64-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:39 Згідно з даними ДСНС, унаслідок ракетного обстрілу Києва постраждало 10 людей.

 

23:24 Палата представників Конгресу США підтримала законопроєкт щодо постачання зброї Україні за програмою ленд-лізу. "За" – 417 парламентарів, "проти" – 10. Тепер цей документ – Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022 – має підписати президент США: Сенат схвалив цей закон іще 7 квітня. Програма дозволяє безоплатно передавати озброєння за умови, що країна-одержувач заплатить за нього пізніше. Попереднього разу ленд-ліз застосовувався під час Другої світової війни.

 

 

22:15 Після ракетного обстрілу Києва до лікарень шпиталізували трьох людей, повідомив міський голова Віталій Кличко. "Влучання в нижні поверхи житлового будинку. Рятувальники і медики працюють на місці. Обстежують і будинки поруч, виводять людей", – поінформував Кличко.

 

 

21:54 Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак закликав позбавити Росію права вето в Раді Безпеки ООН після того, як вона демонстративно обстріляла Київ під час візиту до української столиці генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша. "Це доказ того, що нам потрібна швидка перемога над рф, і навколо України має об‘єднатися весь цивілізований світ. Маємо діяти швидко. Більше зброї, більше зусиль по вирішенню гуманітарних питань, більше допомоги. Бо щодня Україна платить велику ціну за захист демократії та Свободи. І в цій боротьбі ми не можемо програти", – прокоментував Єрмак.

 

21:12 Президент США Джо Байден запропонував Конгресу США прийняти новий пакет допомоги, що передбачає виділення $33 млрд на підтримку України. Згідно з проєктом, більша частина коштів – $20 млрд – має піти на озброєння, $8,5 млрд – на економічну допомогу, $3 млрд – на гуманітарну допомогу. "Нам потрібен цей законопроєкт, щоб підтримати Україну в її боротьбі за свободу. Ціна цієї боротьби недешева, але поступитись агресії обійдеться значно дорожче", – заявив Байден, згідно з повідомленням "Голосу Америки".

 

20:48 Київ зазнав ракетного удару. Вибухи пролунали у центральній частині міста, в районі станції метро "Лук'янівська". "Два влучання у нас – один об'єкт, один житловий сектор біля об'єкта", – заявила речниця Держслужби з надзвичайних ситуацій у Києві Світлана Водолага в коментарі Hromadske. Російські пропаґандистські ресурси стверджують, що ракети влучили у завод "Артем", котрий виробляє керовані ракети й інше устаткування. Неподалік розташовані штаб командування Сухопутних військ ЗСУ і військова частина президентського полку. 

 

 

20:27 Президент України Володимир Зеленський і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш під час зустрічі в Києві обговорили перспективи евакуації людей із Маріуполя. "Ми бачимо, що попри слова російського президента про нібито припинення військових дій у Маріуполі, територія заводу «Азовсталь» зазнає варварських бомбардувань від російської армії", – сказав Зеленський. Гутерріш запевнив, що робить усе можливе для порятунку людей у Маріуполі. "Ми не здаємося. Ми продовжуватимемо закликати до повного припинення вогню, а також до вжиття негайних практичних заходів для порятунку життів та мінімізації людських страждань. Ефективні гуманітарні коридори, локальне припинення бойових дій, безпечні маршрути для цивільних і постраждалих. Сьогодні мешканці Маріуполя потребують саме такого кроку", – заявив він. Генсек ООН заявив, що тисячі цивільних у цьому місті – літні люди, хворі та особи з обмеженою мобільністю – потребують життєво важливої допомоги. "Їм потрібен рятівний маршрут, щоб покинути це пекло", – сказав Гутерріш. З його слів, тривають "інтенсивні дискусії" щодо втілення цієї ініціативи.

 

 

20:05 У покоївки Віктора Медведчука під час обшуку виявили 467 тисяч доларів США та 87 тисяч євро. Зі слів генеральної прокурорки Ірини Венедіктової, обшук відбувся у ході розслідування кримінального провадження про фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

 

19:51 Президент України Володимир Зеленський домовився із президентом Болгарії Кирилом Петковим про ремонт української військової техніки на болгарських виробничих потужностях. Петков повідомив, що його країна готова сприяти експорту електроенергії з України, а також може запропонувати порт Варна як логістичний хаб, зокрема для борошна, та допомогти у використанні Трансбалканського газопроводу.

 

#ЦИТАТА

 

"Для Болгарії важливо, щоб Україна прямувала до Європейського Союзу. Настав час сказати, що Україна належить до ЄС та європейської родини. Ми повинні дати чіткий сигнал і показати чіткий шлях. Ви маєте підтримку Болгарії".

 

Кирил Петков

 

19:36 Сили спеціальних операцій ЗСУ визнали свою причетність до підриву залізничного моста у селі Якимівка на Запорожжі. "Для росіян це був важливий логістичний об'єкт на шляху з окупованого Криму до Мелітополя. Саме через нього ворог регулярно перевозив залізницею техніку, боєприпаси із кримського півострова на материкову частину України – у райони, поки що зайняті росіянами. Цей маршрут відігравав важливу роль для нарощування ворожих сил в напрямку Пологів, Токмака та Маріуполя", – прокоментували у ССО.

 

 

19:10 Українським силам вдалося відвоювати у росіян Кутузівку – село в передмісті Харкова у керунку Старого Салтова.

 

Продовжується повномасштабна збройна агресія російської федерації проти нашої Держави.

Триває ворожа наступальна операція у Східній операційній зоні з метою оточення угруповання Об’єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

Найбільша активність противника спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін діяльності ворога не зафіксовано. Авіація противника продовжує завдавати ракетно-авіаційних ударів по об’єктах на території України з території республіки білорусь. За наявною інформацією, авіаційні підрозділи повітряно-космічних сил російської федерації продовжують використовувати аеродром Барановичі. Засоби протиповітряної оборони збройних сил республіки білорусь продовжують несення чергування в посиленому режимі.

На Сіверському напрямку ознак формування ворогом угруповання для відновлення наступу не виявлено. Окупанти проводять заходи з посилення прикриття визначених ділянок кордону. Так, до прикордонної зони у напрямку Чернігівської та Сумської областей уведено додаткові підрозділи росгвардії.

На Слобожанському напрямку ворог здійснив розгортання на території Бєлгородській області до п’яти дивізіонів ОТРК “Іскандер-М”. Противник продовжує здійснювати перегрупування своїх сил. За наявною інформацією, ворог вивів для відновлення боєздатності на територію російської федерації батальйонну тактичну групу повітряно-десантних військ через значні втрати в особовому складі та військовій техніці. Крім того, батальйонна тактична група зі складу підрозділів 29-ї армії Східного військового округу переміщена з території Белгородської області російської федерації на Харківщину. Противник продовжує повітряну розвідку безпілотними літальними апаратами.

Ворожі підрозділи здійснили спробу наступу на позиції Сил оборони України на напрямках Бражківки та Довгенького. Успіху не мали, зазнали втрат та відійшли. Також окупанти безуспішно намагалися взяти під контроль основні об’єкти Великої Комишувахи.

Силами оборони України відновлено контроль над населеним пунктом Кутузівка Харківської області.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог, з метою сковування наших військ та утримання раніше зайнятих рубежів, здійснював вогневе ураження позицій підрозділів захисників України із застосуванням реактивних систем залпового вогню і артилерії практично вздовж всієї лінії зіткнення.

Противник намагався повністю захопити Рубіжне, але успіху не мав, зазнав втрат і відступив на раніше зайняті позиції.

На Курахівському напрямку ворог безуспішно намагався наступати у напрямках населених пунктів Солодке та Новомихайлівка.

Противник продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Основні зусилля зосереджував на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь” з метою недопущення їх прориву.

На напрямку Донецьк – Запоріжжя ворог проводив наступ у напрямку населених пунктів Нескучне і Времівка, успіху не мав. Продовжує посилювати угруповання військ.

Кораблі флоту окупантів в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують завдавати ракетних ударів по території України, виконують завдання з ізоляції району ведення бойових дій та ведуть розвідку.

На Південнобузькому напрямку успішно відбито спробу штурмових дій противника в районах населених пунктів Олександрівка, Таврійське; Іванівка та Заградівка.

 

18:36 Заступник голови Радбезу РФ Дмітрій Медведєв порівняв депутатів Бундестагу з нацистами після прийняття ними рішення про постачання важкого озброєння Україні. Колишня права рука Путіна каже, що "німецьким законодавцям не дають спокою лаври їхніх попередників".

 

18:15 У селищі Якимівка на Запорожжі підірвали міст, через який проходило залізничне сполучення між анексованим Росією Кримом і окупованим Мелітополем. Як пише видання "РІА Мелітополь", через цю переправу росіяни постачали зброю та паливо у зону бойових дій.

 

 

17:49 Росіяни завдали по Миколаєву удар реактивними системами залпового вогню "Смерч". Пошкоджено десятки приватних домогосподарств, автівки, крамниці. Касетні боєприпаси вкривали дитячі майданчики та подвір’я, повідомили в оперативному командуванні "Південь".

 

16:43 Російські війська обстріляли українську територію біля пункту пропуску "Сеньківка" на Чернігівщині. Прикордонники нарахували 15 пострілів із автоматичного гранатомета.

 

16:20 У Саратовській області зіткнулося два гелікоптери. Один із вертольотів унаслідок падіння згорів. Як повідомив центральний воєнний округ РФ, аварія трапилася під час тренувальних польотів. Після удару один із гвинтокрилів сів на майданчик вдало, а інший розбився. Повідомляють про загибель однієї особи.

 

 

16:01 Росіяни завдали удару по польовому госпіталі на території заводу "Азовсталь" у Маріуполі, в якому перебували поранені. Полк оприлюднив у telegram'і відео перших хвилин після атаки – на кадрах видно, як відкопують завалених загиблих військових, котрі перебували в шпиталі з важкими пораненнями, та надають першу домедичну допомогу постраждалим. Через атаку частина приміщення завалилася, зокрема операційна. Це унеможливлює надання допомоги українським воїнам хоча б у тих умовах, котрі були раніше. "Росіяни масово скидали багатотонні авіабомби, здатні пробити будь-які бетонні захисні споруди. Потім, вже завдавши руйнувань, продовжували нещадно обстрілювати руїни з корабельної артилерії", – заявили в "Азові". Полк нагадав, що Женевська конвенція ґарантує захист стаціонарних та пересувних медичних установ від нападів, і закликав міжнародні організації відреагувати на злочини РФ.

 

15:44 Прокуратура встановила особи десятьох російських військовиків, причетних до вчинення воєнних злочинів в Бучі. Їм склали підозру у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни. "Слідством встановлено, що під час окупації Бучі саме вони захоплювали у заручники беззбройних цивільних, морили їх голодом і спрагою, тримали їх на колінах із зв’язаними хомутами руками та заліпленими очима, знущались і били. В хід ішли кулаки і приклади. У людей вибивали інформацію про розташування ЗСУ та тероборони, декого взагалі катували безпричинно. Російські військовослужбовці погрожували потерпілим вбивством і навіть імітували страту", – заявила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Підозри оголошено: молодшому сержанту В’ячеславу Лаврентьєву; рядовому Григорію Наришкіну; рядовому Василю Князєву; єфрейтору Семену Мальцеву; рядовому Сергію Пєскарьову; рядовому Альберту Раднаєву; єфрейтору Михайлу Кашину; єфрейтору Андрію Бізяєву; єфрейтору Дмитру Сергієнку; сержанту Нікіті Акімову.

 

 

15:16 Через обстріли місто Лисичанськ на Луганщині позбулося водопостачання. Як повідомив голова Луганської військової обласної адміністрації Сергій Гайдай, води не буде до кінця війни: ремонти неможливі.

 

14:37 Керівник Служби зовнішньої розвідки Росії Сєрґєй Наришкін вірить у те, що Польща має намір захопити захід України. Він розповів російським медіям, що на українську територію під приводом захисту від нападу РФ мають зайти польські загони, а потім вони візьмуть участь у поділі держави.

 

14:18 Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко заявив про ризик поширення небезпечних інфекційних захворювань у Маріуполі. "Температура повітря сягає 20 градусів. Тож скоро в місті можуть спалахнути потужні та смертоносні епідемії – через відсутність централізованого водопостачання та каналізації, розкладання тисяч трупів під завалами, катастрофічного браку питної води та їжі", – заявили у муніципалітеті.

 

13:45 Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук закликав західних партнерів надати Україні далекобійні зенітні комплекси для оборони держави, щоб знешкоджувати літаки, котрі бомбардують українські міста з далекої висоти. "Нам потрібні сучасні зенітні ракетні комплекси середнього та великого радіусу дії для ефективного зенітного ракетного прикриття повітряного простору. А також сучасні винищувачі для винищувального прикриття неба в системі протиповітряної оборони держави... Війна скоро не закінчиться – нам потрібна зброя вже сьогодні", – заявив Олещук.

 

13:01 Представницький орган Краснодарського краю Росії – законодавче зібрання – повідомило про намір вивозити з України продовольство для забезпечення внутрішніх російських потреб. "Експропріація надлишків минулорічного та нинішнього врожаю фермерів Херсонського регіону стане одним з інструментів надання допомоги", – йшлося у повідомленні. Наразі цю новину видалили з інтернет-сторінки зібрання. Адміністрація стверджує, що на сайт проникли зловмисники. 

 

 

12:55 Німецький Бундестаг схвалив надання Україні важкого озброєння. "За" проголосувало 586 з 693 присутніх парламентарів, повідомляє аґенція "Укрінформ". Рішення про надання зброї підтримали партії правлячої коаліції, а також опозиційний блок ХДС/ХСС.

 

12:33 Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш відвідав зруйноване місто Бородянка на Київщині. "Я уявляю, що моя сім'я перебуває в одному з цих будинків – тепер зруйнованих і чорних. Я бачу, як мої онучки в паніці тікають... Війна у жодному разі не може бути прийнятною у ХХІ столітті", – сказав Гуттереш.

 

 

12:04 Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар записав звернення із заблокованої "Азовсталі", в котрому закликав прискорити пошук рішення зі звільнення оточених українців. "Калина" заявив, що хлопцям пообіцяли знайти рішення, і повідомив про брак підтримки. “Я не кажу, що нам не допомагали, не критикую, не шукаю винних. Я дякую суспільству за підтримку. Без вас про нас, мабуть, не говорили б. Ми знаємо – що довше гарнізон стоїть, то ситуація на фронті легша. То більше ресурсів ворог витрачає в цьому місті. За цей час армія отримає необхідну кількість озброєння для адекватної відповіді російській орді. Ми розуміємо, та чуємо: “Тримайтесь”. Лише одне питання: скільки ще?” – звернувся Паламар. "Ми вистоїмо заради майбутнього наших дітей, заради майбутнього ваших дітей. Ми показали, на що ми здатні, і віримо в перемогу. Я впевнений, що ви зробили все можливе, щоби солдати гарнізону “Маріуполь” побачили своїх рідних, вилікувались від ран та поховали своїх братів по зброї. Щоб діти з підвалів Азовсталі бавилися з батьками на території, де кожну мить не сипляться снаряди... Сьогодні я скажу не “Маріуполь – це Україна”, а “Україна – це Маріуполь”, – сказав "Калина".

 

11:40 Згідно з повідомленням української розвідки, у контрольованому Росією Придністровʼї оголосили воєнні збори. Мета цієї акції – "забезпечити стовідсоткову укомплектованість особистого складу миротворчого контингенту ПМР, а також зайнятість працездатного населення". На збори кличуть чоловіків віком до 55 років, обіцяють харчування і платню. Вони триватимуть 90 днів.

 

11:21 Фракція "Слуги народу" у Верховній Раді призупинила членство народного депутата Олексія Ковальова та звернулася до прокуратури і СБУ із закликом розслідувати обставин його виїзду на окуповану частину Херсонської області. "Судячи з його інтерв’ю медіям, перебуває [на окупованих територіях] цілком добровільно. Він спілкується із російськими військовими, які не вчиняють щодо нього жодних дій. Він не бере участі у національному спротиві російській агресії та окупації... Адекватних пояснень щодо свого поточного статусу, поведінки і заяв депутат Ковальов керівництву фракції не надав", – прокоментували в партії.

 

11:07 Херсонський сепаратист і антивакцинатор Кирило Стрємоусов, котрому росіяни довірили крісло заступника керівника окупаційної адміністрації, заявив, що в реґіоні "референдумів ніяких не планується". Пріоритет колаборантів – "відновлення економіки".

 

10:33 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 22,8 тис. осіб,

танків – 970 од.,

бойових броньованих машин – 2389 од.,

артилерійських систем – 431 од.,

РСЗВ – 151 од.,

засобів ППО – 72 од.,

літаків – 187 од.,

гелікоптерів – 155 од.,

автомобільної техніки – 1688 од.,

кораблів /катерів – 8 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 215 од.,

спеціальної техніки – 31 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 400 ворогів, танків ‒ 31 од., бойових броньованих машин – 47 од., артилерійських систем – 10 од., РСЗВ – 2 од., автомобільної техніки – 22 од., літаків – 2 од., засобів ППО – 2 од., БПЛА – 8 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

81% танків (з них 11,0% за минулий тиждень),

82% бойових броньованих машин (з них 7,8% за минулий тиждень),

27% артилерійських систем (з них 2,1% за минулий тиждень),

57% літаків (з них 3,3% за минулий тиждень),

65% гелікоптерів (з них 0,8% за минулий тиждень).

 

 

10:29 Естонія заборонила проведення масових заходів 9 травня через вірогідність провокацій та акцій, спрямованих на розпалювання ворожнечі, повідомляє Delfi. "Пом'янути пам'ять померлих можна достойно і 9 травня – покласти на цвинтарі квіти і запалити свічку, без розмахування стрічками і прапорами, котрі агресор використовує для виправдання війни в Україні", – заявив підполковник поліції Андрус Реймаа. 

 

10:03 Розвідка Великої Британії зазначає, що в Чорному морі перебуває близькох двох десятків військових кораблів Росії. Російський флот втратив крейсер "Москва" і великий десантний корабель "Саратов", утім він зберігає потенціал атакувати Україну. Водночас розвідка додає, що закриття Босфорської протоки не дозволяє Росії замінити свою "Москву".

 

09:46 ЄС сповістив Угорщину про процедуру призупинення фінансування через порушення, повідомила Європейська комісарка з питань юстиції Вера Юрова. Претензії Єврокомісії стосуються корупції під час державних закупівель, а також відсутності незалежного розслідування можливих випадків шахрайства. Спеціалізований орган ЄС встановив, що протягом 2015–2019 років Угорщина допустила порушення в майже 4% державних витрат за норми в 0,36%. Згодом Єврокомісія може запустити процедуру призупинення фінансування, зазначає "Суспільне". Натомість угорський уряд вустами свого речника Золтана Ковача заявив, що то є реакцією Брюсселя на позицію Будапешта по Україні. "Ми не повинні втягувати Угорщину у війну, не можемо допустити, щоб угорські сім’ї сплачували ціну війни та маємо захистити наших дітей від сексуальної пропаганди", – виправдовується уряд Угорщини.

 

#РЕАКЦІЯ

 

Міністерство закордонних справ України назвало недоречними і неприпустимим спроби Будапешта пов’язати свою позицію щодо України з дискусією з Європейським Союзом щодо верховенства права. "Закликаємо наших угорських партнерів утримуватися від таких дій, а натомість працювати на єдність в ЄС та, зокрема, підтримати нові антиросійські санкції, які позбавлять російську воєнну машину джерел фінансування", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

09:31 Росіяни завдали ракетного удару по Запоріжжю. "Ранок, прильот ворожої ракети. Попередня інформація: пошкоджено два будинки в приватному секторі", – йдеться у дописі Запорізької ОВА у telegram. Удару завдавали з російської авіації, застосували ракети Х-55. Наразі відомо про трьох постраждалих, серед них одна дитина.

 

08:42 Генеральний штаб ЗСУ інформує, що росіяни закріпилися на окремих позиціях і готуються форсувати Сіверський Донець:

 

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України.

Противник продовжує наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

Ворог нарощує темпи проведення наступальної операції. Практично на усіх напрямках російські окупанти здійснюють інтенсивний вогневий вплив. Найбільша активність спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін у діяльності підрозділів противника не відзначено.

Шляхом утримання відповідного комплекту військ, ворог намагається забезпечити утримання резервів Збройних Сил України на Сіверському напрямку та не допустити їх переміщення до Східної операційної зони.

На Слобожанському напрямку угруповання противника продовжує завдавати ударів та вогневого ураження артилерією по місту Харкову.

Основні зусилля окупантів зосереджені на Ізюмському напрямку. Силами наявних підрозділів противник намагається провести наступ у напрямках Сулигівка – Нова Дмитрівка та Андріївка – Велика Комишуваха.

З метою посилення угруповання, що наступає, до міста Ізюм окупанти додатково перемістили підрозділи повітряно-десантних військ, а також до 500 одиниць техніки.

На Донецькому напрямку угруповання противника продовжує ведення активних дій на лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджені на оточенні угруповання військ Сил оборони.

Для виконання зазначеної мети на Лиманському напрямку ворог покращив тактичне положення, намагається розвинути наступ на населений пункт Лиман. Загарбники проводять підготовчі заходи для форсування річки Сіверський Донець.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог веде наступ на населений пункт Оріхове.

На Авдіївському напрямку, з метою захоплення Мар’їнки та Очеретиного, противник здійснює інтенсивний вогневий вплив.

На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії, окупанти ведуть наступ на напрямках Старомайорське – Велика Новосілка та Любимівка – Зелене Поле.

На Таврійському напрямку підрозділи противника продовжують проведення демонстраційних дій та маневрів з метою введення в оману та недопущення перекидання наших військ на інші напрямки.

Окупанти продовжують використання аеродрому Мелітополь для базування та польотів літаків штурмової авіації Су-25, ударних вертольотів Ка-52 та транспортно-бойових Мі-8.

На Південнобузькому напрямку угруповання противника основні зусилля зосереджує на напрямках Херсон – Миколаїв та Херсон – Кривий Ріг.

Ворог у результаті штурмових дій закріпився в районі населеного пункту Таврійське, намагається здійснювати вогневе ураження по позиціях наших військ у районах населених пунктів Олександрівка і Нова Зоря. У районах населених пунктів Станіслав та Молодецьке нарощує підрозділи реактивної та ствольної артилерії.

З метою коригування та оцінки результатів вогневого ураження ворог провів повітряну розвідку в районі населеного пункту Затока.

За попередню добу підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних сил та Сухопутних військ було уражено вісім повітряних цілей: один літак, одну крилату ракету та шість БПЛА оперативно-тактичного рівня.

Російські окупанти продовжують зазнавати втрат і на суходолі. Тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено п’ять танків, одну артилерійську систему, двадцять дві одиниці броньованої техніки, один автомобіль та одну зенітну установку.

 

08:23 Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна вправі сама вирішувати, чи їй доцільно атакувати об'єкти на території Росії. "Окреме питання полягає в тому, чи мають українці вчиняти дії, які виходять за межі їхніх кордонів. Моя власна думка полягає в тому, що їм життєво важливо робити все для захисту від російської агресії. І вибір тактики в такому разі – їхнє власне рішення", – сказав голова американської дипломатії, згідно з повідомленням УНІАН.

 

01:15 Цього року український ВВП може впасти на 30–50%, написав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у статті для The Economist. З його слів, за перші півтора місяця війни загальна шкода економіці України перевищила 500 мільярдів доларів. "У довгостроковій перспективі ця цифра може зрости до 1 трлн доларів, що є вп'ятеро більшим за торішній ВВП", – прокоментував Шмигаль.

 

00:48 Нижня палата парламенту Канади визнала злочини російських військовиків в Україні геноцидом. "Зважаючи на значну кількість явних свідчень систематичних і численних воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених проти українців збройними силами рф за вказівкою президента володимира путіна та членів російського парламенту... Палата громад Канади визнає, що рф чинить геноцид проти народу України", – цитує "Укрінформ".

 

28.04.2022