68-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:32  Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Росія заздалегідь попередила Угорщину про напад на Україну і навіть обіцяла їй частину території. "Угорщина, яка відкрито заявляє про свою співпрацю із Росією. Більше того, вона була попереджена заздалегідь Путіним про те, що буде напад на нашу країну", – сказав данілов в етері національного телемаратону. "Вона чомусь вважала, що може забрати частину своєї території. Та країна, яка так поводилася – подивимося, які наслідки будуть після цієї війни для цієї країни", – цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

21:41 Спілка європейських футбольних асоціацій (UEFA) запровадила санкції проти Росії та російських команд, котрі виступають під егідою організації. Зокрема вирішено, що російські команди не братимуть участі у наступному сезоні єврокубків; заявки Росії на проведення Євро-2028/2032 визнано неприйнятними через ризик поганого впливу на репутацію УЄФА; збірна Росії отримає найгірші бали в Лізі націй автоматично.

 

21:17 Унаслідок ракетного обстрілу Одеси загинув підліток. В оперативному командуванні "Південь" повідомили: "Пошкоджено житлову будівлю, в якій на момент атаки перебувало 5 людей. 15-річний хлопець загинув, ще одна неповнолітня дитина з пораненнями доставлена в лікарню, їй надається допомога. З іншими особами, які перебували у будівлі, працюють психологи ДСНС". Перед цим командування інформувало, що ракети влучили в об'єкти міської інфраструктури Одеси, зокрема в одну з релігійних споруд. Секретар РНБО Олексій Данілов заявив в етері телемаратону, що під ракетами постраждав храм УПМ МП. “Що стосується церкви – після атаки рашистів знесло дах. На жаль, в Одесі маємо загиблих та поранених”, – розповів Данілов.

 

20:58 Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив у інтерв’ю "НВ", що Владімір Путін розглядає дві ідеї з окупацією українських територій на півдні та сході – Таврійська губернія і Небесне місто. При тім Путін досі не визначився, що робити далі з Донбасом – чи приєднувати його до РФ, а чи ні.

 

"У хворому розумі російського керівництва є дві ідеї, які вони плекають. Перша – це відтворення Таврійської губернії, яка існувала нетривалий час під час Російської імперії. Це територія Криму, Херсонщини, частково Миколаївщини і навіть трохи Донецької області і Запоріжжя, з адміністративним центром у місті Сімферополь. Це та ідея, яку вони зараз проштовхують.

Друга ідея, яку нечасто можна почути, проте вона має місце, – це так зване Небесне місто. Була така концепція. Ще раз кажу – це хворий розум. Це Одеська область, Херсонська область, частина Миколаївської області, місто Дніпро і частина Донецької області.

Ось ці дві божевільні ідеї, які вони всерйоз для себе сприймають і зараз намагаються відтворити".

 

Кирило Буданов

 

20:30 Президент України Володимир Зеленський заявив у інтерв'ю ΕRΤ, що українське суспільство не сприйме територіальних поступок Росії. "Люди не готові. Ніхто з нас не готовий", – сказав він. Президент наголосив, що відмова від територій аніяк не врятує від війни. "Потім Росія на цьому не зупиниться, ви повинні це знати. Вона ж не зупинилася на Криму. Дати їм невеличкий відпочинок перед тим, що вони почнуть нову агресію через 2–3 роки? Ми не готові піти на це", – наголосив Зеленський.

 

19:43 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив на брифінґу, що в Маріуполі наразі вдалося домовитися лише про евакуацію цивільних мешканців. "Я хочу підкреслити, що ця евакуація охоплює лише цивільних. Ми досі маємо українських захисників, включно з пораненими, тяжко пораненими українськими солдатами, і їхні життя не мають бути віддані на розсуд російській армії, яка продовжує бомбардувати їхні позиції", – сказав голова української дипломатії.

 

19:22 Генеральний штаб ЗСУ інформує у вечірньому зведенні, що росіяни насичують свої позиції на Запорожжі – розгорнули ремонтну базу, склад паливо-мастильних матеріалів. Українські позиції в Оріховому зазнали обстрілів.

 

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України та проводить наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей і утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

Найбільша активність загарбників спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках. На Запорізькому, Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог проводить перегрупування військ, посилює артилерійські підрозділи та підрозділи протиповітряної оборони. Намагається налагодити систему матеріально-технічного забезпечення угруповання військ на цих напрямках.

Ворог продовжує підготовку резервів з метою їх подальшого перекидання в райони оперативного призначення на території України.

Противник і надалі завдає ракетно-бомбових ударів по об’єктах у Харківській, Донецькій та Запорізькій областях.

На Слобожанському напрямку угруповання ворога зі складу 6-ї загальновійськової армії, берегових військ балтійського та північного флотів продовжують обстріли міста Харкова.

На Ізюмському напрямку тривають наступальні дії противника у напрямках Ізюм – Барвінково та Ізюм – Слов’янськ.

Для посилення угруповання окупанти здійснюють переміщення до визначених районів підрозділів ствольної та реактивної артилерії.

Ворог з метою вдосконалення транспортної інфраструктури здійснив наведення понтонно-мостової переправи через річку Сіверський Донець. Окупанти продовжують обстріли позицій наших військ та цивільні об’єктів, що розташовані на незначному віддаленні від державного кордону України з території російської федерації.

У Бєлгородській області триває зосередження резервів окупантів для ведення бойових дій у Східній операційній зоні.

На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджено на встановленні повного контролю над населеними пунктами Рубіжне і Попасна та просуванні у напрямках населених пунктів Лиман і Сіверськ.

На Таврійському напрямку тривають заходи щодо перегрупування підрозділів, інженерного обладнання позицій. Зокрема, на вогневих позиціях у районі населеного пункту Токмак Запорізької області, розгорнуто підрозділ ствольної артилерії. Ворог здійснив артилерійські обстріли позицій наших військ у районі населеного пункту Оріхів.

На тимчасово зайнятих територіях Запорізької області противник розгорнув склад паливно-мастильних матеріалів та пункт ремонту і відновлення пошкодженої техніки.

На Південнобузькому напрямку ворог веде бойові дії з метою покращення свого тактичного положення. Не полишає спроб вийти на адміністративний кордон Херсонської області, продовжує розгортання підрозділів реактивної та ствольної артилерії для вогневого ураження позицій наших військ.

Триває перекидання матеріальних засобів з тимчасово окупованої території АР Крим з використанням залізничної інфраструктури України.

На Бесарабському напрямку обстановка у Придністровському регіоні Республіки Молдова залишається напруженою. Противник, через підконтрольні засоби масової інформації, продовжує розповсюджувати провокативні повідомлення про посилення загрози населенню Придністров’я з боку України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках не виключається імовірність проведення противником демонстративних та провокаційних дій у районах, прилеглих до державного кордону України.

Зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах на території нашої держави.

У прикордонних з Україною районах Брянської області продовжуються заходи посилення адміністративно-поліцейського і контррозвідувального режимів.

В акваторіях Чорного та Азовського морів кораблі противника залучаються до ракетних ударів по території України, виконують завдання ізоляції району ведення бойових дій та ведуть розвідку.

Ворог продовжує знищувати об’єкти цивільної інфраструктури України. Завдає ракетно-бомбових ударів та здійснює артилерійські обстріли житлових районів міста Миколаєва, а також населених пунктів Дніпропетровської, Запорізької, Луганської та Харківської областей.

На тимчасово зайнятих територіях російські окупанти штучно створюють і загострюють гуманітарну та економічну кризи. В населених пунктах спостерігається нестача ліків, асортимент продуктових магазинів обмежений, не функціонують банківські установи.

Сили оборони України завдають ворогу втрат на всіх напрямках та готові до будь-яких змін оперативної обстановки.

 

18:46 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що запорукою зупинення російської війни проти України є отримання статусу кандидата на членство в ЄС. "Є три питання, від яких залежить перемога України у цій війні, – це санкції, зброя і перспектива членства в Європейському Союзі", – сказав Кулеба на спільному з данським колегою Єппе Кофодом брифінґу в Києві. "Ця війна проти України і всієї Європи триватиме до тих пір, поки Путін вважатиме, що Україну залишили на роздоріжжі", – наголосив Кулеба, згідно з повідомленням "Укрінформ".

 

18:04 Служба безпеки України записала розмову російського солдата, котра підтверджує, що вояки РФ псують власну ж техніку, аби не йти у бій із українцями. Вояка каже в розмові з батьком: "У нас в полку один танк остался. Мы свой танк, короче, с утра сломали сами, чтоб не ехать". Молодий солдатик поскаржився, що після початку війни в його підрозділі із 10 танків залишився лише один. І той вони умисно зламали.

 

17:51 МЗС України наголосило на цілковитій неприйнятності антисемітських випадів міністра закордонних справ Сєрґєя Лаврова в бік Президента України та євреїв. "Росія вже занадто глибоко загрузнула в своїх нісенітницях, виправдовуючи варварську агресію проти України. Глава МЗС РФ фактично поставив під сумнів існування не лише української нації, але й Голокосту. Лавров свідомо образив пам'ять мільйонів євреїв, які загинули від рук нацистів під час Другої світової війни", – йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства йдеться. МЗС підкреслює, що уряд Ізраїлю назвав заяви Лаврова "жахливою історичною помилкою". "Висловлюємо солідарність із єврейським народом. Закликаємо уряди всіх держав світу надати рішучу відповідь РФ", – зазначено у заяві.

 

17:17 Українські правоохоронці встановили першого підозрюваного у вбивствах в Бучі – командир підрозділу Нацгвардії РФ в Ульяновській області Сєрґєй Колоцей. Правоохоронці встановили, що 18 березня Колоцей убив чотирьох беззбройних чоловіків на вулиці Яблунській. Встановлено, що 29 березня гвардієць катував цивільного: бив чоловіка у підвалі автоматом і руків'ям ножа, імітував розстріл, повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. В ідентифікації злочинця допомагав журналістський розслідувальний проєкт "Слідство.Інфо". "Момент вбивства бачили кілька свідків. Один з них зміг навіть записати на відео ці події, де видно місце розстрілу і момент, коли один з окупантів піднімає руку зі зброєю і потім лунає постріл. Свідки впізнали Сєргєя Колоцея на відеозаписі з білоруського поштового відділення, де камера зафіксувала, як мародери відправляли награбоване в Україні майно своїм родичам до Росії. Згідно з поштовими документами та відеозаписом, Колоцей відправляв в місто Ульяновськ кришку від багажника автомобіля", – пояснили журналісти. Як повідомила Венедіктова, Колоцею оголосили підозру на підставі доказів, свідчень потерпілого та портретної експертизи.

 

 

16:37 Згідно з даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, від початку війни Росії проти України з території нашої держави виїхало понад 5,5 мільйона біженців. Станом на 1 травня кордон перетнуло 5 563 959 переселенців: до Польщі – 3 млн 57 тис., до Румунії – 825 тис. осіб, до Росії – 681 тис., до Угорщини – 530 тис., до Молдови – 447 тис., до Словаччини – 379 тис., до Білорусі – 25 тис. осіб. Із 28 лютого до України повернулися 1 млн 358 тис. українців.

 

16:16 В Одесі з пам'ятника гарматі на Приморському бульварі прибрали табличку "Слава русскому оружию".

 

 

15:49 Мобілізація в Україні не припинятиметься, заявив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач. “Мобілізація була оголошена протягом трьох місяців, з 24 лютого, які скоро мають спливти, але це не значить, що вона може закінчитися”, – заявив Горбач. З його слів, за кількісними та якісними показниками мобілізація виконана на 100%; наразі мобілізовують меншими темпами. “На початку березня в більшій мірі була укомплектована бойова компонента як ЗСУ, так інших складових сил оборони. Зараз ми проводимо доукомплектування, поповнення військових частин людьми, які потрібно доукомплектовані. Темпи набагато нижчі, але йде за планом", – сказав Горбач, згідно з повідомленням аґенції "Укрінформ".

 

15:05 До Запоріжжя із Маріуполя прибуло понад сто цивільних мешканців, які два місяці переховувалися разом із військовослужбовцями у підземних сховищах "Азовсталі". Про це повідомила військова служба правопорядку ЗСУ. "Всі вони отримують все необхідне – гаряче харчування, медикаменти, продукти. Медики оглядають постраждалих. Людям надають психологічну допомогу. Усі евакуйовані отримають у Запоріжжі затишний прихисток. Нарешті ці люди зможуть відчути себе в безпеці та відпочити", – йдеться у повідомленні.

 

 

14:38 Два джерела The New York Times підтверджують, що наприкінці минулого тижня начальник генерального штабу Росії Валєрій Ґєрасімов власною персоною навідався в Ізюм. На думку американців, приїзд Ґєрасімова на саму лінію фронту свідчить про безлад у російському наступі і спробу виправити помилки з атакувальними зусиллями. Українське джерело розповіло журналістам NYT, що артилерія ЗСУ вдарила вогнем по штабу росіян у будівлі школи №12 відразу після того, як дізналася про приїзд Ґєрасімова – втім, на той момент він уже перебував на території РФ. Офіцер заявив, що внаслідок нападу було вбито одного з генералів, а також велику кількість солдатів.

 

14:19 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав "огидними" заяви Сєрґєя Лаврова про стосунок євреїв до нацистських злочинів. "Міністр Лавров не зміг приховати глибоко вкорінений антисемітизм російських еліт. Його огидні коментарі образливі для Президента Зеленського, України, Ізраїлю та єврейського народу. У ширшому сенсі його слова демонструють, що сучасна Росія сповнена ненависті до інших народів", – прокоментував Кулеба у twitter. Напередодні Лавров сказав у інтерв'ю італійській компанії Mediaset: "Те, що Зеленський аргумент висловлює: "Яка в нас може бути нацифікація, коли я єврей?.." Я, якщо правильно пам'ятаю, – боюся помилитися – та, по-моєму, в Гітлера теж була єврейська кров. Це абсолютно ні про що не свідчить. І ми вже давно чули мудрий єврейський народ, який каже, що найбільш затяті антисеміти, як правило, євреї", – бовкнув Лавров.

 

14:01 Російські війська завдали ще одного ракетного удару по мосту через Дністровський лиман на Одещині, повідомив речник тамтешньої військово-цивільної адміністрації Сергій Братчук.

 

13:36 Президент України Володимир Зеленський заявив, що він не боїться замаху на своє життя – каже, що Владімір Путін переймається з цього приводу набагато більше. "Це не так багато, – заявив Зеленський у інтерв'ю австралійській мережі The Nine Network, відповідаючи на питання про достовірність чуток, що на нього десять разів готували замах. – Виходить, десять людей хочуть цього. Це не так страшно. Я думаю, що у президента РФ набагато більше проблем, судячи зі ставлення всього світу до їхньої політики".

 

13:18 Російська армія намагається вивозити тіла своїх загиблих солдатів затемна і невеликими кількостями для того, щоб приховати розмір втрат у бойових діях в Україні. Про це повідомляє Служба безпеки України, аналізуючи записи телефонних розмов вояків РФ. Один із бойовиків, дислокованих у Запорізькій області, нарікає: "Их маленькими пачками везут, чтоб народ не ох*евал. И ночью". З його слів, зі складу роти залишилося лише 20–22 солдатів (номінально, рота – сотня вояків). 

 

12:40 До Конгресу США внесено проєкт резолюції, яка уможливлює залучення американських військових для захисту територіальної цілісності України у разі ескалації військових дій з боку Москви. Як пояснив сенатор-республіканець Адам Кізінгер, документ у разі прийняття наділить президента США правом вводити війська, якщо Росія застосує хімічну, біологічну чи ядерну зброю проти України: "Слова важливі, але такі ж важливі і наші дії. Я вношу AUMF (Authorization for Use of Military Force — Резолюція про використання збройних сил) як чітку червону рису, щоб президент США міг вжити відповідних заходів, якщо Росія застосує хімічну, біологічну та/або ядерну зброю. Ми повинні стати на захист людства, і ми маємо бути поруч із нашими союзниками". 

 

12:31 Державне бюро розслідувань затримало двох довірених осіб колишнього народного депутата Іллі Киви, котрі мали організовувати провокаційні акції із залученням "тітушків" для дестабілізації Одещини й інших реґіонів. "Як було встановлено в ході оперативних заходів, він (затриманий помічник, – ред.) відповідав за збір «спортсменів» в Одесі та забезпечував їхню участь на акціях та мітингах на території країни на замовлення Киви. Другий «помічник» Киви переховувався від правоохоронців на Закарпатті. Він відповідав за підбір «тітушок», які охороняли представників політичної партії «ОПЗЖ» під час масових заходів у Одеській та Київській областях. Під час акцій довірений Киви надавав вказівки, що саме робити учасникам, у тому числі і використання фізичної сили", – ідеться у повідомленні ДБР. Правоохоронці встановили особи трьох десятків "тітушків", яких керівництво "ОПЗЖ" використовувало як силове крило.

 

12:23 Аналіз оперативних даних Росстату свідчить, що надлишкова нековідна смертність в Росії у березні становила 13,5 тис. людей, тоді як у лютому була нульовою. Ця цифра цілком відповідає оцінці втрат російської армії, поданої Генштабом ЗСУ: 13,3 тисячі втрат особового складу з 1 по 31 березня.

 

11:42 На Харківщині українська артилерія внаслідок успішного виходу бійців Сил спеціальних операцій України розбила два танки і два панцеромобілі. Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив у Facebook відеозапис обстрілу з дрона.  

 

11:17 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 23,8 тис. осіб,

танків – 1048 од.,

бойових броньованих машин – 2519 од.,

артилерійських систем – 459 од.,

РСЗВ – 152 од.,

засобів ППО – 80 од.,

літаків – 194 од.,

гелікоптерів – 155 од.,

автомобільної техніки – 1824 од.,

кораблів /катерів – 8 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 271 од.,

спеціальної техніки – 38 од.,

крилатих ракет – 84 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 300 ворогів, танків ‒ 22 од., бойових броньованих машин – 48 од., артилерійських систем – 8 од., РСЗВ – 1 од., автомобільної техніки – 28 од., літаків – 2 од., БПЛА – 26 од., спеціальної техніки – 6 од.

 

За час війни знищено задіяної при вторгненні техніки:

87% танків (з них 10,8% за минулий тиждень),

87% бойових броньованих машин (з них 7,3% за минулий тиждень),

29% артилерійських систем (з них 2,7% за минулий тиждень),

59% літаків (з них 3,0% за минулий тиждень),

65% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

10:24 Міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід обурений заявою Сєрґєя Лаврова про єврейське коріння Адольфа Гітлера. "Це висловлювання непростиме і помилкове з історичної точки зору. Ми чекаємо вибачень, посла РФ викличуть у МЗС для роз'яснень", – заявив Лапід, як повідомляє israelinfo. Голова правління меморіального комплексу історії Голокосту "Яд ва-Шем" Дані Даян назвав слова Лаврова "фальшивими, безумними і небезпечними". Напередодні Лавров сказав у інтерв'ю італійській компанії Mediaset: "Те, що Зеленський аргумент висловлює: "Яка в нас може бути нацифікація, коли я єврей?.." Я, якщо правильно пам'ятаю, – боюся помилитися – та, по-моєму, в Гітлера теж була єврейська кров. Це абсолютно ні про що не свідчить. І ми вже давно чули мудрий єврейський народ, який каже, що найбільш затяті антисеміти, як правило, євреї", – бовкнув Лавров.

 

10:03 У понеділок на світанку біля острова Зміїний українські "Байрактари" знищили два російські катери типу "Раптор", повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

 

 

09:30 У ніч проти 2 травня на території Білгородської області сталися два сильні вибухи, повідомив губернатор реґіону В'ячеслав Гладков.

 

09:15 За оцінками Міноборони Великої Британії, на початку вторгнення Росія задіяла понад 120 батальйонних тактичних груп, що становить приблизно 65% усієї її наземної бойової чисельності. На початок травня понад чверть цих частин стали небоєздатними, найбільше постраждали елітні частини російської армії, зокрема повітряно-десантні війська. Росії, ймовірно, знадобляться роки, щоб відтворити ці сили.

 

08:44 Угорщина пообіцяла накласти вето на санкції ЄС щодо російської енергетики. "Ми чітко дали зрозуміти, що ніколи не підтримаємо цього", – заявив міністр кабінету міністрів Ґерґелі Гуляш в інтерв'ю HirTV

 

08:09 Генеральний штаб ЗСУ інформує про ситуацію на нинішній ранок:

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України та наступальні дії у Східній операційній зоні.

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь і далі виконують завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

Зберігається загроза завдання противником ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог з мінометів обстрілював позиції наших військ в районі Сеньківки Чернігівської області.

У прикордонних з Україною районах Брянської області встановлено посилені адміністративно-поліцейський і контррозвідувальний режими. На основних дорогах та поблизу населених пунктів розташовані контрольно-перепускні пости.

На Слобожанському напрямку угруповання противника продовжує обстріли міста Харкова та населених пунктів Уди і Прудянка.

На Ізюмському напрямку тривають наступальні дії ворога у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. Противник продовжував обстріли наших військ.

На Донецькому напрямку угруповання окупаційних військ веде наступальні дії практично вздовж всієї лінії зіткнення.

На Лиманському напрямку противник здійснював вогневий вплив на підрозділи наших військ на рубежі Лиман – Сіверськ з метою витіснення їх із займаних позицій та створення умов для наступу на Слов’янськ.

На Сєверодонецькому напрямку основні зусилля ворог зосереджував на взятті під повний контроль Рубіжного та підготовці до наступу на Сєверодонецьк.

На Попаснянському напрямку противник намагався покращити тактичне положення в районі Попасної. Посилив війська за рахунок переміщення з Маріупольського напрямку однієї батальйонної тактичної групи.

З метою нарощення системи протиповітряної оборони противник розгорнув додаткові зенітно-ракетні комплекси на тимчасово зайнятих та тимчасово окупованих територіях Луганської та Запорізької областей.

На Таврійському та Південнобузькому напрямках ворог продовжує спроби покращення свого тактичного положення та обстріли.

На Таврійському напрямку тривають заходи з перегрупування ворожих підрозділів, нарощування складових системи вогневого ураження, інженерного обладнання позицій поповнення запасів боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

На Південнобузькому напрямку окупанти намагаються вийти на адміністративний кордон Херсонської області, шукають слабкі місця у нашій обороні. У районі Миколаєва агресор провів повітряну розвідку із застосуванням трьох БпЛА. Вів артилерійський вогонь по позиціях наших підрозділів.

За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони вразили десять БпЛА “Орлан-10”.

Зазнає ворог значних втрат, особливо у артилерії, і на суходолі. Тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито десять атак російських окупантів, знищено два танки, сімнадцять артилерійських систем, тридцять вісім одиниць бойової броньованої техніки та 10 одиниць автомобільної техніки противника.

 

07:41 Міністр закордонних справ РФ Сєрґєй Лавров заявив: Росія не вимагає від Зеленського здатися – він має дати наказ припинити чинити спротив.

 

07:12 За аналізом відкритих джерел видання Militaryland повідомляє, що за минулу добу російські війська на сході від Ізюму просунулися на чотири кілометри в районі сіл Яцьківка та Коровій Яр (українські частини відійшли до сіл Кримки та Олександрівка на межі Харківської та Донецької областей), на два кілометри лісами від Торського на східні околиці  Ямполя і на захід від Ямполя до Озерного; на південному заході Донецької області російські війська просунулися на п'ять кілометрів на північ у напрямку до Великої Новосілки і вийшли до околиць Времівки; спроба прорвати українські рубежі на Новомихайлівці та Мар’їнці не увінчалася успіхом.

 

(клікнути для збільшення)

 

02.05.2022