102-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:36 Президент України Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських військовиків під час поїздки до Запорізької області. Зеленський зустрівся із переселенцями та очолив нараду про безпекове і гуманітарне становище в області.

 

 

22:17 Співробітники "Укрзалізниці" показала журналістам наслідки ракетного удару по Дарницькому вагоноремонтному заводу в Києві – репортери підтверджують, що на місці обстрілу не було військової техніки.

 

 

Фото – Ельдар Сарахман

 

21:04 Десантники 25-ої бригади на Донеччині пострілом із ПЗРК знищили російський гелікоптер Ка-52. Вранці "Аліґатора" "приземлили" і вояки 128-ої гірсько-штурмової бригади. 

 

20:32 Президент України Володимир Зеленський у неділю відвідав Запоріжжя. Офіційних повідомлень на сайті Офісу Президента наразі немає, але заступник керівника ОП Кирило Тимошенко опублікував кілька коротких відео на своїй сторінці в Instagram. На роликах видно Зеленського в товаристві дітей; Тимошенко пише, що делеґація спілкувалася з маріупольцями.

 

 

19:51 Українські сили ліквідували у боях на Донеччині російського генерал-майора, ватажка так званого 1-го армійського корпусу банди “ДНР” Романа Кутузова. Інформацію про смерть Кутузова підтвердив шерег пропаґандистських ресурсів, зокрема, воєнкор бойовиків Алєксандр Сладков.

 

 

19:40 Військовослужбовець Збройних Сил України, адвокат Масі Найєм ортримав важке поранення на фронті. Брат воїна, заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм поінформував, що стан пораненого стабілізували. "У брата важке поранення голови і ока. Був у комі, час від часу приходить до тями; лікарі кажуть, що зараз стабільний. Доставлений в Дніпро, в обласну лікарню імені Мечникова. Готують до операції", - поінформував Найєм.

 

18:41 Генеральний штаб ЗСУ повідомляє про відновлення російського наступу в районі Святогірська - росіяни зазнали значних втрат у живій силі, озброєнні і техніці:

 

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Основні зусилля підрозділів збройних сил республіки білорусь продовжують зосереджуватися на веденні розвідки та інженерному обладнанні позицій. При проведенні перевірки бойової готовності підрозділів, особлива увага приділяється відпрацюванню завдань з подолання водних перешкод та взаємодії авіанавідників з екіпажами вертольотів армійської авіації.

На Сіверському напрямку противник посилено охороняє ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Здійснив мінометний обстріл цивільної інфраструктури в районі населеного пункту Грем’яч Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує обстріли підрозділів Сил оборони зі ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, мінометів і танків. З метою підтримки наступальних дій прискорено відновлює транспортну та залізничну інфраструктури на тимчасово захоплених територіях. Продовжує застосування засобів радіоелектронної боротьби для створення умов, що унеможливлюють використання БпЛА підрозділами наших військ.

На Харківському напрямку ворог вів активну оборону, основні зусилля зосереджував на утриманні зайнятих рубежів та прикордонних районів на північ від міста Харкова. З метою підвищення стійкості оборони проводить інженерно-фортифікаційне обладнання позицій та мінування підступів до них. Для сковування дій Сил оборони веде інтенсивні артилерійські, мінометні обстріли позицій наших підрозділів. Крім того, ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Циркуни, Руські та Черкаські Тишки, Старий Салтів. Завдав ракетних ударів в районі населеного пункту Коротич.

На Слов’янському напрямку зусилля противника зосереджені на продовженні наступу в напрямку населеного пункту Слов’янськ. Ворог обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Чепіль, Дібрівне, Вірнопілля, Довгеньке та Богородичне.

Окупанти безуспішно намагались вести наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Богородичне та Довгеньке.

На Донецькому напрямку ворог завдав авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі в районах міст Слов’янськ та Лисичанськ.

На Лиманському напрямку, за підтримки артилерії, противник відновив наступ в районі населеного пункту Святогірськ, має значні втрати у живій силі, озброєнні і техніці. Веде штурмові дії у напрямку населеного пункту Старий Караван. Бойові дії тривають.

На Сєверодонецькому напрямку ворог обстрілював підрозділи наших військ та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Тошківка, Устинівка з мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню.

На Бахмутському напрямку підрозділи противника здійснювали обстріли районів населених пунктів Комишуваха, Миколаївка, Білогорівка, Покровське та Доломітне. Штурмову та армійську авіацію ворог застосував поблизу Бахмута та Берестового.

Окупанти вели штурмові дії в районах населених пунктів Білогорівка та Миколаївка. Ворог зазнав значних втрат у живій силі та техніці. Успіху не має, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. Вів обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Зайцеве, Нью-Йорк, Торецьк, Красногорівка, Мар’їнка, Успенівка, Оріхів та Кам’янське. Завдавав ударів з літаків оперативно-тактичної та армійської авіації поблизу Новоселівки, Нью-Йорка, Мар’їнки та Кам’янського.

На Південнобузькому напрямку окупанти обстрілювали позиції наших військ, намагалися вести контрбатарейну боротьбу. З метою уточнення положення наших підрозділів та корегування вогню вели повітряну розвідку із застосуванням БпЛА. Противник застосував артилерію в районах населених пунктів Миколаїв, Прибузьке, Луч, Благодатне, Широке і Токареве.

Російські окупанти вели штурмові дії в районі населеного пункту Біла Криниця з метою відновлення раніше втраченого положення. Після вогневого ураження Силами оборони України відійшли на раніше зайняті позиції.

Противник продовжує зазнавати значних втрат в ході ведення бойових дій на території України. З метою поповнення підрозділів російські загарбники продовжують заходи примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

 

17:25 Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель прямо назвав Росію винуватцем продовольчої кризи і не вірить її відмовкам про блокаду українських портів. "Росія безпосередньо відповідальна за будь-який дефіцит зерна у міжнародній торгівлі, і замість того, аби припинити її агресію, вона активно прагне перекласти відповідальність на міжнародні санкції. Це є дезінформацією", - наголосив високий представник ЄС. Боррель зазначив, що ЄС запровадив санкції, аби завдати удар по здатності Росії продовжувати війну, і обмежувальні заходи не зачіпають сільськогосподарську продукцію і її транспортування. "Президент Путін повинен припинити цю війну проти України. Територіальна цілісність України має бути відновлена. Це в інтересах усієї міжнародної спільноти. Ми виступаємо на боці України", - відзначив дипломат.

 

17:07 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай заявив, що українській армії під силу відвоювати Сіверськодонецьк, проте додав, що для загальної оборонної стратегії важливішими є позиції у Лисичанську. "Тут військове командування має приймати рішення, тому що вибити росіян із Сєвєродонецька — можливо. Це завдання нам під силу. Єдине — а який буде наступний крок? Вони відійдуть і з важкої артилерії з авіацією знищать все. У стратегічному плані місто Сєвєродонецьк не має величезного значення. У цьому плані має значення Лисичанськ, який розташований вище та вигідніше, себто панівні висоти. Але в політичному плані Сєвєродонецьк — це обласний центр. Його відбиття підніме наш моральний дух, достатньо потужно, а росіян — деморалізує після того, як вони заявляли, що повністю його контролюють", - сказав Гайдай у інтерв'ю "Суспільному".

 

16:50 Сполучені Штати Америки відправили до України гелікоптери Мі-17. Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у неділю опублікував фото з повантаження гвинтокрилів на базі ВПС США Девіс-Монтан в Арізоні.

 

 

16:21 Папа Римський Франциск згадав про Україну під час звернення до паломників, які в неділю опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані: "Через сто днів після початку збройної агресії проти України на людство знову спустився кошмар війни, яка є запереченням Божої мрії: народи, що воюють, народи, що вбивають одні одних, люди, що замість наближатися, змушені віддалятися від своїх домівок", – сказав Папа. "І в той час, як шаленіє безумство руйнування і смерті та розпалюються протистояння, підживлюючи ескалацію, дедалі небезпечнішу для всіх, повторюю свій заклик до провідників народів: будь ласка, не ведіть людство до знищення! Не ведіть людство до знищення. Нехай же розпочнуться справжні переговори, конкретні переговори про припинення вогню і про прийнятне вирішення. Нехай буде почутим сповнене відчаю волання людей, що страждають, – бачимо це в медіа кожного дня, – нехай зберігається пошана до людського життя, нехай зупиниться моторошне знищення міст і сіл на сході України", - цитує "Радіо Ватикану".

 

15:37 МЗС України очікує на оприлюднення спікером парламенту Угорщини Ласло Кевером довідки про стан його психічного здоров’я, заявив спікер Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко. "Подальша оцінка слів пана Кевера напряму залежить від висновку, зафіксованому в довідці", - прокоментував Ніколенко. Спікер МЗС додав, що "угорські політики наполегливо продовжують поливати брудом Україну та відбілювати злочини Росії". Також він натякнув на участь угорців у нацистській коаліції: "Історично Угорщина вже не раз орієнтувалася на сторону зла".

 

15:15 Під час недільного обстрілу Києва чотири ракети влучили по Дарницькому вагоноремонтному заводу. Цю інформацію підтвердив голова правління “Укрзалізниці” Олександр Камишін. При тім він спростував інформацію російського міністерства оборони про те, начебто ракети були націлені на танки та броньовані автомобілі, отримані Україною від країн Східної Європи. "Офіційно заявляю - на території ДВРЗ немає військової техніки. Цей завод ремонтував піввагони та зерновози, які ми використовуємо для вивозу експортної продукції”, – запевнив Камишін. Він запросив акредитованих Міністерство оборони України журналістів відвідати підприємство, щоб пересвідчитися: на заводі не було військової техніки.

 

14:46 Президент Росії Владімір Путін пригрозив розширити перелік цілей для ракетних обстрілів у відповідь на постачання Україні ракетних систем залпового вогню. Він заявив у інтерв'ю пропагандистським медіа, що вогонь відкриватимуть "по тих об'єктах, по котрих удари поки що не завдаються".

 

14:10 Із Лисичанська після вмовлянь евакуювали 66 людей. Про це повідомив голова обласної адміністрації Сергій Гайдай. "Тихо. Без анонсу. Проїхали бомбосховищами. Вмовили. Військовослужбовці, поліцейські та ДСНСники змогли знову зробити неможливе - 66 людей вже в безпеці", - поінформував Гайдай.

 

13:40 Польський журнал Wprost висміяв на передовиці Макрона і Шольца.

 

 

13:03 45-та окрема артилерійська бригада ЗСУ при підтримці колег із 43-ої бригади знищила склад боєприпасів росіян і близько тузіні одиниць військової техніки. При тім українська армія під час цієї атаки втратила свій безпілотник - армія РФ блокувала його роботу засобами радіоелектронної боротьби, а потім ударила системою ППО. Другий БПЛА підтвердив точність українського артобстрілу. Як свідчать дані з відкритих джерел, росіяни тримали свою базу на території олійноекстракційного заводу в Пологах, Запорізька область.

 

 

12:39 Авіація РФ обстріляла ракетами Краматорськ. Як повідомив міський голова Олександр Гончаренко, вибухи завдали пошкоджень на двох підприємствах. "Звільняють нас від промисловості", - зі сарказмом прокоментував голова.

 

12:14 "Росіяни контролювали 70% Сіверськодонецька, однак упродовж двох днів їх відкинуто, місто поділено навпіл. Окупанти втратили величезну кількість особового складу, в полоні вісім росіян. Усі резерви армії ворога спрямовані на захоплення Сєвєродонецька і траси Лисичанськ-Бахмут", – поінформував голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

 

11:48 Будівля, в якій функціонувала Харківська облдержадміністрація, не надається відновленню після ракетного обстрілу, який Росія вчинила 1 березня. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у коментарі ICTV. "Ми, просто, особовим складом запізнилися на нараду, яку мали проводити тут… Вже є висновок експертів, що будівля відновленню не підлягає", – сказав Синєгубов.

 

11:05 "Енергоатом" повідомив, що російська крилата ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС сьогодні о 5:30 ранку. Імовірно, ця ракета летіла у бік Києва. "Наразі росія продовжує створювати загрози ядерній безпеці українських АЕС та загрожує усьому світу новою ядерною катастрофою. Рашисти досі не розуміють, що навіть найменший уламок ракети, який може потрапити у працюючий енергоблок, може спричинити ядерну катастрофу та витік радіації", – заявили в "Енергоатомі".

 

 

10:44 Унаслідок ракетного обстрілу Києва постраждала одна особа; її шпиталізували, повідомив міський голова Віталій Кличко.  

 

10:17 У суботу ввечері по Донецьку випустили залп снарядів із ракетної системи "Град". Напередодні російські медії поширювали фейки про "наміру ЗСУ бомбити Донбас новим американським озброєнням", повідомляє видання "Острів".

 

09:50 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 31150 (+100) осіб,

танків – 1381 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 3392 (+13) од.,

артилерійських систем – 686 (+6) од.,

РСЗВ – 20(+0) од.,

засобів ППО – 95 (+0) од.,

літаків – 210 (+0) од.,

гелікоптерів – 175 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 548 (+8) од.,

автомобільної техніки – 2360 (+23) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 53 (+1) од.,

крилатих ракет – 122 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено :

41,8% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

24,7% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

39,3% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

12,1% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

15,2% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

18,2% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:17 Щоденний рапорт міністерства оборони Великої Британії:

Протягом останньої доби українські війська контратакували Сіверодонецьк, пригасивши оперативну динаміку, яку російські сили раніше набрали завдяки концентрації бойових підрозділів та вогневої потужності.

До складу російських військ, залучених у цьому районі, входить особовий склад, мобілізований із резерву очолюваних Росією сил сепаратистів самопроголошеної ЛНР. Ці війська погано оснащені та навчені, їм не вистачає важкої техніки в порівнянні з регулярними російськими частинами.

Використання маріонеткових піхотних сил для операцій з розчистки міст є тактикою Росії, яка раніше спостерігалася в Сирії, де Росія використовувала V корпус сирійської армії для нападу на міські райони. Такий підхід, ймовірно, свідчить про бажання обмежити втрати регулярних російських військ.

 

08:44 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ: 

Агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території нашої Держави, зокрема у Києві.

На Волинському та Поліському напрямках зберігатися загроза ракетних та авіаційних ударів з території білорусі. До 11 червня 2022 року продовжено терміни проведення перевірки бойової готовності підрозділів збройних сил республіки білорусь. У рамках зазначених заходів у Брестській області проведено контрольно-тактичне заняття з підрозділами однієї з бригад сил спеціальних операцій збройних сил республіки білорусь. Відпрацьовані питання дій підрозділів у міських умовах, а також подолання водної перешкоди.

На Сіверському напрямку агресор здійснив артилерійські обстріли об’єктів інфраструктури у районах населених пунктів Старикове та Катеринівка Сумської області, а також населеного пункту Кам’янська Слобода Чернігівська області.

Для уточнення розташування позицій наших військ ворог провів повітряну розвідку БпЛА у визначених районах Сумської та Чернігівської областей.

На Харківському напрямку підрозділи противника продовжують зосереджувати основні зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні подальшого просування наших військ до Державного кордону. Противник не припиняє вогневе ураження позицій наших військ поблизу міста Харкова.

Російські окупанти застосували фосфорні боєприпаси у районі населеного пункту Черкаські Тишки.

На Слов’янському напрямку угруповання противника завершили перегрупування військ. Визначені підрозділи ведуть наступ у напрямках Довгеньке – Долина та Бражківка – Вірнопілля.

На Донецькому напрямку підрозділи агресора основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій з метою оточення наших військ у районах міст Сєверодонецьк і Лисичанськ та блокування основних логістичних шляхів.

На Лиманському напрямку ворог веде наступ у напрямку Святогірська, намагається витіснити наші війська на правий берег річки Сіверський Донець.

На Сєверодонецькому напрямку окупанти, за підтримки артилерії, ведуть штурмові дії у місті Сєвєродонецьк, контролюють східну частину міста. Крім того, з метою захоплення панівних висот, противник намагається вести наступ у напрямку Ниркове – Миколаївка.

На Бахмутському напрямку, для доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат ворог перекинув понад 20 одиниць озброєння та військової техніки.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти здійснюють вогневе ураження переднього краю оборони та тилових районів наших військ, з метою сковування наших підрозділів та недопущення їх перегрупування.

На Південнобузькому напрямку, в очікуванні наступальних дій наших військ, у визначеному районі противник провів мінування узбережжя річки Інгулець.

Ворог розгорнув на Миколаївському напрямку до двох реактивних та двох батарей ствольної артилерії. Також намагався відновити свої втрачені позиції на напрямку Сухого Ставка й Лозового. Зазнав значних втрат та відійшов.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває п’ять носіїв крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито п’ять атак ворога, знищено три танки, чотири артилерійські системи, одинадцять бойових броньованих машин, двадцять шість одиниць автомобільної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони збили бойовий вертоліт Ка-52 та два БПлА типу “Орлан-10”.

Зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил на Східному напрямку знищили ворожий літак, імовірно Су-34 та БпЛА типу “Форпост” на Південному напрямку.

Засобами протиповітряної оборони Військово-Морських Сил було уражено чотири крилатих ракети “Калібр”.

У підсумку, за попередню добу, підрозділи Сил оборони знищили дев’ять повітряних цілей противника.

Крім того, винищувальна авіація Повітряних Сил продовжує патрулювання повітряного простору нашої Держави, ударна авіація небезуспішно надає вогневу підтримку підрозділам наших військ на Східному напрямку та в інших визначених операційних районах.

 

08:13 У Києві, в Дарницькому та Дніпровському районах, біля 6-ї ранку завдано щонайменше 5 ракетних ударів по об’єктах "Укрзалізниці", видно густий дим в районі Дарницького вокзалу та Позняках. За словами мера столиці Віталія Кличка, жертв немає, одну постраждалу особу шпиталізували. 

 

06:00 Звільнення Сіверськодонецька за минулу добу за оновленими даними DeepStateMap.Live – інтерактивної онлайн-мапи бойових дій в Україні (яскравіша жовта барва, тьмяніша –  за попередні дві доби).

 

 

 

05.06.2022