97-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:17 Президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що Збройні Сили України "залишаються господарями фронтової ситуації, попри те, що у російської армії досі є значна перевага в техніці та кількості". Водночас голова держави закликав не "підганяти" армію, "як треба наступати й де відкинути ворогів найперше". "Україна цінує кожну думку. Але Україна цінує насамперед кожне життя. І це аксіома. І Україна ніколи не робитиме, як Росія, яка кидає людей у пекло боїв лише тому, що в Москві побажали щось захопити за декілька днів або до певної дати... Фронтову ситуацію треба оцінювати комплексно, не по одній ділянці, де найбільш жорстко і яка привертає найбільшу увагу, а по всьому фронту", - звернувся Зеленський.

 

23:35 Російська армія контролює більшу частину Сіверськодонецька, заявив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. Водночас він повідомив про те, що українським військовикам вдається провадити контрольовану оборону і передумов для оточення немає.

 

23:10 Деякі члени Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) вивчають можливість виключення Росії з нафтової угоди, розповіли джерела The Wall Street Journal. Санкції, запроваджені через вторгнення в Україну, та схвалена ЄС часткова заборона на імпорт російської нафти «починають загрожувати спроможності Росії видобувати більше», пояснили співрозмовники WSJ. Оцінюється, що до кінця року видобуток нафти у Росії скоротиться на 8%. Виключення Росії з угоди та, як наслідок, перерозподіл квот дозволить іншим виробникам, включаючи Саудівську Аравію та ОАЕ, видобувати значно більше нафти, про що їх просять США та Євросоюз на тлі різкого зростання цін на енергоносії після початку війни в Україні.

 

22:46 Інформаційна аґенція "Інтерфакс-Україна" скасувала пресову конференцію колишньої співробітниці російського телеканалу "Пєрвий" Марини Овсяннікової через "негативний суспільний резонанс", повідомив генеральний директор "Інтерфаксу" Олександр Мартиненко. Пресівка мала відбутися 1 червня. Мартиненко розповів виданню "Детектор медіа", що зустріч попросила організувати газета Die Welt, де Овсяннікова зараз працює колумністкою, при посередництві нідерландської волонтерки-доброчинниці Маріам Ламберт та української громадської і медійної організації "Стоп Корупції". Натомість "Громадське радіо" з посиланням на джерела повідомило, що Овсяннікова планувала зустрітися зі студентами журналістського факультету Київського національного університету імені Шевченка - але керівник Інституту журналістики Володимир Різун відмовився від такої пропозиції. Росіянку мала супроводжувати правозахисниця Емі Карр, директорка з гуманітарних питань "Фонду прав людини". Організація Карр номінувала Овсяннікову на премію Вацлава Гавела.

 

22:25 Головне управління розвідки Міністерства оборони опублікувало відео, як українські захисники гелікоптерами доставляли зброю та боєприпаси воякам на заблоковану "Азовсталь". Розвідники назвали цю операцію "унікальною за складністю".

 

21:59 Збори благочинних та духовенства Ровеньківської єпархії УПЦ МП (на окупованих територіях Луганської області) прийняли рішення припинити поминання за богослужінням митр. Онуфрія як Предстоятеля УПЦ. Збори задекларували, що "Ровеньківська та Свердловська єпархія залишається під омофором Святійшого Патріарха Московського та всієї Русі." Рішення збори прийняли після інформації правлячого архієрея єпархії архієпископа Аркадій про те, що він на Соборі 27 травня ц.р. голосував проти постанов Собору та змін до Статуту УПЦ.

 

20:40 Адміністрація американського президента Джо Байдена планує надати Україні реактивні системи, здатні вражати цілі на відстані понад 40 миль (64,4 км), повідомили джерела The Wall Street Journal. За інформацією WSJ, США протягом кількох тижнів можуть поставити Україні установки M31 GMLRS на колісній пусковій установці. Рішення про це має бути оголошене цього тижня. Поки що невідомо, скільки саме ракет GMLRS і установок США плянують поставити до України

 

18:31 Інформація від Генштабу ЗСУ на нинішній вечір:

На Волинському та Поліському напрямках обстановка змін не зазнала. Ознак формування противником наступальних угруповань не виявлено. Основні зусилля збройних сил республіки білорусь зосереджуються на посиленні охорони державного кордону.

Відзначено зняття з баз зберігання республіки білорусь танків та бойових машин піхоти. Не виключається їх подальша передача до збройних сил російської федерації з метою поповнення поточних втрат.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив, ознак створення ударних угруповань не виявлено. З метою демонстрації присутності та недопущення перекидання підрозділів Сил оборони на інші напрямки утримує в прикордонних районах Брянської та Курської областей визначені підрозділи збройних сил російської федерації.

Ворог здійснив ракетний авіаційний удар по підрозділах наших військ в Сумській області з літаків Су-30СМ. Тривають артилерійські та мінометні обстріли прикордонних населених пунктів.

На Слобожанському напрямку угруповання противника зі складу частин та підрозділів західного військового округу збройних сил російської федерації намагаються утримати зайняті позиції та не допустити просування підрозділів Сил оборони вглиб тимчасово зайнятої території.

Триває підготовка ворога до відновлення наступу в напрямках населених пунктів Ізюм та Слов’янськ.

На Донецькому напрямку противник, за підтримки вогню артилерії та мінометів, проводить активні штурмові дії на Сєверодонецькому та Бахмутському напрямках, бої тривають.

Ворог намагається встановити повний контроль над населеним пунктом Сєвєродонецьк та оточити підрозділи Сил оборони, що діють на зазначеному напрямку. Веде підготовку до наступу в напрямках населених пунктів Сіверськ та Райгородок.

На Курахівському напрямку противник активних бойових дій не проводив, здійснював вогневе ураження наших військ із застосуванням артилерії.

На інших напрямках продовжує обстріли з метою сковування дій наших військ та недопущення їх перекидання на інші, загрозливі напрямки.

На Південнобузькому напрямку ворог веде оборону та проводить мінування узбережжя річки Інгулець на ділянках можливих дій підрозділів наших військ. Веде контрбатарейну боротьбу. Завдав авіаційних ударів із залученням армійської авіації в районі населеного пункту Давидів Брід Херсонської області.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельні угруповання противника продовжують виконувати завдання з ізоляції районів бойових дій. Продовжує перебувати в готовності до застосування один носій високоточної зброї, фрегат “Адмірал Макаров”, що має на борту до 8 крилатих ракет типу “Калібр”.

Ворог деморалізований, зазнає втрат, на окремих напрямках поспішно переходить до оборони. Захисники та захисниці України продовжують боронити нашу землю, поступово відтісняючи загарбників з тимчасово захоплених територій України.

 

16:14 Ембарго на російські нафту і нафтопродукти підірве економічну спроможність Кремля фінансувати війну проти України. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко на своїй сторінці у Facebook, коментуючи рішення лідерів країн Європейського Союзу про запровадження ембарго на російську нафту. "Заборона часткова і поширюватиметься на танкерну нафту та нафтопродукти, це – 2/3 поставок до Євросоюзу. Щодо трубопровідної нафти передбачається тимчасове виключення. Але до кінця року імпорт російської нафти до ЄС має скоротитися на 90%", - зазначив він.

За минулих 12 місяців 53% російського експорту нафти припадало на ЄС:

 

15:39 Верховна Рада звільнила Людмилу Денісову з посади Уповноваженого ВР з прав людини. "За" проголосувало 234 народних депутати. Рішення парламенту викликало критику правозахисників. Голова Харківської правозахисної групи" Євген Захаров заявив, що Денісову звільнили "в антиконституційний спосіб, порушуючи Паризькі принципи щодо діяльності таких інституцій". "У черговий раз в Україні сваволя перемогла право. Це безглузде рішення ще аукнеться його виконавцям, але дізнаються вони про це потім", - прокоментував Захаров.

 

14:51 Прокуратура оголосила підозру "голові військово-цивільної адміністрації" Дніпрорудного, що в Запорізькій області. Йому інкримінують колабораціонізм. У травні чоловік добровільно погодився на співпрацю з окупаційною владою РФ і прийняв пропозицію зайняти посаду голови окупаційної адміністрації.

 

14:14 Білоруський диктатор Олександр Лукашенко нагородив військовослужбовців за "спеціальну операцію в Україні". Щоправда, під камери він сказав, що йдеться про певну іншу спецоперацію — зі звільнення білоруських громадян. "Коли почалася спецоперація Російської Федерації, наші люди, кілька десятків, залишилися там, прямо скажемо, заручниками ситуації. І їх треба було повертати додому, до родин", — так прокоментував Лукашенко під час церемонії вручення.

 

13:49 Міністерство внутрішніх справ України повідомило, що загибель французького журналіста Фредеріка Леклерка-Імхоффана на Луганщині кваліфікували як порушення законів та звичаїв війни. У понеділок, 30 травня, російські війська обстріляли евакуаційний броньований автомобіль, у котрому, зокрема, перебували журналісти французького телеканалу новин ВFM TV. Фредерік отримав тілесні ушкодження, від яких помер на місці. Колега загиблого дістав осколкове поранення, а перекладачка — контузію. Також було поранено патрульного поліціянта.

 

13:22 Українські захисники знищили великий підрозділ "вагнерівців" на Донбасі. Про це свідчить телефонна розмова росіян, котру перехопила СБУ. Як випливає із розмови, тепер у армії РФ загалі бояться воювати. "Туда, где рубеж надо взять, туда ЧВК-шников вон сколько загнали… А толку них*я нет от этих ЧВК-шников! Там они все полегли, эти ЧВК-шники... Ну не все, там остатки какие-то беcпонтовые остались. Я, х*й его знает, я больше вообще выходов не вижу из этой ситуации", – каже окупант у розмові зі своєю дружиною.

 

12:50 Суд на Полтавщині засудив двох російських військовиків до 11 років і 6 місяців позбавлення волі, повідомляє Hromadske. Водія-зарядника "Града" Олександра Бобикіна та навідника Олександра Іванова визнали винними у порушенні законів та звичаїв війни. Вони повністю визнали свою вину та заявили про каяття. Суд визнав каяття обставиною, що пом'якшує вирок, однак відкинув доводи про те, що росіяни нібито діяли під примусом. Згідно з даними слідства, 24 лютого 2022 року з території російської Бєлгородської області Бобикін та Іванов здійснювали артобстріл Харківщини. У прокуратурі встановили, що снаряди влучили у житлові будинки в селищі Козача Лопань та у ветеринарний ліцей поблизу Дергачів. Цивільні об'єкти зруйновано. Далі російські військовики перетнули державний кордон України та продовжили обстріли Харківської області.

 

12:17 Головою Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими призначили начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова. Раніше справою військовополонених опікувалася віцепрем'єрка Ірина Верещук.

 

11:39 Проєкт "Схеми" опублікував записи розмов двох російських полковників, які обговорюють керівництво "спеціальної операції" в Україні, зокрема міністра оборони Сєрґєя Шойґу, командувача військ Південного воєнного округу Алєксандра Дворнікова, а також і самого Владіміра Путіна. Журналістам вдалося ідентифікувати особи офіцерів — то Максім Власов (із позивним "Югра"), котрий, згідно з даними СБУ та розслідувачів Bellingcat, є відповідальним за обстріл Маріуполя із "Градів" 24 січня 2015 року та вбивство понад 30 містян. Інший — військовий медик на ім’я Віталій Ковтун. Вони говорять: "Шойгу – полностью некомпетентный профан", "Путин – с**а, ёб***й пи***ас", "Дворников – вообще легенда по уе**нству", "наплодили целую плеяду лизоблюдов-уе**нов". Також у розмові вони намагаються виправдати воєнні злочини армії РФ.

 

 

11:04 Російські бойовики поширюють на своїх ресурсах відео із Сіверськодонецька з-під Будинку культури неподалік від центрального міського парку. Нагадаємо, військово-цивільна адміністрація міста визнала, що російська армія контролює близько половини території; бої точаться в центральній частині.

 

 

10:48 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 30 500 (+150) осіб,

танків – 1358 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 3302 (+20) од.,

артилерійських систем – 649 (+6) од.,

РСЗВ – 20(+2) од.,

засобів ППО – 93 (+0) од.,

літаків – 208 (+1) од.,

гелікоптерів – 174 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 515 (+8) од.,

автомобільної техніки – 2275 (+11) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 48 (+0) од.,

крилатих ракет – 120 (+2) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Криворізькому та  Запорізькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

41,2% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

24,0% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

37,9% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

11,4% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

15,1% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,1% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

10:11 Російська армія контролює близько половини території Сіверськодонецька, бої точаться в центральній його частині, повідомив голова Сіверськодонецької РВА Роман Власенко: «Перший штурм російських військових був невдалий, їх вдалось вибити з міста. Другий раз, коли вони вийшли на околиці, їм вдалось закріпитись і створити певний плацдарм. Географічно, по периметру, штурмові дії відбувались відразу з трьох напрямків».

 

10:07 Президент Туреччини в ході вчорашньої розмови, як пише Daily Sabah, попередив Путіна про військову операцію на півночі Сирії, звідки для участі в кампанії на Донбасі було виведено російські сили. Ердоган повідомив, що російсько-турецькі домовленості 2019 року про створення буферної зони на кордоні не виконуються, і Туреччина незабаром розпочне операцію, щоб самостійно встановити зону безпеки на 30 км глибини. Її мета — протистояти терористичній загрозі, що виходить із Сирії, наголосив Ердоган. Сирійське МЗС назвало третю за останні 6 років турецьку операцію «актом колоніальної агресії» та звинуватило армію Ердогана в незаконних «етнічних чистках». Пресслужба Кремля розмови на тему сирійської операції не згадала.

 

09:57 Щоденний рапорт Міністерства оборони Великої Британії:

Захоплення Росією Лимана вказує, що її оперативною метою залишається оточення Сіверськодонецька та оточення українських сил у Луганській області. Там тривають потужні обстріли, на околицях Сіверськодонецька точаться вуличні бої.

Найуспішніший наступ у цьому секторі ведуть підрозділи російської Південної групи військ за підтримки Центральної групи військ, що атакує з півночі. Прогрес був повільним, але досягнені території утримуються. Однак шляхи, взяття яких загрожує оточенням, залишаються під контролем України. Росія почала здобувати більших локальних успіхів за рахунок концентрації сил і вогню на відносно невеликій території. Це змушує Росію йти на ризик в інших місцях на окупованій території.

Політичною метою Росії є повна окупація території Донецької та Луганської областей. Для досягнення цієї мети Росії необхідно буде досягти подальших складних оперативних цілей за межами Сіверськодонецька, включаючи ключове місто Краматорськ та магістраль М04 Дніпро-Донецьк.

 

09:20 Росія через нафтове ембарго Євросоюзу може втратити близько $22 млрд нафтових доходів на рік, підрахувало агентство Bloomberg. Додатковим фактором втрат є великий дисконт, з яким Росія продає свою нафту в Азії – знижка сягає $34 на барель до ціни еталонної марки нафти Brent.

 

На захід через мережу трубопроводів і портів спрямовується близько 2,3 мільйона барелів на добу російської нафти.

 

 

08:59 Країни ЄС погодили шостий пакет санкцій проти Росії, що включає часткове нафтове ембарго та відключення Сбербанку Росії від системи SWIFT, написав голова Європейської ради Шарль Мішель у своєму твіттері. Угода про заборону експорту російської нафти в ЄС покриває від ⅔ до ¾ імпорту нафти з Росії, скорочує величезне джерело фінансування її військової машини. До кінця року під заборону потрапить 90% російської нафти, яка імпортується в Європу. Під санкції потрапляє нафта, яку постачають морем. ЄС поки що вирішив тимчасово залишити можливим імпорт нафтопроводом "Дружба", від якого залежить Угорщина.

Минулого року Росія забезпечувала 23% імпорту нафти в ЄС, половина російського імпорту припадала на чверть країн ЄС. CNN наводить дані про імпорт нафти з Росії в різні країни ЄС (млн барелів денно) за минулий рік та відсоток російської нафти в загальному нафтовому імпорті.  

 

08:31 Інформація від Генштабу ЗСУ на нинішній ранок:

На Волинському та Поліському напрямках основні зусилля збройних сил республіки білорусь зосереджені на посиленні охорони ділянки державного кордону, інженерному обладнанні позицій, веденні розвідки та проведенні заходів бойової підготовки у взаємодії видів та родів військ. Загроза ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь продовжує зберігатися.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Ворог здійснював мінометні обстріли населених пунктів у прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовку до наступу, проводить вивчення імовірних шляхів висування, постачання озброєння та військової техніки, матеріальних засобів з території російської федерації.

На Харківському напрямку ворог активних дій не проводив. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Терни, Лозова, Протопопівка, Рудневе, Соколівка та інших.

На Слов’янському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та маршрутів постачання, створенні умов для подальшого наступу. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Довгеньке, Вірнопілля, Грушуваха та Велика Комишуваха.

Була спроба штурму в районі населеного пункту Довгеньке, ворог успіху не мав, відійшов на раніше зайняті позиції.

На Донецькому напрямку противник здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню вздовж лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджує на встановленні контролю над містом Сєверодонецьк. Активно застосовує засоби радіоелектронної боротьби.

На Лиманському напрямку ворог здійснює перегрупування та підготовку до наступу. Намагався провести розвідку маршрутів подальшого просування в районі населеного пункту Лиман, зазнав втрат, відійшов.

На Сєвєродонецькому напрямку веде штурмові дії в районах населених пунктів Сєвєродонецьк та Тошківка, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку ворог вів бойові та штурмові дії в районах населених пунктів Золоте, Комишуваха, Ниркове, Берестове, Покровське, Доломітне. Успіху не має, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагається посилити угруповання та поповнити втрати за рахунок застарілої та відновленої техніки. Проводив повітряну розвідку. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Мала Токмачка, Новоандріївка.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив. Здійснив вогневе ураження цивільних об’єктів в районах населених пунктів Олександрівка, Прибузьке, Посад-Покровське, Новогригорівка, Осокорівка, Князівка та Трудолюбівка.

На Бессарабському напрямку, на території Придністровського регіону республіки Молдова, суттєвих змін в діяльності та положенні оперативної групи російських військ не відзначається.

Основні зусилля корабельних угруповань чорноморського флоту російської федерації в акваторіях Чорного і Азовського морів зосереджуються на підтриманні сприятливого оперативного режиму та блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

На тимчасово зайнятих територіях противник продовжує здійснювати протиправні дії стосовно громадян України.

Протягом попередньої доби ударна авіація Повітряних Сил завдала вогневих ударів по окремих підрозділах противника на території Харківщини, Донеччини, Луганщини та Херсонщини. Підрозділами зенітних ракетних військ на Одещині збито крилату ракети Х-22.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито вісім атак ворога, знищено один танк, чотири артилерійських системи, п’ять бойових броньованих машин та два ворожих автомобіля. Підрозділи протиповітряної оборони збили крилату ракету Х-59МК.

 

08:12 Російські військові вночі завдали авіаудар по житловому району Слов'янська. Щонайменше троє людей загинуло, шестеро поранені, зруйновано сім багатоповерхівок та школу, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

 

31.05.2022