71-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:56 Картину Марії Примаченко "Квітки виросли коло четвертого енергоблоку" зі знищеного російськими загарбниками музею української художниці у селищі Іванків продали за пів мільйона доларів. Переміг учасник, який запропонував за роботу 500 тисяч доларів, при стартовій ціні у 5 тисяч. Усі кошти з аукціону підуть на Благодійний фонд Сергія Притули для допомоги ЗСУ. "Квіти виросли коло четвертого блоку" передала сім’я колекціонера Ігоря Понамарчука та історика мистецтва Дар’ї Добріян. Родина художниці підтримала благодійний аукціон і відмовилася від роялті з продажу на користь ЗСУ.

 

 

22:25 Президент Польщі Анджей Дуда заявив: "На десятиліття, а дай Боже, на століття – [Україна буде] братською країною для Польщі. І між нами – як сподіваюся, пророчо сказав Володимир Зеленський – між Польщею та Україною не буде більше кордону. Цього кордону фактично не буде! Щоб ми жили разом на цій землі, будуючи та відбудовуючи своє спільне загальне щастя та спільну силу, котра дозволить відбити будь-яку небезпеку".

 

21:49 Парамедик полку "Азов" Хасан записав звернення до президента Туреччини Реджепа Ердогана: "Я мусульманин, кримський татарин. До окупації вивчав медицину. Зараз надаю медичну допомогу пораненим на «Азовсталі». Я ніколи не бачив смерті до війни. Працював у кареті швидкої допомоги, завжди допомагав людям чим міг. Але тут, у 2022 році, мені боляче дивитися, як люди вмирають від гнійних ран просто через відсутність антибіотиків. Нас постійно обстрілюють з повітря, моря і землі. Прошу про процедуру виводу всіх людей, зокрема військових, з території «Азовсталі». Припиніть цей кошмар. Усього за 263 кілометри від вас, за морем, знищують людей".

 

21:37 43-й президентом США Джордж Буш зателефонував підбадьорити Президента України Володимира Зеленського. "Ваша відвага дуже важлива для подальшого успіху. Якщо ви надалі будете так робити те, що ви робите, у вас завжди буде наша підтримка, якщо ви будете продовжувати боротися так, як зараз... Ваша країна була загарбана тими силами, які хочуть убивати невинних людей. І той факт, що ви стоїте твердо, надихає американців", – сказав Буш. 

 

 

20:29 Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова закликала громадян України, а передовсім посадовців, стримано висловлюватися про Анатолія Шарія, бо затриманий в Іспанії блоґер-скандаліст може використати ці образи для того, щоб заявити про "виняткову політичну основу притягнення до кримінальної відповідальності". А це могло би зірвати його екстрадицію. 

 

20:04 У Варшаві під час Конференції донорів для допомоги Україні зібрано 6,5 млрд доларів. Про це під час оголошення підсумків конференції щодо задекларованих коштів для України від урядів іноземних країн, міжнародних організацій та приватних корпорацій заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає "Укрінформ". “Я щойно отримав кінцеву суму і я дуже щасливий озвучити, що ми всі разом зібрали 6,5 млрд доларів”, – заявив польський прем’єр під оплески. Він закликав і надалі підтримувати Україну та українських героїв, які зараз стоять на сторожі усієї Європи.

 

19:41 Російський президент Владімір Путін перепросився перед прем'єр-міністром Ізраїлю Нафталі Беннетом через скандальні заяви міністра закордонних справ РФ Сєрґєя Лаврова про єврейську кров Гітлера. "Прем'єр-міністр прийняв вибачення президента Путіна за висловлювання Лаврова і подякував йому за роз'яснення свого ставлення до єврейського народу і пам'яті про Голокост", – заявили в канцелярії ізраїльського прем'єра за підсумками розмови. Пресова служба Кремля в своєму повідомленні не згадує про це вибачення.

 

19:18 Генеральний штаб ЗСУ інформує, що росіяни далі намагаються зміцнити свої позиції довкола Лимана та Сіверськодонецька, аби розвернути атаку на українські позиції.

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом. Одночасно, провокує напруженість у Придністровському регіоні республіки Молдова та на території республіки білорусь. Здійснює перегрупування, вживає заходів з поповнення боєприпасів та пального. Намагається покращити тактичне положення своїх військ.

На тимчасово захоплених територіях окупанти продовжують розкрадати продукцію аграрних підприємств. Тривають звинувачення російською стороною Уряду України у створенні гуманітарної катастрофи на підконтрольній окупантам території. Також, загарбники імітують гуманітарну діяльність з показовим роздаванням продуктових наборів та медикаментів місцевим мешканцям.

Противник продовжує завдавати ракетні удари по об’єктах транспортної інфраструктури з метою перешкоджання переміщення гуманітарних вантажів та військово-технічної допомоги.

Не припиняється застосування мінометів та артилерії практично уздовж усієї лінії зіткнення.

На Волинському і Поліському напрямках ворог активних дій не проводив. У збройних силах республіки білорусь відмічено приведення окремих підрозділів у вищі ступені боєготовності з метою перевірки.

На Сіверському напрямку триває інженерне обладнання позицій в прикордонних районах Курської області.

На Слобожанському напрямку противник намагався відновити втрачені позиці в районі міста Харків, провів невдалу спробу наступу в районі населеного пункту Старий Салтів.

У зв’язку з постійними санітарними втратами особового складу, противник здійснює нарощення системи медичного забезпечення військ, використовуючи мережу цивільних лікувальних закладів на тимчасово зайнятих територіях Харківської області. На базі Куп’янської міської лікарні окупантами було облаштовано шпиталь.

Ворог не припиняє спроби покращити тактичне положення своїх підрозділів в районі міста Ізюм, здійснює артилерійські обстріли наближених населених пунктів, успіхів не має.

Через значні втрати ворог вивів на відновлення підрозділи зі складу 4-ї танкової дивізії 1-ї танкової армії та 106-ї повітряно-десантної дивізії збройних сил російської федерації.

На Донецькому напрямку противник намагався оволодіти Попасною, взяти під повний контроль місто Рубіжне та забезпечити сприятливі умови для продовження наступу у напрямках на міста Лиман та Сєверодонецьк, успіху не мав.

На Південнобузькому напрямку противник зосередив зусилля на фортифікаційному обладнання позицій, поповненні запасів боєприпасів, пального та матеріально-технічних засобів.

На тимчасово захоплених територіях тривають адміністративно-поліцейські заходи. Окупанти продовжують проведення фільтраційних заходів по відношенню до місцевих мешканців, перешкоджають евакуації на територію підконтрольну українській владі. Водночас, окупантами вживаються заходи поповнення втрат особового складу за рахунок прискореної підготовки військовослужбовців військової служби за контрактом.

 

18:33 Прокуратура відкрила кримінальне провадження через обстріл Святогірської лаври росіянами. Будівля лаври слугує прихистком для біженців від війни. Під час атаки семеро людей зазнали поранень.

 

 

18:09 Контррозвідка СБУ затримала одного з лідерів організації Віктора Медведчука "Український вибір". Згідно з даними слідства, він розробив концепцію "народного самодержавства", котра передбачала насильницьке захоплення влади, знищення фінансово-економічної системи та зміну кордону. Встановлено, що у 2014 році він звертався до адміністрації президента Росії про особистий прийом, щоб доповісти про підготовку заходів підривної діяльності в Україні. Під час обшуків у нього вилучили заборонену символіку, лист із адміністрації президента РФ, техніку та чернетки з доказами, поінформували у СБУ.

 

17:52 Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр зателефонував Президентові України Володимиру Зеленському. Висловив "солідарність, повагу і підтримку мужній боротьбі українського народу проти російського агресора". Розмова глав держав тривала 45 хвилин, передає DW. Канцелярія німецького президента повідомила, що усі "непорозуміння з минулого було усунуто", за підсумками розмови Штайнмаєр отримав запрошення відвідати Україну. "Провів добру, конструктивну, дуже важливу розмову з федеральним президентом Німеччини паном Штайнмаєром. Подякував за потужну підтримку України. Очікуємо на її посилення. Лідерська позиція Німеччина важлива для протидії агресії РФ", – прокоментував Зеленський.

 

17:30 Суд в Іспанії постановив звільнити Анатолія Шарія на підписку про невиїзд. У нього вилучили паспорт і заборонили виїжджати з країни, повідомляє АР. Суд заявив, що українська влада тепер має 40 днів, щоб офіційно подати запит про екстрадицію. Скандального проросійського блогера звинувачують у державній зраді та розпалюванні ворожнечі.

 

17:04 Влада Бєлгородської області Росії звинуватила Україну в обстрілі прикордонних сіл. З її слів, на околицях пошкоджено п'ять будинків та лінії електропередач. 

 

16:59 Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків закликав мешканців міста уникати публічних місць – парків, водойм тощо – а ще краще виїхати за місто. "Є певна інформація – ворог хоче далі вдаряти ракетними ударами", – заявив Марцінків.

 

16:46 У Вінниці з комплексу "Меморіал слави" демонтували чотириметрові фігури будьонівця, червоногвардійця та червоноармійця. "Ця скульптурна композиція звеличувала борців за радянську владу, яка всіма силами намагалась знищити українську державність та національну ідентичність. Натомість ідеологія «совєтів» тісно пов’язала цей пам’ятник з перемогою у Другій світовій війні. Насправді це хибне сприйняття", – прокоментували у Вінницькій міській раді.

 

 

 

16:34 Журналісти Reuters документально підтвердили, що в Бучі перебували окупаційні війська спецпідрозділу Росгвардії "Витязь", 76-та гвардійська десантно-штурмова дивізія з Пскова та кілька підрозділів чеченських військовослужбовців. Це підтверджують знайдені посвідчення особи, любовний лист та відеозаписи.

 

15:42 Росіяни третю добу штурмують "Азовсталь". Канал "Азову" оприлюднив термінове звернення заступника командира полку Святослава Паламара: "Закликаємо світову спільноту евакуювати цивільних та особисто звертаюсь до Верховного Головнокомандувача подбати про поранених солдат, які в страшних муках помирають від неналежного лікування. Дайте можливість забрати тіла воїнів, щоб українці змогли попрощатись зі своїми героями. Відреагуйте належним чином на критичну ситуацію, в якій противник не дотримується жодних етичних норм, конвенцій чи законів, знищуючи людей на очах у всього світу, керуючись вседозволеністю і безкарністю".

 

15:15 Четверо із п'яти українців підтримують визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за державну Незалежність України, свідчить соціологічне опитування групи "Рейтинг". Зокрема, 54% цілковито підтримують визнання "упівців" борцями за незалежність, а 27% радше згодні з таким підходом. Для порівняння, у листопаді 2019 року симпатиків УПА була половина – 47%. А десять років тому визнання воїнів УПА схвалювало лише 24%.

 

 

14:56 У Харкові контррозвідка СБУ затримала майора з головного управління Національної поліції області, який передавав спецслужбами Росії розвідувальні дані. Встановлено, що оперуповноважений підрозділу візуального спостереження був залучений до збирання інформації на шкоду Україні в день початку збройної агресії РФ. Через його родича, пенсіонера ОМОНу з Бєлгорода, співробітники ФСБ поставили завдання стежити за об'єктами в Харкові, а також переміщенням підрозділів ЗСУ.

 

14:31 У Маріуполі загинула психологиня полку "Азов" Наталія Луговська, матір військовослужбовця Юрія Луговського (позивний "Баррет"), який поліг у війні на Донбасі 2018 року. Про це повідомляє медіаресурс із Червонограда "Нео Радіо". Два тижні тому в Маріуполі загинув зять пані Луговської.

   

 

14:11 Сили оборони України почали контрнаступальні дії на Харківському та Ізюмському напрямках. Про це заявив головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний у розмові з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Він також поінформував, що противник перемістив основні зусилля на Луганський напрямок, "де в районі Попасної, Кремінної і Торського тривають запеклі бої".

 

13:40 Українські правоохоронці оголосили підозру двом російським військовикам, яких підозрюють у тортурах та грабежах мешканців Бузова Бучанського району. "Двом службовцям полку особливого призначення міста Ангарськ Росії – уродженцям Бурятії – інкримінують порушення законів і звичаїв війни... Разом із іншими військовослужбовцями увірвалися в приватний будинок, погрожуючи зброєю, били та катували чотирьох чоловіків на очах жінок і малолітніх дітей. Дітям також погрожували застосуванням зброї", – поінформували у поліції.

 

 

 

13:09 В Іспанії затримали проросійського пропагандиста Анатолія Шарія. Про це повідомляє СБУ. Його звинувачують у державній зраді та розпалюванні ворожнечі.

 

12:40 Колишній моряк із судна "Яни Капу", котре росіяни захопили у Керченській протоці 2019 року, Євген Семидоцький удруге потрапив у полон. Як повідомив голова військово-цивільної адміністрації Луганщини Сергій Гайдай, Семидоцький працював у пожежно-рятувальному загоні місцевого осередку ДСНС у Сватовому і залишився там до останнього, аби допомагати людям.

 

 

12:12 У Міністерстві закордонних справ України сподіваються, що обстріл росіянами Закарпаття змінить позицію Угорщини щодо протидії російському вторгненню. "Ракетні обстріли не залишають сумнівів: російське зло можна подолати лише спільними зусиллями. Марно сподіватися, що політичні поступки втамують агресивні апетити Росії. Путін не розрізняє національностей, коли віддає накази своїм військам знищувати людей. Для нього не існує партнерів або союзників. Він обов’язково завдасть підступного удару. Це лише питання часу і обставин", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко у коментарі УНІАН.

 

11:56 Запорізьку теплоелектростанцію зупинили через закінчення запасів вугілля, повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов. З його слів, привезти вугілля на ТЕС неможливо через окупацію.

 

11:47 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 24,7 тис. осіб,

танків – 1092 од.,

бойових броньованих машин – 2651 од.,

артилерійських систем – 499 од.,

РСЗВ – 169 од.,

засобів ППО – 83 од.,

літаків – 196 од.,

гелікоптерів – 155 од.,

автомобільної техніки – 1907 од.,

кораблів /катерів – 10 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 312 од.,

спеціальної техніки – 38 од.,

крилатих ракет – 89 од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Попаснянському напрямку

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 15 од., бойових броньованих машин – 41 од., артилерійських систем – 8 од., РСЗВ – 6 од., автомобільної техніки – 40 од., засобів ППО – 2 од., літаків – 2 од., БПЛА – 9 од.

 

За час війни знищено задіяної при вторгненні техніки:

91% танків (з них 8,8% за минулий тиждень),

91% бойових броньованих машин (з них 8,0% за минулий тиждень),

31% артилерійських систем (з них 4,0% за минулий тиждень),

59% літаків (з них 2,1% за минулий тиждень),

65% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

10:43 Російська армія завдала ракетного удару по житлових районах і центральній частині Краматорська. Поранено 25 цивільних людей. Як повідомив міський голова Олександр Гончаренко, зазнали руйнації три п’ятиповерхівки, школа, садок.

 

10:12 Анджеліна Джолі поділилася враженнями про поїздку до Львова і оприлюднила в instagram фотографію осколка від снаряду, котрий їй вручила українська дівчинка. "Коли я була у Львові кілька днів тому, мені показали "особливий камінь", знайдений маленькою дівчинкою. Дитина, яка знайшла його, не розуміла, що камінь, з яким вона грається, насправді був уламком бомби. Він нерівний і є важчим, аніж видається. Його блиск і незвичайність, напевно, і привернули увагу дитини", – написала Джолі. Вона написала, що такі осколки лікарі знаходили у тілах дітей.

 

 

09:31 Президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що Україні варто дочекатися "кращого моменту" з розглядом заявки на членство в ЄС. Про це він сказав у інтерв'ю "Інтерфакс-Україна". "Я проконсультуюсь з усіма дійовими особами, щоб оцінити, коли настане кращий момент, і ми будемо готові провести ці дебати на рівні Ради Європи... Чи це буде в червні, чи пізніше – я не можу сказати сьогодні", – заявив він.

 

09:04 США сприймають обстріли об'єктів електропостачання і транспортних вузлів на заході України Росією "як спроби підірвати можливості України щодо поновлення своїх сил" – зірвати постачання озброєнь, заявив речник Пентагону Джон Кірбі на брифінґу. "Ми знаємо, що матеріали, зброя, боєприпаси все ж потрапляють до рук українців", – цитує "Укрінформ".

 

08:45 Зведення від Генштабу ЗСУ: ворог втратив контроль над кількома населеними пунктами на межі Миколаївської та Херсонської областей

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим українським Кримом.

Одночасно ворог провокує напруженість у Придністровському регіоні республіки Молдова. Здійснює перегрупування військ на окремих напрямках, вживає заходів з поповнення запасів. Намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках противник активних дій не проводив.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує обстріли міста Харкова та здійснює розвідку позицій підрозділів Сил оборони. В районі північніше міста Ізюм продовжує артилерійські та мінометні обстріли.

На Донецькому і Таврійському напрямках тривають ворожі артилерійські обстріли вздовж лінії зіткнення. Противник застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію для завдання ракетно-бомбових ударів з метою сковування дій наших військ.

Підрозділи противника намагаються вести наступальні дії на Лиманському, Сєвєродонецькому та Попаснянському напрямках, успіху не мають.

На Авдіївському та Курахівському напрямках ворог продовжує обстріли позицій захисників України.

У районі міста Маріуполь основні зусилля російські окупанти зосереджують на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі “Азовсталі”. За підтримки авіації противник поновив наступ з метою взяття під контроль території заводу.

За наявною інформацією, частина військовослужбовців 38-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу після відведення до району відновлення через значні втрати особового складу відмовилась від подальшої участі у бойових діях на території України. Зазначені військовослужбовці перебувають у районі поблизу українсько-російського кордону та чекають на переміщення до російської федерації.

Підрозділи бойовиків 2-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу, які знаходяться в населеному пункті Сватівського району Луганської області, укомплектовані місцевими жителями з найближчих населених пунктів, мають низький морально-психологічного стан, суттєві проблеми з озброєнням та засобами захисту і не готові до виконання завдань.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Завдавав ракетно-бомбових ударів по позиціях наших військ та інфраструктурі регіону.

Завдяки успішним діям українських захисників та захисниць ворог втратив контроль над кількома населеними пунктами на межі Миколаївської та Херсонської областей.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних сил та Сухопутних військ було уражено дев’ять повітряних цілей: чотири БпЛА (два з них зенітними ракетними підрозділами Сухопутних військ) та три крилаті ракети противника. Також уражено два літаки. Попередньо – винищувачі Су-30. Інформація уточнюється.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито одинадцять атак ворога, знищено п’ять танків, сім одиниць бойової броньованої техніки та п’ять одиниць автомобільної техніки ворога.

 

08:11 Росія провалила всі свої цілі, визначені перед початком вторгнення в Україну, та програла. Про це заявила на брифінгу речниця Білого дому Джен Псакі, повідомляє "Укрінформ". "Важливо зазначити й не випускати з поля зору, як це (свою перемогу, – ред.) визначали для себе росіяни. Вони вже програли – за своїм визначенням", – зауважила Псакі. Вона пояснила, що в Кремлі планували захопити значну частину території України, у тому числі на півночі, але зробити цього їм не вдалося. "Президент Путін не проведе маршу вулицями Києва. Вони не заволодіють територіальною цілісністю й суверенітетом цієї країни. Їм не вдалося розділити НАТО", – перелічила вона. 

 

07:46 Сполучені Штати Америки надають Україні цінну розвідувальну інформацію в режимі реального часу, зокрема про пересування російських підрозділів. Про це пише The New York Times. Саме завдяки цим даним українці змогли завдати удари по командних пунктах РФ і вбити багатьох російських генералів.

 

00:08 Президент України Володимир Зеленський закликав генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріша посприяти у вивезенні всіх поранених із заводу “Азовсталь” у Маріуполі. “Під загрозою – життя людей, які залишаються там. Для нас важливий кожен і кожна. Просимо вашого сприяння у їх порятунку”, – сказав Президент. Зеленський подякував Гутеррішу за допомогу з евакуацією цивільних і висловив сподівання на успішне продовження евакуаційної операції.

 

05.05.2022