінії фронту.

• Російські війська зосередили зусилля на утриманні окупованих районів на північ від Харкова й обстріляли вчора українські позиції на півночі Харківської області.

• Російські сили намагаються заблокувати трасу Бахмут-Лисичанськ для підтримки своїх наступальних операцій у Лисичанську.

• Концентрації сил російської артилерії та нечисленних піхотних підрозділів, як і раніше, недостатньо, щоб забезпечити наступ росіян у Сіверськодонецьку.

• Російські війська продовжують готуватися до наступу на Слов'янськ із південного сходу від Ізюму та із заходу від Лиману.

• Російські сили фокусуються на зміцненні оборонних позицій на південному напрямку після нещодавніх успішних контратак українських військ на межі Херсонської та Миколаївської областей.

• Російські сили, ймовірно, проводять артилерійські обстріли під чужим прапором на територіях, що утримуються Росією, щоб похитнути проукраїнські сентименти та заохотити мобілізацію маріонеткових сил.

 

08:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 33 800 (+200) осіб,

танків – 1477 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 3588 (+11) од.,

артилерійських систем – 749 (+4) од.,

РСЗВ 238 (+3) од.,

засобів ППО – 98 (+0) од.,

літаків – 216 (+0) од.,

гелікоптерів – 181 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 601 (+3) од.,

автомобільної техніки – 2527 (+4) од.,

кораблів /катерів – 14 (+0) од.,

спеціальної техніки – 55 (+0) од.,

крилатих ракет – 130 (+1) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському та Запорізькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

44,8% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

26,1% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

42,1% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

13,2% артилерійських систем (з них 0,5% за минулий тиждень),

15,9% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

15,7% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

18,9% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

08:55 Ворог продовжує атакувати Одещину крилатими ракетами типу "Онікс" з берегового ракетного комплексу, що розташований в тимчасово окупованому Криму: вночі була спроба вдарити по Білгород-Дністровському району, а зранку – по самій Одесі. В обох випадках силами протиповітряної оборони ракети знищені в повітрі.

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках ситуація значних змін не зазнала.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати до трьох батальйонних тактичних груп зі складу 1-ї танкової армії Західного військового округу та підрозділи повітряно-десантних військ для прикриття ділянки російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях. У Брянській області ворог розгорнув до зенітного ракетного дивізіону ЗРК С-300В4.

Крім того, російський агресор здійснив артилерійські обстріли в районі населеного пункту Середина-Буда Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник завдав авіаційного удару та здійснив артилерійський обстріл в районах населених пунктів Тимофіївка та Морозова Долина.

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на недопущенні просування Сил оборони до Державного кордону України. Противник інтенсивно обстрілював з артилерії райони населених пунктів Козача Лопань, Малі Проходи, Дементіївка, Петрівка, Верхній Салтів, Рубіжне та околиці міста Харкова.

На Слов’янському напрямку ворог завдавав вогневого ураження із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Чепіль, Пришиб, Протопопівка, Велика Комишуваха, Дібрівне, Вірнопілля, Маяк, Курулька, Богородичне, Мазанівка, Краснопілля та Долина.

На Донецькому напрямку противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках. Інтенсивно застосовує авіацію.

На Сєвєродонецькому напрямку противник обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Лисичанськ, Сиротине, Воронове, Борівське, Біла Гора, Устинівка, Мирна Долина, Тошківка та завдав авіаційних ударів парами літаків Су-25 поблизу Білої Гори та Мирної Долини. Тривають бойові дії за встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк.

На Бахмутському напрямку, протягом доби, ворог здійснював обстріли із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Оріхове, Золоте-3, Миколаївка, Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Покровське, Клинове, Зайцеве і Нью-Йорк. Противник завдав авіаудару поблизу Яковлівки та ракетних ударів неподалік Травневого, Доломітного, Зайцевого та Нью-Йорка.

На Лиманському, Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках намагається не допустити перегрупування підрозділів наших військ. Здійснив обстріли із артилерії різних калібрів в районах населених пунктів Калинове, Очеретине, Бердичі, Желанне, Тоненьке, Сєверне, Орлівка, Семенівка, Веселе, Авдіївка, Нетайлове, Водяне, Опитне, Первомайське, Піски, Красногорівка, Марʼїнка, Новомихайлівка, Павлівка, Шевченко, Велика Новосілка, Времівка, Ольгівське, Зелене Поле, Новопіль, Темирівка, Полтавка, Малинівка, Червоне, Залізничне, Гуляйпільське, Новоданилівка, Оріхів та Камʼянське.

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційного удару двома літаками Су-25 в районі населеного пункту Пришиб та ракетного удару в районі населеного пункту Маяки.

На Авдіївському напрямку ворог завдав авіаційних ударів літаками Су-25 в районах населених пунктів Шевченко та Вугледар.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу наших військ. Активних дій не вів. Здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Червоний Яр, Мурахівка, Калинівка, Зелений Гай, Квітневе, Поляна, Червона Долина, Широке, Благодатне, Зоря та Лупареве.

В акваторії Чорного та Азовського морів основні зусилля корабельне угруповання противника зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

В готовності до завдання ракетних ударів по обʼєктах на території України утримуються 5 носіїв крилатих ракет морського базування.

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках де тривають активні бойові дії.

 

01:07 Президент України Володимир Зеленський заявив, що цього тижня очікує посилення ворожої активності Росії. "Завтра починається історичний тиждень. Тиждень, коли ми почуємо відповідь від Євросоюзу щодо статусу кандидатства для України... Я думаю, що для всіх очевидно, що від 1991 року було небагато настільки доленосних рішень для України, як очікуємо ми зараз. І я впевнений, що інтересам усієї Європи відповідає тільки позитивне рішення", – сказав Президент у своєму зверненні. Зеленський розповів, що цього тижня докладе щонайбільше зусиль, аби захистити європейську перспективу. "Очевидно, що у такий тиждень варто очікувати від Росії посилення ворожої активності. Спеціально – показово. Саме цього тижня. І не тільки проти України, а й проти інших країн Європи. Ми готуємося і ми готові. Попереджаємо партнерів", – додав він.

 

00:24 У Львові у самовільно збудованому храмі святого рівноапостольного князя Володимира УПЦ МП на Сихові виникла пожежа. Як повідомили у пресовій службі ДСНС Львівщини, повідомлення про пожежу до рятувальників надійшло о 22:45; локалізувати її вдалось о 23:19.

 

 

20.06.2022