78-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:14 Президент України Володимир Зеленський назвав "хворими" російських командирів, які наказують бомбити школи. "Російська стратегічна поразка очевидна вже всім у світі й навіть тим, хто ще продовжує з ними спілкуватися. Просто в Росії поки немає сміливості це визнати. Вони боягузи. І намагаються сховати правду за ракетними, авіаційними та артилерійськими ударами. Тому наше завдання – боротися, поки ми не досягнемо своїх цілей у цій війні. Звільнити нашу землю, наших людей і надійно гарантувати нашу безпеку", – заявив Зеленський у вечірньому зверненні.

 

23:56 Постійний представник Росії в ООН Васілій Нєбєнзя на засіданні Ради безпеки звинуватив Україну в войовничому нацизмі і переписуванні історії. "У деяких регіонах України були утворені табори для дітей від семи до вісімнадцяти років. Однією з таких установ став притулок "Пілігрм" у Маріуполі, в якому із дітей готували майбутніх бойовиків", – заявив Нєбєнзя. Російський дипломат також взявся розповідати присутнім про український підручник для 8-го класу, в якому йдеться про те, що "предки французів, іспанців, португальців, турків, євреїв прийшли з України" і що "предки французів – гали – прийшли з Галичини". Насправді ж Нєбєнзя перекрутив епізод із підручника, в якому йдеться про індоєвропейську мовну групу. Представник України Сергій Кислиця вказав росіянам: наукові дані свідчать про те, що всі сучасні люди походять від африканської популяції homo sapiens, яка поширилася з Африки близько 60 тисяч років тому. "Я пишаюся тим, що я один із них. Досить жартувати над собою", – цитує Кислицю "24-й канал".

 

23:23 Європейська Комісія запускає комплекс заходів "Шляхи солідарності", щоб допомогти Україні експортувати сільськогосподарські товари. "Внаслідок вторгнення Росії в Україну і блокади нею українських портів, українське зерно та інші сільськогосподарські товари вже не можуть бути доставлені за призначенням. Така ситуація загрожує глобальній продовольчій безпеці, тому терміново необхідно створити альтернативні логістичні маршрути з використанням усіх відповідних видів транспорту", – прокоментували у Єврокомісії. Україні нададуть змогу експортувати зерно, а також імпортувати необхідні товари – від гуманітарної допомоги до кормів для тварин і добрив.

 

22:34 Полк "Азов" оприлюднив відео атаки на позиції росіян на заводі "Азовсталь" у Маріуполі.

 

#цитата

 

 

На 78-й день повномасшатбної війни, в умовах повного оточення, незважаючи на вкрай складну обстановку, нестачу боєприпасів та велику кількість поранених, бійці полку "Азов" продовжують вибивати ворога з раніше захоплених ним позицій на території заводу "Азовсталь". Захисники Маріуполя штурмують ворожі позиції, роблячи неможливе, незважаючи на постійне використання ворогом авіації, корабельної і ствольної артилерії, танків та іншого озброєння. Боротьба наших воїнів за Україну і за збереження життів особового складу триває попри все.

 

22:19 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що всі, хто мав стосунок до продажу, транспортування або купівлі краденого українського зерна в окупованих Росією регіонах вважатимуться учасниками злочину. "Росія є потрійним злочинцем: розбомбила Сирію, окупувала частину України, а тепер продає вкрадене українське зерно в Сирію. Хочу нагадати учасникам цієї оборудки: украдене ніколи та нікому не приносило щастя", – заявив Кулеба. Він наголосив, що дії крадіїв і їхніх співучасників матимуть "адекватні міжнародно-правові наслідки". "Ми зробимо все, щоб максимально ускладнити ваше життя", – запевнив міністр.

 

21:56 OSINT-розслідувач із twitter-ніком BlueSauron нарахував 73 одиниці знищеної російської техніки біля місця встановлення понтонної переправи на річці Сіверський Донець, котру кілька разів атакували Збройні Сили України у районі Білогорівки, Луганщина.

 

 

21:24 Рада ООН з прав людини вимагає негайно припинити військові дії проти України, утриматися від нападів на цивільне населення та об'єкти, від спонсорованої державою дезінформації та пропаганди війни, закликає РФ надати доступ до осіб, які були перевезені з України та утримуються на території РФ чи окупованих територіях. Про це йдеться в резолюції Ради ООН з прав людини, котру підтримало 33 країни, утрималися 12; "проти" проголосували Китай та Еритрея, повідомляє "Укрінформ".

 

20:39 Збройні Сили України підбили неподалік від острова Зміїний російський корабель типу 23120. Цю інформацію підтвердив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук. "Завдяки діям наших військовиків загорілося судно тилового забезпечення "Всєволод Бобров", одне з найновіших у російському флоті. Кажуть, що чалапає до Севастополя", – прокоментував Братчук. Раніше про загоряння на судні "Всеволод Бобров" писав головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко.

 

20:15 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провадив переговори із російським президентом Владіміром Путіним про вивезення українських воїнів із "Азовсталі" – без результату. Про це повідомив на пресовій конференції лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. З його слів, Ердоган контактував з Москвою після звернення до Ердогана командира 36-го батальйону Сергія Волинського. До того ж, радник турецького президента Ібрагім Калин комунікував із міністром оборони РФ Сєрґєм Шойґу. Туреччина пропонувала спрямувати у порт Бердянськ своє судно, аби вивезти вояків, і зобов'язувалася не допустити їхнього повернення на фронт до кінця війни. "Але результатів це не дало", – констатував Джемілєв.

 

19:42 Синод УПЦ (МП) прийняв заяву, в котрій розкритикував рішення органів місцевого самоврядування про призупинення діяльності храмів Московського патріархату, а створення Православної церкви України назвав одним із призвідників російського вторгнення. "З мовчазної згоди або ж за активного втручання місцевої влади активізувалися захоплення храмів Української православної церкви. З сумом констатуємо, що усі ці факти є наслідком помилкової релігійної політики часів президентства П.О. Порошенка та руйнівної ідеології так званої Православної церкви України. Переконані, що саме така діяльність попередньої влади та «ПЦУ» і стала одним з приводів військового вторгнення в Україну", – ідеться у заяві.

 

19:20 Українські медійні організації та журналісти звернулися до Президента України Володимира Зеленського і міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка із закликом посприяти в усуненні з національного телемаратону ведучих, котрі поширювали проросійську пропаганду. Йдеться про Василя Голованова, Тиграна Мартиросяна, Наташу Влащенко, Тетяну Гончарову, Назара Довгого, Володимира Полуєва, Анну Степанець та Анастасію Даугуле. Підписанти нагадують, що ці, зокрема, тиражували бздури про "зовнішнє управління" з боку США, "дискримінацію" російської мови, "громадянську війну", "біолабораторії США". Ініціатором виступив Інститут масової інформації.

 

18:54 Генштаб ЗСУ інформує у вечірньому зведенні: росіяни намагаються захопити ділянку місцевості на правому березі річки Сіверський Донець та закріпитися в районі Олександрівки і Новоселівки.

 

Ворог намагається продовжувати повномасштабну збройну агресію проти України та не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні.

На Волинському та Поліському напрямках активних дій противника не відзначено. За наявною інформацією, продовжується другий етап перевірки готовності підрозділів збройних сил республіки білорусь під керівництвом начальника генерального штабу. Проведено планову перевірку готовності системи оповіщення.

Продовжує зберігатися загроза ракетно-бомбових ударів з республіки білорусь по інфраструктурних об’єктах на території України.

На Сіверському напрямку противник продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Здійснював обстріли прикордонних районів України.

Імовірно ворог продовжить ведення демонстраційних дій на зазначеній ділянці державного кордону України та обстріли з території російської федерації з метою недопущення переміщення підрозділів наших військ на інші напрямки.

На Харківському напрямку основні зусилля ворога зосереджувалися на недопущенні просування наших військ та звільнення тимчасово зайнятих російськими окупантами територій. Протягом доби противник обстрілював позиції наших військ у районах населених пунктів Питомник та Руські Тишки.

На Слов’янському напрямку ворог активних дій не проводив. Основні зусилля зосереджував на поповненні запасів матеріально-технічних засобів для нарощування наступальних спроможностей. Вів обстріли в районах населених пунктів уздовж лінії зіткнення. Здійснював повітряну розвідку за допомогою БпЛА “Орлан-10”.

На Донецькому напрямку окупанти застосовували міномети, ствольну артилерію, реактивні системи залпового вогню та завдавали ракетно-бомбових авіаційних ударів з метою руйнування фортифікаційних споруд українських підрозділів.

На Лиманському напрямку ворог намагається захопити ділянку місцевості на правому березі річки Сіверський Донець та закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка. Здійснював штурмові дії у напрямку населеного пункту Новоселівка, успіху не має.

На Сєвєродонецькому напрямку противник продовжує штурмові дії в районі населеного пункту Воєводівка, успіху не має.

На Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках ворог веде штурмові дії з метою покращення тактичного положення своїх військ, успіху не має.

У місті Маріуполі ворог продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів, основні зусилля зосереджував на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”.

Російські окупанти проводили повітряну розвідку із застосуванням БпЛА у районах Покровська, Слов’янська та Павлограда.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не вів, продовжує утримувати зайняті позиції. Основні зусилля зосереджував на вогневому ураженні підрозділів наших військ та нарощуванні системи радіоелектронної боротьби.

За наявною інформацією, противник здійснив нарощування системи протиповітряної оборони у західній частині Кримського півострова.

Російські окупанти продовжують зазнавати втрат майже на всіх напрямках.

 

18:36 Росіяни обстріляли ракетами Кременчук. Зі слів голови Полтавської обласної військово-цивільної адміністрації Дмитра Луніна, по місту влучило 8-12 ракет. Із його слів, росіяни цілили по Кременчуцькому нафтопереробному заводові, а також інших обʼєктах інфраструктури.

 

18:11 Російські окупаційні органи силкуються здійснити поглинання окупованих територій України Російською Федерацією. Про це повідомив на брифінгу речник Міноборони Олександр Мотузяник, передає "Укрінформ". "Російські військово-цивільні адміністрації проводять заходи з підготовки інтеграції окупованих територій до складу Росії. В тому числі: зміни адміністративно-територіального поділу; адаптація правоохоронної, банківської та прикордонних систем до російського законодавства; підготовка нормативно-правової бази для видачі паспортів рф тощо", – сказав Мотузяник.

 

17:59 Міністр з питань реінтеграції Ірина Верещук закликала коментаторів стриматися від оцінки переговорів про евакуацію українських вояків із "Азовсталі", адже це шкодить реальним домовленостям. Верещук спростувала інформацію про те, начебто йдеться про вивезення 500 чи 600 людей. З її слів, наразі йдеться про 38 важкопоранених лежачих бійців. "Працюємо покроково. Обміняємо 38 важких, потім будемо рухатись далі... Закликаю всіх працювати серйозно, не пускатися в нереальні міркування та заяви", – заявила урядовиця.

 

17:28 Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте виступив у режимі відеоконференції перед Верховною Радою. Він запевнив, що Нідерланди будуть підтримувати Україну аж до перемоги. "Ми залишимося з вами на кожному дюймі шляху. І, звісно, ​​те саме стосується наших поставок військової техніки... І разом із нашими друзями та союзниками ми ще раз активізуємось, якщо на новій фазі війни знадобляться додаткові військові товари. Знову ж таки: ми будемо з вами на кожному дюймі шляху”, – цитує "Укрінформ". Він, зокрема, висловився за повну підтримку антиросійських санкцій, а зокрема – за нафтове ембарго. "Хочу сказати прямо, що Нідерланди готові зробити цей крок разом з нашими партнерами та нашими союзниками без зволікання”, – запевнив Рютте.

 

#цитата

 

 

Президент Путін думав, що швидкою військовою перемогою зможе ізолювати Україну та розділити демократичні сили на Заході. Але він помилявся. Насправді це був серйозний прорахунок, бо сталося навпаки. Сили демократії на Заході як ніколи згуртовані. І не без підстав. Тому що ця війна – про майбутнє демократії та міжнародного верховенства права. Йдеться про право суверенного народу обирати свій власний шлях. Це про свободу. Отже, ця війна – про наше спільне майбутнє.

 

Марк Рютте

 

17:07 Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликав проводити перейменування вулиць і демонтажі монументів, пов'язаних із Росією та СРСР, виважено – "маємо цей процес не робити стихійним та не займатись перейменуванням та знищенням памʼяток бездумно". "З початку війни цей процес значно пожвавився і подекуди проходить з надвеликим завзяттям", – констатував міністр. Ткаченко усвідомлює, що "українці не хочуть ототожнювати свої міста та села з окупантськими діячами та подвигами". Проте бачить "гостру потребу" в суспільному діалозі щодо переосмислення нашої історії, зокрема історичних зв’язків із Росією. Мінкульт і Український інститут національної пам'яті проведуть онлайн-дискусії із залученням фахівців та представників громад. При відомствах планують створити дорадчий орган, котрий опікуватиметься питаннями довкола перейменувань і демонтажів.

 

16:50  Міська рада Кропивницького перейменувала двадцять вулиць і провулків, назви яких пов’язані з Росією чи СРСР. Зокрема, вулицю генерала Родімцева перейменували на вулицю Героїв Маріуполя, вулицю вулиця Водоп’янова – на вулицю Чорнобаївську, вулицю Інтернаціональну – на вулицю Євгена Коновальця, вулицю Пушкіна – на вулицю Миколи Садовського, вулицю Радищева – на вулицю Отамана Гордієнка, вулицю Ушакова – на вулицю Святослава Хороброго.

 

16:34 Латвійський Сейм підтримав законопроєкт, який передбачає припинення дії 13-ої статті латвійсько-російського договору щодо збереження меморіальних споруд. Таким чином парламент зняв юридичну перешкоду на шляху до зносу радянського боввана в Ризі – пам'ятника у парку Перемоги, повідомляє Delfi.

 

 

16:16 У Харківській області у телефонах окупантів знаходять записи звірств, котрі ті вчиняли раніше на Київщині та в інших областях України. Про це в інтерв'ю "АрміяInform" розповів очільник харківського обласного управління СБУ Роман Дудін. Він вважає, це свідчить про те, що воєнні злочини коїлися свідомо і не були випадковими. "Моє суб’єктивне бачення, що всі вони все розуміли – і де перебувають, і що роблять", – сказав Дудін.

 

15:57 Чернігівська влада ініціювала демонтаж ліквідації монумента "Три сестри" у Сеньківці, встановленого на перехресті українського, російського і білоруського кордонів. Як повідомив начальник обласної адміністрації В’ячеслав Чаус, ОВА готує пакет документів для зняття цього об'єкта з обліку як пам’ятки історії місцевого значення. "Після зняття монументу з обліку цю споруду можна буде демонтувати", – повідомив Чаус.

 

 

15:25 Президент України Володимир Зеленський відбув переговори із фінським президентом Саулі Нііністьо після виголошення заяви про вступ Фінляндії до НАТО. Зеленський привітав рішення фінів, обговорив європейську інтеграцію та оборонну взаємодію.

 

15:08 Оперативне командування "Північ" повідомило подробиці нічного обстрілу Новгороду-Сіверського російською авіацією: росіяни випустили декілька ракет по місцевій школі й інтернату. Також зазнали пошкоджень будівля Новгород-Сіверської РДА, гуртожиток медичного коледжу, магазин та приватні будинки. Загинуло троє людей, 12 осіб постраждало.

 

 

14:46 Головне управління розвідки Міністерства оборони зазначає: Росія не може повноцінно відновити боєздатність підрозділів, виведених із України. "Втративши під час війни в Україні значну частину свого військово-технічного потенціалу, росіяни вже змушені постачати в підрозділи, які зазнали непоправних втрат, техніку та озброєння 50-60 років виробництва... Завжди знайдеться щось, що ржавіє десятиліттями на складах та що не захотіли свого часу закуповувати навіть країни третього світу", – прокоментували у розвідці.

 

14:28 Фракцію "Опозиційна платформа – За життя" у Верховній Раді розпущено: у її складі залишилося менше 17 депутатів після втечі низки нардепів. Оголошення про розпуск фракції виголосив заступник Голови ВР Олександр Корнієнко на засіданні у четвер.

 

14:07 Ватажок екстремістського руху "ДНР" Дєніс Пушилін відкинув ідею extraction для вояків на "Азовсталі": сказав, що не погоджується на "почесну капітуляцію".

 

13:54 Заступник голови російського радбезу Дмітрій Мєдвєдєв заявив, що постачання зброї до України може спричинити конфлікт із НАТО і ядерну війну. "Накачування країнами НАТО України зброєю, підготовка її військ до використання західної техніки, відправлення найманців та проведення навчань країн альянсу біля наших кордонів підвищують ймовірність прямого та відкритого конфлікту НАТО з Росією. Такий конфлікт завжди має ризик переходу в повноцінну ядерну війну", – пригрозив Медведєв.

 

13:37 Президент Фінляндії Саулі Нііністьо та прем’єр-міністр Санна Марін виступили зі спільною офіційною заявою, в котрій оголосили про своє рішення вступити до НАТО. "Фінляндія має подати заявку на членство в НАТО без зволікань. Ми сподіваємося, що кроки, котрі ми маємо здійснити всередині країни для цього рішення, вдасться зробити швидко, найближчими днями", – заявили лідери Фінляндії.

 

13:18 Військовослужбовець ЗСУ, депутат Запорізької міської ради В'ячеслав Зайцев опублікував у Facebook мапу з розміщенням на українських територіях активних абонентів російських мобільних операторів. Із ілюстрації випливає, що найбільше росіян стоїть під Ізюмом.

 

 

13:09 Ситуація на Луганщині значно погіршилася, заявив голова обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. "Обстріли посилилися по всій лінії луганського фронту. Потужні бої тривають в Білогорівці, Комишувасі та на підступах до Сіверськодонецька", – поінформував він. З його слів, росіяни дотримуються старої тактики – руйнують міста бомбами і тільки потім заходять на випалені землі. Під контролем ЗСУ – громади Сіверськодонецька, Лисичанська, Гірського і частина Рубіжного. "Білогорівка зараз стримує російську навалу, наші захисники вже двічі зруйнували понтонні переправи", – додав він.

 

12:36 Міністр оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що її країна готова надіслати до України ще партію пострадянських танків. Натомість чехи сподіваються отримати з Німеччини "Леопарди".

 

12:15 Унаслідок нічного авіаудару по Новгород-Сіверському загинуло троє людей, чотирнадцять осіб отримали поранення. Зі слів голови громади Людмили Ткаченко, один із поранених перебуває у критичному стані. "Цілями ворога були школи, водночас різною мірою пошкоджені будівлі, розташовані поряд, – приміщення РДА, будинок культури, лікарня, гуртожиток медколеджу та інші", – прокоментувала вона.

 

12:02 У військовій частині у селищі Тейсін Хабаровського краю пролунав вибух; є загиблий і постраждалі, повідомляє tass.ru. У той момент військові нібито розвантажували боєприпаси.

 

11:50 Військово-цивільна адміністрація Луганщини повідомляє, що вся область втратила доступ до водо- та електропостачання. Переважну більшість об'єктів критичної інфраструктури знищено повністю. Окремі лінії електропередачі ще можна відремонтувати, але не дозволяють постійні обстріли, прокоментував голова військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

 

11:33 Британська розвідка зазначає у щоденному зведенні, що відхід росіян із Харківщини є наслідком початкових прорахунків РФ: командування ворожої армії розраховувало на лояльність населення. Тамтешні російські групи були виснажені боями і тепер відходять під тиском мобільних і сильно мотивованих українських загонів. Королівська розвідка вважає, що після перегрупування росіяни не повернуться сюди, а висунуться ближче до Донбасу прикривати ізюмський керунок.

 

11:12 Телекомпанія CNN оприлюднила відео, як російські солдати застрелили двох беззбройних мирних жителів на Київщині. Це сталося після відходу росіян з-під столиці у березні. На кадрах видно п'ятьох російських солдатів, які намагаються проникнути в приміщення автосалону, стріляючи по замках і розбиваючи шибки. Власника станції і ще одного співробітника обшукали, а потім відпустили. Пізніше росіяни підійшли до чоловіків ззаду і відкрили вогонь.

 

 

10:57 Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що його країна вирішила вступати до НАТО, бо позаблоковість, попри запевнення РФ, не є ґарантією безпеки у реґіоні. "Я б відповів, що вони підштовхнули до цього самі. Нехай подивляться у дзеркало", – сказав Нііністьо, згідно з повідомленням Yle.

 

10:47 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 26 650 осіб,

танків – 1195 од.,

бойових броньованих машин – 2873 од.,

артилерійських систем – 534 од.,

РСЗВ – 191 од.,

засобів ППО – 87 од.,

літаків – 199 од.,

гелікоптерів – 161 од.,

автомобільної техніки – 2019 од.,

кораблів /катерів – 13 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 398 од.,

спеціальної техніки – 41 од.,

крилатих ракет – 94 од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Курахівському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 300 ворогів, танків ‒ 8 од., бойових броньованих машин – 17 од., артилерійських систем – 6 од., РСЗВ – 6 од., автомобільної техніки – 22 од., гелікоптерів – 1 од., БПЛА – 8 од., кораблів /катерів – 1 од.

 

За час війни знищено задіяної при вторгненні техніки:

99,6% танків (з них 7,1% за минулий тиждень),

99,1% бойових броньованих машин (з них 6,4% за минулий тиждень),

33,4% артилерійських систем (з них 2,0% за минулий тиждень),

60,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

67,1% гелікоптерів (з них 2,5% за минулий тиждень).

 

 

09:45 Росіяни завдали авіаударів по Новгород-Сіверському на Чернігівщині. “Сьогодні вночі по місту Новгород-Сіверський москальська мразота завдала декілька авіаударів по об’єктах критичної інфраструктури. Це школи. Пошкоджені й інші адміністративні будівлі та приватні будинки”, – повідомив голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус.

 

 

09:24 Російські війська завдають масованих обстрілів по Зеленодольській громаді на Дніпропетровщині. "На ранок окупанти знову обстріляли Зеленодольську громаду – з "Ураганів". Поцілили по Великій Костромці та Зеленодольську", – повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко. Через обстріли одна людина загинула, ще одна отримала поранення.

 

09:05 США обмежують обмін даними з Україною, щоб запобігти більш масштабній війні, пише Washington Post. Щоб уникнути посилення напруги у відносинах між Вашингтоном та Москвою, американська адміністрація розробила керівництво з обміну розвідданими, яке встановлює дві широкі заборони на види інформації, якою США можуть ділитися з Україною.

 

По-перше, США не можуть надавати детальної інформації, яка б помагала вбивати представників російського командування. До цієї категорії потрапляють, зокрема, начальник Генштабу збройних сил Валєрій Герасімов та міністр оборони Сєргєй Шойгу.

 

Друга категорія стосується будь-якої інформації, яка допоможе Україні атакувати російську ціль за межами українських кордонів, сказали співрозмовники видання. Це правило частково існує для того, щоб США не стали стороною атак, які Україна може зробити на території Росії.

 

Сполучені Штати ділитимуться інформацією про місцеперебування об'єктів командування й управління, оскільки це може допомогти Україні у її власній обороні, але не повідомлятимуть, що конкретного російського генерала помітили в певному місці, щоб допомагати Україні завдати по ньому удару.

 

08:51 Російські війська завдали ракетного удару по міста Лозова на півдні Харківської області. “У результаті ракетних обстрілів було вщент знищений склад сільгосппродукції на території громади. Одна цивільна людина загинула”, – поінформував міський голова Лозової Сергій Зеленський.

 

08:37 Генштаб ЗСУ інформує у ранковому зведенні:

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської та Херсонської областей і утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконання завдань з посилення українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів по об’єктах на території нашої Держави з території білорусі.

На пунктах пропуску та в прикордонних районах Брянської та Курської областей перебувають посилені наряди прикордонної служби фсб, а також підрозділи збройних сил російської федерації. Крім того, російські окупанти здійснили артилерійські обстріли населених пунктів у Городнянському районі Чернігівської області та завдали авіаційного удару по населеному пункту в Шосткінському районі Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник здійснює перегрупування військ з метою недопущення подальшого просування наших військ у напрямку державного кордону України. У районах на північ від міста Харкова ворог обстрілює з артилерії підрозділи наших військ з метою завдання втрат у живій силі, озброєнні та військовій техніці.

На Слов’янському напрямку окупанти здійснюють перегрупування військ для поновлення наступу на Барвінкове та Слов’янськ. Для посилення передових підрозділів ворог здійснив переміщення батальйонної тактичної групи.

З метою доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат, та логістичного забезпечення угруповання військ противник перемістив до визначеного району близько 300 одиниць озброєння та військової техніки.

На Донецькому напрямку підрозділи противника намагаються розвинути наступальні дії на Лиманському, Сєверодонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках. Основним завданням залишається встановлення повного контролю над Рубіжним, захоплення Лиману та Сєвєродонецька.

На Лиманському напрямку ворог форсував річку Сіверський Донець для введення основних сил та проведення наступу. У напрямку на Сіверськ веде наступ в бік Зеленої Долини і Новоселівки. Тривають бойові дії .

Для забезпечення подолання водної перешкоди агресор з території російської федерації у напрямку Кремінної перекинув техніку понтонно-мостового парку.

На Сєвєродонецькому напрямку противник веде наступ у напрямку Кудряшівка, Сєвєродонецьк, має частковий успіх.

На Бахмутському напрямку ворог веде штурмові дії у напрямку Первомайськ, Комишуваха, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку противник веде штурмові дії у напрямку Новобахмутівка та Новокалинове.

На Курахівському напрямку ворог наступає у напрямках Степне – Новомихайлівка, Славне – Новомихайлівка та Олександрівка – Мар’їнка. Продовжуються бойові дії.

В Маріуполі основні зусилля окупантів зосереджені на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Противник не припиняє завдавати авіаційних ударів.

На Запорізькому напрямку ворог обстрілював підрозділи наших військ із ствольної артилерії великої потужності та реактивних систем залпового вогню.

На Південнобузькому і Таврійському напрямках противник намагається покращити своє тактичне положення.

На Миколаївському та Криворізькому напрямках ворог продовжує артилерійські обстріли позицій наших військ. З метою виявлення змін у положенні Сил оборони противник веде повітряну розвідку, зокрема і з використанням БпЛА.

Крім того, на Миколаївському напрямку у районі Нової Каховки ворог здійснює підготовку інженерних підрозділів до наведення понтонно-мостових переправ.

На Таврійському напрямку російські війська проводили поповнення запасів та демонстраційні дії з метою сковування дій наших військ.

На Бесарабському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено вісім танків, шість одиниць бойової броньованої техніки, п’ять автомобілів та одну зенітну установку противника.

Підрозділи протиповітряної оборони збили чотири БпЛА типу “Орлан-10”.

Противник зазнає втрат і на інших напрямках.

 

00:45 Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні назвав рішення про ленд-ліз "важливим і навіть історичним". "Люди, які добре пам'ятають історію, знають, що ленд-ліз був однією з ключових передумов перемоги союзників у Другій світовій війні... І це не випадковість, що новий закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні був підписаний саме 9 травня. Я вдячний особисто президенту Байдену за цю підтримку, за це рішення й за такий символізм. Бо ми зараз захищаємо свободу та право на життя для всіх вільних народів у війні проти тиранії, яка становить для Європи не меншу загрозу, ніж була 80 років тому. Говорячи просто, ленд-ліз – це схема передачі нам усього, що необхідно для оборони. Хоча формально це ніби позика, але по суті вона настільки вигідна, що називати її позикою некоректно", – сказав Зеленський.

 

12.05.2022