105-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:18 Європейський парламент рекомендував Європейському Союзу надати Україні статус кандидата на вступ до Унії. Про це йдеться у резолюції щодо зовнішньої, безпекової та оборонної політики ЄС після агресивної війни Росії проти України, ухваленій на пленарному засіданні Європарламенту в середу. За неї проголосували 438 євродепутатів, 65 висловилися "проти", ще 94 утрималися, повідомляє DW. Європарламент рекомендував Раді ЄС погодитися, що "Версальська декларація визнає європейські прагнення України та її заявку на членство у ЄС, а також надати їй статус кандидата до ЄС як чіткий політичний сигнал солідарності з народом України". Крім того, Європарламент рекомендував "без зволікань надати зброю у відповідності до потреб, висловлених українською владою, зокрема використовуючи Європейський інструмент підтримки миру та координаційний центр, а також за двосторонніми угодами між державами ЄС і Україною". За цим інструментом Євросоюз уже виділив два мільярди євро на закупівлю зброї для українців. Резолюція також закликала підтвердити, що "Україна, як і будь-яка інша країна, має суверенне право самостійно ухвалювати рішення щодо своїх політичних альянсів і економічної інтеграції, без втручання інших країн".  

 

21:21 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай визнав, що росіяни контролюють більшу частину Сіверськодонецька. При тім українські сили тримають промислову зону міста. Бої точаться на вулицях усередині Сіверськодонецька. 

 

20:19 Юристи російського олігарха Романа Абрамовича покликаються на лист від голови фракції "Слуги народу" Давида Арахамії в скарзі проти санкційних рішень Європейського Союзу та Великої Британії. Про це пише британське видання The Times. “Завдяки сприянню пана Абрамовича [українська та російська] делеґації досягли домовленостей щодо організації гуманітарних коридорів, через яких змогли врятувати понад 400 000 людей. Крім цього, його зусилля з обміну військовополоненими допомогли звільнити з полону кількасот людей", – нібито йдеться в листі Арахамії, очільника української делеґації на переговорах.

 

19:40 Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за статтею "колабораційна діяльність" проти народного депутата "Слуги народу" із Херсонщини Олексія Ковальова після його сьогоднішього камінґ-ауту про підтримку окупації реґіону. Згідно з інформацією ДБР, Ковальов співпрацює з окупаційними силами, підконтрольні йому підприємства постачають харчову продукцію на російський ринок, завозять на Херсонщину паливно-мастильні матеріали з окупованого Криму; депутат забезпечує розміщення особового складу окупаційних сил у приміщеннях підконтрольному санаторію в Голій Пристані.

 

19:22 Під час посівної кампанії в Україні засіяли 75% від торішніх площ. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Голова уряду оцінив саму посівну як успішну, хоча вона була "найскладнішою в історії". "Тепер маємо не менш успішно провести жнива та збір урожаю", – наголосив Шмигаль. 

 

18:58 Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні повідомляє про авіаудар по Нью-Йорку:

 

На Волинському та Поліському напрямках, за планом проведення перевірки, до 11 червня 2022 року в збройних силах республіки білорусь відпрацьовуються питання створення ударних угруповань на одному з напрямків та перевірка готовності транспортної інфраструктури до перевезення підрозділів.

На Сіверському напрямку підрозділи противника продовжують демонстраційні заходи з метою сковування дій підрозділів Сил оборони.

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. З метою недопущення просування наших військ продовжує мінування місцевості.

На Слов’янському напрямку противник веде штурмові дії з метою покращення тактичного положення. Для недопущення проведення контрнаступу наших військ проводить інженерне обладнання вогневих позицій в районі населеного пункту Ізюм.

На Лиманському напрямку противник здійснив спробу розвідки боєм у напрямку населеного пункту Райгородок, успіху не мав, відійшов.

На Сєверодонецькому напрямку наші воїни успішно стримують штурм в місті Сєверодонецьк, бойові дії тривають. В районі населеного пункту Тошківка наступ противника успіху не мав. Ворог також намагався просунутися на напрямку населеного пункту Устинівка, але українські захисники відкинули окупантів.

На Бахмутському напрямку противник збільшив інтенсивність застосування оперативно-тактичної та армійської авіації. Вів обстріли позицій наших підрозділів із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Покровське, Берестове, Золоте-4, Врубівка, Травневе, Яковлівка і Доломітне. Завдав авіаударів вертольотами Ка-52 в районах населених пунктів Покровське, Відродження і Яковлівка.

В районі населеного пункту Нагірне, в результаті вогневого ураження, завданого українськими воїнами, ворог відійшов на раніше займані позиції.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою сковування дій наших військ та недопущення перекидання резервів Сил оборони на інші напрямки противник здійснював інтенсивний вогневий вплив по позиціях наших підрозділів в районах населених пунктів Піски, Нью-Йорк, Любомирівка, Авдіївка, Новобахмутівка, Новоселівка, Вугледар, Оріхів, Комишуваха, Водяне, Первомайське, Мар’їнка, Опитне. Завдано авіаційного удару по Нью-Йорку та ракетного – по населеному пункту Курахове.

На Південнобузькому напрямку противник веде позиційну оборону. Зафіксовано артилерійські обстріли по районах населених пунктів Миколаїв, Долина, Таврійське, Кульбакіно, Біла Криниця, Трудолюбівка, Благодатне, Луч та Тополине.

На Бессарабському напрямку без суттєвих змін.

За минулу добу захисниками та захисницями України на Донецькому та Луганському напрямках відбито одинадцять атак ворога, знищено три танки, п’ять артилерійських систем, дві бойові броньовані машини, тринадцять одиниць автомобільної техніки та три склади з боєприпасами противника. Підрозділами протиповітряної оборони збито два безпілотних літальних апарати типу “Орлан-10”.

Особовий склад противника деморалізований. За наявною інформацією, у підрозділах зі складу 106-ї та 76-ї повітряно-десантних дивізій військовослужбовців, які відмовились від подальшої участі у бойових діях повертають з Луганської області на територію рф.

 

18:07 Народний депутат Олексій Ковальов (обраний у мажоритарному окрузі від Голої Пристані на Херсонщині, член фракції "Слуга народу") перейшов на бік Росії й опублікував допис зі зреченням від України у Facebook. Ковальов повідомив, що він брав участь у нараді з першим заступником керівника Адміністрації президента РФ Сєргєєм Кирієнком у Херсоні. Ковальов зізнався, що Росія для нього прийшла "назавжди", і ствердив, що "інтеграція з Росією вже відбувається".

 

17:32 Апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність проросійської політичної партії "Опозиційний блок" в Україні. Суд постановив передати державі майно партії та її осередків, повідомляє рух "ЧЕСНО".

 

16:53 Україна передала Європейському Союзові пропозиції стосовно сьомого пакета санкцій. Про це заявив на брифінґу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. З його слів, санкції мають завдавати максимальне реальне ураження Росії та запроваджуватися якомога швидше. "Зволікання і затримка, як це було з шостим пакетом, більш ніж на місяць – понад 50 днів – це абсолютно неприпустимо. У нас просто фізично немає часу чекати", – заявив Кулеба, згідно з повідомленням УНІАН. "З огляду на те, що Росія все ще націлена воювати в Україні до останнього росіянина і продовжує кидати в бій на Донбасі своїх солдатів, санкційний тиск безумовно потрібно підвищувати", – додав міністр. Він зазначив, що вже з'явилися деякі європейські політики, які почали розповідати, що "потрібно почекати та вивчити, як працюють нинішні санкції, перевести дух і зосередитись". "Але достатньо подивитися на карту боїв на Донбасі, на руйнування в Україні, на ненависть до українців, яка випромінюється від російських політиків, на їхні спроби укорінитися на окупованій Херсонщині й частині Запорізької області, щоб зрозуміти, що насправді часу переводити подих і зволікати немає. Тому ми й наполягаємо на тому, що сьомий санкційний пакет ЄС має бути ухвалений якнайшвидше. Ще раз наголошую – немає жодних раціональних підстав зволікати з сьомим пакетом санкцій", – звявив Кулеба.

 

16:10 Міністерство закордонних справ України не вірить "ґарантіям" Лаврова про безпеку транспортних коридорів для вивезення зерна. "Слова Лаврова порожні. Україна чітко висловила свою позицію щодо морських портів: для захисту берегової лінії потрібна військова техніка, а для патрулювання маршрутів експорту у Чорному морі – місія військово-морських сил. Не можна дозволити Росії використати зернові коридори для нападу на південь України", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко. Він нагадав про те, що раніше Росія обіцяла не нападати на Україну.

 

 

15:47 Україна і Росія обмінялися тілами загиблих військовиків за формулою "50 на 50". Як повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, операція відбулася на лінії фронту в Запорізькій області. З-поміж 50 полеглих 37 – оборонці "Азовсталі".

 

15:13 Росія обстріляла прикордонне село у Шосткинському районі на Сумщині – снаряди влучили у приміщення підрозділу Держприкордонслужби. Згідно з інформацією ДПСУ, обстріл вівся з боку російського пункту пропуску "Троєбортне".

 

14:48 Командування Сухопутних військ ЗСУ показало відео знищення російського складу зі снарядами для "Градів".

 

 

14:01 Міністри закордонних справ Туреччини та Росії Мевлют Чавушоглу і Сєрґєй Лавров відбули переговори про розблокування маршрутів для транспортування зерна. Лавров заявив, що ця "проблемка" є невеликою. Під час пресової конференції російський міністр упав у нерви, коли його спитали про те, що із вкраденого в Україні майна, крім зерна, Росії вдалося продати.

 

13:26 У Києві засудили до восьми років ув’язнення російського аґента, який коригував ворожі ракетні обстріли по об’єктах енергетики та водопостачання. Як повідомила Служба безпеки України, зловмисника завербували ще 2014 року, він отримав паспорт громадянина РФ, а потім його перевели "у режим очікування". З початком повномасштабної агресії аґент "приступив до виконання ворожих вказівок". Затримали його у травні.

 

12:50 Росіяни завдали масованих обстрілів по Миколаївщині – під вогнем опинилися місто Баштанка та села Калуга, Зелений Гай, Засілля і Мурахівка. Пошкоджено один багатоквартирний і шість приватних будинків, стадіон та інші об'єкти цивільної інфраструктури. Є загиблі та постраждалі, поінформували у Нацполіції.

 

12:12 Сполучені Штати Америки з союзниками приступають до постачання в Україну протикорабельних ракет для посилення прибережної оборони. Про це високопосадовець Білого дому розповів "Голосу Америки". "Ми підтримуємо Україну та працюємо, щоб допомогти їй покращити її прибережну оборону. У рамках цих зусиль ми надаємо Україні безпілотні судна берегової оборони. Ми також співпрацюємо з союзниками та партнерами над наданням Україні протикорабельних ракет і систем. Ми щодня постійно спілкуємося з українцями щодо їхніх потреб", – сказав чиновник.

 

11:47 Американська компанія Maxar Technologies оприлюднила свіжі фотографії зі слідами обстрілів на сході України.

 

Всіяне вирвами поле біля села Довгеньке на Харківщині

 

Вибухи у Богородичному на березі Сіверського Дінця

 

40-метрова вирва після обстрілів у Довгенькому

 

11:21 Європейський парламент рекомендуватиме головам держав та урядів ЄС, котрі зустрінуться на саміті 23–24 червня, надати Україні статус країни-кандидата на вступ до ЄС та закупити для України зброю для відбиття російської агресії. Про це сьогодні під час пленарного засідання Європарламенту у Страсбурзі заявив голова комітету ЄП із закордонних справ Девід Макалістер, який представив проєкт спільної доповіді комітету та підкомітету з питань безпеки й оборони щодо впливу агресивної війни росії проти України на спільну політику ЄС із безпеки й оборони, повідомляє "Укрінформ". "Ми рекомендуємо надати Україні зброю і все обладнання, згідно з потребами, що були висловлені українською владою", – сказав Макалістер.

 

10:58 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що Збройні Сили України стримують штурм у Сіверськодонецьку, бойові дії тривають. Гайдай попередив про небезпеку у сусідньому Лисичанську, там обстрілюють навіть центр. Учора на одній із центральних вулиць Лисичанська внаслідок артилерійського обстрілу загинув місцевий житель.

 

10:22 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 31 500 (+140) осіб,

танків – 1393 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 3429 (+13) од.,

артилерійських систем – 703 (+9) од.,

РСЗВ – 2213 (+6) од.,

засобів ППО – 96 (+0) од.,

літаків – 212 (+0) од.,

гелікоптерів – 178 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 559 (+6) од.,

автомобільної техніки – 2406 (+1) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 53 (+0) од.,

крилатих ракет – 125 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Слов’янському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

42,2% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

24,9% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

40,1% автомобільної техніки (з них 1,4% за минулий тиждень),

12,4% артилерійських систем (з них 0,7% за минулий тиждень),

15,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,5% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

10:10 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія продовжує спроби атакувати Сіверськодонецький мішок із трьох напрямків, хоча українська оборона тримається. Малоймовірно, щоби за останні 24 години будь-яка сторона здобула значних успіхів.

У той час, як Росія концентрується на наступі в центральному секторі Донбасу, вона продовжує оборонятися на своїх флангах. Нещодавно українські війська досягли певних успіхів у контратаці на південно-західній Херсонщині, зокрема відновивши плацдарм на східному березі річки Інгулець.

Оскільки фронт окупованої зони простягається на понад 500 км, Росія та Україна стикаються з однаковими проблемами стосовно підтримки лінії оборони, звільняючи боєздатні бойові підрозділи для наступальних дій.

В окупованій Херсонській області Росія примусово уніфікує її адміністрування з адмініструванням Російської Федерації, вводячи російський рубль як законний платіжний засіб і наймаючи російських вчителів для впровадження російської програми та мови в школах. Росія, найімовірніше, буде заявляти про окупацію Херсона як свідчення покращення управління та рівня життя українського народу.

 

09:02 Колишня канцлерка Німеччини Анґела Меркель дала перше велике інтерв'ю з моменту своєї відставки. У розмові з Der Spiegel Меркель різко засудила війну Росії проти України, але відмовилася визнавати свою провину в уможливленні російської агресії. "Це жорстокий напад, що нехтує міжнародним правом, якому немає виправдання", – сказала вона. На її думку, "ненависть Путіна, його ворожість" спрямовано проти західної демократичної моделі. "Він хоче знищити Європу. Він хоче знищити Європейський Союз, тому що бачить у ньому перший щабель до НАТО", – вважає Меркель. Колишня канцлерка ставить собі питання про те, "чи можна було зробити більше, щоб запобігти трагедії". "Велике горе, що це не вдалося, але я не можу собі дорікнути, що я не намагалася", – заявила колишня політикиня. Меркель також пояснила, чому виступала проти прийняття до НАТО України та Грузії у 2008 році. "Це була не та Україна, яку ми знаємо зараз. Вона була дуже розколота політично між Януковичем та Ющенком. Це не була внутрішньо демократично стабільна країна", – цитує "Німецька хвиля".

 

#цитата

 

"Дипломатія сама по собі не є помилкою, якщо вона не працює. Я не вважаю, що повинна сказати: "Це було неправильно", – і тому не вибачатимуся", – сказала Меркель. Водночас вона визнала, що потрібно було жорсткіше відреагувати на анексію Криму Росією у 2014 році.

 

Анґела Меркель

 

08:41 Генеральний штаб ЗСУ повідомив про інтенсивне застосування росіянами артилерії на Бахмутському напрямку: 

 

На Волинському та Поліському напрямках, за планом проведення перевірки, до 11 червня 2022 року в збройних силах республіки білорусь відпрацьовуються питання створення ударних угруповань на одному з напрямків та перевірка готовності транспортної інфраструктури до перевезення підрозділів.

На Сіверському напрямку підрозділи противника продовжують демонстраційні заходи з метою сковування дій підрозділів Сил оборони.

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. З метою недопущення просування наших військ продовжує мінування місцевості.

На Слов’янському напрямку противник веде штурмові дії з метою покращення тактичного положення. Для недопущення проведення контрнаступу наших військ проводить інженерне обладнання вогневих позицій в районі населеного пункту Ізюм.

На Лиманському напрямку противник здійснив спробу розвідки боєм у напрямку населеного пункту Райгородок, успіху не мав, відійшов.

На Сєвєродонецькому напрямку наші воїни успішно стримують штурм в місті Сєверодонецьк, бойові дії тривають. В районі населеного пункту Тошківка наступ противника успіху не мав. Ворог також намагався просунутися на напрямку населеного пункту Устинівка, але українські захисники відкинули окупантів.

На Бахмутському напрямку противник збільшив інтенсивність застосування оперативно-тактичної та армійської авіації. Вів обстріли позицій наших підрозділів із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Покровське, Берестове, Золоте-4, Врубівка, Травневе, Яковлівка і Доломітне. Завдав авіаударів вертольотами Ка-52 в районах населених пунктів Покровське, Відродження і Яковлівка.

В районі населеного пункту Нагірне, в результаті вогневого ураження, завданого українськими воїнами, ворог відійшов на раніше займані позиції.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою сковування дій наших військ та недопущення перекидання резервів Сил оборони на інші напрямки противник здійснював інтенсивний вогневий вплив по позиціях наших підрозділів в районах населених пунктів Піски, Нью-Йорк, Любомирівка, Авдіївка, Новобахмутівка, Новоселівка, Вугледар, Оріхів, Комишуваха, Водяне, Первомайське, Мар’їнка, Опитне. Завдано авіаційного удару по Нью-Йорку та ракетного – по населеному пункту Курахове.

На Південнобузькому напрямку противник веде позиційну оборону. Зафіксовано артилерійські обстріли по районах населених пунктів Миколаїв, Долина, Таврійське, Кульбакіно, Біла Криниця, Трудолюбівка, Благодатне, Луч та Тополине.

На Бессарабському напрямку без суттєвих змін.

За минулу добу захисниками та захисницями України на Донецькому та Луганському напрямках відбито одинадцять атак ворога, знищено три танки, п’ять артилерійських систем, дві бойові броньовані машини, тринадцять одиниць автомобільної техніки та три склади з боєприпасами противника. Підрозділами протиповітряної оборони збито два безпілотних літальних апарати типу “Орлан-10”.

Особовий склад противника деморалізований. За наявною інформацією, у підрозділах зі складу 106-ї та 76-ї повітряно-десантних дивізій військовослужбовців, які відмовились від подальшої участі у бойових діях повертають з Луганської області на територію рф.

 

01:17 Президент Володимир Зеленський заявив, що Україну чекає найважчий опалювальний сезон за 30 років. "В умовах, які ми маємо наразі через агресію Росії, це справді буде найскладніша зима за всі роки незалежності. Але! Все нормально. Маємо пройти її так, щоб наші люди відчували нормальну роботу держави", – сказав Зеленський у своєму зверненні. Голова держави повідомив, що уряд утворив штаб для підготовки до зими; у вівторок відбулася нарада із представниками уряду та найбільших державних енергокомпаній і регуляторів. Учасники наради обговорили закупівлю газу, накопичення вугілля, виробництва електроенергії, а також ремонтну програму для ТЕС, ТЕЦ і котелень. "Хочу окремо підкреслити, що поставив уряду дуже конкретне завдання – зробити все, щоб тарифи на газ та електрику і в наступному опалювальному сезоні не змінилися. Людям і так складно, бо війна. Це буде забезпечено", – запевнив Зеленський.

 

00:14 Перший заступник глави Адміністрації президента РФ Сєрґєй Кірієнко відвідав окупований Мелітополь. Після його візиту місцева окупаційна адміністрація оголосила: "Ми тепер починаємо готуватись до референдуму".

 

08.06.2022