100-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:50 Двоє репортерів Reuters 3 червня зазнали поранень у Сіверськодонецьку. Як розповів речник аґенції у коментарі CNN, журналісти пересувалися містом на автомобілі, наданому бойовиками, і за кермом був водій, визначений росіянами. Шофер загинув.

 

23:21 Білоруський дитатор Олександр Лукашенко заявив, що Владімір Путін напав на Україну через відчуття образи. "Повірте, в Путіна, військовиків Росії, у них прагнення Україну захопити, ще щось – немає. Вони просто показали: на Росію треба зважати (в ориґіналі: "надо счітаться", – ред.). Не треба ображати президента Росії. Не треба придушувати російську мову, котрою всі українці розмовляють. Навіть, як той казав, націоналістично орієнтовані", – цитує російський "Інтерфакс".

 

22:47 Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель засмучений, що до шостого пакета санкцій проти РФ не ввійшов російський патріарх Кірілл. З його слів, ця історія показує "обмеженість зовнішньої політики, заснованої на колегіальності". Сам Боррель певен: "Релігійні лідери не повинні бути захищені від відповідальності за підтримку путінської війни".

 

22:15 Президент Росії Владімір Путін озвучив російські пропозиції "коридорів" транспортування українського збіжжя – порти окупованих Маріуполя та Бердянська, або Одеса (тут Кремль наполягає, щоб Україна всі прибережні води розмінувала), або ж Білорусь. 

 

22:03 Майже всі застосовувані в Україні зразки новітньої російської зброї та боєприпасів виготовлені з використанням американських технологій та комплектуючих, пише The New York Times. Такого висновку дійшли американські експерти, які приїхали в травні до України для проведення відповідного розслідування. СБУ передала американцям для вивчення захоплені зразки російської зброї, зокрема лазерні далекоміри й електронні блоки наведення крилатих ракет.

Виявилося, що майже всі вивчені зразки мали деталі, вироблені компаніями із США чи Євросоюзу: мікросхеми, друковані плати, двигуни, антени та інше. "Передові російські системи озброєння та зв'язку були створені на основі західних чіпів", – коментує Демієн Сплітерс, один із дослідників організації Conflict Armament Research, яка займається питаннями виробництва та торгівлі зброєю. Російські компанії протягом десятків років розвивалися в умовах безперебійного постачання західних технологій, зокрема вже після санкцій. Наприклад, у військовій радіостанції «Азарт» було вмонтовано мікрочіпи зі стертими виробничими позначеннями: російські виробники намагалися приховати, звідки вони отримали компоненти.

 

21:51 Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся в Берліні з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Спікер парламенту заявив на зустрічі, що основна мета його візиту – отримати повну підтримку від Німеччини у питанні надання Україні статусу кандидата у члени ЄС. "Як результат нашого спілкування я хотів би почути від вас слова надії для всіх українців: «Я підтримую надання Україні статусу кандидата у члени ЄС, щоб подати сигнал всьому народові України, що його боротьба не марна і що він може почати свій шлях на досягнення всіх необхідних критеріїв для набуття з часом повного членства»... Коли ми кажемо «перемогти», то маємо на увазі перемогу європейських цінностей над варварством і непередбачуваністю… Перемога України гарантує мирне і передбачуване майбутнє для країн Європи. Будь-який інший сценарій лише спонукатиме Путіна на нові загарбання нових країн", – сказав Стефанчук.

 

 

21:30 Зміна позицій на Сіверськодонецькому напрямку за дві минулі доби за оновленими даними DeepStateMap.Live – інтерактивної онлайн-мапи бойових дій в Україні. Жовта барва (на півдні Сіверськодонецька та в районі Метьолкіного) – відвойована Збройними Силами України територія, червона (в районі Воронового) – втрачена.

 

 

20:33  "Радіо Свобода" опублікувало відео міських боїв у Сіверськодонецьку. Збройні Сили України намагаються закріпитися та підготуватися до контрнаступальних операцій. За Україну в місті б'ються іноземці з різних країн світу, які сформували окремий добровольчий спецпідрозділ – "Іноземний леґіон".

 

20:21 Путін вважає, що Захід моргне першим у війні на виснаження, пише зі слів опитаної російської еліти Washington Post. Путін "вважає, що сили Заходу вичерпаються", сказав близький до російської влади мільярдер. Хоч Путін не очікував, що реакція Заходу виявиться настільки сильною, "але зараз він намагається переграти ситуацію і вважає, що у довгостроковій перспективі він переможе», оскільки західні лідери залежать від думки виборців, а вона «одного разу» зміниться через породжені війною проблеми, які стимулюватиме. Заклики західних лідерів до переговорів та проблеми із погодженням ембарго на російську нафту сприймаються ним як слабкість та ознака того, що єдність Заходу в підтримці України вже починає давати тріщини. "Його мета підкорити Україну і в результаті поставити російський прапор у Києві не змінилася, – цитує мільярдера Washington Post. – Він може дозволити собі почекати від шести до дев'яти місяців. Він набагато жорсткіше може контролювати своє суспільство, ніж Захід може контролювати своє".

І у США, й у Європі це розуміють. Усі чекають осені, коли всерйоз почнуть впливати наслідки санкцій.

 

19:50 Підготовка 18 екіпажів українських артилеристів на САУ PzH 2000 в Німеччині завершиться 20 червня – можна зрозуміти з повідомлення міноборони ФРН, де відзначено їхні успіхи у навчанні.  Україна розраховує отримати 12 самохідних артилерійських систем PzH 2000: 5 з Нідерландів і 7 з Німеччини.

 

19:11 Генеральний штаб ЗСУ повідомив у вечірньому зведенні, що російська армія спромоглася на часткові успіхи під час міських боїв у Сіверськодонецьку. РФ готується перекинути свої основні сили на інший берег Сіверського Дінця.

 

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено. З 1 червня розпочато проведення заходів бойової підготовки підрозділів збройних сил республіки білорусь на полігоні Вижловичі у Брестській області. Зберігається загроза ракетних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив, ознак створення ударних угруповань не виявлено. З метою уточнення розташування позицій наших військ ворог вів розвідку із застосуванням БпЛА у окремих районах Сумської та Чернігівської областей. Завдав ракетного авіаційного удару в районі населеного пункту Краснопілля Сумської області та здійснив мінометний обстріл в районі населеного пункту Михальчина Слобода Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку противник основні зусилля зосереджує стримуванні просування наших військ у напрямку Державного кордону. Продовжував вогневий вплив на підрозділи Сил оборони із застосуванням авіації, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, мінометів та танків. Триває розвідка з метою пошуку слабких місць в обороні наших військ та визначення подальших напрямків активних дій. Не припиняється проведення заходів логістичного забезпечення та посилення угруповання військ ворога.

На Харківському напрямку російські окупанти продовжують ведення оборони, руйнують цивільні об’єкти у місті Харкові. Завдали авіаційного удару вертольотами Мі-8 по позиціях наших військ в районах населених пунктів Слатине та Дементіївка.

На Слов’янському напрямку ворог готувався до відновлення наступу, зосередив угруповання чисельністю до двадцяти батальйонних тактичних груп. З метою покращення тактичного положення намагався вести наступ у напрямках на населені пункти Барвінкове та Святогірськ, успіху не мав.

На Донецькому напрямку противник зосереджував основні зусилля в районі міста Сєверодонецьк. Під прикриттям вогню артилерії вів штурмові дії у житлових районах східної частини міста. Має частковий успіх, активні бойові дії тривають.

Ворог вів наступ у напрямках населених пунктів Бахмут, Соледар та Лисичанськ. Успіху не має, відійшов на раніше зайняті позиції. Намагався взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець та створити умови для її форсування основними силами угруповання.

На Лиманському напрямку окупанти застосували реактивну та ствольну артилерію в районах населених пунктів Щурове та Брусівка.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних бойових дій не вів. Зафіксовано обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Піски, Миколаївка, Полтавка та Покровське.

На Південнобузькому напрямку противник веде оборону, на окремих напрямках намагається повернути втрачені позиції. Здійснював артилерійське вогневе ураження та активізував ведення повітряної розвідки.

На Бессарабському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Ознак формування противником наступальних угруповань не виявлено.

Основні зусилля корабельних угруповань противника в Чорноморській та Азовській морських зонах зосереджувались на виконанні завдань з ізоляції районів бойових дій та блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

На тимчасово окупованій території Донецької області триває примусова мобілізація цивільного населення. Погрожуючи кримінальною відповідальністю, командування окупаційних військ намагається поповнити втрати підрозділів, яких вони зазнали у бойових діях проти захисників та захисниць України.

За наявною інформацією, командування збройних сил російської федерації вживає заходів з активізації проведення розвідувально-диверсійної та підривної діяльності на території України. З цією метою здійснюється набір та підготовка найманців для формування диверсійно-розвідувальних груп з подальшою їх діяльністю на території України.

 

18:36 Боєць полку "Азов" Дмитро Козацький (позивний “Орест”) удостоївся спеціальної нагороди найпрестижнішої польської фотопремії Grand Press Photo 2022 – за унікальні фото з оточеного російськими військами міста. “Ми віримо, що Дмитро отримає цей диплом особисто під час конкурсу наступного року”, – сказала під час церемонії вручення нагород голова фундації Grand Press Вероніка Міровська. Наразі Дмитро перебуває у полоні. За день до виходу з "Азовсталі" він написав у твіттері: “Поки я буду в полоні, залишу вам фото в найкращій якості, відправляйте їх на всі журналістські премії та фотоконкурси, якщо щось виграю, після виходу буде дуже приємно".

 

 

Фотографією року за версією премії Grand Press Photo 2022 стала світлина Войцєха Ґжендзінського (The Washington Post), на котрій зображено українку Ірину Манюкіну за грою на фортепіано у розбомбленій росіянами квартирі у Білій Церкві.

 

 

18:05 Американська рокова банда Metallica зібрала мільйон доларів для гуманітарної допомоги Україні. Кошти передадуть організації World Central Kitchen та ініціативі #ChefsForUkraine.

 

17:41 Президент України Володимир Зеленський заявив, що за 100 днів війни Росія не змогла досягти жодної стратегічної цілі, проте намагалася відомстити своє безсилля на мирних людях та цивільній інфраструктурі. "100 днів нашої боротьби. 100 днів єдності й незламного духу. За цей час ворог так і не зміг досягти жодної стратегічної цілі, натомість намагався вимістити своє безсилля на цивільній інфраструктурі та людях", – підкреслив Президент. Він наголосив, що Україна за ці 100 днів зробила те, що здавалося неможливим. "Ми зупинили "другу армію світу", звільнили частину своїх територій і продовжуємо давати гідну відсіч окупантам. Дякую всім, завдяки кому Україна вистояла й продовжує відстоювати своє вже сотий день. Переможемо", – запевнив Зеленський.

 

17:17 Прокуратура склала підозру російському командиру, який наказав відкривати вогонь по автомобілях із мирними мешканцями у Харкові. Йому закидають порушення законів та звичаїв війни. Згідно з даними слідства, офіцер РФ у перший день вторгнення разом із підлеглими не дозволяв людям проїжджати по кільцевій дорозі Харкова. А коли харків'яни набридли йому скаргами, він віддав наказ обстрілювати машини. Через наказ мерзотника росіяни вбили щонайменше одну жінку. Встановлено, що цей командир у 2008 році воював проти Грузії та брав участь у окупації Криму.

 

 

16:28 Збройні Сили України відбили атаку росіян на села Метьолкіне та Білогорівка на сіверськодонецькому напрямку. Про це заявив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник на брифінґу. "Ворог зазнав втрат і відійшов. Станом на ранок противник за підтримки авіації веде штурмові дії у житлових кварталах центральної частини міста Сіверськодонецька. Про цьому також несе втрати. Наразі активні бої тривають", – сказав Мотузяник. Він наголосив, що на Бахмутському напрямку наші воїни запобігають спробам противника відтіснити українські війська із займаних позицій та створити умови для подальшого наступу.

 

16:03 Контррозвідники СБУ затримали агента ФСБ, який збирав дані про об'єкти, що могли стати ціллю для обстрілів РФ, повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко. "Завдяки роботі Служби безпеки України на випередження витоку даних не відбулося, а самого зрадника затримано на гарячому – під час зйомки одного з військових об’єктів", – розповів Дехтяренко.

 

15:22 Поліція розпочала 16 кримінальних проваджень за фактами зґвалтувань, які вчиняли росіяни. Самих звернень щодо сексуальних злочинів окупантів є набагато більше, поліція перевіряє кожен факт. Про це заявила заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко.

 

14:49 Власник компанії Tesla Ілон Маск відправив в Україну сонячні панелі, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Ці панелі забезпечують роботу обʼєктів критичної інфраструктури Київщини. На деокупованих територіях, котрі найбільше постраждали від росіян, виникають проблеми з електроенергією, а станції Tesla Powerwall надають резервне живлення під час відключень. 

 

14:02 Посол України в Туреччині Василь Боднар назвав Туреччину серед країн, котрі купують викрадене в Україні Росією зерно. Про це повідомляє Reuters.

 

13:09 Російський публіцист, щодо котрого РФ відкрила кримінальне провадження через "дискредитацію" армії РФ, колишній провладний політик Алєксандр Нєвзоров отримав українське громадянство. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. За указом Президента України Володимира Зеленського український паспорт також отримала дружина Нєвзорова Лідія. Нєвзоров прокоментував у telegram: "Все вкрай просто. Що таке війна в Україні? (Якщо змити з події політичну і національну риторику). Це злочин. Є злочинець і є жертва злочину. Є вбивця і є той, кого він вбиває або намагається вбити. Злочинець – Росія. Жертва – Україна. Це неможливо оскаржити або спростувати. Це факт. Ну, а далі кожен робить свій вибір: допомагати злочинцеві або рятувати жертву".  

 

12:52 Американські самохідні гаубиці M109 із бельгійських складів уже вирушили в Україну, повідомила міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер. У 2008 році бельгійська армія зняла 64 одиниці 155-мм самохідних гаубиць M109A4BE, що були в бездоганному стані, бо якраз пройшли модернізацію, і принаймні деякі придбала приватна компанія Tisselt, Flanders Technical Supply. З початком війни міноборони Бельгії безуспішно намагалася відкупити назад ці гаубиці, щоб передати їх Україні – тепер виглядає, що наша армія отримає їх безпосередньо від приватної компанії, минаючи бельгійський уряд.

 

12:38 У Маріуполі росіяни розпочали розбір руїн на вулиці, котру солдати РФ під камери російських пропаґандистських телеканалів трощили пострілами танків впритул. З-під завалів одного з будинків вилучили шість тіл. Трупи вивезли до братської могили у село Виноградне. Радник міського голови Петро Андрющенко заявив, що це перший підтверджений факт убивства мирних мешканців у Маріуполі "задля відеоконтенту". На думку Андрющенка, росіяни подолали недосяжну висоту в воєнних злочинах.

 

 

12:11 Українські військові вже розпочали навчання на американських реактивних системах залпового вогню HIMARS – "в невідомому місці за межами України". Очікується, що перший етап навчання триватиме близько трьох тижнів.

 

11:55 Євросоюз офіційно оприлюднив шостий пакет санкцій, пов'язаних із вторгненням Росії до України. З цього моменту вони стали чинними.

 

11:26 За сто днів війни сили повітряного командування "Захід" збили у небі над Львівщиною 23 крилаті ракети та 11 безпілотників ворога, повідомив голова обласної адміністрації Максим Козицький. Загалом ПвК "Захід" захищає небо над вісьмома областями. 

 

10:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 30 950 (+100) осіб,

танків – 1364 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 3366 (+12) од.,

артилерійських систем – 675 (+14) од.,

РСЗВ – 20(+0) од.,

засобів ППО – 95 (+0) од.,

літаків – 210 (+0) од.,

гелікоптерів – 175 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 535 (+14) од.,

автомобільної техніки – 2329 (+4) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 51 (+0) од.,

крилатих ракет – 121 (+1) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено :

41,4% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

24,5% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

38,8% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

11,9% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

15,2% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

18,2% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

10:19 Збройні Сили України втримали спробу росіян відновити втрачене положення в районі Миколаївки на Херсонщині – дії РФ не мали успіху. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь". Під час нападу росіяни завдали двох авіаційних ударів.

 

09:51 The Washington Post пише, що Росія декілька разів зверталася до Китаю по допомогу, зокрема економічну та фінансову. Втім Пекін стримується від таких кроків, тому що не хоче наражатися на західні санкції. У Китаї начебто не очікували, що війна триватиме понад три місяці. При тім КНР розглядає інші способи підтримки РФ, зокрема дипломатичні.

 

09:35 Росіяни масово обстрілюють Сіверськодонецько-Лисичасньку агломерцію й околиці, використовуючи тактику "випаленої землі". У центрі Сіверськодонецька пошкоджено дев’ять будинків, у Золотому – шість, три – у Тошківці, повідомив голова обласної адміністрації Сергій Гайдай. У Лисичанську, окрім двох багатоповерхівок, руйнувань зазнала пожежна частина.

 

09:07 Традиційний щоденний рапорт міністерства оборони Великої Британії:

Сьогодні минає 100 днів з моменту вторгнення Росії в Україну. Російські війська не змогли досягти своїх початкових цілей – захопити Київ та українські центри влади.

Постійний опір українців та неспроможність захопити аеродром Гостомель протягом перших 24 годин призвели до того, що російський наступ відбили. Після провалу – через хибні припущення щодо планування та погане тактичне виконання – початкового плану Росія адаптувала свій оперативний план, щоб зосередитися на Донбасі.

Зараз Росія досягає тактичного успіху на Донбасі. Російські збройні сили створили та зберегли динаміку і наразі, схоже, утримують ініціативу стосовно українського опору. Росія контролює понад 90% Луганської області і, виглядає, в найближчі два тижні буде контролювати її повністю. Росія досягла цих останніх тактичних успіхів зі значними витратами ресурсів, а також завдяки концентрації сили та вогню на одному сегменті загальної кампанії. Росія не змогла створити маневр чи просування на інших фронтах чи напрямках, усі вони перейшли до оборони.

Жодна зі стратегічних цілей початкового плану Росії не була досягнута. Щоб досягти хоч якогось успіху, Росії будуть необхідні постійні величезні інвестиції людської сили та техніки і, ймовірно, знадобиться ще значний час.

 

08:44 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ: 

 

На Волинському та Поліському напрямках основні зусилля збройних сил республіки білорусь зосереджені на посиленні охорони державного кордону. Одночасно, відбувається ротація підрозділів спецпризначення в прикордонних з Україною районах. В ході перевірки бойової готовності збройних сил республіки білорусь проведено збори спеціалістів зв’язку та інженерно-технічного складу. Залишається загроза завдання ракетних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Завдав ракетного удару по об’єктах цивільної інфраструктури в районі Гудового Сумської області. Також на Сумщині ворог обстріляв райони населених пунктів Бачівськ, Ходине і Славгород .

На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовку до наступу. Поповнює запаси матеріальних засобів, озброєння і техніки з території російської федерації. З метою зниження наступального потенціалу наших військ здійснює вогневе ураження із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню.

На Харківському напрямку противник активних дій не проводив. Основні зусилля зосереджує на стримуванні дій Сил оборони України. Ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Башкіровка, Моспіно, Руська Лозова, Печеніги та Михайлівка. Завдав авіаційних ударів поблизу Нового.

На Слов’янському напрямку ворог концентрується зокрема на інженерному обладнанні позицій. Обстріли цивільної інфраструктури ,/ фіксувалися в районах Дібрівного, Курульки, Вірнопілля, Червоної Поляни та інших. Поблизу Довгенького ворог завдав авіаударів силами армійської авіації. Проводив штурмові дії в районах населених пунктів Богородичне та Долина, успіху не мав, після завданих підрозділами Сил оборони втрат відійшов.

На Донецькому напрямку російські окупанти продовжують артилерійські обстріли по всій лінії зіткнення.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Ярова, Щурове, Старий Караван і Райгородок. Проводив штурмові дії поблизу Студенка, бойові дії тривають.

На Сєвєродонецькому напрямку російські загарбники продовжують обстріли позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Борівське, Устинівка і Лисичанськ. Ворожа штурмова авіація завдала авіаударів неподалік Мирної Долини. Крім того, в районі Метьолкіного та Білогорівки противник намагався вести штурмові дії, зазнав втрат, відійшов на попередні позиції.

В центральній частині Сєверодонецька тривають бої.

На Бахмутському напрямку ворог здійснює обстріли в районах населених пунктів Покровське, Нью-Йорк, Золоте, Комишуваха, Миколаївка, Берестове, Білогорівка та Врубівка. Поблизу останнього окупанти вели безуспішні штурмові дії.

Силами штурмової та армійської авіації ворог завдав авіаударів по інфраструктурі неподалік Відродження, Ротів, Новолуганського і Доломітного.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій ворог не проводив. Обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Кам’янка, Веселе, Мар’їнка, Новомихайлівка, Авдіївка, Піски, Золота Нива. Силами окремих підрозділів та диверсійно-розвідувальних груп намагався вступати у бойові зіткнення та вести штурмові дії поблизу Красногорівки та Полтавки. Успіху не мав, відійшов на попередні позиції.

На Південнобузькому напрямку протягом доби ворог, застосував міномети, ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Кавказ, Лепетиха, Дмитрівка, Осокорівка, Благодійне, Степова Долина. На окремих ділянках Криворізького напрямку противник активізував ведення повітряної розвідки та намагався провести штурмові дії. Отримав відсіч і відійшов на раніше зайняті позиції.

З метою утримання рубежів оборони окупанти посилюють передові позиції за рахунок переміщення резервів на вірогідні напрямки висування підрозділів Сил оборони.

Окремі підрозділи 150-ї мотострілецької дивізії 8 загальновійськової армії на Попаснянському напрямку зазнали значних втрат, щонайменше 50% особового складу, озброєння та техніки.

Особовий склад противника деморалізований, що обумовлено постійним переносом термінів їх ротації. Це призводить до відмов особового складу від участі в бойових діях.

 

00:18 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ зустрівся із президентом США Джо Байденом, віцепрезидентом Камалою Гарріс та радником з національної безпеки Джейком Салліваном у Вашингтоні. Він заявив, що всім треба готуватися "до довгострокової перспективи" адже російське вторгнення вилилося у "війну на виснаження", передає "Радіо Свобода". З його слів, українці "платять високу ціну за захист своєї країни", але "Росія зазнає ще більших втрат". Столтенберґ наголосив, що підтримка США та альянтів "змінює ситуацію на полі бою щодня". "Президент Путін хотів менше НАТО, і тому він вторгся в Україну, але він отримує більше", – додав він.

 

03.06.2022