114-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:19 У Донецьку пролунали вибухи на інфраструктурі бойовиків, випливає із повідомлень очевидців у соцмережах. Зокрема, в окупованому місті запалав великий склад боєприпасів, розташований в експоцентрі. Цю локацію могли вирахувати через появу у соцмережах знимки російського вояка з міною; за його спиною помітно ящики зі стрільнами.

 

 

 

23:11 «Тайра» вже вдома, повідомив у вечірньому зверненні Володимир Зеленський: "Вдалося звільнити з полону «Тайру», українського парамедика Юлію Паєвську. Я вдячний усім, хто працював на цей результат". Росіяни захопили Паєвську в полон 16 березня у Маріуполі.

 

22:57 Прем'єр-міністр Великої Британії Блорис Джонсон під час візиту до України запропонував Володимиру Зеленському велику програму підготовки українських сил. Про це повідомляє пресова служба британського уряду. Згідно з пропозицією Джонсона, масштабна тренувальна операція має передбачати можливість навчання до 10 тисяч солдатів кожні 120 днів. Українських вояків могли би тренувати на підставі "перевіреного в боях досвіду британської армії, що дозволить їм прискорити розгортання, перегрупувати свої сили та посилити опір в той час, як вони продовжують захищати суверенітет своєї країни від російських загарбників". Під час попередньої навчальної місії – "Орбітал" – Велика Британія навчила понад 22 тисячі українських військовослужбовців, починаючи з 2015 року. Кожен солдат проведе три тижні на навчанні, опановуючи навички перемоги в боях на передовій, основи медичної підготовки, кібербезпеки та тактики противибухового захисту.

 

#цитата

 

Мій сьогоднішній візит, на тлі цієї війни, має на меті надіслати українському народу чітке та просте повідомлення: Велика Британія з вами, і ми будемо з вами, поки ви остаточно не переможете.Оскільки українські солдати стріляють британськими ракетами на захист суверенітету вашої країни, вони роблять це також для захисту тих самих свобод, які ми сприймаємо як належне.Тому я запропонував Президенту Зеленському нову велику програму військової підготовки, яка могла б змінити рівняння цієї війни, використовуючи найпотужнішу з усіх сил – українську волю до перемоги.Через два місяці після мого останнього візиту українська рішучість, рішучість і стійкість стали сильнішими, ніж будь-коли, і я знаю, що незламна рішучість надовго переживе марні амбіції президента Путіна.

 

Борис Джонсон

 

21:19 Судно забезпечення Чорноморського флоту РФ "Васілій Бех", яке підбили військово-морські сили України, затонуло. Про це повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

 

20:35 Президент Росії Владімір Путін не виключив застосування ядерної зброї. У розмірковуваннях на Петербурзькому міжнародному економічному форумі він звинуватив у ядерній ескалації іноземних політиків: "То один якийсь безвідповідальний політик щось ляпне, то інший. До речі, на дуже високому щаблі – на рівні, скажімо, міністерства закордонних справ. Перші особи там розмірковують щось на цю тему. А ми невже мовчати будемо? Відповідаємо, як вважаємо за належне. Щойно ми відповідаємо, чіпляються за те, що "Росія погрожує". Ми не погрожуємо. Але всі мусять знати, що в нас є. І ми будемо її застосовувати, якщо це буде потрібно для захисту нашого суверенітету".

 

20:09 Президент України Володимир Зеленський назвав перемовини з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном максимально предметними, наповненими важливими деталями. "Дві важливі речі – оборона й безпека. Ми детально обговорили поточну ситуацію на передовій, на нашому сході, на півдні нашої держави, наші можливості в захисті України від російських окупантів. Маємо спільний погляд на те, як рухатися до перемоги. Тому що саме такий результат потрібен для України – перемога", – наголосив він. Зеленський подякував прем'єрові Великої Британії за розуміння збройних потреб. "Зокрема, говорили про необхідність збільшити постачання важкої зброї. Головне сьогодні – забезпечити також протиповітряну оборону", - додав Зеленський. Співрозмовники обговорили потребу нашої держави у фінансовій та економічній підтримці. "Це не тільки фінанси, у нас також дефіцит пального через бомбардування нашого нафтопереробного заводу, наших резервів Російською Федерацією. Також проговорили складне питання – це забезпечення підготовки до опалювального сезону. Я вдячний Борису за готовність допомагати нашій державі".

 

19:38 Казахстан не визнаватиме "донецьку" та "луганську" квазідержавні території, заявив у присутності Путіна президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв під час виступу на Економічному форумі в Санкт-Петербурзі: "Підраховано, що якщо право націй на самовизначення насправді реалізують, то замість 193 держав, що входять до складу ООН, на землі виникне понад 500 або 600 держав. Звичайно ж, це буде хаос. Тому не визнаємо ані Тайвань, ані Косово, ані Південну Осетію, ані Абхазію. І, очевидно, цей принцип буде застосовано щодо квазідержавних територій, якими, на нашу думку, є Луганськ та Донецьк".

 

18:55 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках без змін. Проводяться заходи бойової підготовки з особовим складом інженерних підрозділів збройних сил республіки білорусь.
На Сіверському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру  поблизу Мезенівки та Глухова Сумської області. Крім того, авіація противника завдала авіаударів по двох населених пунктах Сумської області.
На Слобожанському напрямку ворог здійснює дистанційне мінування місцевості. Проводив повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.
На Харківському напрямку противник намагається не допустити виходу підрозділів Сил оборони до державного кордону України та в тил російського угруповання військ, яке діє на Слов’янському напрямку.
З метою виявлення слабких місць в обороні наших військ в районах Дементіївки, Рубіжного та П’ятихаток ворог задіяв диверсійно-розвідувальні групи. Українські воїни їх виявили і завдали втрат. Противник відійшов. Неподалік Кочубіївки окупанти намагалися вести розвідку боєм. Наші захисники не дали їм жодного шансу на успіх і ворог з втратами відступив. 
Російські окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Циркуни, Верхній Салтів, Піщане, Руська Лозова та Криничне.
На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосереджує на продовженні наступу у напрямку міста Слов’янськ, бої тривають. Поблизу Краснопілля намагався вести розвідку боєм, успіху не мав, відступив.
Ворог здійснював систематичні артилерійські обстріли в районах населених пунктів Дібрівне,  Пашкове, Грушуваха, Курулька, Велика Комишуваха. 
Підрозділи Сил оборони України змусили противника залишити населений пункт Дмитрівка Ізюмського району Харківської області.
На Лиманському напрямку активних дій ворог не вів. Обстрілював позиції наших підрозділів із артилерії.
На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Окрім того, завдали авіаударів по позиціях наших підрозділів неподалік Сиротиного та Борівського.
Тривають бойові дії за встановлення повного контролю над містом Сєверодонецьк. 
В районах Сиротиного та Метьолкіного наші воїни успішно відбили штурм. Противник з втратами відійшов на раніше займані позиції.
На Бахмутському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Миколаївка, Білогорівка, Покровське, Зайцеве та Степне.
Поблизу Гірського українські захисники вибірковим вогнем припинили спробу ворожої розвідки боєм. Також противник знову безуспішно вів штурмові дії в районах населених пунктів Берестове та Кодема. Зазнав втрат і відійшов. 
Після перегрупування, за підтримки артилерії, окупанти здійснили спробу штурмових дій неподалік Ниркового. Українські воїни вогнем змусили їх  відмовитись від цієї ідеї. Зараз ворог підраховує свої втрати.
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних дій не вів. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Новоселівка, Красногорівка, Зелене Поле та Кам’янське. Завдав авіаударів по Нью-Йорку, Авдіївці та Побєді.
На Південнобузькому напрямку противник, з метою виявлення змін в положенні наших військ та корегування вогню артилерії, вів повітряну розвідку БпЛА. 
З метою стримування наших підрозділів здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії і мінометів в районах населених пунктів Тополине, Князівка, Лупареве, Посад-Покровське та Новогригорівка.
Окупанти продовжують порушувати права та свободи громадян України на тимчасово захопленій території, знищувати та вивозити на територію російської федерації майно захоплених промислових підприємств, проводити заходи адміністративно-поліцейського режиму. Ворог не розуміє і боїться тотального спротиву українців.

 

17:40 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що запровадження візового режиму з Росією – це продуманий крок, котрий дозволить захистити національну безпеку України. "Ми маємо чітко розуміти хто, звідки та з якою метою приїздить до нас. Візовий режим допомагатиме виявляти осіб, які загрожують національній безпеці на відстані від України", – заявив Кулеба. "З самого початку агресії МЗС України виступало за запровадження візового режиму з РФ. Час для такого рішення настав. Це продуманий крок, який дозволить захистити національну безпеку нашої держави. І символічно, що рішення про візовий режим з росіянами співпало в часі з оголошенням Європейською комісією рекомендації надати Україні статус кандидата в члени ЄС. Напрям руху нашої держави очевидний", – додав голова МЗС.

 

17:14 Білоруський диктатор Олександр Лукашенко вперше публічно допустив удар білоруських збройних сил по Україні. "Вчора мені ставили це питання: а "як?", а "що?" й інше, "ви зайдете до України – ваша армія?" Я говорю: ми не збираємося нікуди заходити, допоки ви не перетнули червону лінію. Щойно ви перейдете наш кордон або націлюватимете на Мозирський нафтопереробний завод (у них така скажена думка була), то ми миттєво відповімо", – сказав Лукашенко. Білоруський кумпель Путіна заявив, що війна в Україні – "це початок", а далі буде "великий переділ світу".

 

16:49 У районі Золотого підрозділи Збройних Сил України відбили штурм та відкинули противника, повідомив під час брифінгу речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник. З його слів, противник зосередився на спробах оточити українські війська в районах Сіверськодонецька та Лисичанська, а також блокувати основні логістичні шляхи. "На Лиманському напрямку ворог б’є артилерією в бік Сіверська. Окупанти продовжують підготовку до форсування річки Сіверський Донець. Через Сватове в напрямку Старобільська переміщено танки, бойові броньовані машини та інженерну техніку окупантів", – зазначив речник. На Бахмутському напрямку українські захисники перешкоджають спробам противника оточити Сили оборони в районах населених пунктів Горіхове та Гірське. Ворог перегруповується та посилює свої війська на напрямку Попасна – Миколаїв. "В районі Золотого українські воїни відбили штурм і відкинули противника. Окупанти здійснили спробу просунутись в напрямку Василівки та Берестового, але відійшли під щільним вогнем з боку українських військ", – зазначив Мотузяник.

 

17:46 Прем'єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон несподівано приїхав до Києва на зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським. Джонсон мав відвідати велику конференцію в Донкастері, де виступити з промовою перед північними депутатами та місцевими радами, але відмовився в останню хвилину. Організатори були спантеличені у зв’язку з неявкою прем’єр-міністра, але їм сказали, що була «поважна причина» і що вона має «достатнє значення». Тепер Даунінг-стріт підтвердив, що прем'єр-міністр був відсутній на конференції, щоби здійснити другий візит до України з початку війни. Невдовзі прем’єр-міністр написав у твіттері: «Пане Президенте, Володимире, добре знову бути в Києві».

 

 

17:22 Проти приєднання України до ЄС заперечує лиш 31% німецьких громадян, натомість вдвічі більше – 60% – підтримує її вступ, свідчить опитування Politbarometer для каналу ZDF.

 

 

При цьому 64% громадян ФРН не вірить, що Україна виграє війну проти Росії навіть за допомогою важкого озброєння Заходу, вірить у це 26%.

 

 

16:01 Міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко відгукнувся на рішення Європейської мовної спілки проводити конкурс "Євробачення-2023" не в нас: "Україна не згодна з характером прийняття  такого рішення – коли нас поставили перед фактом без обговорень можливостей інших варіантів, та вважає, що має всі підстави на проведення подальших перемовин та знаходження спільного рішення, яке буде задовольняти всі сторони. Ми чесно виграли Євробачення-2022 та виконали наразі всі умови в зазначені терміни щодо процесу погодження його проведення в Україні – надали відповіді та гарантії по безпекових нормах та можливі місця проведення конкурсу.

Проведення Євробачення-2023 в Україні – це потужний сигнал для всього світу, що він підтримує Україну зараз. Ми будемо вимагати змінити це рішення, тому що вважаємо, що зможемо виконати всі взяті на себе зобов’язання, про що було неодноразово наголошено Європейській мовній спілці.

Тому ми вимагаємо додаткових перемовин щодо проведення Євробачення-2023 в Україні".

 

15:31 Кабінет Міністрів України підтримав запровадження із 1 липня візового режиму для російських громадян. "Остаточно розриваємо зв’язки з Росією. Задля протидії безпрецедентним загрозам національній безпеці, суверенітету й територіальній цілісності нашої держави уряд на виконання доручення Президента України щойно ухвалив рішення про припинення дії угоди з РФ про безвізовий режим", – прокоментував прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

15:12 Служба безпеки України затримала в Києві п'ять бійців добровольчого батальйону, котрими із території РФ керував уродженець Дагестану, підконтрольний представникам російських спецслужб. СБУ називає цей загін організованим злочинним угрупованням, котре діяло під прикриттям добровольчого формування. "Для маскування злочинної діяльності учасники банди влаштувались до лав добровольчого батальйону одного з районів столиці. Використовуючи документи підставних осіб, вони отримали в підрозділі автоматичну зброю, яку згодом переховували за місцями проживання", – поінформували у спецслужбі. У зловмисників вилучили 29 автоматів Калашникова, 1,2 кг вибухівки, бойові гранати, гранатомет, кулемет РПК, два бойових пістолети – ТТ і Glock-17, понад тисячу набоїв різного калібру.

 

14:37 Канцлер Німеччини Олаф Шольц після візиту до України заявив, що санкції проти Росії діятимуть до досягнення "справедливої угоди" між Україною та РФ. Шольц заявив, що росіяни помиляються, коли вважають, що можуть захопити землі "та дочекатися, коли часи зміняться". "Це ілюзія. І я Путіну це казав. Зокрема, санкції щодо Росії будуть діяти до того часу, допоки країна не досягне справедливої угоди з Україною", – сказав Шольц, як повідомляє ARD.

 

14:19 Із 1 липня 2022 року Україна запроваджує візовий режим в’їзду для громадян РФ. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський. "У межах протидії безпрецедентним загрозам національній безпеці, суверенітету й територіальній цілісності нашої держави запропонував Кабінету Міністрів опрацювати питання перегляду режиму в’їзду російських громадян на територію України. І сьогодні Кабмін має ухвалити це важливе рішення – постанову «Про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації та застосування деяких міжнародних договорів України з Російською Федерацією»", – поінформував голова держави.

 

13:59 Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив відео роботи французької самохідної артилерійської установки CAESAR по росіянах. "Одним залпом шести "Цезарів" накрили район, де противник зосередив понад 15 одиниць озброєння та військової техніки. Прямим влучанням було вражено самохідну гаубицю 2С-19 «Мста-С» ворога та командно-штабну машину командира батареї", – похвалилися артилеристи. Генштаб стверджує, що українські гармаші "проводять унікальний для світової практики надшвидкий перехід на натовські системи озброєння та їх стандарти".

 

13:47 Європейська мовна спілка вирішила, що пісенний конкурс "Євробачення" у 2023 році не може відбутися в Україні. Організатори звернулися до Великої Британії, щоб обговорити можливість проведення конкурсу там, оскільки представник цієї країни посів друге місце. При цьому Європейська мовна спілка подякувала UA.Суспільне за їхню щиру співпрацю та відданість вивченню всіх сценаріїв протягом кількох тижнів після перемоги Kalush Orchestra's та висловила "свій сум та розчаруванням з приводу того, що конкурс наступного року не може бути проведений в Україні".

 

13:29 Офіційно: Європейська комісія рекомендувала Європейській раді надати Україні європейську перспективу і статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Про це президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила на брифінгу у Брюсселі, передає УНІАН. "Європейська комісія рекомендує Європейській раді, по-перше, що Україні надається європейська перспектива, і по-друге, що Україні надається статус кандидата", – сказала фон дер Ляєн. Президентка уточнила – цей крок робиться із розумінням, що Україна повинна втілити шерег важливих реформ. 

 

12:33 Збройні Сили України влучили у базу росіян на території окупованої Нової Каховки на Херсонщині. Портал "Мілітарний" через інструменти OSINT-розвідки встановив місце влучання – вибух пролунав на території Новокаховської меблевої фабрики. На фото видно також кілька одиниць російської техніки – військові вантажівки та МТ-ЛБ. Біля вирви можна зауважити елемент, ймовірно, ракети комплексу Точка-У.

 

 

12:06 Уточнена інформація про ракетний удар по Миколаєву: внаслідок обстрілу загинув чоловік, іще 19 осіб постраждало (зокрема 16 госпіталізовано), йдеться у повідомленні Державної служби з надзвичайних ситуацій на Миколаївщині. "У результаті потрапляння боєприпасів та їх уламків сталися численні пошкодження – вибиті вікна, шибки, у квартирах пошкоджені стіни та перекриття, у двох квартирах в різних будівлях виникли пожежі", – повідомили рятувальники.

 

11:59 У Бєлгородській області розбився російський штурмовик Су-25. Згідно з попередніми даними, літак упав після того, як зачепив опору ліній електропередач. Телеґрам-канал Baza оприлюднив відео палаючого літака.

 

11:45 Оперативне командування "Південь" поділилося подробицями про спалення російського буксира "Васілій Бех", який уразили в дорозі на острів Зміїний. "Буксир перетворено на плавуче вогнище. За попередніми даними, уражено 70% екіпажу, доля решти невідома. Ворожі кораблі намагаються проводити пошуково-рятувальну операцію", – йдеться у повідомленні. Голова Одеської ОВА Максим Марченко уточнив у telegram: буксир вразили ракетою Harpoon, пізніше уточнення про тип ракети зі свого посту прибрав.

 

 

11:03 Артилеристи Десантно-штурмових військ і Сухопутних військ ЗСУ знищили дві реактивні системи залпового вогню БМ-27 "Ураган" російських окупантів, повідомляє командування ДШВ ЗСУ.

 

10:50 Твіт президента Франції Емманюеля Макрона:
 

 

10:34 Росія вже стратегічно програла війну з Україною, зазнавши великих втрат і викликавши бажання Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО, заявив начальник штабу оборони Великої Британії Тоні Радакін, зазначивши: "Це страшна помилка з боку Росії. Росія ніколи не візьме під свій контроль Україну". Радакін припускає, що Путін може досягти тактичних успіхів найближчими тижнями, але для цього йому вже довелося використати близько 25% потужності своєї армії. Такою високою ціною Путін зміг відвоювати крихітну частину території, отримавши при цьому 50 тис. людей убитими або пораненими. Радакін ще раз запевнив, що Велика Британія підтримуватиме Україну у довгостроковій перспективі постачанням великої кількості зброї.

 

10:33 Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що він із європейськими колегами опрацьовує маршрут вивезення зерна з України через Румунію: "Ми працюємо зараз над новим маршрутом, який проходитиме через Румунію, адже Одеса знаходиться на віддалі в кілька кілометрів. Разом із Румунією ми створюємо точку сполучення для експорту зернових". За його словами, зерно можна було б провезти Дунаєм або залізницею. Йдеться про 22 млн тонн зерна, які неможливо експортувати через блокування українських портів Росією.

 

10:29 Військо-морські сили ЗСУ вразили російський буксир "Спасатель Василий Бех" із зенітно-ракетним комплексом "ТОР" на борту, який віз людей та зброю на острів Зміїний. Це трапилося саме у момент транспортування зброї та військових чорноморського флоту РФ на Зміїний, повідомляють у ВМС.

 

10:19 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 33 150 (+200) осіб,

танків – 1456 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 3563 (+18) од.,

артилерійських систем – 734 (+5) од.,

РСЗВ 233 (+3) од.,

засобів ППО – 97 (+0) од.,

літаків – 215 (+2) од.,

гелікоптерів – 180 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 593 (+2) од.,

автомобільної техніки – 2496 (+2) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 55 (+0) од.,

крилатих ракет – 129 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

44,1% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

25,9% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

41,6% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

12,9% артилерійських систем (з них 0,4% за минулий тиждень),

15,5% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

15,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

18,8% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

10:11 Бойові дії у Сіверськодонецьку тривають, повідомив голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай. Українські військовики відбили ворожий штурм у напрямку Золотого – ворог відійшов.

 

09:50 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії у традиційній ймовірнісній модальності:

• Протягом останньої доби російські війська продовжували спроби відновити рух у напрямку на Попасну, з якої вони прагнуть оточити Сіверськодонецький мішок з півдня.

• У Росії війна прискорила довгострокову траєкторію держави до авторитаризму. Останніми тижнями Дума розпочала процес запровадження 20-річного ув'язнення росіянам, які воюють проти Російської Федерації. Виступ проти вторгнення також криміналізується.

• Незважаючи на те, що більшість росіян стверджують при опитуваннях, що вони підтримують «спеціальну військову операцію», частина населення як активно, так і пасивно демонструє свою опозицію. Набраний з росіян легіон «Свобода России» брав участь у боях поряд із українськими військовими. Деякі високопоставлені російські чиновники після критики війни відсунуті зі своїх позицій.

• Скептицизм щодо війни також особливо сильний серед російської бізнес-еліти та олігархів. Заявки на міграцію свідчать про те, що 15 тисяч російських доларових мільйонерів уже намагаються покинути країну. Мотиви включають як особисту протидію вторгненню, так і намір уникнути фінансових наслідків санкцій, накладених проти Росії. Якщо цей ексодус триватиме, то це посилить довгострокову шкоду, завдану війною економіці Росії.

 

09:48 Російська армія вдарила ракетами по Миколаєву. Зазнали ушкоджень чотири багатоповерхові житлові будинки та об'єкт інфраструктури. Згідно з попередньою інформацією, внаслідок обстрілу загинула людина, шестеро осіб отримали поранення.

 

09:24 Звіт американського Інституту вивчення війни про ситуацію в зоні бойових дій в Україні:

• Російські війська продовжували штурмувати Сіверськодонецьк та населені пункти вздовж трас українських сухопутних комунікацій до Лисичанська. Українська військова розвідка повідомила, що російські сили більше не діють як конкретні батальйонні тактичні групи (БТГ).

• Російські війська провели безуспішні наступальні операції на північний захід від Слов'янська, а українські війська відновили підготовку до контрнаступу на захід від Ізюму.

• Російські та українські сили вели бої на півночі і північному сході від Харкова, хоч значних територій не здобула жодна із сторін.

• Російські війська продовжували зміцнювати резервні позиції на північному заході Херсонської області, ймовірно, чекаючи контрнаступу українських військ у цьому регіоні. Вони, зокрема, демонтують бетонні іригаційні споруди на Херсонщині, щоби прикрити важку артилерію від українських ударів.

• Російські війська можуть, звинувачуючи українські сили у завданні ударів по цивільній інфраструктурі, влаштовувати атаки під фальшивим прапором навколо Херсона, щоби збити цивільну підтримку українських контрнаступальних операцій.

 

09:00 За джерелами Bloomberg, Європейська комісія планує нині рекомендувати надати Україні та Молдові статус кандидатів на вступ до ЄС, висунувши умови, які ці країни мають виконати у майбутньому: принцип верховенства права, система юстиції, боротьба з корупцією. Очікується, одночасно з цим Єврокомісія оголосить, що рекомендує надати Грузії статусу кандидата в ЄС, але тільки після того, як країна виконає певні умови.

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках основні зусилля підрозділи збройних сил республіки білорусь зосереджують на веденні розвідки, інженерному обладнані позицій та охороні державного кордону. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів.

На Сіверському напрямку ворог продовжує ведення демонстративних дій. Агресор обстрілював з артилерії підрозділи Сил оборони у прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей.

На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, недопущенні виходу Сил оборони на державний кордон та в тил угруповання військ, яке діє на Слов’янському напрямку. Противник намагався провести розвідку боєм в районі населеного пункту Кочубіївка. Наші воїни відповіли влучним вогнем і ворог відійшов.

На Слов’янському напрямку окупанти зосереджують основні зусилля на продовженні наступу на Слов’янськ. Ведуть розвідку боєм в районі населеного пункту Краснопілля, бій триває. Ворог намагався взяти під повний контроль населений пункт Богородичне. Українські воїни успішно відбили штурм.

Намагаючись створити умови для розвитку наступу на місто Слов’янськ, ворог застосовує артилерію у районах Долини, Краснопілля, Дібрівного та Вірнопілля.

На Лиманському напрямку активних дій противник не вів.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив із ствольної та реактивної артилерії по підрозділах наших військ. Завдали авіаудару по населеному пункту Устинівка. Тривають бойові дії за повний контроль над містом Сєверодонецьк. Противник здійснює переміщення на напрямок додаткових підрозділів реактивної артилерії.

На Бахмутському напрямку захисники України відбили ворожий штурм у напрямку населеного пункту Золоте. Ворог відійшов. Окупанти спробували висунутись у напрямку населених пунктів Василівка та Берестове. Наші воїни завдали вогневого ураження і змусили ворога тікати.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних наступальних дій противника не зафіксовано. Ворог завдав авіаційних ударів поблизу Нью-Йорка, Авдіївки та Побєди.

На Південнобузькому напрямку ворог застосовував ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах населених пунктів Кульбакіно, Миколаївка, Степова Долина, Мурахівка, Новопавлівське, Шевченкове, Зоря, Партизанське, Квітневе, Новогригорівка, Киселівка, Князівка, Осокорівка, Лупареве та Посад-Покровське. Українська авіація завдавала ударів по скупченнях противника в Херсонському, Каховському та Бериславському районах Херсонщини.

Агресор продовжує блокувати цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. В його акваторії перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Противник продовжує зазнавати втрат в особовому складі, озброєнні та техніці. Протягом доби, у Донецькій області, воїни територіальної оборони Збройних Сил України збили вертоліт Мі-35М. Є успіхи і на Запоріжжі. На Херсонщині у ворога значні втрати у живій силі.

 

17.06.2022