67-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:11 Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав цинічними розмови про пацифізм у часи, коли Росія провадить агресивну війну проти України. "Я поважаю кожен пацифізм і кожну позицію. Але громадянам України має здатися цинічним, коли їм говорять захищатися від путінської агресії без зброї", – написав канцлер у Twitter. Вочевидь, його зауваження викликані гаслами, котрі лунають 1 травня на багатьох традиційних демонстраціях у Німеччині, присвячених «Дню міжнародної солідарності трудящих». Організаторами цих демонстрацій виступають ліві та ліворадикальні сили. Лише в Берліні в неділю відбулося майже 20 першотравневих акцій, участь у яких взяли десятки тисяч людей, тлумачить "Укрінформ".

 

22:39 Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив, що президент Бразилії Жаїр Болсонару запропонував турецькому лідеру Реджепу Ердогану разом відвідати Москву. Болсонару планує організувати колективний візит кількох лідерів до Путіна, аби поговорити про припинення війни.

 

21:28 У неділю з території "Азовсталі" вивели сотню цивільних мешканців. Завтра людей зустрінуть у Запоріжжі. “Вибачте, що довго мовчали, але ми дуже хотіли, щоб це вдалося. Наша мовчанка була лише для того, аби люди вибралися живими та неушкодженими", – прокоментувала міністр з питань реінтеґрації Ірина Верещук.

 

20:14 Губернатор Курської області Росії Роман Старовойт заявив, що залізничний міст на відтинку Суджа – Сосновий Бір обвалився внаслідок диверсії.

 

 

19:51 Генеральний штаб ЗСУ інформує у вечірньому зведенні: росіяни й далі рвуться в Миколаїв і Кривий Ріг.

 

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України та наступальні дії у Східній операційній зоні.

На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Зберігається загроза завдання противником ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури, що знаходяться на території України з території республіки білорусь, а також здійснення провокацій у районах розташованих у безпосередній близькості до державного кордону України із звинуваченням у них підрозділів наших сил оборони.

На Сіверському напрямку ворог обстрілював українські позиції в районі населеного пункту Сеньківка. Для уточнення положення наших військ на Сумському напрямку противник провів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.

У подальшому не виключається проведення демонстраційних дій вздовж державного кордону України, а також відновлення вогневого ураження наших підрозділів та інфраструктури у прикордонних районах на зазначеному напрямку.

На Слобожанському напрямку ворог обстрілював позиції Сил оборони із мінометів в районах населених пунктів Уди та Прудянка. Також російські окупанти зазнали втрат в районі населеного пункту Старий Салтів.

На Ізюмському напрямку противник намагався вести наступальні дії, успіху не мав, зазнав втрат у живій силі та техніці.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагався встановити повний контроль над населеними пунктами Рубіжне та Попасна, успіху не мав, також зазнав втрат.

Російські окупанти безуспішно здійснювали штурмові дії в районі населених пунктів Озерне та Мар’їнка. Також ворог зазнав втрат в районі населених пунктів Времівка та Зелене Поле.

На Південнобузькому напрямку противник силами визначених підрозділів веде бойові дії з метою виходу на адміністративні межі Херсонської області та створення сприятливих умов для наступу на Миколаїв та Кривий Ріг.

Основні зусилля окупанти зосередили на Криворізькому напрямку. Вели артилерійський вогонь по позиціях наших підрозділів у районах Таврійського, Осокорівки, Трудолюбівки та Князівки.

На Миколаївському напрямку ворог проводить перегрупування підрозділів.

З метою уточнення обстановки та виявлення позицій наших підрозділів противник провів повітряну розвідку із залученням БпЛА у східній частині Миколаївської та північно-західній частині Херсонської областей.

Російські окупанти продовжують протиправні дії проти громадян України на тимчасово зайнятих територіях. Перешкоджають вільному переміщенню наших громадян на незахоплену росіянами територію України.

Також загарбники продовжують спроби формувати систему так званої влади на тимчасово захоплених територіях. Закликаємо громадян продовжувати тотальний спротив окупантам.

 

18:47 Група розслідувачів Conflict Intelligence Team отримала підтвердження, що керівник генерального штабу збройних сил Росії Валєрій Ґєрасімов міг перебувати на території України біля лінії розгортання основної атаки в районі Ізюму. У суботу в російському місті Бєлгород помітили літаки міноборони РФ та росгвардії (бортові номери RF-85042 і RF-85136), а сьогодні до них приєднався міністерський борт РА-85426. У неділю на летовище також прибули два гелікоптери Мі-8 у супроводі ударних вертольотів Ка-52. Один із гвинтокрилів привіз для посадки на літак людину із погонами генерала, пише CIT. "Це може бути непрямим підтвердженням чуток про те, що Ґєрасімов був присутній в окупованому Ізюмі, на головній лінії наступу росії на Донбасі", – заявили в CIT. Нагадаємо, напередодні радник із Офісу Президента Олексій Арестович повідомив, що українські війська завдали удару по російському пункті командування в Ізюмі. А колишній міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков поширював інформацію, що на Харківщині Ґєрасімов отримав поранення.

 

18:18 Українська прокуратура відкрила 738 справ за фактом скоєння державної зради, повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова в етері національного телемаратону.

 

17:50 У Маріуполі розпочалася евакуація цивільних громадян із "Азовсталі". "Перша група приблизно зі 100 осіб уже прямує на підконтрольну територію. Завтра зустрічатимемо їх у Запоріжжі", – повідомив Президент України Володимир Зеленський. Він подякував українцям, котрі працюють над операцією евакуації, і співробітникам ООН.

 

16:23 Папа Франциск закликав щоденно молитися на вервиці за мир, скерувавши думки до "Міста Марії" – Маріуполя. "Сьогодні розпочинається місяць, присвячений Божій Матері. Заохочую всіх вірних та спільноти проказувати кожного дня травня молитву Розарію за мир. Думка відразу лине до українського міста Маріуполя, “Міста Марії”, варварськи бомбардованого та знищеного. Також і тепер, звідсіля, повторюю заклик, аби були надані безпечні гуманітарні коридори для людей, що заблоковані в меткомбінаті цього міста", – сказав Папа Франциск, промовляючи до вірних після проказування молитви "Царице Неба" в неділю, 1 травня 2022 року. "Страждаю і плачу, коли думаю про страждання населення України, особливо найслабших, похилих віком, дітей. Навіть надходять жахливі повідомлення про вигнаних і депортованих дітей. І в той час, як ми є свідками моторошного занепаду людства, разом з багатьма стривоженими людьми запитую, чи дійсно відбуваються пошуки миру", – закликав Папа, як повідомляє Vatican News. Владику тривожить, що бойові дії супроводжує риторика з логікою ескалації, а не миру.

 

15:15 У Курській області Росії на ділянці залізниці Суджа – Сосновий Бір обвалився міст.

 

14:31 Інститут військових досліджень (ISW) оцінив серію успішних українських контратак із Харкова за останні дні, що "повернули контроль над передмістям на півночі й сході Харкова"; це має послабити тиск на житлові райони міста, які зазнали інтенсивних російських обстрілів, а також можуть змусити Росію передислокувати підрозділи, які були призначені для операції на південному сході від Ізюма: "Здається, що російські сили мають усе менше шансів досягнути будь-якого серйозного просування на сході України, а українські сили, можливо, зможуть провести більш широкі контратаки найближчими днями".

 

14:06 До Києва прибула спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі. Її візит до України не анонсувався із міркувань безпеки. Пелосі зустрілася з Президентом України Володимиром Зеленським. На зустрічі вона заявила, що Україна героїчно бореться за свободу і США готові допомагати нашій країні, доки ця боротьба не завершиться. З її слів, нині Україна є кордоном свободи. 

 

 

13:50 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що німці не піддадуться "лише на обіцянки Путіна" в питанні зняття санкцій. Голова зовнішньополітичного відомства сказала, що передумовою зняття санкцій буде виведення усіх російських солдатів із України.

 

13:25 У Придністров'ї готуються виголосити заяву до Владіміра Путіна зі закликом поєднати сили армії "ПМР" і збройних сил Росії для захисту тамтешнього населення від мітичної загрози з боку зловмисних (там кажуть, що українських) сил. Про це повідомляє українська розвідка. На підконтрольній Росії території надрукували газету "Придністров’я", в якій зверстано звернення до Путіна. Автори пропонують "залучити збройні сили "ПМР" в діях армії РФ". Також на шпальтах згадуються "криваві теракти, які звалились на придністровців на травневі свята".

 

 

12:22 Служба безпеки України заявила про знешкодження ворожої ДРГ, котра готувалася збити пасажирський літак над територією Росії або Білорусі, щоб звинуватити у цьому українських військовиків та міжнародних постачальників зброї нашій країні. Для вчинення провокації зловмисники хотіли обстріляти цивільний борт із переносного зенітно-ракетного комплексу Stinger. Діяльність групи координував росіянин Олександр Тютерев, який є кадровим співробітником головного управління генштабу збройних сил РФ. За його завданням ворожі агенти намагалися встановлювати зв’язки з представниками ЗСУ під виглядом волонтерів. Для формування "довірчих" відносин вони передали українським військовим достовірну інформацію щодо позицій і переміщення "кадирівців". Від українських хлопців вони і планували отримати Stinger.

 

11:17 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 23,5 тис. осіб,

танків – 1026 од.,

бойових броньованих машин – 2471 од.,

артилерійських систем – 451 од.,

РСЗВ – 151 од.,

засобів ППО – 80 од.,

літаків – 192 од.,

гелікоптерів – 155 од.,

автомобільної техніки – 1796 од.,

кораблів /катерів – 8 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 232 од.,

спеціальної техніки – 32 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

крилатих ракет – 84 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 300 ворогів, танків ‒ 18 од., бойових броньованих машин – 26 од., артилерійських систем – 15 од., автомобільної техніки – 95 од., засобів ППО – 3 од., літаків – 2 од., БПЛА – 15 од.

 

За час війни знищено задіяної при вторгненні техніки:

86% танків (з них 11,8% за минулий тиждень),

85% бойових броньованих машин (з них 7,3% за минулий тиждень),

28% артилерійських систем (з них 2,5% за минулий тиждень),

58% літаків (з них 3,3% за минулий тиждень),

65% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

11:07 Держспецзв’язок заявив, що росіяни обірвали волоконно-оптичні магістральні лінії та відключили від електропостачання обладнання операторів у Херсонській і частині Запорізької областей. "Проблеми, які виникли одночасно у всіх операторів мобільного зв’язку, а також у постачальників фіксованих інтернет-послуг, є нічим іншим, ніж черговою спробою окупанта залишити українців без доступу до правдивої інформації про перебіг війни, яку розв’язала Росія проти України, та зробити свою брехливу пропаганду безальтернативним джерелом інформації, як це робиться в самій росії", – йдеться у повідомленні. Фахівці припускають, що відключення зв’язку на нещодавно захоплених територіях може бути пов’язане, зокрема, з намірами рашистів провести псевдореферендум за створення "ХНР".

 

10:42 Британська розвідка зазначає, що Росія, очевидно, силкується встановити довготривалий контроль над Херсонщиною. Про це свідчать спроби росіян ізолювати тамтешніх мешканців від зв'язку та інформації з України, впровадження в обіг рубля і послідовні зусилля російської пропаґанди в тому, щоб переконати людей: окупація – надовго. Розвідка зазначає: тривалий контроль над Херсоном та його транспортним сполученням підвищить здатність Росії підтримувати просування на північ і захід і покращить становище для окупації в Криму.

 

10:15 Українські сили завдали атаки по ворожих об’єктах на Зміїному. Розбито три зенітні установки, зенітно-ракетний комплекс "Стріла-10", а також машину зв’язку – серверну з телекомунікаційним обладнанням, повідомило оперативне командування "Південь".

 

09:33 Державне бюро розслідувань повідомило про виявлений у Чернігівській області залізничний ешелон з 51 цистерни на понад 3 тисячі тонн пального. Цей ешелон зайшов на територію України 23 лютого 2022 року і мав забезпечувати пальним російські війська для наступу на Чернігів та Суми. За рішенням суду, вагони арештовані та будуть передані у власність держави України.

 

08:50 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі, обговоривши перспективну модель Збройних Сил України: "Вочевидь, ми змушені відмовлятися від радянської зброї та техніки і переходити на НАТОвські зразки. І чим раніше розпочнемо цей процес, тим швидше завершимо".

 

08:19 Генеральний штаб ЗСУ інформує

Триває ведення повномасштабної збройної агресії проти України та наступальні дії у Східній операційній зоні.

Для нарощування темпів наступальної операції командування збройних сил російської федерації продовжує вживати заходів з посилення ударного потенціалу своїх військ. До прикордонних з Україною районів залізничними шляхами перекидається зняте зі зберігання у Західному, Центральному, Східному військових округах та північному флоті озброєння і військова техніка.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Суттєвих змін у ситуації на зазначених напрямках не відбулося.

Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують прикриття кордону у Брестській та Гомельській областях.

Зберігається загроза завдання противником ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури по всій території України з території республіки білорусь, а також здійснення противником провокацій на зазначеній ділянці державного кордону України.

На Сіверському напрямку підрозділи ворога здійснили обстріли позицій наших військ з території Брянської області.

На Слобожанському напрямку угруповання противника продовжує завдавати авіаційні удари та вогневе ураження артилерією по Харкову. Окупанти проводять наступальні дії у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. Триває посилення ударного угрупування противника. До визначених районів переміщено до 300 одиниць озброєння і військової техніки та прибуло близько тисячі мобілізованих осіб з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

З метою протиповітряного прикриття наступаючих військ у чотирьох визначених районах противник розгорнув два зенітно-ракетних дивізіони озброєних ЗРК “Бук-М2” та ЗРК “Тор-М”.

На Донецькому і Таврійському напрямках угруповання військ противника веде активні дії уздовж всієї ділянки лінії зіткнення. Ворог намагається здійснювати авіаційні удари та вогневе артилерійське ураження позицій наших військ.

На Лиманському напрямку противник веде наступ у напрямку Кримки та Олександрівки.

На Попаснянському напрямку окупанти проводять штурмові дії на напрямку Новотошківське – Оріхове. Закріплюються на досягнутих рубежах. З метою недопущення маневру наших сил і засобів здійснюють їх блокування у визначених районах.

На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії, ворог намагається прорвати оборону наших підрозділів на напрямку Оленівка – Новомихайлівка.

На Південнобузькому напрямку противник веде бойові дії з метою виходу на адміністративні межі Херсонської області та створення сприятливих умов для наступу на міста Миколаїв і Кривий Ріг.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони уражено дев’ять повітряних цілей: два літаки Су-25 та сім БпЛА.

Тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено вісім танків, одну артилерійську систему, двадцять чотири одиниці бойової броньованої техніки, одну спеціальну машину та п’ять автомобілів (два паливозаправники включно).

 

01.05.2022