110-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:40 Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські військовики мають стратегічну перевагу над росіянами по всій лінії фронту. "Зупинено наступ окупантів на півдні України. Так, вони досі хочуть зруйнувати і Миколаїв, і Запоріжжя, і міста Дніпропетровщини. Їм поки що вистачає сил, щоби бити з артилерії по Зеленодольську й Гуляйполю. Одеса лишається мішенню для російського флоту. Але вже були зірвані десятки спроб наступу російської армії саме там – саме на Півдні. А завдяки контрнаступу вже звільнено частину громад Херсонщини. У боях на Донбасі – а вони точно ввійдуть у воєнну історію як одна з найбільш жорстоких битв у Європі, і за Європу – українська армія й наша розвідка тактично все ж таки переграють російських військових... Ми маємо справу з абсолютним злом і ми не маємо іншого вибору, аніж іти далі – звільняти всю нашу територію, вибивати окупантів з усіх наших областей. І хоча зараз ширина нашого фронту вже більше 2500 кілометрів, відчувається, що стратегічна ініціатива – все ж таки за нами. Ми прийдемо в усі наші міста, в усі наші села", – заявив Зеленський у вечірньому зверненні.

 

22:35 Сполучені Штати Америки разом із союзниками готові зі всіх сил сприяти реалізації запиту української сторони щодо оснащення ЗСУ оборонним озброєнням для захисту від російської агресії. Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін. “США готові надати все й допомогти Україні досягти успіху”, – сказав голова Пентагону, відповідаючи на запитання, чи США  альянтами готові відповісти на запит України про тисячу гаубиць та 300 систем РСЗВ.

 

21:21 Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що  російськомовні пісні практично зникли з етеру українських радіостанцій. Такий висновок секретаріат омбудсмана зробив на основі аналізу добового етеру за 30 травня 2022 року п’ятнадцяти телерадіоорганізацій, котрі здійснюють загальнодержавне радіомовлення. Встановлено, що загалом телерадіоорганізації здійснюють трансляцію музичних творів, виконаних переважно державною мовою (62 %), а також офіційними мовами ЄС. "Ми побачили, що у відповідь на масштабне вторгнення країни-агресора на територію України, з ефіру українських радіостанцій зникли не лише пісні російських виконавців, а й, фактично, російськомовні пісні. Із проаналізованих майже чотирьох тисяч пісень зафіксована лише одна російською мовою. Це дійсно вражає", – заявив Кремінь. Утім російська мова в етері не щезла – зафіксовано випадки послуговування недержавною (російською) мовою під час інформування громадян про події в країни та трансляції розважальних передач. "На жаль, маємо констатувати, що збереження режиму двомовності характерне і для радіомовлення, що обмежує права громадян на отримання інформації українською", – прокоментував Кремінь.

 

20:50 Литва передасть Україні 110 антидронових гармат EDM4S Sky Wipers. Про це повідомив литовський журналіст Андрюс Тапінас у twitter. “Ми щойно купили і надішлемо найближчим часом 110 потужних антидронових гармат литовського виробництва – EDM4S Sky Wipers. Ціна – 1,5 млн євро. Гармати розподілять між 35 українськими військовими частинами. І ми назвали їх: Оркрист – “Убивця орків”, – написав Тапінас.

 

 

20:19 Військовослужбовці 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний яр” на Харківщині збили російський бойовий вертоліт Ка-52 “Алігатор”. Гелікоптер, уражений зенітно-ракетним дивізіоном, упав на тимчасово окуповану територію між Сулигівкою та Довгеньким. "Завдяки зусиллям холодноярської бригади рашистів поменшало в українському небі”, – прокоментували у бригаді.

 

19:45 Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що росіяни зруйнували всі мости, котрі ведуть до Сіверськодонецька. Водночас, він запевнив, що українських військовиків там не заблокували. "Всі мости зруйновано, але Сєвєродонецьк не заблоковано. Комунікація з містом є. Рашисти повністю не захопили Сєвєродонецьк, частина міста під українським контролем. Всі мости, що ведуть до обласного центру зруйновано. Евакуація та підвезення гумвантажів неможливі. Сєвєродончани, що залишилися в місті виживають у вкрай важких умовах", – поінформував Гайдай у telegram.

 

19:12 Генеральний штаб ЗСУ повідомив у вечірньому зведенні, що Росія намагається оточити українські підрозділи відразу у чотирьох поселеннях:

 

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін.

На Сіверському напрямку противник обстріляв з мінометів і гранатометів райони населених пунктів Запсілля Сумської області та Гірськ і Грем’яч Чернігівської області. Підрозділи агресора продовжують інженерне обладнання оборонних позицій в прикордонних районах на зазначеному напрямку.

На Слобожанському напрямку противник систематично обстрілює позиції підрозділів Сил оборони, вдосконалює інженерне обладнання власних оборонних споруд та веде повітряну розвідку.

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на спробах порушення логістичних маршрутів постачання угруповання наших військ, яке діє на Слов’янському напрямку.

На Слов’янському напрямку противник здійснив спробу ведення штурмових дій в Богородичному, успіху не мав, відійшов, закріплюється в північно-західній частині населеного пункту.

На Донецькому напрямку окупанти здійснюють перегрупування підрозділів та посилюють угруповання, намагаються оточити підрозділи наших військ у районі населених пунктів Лисичанськ, Привілля, Сєверодонецьк, Борівське.

На Лиманському напрямку ворог активних дій не вів.

На Сєвєродонецькому напрямку противник вів штурмові дії з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк, здійснив наступ на позиції наших військ в районі Метьолкіного, успіху не мав.

На Бахмутському напрямку ворог продовжував обстріли позицій наших військ із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Використовуючи результати вогневого ураження, вів бойові дії на напрямках населених пунктів Тошківка – Устинівка, Оріхове – Золоте, Комишуваха – Врубівка, Василівка – Білогорівка, Ниркове – Миколаївка, Доломітне – Новолуганське, успіху не мав.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках агресор активних дій не вів. З метою сковування та недопущення перекидання наших військ на інші напрямки здійснював обстріли із застосуванням мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує ведення оборони. Основні зусилля зосереджує на веденні розвідки, контрбатарейній боротьбі, нарощуванні бойових можливостей резервних формувань та системи протиповітряної оборони на напрямку, інженерному обладнанні оборонних рубежів та позицій.

Ворог продовжує посилення угруповання військ, що діє на Криворізькому напрямку.

На Бессарабському напрямку ситуація суттєвих змін не зазнала.

Противник має суттєві проблеми з комплектуванням підрозділів, що здійснюють штурмові дії на територіях Донецької та Луганської областей.

 

18:49 В Україні розпочалося збирання врожаю сезону-2022 – в Ізмаїльському районі стартував збір озимого ячменю, повідомляється на facebook-сторінці Одеської обласної військової адміністрації. Згідно з даними адміністрації, загалом у 2022 році врожай збиратимуть на загальній площі 1,06 млн га. Зокрема озиму пшеницю в регіоні буде зібрано з 551 тис. га, озимий ячмінь – із 244 тис. га, ярий ячмінь – із 50 тис. га, ріпак – із 190 тис. га.

 

18:08 Президент України Володимир Зеленський вшанував День звільнення Маріуполя, котрий в Україні заклали на честь переможного бою 2014 року.  "Як і у 2014 році, Маріуполь знову буде звільнений. Український прапор повернеться так само, як і кожне місто та село, куди прийшли загарбники. Тому що це наша країна і наші люди!" – написав Зеленський у телеґрамі.

 

17:47 Біля села Мироцьке у Бучанському районі на Київщині виявили ще одне масове поховання мирних жителів. "Сімох цивільних громадян росіяни катували, а потім жорстоко стратили пострілами в голову. Це масове поховання розстріляних мирних жителів виявили сьогодні на позиціях солдатів Російської Федерації поряд із селом Мироцьким, Бучанського району", – повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов. У поліції зазначили, що у багатьох жертв були зв'язані руки, прострілені коліна.

 

17:01 Європейська комісія провела попередні дебати щодо аплікації України на членство в Європейському Союзі. Як повідомив журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк, Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата на членство із переліком певних умов. Остаточне рішення очікується наступного тижня. Також Єврокомісія попередньо погодила заявку від Молдови, теж із умовами; щодо Грузії є більше сумнівів.

 

16:50 Судно з 18 тисячами тонн української кукурудзи прибуло нині в порт Ла-Корунья на північному заході Іспанії. Це перша партія зерна з початку російського вторгнення в Україну, яка прибула до країн ЄС морським шляхом – через Балтійське море.

 

16:16 Президент України Володимир Зеленський обговорив із президентами Польщі Анджеєм Дудою та Словаччини Зузаною Чапутовою підготовку до отримання Україною статусу кандидата на вступ до ЄС. "Дякую Анджею Дуді та Зузані Чапутовій за цю важливу підтримку та потужну адвокатуру в державах – членах ЄС євроінтеграційного руху України", – прокоментував Зеленський. "Дуже важлива розмова президентів Зеленського, Дуди та Чапутової. Вони обговорили координацію діяльності, щоб надати Україні статус кандидата на членство в ЄС", – підсумував голова канцелярії президента Польщі Якуб Кумох.

 

 

15:59 Ватажок банди "ДНР" Денис Пушилін заявив, що призначив керувати "адміністрацією" Святогірська Володимира Бандура, законно обраного українцями міського голову. Українські правоохоронці звинувачують Бандура у державній зраді. Минулого тижня пропаґандистські медії почали поширювати відео із міським головою Святогірська, на котрому посадовець на камеру виправдовує злочини російських окупантів, говорить про "нацистів", які вбивають монахів, а також звинувачує ЗСУ в обстрілах громади та мародерствах. Президента Зеленського Бандура закликав "пощадити слов'ян" і перестати бути "підстилкою Заходу". При цім раніше очільник Святогірська публічно підтримував ЗСУ, вживав формулювання "російські окупанти", "російський агресор", закликав жителів евакуюватися тощо.

 

15:20 Росіяни обстріляли ракетами Прилуцький район на Чернігівщині. У кількох селах проводять евакуацію через загрозу пожеж, повідомив директор департаменту цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОВА Сергій Болдирєв.

 

14:32 Росіяни завдали авіаудару надзвуковими ракетами класу "повітря-земля" типу х-22 "Буря" по селу Миколаївка у Покровському районі на Донеччині. Щонайменше шість приватних будинків пошкоджено. Про це повідомила пресова служба МВС. Загалом за добу окупанти завдали ударів по 11 населених пунктах. Руйнувань зазнали 43 цивільних об’єкти, переважно житлові будинки. 

 

13:49 Суд постановив накласти арешт на корпоративні права підприємств, що є одними з найбільших виробників мінеральної води на території України, на загальну суму понад 53,4 млн грн. "Це цінні папери та грошові кошти, що є частками статутного капіталу підприємств, бенефіціарним власником яких є російський олігарх", – повідомив Офіс генпрокурора. Згідно з даними слідства, російський олігарх із бізнесменами шляхом укладання правочинів із продажу корпоративних прав намагалися уникнути можливих негативних наслідків у вигляді накладення санкцій і застосування заходів примусового вилучення прав власності, передбачених законодавством України. Кримінальне провадження було відкрито за фактом легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч.3 ст.209 КК України). Знавці ринку коментують, що, очевидно, йдеться про Міхаіла Фрідмана.

 

13:13 У кримінальних провадженнях Нацполіції фігурують дані про 12 тисяч загиблих громадян України з числа мирних мешканців. Про це заявив голова Національної поліції України Ігор Клименко в інтерв'ю агенції Інтерфакс-Україна. "По Україні ми отримали повідомлення, відкрили відповідні кримінальні провадження щодо загибелі понад 12 тисяч людей, знайдених, зокрема, у братських могилах", – сказав він. При тім в Україні досі не ідентифіковано 1200 загиблих серед мирних мешканців. "На сьогодні не ідентифіковано близько 1200 тіл загиблих. Це тривалий процес, достатньо кропіткий, тому що дуже багато тіл у стані гнильного розпаду. У тих родичів, які зверталися до нас на гарячу лінію, відбираємо ДНК, потім профілі цих родичів порівнюємо з профілями загиблих, які були поховані, розстріляні, яких не змогли впізнати. Родичі мають бути лише прямі – батько-мати-рідні діти. Тільки так ми працюємо", – додав Клименко.  

 

12:41 Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові заборонив партію "Соціалісти", визнану РНБО і Міністерством юстиції проросійською. Майно партії та всіх її осередків передадуть державі, повідомляє рух ЧЕСНО.

 

12:01 У районі Ізюму українські сили збили російський винищувач-бомбардувальник Су-34. Як повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ, 12 червня російські літаки працювали парою, атакуючи позиції українських захисників. "Після потрапляння в зону ураження української ППО один із ворожих літаків змінив курс, а пілоти іншого вирішили випробувати долю. "Нех*й шастать!" – відповіли зенітники та збили зухвалу "сушку", привітавши таким чином окупантів із "днем Росії"!" – йдеться в повідомленні.

 

11:14 Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі, канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Емманюель Макрон здійснять візит до України 16 червня, повідомляє італійське видання La Stampa. Візит має відбутися за день до того, як Європейська комісія надасть висновок щодо заявки України на статус кандидата у члени ЄС. Драгі, Шольц і Макрон ніби мають засвідчити свою прихильність європейським аспіраціям України.

 

10:57 Сили оборони України знищили три російські "Гради" із британських гаубиць М777 на Луганщині. Про це повідомило командування Сил спеціальних операцій ЗСУ. "Під час розвідки тилів противника на Сєвєродонецькому напрямку наші оператори виявили кілька установок РСЗВ БМ-21 "Град". Саме їх противник застосовував для обстрілів Сєвєродонецька, інших населених пунктів і позицій Сил оборони України. Встановивши точні координати ворожих машин з допомогою безпілотного комплексу, наші вояки передали ці дані артилеристам Національної гвардії України – воїнам гаубичних розрахунків М777. Влучним вогнем наші колеги знищили 3 з 4 установок ворожих РСЗО. Ще одну установку "Град" внаслідок обстрілу будо пошкоджено", – поінформували у ССО. 

 

10:23 Росіяни контролюють більшу частину Сіверськодонецька. Їхній контроль над окупованою частиною є "тотальним", заявив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. "Бої настільки важкі, що добу боротьба може тривати навіть не за вулицю, а лише за одну багатоповерхівку", – прокоментував Гайдай. При тім чиновник наголосив, що загрози оточення українських військ у Сіверськодонецько-Лисичанській агломерації немає.

 

10:10 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час візиту до Фінляндії нагадав, що амбіції Путіна не обмежуються Україною: у вимогах про гарантії безпеки, які він висунув НАТО та США торік у грудні, йшлося не лише про Україну. Вимоги Москви спрямовані на повний перегляд порядку європейської безпеки, закріпленого в заключному акті Гельсінкі 1975 року. Одним із основних принципів цього документа є право кожної нації обирати свій власний шлях.

Однозначно підтримуючи вступ Швеції та Фінляндії в НАТО, Столтенберґ вважає, що ті занепокоєння, які висловила Туреччина щодо членства Фінляндії та Швеції в Альянсі, є обґрунтованими: "Йдеться про тероризм і експорт зброї. І ми маємо розуміти, що жоден інший член НАТО не постраждав від терористичних атак більше, ніж Туреччина… Тож коли такий ключовий союзник НАТО, як Туреччина, порушує питання на кшталт тероризму, – звісно, ми маємо сісти за стіл переговорів і сприймати це серйозно". Генсек НАТО зазначив, що саміт Альянсу, який відбудеться 28–30 червня в Мадриді, не є крайнім терміном для вирішення суперечок Туреччини з Фінляндією і Швецією.

 

09:58 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Бої біля Сіверськодонецька тривають. Протягом найближчих місяців одними з найважливіших визначальних факторів у ході війни, ймовірно, будуть операції форсування ріки.

Ключовий 90-кілометровий центральний сектор російської лінії фронту на Донбасі лежить на захід від річки Сіверський Донець. Щоб досягти успіху в поточній оперативній фазі наступу на Донбас, Росії доведеться або завершити амбітний фланговий наступ, або форсувати річку.

Українським силам часто вдавалося знищувати мости перед відступом, відповідно Росії для успішного великомасштабного форсування ріки під вогнем доведеться здійснити складний план.

 

09:50 Правозахисна організація Amnesty International виявила докази того, що російські війська неодноразово застосовували касетні боєприпаси 9N210/9N235, а також розсіювані міни, на які поширюються заборони міжнародних договорів через їхню невибіркову дію. "Неодноразове застосування широко заборонених касетних боєприпасів викликає шок і є ще одним свідченням повної зневаги до життя цивільного населення, – зазначила Донателла Ровера, старша радниця Amnesty International з реагування на кризові ситуації. – Російські сили, які скоювали ці жахливі напади, повинні бути притягнуті до відповідальності за свої дії, а жертви і їхні сім’ї мають отримати повне відшкодування збитку".

 

09:39 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 3300 (+1o0) осіб,

танків – 1432 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 3492 (+8) од.,

артилерійських систем – 718 (+3) од.,

РСЗВ – 226 (+0) од.,

засобів ППО – 97 (+0) од.,

літаків – 213 (+1) од.,

гелікоптерів – 178 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 585 (+3) од.,

автомобільної техніки – 2460 (+5) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 54 (+0) од.,

крилатих ракет – 125 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

43,4% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

25,4% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

41,0% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

12,6% артилерійських систем (з них 0,4% за минулий тиждень),

15,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,5% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

09:07 "Мешканці Херсонщини проігнорували святкування дня росії, навіть незважаючи на спроби підкупу продуктовими наборами, –зазначає Оперативне командування "Південь". – У своїх звичаях рашисти привезли заангажовану публіку, якою намагалися створити ілюзію народного гуляння і підтримки для пропагандистських ЗМІ. Але старання були марні – на їх недо-святі охоронців зі зброєю було більше, ніж глядачів".

 

08:41 Російські війська обстріляли з "Ураганів" село Велика Костромка Зеленодольської громади на Дніпропетровщині. Попередньо одна людина загинула, п’ятеро поранені. Внаслідок обстрілу касетними снарядами пошкоджені житлові будинки, а також лінії газопостачання й електропостачання.

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін. На останньому російські окупанти обстріляли з артилерії та мінометів позиції Сил оборони у районі Хрінівки Чернігівської області.

На Харківському напрямку підрозділи ворога продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні позиційної оборони та недопущенні подальшого просування наших військ до Державного кордону України. Противник вів штурмові дії у напрямку Тернова – Ізбицьке, мав частковий успіх, закріпився на його північній околиці. Здійснив дистанційне мінування можливих шляхів висування наших підрозділів у районі населеного пункту Петрівка, 20 км східніше Старого Салтова. Проводив повітряну розвідку БпЛА у районі Шестакового.

На Слов’янському напрямку ворожі підрозділи основні зусилля зосереджували на штурмі населених пунктів Долина та Богородичне, успіху не мали. Ворог, у рамках логістичного забезпечення військ, замінив понад 100 одиниць пошкодженої броньованої та автомобільної техніки.

На Донецькому напрямку угруповання військ окупантів основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій з метою оточення наших військ у районах міст Сєверодонецьк і Лисичанськ, блокуванні шляхів логістичного постачання з населеного пункту Бахмут. Продовжує заходи з поповнення втрат. У напрямку населених пунктів Кремінна та Старобільськ перемістив понад 80 одиниць озброєння та військової техніки, зокрема важку броньовану техніку та артилерійські системи.

На Лиманському напрямку противник активних бойових дій не вів, продовжував обстріли позицій наших військ у районах населених пунктів Маяки, 10 км північніше Слов’янська, та Серебрянка, 5 км північно-східніше Сіверська.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог, за підтримки артилерії вів штурмові дії у місті Сєвєродонецьк, мав частковий успіх, відтіснив наші підрозділи з центру міста, бойові дії тривають. Обстрілював з артилерії позиції Сил оборони у районах населених пунктів Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Тошківка.

На Бахмутському напрямку наші воїни успішно відбили штурмові дії у напрямках Вікторівка – Врубівка та Комишуваха – Врубівка. Ворог відновив наступальні дії у районі населеного пункту Золоте. Закріплюється по рубежу Роти – Миронівка. Для покращення тактичного положення та оволодіння панівними висотами безуспішно вів штурмові дії у напрямках Доломітне – Кодема, Доломітне – Новолуганське. Проводив повітряну розвідку БпЛА у районі Покровського.

На Курахівському напрямку ворог завдав авіаудару штурмовиками по позиціях наших військ у районі Красногорівки, 15 км східніше Курахового.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснював вогневий вплив вздовж лінії зіткнення з метою перешкоджання перекиданню резервів на інші напрямки.

На Південнобузькому напрямку ворог веде позиційну оборону. Основні зусилля спрямовує на утриманні раніше захоплених територій. Здійснив інженерне обладнання позицій у районах населених пунктів Шилова Балка та Придніпровське. З метою уточнення положення наших військ вів повітряну розвідку БпЛА у районі Давидового Броду.

Російський агресор блокує цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває шість носіїв крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

 

00:11 Володимир Зеленський повідомив, що з 24 лютого Росія вже випустила по Україні 2606 крилатих ракет, наголосивши, що в суботньому ракетному ударі РФ по Чорткову не було жодного тактичного чи стратегічного сенсу.

 

13.06.2022