99-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00;18 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрівся із президентом США Джо Байденом, віцепрезидентом Камалою Гарріс та радником з національної безпеки Джейком Салліваном у Вашингтоні. Він заявив, що всім треба готуватися "до довгострокової перспективи" адже російське вторгнення вилилося у "війну на виснаження", передає CNN. З його слів, українці "платять високу ціну за захист своєї країни", але "Росія зазнає ще більших втрат". Столтенберг наголосив, що підтримка США та альянтів "змінює ситуацію на полі бою щодня". "Президент Путін хотів менше НАТО, і тому він вторгся в Україну, але він отримує більше", - додав він.

 

23:58 "Укравтодор" продав на благодійному аукціоні жартівливий дорожній знак, встановлений у перші тижні вторгнення для дезорієнтації російської армії. Аукціон стартував із ціни 50 тисяч гривень, а викупили знак за 631 тисячу гривень. Зібрані кошти передадуть на допомогу армії.

 

 

23:15 Найближчим часом відбудуться переговори у форматі Україна-Росія-Туреччина-ООН для підготовки дорожньої карти для вирішення глобальної продовольчої кризи. Про це повідомляє турецька агенція Anadolu Agency. У Туреччині повідомили, що зерно планують постачати на світові ринки завдяки механізму командного центру, що його планують створити у Стамбулі. "На чотиристоронній зустрічі планують розглянути такі питання, як маршрут, страхування та безпека судів та, особливо, розмінування", - пише Anadolu.

 

22:43 Військова авіація Росії випустила по зруйнованому залізничному мосту в районі села Трихати на Миколаївщині чотири крилаті ракети, повідомило Оперативне командування "Південь". Також росіяни атакували Чорноморське узбережжя Миколаївської області та тилові райони українських позицій. 

 

22:06 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок підтримала надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС, але попередила, що процес "не буде швидким": "Ніяких знижок там бути не може. Але наразі разом з Європейським Союзом ми маємо взяти курс на те, щоб не закривати двері перед українцями".

 

21:50 Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в посла США Бріджит Брінк на території Національного заповідника "Софія Київська". Він повідомив, що відтепер такі дипломатичні церемонії постійно проводитимуться на території Софії. Президент розповів учасникам заходу, що головний український храм було закладено 1011 років тому, і що на цьому місці відбувалися доленосні події й ухвалювалися доленосні рішення. "Віднині саме в Софії новопризначені посли іноземних держав вручатимуть вірчі грамоти. Це крок, яким Україна підкреслює своє ставлення до кожного посла й до відносин із кожною державою", – сказав Зеленський. Голова держави також прийняв вірчі грамоти посла Молдови Валеріу Ківеря та посла Індії Харша Кумара Джейна.

 

21:12 Українським захисникам вдається проводити певні локальні військові операції в Сіверськодонецьку, місто може бути незабаром звільнене, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: "Сіверськодонецьк тримається, і є всі шанси на швидке звільнення. Захисники успішно проводять локальні операції, беруть полонених, мають все необхідне, щоб гнати орків з обласного центру".

 

20:10 Американська розвідка підготувала рапорт про стан здоров'я Путіна, де зазначається, що він у квітні пройшов курс лікування від онкологічного захворювання на просунутій стадії, пише Newsweek. Попередній рапорт, два тижні перед цим, описував його як "смертельно хворого", тепер відзначаються позитивні зміни його стану. "У певному сенсі те, що Путін хворий чи вмирає, добре для світу не лише через майбутнє Росії чи припинення війни в Україні, а й через зменшення божевільної загрози ядерної війни, – цитує Newsweek співробітника Розвідувального управління Міноборони США. – Ослаблений Путін – лідер явно в нисхідній, а не той, хто знаходиться на вершині своєї гри – матиме менший вплив на своїх радників і підлеглих, коли, скажімо, він накаже застосувати ядерну зброю. Путін безумовно хворий... Про те, як скоро він помре, можна робити лиш припущення. Але це не має нас заспокоювати. Він все ще небезпечний, і якщо він помре, то попереду на нас чекає хаос. Ми маємо зосередитись на цьому. Будьте готові”.

 

19:07 Вечірнє зведення від Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках основні зусилля збройних сил республіки білорусь зосереджені на посиленні заходів щодо охорони державного кордону. Одночасно, здійснюється мінування лісових доріг, об’їзних шляхів та мостів у прикордонних з нашою державою районах. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог активних дій не проводив. Відзначається переміщення артилерійських та мотострілецьких підрозділів, що перебували в районах відновлення.

На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовчі заходи до ведення наступу, підрозділи поповнюють втрачене озброєння, військову техніку та матеріальні засоби.

З метою зниження наступального потенціалу наших військ ворог застосовує ствольну та реактивну артилерію по позиціях Сил оборони.

На Харківському напрямку противник активних дій не проводив. Основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та маршрутів постачання, стримуванні дій Сил оборони. Ворог продовжує обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Циркуни, Стара Гнилиця, Перемога і Старий Салтів. Завдавав авіаційних ударів поблизу Нового.

На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджує на створенні умов для ведення наступу. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Довгеньке, Вірнопілля, Грушуваха, Велика Комишуваха та Гусарівка.

На Донецькому напрямку російські окупанти продовжують застосування мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення.

На Лиманському напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Соснового, Святогірська, Старого Каравану і Райгородка. Вів штурмові дії в районах населених пунктів Студенок, Соснове і Ярова, бойові дії тривають. На цьому напрямку ворог активізував роботу засобів радіоелектронної боротьби.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують обстріли позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Ворожа штурмова авіація завдала авіаударів в районах населених пунктів Устинівка та Борівське. Крім того, поблизу Борівського противник вів штурмові дії, успіху не мав.

На Бахмутському напрямку ворог вів наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Комишуваха, Миколаївка, Врубівка, Берестове та Білогорівка, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не проводив, намагається посилити угруповання та відновити втрати озброєння та військової техніки. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі Мар’їнки. Крім того, обстріли зафіксовані в районах населених пунктів Відродження, Доломітне, Торецьк, Новобахмутовка, Авдіївка, Піски, Микільське, Вугледар та інших.

На Південнобузькому напрямку, з метою утримання рубежів оборони, російські окупанти руйнують об’єкти транспортної інфраструктури на вірогідних напрямках просування Сил оборони.

На Криворізькому напрямку ворог змушений перейти до оборони непідготовлених рубежів. Активізував роботу засобів радіоелектронної боротьби. Здійснив вогневе ураження цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Широке, Лепетиха, Шевченкове, Осокорівка, Партизанське та інших.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах корабельні угрупування противника зосереджуються на підтриманні сприятливого оперативного режиму та блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

Ворог продовжує зазнавати втрат у живій силі та техніці. Так, за наявною інформацією, у лікувальні заклади тільки на тимчасово окупованих територіях Донецької області в період 27-28 травня 2022 року потрапили 115 поранених та 32 тіла загиблих.

У зв’язку з великими санітарними і безповоротними втратами у військових частинах та підрозділах 1-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії збройних сил російської федерації, продовжуються заходи з примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях Донецької області.

 

 

18:26 Дальність пострілів із ракетних систем M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) буде залежати від українських військових, які ними користуватимуться, заявила нині на брифінгу нова амбасадорка Сполучених Штатів Бріджит Брінк.

 

18:03 Напередодні ста днів з початку нападу Росії на Україну Кремль заборонив державним ЗМІ «акцентувати увагу» на тривалості «спецоперації», розповіли «Медузі» відразу чотири джерела: з державних медіа, з мерії Москви, з провладного видання, а також зі самої адміністрації президента. Влада ввела цю заборону, щоб росіяни менше замислювалися про те, що за цей час російські війська не змогли досягти значного успіху. Близький до адміністрації президента співрозмовник «Медузи» наголосив, що багато росіян і так упевнені: «спецоперація» затягнулася. Це підтверджують і результати відкритих опитувань: соціологічна компанія Russian Field у ході дослідження, яке проводилося з 23 по 26 травня, з'ясувала, що 39% респондентів, які живуть у Росії, «втомилися» від новин про перебіг війни.

 

17:22 Євросоюз схвалив шостий пакет санкцій проти Росії. Вони набудуть чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС, що, як очікується, станеться завтра. У новий пакет увійдуть узгоджені раніше відмова Європи від російської нафти, яку перевозять морем (країни ЄС мають припинити купувати її протягом пів року, а нафтопродукти – протягом восьми місяців), заборона страхувати постачання російської нафти в інші країни (набуде чинності через пів року), відключення від міжнародної платіжної системи SWIFT Ощадбанку, Московського кредитного банку та Россільгоспбанку, санкції проти колишньої гімнастки Аліни Кабаєвої, яку вважають "тісно пов'язаною" з Путіним. На вимогу Угорщини з списку санкцій виключили патріарха Кірілла.

 

16:55 Швеція передасть Україні партію протикорабельних ракет, протитанкових ракетних комплексів та снайперських гвинтівок із боєприпасами на загальну суму 95 мільйонів євро, повідомила глава МЗС країни Анн Лінде.

 

16:33 Саудівська Аравія дала зрозуміти західним союзникам, що готова збільшити видобуток, якщо російські поставки на світовий ринок суттєво скоротяться через санкції, повідомила Financial Times. Досі Саудівська Аравія не реагувала на заклики американських політиків прискорити нарощування видобутку. Країни ОПЕК+ згідно з раніше затвердженим постковідним планом далі щомісяця збільшують квоти на 0,4 млн барелів на добу, проте багато країн в останні місяці ці квоти не вибирають. Брак сирої нафти й особливо нафтопродуктів у ситуації, коли світова економіка продовжує відновлюватися після пандемії, призводить до зростання цін, стимулюючи і так високу інфляцію.

У Саудівській Аравії, за словами поінформованого джерела, усвідомлюють ризики, і втрачати контроль над цінами – не в їхніх інтересах. Після приходу до влади президента Байдена відносини між Вашингтоном та Ер-Ріядом були напруженими. Але кілька візитів, які в останні тижні здійснили високого рангу американські посадовці, допомогли ці відносини покращити. Ер-Ріяд запевнив американців, що за потреби готовий збільшити видобуток, якщо на нафтовому ринку почне відчуватися гострий дефіцит. За словами одного дипломата, обговорювалося навіть негайне збільшення видобутку Саудівською Аравією та ОАЕ, а заплановане на вересень збільшення видобутку може бути перенесене на липень та серпень – але за умови схвалення цього країнами ОПЕК+.

Росії у рамках ОПЕК+ може бути запропоновано звільнення від квоти на видобуток, як це раніше було з Лівією та Іраном, коли війна та санкції підривали їхню здатність добувати нафту в необхідних обсягах.

 

16:12 Ворог намагається оточити українські війська у Сіверськодонецьку, але наразі потреби в відході наших сил немає, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України Олексій Громов: "Підрозділи виконуватимуть завдання всім наявним складом сил і засобів, з наявним ресурсом".

 

16:01 Легендарний бразильський футболіст Пеле звернувся через інстаграм, де він має майже 10 млн фоловерів, до Путіна з вимогою припинити війну в Україні: "Зупиніть вторгнення. Немає абсолютно ніякого виправдання насильству, що триває. Цей конфлікт жахливий, невиправданий і не приносить нічого, крім болю, страху і ненависті. Можливість припинити його – у ваших руках. Тих, які я тиснув під час нашої останньої зустрічі у Москві у 2017 році". Свій пост Пеле написав під впливом вчорашньої перемоги збірної України з футболу у відбірному матчі чемпіонату світу.

 

15:49 З початку бойових дій Росія здійснила 5722 літакові вильоти оперативно-тактичної авіації та 551 пуск крилатих ракет типу "Іскандер" та "Калібр", повідомив Генштаб ЗСУ. З них 1211 літаковильотів та 61 пуск крилатих ракет типу "Іскандер" було здійснено з території Республіки Білорусь.

 

15:24 Американський генерал-лейтенант, колишній командувач сухопутних військ США в Європі Бен Годжес прогнозує, що битва на Донбасі триватиме місяцями, але кульмінація припаде на серпень, а у вересні ЗСУ перейдуть до контрнаступу: "Війна – це випробування волі. А українці мають найвищу волю. І це випробування логістики. І я бачу, що логістична ситуація в Україні покращується з кожним тижнем, а логістична ситуація в Росії повільно погіршується. У них немає ні союзників, ні друзів".

 

15:07 Туреччина безкоштовно передасть Bayraktar, на який литовці збирали кошти, повідомив міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас. На зібрані кошти Литва придбає необхідні боєприпаси для Bayraktar.

 

14:56 Експорт російського газу за межі СНД впав майже на 28% за перші п’ять місяців 2022 року, повідомив «Газпром». Наразі «Газпром» припинив щорічне постачання газу споживачам у шести європейських країнах – Польщі, Болгарії, Фінляндії, Данії, Німеччині та Нідерландах, оскільки вони не погодилися здійснювати розрахунки в рублях.

 

 

14:38 Окупованими залишаються 2603 населені пункти України, наголосив Володимир Зеленський під час онлайн-виступу у парламенті Люксембургу. Російські війська зайшли у 3620 населених пунктів України, 1017 з них уже вдалося звільнити. Всього в Україні станом на початок поточного року є 29 711 населених пунктів, з них у Криму – 1017.

 

14:17 Адміністрація Джо Байдена розглядає можливість продажу українським військовим із 40-мільярдного пакета допомоги чотирьох безпілотників типу MQ-1C Gray Eagle, модифікації дрону MQ-1 Predator, які США широко застосовували в Афганістані, повідомляє Reuters із посиланням на джерела. Максимальна злітна маса Grey Eagle приблизно втричі більша, ніж у турецького "Байрактару", тому Gray Eagle може бути оснащений потужнішим озброєнням, зокрема ракетами Hellfire, вдвічі важчими за байрактарівські MAM-L. Gray Eagle може бути оснащений 8 ракетами Hellfire. Крім того, Grey Eagle здатний набагато довше залишатися в повітрі (до 30 годин) і збирати велику кількість розвідданих під час вильотів.

 

13:14 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтвердив, що офіційний Будапешт протестує проти затвердження шостого санкційного пакета через те, що в списку підсанкційних осіб є російський патріарх Кірілл. "Ми не дозволимо розташування церковних провідників у санкційному списку", – заявив Орбан. Він стверджує, що для угорців "релігійна свобода є святістю".

 

12:27 Міністерство закордонних справ України заявило, що готове розглянути російські умови для розблокування українських портів лише після того, як Росія відведе свої сили в морській акваторії навколо України та надасть безпекові ґарантії про ненапад на порти та комерційні конвої. Про це сказав речник МЗС Олег Ніколенко, коментуючи заяву Сєрґєя Лаврова про те, що українці мусять розмінувати свої порти. "Напавши на Україну, Росія взяла в облогу українські морські порти. Російська армія замінувала частину морської акваторії, постійно здійснює спроби прорвати зі сторони Чорного моря оборону Одеси та інших прибережних міст... Росія має негайно розблокувати українські морські порти, припинити обстріли Одеси та інших прибережних міст, відвести свій військово-морський флот на відстань, яка унеможливить напад на торговельні судна, та не створювати перешкод для міжнародної навігації", – заявив Ніколенко. Речник МЗС повідомив, що Україна "опрацьовує разом із партнерами можливість створення міжнародної місії, зокрема під егідою ООН, яка візьме на себе забезпечення функціонування морських шляхів експорту української сільськогосподарської продукції".

 

12:05 Україна і Словаччина підписали контракт на постачання самохідних гаубиць Zuzana 2. Як повідомив словацький міністр оборони Ярослав Надь, в угоді йдеться про вісім гаубиць.

 

11:31 Заступник оборонного секретаря Пентагону США Колін Каль заявив, що новий транш оборонної допомоги для України включатиме чотири високомобільні реактивні системи залпового вогню HIMARS. "Надані нами гаубиці мають дальність 30 кілометрів. HIMARS більш ніж вдвічі це перевищує. Прикметно і те, що вони мають надзвичайну точність", – сказав Каль на брифінґу. Згідно з його оцінками, курс вишколу для використання й обслуговування таких систем триватиме три тижні, повідомляє "Голос Америки". До того ж, США надішлють до України понад 1400 протиповітряних систем "Стінгер", понад 6500 протитанкових систем "Джавелін", понад 20 000 інших систем проти броньованої техніки, понад 700 дронів Switchblade, 121 дрон Phoenix, 108 гаубиць 155-мм та боєприпаси, 90 тактичних бойових машин для перевезення гаубиць, 15 тактичних машин порятунку, 20 гелікоптерів Мі-17, сотні броньованих колісних високомобільних машин, 200 броньованих машин піхоти М113, понад 7000 рушниць і боєприпаси до них, 75 000 наборів захисту та шоломів, системи лазерного наведення ракет, БПЛА Puma, безпілотні човни для захисту узбережжя, радари, вибухівка, системи зв'язку та прилади нічного бачення, захисне обладнання й екіпірування, медичні поставки та системи глушіння сигналів тощо.

 

11:10 Британська розвідка зазначає у своєму традиційному щоденному рапорті:

Росія взяла під контроль більшу частину Сіверськодонецька. Головна дорога в Сіверськодонецький мішок, ймовірно, залишається під контролем України, але Росія завдяки великій концентрації артилерії продовжує досягати постійних локальних досягнень, але платить за це високу ціну: російські війська в ході операції зазнали втрат.

Переправа через річку Сіверський Донець, яка є природним бар’єром на шляху просування російських військ, є для них життєво важливою, оскільки після захоплення Луганської області вони готуються сфокусуватися на Донецькій області. Потенційні місця переправ розташовані між Сіверськодонецьком та Лисичанськом і біля нещодавно захопленого Лимана. В обох місцях лінія річки, ймовірно, все ще залишається під контролем українських військ, які зруйнували на ній мости.

Росії, ймовірно, знадобиться принаймні коротка тактична пауза, щоби перейти до боїв за переправи через річку та наступних атак далі в Донецьку область, де українські Збройні Сили підготували оборонні позиції. Це загрожує втратою темпу наступу останнього тижня.

 

10:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 30 850 (+150) осіб,

танків – 1363 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 3354 (+11) од.,

артилерійських систем – 661 (+2) од.,

РСЗВ – 20(+0) од.,

засобів ППО – 95 (+1) од.,

літаків – 210 (+2) од.,

гелікоптерів – 175 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 521 (+2) од.,

автомобільної техніки – 2325 (+35) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 51 (+2) од.,

крилатих ракет – 120 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено :

41,3% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

24,4% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

38,8% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

11,6% артилерійських систем (з них 0,7% за минулий тиждень),

15,2% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

18,2% гелікоптерів (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

10:02 Колишня канцлерка Німеччини Анґела Меркель у першому за пів року виступі заявила, що військове вторгнення РФ до сусідньої країни стало кричущим порушенням міжнародного права в історії Європи після закінчення Другої світової війни. "Я висловлюю солідарність з Україною, яка зазнала нападу та вторгнення з боку Росії, і підтримую її право на самооборону", заявила Меркель увечері 1 червня в Берліні, повідомляє "Німецька хвиля". Вона повідомила, що підтримує всі зусилля уряду Німеччини, ЄС, США, НАТО, G7 та ООН, "спрямовані на припинення цієї варварської агресивної війни з боку Росії".

 

09:31 Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив, що Сполучене Королівство надасть Україні реактивні системи залпового вогню M270, повідомляє CNN. "У міру того, як змінюється тактика Росії, має змінюватись і наша підтримка України. Високоефективні реактивні системи залпового вогню дозволять нашим українським колегам краще захистити себе від жорстокого застосування Росією далекобійної артилерії, котру путінські сили без розбору застосовували для знищення міст".

 

09:07 Ранкове зведення від Генерального штабу ЗСУ:

 

Агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України.

На Волинському та Поліському напрямках триває переоснащення окремих підрозділів збройних сил республіки білорусь сучасними зразками озброєння та військової техніки. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території цієї країни.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Триває доукомплектування озброєнням та військовою технікою підрозділів противника, які зазнали втрат під час бойових дій на території України.

З території російської федерації ворог обстріляв з мінометів населені пункти Середина-Буда, Прогрес Сумської області та Леонівка Чернігівської області.

На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. З метою зниження наступального потенціалу наших військ здійснив обстріли позицій Сил оборони із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Михайлівка, Прудянка та Верхній Салтів.

На Слов’янському напрямку основні зусилля ворог зосередив на утриманні зайнятих позицій, веденні розвідки та створенні умов для відновлення наступу. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Довгеньке, Курулька, Вірнопілля та Долина.

На Донецькому напрямку противник продовжує вогневе ураження позицій наших військ вздовж всієї лінії зіткнення із мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

На Лиманському напрямку ворог вів бойові дії у напрямку населеного пункту Райгородок, зазнав втрат та відійшов.

На Сєвєродонецькому напрямку противник веде штурмові дії в населеному пункті Сєвєродонецьк. За підтримки вогню мінометів проводив штурм у напрямку населених пунктів Боброве та Устинівка, успіху не має.

На Бахмутському напрямку ворог веде штурмові дії в населеному пункті Комишуваха з метою взяття під контроль міста, має частковий успіх, бої тривають. Вів штурм у напрямках населених пунктів Нагірне та Білогорівка, у результаті завданого вогневого нашими підрозділами ураження відійшов.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. Обстрілював українські війська з артилерії та мінометів в районах населених пунктів Піски, Авдіївка, Успенівка, Вугледар, Новосілка і Оріхів.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог продовжує інженерне обладнання зайнятих рубежів. Здійснює поповнення запасів.

На Південнобузькому напрямку окупанти збільшили кількість обстрілів наших позицій. Також обстрілювали з мінометів та ствольної артилерії населені пункти Шевченкове, Трудолюбівка, Луч, Степова Долина та Широке. Ворог завдав авіаційних ударів вертольотами Мі-24 в районах Новогригорівки та Олександрівки.

Російські окупанти, щоб виправдати руйнування ними цивільних об’єктів, продовжують інформаційні вкиди про нібито розташування військових підрозділів в школах, лікарнях та дитячих садках.

На Бессарабському напрямку суттєвих змін в діяльності підрозділів противника не відзначено.

В акваторіях Чорного та Азовського морів кораблі чорноморського флоту російської федерації продовжують виконувати завдання з ізоляції району бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку. Противник продовжує здійснювати заходи з блокування цивільного судноплавства у північно-західній частині Чорного моря.

Противник продовжує використовувати мережу цивільних лікувальних закладів на тимчасово окупованих територіях для лікування поранених.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито тринадцять атак ворога, знищено два танки, шість артилерійських систем, вісім бойових броньованих машин та чотири ворожих автомобілі. Підрозділи протиповітряної оборони збили сім БПлА типу “Орлан-10”.

Безпілотні літальні апарати ворог продовжує втрачати на всіх напрямках. Противник вже задіює безпілотники навіть МЧС російської федерації.

 

08:41 Унаслідок ракетного удару росіян по залізничній інфраструктурі на Львівщині зупинено рух поїздів, котрі поєднують Львівську і Закарпатську області. "Ступінь пошкодження інфраструктури з'ясовуємо. Постраждалих серед залізничників немає. Інформація про удар по Бескидському тунелю не відповідає дійсності",  прокоментував голова правління "УЗ" Олександр Камишін. Зокрема, в дорозі затримуються поїзди УжгородКиїв, СолотвиноКиїв, ЛьвівУжгород. Рух кількох регіональних поїздів сьогодні скасовано. Нагадаємо, у середу ввечері РФ запустила ракети по об'єктах залізниці у Стрийському районі.

 

08:15 Збройні Сили України знищили два швидкісні десантні катери Росії, котрі були приховані росіянами у Дніпро-Бузькому лимані. Про це повідомило Оперативне командування "Південь". Згідно з даними штабу, катери готувалися "до відпрацювання диверсійної-розвідувальних дій".

 

02.06.2022