Головний рабин Москви виїхав із Росії через тиск Кремля.

Російська влада вимагала від Пінхаса Ґольдшмідта підтримати російське вторгнення в Україну, але він відмовився.

 

 

Головний рабин Москви Пінхас Ґольдшмідт виїхав із Росії після тиску на нього з боку Кремля з вимогами публічно підтримати вторгнення Росії в Україну. Рабин відмовився виконати цю вимогу. Про це повідомила ізраїльська газета The Jerusalem Post.

 

Пінхас Ґольдшмідт, який також є головою Конференції рабинів Європи, відлетів із Росії через Угорщину до Ізраїлю. Його еміґрація відбулася на початку березня, проте про всі обставини справи стало відомо щойно тепер.

 

Вперше про це розповіла у Twitter невістка рабина Авіталь Чижик-Ґольдшмідт: «Нарешті я можу поділитися, що на моїх родичів, головного рабина Москви Пінхаса та рабинову Дару Ґольдшмідт влада чинила тиск з метою публічної підтримки “спеціальної операції” в Україні — і вони відмовили». За її словами, після відмови від публічної підтримки війни Ґольдшмідт з дружиною «перебувають у вигнанні зі спільноти, в якій вони любили, будували та виховували своїх дітей більше 33 років». Сам рабин публічно нічого не коментував. Наразі сім'я перебуває в Ізраїлі.

 

Також стало відомо, що нещодавно російська влада намагалася не допустити переобрання Ґольдшмідта на посаді московського рабина, проштовхуючи кандидатуру свого ставленика, який хоч і не мав видатних заслуг, але дуже голосно й публічно схвалював «спецоперацію проти укронацистів». Утім спроба провалилася під тиском головних рабинів Ізраїлю. У вівторок, сьомого червня, газета Jerusalem Post повідомила, що Ґольдшмідт був переобраний головним рабином Москви ще на сім років.

 

Видання Times of Israel зазначає, що головний рабин Росії Берл Лазар залишається в Росії, хоча публічно виступив проти війни.

08.06.2022