51-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:44 Президент України Володимир Зеленський обговорив із армійським керівництвом і керівниками правоохоронних відомств становище у Маріуполі. "Деталі зараз не можуть бути публічними. Але робимо все для порятунку наших людей", – повідомив Зеленський у вечірньому зверненні. З його слів, у нараді взяли участь головнокомандувач ЗСУ, начальник Генерального штабу, керівник Головного управління розвідки, командувач Національної гвардії, міністр внутрішніх справ, керівник Служби безпеки України, секретар Ради національної безпеки і оборони та інші.

 

#ЦИТАТА

 

Успіхи наших військовиків на полі бою справді вагомі. Історично значущі. Але ще недостатні, щоб очистити нашу землю від окупантів. Будемо бити їх більше.

 

Демократичний світ має визначитись із тим, що гроші Росії за енергоресурси – це насправді гроші на руйнацію демократії. Коли ці рішення будуть, ми всі зможемо побачити, що мир наближається.

 

Росію не сприймає – і ніколи вже не сприйматиме – увесь український народ. Росія назавжди програла Україну.

 

Можливо, десь у Росії за жорстокість і поважають. Але в Україні за жорстокість зневажають. І карають.

 

Володимир Зеленський

 

00:09 Чиновник Пентагону на брифінґу підтвердив, що російський крейсер "Москва" був атакований двома українськими ракетами "Нептун", повідомляє CNN.

 

23:52 У Полтаві пролунали вибухи.

 

23:11 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила під час телемаратону, що Росії не вдасться залякати українське суспільство заявами про посилення обстрілів: "У нас і так іде активна фаза війни, вони й так гатять ракетами". При тім пані Маляр визнала, що знищення флагмана російського флоту "Москва", вірогідно, розлютило  путінську ставку. "Російська армія справді мстива, вони справді частину операції проводять емоційно. Імовірно, ці рішення може приймати навіть не військова особа, а цивільна – я маю на увазі Путіна. Тому у тому, що робиться, не завжди є військова доцільність", – сказала заступниця міністра.

 

22:46 Видання Navalnews опублікувало супутникову знимку палаючого крейсера "Москва", зняту радаром із синтезованою апертурою Sentinel-1. Цей тип радарів сканує рельєф, незалежно від метеорологічних умов і освітлення. Зі слів експертів, на знимці чітко видно бурхливу пожежу на великому кораблі, а довкола – кілька менших суден. Координати "Москви" у момент вибуху – 45°10’43.39″N, 30°55’30.54″E. Navalnews пише, що утоплення російського флагмана ще довго вивчатимуть і описуватимуть "як унікальну подію і, вірогідно, ключовий момент війни".

 

 

22:01 Президент України Володимир Зеленський заявив, що світ має бути готовим до того, що Росія може використати ядерну зброю. "То не лише я – весь світ, усі країни мають цим перейматися", – сказав Зеленський у інтерв'ю CNN, відповідаючи на питання про загрозу ядерного бомбардування. "Для них життя людини – це ніщо", – пояснив він. Зеленський додав: "Ми не маємо думати: чи боїмося? Не "боїмося" – а чи готові", – заявив Президент.

 

21:45 Радник ОП Михайло Подоляк не зважає на погрози росіян посилити ескалацію війни через дошкульні удари з боку українців. "Саме Рф розпочала неспровоковану війну на чужій території. З масовими умисними вбивствами мирних громадян і масштабним руйнуванням цивільної інфраструктури. Тому будь-які дії України у відповідь і морально, і юридично абсолютно виправдані", – прокоментував Подоляк у twitter.

 

21:28 Ніщо не віднадить Сполучені Штати Америки надавати Україні військову допомогу. Про це повідомив на брифінґу представник Державного департаменту США Нед Прайс, коментуючи звернення з Росії з застереженнями через постачання зброї. "Росіяни казали щось приватно, казали щось публічно... Ніщо не зможе відмовити нас від стратегії, котру ми втілюємо", – запевнив Прайс. Він порадив Росії "не дивуватися".

 

20:14 Концерн "Укроборонпром" підтвердив, що вночі на п'ятницю росіяни обстріляли ракетами цехи Жулянського машинобудівного заводу "Візар", де виготовляли комплектуючі до протикорабельних ракет "Нептун". "Це сталося після того, як "ширпотреб" українського виробництва – саме так стверджували у фашистській Росії – потопив флагман Чорноморського флоту РФ вартістю до 1 млрд доларів. Йдеться про дві ракети РК-360МЦ "Нептун" виробництва цілої низки державних та приватних підприємств, які знищили крейсер "Москва" країни-агресора", – йдеться у заяві. У концерні наголошують, що, незважаючи на регулярні ракетні удари та обстріли наших оборонних підприємств, Україні є чим воювати. "Динаміка надходження військової та спеціальної техніки до найпотужнішої армії світу – Збройних сил України – тільки зростає", – наголосили в "Укроборонпромі".

 

19:47 Збройні Сили України анонсували звільнення Херсонської області від росіян. "Ситуація на Херсонщині складна... Але ми всі переконані абсолютно, що просування наших військ дуже скоро почнеться, але наразі ми вичищаємо ті позиції, які вже вдалося вивільнити", – заявила на брифінґу начальниця об'єднаного координаційного прес-центру сил охорони та оборони півдня України Наталя Гуменюк.

 

19:14 Росіяни обстріляли житлові райони Харкова. Загинуло семеро людей (зокрема, одна дитина – немовля), 34 мешканців зазнали поранень, повідомив голова обласної адміністрації Олег Синєгубов. Він додав, що "друга армія світу" вміє воювати лише з цивільним населенням.

 

18:53 На Київщині у звільнених від Росії поселеннях виявили понад 900 тіл убитих мирних мешканців. Про це заявив начальник Національної поліції Київщини Андрій Нєбитов під час брифінґу. "Хочу з прикрістю сказати про те, що сьогодні буде перетнута межа – 900 тіл загиблих, цивільних, яких ми знайшли, оглянули та передали до судово-медичних установ для детального огляду", – цитує УНІАН. Нєбитов уточнив, що лише в Бучі загинуло 350 мешканців.

 

18:10 Росіяни вперше за час війни завдали бомбових ударів із дальніх бомбардувальників Ту-22М3. Про це повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник під час брифінгу. "Цей повітряний удар завдано по місту Маріуполь", – уточнив Мотузяник.

 

17:39 Журналісти "Радіо Свобода" ідентифікували пару, котра обговорювала зґвалтування українських жінок на записах телефонних розмов, оприлюднених Службою безпеки України, – то Роман і Ольга Биковські. Подружжя походить із Орловської області. Приблизно п'ять років тому вони перебралися в анексований Крим, там Биковський оформився на військову службу. Репортери сконтактувалися із росіянином по телефону – і тепер підтверджують, що голос співрозмовника цілком відповідав голосу на плівках СБУ. Журналістам також вдалося порозмовляти з дружиною Ольгою – вона повідомила, що чоловік із пораненням перебуває у шпиталі.

 

  

 

17:17 Росіяни обстріляли цивільні автобуси біля селища Борова на Харківщині. Загинуло щонайменше десятеро людей, близько тридцяти осіб отримали поранення, повідомив речник прокуратури Харківщини Дмитро Чубенко.

 

16:45 Радник ОП Олексій Арестович вважає, що Владімір Путін смакує ідеєю використання ядерної зброї. Він може використати її як спосіб найвищої ескалації на випадок мілітарної поразки Росії. "Я думаю, що пацан хоче якою-небудь тактичною ядерною зброєю де-небудь бахнути таки. Принаймні, є такі побоювання", – сказав Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну. Спікер Банкової певен, що світ не пробачить цього Путіну, і він врешті-таки програє. "Бахнули тактичною ядерною зброєю. Що далі? Ну... Бахнуть у відповідь або залучать такі сили, з якими не впорається", – заявив Арестович.

 

16:11 Росіяни ударили заплом касетних боєприпасів по Миколаєву. Місто зазнало руйнувань, є загиблі.

 

 

15:41 Міська рада Дніпра проводить ревізію вулиць, аби перейменувати топоніми, пов'язані з Росією. "Ми відмовлятимемося від російських географічних назв. Знаєте, у чому проблема? Їх така кількість, що у нас навіть нових найменувань немає. Їх просто десятки – всякі Барнаульські, Абхазькі", – заявив міський голова Борис Філатов.

 

15:15 Міністр оборони України Олексій Резніков прокоментував утоплення російського крейсера "Москва": "Флагманський російський військовий корабель – достойне місце для дайвінґу. Тепер маємо ще одну точку для дайвінґу в Чорному морі. Обов'язково відвідаю рештки після нашої перемоги у війні. До речі, маю за плечима 300 занурювань".

 

14:57 Аґенція AFP стверджує, що російські сили під час ракетного обстрілу Києва частково знищили Жулянський машинобудівний завод "Візар". Очевидці розповіли репортерам, що було чутно п'ять вибухів. Завод "Візар" брав участь у створенні ракети "Нептун", котра завдала фатального удару по флагману російського флоту крейсеру "Москва".

 

14:20 Вояки із 93-ої окремої механізованої бригади "Холодний Яр" знищили вночі російський гелікоптер Ка-52 "Алігатор". "Окупанти планували вражати техніку і живу силу холодноярців, утім наші бійці внесли свої корективи у їхні плани та відправили їхніх пілотів на концерт кобзона", – прокоментували в бригаді.

 

 

13:57 Росія передала Сполученим Штатам Америки листа із занепокоєнням постачаннями зброї до України. Москва каже, що це тягне за собою "непередбачувані наслідки для регіональної та міжнародної безпеки", пише The Washington Post.

 

13:04 Росіяни обстріляли місто Василівка Запорізької області. Пошкоджено кілька житлових будинків у центрі міста та приватний сектор, знищено продуктовий магазин, пошкоджено депо на залізничній станції "Таврійськ". Одна людина загинула, а п'ятеро отримали поранення, повідомили у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

 

12:41 Ватикан вирішив проводити богослужіння Хресної дороги за планом – хрест мають нести українка та росіянка, що, на думку Святого престолу, має символізувати примирення народів. Про це заявив близький співпрацівник Папи Антоніо Спадаро. Він пояснив: Франциск не є політиком, передає "Польське радіо".

 

#ЦИТАТА

 

Коли йде активна фаза такої вбивчої війни, говорити про примирення зовсім не на часі.

Спершу потрібно припинити нас вбивати, а тоді можна говорити про наступні кроки. Наступним кроком має бути засудження злочинця і встановлення справедливості. Усі ті злочини, які кояться проти України, мають бути засуджені міжнародним трибуналом. Ми їх сьогодні кваліфікуємо як геноцид.

Лише після засудження російського агресора може бути початок якогось процесу примирення, і це буде довга дорога. Бо процес примирення означає гоєння рани, це є повага до ран жертви. І без чутливості до жертви цієї несправедливої агресії ми не маємо права з християнського боку говорити про примирення.

 

Блаженніший Святослав,

інтерв'ю "Українському радіо"

 

12:07 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 20 тис. осіб,

танків – 756 од.,

бойових броньованих машин – 1976 од.,

артилерійських систем – 366 од.,

РСЗВ – 122 од.,

засобів ППО – 66 од.,

літаків – 163 од.,

гелікоптерів – 144 од.,

автомобільної техніки – 1443 од.,

кораблів /катерів – 8 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 135 од.,

спеціальної техніки – 25 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 100 ворогів, танків ‒ 3 од., бойових броньованих машин – 8 од., автомобільної техніки – 6 од., кораблів – 1 од., засобів ППО – 2 од., літаків – 3 од., БПЛА – 1 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

63% танків (з них 4,3% за минулий тиждень),

68% бойових броньованих машин (з них 2,8% за минулий тиждень),

23% артилерійських систем (з них 1,9% за минулий тиждень),

49% літаків (з них 3,6% за минулий тиждень),

60% гелікоптерів (з них 3,3% за минулий тиждень).

 

 

12:01 Міністерство оборони РФ оголосило про намір посилити обстріли Києва під претекстом помсти за вибухи невстановленого походження на своїй території.

 

11:57 Російські війська обстріляли з мінометів позиції українських прикордонників біля Сновська на Чернігівщині. Як повідомив голова Корюківської РВА Іван Ващенко у Facebook, обстріл мав радше "турбуючий" характер, утім закликав мешканців регіону бути уважними до повітряних тривог та триматися поближче до укриттів.

 

11:31 Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський передав кризовому координатору ООН в Україні Аміну Аваду закривавлену іграшку з Краматорська. Далі її мають передати у Міжнародний суд ООН в Гаазі. "Нехай закривавлена іграшка стане не тільки доказом, але й символом невідворотності покарання російських воєнних злочинців", – прокоментував Монастирський.

 

 

11:20 Ужгородська міська рада склала список 58 вулиць, котрі носять назви російських діячів і котрі вартує перейменувати. Депутати зійшлися на думці, що перевагу при визначенні нових назв слід надавати місцевим достойникам; де це можливо, повернути давні назви, ще дорадянського періоду; назви на честь героїв нинішньої війни, зокрема, можливо, й міст, територій – визначати після перемоги.

 

10:19 Служба безпеки України опублікувала записи розмов російських солдатів, які підтверджують, що РФ сама обстріляла прикордонні села. "Это наши херачат", – пояснює своїй дружині російський вояка. На запитання: "навіщо так робити?" – відповідає: "Так надо. Так делают для того, чтобы типа хохлы провоцируют. И вот поэтому попадают". "Такая же х*рня была и в чеченскую войну. Квартиры взрывали в Москве, типа, что это террористы. На самом деле это ФСБшники. Просто сейчас они (Україна, – ред.) никак не могли достреливать с такого расстояния до Климово", – додає окупант.

 

10:03 Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що Путін  "рівний Гітлеру" і його слід зупинити в Україні, перш ніж він зможе рухатися далі. "Україна буквально бореться за наше майбутнє", – сказав Надь у коментарі The New York Times. "Україна буквально бореться за наше майбутнє", – констатував він.

 

09:32 Речник Пентагону Джо Кірбі підтвердив, що Росія продовжує розглядати Київ як ціль. "Так, звісно, Росія має можливості завдати удар по Києву", – зауважив Кірбі у відповідь на прохання прокоментувати заяви Москви про намір націлити свої ракети на "центри прийняття рішень". Представник Пентагону підкреслив, що навіть коли Росія почала відводити свої війська від української столиці, від Чернігова, з північної частини України, у США не вважали, що Київ оминув небезпеки, особливо з повітря, передає Укрінформ.

 

07:41 Генеральний штаб ЗСУ інформує у ранковому зведенні, що російська армія зосереджується на захопленні міст Рубіжне і Попасна:

 

Противник продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по інфраструктурі населених пунктів України.

На Волинському та Поліському напрямках окремі підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

На Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без змін.

На Південнобузькому напрямку противник намагається провести фортифікаційне обладнання позицій, поповнює запаси озброєння та військової техніки, боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів. Веде розвідку із залученням безпілотних літальних апаратів.

На Донецькому і Таврійському напрямках основні зусилля ворог зосереджує на спробах захоплення населених пунктів Попасна і Рубіжне. Успіху не має.

Так, на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито вісім атак ворога, знищено чотири танки, шість бронетранспортерів, чотири бойових машини піхоти, а також одну артилерійську систему противника.

 

00:21 Президент України Володимир Зеленський виступив із емоційним зверненням за підсумками 50-ої доби спротиву Росії. Голова держави зізнався: він пам'ятає всіх, хто приречено прогнозував поразку. Зеленський також порушив проблеми, пов'язані з історичною пам'яттю та ідентичністю – сказав, що Росія сама воює в Україні з російською мовою і сама знищує зв'язки з Руссю.

 

#ЦИТАТА

 

Наскільки безглузде це вторгнення Російської Федерації. Наскільки воно самовбивче для всього, що Росія нібито «захищає». Для російської культури, для звʼязків з цим народом, навіть для російської мови. Росія випалює все це своєю зброєю.

***

Тепер і цей міф спалений. Русь не руйнувала б себе саму. З нею це робили чужинці. Ординці та інші загарбники. Ось хто прийшов сьогодні на нашу землю. І воюють вони так само – заради грабунку та заради знущань.

***

Я пригадую перший день вторгнення Російської Федерації. Я пригадую, що мені говорили 24 лютого. Зокрема й сильні світу цього. Мʼяко кажучи, ніхто не був упевнений у тому, що ми вистоїмо. Всі співчували. Багато хто радив полишити країну. Радили фактично здатися тиранії. Але й вони не знали нас. І вони не знали, наскільки українці сміливі, наскільки ми цінуємо свободу. Нашу можливість жити так, як цього хочемо саме ми. А не люди, які керують так, що їхня армія вперше в житті бачить унітази хіба що на окупованій території.

***

Окупанти відповідатимуть за все, що зробили в Україні. За все, що зробили проти українців. Вони відповідатимуть за Бучу, за Краматорськ, за Волноваху, за Охтирку. За Гостомель і Бородянку. За Ізюм, за Маріуполь і всі інші міста й громади України, які російська армія відкинула на 80 років назад. У той страшний час, про який усі й завжди у світі говорили: «Ніколи знову». Ось воно – знову. Ось воно – зараз. І ми зробимо все, щоб воно було справді востаннє.

***

Цей час, ці 50 днів показали мені по-іншому багатьох світових лідерів. Різні держави. Я побачив велику щедрість у тих, хто й сам небагатий. Я побачив надзвичайну рішучість у тих, кого глобальні лідери зазвичай не сприймали серйозно. Я побачив, що демократичний світ справді має тих, чиєї волі достатньо для захисту свободи від нападу тиранії. Побачив політиків, які поводилися так, ніби в них немає жодної влади. І побачив неполітиків, які зробили за ці 50 днів більше, ніж деякі державні діячі, які претендували на лідерство.

***

Російські кораблі можуть піти... хіба що на дно.

 

Володимир Зеленський

 

15.04.2022