82-й день війни Росії в Україні. Хроніка

01:31 У Львові по півночі пролунало вісім-дев'ять вибухів. Гуркіт було добре чутно в центрі міста. Очевидці стверджують, що по ракетах працювала ППО. Як повідомив згодом міський голова Андрій Садовий, "підтвердженої інформації про потрапляння ракет по місту немає". Він пообіцяв надати детальнішу інофрмацію вранці і закликав подякувати "тим, хто береже наше небо". Голова Львівської обласної адміністрації Максим Козицький підтвердив: "За попередньою інформацією, спрацювала наша система ППО".

 

00:36 Президент України Володимир Зеленський визнав у нічному зверненні: для того, щоб повернути українських військовиків із Маріуполя, знадобиться час. "Щодо ситуації в Маріуполі. Завдяки діям українських військових – Збройних Сил України, розвідки; переговорної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН ми маємо надію, що вдасться зберегти життя наших хлопців. Серед них є важкопоранені, їм надається допомога. Хочу підкреслити: українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина. Операція з порятунку оборонців Маріуполя розпочата нашими військовими, розвідниками. Щоб повернути хлопців додому, робота триває, і ця робота потребує делікатності й часу", – сказав Президент. 

 

00:09 Міністерство оборони України офіційно підтвердило евакуацію вояків Маріупольського гарнізону із "Азовсталі". Як випливає із офіційного повідомлення, 51 важкопораненого воїна везуть в Новоазовськ, що біля кордону з РФ. Іще 211 вояків спровадили до Оленівки, під Донецьк, далі їх мають обміняти як військовополонених. При тім частина воїнства все ще залишається на "Азовсталі".

 

#офіційно

 

 

Вищим військовим командуванням було віддано наказ командирам підрозділів, які перебувають на “Азовсталі”, зберегти життя особового складу.

Триває операція з порятунку заблокованих на території заводу захисників України.

Розпочалася евакуація 53 важкопоранених військовослужбовців. Їх доставлено до медичного закладу у Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну.

Заходи з порятунку оборонців, які залишаються на території “Азовсталі”, тривають.

Захисники Маріуполя - герої нашого часу. Вони назавжди в історії. Це окремий загін спеціального призначення "Азов", 12-та бригада Національної гвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, тероборона Маріуполя.

Утримуючи позиції на “Азовсталі”, вони не дозволили противнику перекинути угруповання чисельністю до 17 батальйонних тактичних груп (близько 20000 особового складу) на інші напрямки. Тим самим завадили реалізувати план щодо швидкого захоплення Запоріжжя, здійснити вихід на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення угруповання ООС.

Сковування основних сил противника навколо Маріуполя дало нам можливість підготувати та створити оборонні рубежі, на яких наші війська знаходяться і сьогодні та дають гідну відсіч агресору. Ми отримали критично необхідний час на формування резервів, перегрупування сил, отримання допомоги від партнерів.

Найважливіше спільне завдання всієї України та всього світу - зберегти життя оборонців Маріуполя.

Ми будемо боротися за вас на всіх фронтах так само віддано, як ви бороните державу!

 

Повідомлення на сторінці Генштабу ЗСУ

 

23:15 У Маріуполі почалася операція евакуації поранених українських військовослужбовців. Як повідомляє Reuters, від "Азовсталі" від'їхало приблизно десять автобусів; число пасажирів усередині невідоме. У понеділок увечері Міністерство оборони РФ повідомило про те, що відкриває гуманітарний коридор для вивезенння поранених у місто Новоазовськ (із 2014 року контролюється екстремістською організацією "ДНР"). Дещо раніше командир полку "Азов" Денис Прокопенко виступив зі зверненням, у котрому повідомив, що український гарнізон виконав свій наказ у Маріуполі і тепер отримав нові вказівки від командування; мета – зберегти життя українських воїнів.

 

 

 

22:56 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган затявся, що не підтримає вступу Швеції і Фінляндії до НАТО. Він закликав шведську і фінську делеґації "не перейматися" приїздом до Туреччини на переговори.

 

22:29 У Пентагоні повідомили, що відправили до України 10 літаків із військовою допомогою за минулу добу. Українським Повітряним силам передали три гелікоптери Мі-17, котрі раніше призначалися для відправки в Афганістан.

 

21:48 Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський перевірив готовність підрозділів до наступальних дій.

 

21:32 Європейський Союз не визнає анексії Росією жодного захопленого клаптика української землі. Про це заявив віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель після засідання Ради Євросоюзу на рівні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС у Брюсселі. "Ми не визнаємо жодного квадратного кілометра української землі, захопленої росіянами. Як ми не визнали Крим, так ми не визнаємо жодну частину України, яка буде заявлена частиною Російської Федерації. Ми захищаємо територіальну цілісність України. І коли ми кажемо, що сподіваємося, що Україна виграє цю війну, це означає, що вони (українці - Ред.) зможуть відкинути загарбників за межі їхніх кордонів", - наголосив Боррель, згідно з повідомленням УНІАН.

 

20:45 Український гарнізон у Маріуполі отримав новий наказ від командування; мета - зберегти життя українських воїнів. Про це повідомив командир полку "Азов" Денис Прокопенко у зверненні в понеділок. Уперше за весь час Редіс був у кадрі без військових обладунків. В анотації до відео зазначено: "Захисники Маріуполя виконали наказ, незважаючи на всі труднощі, 82 дні відтягували переважаючі сили противника на себе та дали змогу українській армії перегрупуватися, підготувати більше особового складу та отримати велику кількість озброєння від країн-партнерів. Жодне озброєння не буде працювати без професійно підготованих військовослужбовців, що робить їх найціннішим елементом армії”. Сам Прокопенко почав промову з того, що "все повинно піддаватися сумніву - кожне прийняте рішення, кожен план, кожна операція". "Критичне мислення завжди породжувало сумніви в моїй голові, сумніви у правильності прийнятого рішення. Це ніколи не виходило за межі розумного, і не заважало завжди наполягати на своїй точці зору. В управлінні підрозділами завжди є ризик. На війні немає повністю безпечних планів та операцій. Ти завжди ризикуєш. Головне – усвідомити, чи прораховані всі ризики, чи пропрацьований план “б”, чи віддався ти повністю цьому плану, який повинен поєднувати в собі виконання поставленої задачі та максимальне збереження життя та здоров’я особового складу. Можливо, саме тому війна – це мистецтво, а не наука. Коли ти виконав поставлену задачу та зберіг максимальну кількість особового складу. Це і є вища планка управління військами. Тим більше, коли твоє рішення затверджене вищим військовим керівництвом”, - сказав Редіс.

 

20:14 Православна Церква України закликала до єдності священнослужителів, які залишаються в юрисдикції Московського патріархату, але відкидають служіння "русскому міру". Про це йдеться у заяві у відповідь на скандальну позицію УПЦ МП про те, начебто Томос був приводом для вторгнення РФ в Україну. "Переконані, що церковна єдність та унезалежнення православних від впливу Москви – невід’ємна складова досягнення Україною перемоги у нинішній війні за свою волю і незалежність. Ще раз підтверджуємо свою відданість як канонічному порядку, так і праву на свободу совісті, яке включає невід’ємне право вірних та громад на самовизначення щодо юрисдикції", – підкреслили у ПЦУ

 

19:03 Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що РФ силкується відновити наступ у напрямку Слов'янська і Лимана:

 

Противник продовжує ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Основні зусилля ворог зосередив на Донецькому напрямку. На Слобожанському напрямку намагається стримувати наступ Сил оборони на північ від міста Харків та запобігти їх виходу на Державний кордон України. Веде підготовку до наступальних дій силами підрозділів, зосереджених в районі міста Ізюм.

Зусилля авіації противника зосереджуються на ураженні об’єктів у Східній операційній зоні та промислових об’єктах у глибині території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала.

На Слобожанському напрямку ворог посилює угруповання військ підрозділами спеціального призначення та протиповітряної оборони.

На Харківському напрямку основні зусилля противника зосереджуються на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ. Ворог намагався вести бойові дії в напрямку населеного пункту Тернова, успіху не мав.

На Слов’янському напрямку противник силами підрозділів зі складу 20 загальновійськової армії здійснює доукомплектування та поповнення втрат, намагається відновити наступ.

В результаті вогневого ураження Силами оборони ворожих складів, що розміщувались в місті Ізюм, знищено значний запас боєприпасів.

На Донецькому напрямку противник здійснював вогневе ураження підрозділів наших військ із мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та авіації.

На Лиманському напрямку ворог вів наступальні дії в районі населеного пункту Шандриголове. У напрямку населеного пункту Лиман, за результатами бойових дій, успіху не має, намагається посилити угрупування своїх військ.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели бої в районі населеного пункту Борівське, зазнали втрат.

На Авдіївському напрямку ворог діяв в напрямку населеного пункту Суха Балка. Здійснив обстріли окремих позицій Сил оборони касетними боєприпасами.

На Бахмутському напрямку протвник веде бойові дії в районах населених пунктів Тошківка і Пилипчатине. В районі Гірського російські окупанти зазнали втрат та відійшли.

На Курахівському напрямку ворог наступав в районі Марʼїнки та Новомихайлівки, успіху не мав.

У Маріуполі основні зусилля противник зосереджував на блокуванні та ураженні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Продовжує масовані артилерійські та авіаційні удари.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій ворог не вів. Здійснював вогневе ураження цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Времівка, Новосілка, Мала Токмачка та Новоандріївка. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Малинівка. Вживає заходів щодо логістичного забезпечення військ.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив, здійснював обстріли цивільної інфраструктури із ствольної артилерії та мінометів у районах населених пунктів Олександрівка, Шевченкове і Нововоронцовка.

Сили оборони України здійснили вогневе ураження польового складу боєприпасів противника в районі населеного пункту Давидів Брід.

На території Придністровського регіону Республіки Молдова обстановка залишилась без суттєвих змін. Особовий склад підрозділів оперативної групи російських військ продовжує перебувати у підвищеному ступені бойової готовності. В регіоні не виключається проведення провокацій російською стороною.

Кораблі чорноморського флоту російської федерації в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують виконувати завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку.

 

18:57 Лідери Данії, Ісландії та Норвегії привітали рішення Фінляндії та Швеції подати заявку на членство в НАТО. У спільній заяві лідерів трьох країн, зокрема, ідеться: "Якщо Фінляндія або Швеція стануть жертвами агресії на своїй території до вступу в НАТО, ми будемо допомагати Фінляндії і Швеції всіма необхідними засобами".

 

18:39 В Україні заарештували активи російського олігарха Михайла Фрідмана в "Альфа-банку" на понад 12,4 млрд грн. "Це цінні папери кіпрських компаній афілійованих із бізнесменом, які були на рахунках в банку", - повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Також заарештовано 469 мільйонів гривень коштів із рахунків. 

 

17:41 У понеділок Сіверськодонецьк пережив потужні обстріли Росії. Зі слів голови Луганської військово-цивільної адміністрації, загинуло щонайменше 10 людей.

 

17:20 Сили оборони України готують відповідь на російську мілітаризацію Зміїного, заявив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук. "Острів Зміїний тема дуже важлива. Зараз не сильно коментуватиму. Сподіваюся, найближчим часом ми побачимо досить багато цікавого. Острів є на сьогодні стратегічним", – сказав Братчук "24 каналу".

 

16:55 Німеччина має твердий намір припинити імпорт російської нафти до кінця 2022 року, навіть якщо Європейська Унія не зможе погодити нафтового ембарґо. Про це повідомило видання Die Welt із покликом на джерела в уряді Німеччини.

 

16:13 Президент Росії Владімір Путін заявив на саміті ОКДБ, що Росія не бачить загроз для себе у вступі Швеції та Фінляндії до НАТО, бо РФ не претендує на ці території. Але Путіна тривожить переспектива розміщення там озброєнь. "У Росії, хотів би вас поінформувати, немає проблем із цими державами. І тому в цьому сенсі безпосередньої загрози розширення за рахунок цих країн для Росії не створює", – заявив Путін. "Але розширення військової інфраструктури на цю територію, безумовно, викличе нашу реакцію у відповідь", – цитує Путіна "Інтерфакс-Україна". Президент Росії вважає, що НАТО виходить за межі свого "географічного призначення". "Намагається все активніше й активніше включатися в міжнародні питання і контролювати міжнародну ситуацію з точки зору безпеки і впливати на них, і не у найкращий спосіб, в інших регіонах світу", – сказав президент РФ.

 

15:47 Єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Олівер Варгеї повідомив після зустрічі з Дмитром Кулебою: Євроунія отримала відповіді України на всі питання із кандидатської анкети – наразі Європейська кКомісія готує висновок щодо заявки офційного Києва. "Зустрівся з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, щоб обговорити, як посилити подальшу підтримку України. ЄС підтримує Україну, щоб полегшити наслідки війни Росії проти України", – прокоментував Варгеї. "Обговорив із комісаром ЄС Олівером Варгеї надання статусу кандидата в члени ЄС Україні, яка нині захищає європейські цінності від російської агресії. Настав час юридично закріпити Україну на шляху до ЄС і зробити Європу сильнішою, безпечнішою та більш процвітаючою", – написав Дмитро Кулеба у твіттері.

 

15:21 Російський флот продовжує підйомно-рятувальні роботи на місці знищення десантного катеру типу "Серна" біля Зміїного, намагається облаштувати позиції та організувати постачання техніки на острів, повідомляє оперативне командування "Південь".

 

14:36 Аналітики спільноти InformNapalm заявили, що Росія може готувати військову операцію із залученням полонених українців у Маріуполі. Наміри окупантів усе ще невідомі, проте є висока ймовірність, що акція має на меті створення "картинки" для пропаганди про здачу героїв “Азовсталі” у полон. Зі слів військового аналітика Костянтина Машовця, із понеділкового ранку в соцмережах уже тиражують повідомлення про здачу бійців гарнізону в полон.

 

14:09 Сполучені Штати Америки запевняють, що ленд-ліз від США для України не спричинить величезного боргу. Про це в інтервʼю "Європейській правді" розповіла тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін. "Ленд-ліз – це механізм, який дає президентові можливість постачати зброю швидко. Всупереч його назві, ми не говоримо про те, що Україна має повернути все, що отримає за цим механізмом. Ідея ленд-лізу в іншому: коли США продають або передають зброю іншій державі, уряд має проходити експортну процедуру, має отримувати погодження і відповідати певним обмеженням – і саме для того, щоби не стикатися з цими обмеженнями, пропонується передавати зброю за ленд-лізом. Скажу відверто, це просто процедура прискорення постачання зброї. Тому, звичайно ж, ленд-ліз не призведе до появи в України якогось шаленого боргу після війни", – сказала Крістіна Квін.

 

13:58 Згідно з повідомленням міністра оборони Олексія Резнікова, в Україні розгорнули 32 бригади Сил територіальної оборони ЗСУ. Із них 25 у повному складі або частиною підрозділів беруть або брали участь у бойових діях. За півтора місяці з моменту створення розгорнуто командно-організаційну структуру Сил ТрО – понад 170 військових частин. "Це дозволило протягом тижня вже під час повномасштабного російського вторгнення прийняти до лав тероборони понад 100 тисяч осіб. Це більше, ніж чисельність армій левової частки європейських країн", – прокоментував Резніков.

 

#фото

 

Азовсталь. Фото зробив воїн полку "Азов" Орест (instagram.com/kztsky/) 

 

13:14 Перехоплення розмов російських солдатів із війни в Україні свідчить, що вони марять звільненням і не мають бажання повертатися до України. "У нас взагалі жопа... У нас дуже багато "200-х" і "300-х"... Командира мого вбило. Я сам ледве вибрався звідти, запевняю. Я, коротше, все… просто приїду в Алейськ, я служити не буду… все. Я чесно, я буду звільнятися, ну його нафіґ", – розповідає росіянин. З його слів, при наступі на українців згоріли всі машини, а особового складу залишилося на пів батальйона. "Це жах… запевняю. Це просто пекло справжнє, як у фільмі жахів!" – поділився русскій. 

 

12:39 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що росіяни кидають усі сили, щоби оточити обласний центр – Сіверськодонецьк – та взяти його під котроль. "Багатотисячна російська навала намагається прорватися ближче до міста, але їм це не вдається. В селах на підступах до Сіверськодонецька наші захисники дають гідну відсіч, тож рашисти навіть відступають", – поінформував Гайдай. Учора росіяни штурмували Тошківку, Комишуваху і Борівське.

 

12:07 У місті Євпаторія в анексованому Росією Криму адміністративну будівлю окупаційної адміністрації забарвили синім і жовтим кольорами. Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. З його слів, акцію вчинили українські партизани.

 

 

11:52 Російська армія обстріляла прикордонні території Сумщини із мінометів, гранатометів, кулеметів та автоматів. Під прикриттям вогню до України намагалася зайти російська диверсійно-розвідувальна група. Прикордонники дали бій диверсантам, росіяни відступили, повідомляє ДПСУ.

 

11:37 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 27,7 тис. осіб,

танків – 1228 од.,

бойових броньованих машин – 2974 од.,

артилерійських систем – 577 од.,

РСЗВ – 195 од.,

засобів ППО – 89 од.,

літаків – 200 од.,

гелікоптерів – 165 од.,

автомобільної техніки – 2101 од.,

кораблів /катерів – 13 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 427 од.,

спеціальної техніки – 42 од.,

крилатих ракет – 97 од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському та Запорізькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

За добу втрати ворога сягнули: особового складу – близько 300 ворогів, танків ‒ 8 од., бойових броньованих машин – 16 од., артилерійських систем – 22 од., автомобільної техніки – 14 од., гелікоптерів – 1 од., БПЛА – 11 од.

 

 

Порівняно із кількістю задіяної при вторгненні техніки, за час війни знищено:

102% танків (з них 4,8% за минулий тиждень),

103% бойових броньованих машин (з них 5,7% за минулий тиждень),

36% артилерійських систем (з них 3,6% за минулий тиждень),

61% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

69% гелікоптерів (з них 2,9% за минулий тиждень).

 

 

10:36 Росіяни продовжують атакувати пошкоджений і вже закритий міст через Дністровський лиман. Через обстріл уражено об'єкт туристичної інфраструктури – зруйновано будівлі, спалахнула пожежа. Згідно з попередньою іноформацією, постраждало двоє дорослих, маленька дитина отримала важке поранення, інформує оперативне командування "Південь".

 

10:14 Армія РФ обстріляла житловий квартал Миколаєва із реактивних систем залпового вогню. Є поранені.

 

09:55 Офіс генерального прокурора України офіційно повідомив, що 14 травня російська армія застосувала проти захисників "Азовсталі" запалювальні снаряди з термітними шарами, котрі заборонено нормами міжнародного гуманітарного права. Температура горіння таких снарядів сягає 3000 градусів за Цельсієм; їх використовують для створення масових вогнищ пожежі. Прокуратура розслідує справу за фактами порушення законів та звичаїв війни.

 

 

09:34 Поточні висновки американського Інституту дослідження війни (в обережній тональності "правдоподібно"):

•  Російські війська відмовилися від мети завершити широкомасштабне оточення українських підрозділів від Донецька до Ізюму, зосередившись на спробі повної окупації Луганської області. Російське військове командування надасть пріоритет битві за Сіверськодонецьк, оточуючи його з півночі та півдня і блокуючи українські лінії постачання на сході в Донецькій області. Невдалі спроби Росії перетнути Сіверський Донець біля Кремінної можуть перенести російські операції з оточення далі на схід, ближче до Сіверськодонецька через Рубіжне, а не проводити ширше оточення по кількох напрямках. Російські війська, відповідно, припинять просування з Ізюму на Слов’янськ через повільні темпи наступальної операції там.

•  У російських військ закінчилися боєздатні резервісти, що змушує російське військове командування об’єднувати солдатів із багатьох різних формувань, в тім числі приватних військових компаній та ополчення у нібито регулярні армійські підрозділи та морську піхоту. Через значні втрати живої сили російські приватні військові компанії формують зведені підрозділи з десантними елементами. Повідомляється також, що російська 810-та гвардійська морська піхотна бригада поповнює особовий склад моряками з кораблів. Новосформовані або перегруповані підрозділи навряд чи будуть ефективними в бою. Денатурація елітних десантних підрозділів найманцями вражає і буде найчіткішим свідченням того, що Росія вичерпала свої наявні боєздатні резерви живої сили.

•  Російські війська зміцнюють оборонні укріплення в окупованих територіях на півдні України, це свідчить про те, що росіяни прагнуть закріпити постійний контроль у реґіоні.

 

08:53 Щоденний рапорт Міністерства оборони Великої Британії – про російсько-українську війну і Білорусь:

• У продовження травневих військових навчань Білорусь оголосила про розгортання сил спеціальних операцій уздовж кордону з Україною, а також підрозділів протиповітряної оборони, артилерії та ракет на полігонах на заході країни. Присутність білоруських сил біля кордону, ймовірно, зафіксує присутні там українські війська, і вони не зможуть розгортатися для підтримки операцій на Донбасі.

• Незважаючи на попередні припущення, донині білоруські сили не були безпосередньо залучені до конфлікту. Проте білоруська територія використовувалася як плацдарм для початкового наступу Росії на Київ і Чернігів. Росія також здійснила повітряні вильоти та ракетні удари з Білорусі.

• Президент Білорусі Лукашенко, ймовірно, балансує між підтримкою російського вторгнення а бажанням уникнути прямої військової участі з ризиком західних санкцій, української відплати та можливого невдоволення білоруських військових.

 

08:45 Зведення від Генштабу ЗСУ на нинішній ранок: 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Основні зусилля ворог зосередив на Донецькому напрямку. На Слобожанському напрямку намагається стримувати наступ Сил оборони на північ від міста Харків та запобігти їх виходу до Державного кордону України. Ворог веде підготовку наступальних дій силами підрозділів зосереджених в районі міста Ізюм.

Російська авіація здійснювала ураження об’єктів цивільної та військової інфраструктури у східній операційній зоні та промислових об’єктів у глибині території України.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь (до семи батальйонів) продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону.

До 21 травня триватиме наступний етап перевірки бойової готовності сил реагування збройних сил республіки білорусь. Фіксується діяльність мобільного комплексу радіомоніторингу в прикордонній смузі, зокрема і на території України. Він діє з метою моніторингу мереж стільникового зв’язку.

На Сіверському напрямку противник посилив контроль ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях та проводить демонстраційні дії з метою утримання підрозділів Сил оборони на напрямку та не допущення їх перекидання до Східної операційної зони. Продовжує зберігатися імовірність обстрілів та ракетно-бомбових ударів з території російської федерації на зазначеному напрямку.

На Харківському напрямку ворог зосереджує основні зусилля на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ у напрямку до Державного кордону України з російською федерацією.

На Слов’янському напрямку активних бойових дій противник не проводив. Здійснює доукомплектування та поповнення втрат.

Російські окупанти обстріляли з артилерії цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Довгеньке, Руські Тишки, Тернова та Петрівка. Противник вів повітряну розвідку за допомогою БпЛА “Орлан-10”.

На Донецькому напрямку окупанти здійснювали обстріли з усього спектру наявного озброєння, до авіації включно, з метою виснаження особового складу і руйнування фортифікаційних споруд підрозділів наших військ.

На Лиманському, Бахмутському та Курахівському напрямках ворог продовжує ведення наступу, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку, після завданих Силами оборони втрат, ворог відійшов на раніше зайняті позиції.

На Сєвєродонецькому та Новопавлівському напрямках активних бойових дій противник не вів, намагався здійснювати вогневе ураження підрозділів наших військ.

У Маріуполі ворог продовжує масовані артилерійські та авіаційні удари. Основні зусилля окупанти зосереджували на блокуванні та ураженні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив, здійснював обстріли наших підрозділів із застосуванням ствольної артилерії та мінометів.

Силами оборони було завдано удару по позиціях ворога у районі населеного пункту Чорнобаївка, завдано втрат у живій силі та техніці. Кількість уточнюється.

За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони Сухопутних військ та Повітряних сил вразили одинадцять повітряних цілей: два вертольоти (Ка-52 та Мі-28), сім БпЛА оперативно-тактичного рівня і дві крилаті ракети.

Авіація Повітряних сил на визначених напрямках продовжувала завдавати противнику вогневих ударів з повітря, підтримувати бойові дії підрозділів наших військ та патрулювати повітряний простір України.

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито сімнадцять атак ворога, знищено три танки, одну артилерійську систему, шість одиниць бойової броньованої техніки та автомобіль противника. Втрати особового складу російських окупантів уточнюються.

 

00:07 Міністерство оборони опублікувало відео виходу 227-го батальйону 127-ої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ на ділянку державного кордону на Харківщині. Хлопці на відео йдуть до кордону з прикордонним стовпом у синьому і жовтому кольорах.

 

 

16.05.2022