70-й день війни Росії в Україні. Хроніка

09:23 Російська армія завдала ракетного удару по житлових районах і центральній частині Краматорська. Поранено 25 цивільних людей. Як повідомив міський голова Олександр Гончаренко, зазнали руйнації три п’ятиповерхівки, школа, садок.

 

 

09:11 Президент Європейської ради Шарль Мішель виступає за конфіскацію активів росіян, аби використати їх для відшкодування збитків, завданих Росією у війні проти України. "Я абсолютно переконаний, що вкрай важливо не лише заморозити активи, а й уможливити їхню конфіскацію, зробити їх доступними для відновлення країни. Це моє особисте переконання", – сказав Мішель в інтерв'ю агенції "Інтерфакс-Україна".

 

00:08 Президент України Володимир Зеленський закликав генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріша посприяти у вивезенні всіх поранених із заводу “Азовсталь” у Маріуполі. “Під загрозою – життя людей, які залишаються там. Для нас важливий кожен і кожна. Просимо вашого сприяння у їх порятунку”, – сказав Президент. Зеленський подякував Гутеррішу за допомогу з евакуацією цивільних і висловив сподівання на успішне продовження евакуаційної операції.

 

23:25 Російське судно "Матрос Позинич" завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 тисяч тонн зерна і спробувало продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію, пише видання "Економічна прада". Інформацію про це підтвердив і речник МЗС Олег Ніколенко. "За нашою інформацією, нині російська сторона спрямувала судно із зерном, вкраденим на півдні України, в сторону Лівану та Сирії. МЗС вже звернулося до ліванських та сирійських органів, аби вони арештували крадений вантаж, якщо російський сухогруз зайде в їхні порти", – сказав Ніколенко.

 

22:47 Командир полку "Азов" Денис Прокопенко оприлюднив звернення із "Азовсталі": "Маріупольский гарнізон вже сімдесятий день сам на сам протистоїть переважаючим силам противника. З 25 квітня ми тримаємо кругову оборону на заводі «Азовсталь». Вже другий день, як противник прорвався на територію заводу. Йдуть важкі кровопролитні бої. Я пишаюся своїми солдатами, які докладають надлюдських зусиль, щоб стримувати натиск противника. Я дякую всьому світу за колосальну підтримку гарнізону Маріуполь. Наші солдати на це заслуговують. Ситуація вкрай складна, але, незважаючи ні на що, ми продовжуємо виконувати наказ тримати оборону".

 

 

22:23 Росіяни завдали ракетного удару по Дніпру. Як повідомив міський голова Дмитро Філатов, вибух пролунав у самому центрі. Згодом керівник обласної адміністрації Валентин Резніченко поінформував, що ракета поцілила у залізничну інфраструктуру. "Є руйнування. Рух потягів зупинено", – заявив Резніченко.

 

21:11 Український інститут національної пам'яті презентував офіційне гасло для пам'ятних днів 8 і 9 травня: "Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!". Символом пам'яті залишиться червоний мак.

 

8 і 9 травня Україна відзначатиме День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Восьмий рік поспіль на державному рівні ми послідовно впроваджуємо європейський підхід до пам’яті про Другу світову війну. Вшановуємо всіх борців із нацизмом та всіх жертв цього найкривавішого конфлікту в історії людства. Для нас пам’ятні дні символізують не тріумф переможців над переможеними, а є нагадуванням про страшну катастрофу, яка стала можливою в результаті приходу до влади і змови двох тоталітарних режимів – нацизму і комунізму.

Цього року Україна наближається до пам'ятних дат в умовах повномасштабної військової агресії Росії, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, на саме існування українців, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі. Для українців протистояння російській агресії – це боротьба за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій агресивного сусіда, який заради досягнення мети не гребує ані воєнними злочинами, ані злочинами проти людства.

У 1939–1945 роках ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму. Тому традиційне гасло цих пам’ятних днів #ПамятаємоПеремагаємо цього року на державному рівні дещо видозмінене і звучить так: «Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!».

 

20:50 Російське вторгнення справило великий вплив на ставлення українців д 9 травня: 80% українців підтримує відзначення цієї дати як Дня пам'яті жертв війни, і лише 15% – як Дня перемоги, згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг".

 

 

20:24 Російські війська прорвалися на територію підприємства "Азовсталь" у Маріуполі. Про це повідомив "Радіо Свобода" голова делеґації України на переговорах із Росією Давид Арахамія. "Другий день тривають спроби штурму заводу", – заявив він. Маріупольський голова Вадим Бойченко сказав в етері телемаратону, що зв'язок з українськими вояками втрачено. Втім Арахамія повідомив, що комунікація вже відновилася.

 

19:32 Генеральний штаб ЗСУ інформує про велике скупчення російських підрозділів і їхньої техніки на території Бєлградської області неподалік від кордону з Україною. Зокрема, там фіксують 40 гелікоптерів.

 

Противник продовжує ведення наступальних дій у Східній операційній зоні.

Командування російських військ намагається наростити темпи наступу на сході України з метою виходу на адміністративні межі Луганської та Донецької областей, а також розвинути наступ на Запорізькому та Криворізькому напрямках.

З метою досягнення визначених цілей противник намагається завдавати втрат підрозділам Сил оборони, проводить перегрупування та посилення своїх військ, нарощує систему вогневого ураження та матеріально-технічного забезпечення.

Ворог активізував завдання ракетно-бомбових ударів з метою руйнування транспортної інфраструктури України.

На Слобожанському напрямку діє угруповання противника у складі окремих підрозділів 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу, берегових військ балтійського та північного флотів. Тривають авіаційні удари та артобстріли по місту Харкову. Російські окупанти у Валуйському районі Бєлгородської області здійснили розгортання допоміжного пункту управління 36-ї загальновійськової армії Східного воєнного округу.

У рамках посилення угруповання військ на зазначеному напрямку ворог здійснює переміщення особового складу з території Бєлгородської області.

На Ізюмському напрямку противник намагається перехопити ініціативу та проводить наступальні дії у напрямку Ізюм – Барвінкове. З цією метою ворог здійснює артилерійські обстріли позицій наших військ у районах населених пунктів Грушуваха, Нова Дмитрівка та Курулька.

Крім того, противник зосередив до 40 одиниць ударних і транспортних вертольотів Мі-24 та Мі-8 на території Бєлгородської області у безпосередній близькості до державного кордону України.

На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджені на веденні наступу на населені пункти Лиман, Оріхове, Попасна, Велика Новосілка, Гуляйполе, Комишуваха та Оріхів.

Протягом дня на Лиманському напрямку противник здійснював безуспішні спроби закріпитись в населеному пункті Олександрівка.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели наступ у напрямку населеного пункту Воєводівка, успіху не мали.

На Попаснянському напрямку ворог намагався розширити контроль над населеним пунктом Оріхове, успіху не має.

З метою сковування дій підрозділів сил оборони противник здійснює обстріли позицій наших військ практично уздовж усієї лінії зіткнення. Завдає авіаційні удари у районах населених пунктів Авдіївка, Маріуполь, Сєвєродонецьк, Краматорськ і Гуляйполе.

Триває блокування та спроби знищення наших підрозділів в районі “Азовсталі” у Маріуполі. В окремих районах, за підтримки авіації, ворог поновив наступ з метою взяття під контроль території заводу. Успіху не має.

На Новопавлівському напрямку окупанти здійснили спробу штурму населеного пункту Новосілка. Ворог зазнав втрат і відступив.

З метою посилення угруповання військ противник здійснює перекидання техніки та особового складу залізничним транспортом.

На Південнобузькому і Таврійському напрямках окупанти силами окремих підрозділів 8-ї та 49-ї загальновійськових армій, 22-го армійського корпусу, берегових військ чорноморського флоту, повітряно-десантних військ ведуть бойові дії з метою утримання тимчасово зайнятих територій та створення умов для активізації наступальних дій у напрямках Херсон – Миколаїв та Херсон – Кривий Ріг.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. Відзначається нарощування системи протиповітряної оборони у Гомельській області, проведено тренування підрозділів редіоелектронної боротьби. У подальшому не виключається проведення демонстраційних та провокаційних дій в районах наближених до державного кордону України.

З метою підтримання напруженості на кордоні та недопущення перекидання резервів наших військ на загрозливі напрямки, противник утримує поблизу українсько-російського кордону у районі населеного пункту Козіно Курської області підрозділи зі складу 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу. Не виключається активізація обстрілів із зазначеного району по території Сумської області.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання чорноморського флоту росії продовжує виконувати завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку. Не виключається можливість залучення зазначеного корабельного складу до завдання ракетних ударів по території України. На теперішній час, у готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носія крилатих ракет морського базування “Калібр”.

 

19:04 У Хусті демонтували барельєфи радянських солдатів із "Пам'ятника слави" в центрі міста.

 

 

 

18:37 Парламент Болгарії проголосував за надання допомоги Україні: ремонт української військової техніки, допомога біженцям, імпорт українського зерна до Варни, зміцнення енергетичної співпраці, постачання гуманітарної допомоги, продовження підтримки вступу України до ЄС. Водночас болгарські депутати відмовилися надавати українцям зброю і боєприпаси. То було вимогою проросійської партії БСП, котра погрожувала вийти з парламентської коаліції, якби Болгарія наважилася озброювати Україну, пише BGNES.

 

18:22 Рівень ностальгії за радянським союзом упав на тлі російського вторгнення до мінімальних показників. Станом на кінець травня 87% українців уже не жалкували через розпад СРСР, як свідчить соціологічне опитування групи "Рейтинг". Для порівняння, ще в серпні 2021-го совок для себе поховали 61% респондентів. Після початку війни 80% респондентів на сході не жалкують за розпадом СРСР, на півдні – 81%. Серед російськомовних 67% не тужать за країною рад. 

 

17:50 Речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник повідомив на брифінґу: "Командування російських військ намагається наростити темпи наступальної операції на сході України, щоб вийти на адміністративні межі Донецької та Луганської областей, а також розвинути наступ на окремих напрямках запорізького та криворізького напрямку. З цією метою противник проводить перегрупування та посилення своїх військ, нарощує систему вогневого ураження і матеріально-технічного забезпечення".

 

17:35 У Дубні демонтували споруду радянського солдата із пам’ятника "Братська могила радянських воїнів і тувинських добровольців" акурат перед самим Дубенським замком.

 

 

 

17:17 Головний рабин Росії Берл Лазар сказав, що він "шокований" заявою Сєрґєя Лаврова про те, начебто серед найбільш запеклих антисемітів були євреї. "Я не уповноважений давати поради голові російської дипломатії – але було би добре, якби він перепросився перед євреями і просто визнав свою помилку. На тому можна було б вважати, що інцидент закінчився і можна перегорнути сторінку", – заявив рабин у коментарі Jewish Telegraphic Association.

 

16:59 У Старому Салтові на Харківщині тривають бої. Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявив, що доступу до селища ще немає. "Не можна проїхати. Якщо можна буде проїхати, ми обов’язково про це повідомимо", – сказав Синєгубов у коментарі "Суспільному". Він наголосив: "Звільнити населений пункт – це 30%. 70% – наші хлопці його намагаються втримати і закріпити там свої позиції. Ми зараз не можемо говорити, це наш населений пункт чи ні", – сказав Синєгубов. Старий Салтів розташований на правому березі Печенізького водосховища. Селище має важливе значення для бойових дій, оскільки відсікає росіянам вихід до Харкова зі сходу. Якщо українським підрозділам вдасться перейти Сіверський Донецьк, то ізюмське угруповання РФ матиме оголений тил.

 

16:35 Аґенція Associated Press опублікувала розслідування про бомбардування росіянами Драмтеатру в Маріуполі. Згідно з оцінками авторів, під завалами загинуло близько 600 людей.

 

16:14 У Білорусі зауважили рух дивізіону ракетного комплексу С-300 із Бреста в керунку Мокранів біля українського кордону. В колоні було 25-30 одиниць техніки, зокрема й ракетні установки, радіолокатор наведення цілей із центром бойового управління, пише "Беларускі Гаюн".

 

 

15:47 Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила в інтерв’ю Radio Sputnik, що в Україні в Маріуполі "пліч-о-пліч із бойовиками "Азова" перебувають і ізраїльські найманці". Спікерка Сєрґєя Лаврова сказала, що реакція Ізраїлю на заяви її боса – то є "підлість".

 

15:30 Залізничну електропідстанцію у Воловці відремонтували вночі через кілька годин після ракетного обстрілу, повідомила пресова служба "Укренерго".

 

15:16 Прессекретар президента Росії Дмітрій Пєсков заявив, що Владімір Путін на 9 травня не планує ані оголошувати Україні всезагальнодержавної війни, ані починати мобілізації. 

 

14:48 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу на пленарному засіданні Європейського парламенту презентувала шостий пакет санкцій ЄС проти Росії. "Сьогодні ми відповідаємо на нашу залежність від російської нафти. Будемо дуже чіткими – це не буде просто, тому що деякі з країн-членів великою мірою залежать від російської нафти. Але ми просто зобов’язані зробити це. Тож сьогодні ми запропонуємо заборону на всю російську нафту в Європі", – сказала фон дер Ляєн. Очільниця Єврокомісії каже, що таке рішення стосуватиметься повної заборони на весь російський нафтовий імпорт, включаючи той, що надходить морем або через трубопроводи, зокрема сирої нафти і продуктів нафтопереробки. "Ми будемо дуже обережними, щоб мінімізувати негативний ефект на глобальному ринку. Саме тому ми будемо позбавлятися російських поставок сирої нафти протягом шести місяців [...] і від продуктів нафтопереробки – до кінця року", – заявила вона.

 

14:14 Росіянам вдалося прорватися на "Азовсталь", у підземеллях якої перебувають українські військовослужбовці, а також цивільні люди, яких іще не евакуювали. Про це пише "Українська правда", покликаючись на власні джерела. Зв'язку з українськими вояками немає.

 

13:50 Українські сили відвоювали у росіян селище Старий Салтів у Харківській області. Поселення на правому березі Печенізького водосховища має важливе значення для бойових дій, оскільки відсікає росіянам вихід до Харкова зі сходу. Якщо українським підрозділам вдасться перейти Сіверський Донецьк, то ізюмське угруповання РФ матиме оголений тил. Інформацію про втрату Старого Салтова підтверджує російська аґенція "РІА Новості": пише, що в селище ввійшов "каратєльний отряд СБУ".

 

 

13:16 Вночі росіяни обстріляли Сумщину. Для атаки українських позицій використали гвинтокрили. "Близько 3-ої години орки обстріляли школу Есманської громади. Два постріли з гелікоптера, два – з землі. Потрапляння по школі та по об'єктах інфраструктури. Між 6-ою та 7-ою ранку відбувся артобстріл з "Градів" уздовж кордону біля Юнаківки. Також кілька вистрілів з вертольота було по території біля Могриці", – повідомив голова Сумської обласної адміністрації Дмитро Живицький.

 

12:55 У місті Макіївка, що на території банди "ДНР", зайнялася нафтова база, повідомляє видання "Новини Донбасу".

 

 

12:03 Автори російського журналістського ресурсу "Проєкт" стверджують, що в адміністрації Путіна вирішили відмовитися від концепту "денацифікації" як причини для російського вторгнення в Україні: придворні соціологи виявили, що російське суспільство не розуміє такого терміну, а декотрим його ще й важко вимовити. Влада вирішила зменшити використання "денацифікації" в етерах.

 

11:40 Пара снайперів Сил спеціальних операцій ЗСУ підбила два російські панцеромобілі. Згідно з інформацією командування ССО, українські фахівці працювали на відстані 754 метри від цілей. Хлопці поцілили одній БМП у моторний відсік. Інша запалала внаслідок внаслідок влучання бронебійно-запалювального набою у боєкомплект. Відео починається із коментаря військовослужбовця: “Чуєш? Так ти, виходить, снайперський артилерист?”

 

11:22 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС має створити умови для повоєнного відновлення України. "Перший етап – це термінова допомога. Тобто негайне економічне сприяння. Ми вже багато зробили. Але ми знаємо, що цього недостатньо у короткостроковій перспективі. ВВП України може обвалитися на 30-50% цього року", – сказала голова ЄК. Вона нагадала оцінку МВФ: починаючи з травня, Україні необхідно 5 млрд євро щомісяця для того, щоб підтримувати функціонування країни, виплачувати пенсії, зарплати та забезпечувати основні послуги. Фонд дер Ляєн визнала: фінальна сума буде високою – "економісти говорять про кількасот мільярдів євро", цитує "Інтерфакс-Україна".

 

10:47 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 24,5 тис. осіб,

танків – 1077 од.,

бойових броньованих машин – 2610 од.,

артилерійських систем – 491 од.,

РСЗВ – 163 од.,

засобів ППО – 81 од.,

літаків – 194 од.,

гелікоптерів – 155 од.,

автомобільної техніки – 1867 од.,

кораблів /катерів – 10 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 303 од.,

спеціальної техніки – 38 од.,

крилатих ракет – 87 од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Ізюмському та Новопавлівському напрямках

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 300 ворогів, танків ‒ 15 од., бойових броньованих машин – 43 од., артилерійських систем – 16 од., РСЗВ – 1 од., автомобільної техніки – 24 од., засобів ППО – 1 од., БПЛА – 12 од.

 

За час війни знищено задіяної при вторгненні техніки:

90% танків (з них 8,9% за минулий тиждень),

90% бойових броньованих машин (з них 7,6% за минулий тиждень),

31% артилерійських систем (з них 3,4% за минулий тиждень),

59% літаків (з них 2,1% за минулий тиждень),

65% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

10:15 У білоруських збройних силах почалася раптова перевірка готовності сил реагування. Як пише "Белта", мета перевірки – "оцінка готовності та здатності особового складу до оперативного реагування на можливе виникнення кризових ситуацій". Військові частини та підрозділи "діятимуть на незнайомих ділянках місцевості в умовах швидкої зміни ситуації".

 

09:42 Згідно з інформацією британської розвідки, Росія зосередила в районі Ізюму 22 батальйонно-тактичні групи. Російським силам важко прорватися крізь українську оборону, але вони й далі планують просунути фронт на південь від Ізюму, щоб узяти Краматорськ і Сіверськодонецьк. Захоплення цих позицій дозволило би відсікти українські підрозділи й заблокувати їх на краю сходу.

 

09:12 Генеральний штаб ЗСУ інформує: росіяни здійснюють наступ у напрямку села Шандриголове, що на північ від Слов'янська:

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим українським Кримом.

З метою руйнування транспортної інфраструктури України ворог завдав ракетних ударів по об’єктах на території Дніпропетровської, Кіровоградської, Львівської, Вінницької, Київської, Закарпатської, Одеської та Донецької областей.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

З метою перевірки готовності до виконання завдань за призначенням, один ракетний дивізіон зі складу 465-ї ракетної бригади збройних сил республіки білорусь здійснює переміщення з пункту постійної дислокації до району призначення.

На Сіверському напрямку ознак формування противником наступального угруповання не виявлено. В рамках посилення охорони ділянки російсько-українського кордону, у районах автомобільних пунктів пропуску “Нові Юрковичі”, “Погар” та “Ломаковка” Брянської області розгорнуто підрозділи збройних сил російської федерації зі складу Центрального військового округу.

На Слобожанському напрямку ворог обстрілював місто Харків та населений пункт Протопопівка із артилерії та мінометів. Провів повітряну розвідку в районі населених пунктів Кутузівка та Олександрівка Барвінковського району Харківської області. Противник намагався вести наступальні дії у напрямку населеного пункту Довгеньке, успіху не мав.

На Донецькому і Таврійському напрямках, з метою сковування дій, окупанти здійснюють обстріли підрозділів наших військ.

На Лиманському напрямку противник веде наступ у напрямку населеного пункту Шандриголове, бойові дії тривають. Ворог посилює угруповання військ та активізував ведення повітряної розвідки.

Окупанти здійснювали штурмові дії в районі Попасної, бойові дії тривають.

В Маріуполі російські окупанти продовжують завдавати авіаційних ударів та здійснюють вогневе ураження наших позицій в районі “Азовсталі”.

На Запорізькому напрямку ворог проводив штурмові дії у напрямку населеного пункту Оріхів, успіху не має.

У Горлівці до центрального моргу доставлено понад 100 тіл мобілізованих військовослужбовців 1-го армійського корпусу, які загинули на території Запорізької області.

На Південнобузькому напрямку, з метою знищення фортифікаційного обладнання наших позицій, ворог застосовував артилерію, реактивні системи залпового вогню, озброєння танків уздовж всієї лінії зіткнення. Активізував бойові дії у районі населеного пункту Томина Балка.

На Бесарабському напрямку обстановка залишається напруженою та контрольованою.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ уражено сім БпЛА та 8 крилатих ракет противника, дані уточнюються.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено шість танків, п’ять артилерійських систем (три з них - реактивні системи залпового вогню), п’ятнадцять одиниць бойової броньованої техніки та дев’ять одиниць автомобільної техніки противника. Є у противника втрати і на інших напрямках. Загальні цифри оголосимо в окремому зведенні дещо пізніше.

 

08:31 Українські підрозділи зауважили, що в місті Токмак на Запорожжі росіяни налагодили виробництво військової форми в українському мультикамі і почали переодягати своїх військовослужбовців. "Не виключено здійснення провокативних дій такими «вирядженими» підрозділами з метою компрометування українських військових на окупованих територіях та нападами ДРГ на лінії зіткнення", – прокоментували в Оперативному командуванні "Північ".

 

00:56 Президент США Джо Байден під час візиту на оперативний центр Lockheed Martin Pike County, де виробляють протитанкові ракети Javelin, у Трої, штат Алабама, назвав війну Україну проти російського наступу вирішальною битвою між демократією та авторитаризмом і сказав, що то є віха історії, котра трапляється навіть не кожного століття. "Хоробрий народ України, включно з багатьма цивільними, які взяли до рук зброю, щоб захищати свою країну, заслуговують на кожну дещицю похвали за те, що вони дали відсіч російському нападу та зіпсували бажання Путіна домінувати над Україною. Ми перебуваємо у переломному моменті історії. Насправді це відбувається приблизно кожні шість чи вісім поколінь, коли речі змінюються так швидко, що ми повинні зберігати контроль. Люди, у світі триває боротьба між автократією та демократією", – сказав президент США. Байден наголосив, що американська допомога є ефективною для захисту України, і США продовжать допомагати українцям. "Є навіть історія про те, що українські батьки назвали своїх новонароджених дітей, свою новонароджену дитину (і я не жартую) «Джавелін» або «Джавеліна». Без жартів", – розповів Байден, як повідомляє "Голос Америки"

 

00:10 Президент Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що Україна спробує визволити з "Азовсталі" не лише цивільних мешканців, а й військовослужбовців. "Безумовно, ми продовжимо робити все, щоб дістати з Маріуполя й «Азовсталі» всіх наших людей. Це складно. Але нам потрібні всі, хто там залишається: і цивільні, і військові. Не було жодного дня, щоб ми не займались цим питанням", – сказав Зеленський. Президент вірить, що це завдання є реальним. "Але мені багато разів говорили, що не вдасться врятувати жодної людини. Що це неможливо. А сьогодні 156 людей – у Запоріжжі. Це ще не перемога, але вже результат. І я вірю, що є шанс урятувати й інших наших людей", – заявив він.

 

04.05.2022