69-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:56 Президент США Джо Байден під час візиту на оперативний центр Lockheed Martin Pike County, де виробляють протитанкові ракети Javelin, у Трої, штат Алабама, назвав війну Україну проти російського наступу вирішальною битвою між демократією та атворитаризмом і сказав, що то є віха історії, котра трапляється навіть не кожного століття. "Хоробрий народ України, включно з багатьма цивільними, які взяли до рук зброю, щоб захищати свою країну, заслуговують на кожну дещицю похвали за те, що вони дали відсіч російському нападу та зіпсували бажання Путіна домінувати над Україною. Ми перебуваємо у переломному моменті історії. Насправді, це відбувається приблизно кожні шість чи вісім поколінь, коли речі змінюються так швидко, що ми повинні зберігати контроль. Люди, у світі триває боротьба між автократією та демократією", – сказав президент США. Байден підкреслив, що американська допомога є ефективною для захисту України, і США продовжать допомагати українцям. "Є навіть історія про те, що українські батьки називали своїх новонароджених дітей, свою новонароджену дитину – і я не жартую, – «Джавелін», або «Джавеліна». Без жартів", – розповів Байден, як повдіомляє "Голос Америки"

 

00:10 Президент Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що Україна спробує визволити із "Азовсталі" не лише цивільних мешканців, а й військовослужбовців. "Безумовно, ми продовжимо робити все, щоб дістати з Маріуполя й «Азовсталі» всіх наших людей. Це складно. Але нам потрібні всі, хто там залишається: і цивільних, і військових. Не було жодного дня, щоб ми не займались цим питанням", – сказав Зеленський. Президент вірить, що це завдання є реальним. "Але мені багато разів говорили, що не вдасться врятувати жодної людини. Що це неможливо. А сьогодні 156 людей – у Запоріжжі. Це ще не перемога, але вже результат. І я вірю, що є шанс урятувати й інших наших людей", – заявив він.

 

23:25 Міністерство закордонних справ запросило Папу Римського Франциска до України після його інтерв'ю італійському виданню Corriere Della Sera. "Вдячні за зусилля Папи Римського зі встановлення справедливого миру і зупинення війни, яка жодним чином не була спровокована Україною, НАТО чи будь-якою іншою третьою стороною. І для понтифіка, і для цілого світу зараз стало абсолютно очевидно, що ні Росія, ні особисто Путін не налаштовані на припинення кровопролиття на українській землі", – заявив у коментарі "Радіо Свобода" речник МЗС Україні Олег Ніколенко. "Римський Понтифік констатував, що Москва проігнорувала всі заклики Ватикана до припинення війни. Натомість Україна підтверджує свою прихильність до діалогу і вчергове поновлює запрошення Святійшому Отцеві здійснити візит до Києва. Віримо, що добро неодмінно переможе зло. Закликаємо Святійшого Отця продовжувати молитися за українців та докладати зусиль заради миру в Україні", – додав він.

 

23:07 Російська ракета, випущена по Закарпаттю, впала на одну із залізничних підстанцій у Воловці. Як повдіомляє видання "Закарпаття-онлайн", покликаючись на Закарпатську адміністрацію, на об'єктах у радіусі 500 метрів повибивало вікна; уламки ракети пошкодили автомобілі. Вибух пошкодив розподільчий газопровід – 57 будинків не мають газопостачання.

 

 

22:40 Верховна Рада на своєму засіданні у вівторок прийняла закон, котрий передбачає заборону діяльності партій, котрі колаборують із країною-агресором. "Рішення ухвалено з метою захисту незалежності та суверенітету України від політичних сил, діяльність яких має характер колабораціонізму, виправдання та глорифікації збройної агресії РФ, окупаційних адміністрацій і самопроголошених органів влади, підконтрольних РФ", – прокоментувала віце-спікерка Олена Кондратюк. 

 

22:17 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з Анджеєм Дудою з оказії дня Конституції в Польщі. "Демократичні цінності й традиції, прагнення до справедливості об'єднують наші держави й народи. Сьогодні ми відчуваємо сильну лідерську підтримку Польщі в самовідданій боротьбі українського народу на захист європейських цінностей. Цінуємо це!" – сказав Президент України. Зеленський відзначив вагомий внесок Польщі в оборонній допомозі Україні, а також відзначив ключову роль Польщі в підтримці руху України до членства в ЄС.

 

21:24 Закарпаття вперше за час війни зазнало російських обстрілів – ракета впала у гірському районі. "На місці працюють служби, уточнюємо інформацію щодо пошкоджень та можливих жертв", – повідомив очільник області Віктор Микита.

 

21:04 У Львові пролунало п'ять вибухів. Як повідомив міський голова Андрій Садовий, росіяни обстріляли електропідстанції; мешканці кількох районів увечері не мають світла. Згідно з інформацією "Укрзалізниці", РФ атакувала залізничні підстанції. "Наразі, зокрема, затримано поїзди на під'їзді до Львова", – повідомили в "УЗ".

 

20:47 Головне управління розвідки Міністерства оборони оприлюднило запис розмови між російським солдатом і його матір'ю про способи тортур українських військовослужбовців і мирних мешканців. Цей запис страхітливий. Син із мамою обговорюють забивання до смерті, розбивання костей, відрізання частин тіла – і жінка ці тортури схвалює... Розвідка вперше за два місяці оприлюднила повні імена учасників розмови, і номери телефонів, і їхні фотографії, і сторінки у соцмережах. 

 

 

СОЛОВЙОВ Костянтин Дмитрович (рос. Соловьев Константин Дмитриевич)

Тел. +79969592243, 11-й армійський корпус, 3-тя рота, 3-й взвод, кулеметник

15.03.2002 року народження, адреса реєстрації: Калінінградська область, м. Совєтск, вул. Лісна, буд. 6А, кв.01

Зареєстрований в соціальних мережах:

«Одноклассники» (ok.ru/profile/539848314147, ok.ru/profile/551630852641), «Вконтакте» (https://vk.com/batikakostia).

 

СОЛОВЙОВА (Головашкіна) Тетяна Олексіївна (рос. Соловьева Татьяна Алексеевна)

Тел. +79118522733, 19.11.1981 року народження, Калінінградська обл., м. Совєтск, вул. Лісна, 6А, кв.1

Зареєстрована в соціальній мережі «Одноклассники» (ok.ru/profile/529163184549)

 

20:29 Росіяни обстріляли Авдіївський коксохімічний завод. Загинуло щонайменше 10 людей; 15 – поранено, повідомив голова Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко. Армія РФ відкрила вогонь якраз у час, коли робітники завершили свою зміну і чекали на зупинці транспорт.

 

19:38 Оперативне командування “Південь” оприлюднило відео ще однієї атаки "Байрактарів" на російські позиції на Зміїному – ударний дрон знищив антени і сховок із боєкомплектом росіян.

 

19:15 Генеральний штаб інформує у вечірньому зведенні, що росіяни на окремих ділянках фронту розпочали обладнувати другу лінію оборони.

 

Противник не припиняє проведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та тимчасово окупованим Кримом.

На Слобожанському напрямку ворог діє угрупованням зі складу 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу, берегових військ балтійського та північного флотів. Продовжує завдавати авіаційних ударів та обстрілювати з артилерії місто Харків.

На Ізюмському напрямку противник, силами окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу; 29-ї, 35-ї, 36-ї загальновійськових армій і 68-го армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ веде наступальні дії у напрямку Ізюм – Барвінкове. Зазнає втрат.

Для підтримки своїх дій окупанти перемістили з території Бєлгородської області у район міста Ізюм батарею важких самохідних мінометів “Тюльпан” калібром 240-мм та підрозділ, озброєний реактивними системами залпового вогню “Смерч”.

На тимчасово зайнятих територіях Харківської області ворог продовжує проведення фільтраційних заходів. Для цього додатково залучає підрозділи росгвардії.

На Донецькому і Таврійському напрямках угруповання військ противника, силами окремих підрозділів 1-го і 2-го армійських корпусів, 8-ї та 58-ї загальновійськових армій Південного військового округу; 5-ї загальновійськової армії і тихоокеанського флоту Східного військового округу; 2-ї та 41-ї загальновійськових армій і 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу та повітряно-десантних військ ведуть наступальні дії на визначеній ділянці лінії зіткнення. Окупанти здійснюють авіаційні удари та артилерійські обстріли позицій наших військ.

Основні зусилля противник продовжує зосереджувати на веденні наступу на Лиманському, Сєверодонецькому, Попаснянському, Авдіївському та Курахівському напрямках з метою взяття під повний контроль населених пунктів Рубіжне, Попасна та розвитку наступу у напрямках на Лиман, Сіверськ та Слов’янськ.

З метою вдосконалення системи логістичного забезпечення противник продовжує розміщення у визначених районах складів з боєприпасами, паливно-мастильними матеріалами, а також організував пункт ремонту і відновлення пошкодженої техніки.

Водночас на окремих рубежах ворог здійснює обладнання другої лінії оборони.

В місті Маріуполь ворог продовжує блокувати підрозділи наших військ в районі заводу “Азовсталь”. Здійснює вогневе ураження артилерією та танками по території металургійного комбінату.

На Таврійському напрямку ворог продовжує проведення демонстративних дій та маневрів з метою сковування дій підрозділів Сил оборони та недопущення їх перекидання на інші напрямки.

На Південнобузькому напрямку противник силами 8-ї та 49-ї загальновійськових армій, 22-го армійського корпусу, берегових військ чорноморського флоту Південного військового округу та повітряно-десантних військ веде бойові дії з метою покращення тактичного положення, продовжує обстріли підрозділів наших військ. Ворог проводить перегрупування військ, нарощує системи вогневого ураження, протиповітряної оборони та матеріально-технічного забезпечення.

У Придністровському регіоні Республіки Молдова обстановка залишається складною. Підрозділи, оперативної групи російських військ продовжують перебувати у повній бойовій готовності. Збройні формування Придністровського регіону Республіки Молдова несуть службу у посиленому режимі. Проводиться підготовка до евакуації родин офіцерів оперативної групи російських військ.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. У районі населеного пункту Хмелівка Сумської області було викрито діяльність диверсійно-розвідувальної групи ворога.

Кораблі чорноморського флоту в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують завдавати ракетних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури на території України, виконувати завдання ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку.

Підрозділи Сил оборони продовжують завдавати втрат противнику. Так, за наявною інформацією, в результаті ефективних і злагоджених дій захисників та захисниць України підрозділи 38-ї окремої мотострілецької бригади збройних сил російської федерації втратили близько 60 відсотків особового складу загиблими і пораненими.

 

18:41 До Запоріжжя прибула евакуаційна колона з людьми, які два місяці ховалися від російських обстрілів на території заводу "Азовсталь". Їх чекали представники ООН, Червоного Хреста, волонтери. Всіх людей оглянуть медики, їм почнуть надавати психологічну допомогу та забезпечать належними медикаментами й продуктами. Наразі евакуйованих розселятимуть у навчальних закладах міста, повідомляє "Суспільне".

 

 

 

18:09 Посольство Угорщини в Україні висловило обурення заявою секретаря РНБО Олексія Данілова про те, начебто Росія повідомила угорцям про плани наступу на українців і запропонувала їм взяти участь у розборі території держави. "Ці твердження про Угорщину містять звинувачення, які є неправдивими та необґрунтованими, а також розпалюють ненависть проти угорського народу та Угорщини в українській громадській думці, яка потерпає від війни. Ми найрішучіше відкидаємо і засуджуємо брехливі наклепи, які пролунали проти Угорщини, а також наміри, які стоять за ними", – заявили в амбасаді. Угорці закликали Данілова відкликати свої заяви, а керівництву нашої держави пропонують пояснити, "як вони уявляють формування наших двосторонніх і добросусідських відносин у майбутньому у світлі сказаного".

 

17:46 Пропаґандист із російського ресурсу "Ізвєстія" спробував зняти сюжет із колишнім міським головою Херсона Володимиром Миколаєнком, якого росіяни утримують у полоні – він привів Миколаєнка на допит під меморіал WWII, аби спитати його думки про Романа Шухевича. Під час допиту пан Володимир заявив: "Шухевич воював за Україну". І не став зрікатися своїх слів про Шухевича-героя: "Країна дала йому звання героя, отже для неї він – герой".

 

 

17:17 Український музикант, кандидат фізико-математичних наук Славко Вакарчук висміяв слова російського ведучого Сєви Новгородцева про те, що той не уявляє собі підручника з квантової фізики українською мовою після того, як українці відмовляться від російської культури внаслідок вторгнення РФ до України. "І про квантову фізику. Перший підручник з квантової механіки українською мовою було написано ще у 60-х роках минулого століття українським фізиком-теоретиком, доктором фізико-математичних наук Аббою Юхимовичем Глауберманом. По ньому ще навчався мій батько, Іван Олександрович Вакарчук, який, до речі, написав ще один підручник з квантової механіки. Але то таке... Я от поки не уявляю, як після 24 лютого рок-музика – музика свободи – звучатиме російською мовою. Може, Сєва Новгородцев знає?" – написав Вакарчук у instagram.

 

16:58 Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар повідомив у зверненні у вівторок пополудні: "Сьогодні, 3 травня, цілу ніч по території заводу "Азовсталь" працювала ворожа корабельна артилерія, ствольна артилерія, скидалися надважкі авіаційні бомби. Внаслідок цих злочинних дій загинуло двоє цивільних жінок, близько десяти цивільних отримали поранення різного ступеня. Станом на цю хвилину триває потужний штурм території заводу Азовсталь за підтримки бронетехніки, танків, зі спробами висадки десанту за допомогою катерів та великою кількістю піхоти". Калина запевнив, що оборонці "зроблять все, щоб відбити штурм", але попрохав евакуювати цивільних.

 

16:32 У Запоріжжі чекають колону людей, які ще позавчора виїхали із "Азовсталі". "Там 156 людей. Важливо, що ми врятували людей, дали змогу по відкритому коридору проїхати іншим людям. Це той коридор, який ми відкрили й утримуємо вже третю добу", – сказала під час брифінгу міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Згідно з приблизними оцінками, у підвалах "Азовсталі" залишається декілька сотень людей. "Там є поранені, поранені військові, прикордонники, крім азовців, там є військові ЗСУ, жінки-військовослужбовці, Нацгвардія. Я думаю, що йдеться про декілька сотень людей", – цитує "Укрінформ".

 

15:10 Український парламент відмовився підтримати законопроєкт про скасування в Україні торжеств 9 травня на День перемоги і встановлення єдиної дати меморіалізації – 8 травня як Дня пам'яті та примирення. Натомість Верховна Рада ухвалила заяву "З нагоди 77-ої річниці перемоги над нацизмом та про неприпустимість присвоєння Російською Федерацією перемоги над нацизмом". 

 

ЗАЯВА

З нагоди 77-ї річниці перемоги над нацизмом та про неприпустимість присвоєння Російською Федерацією перемоги над нацизмом

 

Україна вшановує пам'ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв Другої світової війни, яка стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства, забравши з собою від 50 до 85 мільйонів людей по всьому світу;

 

Українці під час цієї війни відзначилися своїм героїзмом, хоробрістю та самопожертвою на всіх фронтах та в усіх арміях Антигітлерівської коаліції та здійснили значний внесок у перемогу над нацизмом. Усьому світові відомі імена тричі Героя Радянського Союзу Івана Кожедуба – найрезультативніший льотчик-винищувач союзників у Другій світовій війні; двічі героя Радянського Союзу Ахмет-Хана Султана, видатного льотчика-винищувача, який гордо називав себе кримським татарином; Ніколаса Міньо та Ніколаса Орешка – солдатів армії США, нагороджених найвищими військовими відзнаками Медаллю Пошани; Анни Храпливої – однієї із перших українок-добровольців Канадського жіночого корпусу, відзначеної медаллю Британської Імперії; вояка Червоної армії та УПА Петра Федуна, нагородженого найвищими відзнаками УПА Золотим Хрестом Бойової Заслуги і Золотим хрестом заслуги та багато інших. Крім цього, понад 2600 українців удостоєні звання Праведників народів світу, які рятували євреїв від знищення в часи Другої світової війни.

 

Українська земля в період Другої світової війни була одним із основних полів битви, на якому ми втратили вісім мільйонів українців та представників інших народів, які проживали на нашій землі. Така страшна ціна перемоги. Саме тому пам’ять та вшанування подвигу ветеранів, які боролися з нацизмом і перемогли його, та всіх, кого торкнулась війна – є моральним обов’язком українців.

 

Зараз, як і вісімдесят років тому, Україна воює з підступним агресором, але сьогодні це путінська Росія. Держава, яка так само посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, так само намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі, яка так само говорить про свою виключність у намаганні нав’язати власний світогляд іншим. Єдина відмінність полягає у тому, що у 1939–1945 роках ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – сучасна російська версія нацизму. І триває ця боротьба щоденно вже понад вісім років.

 

Однією із причин агресії з боку Російської Федерації стало те, що впродовж останніх десятиліть відзначення перемоги над нацизмом вона поступово перетворила його у культ, метою якого є пропаганда війни, вивищення над іншими народами, привласнення собі статусу «головного переможця».

 

Натомість Україна послідовно впроваджує європейський підхід пам’ятання про Другу світову війну. Адже жодна країна не може претендувати на визнання власної виняткової ролі у перемозі над нацизмом. Перемога – плід титанічних зусиль десятків держав та сотень народів. Кожна нація, яка зробила свій внесок у перемогу над нацизмом, має моральне право пишатися цією шляхетною справою, однак ні одна країна не може претендувати на одноосібне привласнення собі статусу країни-переможниці і тим більше заявляти, що в світовій війні могли перемогти без допомоги інших.

 

Історія Другої світової війни вчить нас, що Український народ перемагає тоді, коли ми єдині, соборні, діємо разом і захищаємо те, що нам дороге. Коли ми разом, коли ми відчуваємо, що справедливість на нашому боці і стоїмо за свою землю, тоді ми непереможні. І найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами.

 

Тому сьогодні, як і у середині минулого століття, ми захищаємо свою землю і свою Вітчизну від агресора-окупанта, що дає нам додаткових сил і право на відчайдушний спротив. Ми ніколи не були загарбниками як нацисти чи рашисти, тому правда і сила на нашому боці. Саме тому, ми не маємо права програти, бо для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності. Тож так само, як ми разом із всім цивілізованим світом перемогли нацизм у Другій світовій війні зараз маємо перемогти рашизм.

 

Натомість Російська Федерація, яка за три десятки років брала участь у ряді війн та військових конфліктів як країна-агресор та як союзник диктаторських режимів, вже вчинили величезну кількість воєнних злочинів та злочинів проти людства. У діях російських збройних сил є щонайменше ознаки геноциду проти українських громадян. Такими діями Російська Федерація втратила будь-яке моральне право апелювати до спадщини перемоги над нацизмом, адже своїми діями вона де-факто повторює нацистські злодіяння і оскверняє пам’ять про подвиги ветеранів та учасників Другої світової війни.

 

У зв'язку з цим, Верховна Рада України:

заявляє про неприпустимість монополізації Російською Федерацією перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка стала спільним досягненням Антигітлерівської коаліції та визвольних рухів, а сама війна спільною трагедією народів світу;

наголошує, що злочини Російської Федерації в Україні, мають бути зупинені, а російський путінський режим – засуджений, і переможений спільними зусиллями усього цивілізованого світу;

переконана, що після перемоги у російсько-українській війні, наша держава та Український народ гідно вшановуватиме нове державне свято перемоги над сучасним нацизмом, що об’єднає усе суспільство.

 

Перемогли нацизм – переможемо і рашизм!

 

Слава Україні! 

 

14:44 Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон виступив зі зверненням перед Верховною Радою. "У цей момент невідомості, страху та сумніву за наше майбутнє я хочу вам послати одну звістку: Україна переможе, Україна буде вільною", – сказав голова британського уряду. Пан Джонсон вірить у перемогу України: іще до війни він приїздив до Києва і стояв на Майдані, бачив, як українці вшановують загиблих за свободу своєї держави, спостерігав їхню незламну волю. Ще тоді він збагнув, що Кремль припуститься страшної помилки, якщо піде війною проти українців. "Тепер ви довели, що військові експерти, які пророкували, що Україна впаде, були неправі. Ваші селяни захоплювали російські танки, ваші пенсіонери виходили на дорогу і просто в очі говорили нападникам непарламентські слова, на захоплених росією територіях ваші люди повстають і протестують день у день, ваші вояки на полі бою стикаються з перевагою сил ворога три до одного, але на боці ваших хоробрих бійців мужність і відданість країні", – сказав Джонсон. Він відзначив, що міт путінської нездоланності розвіявся як дим, а натомість Україна стоїть як фортеця, повідомляє "Укрінформ".

 

#ЦИТАТА

 

Путінська воєнна машина спіткнулася об український патріотизм і розбилася. Ваша любов до країни зупинила їх. Це година слави України, що буде в пам’яті наступних поколінь, про це переповідатимуть онукам і правнукам, що українці навчили цілий світ, що брутальна потуга агресора нічого не може заподіяти народові, що обрав свободу… Ось чому я вірю і знаю, що Україна переможе".

 

Борис Джонсон,

прем’єр-міністр Британії

 

14:19 Росіяни почали штурм заводу "Азовсталь". Про це повідомив заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар у коментарі "Українській правді". Зі слів Калини, окупанти намагаються прорватися на територію заводу. Перед штурмом російська авіація бомбила комбінат.

 

13:52 Шевченківський суд Києва засудив до 12 років ув'язнення колишнього народного депутата України Олега Царьова. Суд визнав його винним за ч.2 ст.110 та ч.3 ст.109 КК України – через публічні заклики до умисних дій з метою незаконної зміни меж території та державного кордону України, а також про публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу з використанням засобів масової інформації, повідомляє "Судовий репортер". Доказами вини Царьова послугували відеозаписи програм за його участі, їхні розшифровки і лінгвістичні експертизи, а також покази двох колишніх держохоронців, котрі супроводжували Царьова під час перевиборчої кампанії 2014 року.

 

13:35 Росіяни розбомбили елеватор у місті Рубіжне, знищивши 17 тисяч тонн пшениці і 8,5 тисячі тонн соняшника. "Згоріла така кількість зерна, з якої протягом року могли б годувати хлібом 300 тисяч людей. А якщо одноразово – то це приблизно 120 млн людей. Рашисти хочуть влаштувати Голодомор на Луганщині – це вже без сумніву", – прокоментував голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

 

13:01 Міністерство закордонних Росії звинуватило Ізраїль у тому, що той таки справді підтримує нацизм – в Україні. "Звернули увагу на антиісторичні заяви голови МЗС Ізраїлю Яіра Лапіда, котрі багато в чому пояснюють курс нинішнього уряду Ізраїлю на підтримку неонацистського режиму в Києві", – йдеться у твіті МЗС РФ.

 

12:37 Росія продовжує обстріли українських позицій на кордоні Сумщини – опівдні зі сторони Росії відкрили вогонь із мінометів по території Глухівської громади, поінформував голова Сумської обласної адміністрації Дмитро Живицький.

 

12:05 Папа визнав рацію українців в цьогорічному скандалі щодо сценарію Хресної дороги. В інтерв'ю Corriere della Sera він сказав: "Звичайно, це гордий народ. Наприклад, коли на Хресній дорозі дві жінки, росіянка і українка, повинні були разом читати молитву, вони влаштували скандал. Тоді я зателефонував Краєвському [кардинал-диякон, папський елемозинарій], який був в Україні, і він сказав мені: зупинись, не читай молитву. Українці мають рацію, навіть якщо ми не можемо зрозуміти їх до кінця. Тому жінки мовчали. Українці уразливі, вони відчувають себе переможеними або поневоленими, бо вони так багато заплатили у Другій світовій війні. Дійсно, багато людей загинуло, вони – народ-мученик".

 

11:36 Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що Росія розглядає можливість включення захоплених територій півдня України до складу тимчасово окупованого Криму, аби далі інтеґрувати реґіон у свій торговельний простір. Низка приватних підприємств Ростовської області отримала замовлення на виготовлення печаток і штампів для окупаційних адміністрацій Маріуполя. До переліку установ, які отримають нові "атрибути", входять заклади освіти, лікарні, поліція, РАЦСи та адміністративні установи. На замовлених штампах і печатках міститься напис: "Россия, Республика Донбас, Мариуполь, военно-гражданская администрация". "Рашисти анонсували, що в червні подібні штампи та печатки виготовлятимуться для окупованого Херсона", – розповіли у розвідці.

 

11:17 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 24,2 тис. осіб,

танків – 1062 од.,

бойових броньованих машин – 2567 од.,

артилерійських систем – 475 од.,

РСЗВ – 162 од.,

засобів ППО – 80 од.,

літаків – 194 од.,

гелікоптерів – 155 од.,

автомобільної техніки – 1843 од.,

кораблів /катерів – 10 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 291 од.,

спеціальної техніки – 38 од.,

крилатих ракет – 84 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 300 ворогів, танків ‒ 14 од., бойових броньованих машин – 48 од., артилерійських систем – 16 од., РСЗВ – 10 од., автомобільної техніки – 19 од., БПЛА – 20 од.

 

За час війни знищено задіяної при вторгненні техніки:

89% танків (з них 10,8% за минулий тиждень),

89% бойових броньованих машин (з них 7,3% за минулий тиждень),

30% артилерійських систем (з них 2,7% за минулий тиждень),

59% літаків (з них 3,0% за минулий тиждень),

65% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

10:55 "Розігрувати ображену невинність [буквально: Eine beleidigte Leberwurst zu spielen" – зображати скривджену паштетівку] – виглядає не надто по-державницьки", – іронічно прокоментував український посол у ФРН відмову канцлера Олафа Шольца від візиту в Київ: "Йдеться про найжорстокішу війну на знищення з нацистського вторгнення в Україну, це не дитячий садок".

 

Шольц вчора заявив в ефірі ZDF, що його поїздці в Київ перешкоджає незапрошення Україною федерального президента Франка-Вальтера Штайнмаєра, переобраного переважною більшістю голосів главу німецької держави, і назвав це "знаменною подією".

 

10:10 Британська розвідка оцінює загальний стан російської армії:

– У період із 2005 по 2018 рік оборонний бюджет Росії зріс приблизно вдвічі. Гроші були інвестовані в програму військової модернізації повітряних, наземних та морських сил.

– Проте модернізація її фізичного обладнання не дозволила Росії здомінувати Україну. Невдачі як у стратегічному плануванні, так і в оперативному їх виконанні не дозволили їй перетворити кількісну чисельність у вирішальну перевагу.

— Внаслідок вторгнення в Україну російська армія стала значно слабшою як матеріально, так і концептуально. Відновлення боєздатності буде утруднено санкціями. Це матиме тривалий вплив на здатність Росії розгортати конвенційні збройні сили.

 

09:53 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не хоче їхати до Києва, допоки там не прийняли президента Франка-Вальтера Штайнмаєра, повідомляє Tagesschau. Шольц вважає "досить безпрецедентною подією" відкоша Штайнмаєру і каже, що це "заважає справі".

 

09:26 CNN повідомляє, покликаючись на джерела, що 9 травня Владімір Путін може скористатися моментом, аби проголосити посилення боротьби з нацизмом у світі – наприклад, оголосити не "спецоперацію", а війну, і повідомити про загальну мобілізацію.  

 

09:03 Генеральний штаб ЗСУ інформує: у місті Богучар Воронезької області росіяни зняли зі зберігання і перекинули в Україну 17 танків і 60 БМП-1.

 

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України та наступальні дії у Східній операційній зоні.

Противник вживає заходів щодо поповнення значних втрат техніки в підрозділах збройних сил російської федерації, що ведуть бойові дії на території України. За наявною інформацією, у місті Богучар Воронезької області, у період з 27 квітня по 02 травня 2022 року, було знято зі зберігання сімнадцять танків та шістдесят БМП-1. Їх відправлено на тимчасово зайняті російськими військами Українські території.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках противник активних дій не проводив, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Слобожанському напрямку ворог продовжував обстріли міста Харкова та прилеглих населених пунктів.

На Ізюмському напрямку противник здійснював активний вогневий вплив на підрозділи наших військ.

На Донецькому напрямку основні зусилля ворога продовжують зосереджуватися на встановленні повного контролю над населеними пунктами Рубіжне і Попасна та просуванні у напрямку населених пунктів Лиман і Слов’янськ.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Продовжував обстріли підрозділів наших військ вздовж лінії зіткнення.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних сил та Сухопутних військ було уражено сім БпЛА “Орлан-10” та один БпЛА “Форпост”.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено шість танків, п’ять артилерійських систем, двадцять дві одиниці бойової броньованої техніки та вісім одиниць автомобільної техніки противника.

Зазнає втрат ворог і на інших напрямках. Активно продовжує розвиватися в тимчасово зайнятих агресором містах і селах рух опору.

 

08:42 Офіційний представник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що висловлювання міністра закордонних справ Росії Сєрґєя Лаврова про євреїв та українського Президента Володимира Зеленського є проявом "найнижчої форми расизму, пропаганди та брехні".

 

08:01 Американський Інститут вивчення війни аналізує поточну ситуацію на фронті:

— Російські війська за минулу добу не просунулися на жодному напрямку, натомість обстрілювали українські позиції на передовій.

— Удар української артилерії 30 квітня по штабу російського командування поблизу Ізюму, ймовірно, зірвав російські операції на Ізюмському напрямку і зупинив тут наступ Росії на кілька днів.

— Російські війська на південному напрямку продовжували перегрупування та розвідку, ймовірно, готуючись до наземних штурмів на Кривий Ріг, Миколаїв та Запоріжжя.

 

01:14 Сполучені Штати Америки не виключать, що Росія спробує "приєднати" Донецьку та Луганську області до свого складу до середини травня. Про це заявив на брифінґу у Вашинґтоні посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер, передає CNN. Також Москва розглядає подібний сценарій для Херсонської області. РФ може спробувати провести фіктивні референдуми, "щоб спробувати додати видимість легітимності".

 

03.05.2022