107-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:35 Президент України Володимир Зеленський заявив у виступі перед британськими студентами, що найбільша криза постане перед світом не тоді, коли виникне дефіцит енергоносіїв, і не тоді, коли виникне дефіцит продовольства, – а тоді, коли Росії дозволять перемогти Україну. "107 днів поспіль наш народ героїчно протидіє агресії РФ. Наша незламність для багатьох стала загадкою і майже дивом, як оксфордський електричний дзвінок і його конструкція. Досі точно не відомо, як це влаштовано і як працює. Так і Україна, що 107 днів поспіль безперервно генерує енергію, яка чинить опір другій армії світу і захищає себе та Європу. І якщо в України сядуть батарейки, ось це буде справжня енергетична криза на планеті", – сказав Зеленський. "Мета Росії – стерти нашу історію, стерти нашу державність, нашу ідентичність, заперечити наше існування як таке. Сказати, що нас не було ніколи. Що ми – штучно створений народ, немов ми не люди, а сорт рослин чи вид тварин... Мета Росії – стерти всі асоціації про Україну, крім війни. Україна без минулого, без світлих моментів сьогодення, а отже, без права на майбутнє", – наголосив Зеленський.

 

22:49 Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький розлючений через заяви про необхідність "збереження обличчя" президента Росії Владіміра Путіна. Ціхоцький сказав у інтерв'ю "Укрінформу", що Польща робить усе можливе, аби країни-союзниці "не зійшли з дистанції" і продовжували підтримувати Україну в довгій війні. "Але треба розуміти, що ми не в центрі уваги багатьох столиць", – зауважив дипломат. Пан Бартош певен, що Росія свідомо і цілеспрямовано створила таку ситуацію, коли союзники тиснутимуть піти на поступки Путіну. "Бо що для них Донеччина чи Луганщина? Озвучувалися думки, що треба рятувати чиєсь обличчя. То нехай віддають свій Бранденбург чи Піренеї", – закликав посол Польщі.

 

21:50 У Сербії заарештували колишнього генерала Служби безпеки України Андрія Наумова, який очолював головне управління внутрішньої безпеки СБУ, а в переддень повномасштабного вторгнення Росії втік із України. Як пише OBOZREVATEL, Наумова затримали 7 червня на кордоні між Сербією та Північною Македонією при спробі перевезення великої суми незадекларованої валюти та коштовного каміння на пункті пропуску Прєшево. "Українська правда" пише, що Наумова затримали за підозрою у відмиванні коштів. Разом із ним був водій – 36-річний громадянин Німеччини Олександр Акст. В автомобілі, що їхав у бік Північної Македонії, правоохоронці виявили незадекларовані 607 990 євро, 124 924 долари і два смарагди. Андрій Наумов у 2019-му отримав посаду начальника головного управління внутрішньої безпеки. 24 лютого з'ясувалося, що генерал у супроводі кількох людей покинув Україну акурат за лічені години до перших ракетних ударів. 31 березня Президент України Володимир Зеленський оголосив про позбавлення Наумова генеральського звання, а ДБР почало розслідувати справу про скоєння державної зради.

 

21:39 Білоруський диктатор Олександр Лукашенко не виключив вступу Білорусі у війну за захід України. Таку репліку він сказав у момент, коли розважав про наміри євроатлантичної спільноти "вирівняти фронт" від Смоленська і до Ростова. "Зайдуть вони з України Західної чи ще звідкись... Ще, може, за Західну Україну доведеться воювати, щоби не відчепили. Тому що для нас це було би подібним до смерті, не лише для українців. Страшні процеси відбуваються навколо", – заявив самопроголошений президент.

 

20:45 У Нідерландах відбулося останнє судове засідання у справі щодо збитого у липні 2014 року над Донеччиною літака рейсу MH17. Суд заслухав сторони і пішов для ухвалення рішення. Головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс поінформував, що наступне судове засідання відбудеться 22 вересня о 10:00 за місцевим часом, але матиме технічний характер – тоді мають назвати дату, коли може бути оголошене рішення. З його слів, суд потребує часу для розгляду всіх наведених аргументів, і найближча ймовірна дата – це 17 листопада. Сьогодні у суді заслухали відеозвернення одного з чотирьох обвинувачених, Олега Пулатова, який сказав, що не вважає себе винним у катастрофі МН17 та загибелі 298 людей, передає "Укрінформ".

 

19:40 Серед команди, котра супроводжує російського президента Владіміра Путіна за кордоном, є співробітник служби охорони, який відповідає за збирання екскрементів та сечі свого патрона. По завершенні візиту він дбайливо везе відходи до Москви. Про це йдеться у журналістському розслідуванні французької газети Paris Match. Автори припускають, що такі запобіжні заходи вживаються для того, щоби зберегти в таємниці інформацію про стан здоров'я глави російської держави та сліди його можливого лікування. Зокрема, гімно за Путіним підбирали у травні 2017 року, коли президент РФ зустрічався із Емманюелем Макроном у Версалі.

 

19:23 Кабінет Міністрів України запровадив нову економічну стратегію з огляду на воєнні умови. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну. "Уряд на доручення Президента України запускає нову економічну стратегію, яка діятиме в умовах війни, допоможе нашій економіці вистояти та стане фундаментом для післявоєнного відновлення. Всього це вісім програм", – сказав очільник Кабміну. Зокрема, він поінформував про шість програм безповоротної грантової підтримки малого й середнього бізнесу, безповоротні гранти на розвиток переробних підприємств (деревообробку, меблеве виробництво, виробництво одягу чи фурнітури, будівельних матеріалів, аграрну переробку тощо), програму в агросекторі (часткова компенсація вартості теплиць), гранти на висадку нових фруктових і ягідних садів тощо.

 

18:52 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

На Харківському напрямку противник намагається не допустити просування підрозділів Сил оборони України в напрямку Державного кордону. Агресор обстріляв наші підрозділи, з метою сковування їх дій, із мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Харків, Кринична, Гусарівка, Байрак та Чепіль.

На Слов’янському напрямку підрозділи противника ведуть підготовку до відновлення наступу на місто Слов’янськ. Ворог обстрілював з артилерії райони населених пунктів Долина, Червона Поляна, Нова Дмитрівка, Грушуваха та Дібрівне.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог веде штурмові дії з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк та створення умов для блокування наших підрозділів. Бої тривають. Противник здійснював обстріли із артилерії в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Устинівка, Тошківка, Золоте та Гірське.

На Бахмутському напрямку ворожа вогнева активність фіксувалася неподалік Нью-Йорка, Золотого, Врубівки, Комишувахи, Берестового і Луганського.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти активних дій не вели. Здійснили обстріли із застосуванням мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Авдіївка, Тоненьке, Невельське, Мар’їнка, Оріхів, Опитне та Новобахмутівка.

Ворог завдав авіаційних ударів із застосуванням літаків Су-25 неподалік Мар’їнки і Красногорівки та вертольотів Ка-52 поблизу Новобахмутівки і Мі-8 у районі Олександрополя. На Новопавлівському напрямку противник посилив угруповання своїх військ.

На Лиманському напрямку ворог активних бойових дій не вів. Продовжує закріплюватись в районі Святогірська. Проводить заходи для продовження наступу в напрямку Лиман – Слов’янськ. Здійснив обстріл неподалік Дронівки та Серебрянки.

На Південнобузькому напрямку противник веде оборону. Ворог продовжує заходи з удосконалення фортифікаційного обладнання другого та третього рубежів оборони. Здійснює заходи маскування.

На Бессарабському напрямку ситуація суттєвих змін не зазнала.

В акваторіях Чорного та Азовського морів ворог зосереджує основні зусилля на блокуванні цивільного судноплавства. В акваторії Чорного моря в готовності до застосування знаходяться носії крилатих ракет морського базування “Калібр”.

Підрозділи Сил оборони України продовжують завдавати суттєвих втрат військам противника та стійко тримати оборону на всіх напрямках.

Противнику все важче поповнювати підрозділи, що зазнали втрат внаслідок ведення війни на території України. Проблему комплектування загарбники намагаються вирішити за рахунок обіцянок сприятливих фінансових умов та введення короткострокових контрактів на проходження військової служби. Подібні контракти самі окупанти називають «в одін конєц».

 

18:17 Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес під час неанонсованого візиту до Києва зустрівся із Президентом України Володимиром Зеленським і міністром оборони України Олексієм Резніковим. Зеленський заявив на зустрічі, що британці показали себе як правдиві друзі України. "Зброя, фінанси, санкції – три речі, у яких Велика Британія послідовно показує своє лідерство у підтримці України", – сказав голова держави. Бен Воллес висловив упевненість, що Україні під силу витіснити Росію з Донбасу. "Я бачу багато спільного в нашій історії, тому що, по-перше, набагато сильніша армія супротивника, фашистський режим. Так, дійсно, ми зараз бачимо, що Україна здатна витіснити Росію з Донбасу. Ми бачимо, що той режим, про який я вже сказав, він на межі колапсу принаймні в тому, що стосується воєнної потуги. Тобто вони зараз також на межі виснаження", – сказав Воллес.

 

 

17:59 Українські правоохоронці виявили у закинутому будинку поблизу міста Макарів Бучанського району ворожий схрон із бланками паспортів колишнього СРСР. "У разі захоплення Київської області російські окупанти планували створити тут окупаційну адміністрацію та організувати псевдореферендум для проголошення місцевої республіки", – заявили в СБУ. Прикметно, що ці бланки були українського зразка – від імені УРСР; усі надписи на аркушах виконано не тільки російською, а й українською мовою. В Україні ця серія не виготовлялася із 1990 року. "Таким чином, усі виявлені бланки були завезені з рф на початку повномасштабної агресії проти нашої держави", – додали у СБУ.

 

 

17:11 Державний секретар США Ентоні Блінкен висловив серйозну стурбованість через рішення "суддів" окупаційної адміністрації ОРДО засудити до страти двох громадян Великої Британії та марокканця за участь у війні на боці України. "Ми серйозно стурбовані повідомленнями про фіктивний "суд" та вироками щодо комбатантів, які законно служать у Збройних Силах України. Закликаємо Росію та підконтрольні їй сили поважати міжнародне гуманітарне право, включаючи права та захист, надані військовополоненим", – заявив Блінкен.

 

16:40 У Донецьку недалеко від офісу ватажка руху "ДНР" Дєніса Пушиліна пролунав вибух. Про це пишуть російські медії; інформацію підтверджує радник міського голови Маріуполя Петро Андрущенко. Пан Андрущенко звернув увагу на те, що власне зараз Росія проводить заміну управлінців банди "ДНР" на росіян. Згідно з його припущенням, саме з організаційними змінами і може бути пов'язаний вибух.

 

 

16:16 Речник уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт заявив, що кабінетові Олафа Шольца з організаційних причин і міркувань безпеки складно говорити про графік поставки озброєнь Україні. “Зараз іде повним ходом підготовка, щоб це запрацювало. Але це не відбувається за одну ніч“, – цитує Tagesspiegel

 

15:54 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров заявив, що Польща починає "активно освоювати українську територію". В такий спосіб він відреагував на запитання про паралелі між Путіним і Гітлером. Лавров вважає ознаками "освоєння" український законопроєкт про особливі права для поляків, а також ініціативу про спільний митний контроль на українсько-польському кордоні. 

 

15:29 Російські війська продовжують шукати способу форсувати Сіверський Донець. Про це розповів на брифінґу речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник. "Станом на зараз вони не полишають спроб. Вони вишукують слабкі місця в нашій обороні, яка проходить по правому березі річки. Вони шукають наші точки артилерійські і намагаються їх придушити", – розповів представник оборонного відомства, згідно з повідомленням ТСН.

 

14:55 Президент України Володимир Зеленський виступив перед Копенгагенським демократичним самітом і закликав ЄС підтвердити діями відданість своїм цінностям.

 

#цитата

 

На українському кордоні, на українському Донбасі, під Харковом, на півдні України ми можемо зараз бачити, що український народ справді готовий підкріпити слова про свою незалежність відповідними діями на захист незалежності. Але де той кордон, на якому буде видно, що і Європа готова підкріпити всі важливі для себе слова відповідними діями?

 

Чому, якщо опитування показують, що 71% європейців вважають Україну частиною європейської сім’ї, досі є політичні скептики, які вагаються, чи дозволяти нам рух до Європейського Союзу?

 

Чому, якщо базові цінності Європи передбачають, що кожен народ має однакове значення і його мають однаково поважати, українському народу так довго говорять про те, що він повинен залишитись у "сірій" зоні між Європейським Союзом і Росією? Чому, якщо Росія цинічно порушує буквально всі життєво важливі документи міжнародного права, досі залишаються ті, хто вагається, чи блокувати будь-які відносини з такою державою?

 

Демократична система може програти навіть на нашому континенті, якщо не буде дій.

 

Треба нарешті прибрати цю "сіру" зону, яка так спокушає російську державу. Треба переходити до дій від слів про те, що Україна – це частина європейської сім'ї. Найближчими тижнями Євросоюз може зробити історичний крок, який доведе, що слова про приналежність українського народу до європейської родини не є порожніми.

 

Воєнні злочинці завжди мають нести відповідальність. Справедливість має сказати своє слово. І слово справедливості має бути підкріплене діями. За кожну смерть, заподіяну в Україні російськими солдатами, за кожне катування і зґвалтування, за кожне зруйноване місто, за депортацію дорослих і дітей повинні відповісти і ті, хто це робив безпосередньо, і ті російські командири та політики, які віддавали такі накази.

 

Володимир Зеленський

 

14:20 Українська легкоатлетка Юлія Левченко розкритикувала російську чемпіонку Олімпіади-2022 Марію Ласіцкене через її лист до голови Міжнародного олімпійського комітету, в котрому стрибунка нарікала на політично вмотивовані дискваліфікації. "Це не спорт поза політикою чи політика у спорті. Це, бляха, людські життя! Життя! Це найцінніше! Не медалі та рекорди. А право на те, щоб просто жити на цій землі, ходити і дихати. Ви вважаєте, що спорт важливіший за право жити? Вас не допускають, тому що ви росіянка?! А нас вбивають просто тому, що ми українці. Відчуваєте різницю?!" – обурилась Юлія у своєму коментарі на instaram-сторінці росіянки.

 

13:53 Суд передав українському оборонному підприємству високотехнологічні прилади – запчастини для зенітно-ракетних комплексів, які вилучили під час контрабандного переправлення із Росії в Україну. Як повідомив Офіс генпрокурора, ідеться про прилади, "які не виготовляються в Україні та є однією з основних складових зенітно-ракетних комплексів – клістрони“. Обладнання для наведення ракетних комплексів на ціль були вилучені під час досудового розслідування кримінального провадження в осіб, які незаконно ввезли їх на територію України та планували продати оборонним підприємствам “за завищеною вартістю”. “Прилади у 2021 році були викрадені в одній із військових частин Російської Федерації, а їх вартість становить сотні тисяч доларів США”, – додали в ОГП. Нагадаємо, це не перший скандал із клістронами. У 2019 році найближчий соратник Петра Порошенка Олег Гладковський (Свинарчук) устряв у скандал, пов'язаний із тіньовими схемами закупівлі військового устаткування у РФ. Влітку 2020 року ДБР вилучило клістрони у рамках кримінального провадження – тоді командування Повітряних сил ЗСУ потрактувало такі дії як “черговий удар по системі протиповітряної оборони України”, нагадує "Новинарня". Колишній начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба заявляв, що зривом операції щодо поставок клістронів Україна підставила своїх агентів у РФ.

 

13:11 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відбув телефонну розмову із колегою з Данії Єппе Кофодом про оборонну підтримку українців та євроінтеґрацію. Нагадаємо, напередодні в американських і європейських медіях вийшли публікації про те, начебто данці не підтримують надання Україні статусу кандидата на вступ до Євроунії. "Поговорив із українським колегою і другом Дмитром Кулебою про те, як ми можемо ще дужче зміцнити дансько-українське партнерство і підтримати Україну на її європейському шляху. Данія готова надати сильну підтримку для відбудови та післявоєнного відновлення України", – прокоментував Кофод у Twitter. Натомість міністр закордонних справ України подякував Данії за надання протикорабельних ракет Harpoon. Він додав, що голови зовнішньополітичних відомств обговорювали найближчий саміт Європейської ради, "на якому Україна розраховує отримати заслужений статус кандидата на членство в ЄС".

 

12:39 Збройні Сили України вперше продемонстрували у польових умовах ракетні системи залпового вогню "Буревій" на шасі Tatra. Похвалилася цим 72-га бригада імені Чорних запорожців. РСЗВ “Буревій” – це модернізація реактивної системи залпового вогню "Ураган"; у перспективі зі збільшеною у 65 км дальністю стрільби завдяки боєприпасам "Тайфун-2" від КБ "Південне". "До цього ці реактивні системи залпового вогню не були зафіксовані. Кадрів з бойовим застосуванням РСЗВ поки немає", – прокоментував портал "Мілітарний"

 

 

12:03 Служба безпеки України повідомила про складення підозри політтехнологу Віктора Медведчука – його підозрюють у вчиненні державної зради. "Згідно з висновком [комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи], висловлювання та діяльність політтехнолога були спрямовані на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України... Встановлено, що фігурант був пов'язаний зі співробітниками спецслужб країни-агресора, які діяли в Україні під прикриттям дипломатичних посад", – ідеться у повідомленні. Під час обшуків у політтехнолога вилучили речі та документи, котрі підтверджують його зв’язки із РФ, зокрема аналітичні матеріали щодо "денацифікації та демілітаризації України". Медведчуковий консультант часто брав участь у пропагандистських програмах на російському телебаченні та очолював групу політтехнологів і політичних експертів, які систематично готували аналітичні записки щодо суспільно-політичної обстановки в Україні, надавали пропозиції для посилення російського впливу в суспільстві. Видання "Українська правда" стверджує, що йдеться про Михайла Погребинського.

 

11:49 Російська армія вночі обстріляла Криворізький район. Під вогонь потрапили одразу три громади. У Зеленодольській громаді є руйнування; 41-річна жінка отримала осколкове поранення. У Широківській та Апостолівській – без постраждалих, повідомив голова Дніпропетровської обласної військово-цивільної адміністрації.

 

11:22 Тактика Збройних Сил України у районі Сіверськодонецька – виснажувати російську армію настільки сильно, наскільки це можливо, із максимальними втратами у живій силі й озброєннях. Про це заявив радник із Офісу президента України Михайло Подоляк в інтерв’ю BBC. "Ми сподіваємося за цей час накопичити достатньо зброї від наших партнерів, аби мати можливість почати ефективний контрнаступ", – додав він.

 

11:01 Віктор Орбан заявив, що не можна заперечувати легітимність боротьби українців: Україна має право захищатися, навіть якщо її шанси букмекери оцінюють невисокими. Питання в тому, пояснив Орбан у щотижневому радіозверненні, що майже ніхто в Європі не говорить голосом миру. На його думку, одним із найважливіших наслідків російсько-української війни для Європи є інфляція: "Це війна інфляції". А найкращим рішенням для подолання воєнної інфляції є мир: "Ми повинні фінансувати мир, а не війну". Якщо ж продовжувати політику санкцій, то це знищить всю європейську економіку – а ніхто не зацікавлений, щоб Європа збанкрутувала.

 

10:58 Міністерство закордонних справ України назвало нікчемним "судовий процес" над іноземними військовослужбовцями Збройних сил України на тимчасово захоплених територіях. Речник МЗС Олег Ніколенко зауважив, що всі іноземці, котрі воюють на українській території в складі нашої армії, є військовослужбовцями ЗСУ, тож, згідно з міжнародним гуманітарним правом, на них поширюється правовий статус комбатантів. "Усі військовослужбовці ЗСУ, які потрапляють у полон ворога, користуються правами військовополонених. Ворогу забороняється вчиняти щодо них насилля, залякувати чи негуманно поводитися", – наголосив Ніколенко. МЗС констатувало, що "подібні публічні судилища ставлять інтереси пропаганди вище закону і моралі, підривають механізми повернення військовополонених".

 

10:40 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

У районі Сіверськодонецька тривають бої. Російські війська контролюють більшу частину міста, але їхні спроби оточити більші території з півночі та півдня зазнають невдачі.  

Росія не справляється з наданням базових послуг населенню на окупованих територіях. У багатьох немає постійного доступу до питної води. Тривають серйозні перебої з телефонним зв'язком та інтернетом.

У Херсоні критичний брак медикаментів, а Маріуполь на межі епідемії холери. У травні було зафіксовано кілька випадків цього захворювання. Востаннє Україна пережила епідемію холери у 1995 році, і з того часу окремі осередки спалахували у різних районах країни, особливо на узбережжі Азовського моря. Медичні служби у Маріуполі практично вичерпали свої можливості і з епідемією не впораються.

 

10:16 Європейська комісія наприкінці наступного тижня, швидше за все, офіційно порекомендує надати Україні статус країни-кандидата в члени ЄС, але ця рекомендація буде обставлена ​​умовами-вимогами до України щодо боротьби з корупцією та забезпечення верховенства права, повідомила аґенція Bloomberg з посиланням на свої джерела. Рекомендація Єврокомісії – це важливий етап, але рішення про статус ухвалюватимуть лідери країн ЄС, а деякі з цих країн – зокрема Нідерланди та Данія – вважають, що Україна не готова. Німеччина, за даними Bloomberg, пропонує дати статус умовно під обіцянки виконати певні вимоги.

Питання щодо надання Україні статусу кандидата обговорюватимуть на саміті ЄС 23–24 червня.

 

09:55 Україна має в 10–15 разів менше одиниць артилерійської зброї, ніж Росія, повідомив представник військової розвідки України Вадим Скибицький в інтерв'ю газеті Guardian. ЗСУ майже використали всі вітчизняні артилерійські боєприпаси і тепер стріляють снарядами стандарту НАТО 155 калібру, використовуючи від 5 до 6 тисяч артилерійських снарядів на день. "Йде артилерійська війна, – сказав він, – на передовій тепер визначається майбутнє, і ми наразі програємо з точки зору артилерії. Тепер все залежить від того, що нам дає Захід".

 

09:29 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 31 900 (+200) осіб,

танків – 1409 (+11) од.,

бойових броньованих машин – 3440 (+12) од.,

артилерійських систем – 712 (+1) од.,

РСЗВ – 222 (+9) од.,

засобів ППО – 97 (+1) од.,

літаків – 212 (+0) од.,

гелікоптерів – 178 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 572 (+10) од.,

автомобільної техніки – 2438 (+17) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 54 (+1) од.,

крилатих ракет – 125 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Харківському та Бахмутському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено :

42,7% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

25,1% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

40,6% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

12,5% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

15,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,5% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

09:02 У Японії почали ритуально проклинати Путіна: на території синтоїстських храмів неподалік Токіо з початку травня знаходять прибиті до дерева солом'яні ляльки із прикріпленим фото Путіна. Ці ляльки виконують приблизно ту ж роль, що фігурки ворога в культі вуду, але у японців в ляльку не треба втикати голки, а треба прибити її до дерева біля храму. Називається цей звичай надсилання смерті "уси але струми маірі", що означає "візит до храму в годину бика", а година бика в японській традиції – це час від першої до третьої ночі.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках підтверджено залучення до охорони кордону у Гомельській області підрозділів спеціальної бригади внутрішніх військ міністерства внутрішніх справ республіки білорусь.

На Сіверському напрямку, з боку противника, ведення активних дій не відзначається, ознак створення ударних угруповань та переміщення окремих підрозділів не виявлено. Ворог обстріляв з мінометів райони населених пунктів Середина-Буда, Рожковичі, Сеньківка та Сопич.

На Слобожанському напрямку противник, силами до 30 батальйонних тактичних груп, веде бойові дії. Здійснює систематичний вогневий вплив з метою сковування дій військ Сил оборони та недопущення їх подальшого просування та виходу на лінію Державного кордону.

На Харківському напрямку противник продовжує оборонні дії. Основні зусилля ворога зосереджуються на утриманні зайнятих рубежів. Для недопущення переходу в наступ наших військ, агресор здійснював артилерійські обстріли українських позицій.

На Слов’янському напрямку противник активних дій не проводив, зосереджує свої війська, намагається створити умови для поновлення наступу.

На Донецькому напрямку ворог продовжує вогневе ураження наших підрозділів по всій лінії зіткнення, завдавати ракетних та авіаційних ударів, зокрема і по населених пунктах.

На Лиманському напрямку окупанти активних дій не проводили. Обстрілювали із артилерії райони населених пунктів Григорівка та Серебрянка.

На Сєвєродонецькому напрямку противник безуспішно намагається встановити повний контроль над містом Сєвєродонецьк, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку окупанти активно застосовують оперативно-тактичну та армійську авіацію. Підрозділи противника намагались вести штурмові дії у напрямку населених пунктів Ниркове та Миколаївка. Українські воїни завдали вогневого ураження. Окупанти з втратами відійшли.

Ворог намагався провести розвідку боєм у напрямку населених пунктів Нагірне і Берестове. Отримав відсіч та відійшов.

Противник веде наступ у напрямку Воздвиженка - Роти, має частковий успіх, закріплюється на зайнятих рубежах.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснює систематичний вогневий вплив по позиціях наших підрозділів з метою сковування дій.

На Південнобузькому напрямку підрозділи ворога ведуть оборону. З метою посилення угруповання противник провів переміщення підрозділів. Вживає заходів з інженерного обладнання раніше зайнятих рубежів. Зокрема відзначається встановлення мінних загороджень в районі населеного пункту Високопілля.

Незважаючи на примусові заходи, що проводить командування окупаційних військ, і далі фіксуються відмови від участі в бойових діях підрозділів, що укомплектовані примусово мобілізованим особовим складом з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Стало відомо, що через втрати, отримані під час боїв з українськими захисниками в Харківській області, мотострілецький підрозділ зі складу 1-го армійського корпусу у повному складі відмовився від участі у бойових діях.

За минулу добу захисниками та захисницями України на Донецькому та Луганському напрямках відбито сім атак ворога, знищено десять танків, сім артилерійських систем, чотири бойові броньовані машини, три спеціальні броньовані автомобілі, чотири одиниці автомобільної техніки та склад з боєприпасами противника. Підрозділами протиповітряної оборони збили п’ять безпілотних літальних апаратів типу “Орлан-10”.

Наша авіація завдала серію ударів по опорних пунктах, місцях скупчення техніки та особового складу і польових складах противника в районах п’яти різних населених пунктів Херсонщини.

 

10.06.2022