101-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:56 Польська тенісистка Іґа Свьонтек після перемоги на тенісному турнірі Roland Garros почала промову із присвяти Україні. "Я хочу сказати дещо для України – щоб вона залишалася сильною, адже війна триває", – сказала Свьонтек. Трибуни зустріли слова чемпіонки овацією тривалістю майже в одну хвилину. Іґа відіграла весь фінал у кепці зі синьо-жовтим прапором.

 

 

 

23:20 Президент України Володимир Зеленський розпочав своє вечірнє звернення зі згадки про спалений скит усіх святих у Святогірській лаврі. "Це лавра Української православної церкви, яку в Москві досі вважають повʼязаною з Російською православною церквою. Навіть це не зупиняє російську армію", – зауважив голова держави. Зеленський закликав вірних УПЦ МП до рішучих кроків у відповідь на агресію РФ. "Вважаю, що й ця брехня пропагандистів, і цей обстріл, і підтримка православними ієрархами в Росії агресії проти України – усе це має спонукати Українську православну церкву до висновків. До більш рішучих висновків і до чіткого засудження кожного з тих, хто потурає агресії", – сказав Президент.

 

22:45 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив про те, що самохідні гаубиці М109А3, надані Норвегією, вже воюють на передовій і "з високою точністю вражають цілі та знищують ворога". "Мої люди з легкістю за один тиждень опанували М109А3", – похвалився генерал. Залужний заявив, що перевага росіян у артилерії та реактивних системах залпового вогню є головною причиною наших втрат, і закликав партнерів продовжити посилення України. "Без негайного постачання далекобійної артилерії та РСЗВ нам дедалі складніше стримувати агресора", – прокоментував він.

 

22:29 Папа Римський Франциск підтвердив намір відвідати Україну, проте сказав, що наразі така поїздка може більше нашкодити справі, аніж допомогти. Таку заяву Святіший Отець виголосив під час зустрічі з дітьми у Ватикані, відповідаючи на запитання хлопця з України Захара. "Я радий тебе бачити: я багато думаю про дітей в Україні, а тому відправив деяких кардиналів з допомогою і щоб вони виразили близькість з усіма людьми, але насамперед, з дітьми. Я маю бажання поїхати в Україну, але мушу дочекатися слушного моменту, щоб це зробити, розумієш? Бо не є легко приймати рішення, які можуть більше зашкодити всьому світові, ніж допомогти. Я повинен знайти слушний час, щоб це зробити. Наступного тижня я зустрінуся з представниками уряду України, які приїдуть, щоб поговорити, також і про мій можливий візит. Побачимо, як буде", – сказав Папа, як повідомляє "Радіо Ватикану".

 

21:43 Спікер парламенту Угорщини Ласло Кевер заявив, що вважає критику Володимиром Зеленським західних партнерів надмірною і неврівноваженою. Про це він сказав у інтерв'ю угорському виданню 444. "Зазвичай той, кому потрібна допомога, просить про неї ввічливо – наполегливо, але просить, а не вимагає або погрожує. Погрожують зазвичай ворогам, а зовсім не тим, з ким хочуть дружити. Тут є якась особиста психологічна проблема", – цитує Hromadske.

 

21:21 Керівниці Руху підтримки закарпатських військових Галині Ярцевій оголосили про підозру в продажі гуманітарної допомоги та військового спорядження. СБУ заявила, що має докази щодо нібито незаконного виведення з рахунків близько 600 тис. грн. Разом з тим у прокуратурі уточнюють, що волонтерка витратила ці кошти на закупівлю різнокольорових футболок, які Рух почав продавати після повномасштабного вторгнення Росії в Україні. Волонтери проводили потужну інформаційну кампанію щодо продажу патріотичних футболок та неодноразово наголошували, що всі виручені кошти йдуть на допомогу ЗСУ. Після обшуків в офісі волонтерів в Ужгороді Галина Ярцева заявляла, що справа є політичним замовленням і тиском на всіх волонтерів. Рух підтримки закарпатських військових є найвідомішою волонтерською організацією Закарпаття; працює з 2014 року, зазначає Zaxid.net.

 

20:23 Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що постачання Україні ракетних систем HIMARS та М270 – "це перший крок для України і величезний стрибок у питанні стримування російської агресії". таку заяву очільник Міноборони виголосив у ході Міжнародного безпекового форуму GLOBSEC-2022. Резніков наголосив, що сили оборони України потребують важкого озброєння, артилерії, танків, протикорабельних систем, безпілотних систем, засобів протиракетної та протиповітряної оборони, спеціальних ракет для протидії радіолокаційним засобам ворога, котрі дозволять застосовувати нашу авіацію. "Ми потребуємо їх швидко і в кількостях, які відповідають масштабам загроз. Україна потрапила в умови війни без відповідної адекватної підтримки демократичного світу. Ситуація наразі змінюється, але повільно. Ми цінуємо внесок кожної країни, яка у цей час з Україною, яка взяла зобовʼязання докласти зусиль для підвищення ефективності міжнародної підтримки", – сказав очільник українського оборонного відомства. При тім Резніков підкреслив, що процедури передачі "мирного часу" не повинні застосовуватися під час час війни, адже затримки, котрі вимірюються днями і тижнями, коштують життів українцям.

 

20:02 Керівник військово-цивільної адміністрації Сіверськодонецька Олександр Стрюк стверджує, що українські підрозділи після перегрупування сил у місті спроможні не просто втримати наступ росіян, а й виперти їх за міську смугу. "Я б не сказав, що окупований. Був певний військовий успіх з боку орків, яким вдалося пройти в місто і захопити досить суттєву його частину, майже розділивши навпіл. Але нашим військовикам вдалося перегрупуватися, побудувати лінію оборони. І зараз вживаються всі необхідні заходи для того, щоб все ж таки місто повернути під повний контроль України. Місто залишається українським", – сказав Стрюк в етері національного телемаратону.

 

19:44 Президент України Володимир Зеленський засудив обстріл будівель Святогірської лаври і закликав вигнати Росію із UNESCO. "Жодна інша держава, крім Росії, не знищувала у Європі стільки пам'яток, культурних і соціальних об'єктів за весь час після Другої світової війни. Кожна спалена Росією в Україні церква, кожна підірвана школа, кожен зруйнований меморіал доводить, що Росії не місце в ЮНЕСКО. Про що можна говорити з державою-варваром, з державою-терористом? Про те, якими артилерійськими снарядами краще знищувати історичну спадщину? Ми очікуємо на логічну та справедливу відповідь від ООН та ЮНЕСКО. Це Організація Об'єднаних Націй, і її статут не передбачає об'єднання з терористами. Ізоляція Росії має бути повною, вона повинна відповідати за свої злочини", – заявив Зеленський.

 

19:20 Служба безпеки України заблокувала роботу одеського благодійного фонду "Корпорація Монстрів" через кримінальне провадження довкола звинувачень у торгівлі гуманітарною допомогою. "Сто днів війни. Хотіла написати пост про те, скільки вдалося зробити завдяки всім вам. Викласти відео хлопців із фронту із такими теплими словами на нашу адресу, від яких ми, реально, плачемо. Розповісти про те, як фонд росте... Сумно і трохи соромно за те, що відбувається", – написала голова фонду Катерина Ножевнікова у Facebook. Вона обурилася тим, що у рамках справи "штормлять" і військовиків – "викликають на допити, розмови та визначаюють, хто і як працює з волонтерами та фондами". Ножевнікова нагадала, що фонд працює із червня 2014 року. "Жодного разу ми не дали приводу сумніватися в нашій роботі та в нашій відданості країні. Але хтось вирішив інакше", – обурилась вона.

 

18:45 Генеральний штаб ЗСУ спростував інформацію росіян про те, начебто українські військовики використовують будівлі шкіл і церков для своїх баз:

 

Російські окупанти продовжують завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишилась без змін.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив, ознак створення ударних угруповань не виявлено. Ворожі артилерійські обстріли фіксувалися у районах населених пунктів Старікове та Катеринівка Сумської області і Кам’янська Слобода Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку противник продовжує зосереджувати резерви для спроб продовження наступальних дій в напрямках населених пунктів Ізюм, Барвінкове та Словʼянськ.

На Харківському напрямку ворог намагається утримати займані рубежі та не допустити просування підрозділів Сил оборони. Триває систематичний вогневий вплив на позиції наших військ.

На Донецькому напрямку окупанти намагаються стримати захисників та захисниць України шляхом порушення системи логістичного забезпечення. Тривають бойові дії за встановлення повного контролю на містом Сєверодонецьк.

Ворог завдав чотирьох ракетних ударів із тактичного ракетного комплексу “Точка-У” по районах міст Бахмут, Краматорськ, Костянтинівка та Лисичанськ. Крім того, російські загарбники завдали ракетно-авіаційних ударів по містах Слов’янськ та Соледар.

На Лиманському напрямку ворог застосував артилерію поблизу Святогірська, Стародубівки та Миколаївки.

На Сєверодонецькому напрямку противник обстрілював із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Устинівка та Тошківка. Завдав авіаційних ударів вертольотами Ка-52 неподалік Гірського, Яковлівки і Мирної Долини, та літаками Су-25 - по району населеного пункту Устинівка.

На Бахмутському напрямку ворог застосовував міномети, ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню по районах населених пунктів Торецьк, Нью-Йорк, Врубівка, Покровське. Завдав авіаційних ударів вертольотами Ка-52 неподалік Берестового та Клинового.

В районі міста Донецьк противник обстрілював населені пункти Микільське, Красногорівка, Веселе і Новоселівка. Застосував озброєння літаків Су-25 по районах Новомихайлівки, Мар’їнки. Ракетно-авіаційних ударів завдано по населеному пункту Курахове.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог застосовував реактивні системи залпового вогню по районах Гуляйполя, Оріхова і Зеленого Гаю. Авіаційний удар літаками Су-25 завдано по населеному пункту Кам’янське.

На Південнобузькому напрямку обстановка змін не зазнала.

Противник продовжує блокувати цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря.

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках де тривають активні бойові дії.

Російські окупанти, щоб хоч якось виправдати руйнування цивільних об’єктів на території України, продовжують інформаційні вкиди про розташування військових підрозділів в школах, лікарнях та церквах.

Закликаємо довіряти інформації тільки з перевірених джерел та не розповсюджувати російські фейки і дезінформацію.

 

18:19 Оперативне командування "Північ" опублікувало відео збиття російського гелікоптера на Донеччині.

 

17:53 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба гостро розкритикував заяви Франції про неможливість зганьблення Росії. "Заклики уникнути приниження Росії можуть лише принизити Францію і будь-яку іншу державу, котра б до цього закликала. Бо то Росія сама принижує себе. Нам вартує зосередитися на тому, як поставити Росію на місце. Оце принесе мир і врятує життя", – написав Кулеба у twitter.  

 

17:11 Україна і Росія здійснили обмін тілами військовослужбовців за формулою "160 на 160". Про це повідомили у Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій. Операція відбулася на лінії фронту у Запорізькій області.

 

16:40 У Києві з будинку на вулиці Великій Васильківській збили меморіальну дошку на честь російського письменника Льва Толстого. Про це повідомив співзасновник проєкту "Декомунізація. Україна" Вадим Поздняков.

 

 

 

16:14 У суботу, 4 червня, набуло чинності рішення Європейського Союзу про скасування мит на українські товари. Відтепер на рік призупиняються всі антидемпінгові мита на імпорт товарів походженням з України та застосування глобальних захисних заходів щодо українських товарів, нагадали в Мінекономіки.

 

15:56 Росіяни обстріляли житлові квартали у Миколаєві. Згідно з попередньою інформацією від міського голови Олександра Сєнкевича, загинуло троє людей, четверо поранені. 

 

15:47 Представники Сполучених Штатів Америки, Великої Британії та країн Європейської Унії проводять регулярні зустрічі, на котрих обговорюють рамковий план завершення війни в Україні шляхом переговорів. Про це повідомляє  CNN. На одній із таких зустрічей обговорювали проєкт "мирного плану", запропонований Італією. Він передбачає владнання юрисдикції "спірних територій" у ході окремої зустрічі Путіна й Зеленського та багатосторонню угоду про ґарантії безпеки у Європі при українському нейтралітеті.

 

14:55 Російська авіація обстріляла прикордонні поселення у Сумській області. Згідно з повідомленням оперативного командування "Північ", удосвіта літак залетів на українську територію з боку РФ і завдав авіаудару в районах Піщаного і Стецьківки. В обід уздовж державного кордону пролетів реактивний літак і здійснив близько шести запусків ракет у напрямку Гудового. Інформація про втрати уточнюється.

 

14:26 На Донеччині внаслідок російських обстрілів загорівся Всіхсвятський скит Святогірської лаври. Про це повідомив офіцер 95-ої окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Юрій Кочевенко. "Просто зараз палає дерев’яний Всіхсвятський скит Святогорської лаври Московського патріархату. Черговий злочин російських варварів, для яких немає нічого святого", – написав Кочевенко. УПЦ МП підтвердила факт пожежі, втім вирішила не згадувати винуватця обстрілів. У замітці йдеться: "Унаслідок воєнних дій сталася масштабна пожежа на території Всіхсвятського скита Свято-Успенської Святогірської лаври. Полум’я повністю охопило головний храм обителі".

 

 

14:01 До захопленого Маріуполя окупанти завезли п'ять тисяч російських підручників: російська мова, російська література, російська історія, природа рідного (російською) краю для початкової та середньої шкіл. Натомість русскіє вивезли всі україномовні підручники, а також демонтували всі "розумні" дошки, повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

 

13:50 У Рівному демонтували пам'ятник радянським солдатам.

 

 

13:13 Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що для завершення війни Росію слід уберегти від приниження. Про це йшлося в його інтерв'ю для реґіональних медій, повідомляє Reuters. "Нам не треба принижувати Росію, щоб у день, коли припиняться бойові дії, ми могли прокласти шлях до виходу дипломатичними засобами", – сказав французький президент. Макрон заявив, що він підтримує зв'язок із путіним задля того, щоб досягнути припинення вогню. "Я йому сказав, що він робить історичну фундаментальну помилку для свого народу, для себе та для історії", – заявив президент Франції.

 

12:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 31 050 (+100) осіб,

танків – 1376 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 3379 (+13) од.,

артилерійських систем – 680 (+5) од.,

РСЗВ – 20(+0) од.,

засобів ППО – 95 (+0) од.,

літаків – 210 (+0) од.,

гелікоптерів – 175 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 540 (+5) од.,

автомобільної техніки – 2337 (+8) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 52 (+1) од.,

крилатих ракет – 122 (+1) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Запорізькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

41,7% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

24,6% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

38,8% автомобільної техніки (з них 1,6% за минулий тиждень),

12,0% артилерійських систем (з них 0,9% за минулий тиждень),

15,2% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

18,2% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

11:41 Одеська обласна рада забрала слово "російський" із назви Одеського обласного академічного російського драматичного театру. "У зв’язку з воєнною агресією РФ працівники театру виступили з ініціативою позбутися слова «російський» у назві", – йдеться у повідомленні.

 

11:13 Картину Івана Марчука "Сад спокуси" продали на благодійному аукціоні за 120 тисяч доларів. Про це повідомляє волонтерський фонд "Повернись живим". Аукціонний дім, крім полотна Марчука, виставив на продаж 26 предметів мистецтва, щоб підтримати ЗСУ. 

 

 

11:01 Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук на зустрічі з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром закликав ФРН надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС – юридичне визнання заслуг українського народу на шляху до євроінтеграції. "Ми чітко розуміємо, що статус кандидата – це не статус члена. Ми готові після отримання цього статусу наполегливо працювати, фанатично працювати над удосконаленням нашої країни, над приведенням її до відповідності Копенгагенських критеріям. Зробити все для того, щоб Україна не була бідним родичем, а була повноцінним членом ЄС", – сказав Стефанчук. "Усі зміни в цьому світі роблять мрійники та фанати. Тому я хочу запитати у вас: назвіть мені ще одну країну – кандидата до ЄС, підтримка членства якої в цій країні сягає 91?%? І цих 91?% не тому, що в нас війна, а тому, що ми кладемо свої життя за цінності та принципи ЄС", – додав він. Штайнмаєр нагадав, що німецький уряд зголосився "йти на чолі цього потяга, який має привести Україну до ЄС". Він додав, що Україна перебуває в особливій ситуації. "Точиться війна. І це означає, що ми повинні знайти для України особливе рішення. Тому що ситуація абсолютно особлива. І це формулювання повинна внести Європейська комісія", – сказав Штайнмаєр.

 

 

10:45 Влада Швейцарії дозволила Німеччині експорт 42 танків Leopard до третіх країн. Передбачається, що танки отримає Польща замість танків радянського виробництва, переданих українській армії. Йдеться про танки, які раніше використовувала швейцарська армія, а потім, у 2010–2011 роках, їх продали німецькому виробнику Rheinmetall, демонтувавши перед цим на запчастини 120-міліметрові гармати, системи залпового вогню, кулемети, бортові системи зв'язку й інше обладнання.

 

Швейцарія також домовилася з Великою Британією, що 30% протитанкових ракетних комплексів NLAW, замовлених Швейцарією у виробника Saab, будуть передані Великій Британії для якнайшвидшого поповнення її запасів: перед цим британці відправили велику кількість протитанкової зброї до України. Швейцарія отримає у повному обсязі комплекси NLAW лише у четвертому кварталі 2024 року, а не на початку 2023-го, як планувалося.

 

10:42 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна готова створити належні умови для відновлення експорту з порту Одеси. "Питання в тому, як ґарантувати, що Росія не використовуватиме цей торговий шлях для того, щоб атакувати Одесу. Наразі ґарантій від Росії немає", – заявив Кулеба. Міністр розповів, що Михайлівська площа далі провадить переговори із ООН. 

 

10:35 Українські розвідники комунікують з полоненими бійцями полку «Азов», які захищали Маріуполь, повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський: «Сьогодні комунікацію з полоненими бійцями полку "Азов" здійснюють наші розвідники з Головного управління розвідки Міноборони. Саме через них ми дізнаємося більше інформації: про умови тримання, харчування і можливості їхнього визволення. Ми всі знаємо, що вони всі опиняться тут, у Києві, і ми робимо для цього все можливе».

 

10:27 Щоденний рапорт міністерства оборони Великої Британії:

Російська активність у повітрі над територією боїв на Донбасі залишається високою, російська авіація завдає удари як із керованими ракетами та бомбами, так і з некерованими. Нездатність Росії придушити або знищити українські стратегічні системи протиповітряної оборони в перші дні конфлікту обмежувала її здатність надавати тактичну повітряну підтримку наземним маневрам, що сприяло провалу просування на Київ.

Тому російська активність в повітрі здебільшого обмежувалася ударами в глибину з використанням крилатих ракет повітряного та надводного запуску, щоб перешкодити переміщенню українських підкріплень і припасів. Однак самі по собі ці удари не мали суттєвого впливу на конфлікт, і в результаті російські запаси високоточних керованих ракет, ймовірно, значно вичерпалися.

З переміщенням оперативного фокусу на Донбас Росія змогла збільшити використання тактичної авіації для підтримки свого повзучого просування, поєднуючи авіаудари та масований артилерійський вогонь, щоб використовувати свою переважну вогневу міць.

Спільне застосування авіаційних і артилерійських ударів стало ключовим фактором останніх тактичних успіхів Росії в реґіоні. Поширене використання некерованих боєприпасів призвело до повсюдного руйнування населених пунктів на Донбасі і майже напевно спричинило значні побічні руйнування та жертви серед цивільних.

 

10:04 Армія РФ завдала ракетного удару по Одещині з літаків стратегічної авіації. Ракети поцілили на територію сільськогосподарського підприємства, у складські приміщення, поінформувало оперативне командування "Південь". Попередньо, є двоє постраждалих.

 

09:46 Росіяни кидають на Сіверськодонецьк "всі резерви", повідомив голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай. З його слів, РФ зазнала в місті втрат, зокрема серед "кадирівців".

 

09:11 Уряд Швейцарії відхилив запит Данії на постачання в Україну бронетранспортерів Piranha III швейцарського виробництва. Про це повідомляє Reuters. Причиною відмови стала політика нейтралітету, котра передбачає відмову від постачання зброї в зони військових конфліктів. 

 

08:44 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ: 

Російські окупанти не припиняють ведення наступальних дій у Східній операційній зоні та продовжують завдавати ракетних і авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. З метою посилення визначених ділянок кордону та сковування дій наших військ ворог продовжує утримувати підрозділи збройних сил російської федерації в прикордонних районах Брянської та Курської областей.

На Слобожанському напрямку тривають бойові дії. У напрямку населеного пункту Шипувате відзначено переміщення колони техніки з пальним та боєприпасами. У зворотному напрямку здійснюється евакуація пошкодженого озброєння та військової техніки (до 100 одиниць).

На Харківському напрямку основні зусилля окупантів зосереджені на утриманні зайнятих рубежів. Продовжується інтенсивний вогневий вплив на підрозділи Сил оборони в районах населених пунктів Глибоке, Руські Тишки, Старий Салтів та Черкаські Тишки. Ворог завдав ракетного удару по об’єкту транспортної інфраструктури в районі населеного пункту Мохнач.

На Слов’янському напрямку, з метою зниження бойового потенціалу наших військ, противник здійснював артилерійські обстріли населених пунктів Грушуваха, Тетянівка та Дібрівне. Проводив штурмові дії у напрямку населеного пункту Богородичне, успіху не мав. Вів безуспішний наступ у напрямку населеного пункту Вірнопілля, зазнав втрат.

На Донецькому напрямку ворог обстрілює позиції наших військ уздовж всієї лінії зіткнення із мінометів, ствольної та реактивної артилерії. Застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію.

Основні зусилля зосереджує на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.

За підтримки артилерії, ворог веде штурмові дії в населеному пункті Сєвєродонецьк, посилив угруповання за рахунок мобілізаційного резерву 2-го армійського корпусу, у місті тривають бої.

Окупанти вели наступ у напрямку населеного пункту Устинівка, успіху не мали.

На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, ворог веде наступ, успіху не має, за результатами вогневого ураження від українських підрозділів, відійшов.

На Авдіївському та Курахівському напрямках противник веде сковуючі та відволікаючі дії.

На Лиманському напрямку, в районі населеного пункту Старий Караван, окупанти намагаються взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець.

Темп просування ворожих підрозділів під час бойових дій на Донецькому напрямку низький, що зумовлено фізичним виснаженням особового складу і низьким морально-психологічним станом.

На Південнобузькому напрямку противник веде позиційну оборону та намагається здійснювати вогневе ураження наших підрозділів.

Загарбники бояться опору місцевого населення, який наростає зокрема у Херсонській області. Керівництво окупантів пересувається з великою кількістю охорони, в бронежилетах, у броньованих машинах. Місцеві жителі продовжують чинити тотальний спротив.

На Бессарабському напрямку, а також у Чорноморській та Азовській морських операційних зонах ситуація без суттєвих змін.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито дев’ять атак ворога, знищено один танк, одну артилерійську систему, шість бойових броньованих машин, два спеціальні броньовані автомобілі та три одиниці автомобільної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони збили крилату ракету, тактичний розвідувальний БПлА “Елерон” та два БПлА типу “Орлан-10”.

 

04.06.2022