63-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:54 Командувач Об'єднаних Сил України Сергій Наєв отримав звання Героя України. Про це повідомив Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні. У середу він підписав укази про нагородження державними нагородами 173 військовослужбовців ЗСУ.

 

23:13 Росія обстрілює прикордонні села в Есманській громаді на Сумщині. Зі слів голови обласної адміністрації Дмитра Живицького, ввечері за пів години зафіксували п'ятдесят вибухів.

 

22:56 Секретар Ради безпеки РФ Ніколай Патрушев заявив, що у південних реґіонах Росії треба полагодити систему оповіщень і мережу бомбосховищ, повідомляє tass.ru.

 

22:20 Президент України привітав пропозицію Європейської комісії прибрати на рік усі мита й квоти на український експорт, а також призупинити дію антидемпінгових тарифів. "Саме зараз це дасть нам змогу зберегти по максимуму економічну активність в Україні, наше національне виробництво", – прокоментував Зеленський, додавши, що такий крок є вагомим антикризовим інструментом і для Європи, адже дозволить знівелювати російські зусилля спровокувати глобальну кризу. Україна також обговорює із партнерами потенціал розширення транспортних коридорів на своєму західному кордоні.

 

21:37 Видання Meduza пише, що на травень російські спецслужби готують акції імітації референдумів, котрі передбачатимуть "приєднання" територій, захоплених бандами "ДНР" і "ЛНР", до складу Росії. А після цього планують таку ж ідейку для Херсонщини.

 

21:14 Міністр оборони України Олексій Резніков попередив українців про те, що далі країну чекатиме декілька складних тижнів, спричинених активізацією російського наступу. Але згодом має відбутися злам, зокрема, завдяки постачанню озброєнь із-за кордону. "Я хочу, щоб у всіх нас були вірні очікування. Попереду – кілька надзвичайно важких тижнів. Практична реалізація домовленостей [про експорт зброї], навчання і логістика потребують певного часу. А Росія накопичила сили для масштабного наступу на сході України вже зараз. Допомога Україні буде зростати, але найближчими днями буде потрібна уся наша стійкість і надзвичайна єдність. Ворог вже усвідомлює свою стратегічну поразку, але все одно намагатиметься завдати нам якнайбільшого болю... Ми маємо витримати", – заявив він. Резніков поділився враженнями від поїздки на базу Раммштайн: головний підсумок зустрічі – Україна перейшла на стандарти НАТО фактично. 

 

#ЦИТАТА

 

Відбулись тектонічні зрушення на рівні філософії. Ще восени 2021 року під час призначення на посаду міністра оборони я акцентував, що вважаю одним з пріоритетів своєї робити інтеграцію України до НАТО де-факто. Тривалий час ми переконували партнерів в тому, що в якості підтримки доцільно надавати Україні зброю західного виробництва, яка відповідає стандартам НАТО.

Перехід на західні калібри і техніку – це стратегічне рішення, яке нарешті прийнято. Зокрема, ми вже отримуємо артилерію калібру 155-мм.

Поступово це забезпечить повну взаємосумісність української армії з арміями країн НАТО. Що стане значним посиленням східного флангу Альянсу. Не буду приховувати – ще три місяці тому це завдання вважалося майже неможливим. Але завдяки мужності та професіоналізму українських воїнів, стійкості українського народу все змінилося.

 

Олексій Резніков

 

20:51 Вояки 72-ої бригади імені Чорних Запорожців звільнили село у зоні своєї відповідальності; назви поселення не розголошують. Під час операції вояки ЗСУ захопили полонених. "Бійці кажуть, попри бажання вчинити з ними так, як вони із нашими цивільними громадянами, ставлення до полонених було згідно усіх міжнародних конвенцій. Як і заведено у цивілізованій країні", – прокоментували у бригаді.

 

 

20:05 Премʼєр-міністр Словаччини Едуард Геґер запропонував скасувати дію мит на український експорт до ЄС назавжди. "Завзято вітаємо та підтримуємо сьогоднішню пропозицію... Тільки не на рік, а назавжди", – заявив Геґер.

 

19:46 "Укрзалізниця" повідомила про скасування руху поїздів між Одесою та Білгородом-Дністровським після ракетних обстрілів моста понад Дністровським лиманом. Надалі потяги зупинятимуться у Кароліно-Бугазі, перед Затокою. 

 

19:22 Генеральний штаб ЗСУ повідомив у вечірньому зведенні про нові зусилля росіян у напрямку Слов'янська:

 

Російська федерація не припиняє повномасштабної збройної агресії проти України.

Противник продовжує наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала, ознак формування противником наступальних угруповань не виявлено.

На Слобожанщині ворог здійснював систематичні обстріли із артилерії, зокрема і реактивних систем залпового вогню, по містах Харків і Дергачі та населеному пункту Прудянка.

На напрямку Ізюм - Барвінкове окупанти здійснили спробу наступу в районі Нової Дмитрівки. Успіху не мають, зазнали втрат та відійшли.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог продовжує обстріли позицій наших військ вздовж лінії зіткнення із мінометів та ствольної артилерії.

Противник здійснив невдалу спробу прориву оборони наших військ в районі Курахового.

На Південнобузькому напрямку підрозділи окупаційних військ, під прикриттям вогню артилерії, продовжують удосконалення інженерного обладнання позицій, поповнюють запаси матеріально-технічних засобів, боєприпасів та пального, проводять повітряну розвідку. Російські окупанти намагалися покращити тактичне положення своїх військ в напрямку Запоріжжя. Успіху не мають, із втратами відійшли.

На тимчасово захопленій території Харківщини, в районі селища Левківка Ізюмського району, противник організував пункт збору пошкодженої техніки, де здійснюється ремонт та відновлення військової техніки. Російські загарбники продовжують проводити так звані “фільтраційні заходи” в окремих населених пунктах, тимчасово непідконтрольних українській владі.

На тимчасово захопленій території Запорізької області окупанти оглядають будинки місцевих жителів з метою виявлення місць проживання представників силових структур України. Здійснюють перепис місцевого населення, пересування по тимчасово захопленій території без документів, що засвідчують особу, заборонене.

На тимчасово захопленій території Херсонської області окупантами проводиться підготовка до проведення так званого “референдуму”, друкуються бюлетені, уточнюються особисті дані місцевих громадян України. При цьому, російські загарбники продовжують перешкоджати виїзду за межі захопленої території мирним жителям.

В придністровському регіоні Республіки Молдова, у зв’язку з численними провокаціями з боку росії, запроваджено “червоний” рівень терористичної небезпеки. Особовий склад силових структур переведено на “казармений стан”, посилено контроль на блокпостах, скасовано підготовку до проведення святкового параду 9 травня.

Ворог деморалізований. У особового складу, який звозять для поповнення втрат з окупованих територій Донецької та Луганської областей, вилучають особисті документи, що не дозволить ідентифікувати цих осіб у разі загибелі. Почастішали випадки пошуку військовослужбовцями противника нових способів уникнення участі в бойових діях. Особовий склад вдається до дезертирства, здачі в полон та самокаліцтва.

 

18:40 Канада передасть Україні вісім панцеромобілів компанії Roshel Defence Solutions. Австралія надішле шість гаубиць M777.

 

18:18 Президент Росії Владімір Путін заявив, що він почав війну проти України, бо бачив загрозу збройного конфлікту "на нашій території, але вже під чужим сценарієм". Про це Путіну свідчили "претензії київського режиму на володіння атомною зброєю, розгортання на українській території мережі західних біологічних лабораторій". Президенту РФ здавалося, що зміни в Україні спрямовані на те, щоб держава стала не-Росією, і в цьому українцям допомагав Захід. Тепер Путін погрожує Заходу використанням ядерної зброї: "Якщо комусь запрагнеться втрутитися в ці події збоку, і будуть створювати для Росії неприйнятні для нас загрози стратегічного характеру, вони мають знати, що наша відповідь на зустрічні удари буде блискавичною, швидкою. У нас є для цього всі інструменти. Такі, котрими не може тепер похвалитися ніхто. А ми хвалитися не будемо – ми будемо їх використовувати, якщо знадобиться", – сказав Путін, згідно з "Інтерфаксом".

 

17:41 Міський голова Харкова Ігор Терехов підтримав ідею дерусифікації топонімів у місті. "Думаю, що в ситуації розв'язаної проти нас війни багато назв вулиць, площ, скверів, зупинок громадського транспорту, пов'язаних із РФ, мусять зникнути із мапи Харкова. У нас і без цих назв залишиться дуже багато шрамів, які ще довго нагадуватимуть про те, який сусід є за нашими східними і північними кордонами", – заявив Терехов. На інтернет-сторінці міської ради відкриють розділ для збору пропозицій щодо перейменування.  

 

17:17 Американські медії продовжують збирати докази, котрі підтверджують, що масакру в Бучі вчинили саме російські військовики. В етері CNN показали кадри, зняті дроном 12 і 13 березня, на котрих зображено вояків РФ недалеко від місць масових убивств – і на вулицях уже видно тіла замордованих українців. Нагадаємо, російська пропаганда стверджує, що ці вбивства відбулися після відходу російської армії з-під Києва.

 

16:49 Компанія SpaceX Ілона Маска зареєструвала своє представництво в Україні – Starlink Ukraine ("Старлінк Юкрейн"). Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

 

 

16:15 Командир 36-ої окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський повідомив у зверненні, що на заводі "Азовсталь" у Маріуполі перебуває понад 600 поранених, які не мають ані медикаментів, ані належних санітарних умов для лікування. Волина закликав провести процедуру "екстракції" і навів у приклад Дюнкерк 1940 року. "Зараз не 1940 рік, зараз – 2022-й. Люди тут просто загинуть. Поранені помруть, а живі – загинуть у бою", – звернувся командир.

 

16:03 У Луцьку демонтували радянську символіку на меморіальному комплексі “Вічна слава”. Демонтаж здійснювали за рішенням влади, котра прийняла формальне рішення про реконструкцію монумента. Далі на плитах планують змінити напис із роками війни – замість 1945 буде 1939.

 

 

15:46 Президент України Володимир Зеленський отримав запрошення на саміт країн "Великої двадцятки", котрий відбудеться у листопаді. Таку пропозицію він дістав від президента Індонезії Джоко Відодо, який головує у G20.

 

15:21 Австрія відновила повноцінну роботу свого посольства в Києві. "Ми солідарні з народом України, який зазнав безпрецедентної збройної агресії з боку РФ. Задля важливого сигналу нашої непохитної солідарності, представники нашого посольства повернулися до Києва", – прокоментувало МЗС Австрії.

 

 

14:58 Державне бюро розслідувань проводить обшуки у Львові та Львівській області за місцями реєстрації та власності братів Віктора Медведчука і Тараса Козака. Слідчі дії проводять у справі про незаконний видобуток піску в кар’єрах у Родатичах і Великополі. Зокрема, обшукують нерухомість у Сокільниках, у Львові (на вулиці Черемшини) та Пустомитах (на Польовій), повідомляє Bihus.info.

 

14:39 Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що держави ОДКБ уникають залучення до конфлікту в Україні, попри всі зусилля РФ.  

 

14:21 Росії наразі нецікаво обмінювати Віктора Медведчука на українських військовиків, заявив речник Кремля Дмітрій Пєсков. 

 

13:48 Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив про те, що турецька влада намагається організувати зустріч президентів України та Росії Володимира Зеленського і Владіміра Путіна в Туреччині найближчими днями, передає Anadolu.

 

13:15 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розкритикувала припинення постачання газу споживачам у Європі Росією і назвала такі дії шантажем. "Це невиправдано і неприпустимо. Також це вкотре доводить ненадійність Росії як постачальника газу. Втім ми готові до такого сценарію. Ми тісно контактуємо з усіма державами-членами. Працюємо над забезпеченням альтернативних поставок", – ідеться в заяві фон дер Ляєн.

 

12:50 У Херсоні росіяни розігнали акцію українців, котрі вийшли на площу, протестуючи проти окупації та пропаґандистської ідеї з імітацією процедур референдуму. Проти людей застосували світлошумові гранати та сльозогінний газ. Відомо про чотирьох травмованих: чоловік із відкритим переломом ноги, жінка з опіками та розривом легень, ще двоє чоловіків отримали опіки очей та носоглотки.

 

12:23 Життя саме підкидає живі анекдоти – росіяни називають українські криївки "бєсєдками", а загальну назву українського схрону ідентифікують із львівською ресторацією "Криївка". На пропаґандистських ресурсах РФ пишуть: "Бойцы ЛНР при зачистке базы украинских националистов у Старобельска нашли беседку с изображениями "икон украинского национализма" Петлюры и Шухевича и бутылками из-под горилки. Боевики назвали беседку в честь скандально известного львовского бандеровского кафе".

 

 

12:09 Офіс Президента висміяв стару вимогу Росії до України – "демілітаризацію". "Однією з дивних вимог росії на початку війни була «повна демілітаризація» України. Що ж, після вчорашньої епохальної зустрічі 40 міністрів оборони країн світу маю дуже погані новини для рф. Обсяг, швидкість, спрощена логістика, розширена номенклатура зброї – Україна суттєво посилюється", – прокоментував учасник української делеґації на переговорах Михайло Подоляк.

 

11:53 Представники адміністрації Придністров'я повідомили, що над складами боєприпасів у селі Кобасна зафіксували проліт безпілотних апаратів. Тамтешні соратники Росії також стверджують, що їхні позиції обстріляли із території України, інформує Newsmaker. Напередодні МЗС України заявило про те, що Москва готує провокацію в реґіоні, аби відкрити новий фронт у війні проти України.

 

11:31 Уночі росіяни обстріляли місто Зеленодольськ, а також прилеглі села – Мар’янське та Велику Костромку. Як повідомив голова Дніпропетровської обласної військово-цивільної адміністрації Валентин Резніченко, росіяни влучили по підприємству енергетичної інфраструктури. "Витік мастила та сильна пожежа. Рятувальники кілька годин приборкували вогонь", – поінформував він. Неподалік від Зеленодольська розташована Криворізька ТЕС.

 

11:18 Міністерство оборони США визнало створення центру управління для координації й оптимізації постачання військової допомоги Україні у німецькому Штутгарті, в зоні відповідальності Європейського командування США, – EUCOM Control Center of Ukraine. Таку заяву під час брифінґу у Вашінґтоні виголосив високопосадовий представник міністерства оборони США, інформує CNN. Центром керує американський генерал. Поряд із персоналом США до ECCU входять співробітники із 15 інших країн. Центр координуватиме зусилля мережі з 40 країн-партнерів та союзників, які зустрілися в Німеччині у вівторок на авіабазі Рамштайн.

 

"Ми хочемо, щоб Росія була ослаблена настільки, щоб вона не могла коїти те, що вже зробила під час вторгнення до України".

 

Ллойд Остін, оборонний секретар США 

 

10:50 Українські сили завдали ураження по ворожих позиціях на острові Зміїний. "Зафіксовано влучання в пункт управління, знищення зенітно-ракетного комплексу «Стріла-10»; втрати рашистів уточнюються", – прокоментували в командуванні "Південь".

 

10:33 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 22,4 тис. осіб,

танків – 939 од.,

бойових броньованих машин – 2342 од.,

артилерійських систем – 421 од.,

РСЗВ – 149 од.,

засобів ППО – 71 од.,

літаків – 185 од.,

гелікоптерів – 155 од.,

автомобільної техніки – 1666 од.,

кораблів /катерів – 8 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 207 од.,

спеціальної техніки – 31 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 300 ворогів, танків ‒ 21 од., бойових броньованих машин – 34 од., артилерійських систем – 5 од., автомобільної техніки – 23 од., літаків – 1 од., гелікоптерів – 1 од., засобів ППО – 2  од., БПЛА – 2 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

78% танків (з них 9,2% за минулий тиждень),

81% бойових броньованих машин (з них 7,7% за минулий тиждень),

26% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

56% літаків (з них 3,9% за минулий тиждень),

65% гелікоптерів (з них 1,7% за минулий тиждень).

 

 

10:07 Росіяни завдали нового удару по мосту через Дністровий лиман, розташованому неподалік від селища Затока, котрий поєднував північну частину Одеської області з Бессарабією. "Одещина. Повторний ракетний обстріл мосту через Дністровський лиман. Міст піддався руйнації", – повідомив речник Одеської військово-цивільної адміністрації Сергій Братчук.

 

09:41 Маріупольська міська рада оприлюднила фотографії з польового госпіталю, розташованого на території "Азовсталі" у Маріуполі. "Страшні фото. Але світ має знати, що відбувається. 24 години під обстрілами російської армії. Безперервно... Багато поранених. В антисанітарії та жахливих умовах. Без медикаментів. Катастрофічна ситуація з питною водою та їжею. Рятувати потрібно негайно", – прокоментували у муніципалітеті.

 

 

 

09:13 Генеральний штаб ЗСУ повідомив про те, що російській армії вдалося захопити два села на ізюмському напрямку й одне – на лиманському. Обидва ці рукави нависають над Слов'янськом із заходу і сходу.

 

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

Тривають наступальні дії противника у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з окупованим Кримом.

Найбільша активність угруповання окупаційних військ спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

Противник вживає заходів щодо доукомплектування своїх підрозділів, що зазнали втрат під час бойових дій, технікою. Зокрема, за рахунок зняття її зі зберігання на складах та базах військових округів. Транспортування техніки на територію України здійснюється зазвичай залізничним транспортом.

Окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по житлових кварталах на території України.

На Слобожанському напрямку противник продовжує завдавати авіаційних ударів та уражати артилерією інфраструктуру міста Харкова.

На Ізюмському напрямку підрозділи зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї загальновійськової армії і 68-го армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ проводять наступальні дії у напрямку Барвінкового. Противник оволодів північно-східною околицею населеного пункту Велика Комишуваха, а також взяв під контроль населений пункт Заводи.

З метою нарощування угруповання військ окупанти перекинули з території Бєлгородської області до міста Ізюм дві батальйонних тактичних групи зі складу 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ. Крім того, у районах населених пунктів Бєлгородської області противник розгорнув два ракетних дивізіони ОТРК “Іскандер-М”.

На Донецькому напрямку підрозділи ворога ведуть активні дії практично вздовж всій лінії зіткнення. Основні зусилля противника зосереджені на веденні наступальних дій на Сєверодонецькому, Попаснянському і Курахівському напрямках з метою взяття під повний контроль Попасної, Рубіжного та розвитку наступу на Лиман, Сєверодонецьк і Слов’янськ.

На Лиманському напрямку противник встановив контроль над населеним пунктом Зарічне, здійснював штурмові дії у районі населеного пункту Ямпіль.

На Сєверодонецькому напрямку загарбники встановили контроль над населеним пунктом Новотошківське, ведуть наступ у напрямку населених пунктів Нижнє та Оріхове.

На Маріупольському напрямку ворог здійснює масований вогневий вплив та блокування наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. У місті окупанти продовжують проводити фільтраційні заходи стосовно цивільного населення.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках противник використовує наявні сили і засоби для зосередження основних зусиль на утриманні зайнятих раніше рубежів та здійсненні вогневого впливу на позиції наших військ. На Миколаївському, Криворізькому і Запорізькому напрямках ворог намагається покращити своє тактичне положення. З цією метою здійснює перегрупування підрозділів, нарощує систему вогневого ураження, а також проводить повітряну розвідку.

Силами підрозділів росгвардії окупанти проводять фільтраційні заходи в районах населених пунктів Киселівка і Станіслав Херсонської області.

На Таврійському напрямку підрозділи противника здійснюють інженерне обладнання позицій та поповнення запасів.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін не відзначається.

Нашими воїнами за попередню добу було уражено сім повітряних цілей: літак Су-25, вертоліт Ка-52, три БПЛА оперативно-тактичного рівня та дві крилаті ракети.

Тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено дев’ять танків, одинадцять артилерійських систем, чотири одиниці спеціальної та сімнадцять одиниць броньованої техніки, три одиниці спеціальної інженерної та шістнадцять одиниць автомобільної техніки, чотири паливозаправники та одну зенітну установку.

Військово-транспортна, винищувальна, бомбардувальна і штурмова авіація Повітряних сил продовжує виконання завдань у повітряному просторі України.

Під час раптових авіанальотів російські окупанти зазнають суттєвих втрат на своїх позиціях. Внаслідок повітряних ударів знищено чимало техніки та живої сили ворога.

Про загальні втрати окупантів ми розповімо у окремому зведенні дещо пізніше.

 

08:43 У Росії в селі Стара Нелідівка неподалік від кордону загорівся склад боєприпасів, повідомив губернатор Бєлгородської області Вячєслав Ґладков.

 

08:15 Президент Росії Владімір Путін висловив незгоду з українськими пропозиціями до тексту угоди із РФ – пропозицією винести питання Криму і Донбасу за межі меморандуму, а також відмову офіційного Києва леґітимізувати анексію Криму та визнати державну незалежність ОРДО і ОРЛО. "Для нас зрозуміло, що якщо ми віднесемо ці питання на рівень голів держав (пропозиція української делегації, – ред.), не вирішивши їх попередньо хоча б у рамках проєкту угоди, вони ніколи вирішені не будуть. У такому випадку підписуватися під ґарантіями безпеки, не вирішивши питання територіального характеру щодо Криму, Севастополя та республік Донбасу, ми просто не можемо", – заявив російський лідер. До речі, у цій заяві Путін уперше визнає, що анексований Крим потребує якоїсь додаткової леґітимізації.

 

01:28 Міністерство енергетики Болгарії оголосило, що Росія вирішила припинити постачання газу із 27 квітня через відмову перейти на розрахунки в рублях. Болгарські оператори поінофрмували про те, що вони вчасно здійснили оплату і належним чином дотрималися всіх вимог контракту. Міненерго назвало ідею Москви з подвійним рахунком у євро та рублях схемою, котра не відповідає умовам старого контракту.

 

01:14 Росія оголосила про те, що припиняє постачати газ до Польщі. Формальна причина такого демаршу – відмова поляків відкривати банківський рахунок у рублях, котрий відповідав би російській схемі "переходу на рублі" і дозволяв би Москві оминути європейські санкції. Як повідомила міністр у справах довкілля Польщі Анна Москва (гарне прізвище), Польща цілковито готова обійтися без російського газу. Поляки впродовж кількох років впроваджували програму диверсифікації. Далі газ імпортуватимуть із газопроводів у Литві, Чехії, а також Baltic Pipe, повідомила Gazeta.pl.

 

00:25 Президент України Володимир Зеленський заявив про те, що Росія намагається дестабілізувати ситуацію в регіоні Придністров’я. "Ми чітко розуміємо, що це один із кроків Російської Федерації. Це вже працюють там спецслужби. Це вже не просто про фейкові новини. Зрозуміло, для чого – для дестабілізації ситуації в регіоні, для загроз Молдові", – сказав Зеленський під час пресової конференції у вівторок. Президент повідомив, що Україна знає про переведення тамтешнього контингенту на режим постійної бойової готовності. "Ми розуміємо їхні потужності, Збройні Сили України до цього готові і їх не бояться", – запевнив голова держави.

 

27.04.2022