66-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:52 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що росіяни прагнуть посилити тиск на Донбас і вже нагнали підкріплення на Харківщину. Водночас, Зеленський поінформував про те, що боєїздатні підрозділи у армії РФ вичерпуються. А отже далі їх чекають іще більші втрати. Український Президент звернувся до росіян: "Кожен російський солдат іще може врятувати своє життя. Вам краще вижити у Росії, ніж загинути на нашій землі", – закликав Зеленський.

 

23:07 Російські пропаґандитсьскі ресурси поширюють фотографії з німецькою медаллю періоду WWII, викрадену з музею у Маріуполі, аби показати, що місто було захоплене нацистами. "Ця медаль є одним з експонатів Маріупольського краєзнавчого музею. Яку було викрадено днями разом з картинами Куїнджі та унікальною бібліотекою", – повідомив радник міського голови Петро Андрющенко у Telegram.

 

 

22:34 Українські сили завдали удару по двох російських ізюмських штабах – повітряно-десантних військ і загальновійськовому, повідомив радник із Офісу Президента Олексій Арестович. З його слів, унаслідок обстрілу загинули високопосадові старшини.

 

22:18 Україна запропонувала Китаєві виступити одним із ґарантів своєї безпеки. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю китайській державній аґенції Xinhua. "Україна вивчає можливість отримання ґарантій безпеки від постійних членів Ради безпеки ООН, включаючи Китай, та інших великих держав. Наша пропозиція Китаю стати одним із ґарантів безпеки України – це знак нашої поваги і довіри до Китайської Народної Республіки", – заявив Кулеба, як його цитує УНІАН. Наш міністр також висловив сподівання, що Китай вплине на Росію, аби вона не вдавалася до ескалації. "Це стане важливим заходом для підтримки миру і запобігання подальших гуманітарних катастроф", – наголосив Кулеба.

 

21:49 Анджеліна Джолі під час візиту до Львова зустріла пасажирів евакуаційного потяга із Покровська. На вокзалі вона поспілкувалася із вимушеними переселенцями та подякувала вокзальним психологам, лікарям і залізничникам за їхнє служіння. Також Джолі відвідала в лікарні дітей, які отримали травми після ракетного удару Росії по вокзалу в Краматорську, і школу-інтернат.

 

 

21:26 Повітряні сили України закликали українців не піддаватися на фейки про реальних українських героїв і розкритикували надмірний ажіотаж довкола міту про Привида Києва. "Привид Києва – це супергерой-легенда, чию постать створили українці! Це, швидше, збірний образ пілотів 40-ої бригади тактичної авіації Повітряних сил, які захищають небо столиці. Які раптово з'являються там, де їх не чекають", – заявили в командуванні, коментуючи повідомлення масових медій про те, начебто Привид Києва – Степан Тарабалка – загинув. "У черговий раз просимо українську спільноту не нехтувати елементарними правилами інформаційної гігієни, не видавати бажане за дійсне, перевіряти джерела інформації перед тим, як її поширювати. Герой України Степан Тарабалка – не «Привид Києва», і він не збив 40 літаків".  

 

20:40 У Маріуполі розпочалася евакуація з "Азовсталі". Цю інформацію підтвердив заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар. З його слів, сторони оголосили "режим тиші" (хоча росіяни цілий ранок іще стріляли по українських позиціях). На волю передали 20 людей – жінок, дітей, літніх осіб. Їх мають вивезти на вільну від окупації територію України. Паламар повідомив, що "азовці" розбирають завали у підземеллі, щоб добратися до інших цивільних, котрі заблоковані руїнами. При тім "Калина" виголосив важливу заяву: "Азов" закликає евакуювати із підземель не лише цивільних мешканців, а й поранених вояків – під ґарантії безпеки. 

 

20:14 Генеральний штаб ЗСУ інформує, що противник атакував українські позиції по всій лінії фронту на Донеччині. Натомість офіційно підтверджено успіхи українських підрозділів на Харківщині – там звільнили Верхню Роганку, Руську Лозову, Слобідське та Прилесне.

 

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України та наступальні дії у Східній операційній зоні.

На Слобожанському напрямку угруповання військ противника продовжує завдавати авіаційних ударів та артилерійських обстрілів по місту Харкову.

На Ізюмському напрямку окупанти, силами окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії та 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї загальновійськової армії та 68-го армійського корпусу Східного військового округу, повітряно-десантних військ здійснюють спроби наступу у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ.

Ворог продовжує зосереджувати сили і засоби як на тимчасово зайнятих територіях Харківської області, так і у Бєлгородській області, у безпосередній близькості до державного кордону України. Так, до району населеного пункту Волохів Яр окупанти перемістили підрозділи 55-ї окремої мотострілецької бригади 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу, а до міста Ізюм – підрозділи 5-ї окремої танкової бригади 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу.

Противник нарощує систему протиповітряної оборони, веде повітряну розвідку позицій підрозділів Збройних Сил України із застосуванням БПЛА у районах населених пунктів Велика Комишуваха, Іванівка, Червоне, Курулька, Довгеньке, Нова Дмитрівка та Барвінкове.

Російські окупаційні війська продовжують здійснювати протиправні дії на захоплених територіях Харківської області. За наявною інформацією, противник примусово вивозить населення на територію російської федерації. Окупанти розповсюджують дезінформацію про захоплення Харкова, Києва та Запоріжжя.

На Донецькому напрямку ворог веде активні бойові дії практично вздовж всієї лінії зіткнення. Не припиняються авіаційні удари та артилерійські обстріли позицій Українських захисників.

Основні зусилля противника зосереджені на веденні наступальних дій на Лиманському, Сєверодонецькому, Попаснянському і Курахівському напрямках з метою взяття під повний контроль населених пунктів Рубіжне, Попасна та, імовірно, здійснення подальшого наступу на Лиман, Слов’янськ та Барвінкове.

На Маріупольському напрямку ворог продовжив завдавати авіаційних ударів по місту Маріуполь. Основні зусилля зосереджено на блокуванні підрозділів Сил оборони в районі заводу “Азовсталь”.

На Запорізькому напрямку противник проводить перегрупування, здійснює нарощування підрозділів артилерії з метою продовження наступу.

На Таврійському напрямку ворог продовжує демонстративні дії з метою недопущення перекидання підрозділів наших військ на інші напрямки, поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

На Південнобузькому напрямку окупанти, силами 8-ї та 49-ї загальновійськових армій, 22-го армійського корпусу, берегових частин чорноморського флоту Південного військового округу та повітряно-десантних військ ведуть бойові дії з метою покращення свого тактичного положення. Ворог продовжує перегрупування підрозділів, вживає заходів щодо поповнення запасів.

Тривають підготовчі заходи противника до здійснення наступу та виходу на адміністративний кордон Херсонської області.

На Миколаївському напрямку ворог продовжує спроби вогневого ураження позицій наших військ.

На Бессарабському напрямку окупанти розповсюджують дезінформацію щодо загрози населенню Придністровського регіону Республіки Молдова з боку України.

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь і далі виконують завдання з посилення ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях.

Не виключається здійснення противником провокацій у прикордонних районах.

Зберігається загроза завдання противником ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України. За наявною інформацією, на території республіки білорусь до цього часу розгорнуті російські ОТРК “Іскандер-М”, а окремі авіаційні підрозділи повітряно-космічних сил російської федерації і далі базуються на визначених аеродромах.

На Сіверському напрямку противник продовжує артилерійські обстріли підрозділів наших військ та інфраструктури у прикордонних з російською федерацією районах України.

Російські окупанти завдають ракетно-бомбових ударів та здійснюють артилерійські обстріли об’єктів цивільної інфраструктури та житлових районів у населених пунктах Запорізької, Дніпропетровської, Донецької, Луганської та Харківської областей.

Противник також продовжує незаконне утримання громадян України та піддає їх катуванням і тортурам.

У результаті наступу підрозділів Сил оборони України на Харківщині було відновлено контроль над населеними пунктами Верхня Роганка, Руська Лозова, Слобідське та Прилесне.

 

19:03 Росія завдала удару ракетами по Одесі. Як повідомило оперативне командування "Південь", унаслідок ракетної атаки пошкоджено злітно-посадкову смугу Одеського аеропорту; використовувати її надалі неможливо.

 

 

18:45 Президент України Володимир Зеленський відбув переговори із французьким президентом Емманюелем Макроном. "Говорили про оборонну співпрацю, взаємодію на шляху України до членства в ЄС. Вдячні за французьку гуманітарну допомогу, готовність лікувати українських воїнів. Цінуємо рішення продовжити роботу французької місії з допомоги у розслідуванні злочинів РФ", – прокоментував Зеленський у twitter. Як повідомляє телеканал BFMTV із посиланням на джерела в Єлисейському палаці, Макрон пообіцяв "посилити підтримку України в оборонному озброєнні та гуманітарній допомозі". Президентові Франції гірко, що ситуація в Маріуполі залишається складною, попри всі його спроби вмовити Путіна відпустити людей. Макрон також обурений демонстративним обстрілом Києва під час візиту генерального секретаря ООН.

 

18:20 Міністерство оборони США опублікувало відеокадри із завантаженням панцеромобілів M113 для України на військовому аеродромі в Савані, узбережжя Атлантичного океану.

 

17:41 Маріупольська міськарада повідомила про прогрес у домовленостях про евакуацію мешканців на вільну від російської окупації територію України. Попередньо, виїзд може відбутися ще сьогодні від комплексу "Порт Сіті" – це за шість кілометрів від "Азовсталі".

 

17:07 Штаб Операції Об'єднаних сил уточнив обставини руйнування залізничного моста біля Слов'янська – згідно з коректними даними, його підірвали не українські підрозділи, а росіяни. Це трапилося під час ворожого авіанальоту, інформує Hromadske. На полотні стояли українські вагони, котрі блокували рух.  

 

16:39 Росіяни чинять воєнні злочини з полоненими у Маріуполі. Матері одного з військовополонених ЗСУ – прізвище чи позивний Дан – надіслали на телефон зображення мертвого сина. Півтора тижня тому він був живим – його показували на пропаґандистських ресурсах у числі захоплених військовиків. Про це пише "Українська правда", з котрою сконтактувалася мати воїна.

 

 

16:17 У Новій Каховці на Херсонщині росіяни поставили у центрі міста пам'ятник Леніну. Як коментує міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, поки Україна запроваджує електронні паспорти – Росія переймається радянськими ідолами. "Тримайтеся, дорогі. Коли ці дикарі заберуться з території нашої країни, буде ленінопад 2.0", – пообіцяв Федоров.

 

15:05 Американська акторка, посол доброї волі ООН Анджеліна Джолі прибула до України. У неділю її зауважили у львівській кав'ярні. Відеозапис із актрисою оприлюднила журналістка Мая Підгородецька.

 

 

14:44 В Одесі перед восьмими роковинами трагедії 2 травня у середовищах, "які можуть бути причетні до протиправної діяльності", виявили і вилучили зброю, комуністичну атрибутику, брошури з комуністичною та іншою забороненою символікою, посібники з інструкціями правил поведінки, заходів конспірації та стеження для проведення діяльності диверсійно-розвідувальних груп тощо. "Спецслужби рф через підконтрольних представників криміналітету мали намір дестабілізувати ситуацію в регіоні шляхом підбурення до масових безпорядків, організації масових протестів і заколотів, які могли б призвести до підриву державності та направлені на повалення державного ладу України. Згідно з задумами ворога, вони повинні були впливати та діяти через своїх довірених осіб, що осіли в Одеській області. Фінальною датою реалізації злочинних планів повинна була стати річниця трагічних подій – 2 травня", – йдеться у повідомленні Нацполіції.

 

 

14:05 Італійське видання Il Messaggero стверджує, що Папа Римський Франциск уже тричі звертався до Росії з проханням дозволити гуманітарний коридор для мирних мешканців із Маріуполя. У зверненні минулого тижня Понтифік пропонував забрати людей морем на кораблі під прапором Ватикану.

 

13:31 Росіяни розстріляли евакуаційний автобус біля Попасної. Як повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, на місці обстрілу транспорт виявили підбитим; усередині – кров, але тіл немає. "Був ще другий автобус, який повіз гуманітарку і мав забрати людей. З ним взагалі немає звʼязку", – прокоментував Гайдай.

 

13:03 У Бучанському районі виявили захоронення з тілами трьох чоловіків, замордованих російськими солдатами. Як повідомив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов, на кінцівках жертв знайдено кульові поранення; вуха їм прострілювали.

 

12:41 Росіяни обстріляли у Харкові міську лікарню, житлові будинки та промислову зону. Внаслідок обстрілу загорілися квартири двох житлових девʼятиповерхівок. Власник однієї з квартир зазнав поранень.

 

12:02 У Чернігові на Валу демонтували пам'ятник Пушкіну. Як повідомило "Суспільне", знесення погруддя виконали бійці територіальної оборони. Вони запевнили, що демонтаж був санкціонований владою і правоохоронцями. 

 

11:26 Українські підрозділи завдали вогневого ураження по розрахунках російських гаубиць "Мста-Б". Унаслідок роботи української артилерії знищено щонайменше дві гаубиці та вантажівку "Урал" з боєкомплектом, повідомило  оперативно-тактичне угруповання "Схід".

 

 

11:11 Канадський сенат прирівняв злочини російських військовиків в Україні до геноциду. Як повідомив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, парламентарі проголосували одноголосно. Раніше ідентичну заяву схвалила палата громад. "Зважаючи на значну кількість явних свідчень систематичних і численних воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених проти українців збройними силами рф за вказівкою президента володимира путіна та членів російського парламенту... Палата громад Канади визнає, що рф чинить геноцид проти народу України", – йдеться у відозві.

 

10:44 Польща зі своїх авіабаз готова польськими F-16 охороняти повітряний простір Словаччини, якщо країна вирішить відмовитися від радянських винищувачів МіГ-29, заявив міністр оборони Словаччини Ярослав Над після зустрічі в Братиславі з польським колегою. Суґерується, що Словаччина може передати свої 12 літаків МіГ-29, що базуються на авіабазі Сліач, Україні. Польські літаки вже допомагають захищати країни Балтії в рамках операцій НАТО з патрулювання повітряного простору.

 

10:23 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 23,2 тис. осіб,

танків – 1008 од.,

бойових броньованих машин – 2445 од.,

артилерійських систем – 436 од.,

РСЗВ – 151 од.,

засобів ППО – 77 од.,

літаків – 190 од.,

гелікоптерів – 155 од.,

автомобільної техніки – 1701 од.,

кораблів /катерів – 8 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 232 од.,

спеціальної техніки – 32 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 22 од., бойових броньованих машин – 27 од., артилерійських систем – 1 од., автомобільної техніки – 6 од., літаків – 1 од., засобів ППО – 4 од., БПЛА – 3 од., спеціальної техніки – 1 од.

 

За час війни знищено задіяної при вторгненні техніки:

84% танків (з них 11,3% за минулий тиждень),

84% бойових броньованих машин (з них 7,1% за минулий тиждень),

27% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

58% літаків (з них 3,3% за минулий тиждень),

65% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

10:15 Українські сили на ізюмському напрямку завдали удару ракетними системами залпового вогню по скупченню російської техніки із пунктом управління. Як повідомили у Національній гвардії України, під час обстрілу підбито танки, БТРи, БМД та МТЛБ. Згідно з підрахунками гвардії, росіяни втратили близько тридцяти одиниць техніки. 

 

09:57 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров не бачить ризиків для Молдови через війну в Україні – зате бачить ризик у тому, що її "втягують" у НАТО. Відповідаючи на питання журналістів про те, чи молдовани мають турбуватися через "спецоперацію" РФ в Україні, Лавров сказав: "Вони мають турбуватися про своє майбутнє, тому що їх затягують у НАТО. Я не певен, що це додало би Молдові безпеки".

 

09:30 Щоденний рапорт Міноборони Великої Британії повідомляє про ситуацію у зоні бойових дій в Україні:

– Росія сподівається подолати проблеми, які раніше стримували її вторгнення, шляхом географічного зосередження бойової потужності, скорочення ліній постачання та спрощення управління та контролю.

– Росія, як і раніше, стикається зі значними викликами, вона була змушена об'єднати та передислокувати виснажені та розрізнені підрозділи після невдалого наступу на північному сході України; у багатьох із цих підрозділів, ймовірно, ослаблений бойовий дух.

– Продовжують позначатися недоліки тактичної координації росіян: відсутність навичок на рівні підрозділів та непостійна підтримка з повітря не дозволили Росії повною мірою використати свою бойову масу, незважаючи на локальні покращення.

 

08:09 Генеральний штаб ЗСУ інформує

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

Тривають наступальні дії противника у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

Ворог завдає авіаційних, ракетних ударів та здійснює артилерійські обстріли об’єктів цивільної та військової інфраструктури в глибині території України, позицій наших військ вздовж лінії зіткнення та у прикордонних районах. Продовжується перегрупування та посилення угруповань військ окупантів.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Суттєвих змін у ситуації на зазначених напрямках не відбулося.

На Сіверському напрямку підрозділи ворога здійснили обстріли позицій наших військ в районах населених пунктів Кіндратівка, Катеринівка, Сваркове та Білокопитове.

На Слобожанському напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих позицій і завданні вогневого ураження підрозділам Збройних Сил України. З метою посилення угруповання ворог здійснює переміщення окремих підрозділів зі складу Східного військового округу з території Бєлгородської області до району міста Ізюм.

Російські підрозділи намагалися вести наступ у напрямку населених пунктів Сулигівка і Довгеньке, успіху не мали. З метою прикриття угруповань своїх військ на Харківському та Ізюмському напрямках противник намагається розгорнути сили і засоби протиповітряної оборони.

У Східній операційній зоні ворог продовжує вести наступ на Лиманському (у районах населених пунктів Ямпіль, Озерне, Лиман), Сєверодонецькому, де намагається завершити захоплення Рубіжного, Попаснянському (у напрямку Калинове і Попасна) та Курахівському (Оленівка та Новомихайлівка) напрямках. Успіху не має, бойові дії тривають.

На Запорізькому напрямку не припиняються артилерійські обстріли підрозділів наших військ.

На Південнобузькому напрямку ворог активних наступальних дій ворог не проводив. Фіксуються поодинокі обстріли позицій підрозділів наших військ.

На Бесарабському напрямку без суттєвих змін.

На Миколаївському напрямку противник активізував повітряну розвідку в оперативній глибині оборонних позицій Збройних Сил України, імовірно, з метою викриття наявності та характеру дій резервів.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ уражено десять повітряних цілей: один літак та девʼять БПЛА оперативно-тактичного рівня “Орлан-10”.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито чотирнадцять атак ворога, знищено одинадцять танків, сім артилерійських систем, двадцять вісім одиниць броньованої техніки та чотирнадцять автомобілів.

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

 

30.04.2022