54-й день війни Росії в Україні. Хроніка

01:17 Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що росіяни розпочали наступ на сході. "Зараз уже можна констатувати, що російські війська розпочали битву за Донбас, до якої давно готувалися", – сказав Зеленський у зверненні. Президент додав, що на цьому наступі сконцентрована значна частина всієї російської армії. "Скільки б туди не зганяли російських військовиків, ми будемо боротися. Ми будемо захищатися. Ми будемо робити це щоденно. Нічого українського не віддамо", – запевнив Зеленський. Президент подякував усім українським воякам і усім героїчним містам, котрі тримають оборону. "Рубіжне, Попасна, Золоте, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Краматорськ та всі інші, які протягом усіх цих років і назавжди – з Україною", – підсумував голова держави. 

 

00:42 В одному з храмів Неаполя в Італії вивісили "Київську Мадонну" – образ, створений художницею Мариною Соломенниковою на основі фотографії жінки із немовлям у київському метрополітені під час російських бомбардувань. Цю художню роботу вподобав і популяризував Джеймс Мартін – відомий американський єзуїт, радник Папи Римського з питань комунікації, автор численних книжок. Героїню на оригінальній фотографії звати Тетяна Блізняк.

 

 

00:04 Президент Франції Еммануель Макрон заявив про те, що після Бучі не набирав президента РФ Владіміра Путіна на телефоні. З його слів, після звірств на Київщині війна сприймається "на іншому щаблі". Утім Макрон не виключив, що згодом таки матиме переговори з Путіним, передає Reuters.

 

23:17 У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, котрий передбачає, що 9 травня в Україні відзначатимуть День Європи, а 8 травня – День пам'яті. Проєкт №7297 підписало близько тридцяти народних депутатів із усіх фракцій ВР. “Ми не маємо права відзначати день Перемоги разом із Росією 9 травня – в дату, придуману Сталіним. По-перше, нацистська Німеччина капітулювала 8 травня, і саме цю дату відзначає весь цивілізований світ. По-друге, це має бути День пам’яті і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Без жодного побєдобєсія. А 9 травня Україна має разом з усіма країнами ЄС відзначати День Європи”, – прокоментував народний депутат Володимир В’ятрович.

 

22:45 Державна прикордонна служба продовжила можливість перетину кордону для громадян України за внутрішніми паспортами. Як повідомили у ДПСУ, таке рішення прийняли з огляду на обставини воєнного стану, коли громадяни не можуть швидко оформити закордонний паспорт. "Саме через гуманітарні обставини та за раніше досягнутими домовленостями з суміжними країнами співробітники прикордонного відомства здійснюватимуть пропуск громадян України, в тому числі і за внутрішнім паспортним документом", – додали у Держприкордонслужбі.

 

22:20 Полк "Азов" оприлюднив відеоролик, на котрому показав: у підвальних приміщеннях заводу "Азовсталь", котрий бомбардують росіяни, мешкають діти, жінки, літні люди. Герої відео розповідають про свій побут і діляться мріями про життя на свободі. Командир полку Денис Прокопенко закликав світову спільноту організувати "зелений коридор" для евакуації. “Я закликаю політиків всього цивілізованого світу – організуйте зелений коридор, надайте гарантії безпеки, щоби негайно провести евакуацію цивільних, поранених та тіла вбитих воїнів, які мають бути поховані з почестями”, – звернувся Редіс. З його слів, на "Азовсталі" є сотні цивільних, зокрема, члени сімей вояків.

 

 

 

21:35 Офіційно: в понеділок уранці російські війська розпочали другу фазу наступу. Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов. "Наші війська тримаються. Лише у двох місцях їм вдалося прорватися – це Кремінна та ще одне невеличке місто. Тривають бої. Ми не здаємо своїх територій", – сказав Данілов.

 

21:17 Згідно з офіційними даними ООН, від початку повномасштабного вторгнення Росії до України загинули 2072 мирних громадян. При тім 2818 осіб поранено. Так, підтверджено загибель 537 чоловіків, 327 жінок, 60 хлопчиків та 38 дівчаток, натомість стать 71 дитини та 1039 дорослих поки що не встановлено.

 

20:38 Командир 36-ої окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Белінського Сергій Волина виступив зі зверненням з оточеного Маріуполя. Він закликав визволити мирних мешканців: "Ми благаємо світ про допомогу в евакуації поранених, дітей, жінок, а також тіл загиблих. Спроб це зробити було надто мало! Закликаємо світових політиків, громадських та релігійних діячів не бути байдужими до людей, які не з власної волі опинилися в пастці Маріуполя. Ми, військовослужбовці, змушені не лише битися з більшими силами противника, а й дбати про понад тисячу цивільних". Водночас Волина повідомив про те, що воїнство готове далі битися з росіянами: "Ми не здамося і будемо битися до кінця. Але нашої вірності присязі мало для звільнення Маріуполя. Місту негайно потрібна деблокада. Для цього нам потрібне важке озброєння... Ми готові битися до останньої краплі крові. Але ми маємо знати, що світ для цього зробив усе можливе. Тоді ми готові зробити навіть неможливе для нашої країни".

 

20:10 Генеральний штаб інформує про ознаки початку наступальної операції в Слобожанському та Донецькому операційних районах:

 

Основні зусилля противника зосереджені на встановленні повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утриманні раніше захопленої території.

Фіксуються ознаки початку наступальної операції в Східній операційній зоні. У Слобожанському та Донецькому операційних районах агресор на окремих напрямках активізував наступальні та штурмові дії.

З метою посилення наступальних можливостей загарбники продовжують формувати додаткові підрозділи на території Ростовської області та на тимчасово окупованій території Автономної республіки Крим. Планується їх використання для підтримки бойових дій основних сил у другому ешелоні, охорони адміністративних будівель та важливих об’єктів інфраструктури на захоплених територіях. За наявною інформацією, орієнтовний термін формування – до 24 квітня цього року.

Не виключаються провокаційні дії та застосування противником армійської авіації у прикордонних з Україною районах російської федерації, зокрема завдання ударів по цивільних об’єктах.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін в діяльності військ противника не відзначено.

На Слобожанському напрямку угруповання ворога, до складу якого входять окремі підрозділи 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, берегових військ балтійського та північного флотів, продовжує частково блокувати місто Харків та руйнувати артилерійським вогнем житлові квартали міста.

На Ізюмському напрямку агресор діє окремими підрозділами зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї та 68-ї загальновійськових армій Східного військового округу і повітряно-десантних військ. Очікується продовження спроб наступу на напрямках Ізюм – Слов’янськ та Ізюм – Барвінкове.

У районі безпосередньої близькості від державного кордону з Україною, на території Бєлгородської області, відзначається розгортання вертолітних майданчиків.

На Донецькому і Таврійському напрямках угруповання окупаційних військ продовжує зосереджувати основні зусилля на захопленні населених пунктів Лиман, Кремінна, Попасна та Рубіжне, а також встановленні повного контролю над містом Маріуполь.

Противник активізував наступальні дії на Сіверодонецькому, Попаснянському, Курахівському та Запорізькому напрямках.

Для нарощування зусиль противник продовжує зосередження додаткових танкових та артилерійські підрозділів.

Тривають бої за Маріуполь. Ворог проводить штурмові дії в районі морського порту.

На Південнобузькому напрямку окремі підрозділи окупантів продовжують зосереджувати основні зусилля на утриманні займаних рубежів та обстрілах позицій угруповання військ Сил оборони. Ворог не припиняє спроби встановити повний контроль над територією Херсонської області. Веде бойові дії в районі населеного пункту Олександрівка, успіху не має.

Корабельні угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують ізоляцію морського узбережжя нашої держави, а також ведення розвідки.

Окупанти і далі цинічно порушують норми Міжнародного гуманітарного права, блокують ініціативи щодо евакуації цивільних жителів із окупованих населених пунктів, відмовляються погоджувати гуманітарні маршрути та здійснюють обстріли місцевості поблизу можливих “зелених коридорів”.

На зайнятих територіях противник викрадає та вивозить до російської федерації обладнання, техніку та вироблену продукцію місцевих підприємств, мінує поля сільськогосподарського призначення.

Сили оборони продовжують утримувати визначені рубежі, нищити ворога та, на окремих напрямках, звільняти від загарбників Українські землі.

 

19:19 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний доповів про становище на східному та південному фронтах:

 

Ситуація на південному напрямку контрольована. Суттєво зменшена загроза з моря завдяки потопленню флагманського корабля Чорноморського флоту РФ. Проте небезпека висадження морських та повітряних десантів залишається. У звʼязку з цим продовжуються заходи щодо зміцнення протидесантної оборони, у тому числі за рахунок матеріально-технічної допомоги країн-партнерів. Сили оборони стійко забезпечують захист Миколаєва від ймовірних спроб противника відновити наступ та знищують ворога у передмісті Херсону. Ми не даємо ворогу можливості просунутися в напрямку Запоріжжя. Триває героїчна оборона міста-героя Маріуполя. 

 

Упродовж останніх тижнів противник здійснив перегрупування сил і засобів на сході та намагається прорвати оборону на декількох напрямках, зосередивши основні зусилля на Ізюмському. Військовим командуванням забезпечується посилення оборони, насамперед протитанковими та протиповітряними засобами. Попри переважаючі сили противника на деяких напрямках, завдяки набутій майстерності командирів та бойовому досвіду наших воїнів нам вдається відбивати атаки, завдаючи ворогу значних втрат.

 

18:09 Під час війни проти України загинув капітан великого десантного корабля "Цезарь Куніков" Чорноморського флоту Росії Алєксандр Чірва. Про це у понеділок повідомляють російські медії. Причини та обставин смерті капітана не розголошують, втім пропаґанда зазначає, що Чірва воював проти "неонацистів" – і тим підтверджує, що той перейшов у статистику "двохсотих" саме через війну. Нагадаємо, "Куніков" стояв у порту Бердянська поруч із ВДК "Саратов", коли той вибухнув. 

 

17:41 Українські правоохоронці знайшли на звільнених від окупації територіях понад тисячу тіл замордованих людей. Про це повідомив заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції Сергій Пантелеєв. Наразі проводять ідентифікацію тіл, розтини, впізнання.

 

17:17 Полк "Азов" оприлюднив відео атаки штурмової групи на колону російського війська, котра пересувалася на автомобілях на вулицях міста. "Оборона Маріуполя триває. Не зважаючи на переважаючі сили противника, бійці полку "Азов" проводять контратаку", – йдеться у повідомленні.

 

16:30 Україна передала Європейській комісії заповненим опитувальник, необхідний для набуття статусу кандидата в ЄС. "Першу частину опитувальника для членства України в ЄС відправлено Єврокомісії. Як і обіцяв Президент Володимир Зеленський, Україна заповнила документ за тиждень!" – повідомила віцепрем'єр Ольга Стефанішина. Голова європейського представництва в Україні Матті Маасікас офіційно підтвердив отримання анкети й опублікував спільні фотографії з Володимиром Зеленським в Офісі президента. "Іще один крок України на шляху до ЄС... Надзвичайні часи вимагають надзвичайних кроків і надзвичайної швидкості", – прокоментував Маасікас.

 

 

 

16:04 Голова Кремінської військово-цивільної адміністрації Олександр Дунець повідомив, що росіянам вдалося захопити місто Кремінна тактикою масованого наступу з великою кількістю техніки. "Сили в них були значні. Скажімо так, на один із підрозділів, який не більше взводу, виходили до 43 броньованих об’єктів: танки, БТРи, МТЛБ. Частина була знищена, але не вся. Загалом атаки тривали впродовж трьох днів. Зараз там тривають важкі бої на околицях", – розповів Дунець "Радіо Свобода".

 

15:50 Російські окупанти відновили у центрі міста Генічеськ пам'ятник Леніну.

 

 

15:25 Матір зниклого російського моряка Єгора Шкребця заявила, що після потоплення крейсера "Москва" не вдається знайти близько трьохсот військовиків. Ірина Шкребець стверджує, що була в госпіталі в Севастополі, куди привезли постраждалих, та не знайшла сина. "Ми кожну обпечену дитину дивилися. Не можу передати, як це важко... Там було лише двісті людей, а на крейсері було понад п'ятсот. Де решта?" – розповіла вона виданню The Insider. Батьки моряків шукають списки загиблих і зниклих, їздили у військову частину та ФСБ – їм нічого не кажуть.

 

15:03 Очільниця російського центробанку Ельвіра Набіуліна заявила у виступі перед Ґосдумою РФ, що російська економіка "входить у непростий період". З її слів, "період структурних змін" почнеться щонайпізніше на початку ІІІ кварталу 2022 року.

 

14:54 Росіяни обстріляли Синельниківський, Павлоградський та Криворізький райони Дніпропетровщини. Як повідомили у ДСНС, снаряди знищили цивільну інфраструктуру; відомо принаймні про одного загиблого. Вогонь вівся зі сторони Херсонської області.

 

14:38 Вояки 93-ої бригади Холодний Яр вилучили у російського полоненого мобільний телефон, що належав українській дівчинці. Російські мародери викрали ґаджет після обшуків місцевого населення на блокпості у Тростянці. Русскі горланили, лаялися, погрожували зброєю, 10-річна Іванка плакала... Тепер хлопці зі Збройних Сил України повернули дівчині її телефон. Хоча батько дитини пропонував солдатам залишити пристрій собі. 

 

#ЦИТАТА

 

"Розвідувальний підрозділ 93 бригади Холодний Яр проводив операцію на східному напрямку від цього міста. У полон до наших хлопців потрапив механік-водій з Кантемирівської дивізії російських збройних сил. При затриманні у полоненого знайшли червоненький мобільний телефон, а також павербанк зі стразами. Спочатку окупант брехав, що це його речі. У мобілці була сім-картка одного з російських операторів. І з цього телефону вже були дзвінки до Росії. Та у списку контактів були й українські номери, підписані «татуся» та «мамуля». Холодноярці почали телефонувати на ці номери. Виявилося, що телефон належить Іванці".

 

93 омбр "Холодний Яр"

 

14:01 У селі Стоянка неподалік від Києва побудували тимчасовий міст – рух по трасі Київ-Чоп відновлено. Про це повідомив Офіс Президента.

 

13:40 У Німеччині розслідують понад 140 справ через підтримку російського нападу на Україну. Більшість із них стосуються використання літери "Z", повідомляє DW.

 

13:35 Народний депутат Віктор Медведчук звернувся до Президента України Володимира Зеленського та президента РФ Володимира Путіна з пропозицією обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя. “Я, Медведчук Віктор Володимирович, хочу звернутися до президента Російської Федерації Володимира Путіна та Президента України Володимира Зеленського з просьбою про обмін мене українською стороною на захисників Маріуполя і його мешканців, які перебувають там сьогодні та не мають можливості безпечного виходу через гуманітарний коридор”, – ідеться у зверненні, оприлюдненому Службою безпеки України.

 

13:07 Українці почали повертатися до домівок за тиждень до Великодня. BBC повідомляє з покликом на дані польської прикордонслужби, що 16 квітня вперше з початку війни із Польщі в Україну вʼїхало більше людей (22 тис.), аніж виїхало (19,2 тис.).

 

12:51 Унаслідок ракетної атаки по Львову загинуло семеро людей. Одинадцять осіб поранено, троє з них перебувають у важкому стані. Про це повідомили на брифінґу міський голова Андрій Садовий і голова обласної військово-цивільної адміністрації Максим Козицький. Зі слів Козицького, три ракети влучили у військові склади, котрі тривалий час не використовуються за призначенням, а ще одна – в автомайстерню. Садовий розповів: "Я говорив з керівником станції техобслуговування. В нього сльози не за майно, яке знищено, а за його працівників. Він все життя мріяв про цю автостанцію. Сьогодні її не стало. Там знищено близько 40 машин".

 

 

12:47 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що захоплення Росією Маріуполя може стати "червоною лінією" для переговорного процесу із РФ. Він повідомив Reuters, що українські і російські дипломати не мали контакту декілька тижнів, а єдина комунікація провадиться через переговорну групу.

 

12:03 За добу на Харківщині загинуло дев'ять людей; 25 осіб зазнали поранень. 

 

11:41 Росіяни взяли під контроль місто Кремінна на Луганщині, повідомив голова ВЦА Сергій Гайдай. У своєму дописі у Facebook він додав: "Усе змінилося за одну ніч".

 

11:24 Уточнена інформація від Андрія Садового: внаслідок обстрілу Львова загинуло шестеро людей; одинадцятеро отримали поранення (зокрема одна дитина). Пошкоджено або знищено близько 40 автомобілів. Від ударної хвилі розбило вікна в одному з готелів; там мешкають евакуйовані українці.

 

11:17 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 20,6 тис. осіб,

танків – 790 од.,

бойових броньованих машин – 2041 од.,

артилерійських систем – 381 од.,

РСЗВ – 130 од.,

засобів ППО – 67 од.,

літаків – 167 од.,

гелікоптерів – 147 од.,

автомобільної техніки – 1487 од.,

кораблів /катерів – 8 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 155 од.,

спеціальної техніки – 27 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 300 ворогів, танків ‒ 17 од., бойових броньованих машин – 39 од., артилерійських систем – 5 од., РСЗВ – 3 од., автомобільної техніки – 16 од., літаків – 2 од., гелікоптерів – 1 од., БПЛА – 7 од., засобів ППО – 1 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

66% танків (з них 4,8% за минулий тиждень),

70% бойових броньованих машин (з них 3,3% за минулий тиждень),

24% артилерійських систем (з них 2,0% за минулий тиждень),

51% літаків (з них 3,0% за минулий тиждень),

61% гелікоптерів (з них 2,9% за минулий тиждень).

 

 

10:51 Армія РФ увійшла у місто Кремінна. Про це повідомив голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай. Наразі тривають бої між українськими військовими та окупантами у самому місті.

 

10:29 Унаслідок ракетного удару по Львову загинуло шестеро людей, восьмеро зазнали поранень. Про це повідомив голова Львівської обласної адміністрації Максим Козицький. Згідно з інформацією Повітряного командування "Захід", відбулося чотири ракетні удари. Три – по об‘єкті військової інфраструктури. Один – по шиномонтажу.

 

Народний депутат Микола Княжицький опублікував знимку автомобіля, ушкодженого під час вибухів

 

10:02 У Львові після вибухів скасували кілька маршрутів громадського транспорту, а частину змінили, повідомив Андрій Садовий. Ці маршрути пролягають через район довкола залізничного вокзалу. Перекрито рух на вулиці Левандівській і на Шевченка (в районі перехрестя з вулицею Ковча). 

 

09:55 Ресурс OSINTtechnical, котрий займається журналістикою відкритих даних, опублікував фотографію пожежі на крейсері "Москва". Знимка датована 15 квітня; це день затоплення флагмана російського флоту. На знимці видно, що судно стоїть із креном. На корпусі помітно кіптяву біля отворів – це свідчить про те, що пожежа була всередині "Москви".

 

 

09:23 Щонайменше п'ять автомобілів ДСНС виїхало із 4-ої Державної пожежно-рятувальної частини Львова, що на вулиці Володимира Великого, на місце влучання ракет.

 

09:11 Львів зазнав ракетної атаки. Мешканці чули чотири гучні вибухи в місті, в той же час міський голова Андрій Садовий повідомив про те, що вибухів було п'ять. Клуби диму здіймаються над Львовом у районі залізничної станції.

 

07:46 Генеральний штаб інформує про те, що Росія завершує формування ударної групи на сході. Загалом на території України діє 87 батальйонно-тактичних груп РФ.

 

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Збройні сили російської федерації завершують створення наступального угруповання у Східній операційній зоні. Противник також не припиняє завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури України.

На Волинському та Поліському напрямках ворог активних дій не проводив, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях. В зазначених районах ворог веде радіоелектронну розвідку. З території республіки білорусь фіксується вивезення залізничним транспортом пошкодженої бронетехніки збройних сил російської федерації.

На Сіверському напрямку ворог здійснює посилений контроль ділянок кордону. Триває інженерне обладнання позицій в районах пунктів пропуску і в прикордонних районах Брянської та Курської областей російської федерації. Не виключається задіяння диверсійно-розвідувальних груп та ракетні удари з території російської федерації.

На Слобожанському напрямку російські окупанти продовжують часткове блокування Харкова та намагаються здійснювати вогневе ураження підрозділів наших військ.

З метою розширення плацдарму на лівому березі річки Сіверський Донець та створення умов для оперативного розгортання військ, ворог провів розвідку боєм у районах населених пунктів Заводи, Дмитрівка та Дібровне. Успіху не мав, зазнав втрат і відійшов.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник відновлює боєздатність і поповнює запаси. Намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів та активізувати бойові дії. Російські окупанти продовжують обстріли населених пунктів Сіверськ і Покровське.

Основні зусилля ворог зосереджував в районах населених пунктів Лиман, Кремінна, Попасна та Рубіжне, намагався встановити повний контроль над містом Маріуполь. Проводив наступальні дії на Сєверодонецькому, Попаснянському та Запорізькому напрямках.

Противник безуспішно намагався закріпитись в районах населенних пунктів Кремінна та Рубіжне. Здійснював штурмові дії в районах населених пунктів Новотошківське, Попасна, Авдіївка та Мар’їнка. Успіху також не мав.

На Південнобузькому напрямку ворог основні зусилля зосереджує на утриманні займаних позицій, продовжує здійснювати вогневий вплив на позиції наших військ у напрямках на Миколаїв та Олександрівку.

Очікується, що противник продовжить ведення бойових дій з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області.

Всього у складі угруповань до виконання бойових завдань на території України залучено 87 батальйонних тактичних груп противника.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено десять танків, п’ятнадцять одиниць броньованої та п’ять одиниць автомобільної техніки, а також п’ять артилерійських систем противника.

Угрупованням Повітряних сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено п’ять повітряних цілей: один літак, три вертольоти та один БПЛА.

 

18.04.2022