49-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:17 Речник Пентагону Джон Кірбі під час брифінґу розкрив деталі про озброєння, котре США надають Україні в пакеті допомоги на 800 мільйонів доларів. Ідеться, зокрема, про 200 панцеромобілів M113, 11 гелікоптерів Мі-17, 18 гаубиць, 300 безпілотників-камікадзе Switchblade тощо.

 

 

18 155-мм гаубиць і 40 000 снарядів;

10 контрбатарейних радарів AN/TPQ-36;

2 радари для виявлення повітряних цілей AN/MPQ-64 Sentinel;

300 безпілотних систем Switchblade;

500 ракет до комплексів Javelin і тисячі інших протитанкових систем;

200 бронетранспортерів M113;

100 бронеавтомобілів HMMWV;

11 гелікоптерів Mі-17;

30 000 бронежилетів і шоломів;

2000 оптичних і лазерних далекомірів тощо.

 

23:40 Президент Литви Гітанас Наусєда розкритикував ідею альтернативної системи оборонних ґарантій. "Я вірю в НАТО. Будь-які спроби створити щось паралельне, аналогічне – можуть призвести до конкуренції між такими організаціями. Це нас розділить, розпорошить наші сили. Ми не можемо дозволити собі таку розкіш. Тому нам потрібна єдність", – сказав Наусєда, згідно з повідомленням "Європейської правди". Він додав: "Хоч би що там казали деякі партнери, я вірю, що рано чи пізно Україна буде в НАТО і матиме все те, що може надати ця найпотужніша оборонно-безпекова організація у світі".

 

23:16 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом. "Дали оцінку російським воєнним злочинам. Обговорили додатковий пакет оборонної та можливої макрофінансової підтримки. Домовилися про посилення санкцій", – прокоментував Зеленський у twitter.

 

22:54 Збройні Сили України ракетами "Нептун" завдали удару по крейсеру "Москва". Це судно брало участь в атаці на прикордонний загін острова Зміїний і є флагманом російського флоту. "Двома ракетами «Нептун» щойно уражено крейсер «Москва». Стоїть, горить", – повідомив український волонтер Олександр Карпюк. Згодом цю інформацію підтвердив голова Одеської обласної військово-цивільної адміністрації Максим Марченко: "Ракетний крейсер «Москва» сьогодні пішов саме туди, куди його послали наші прикордонники на острові Зміїний! Ракети «Нептун», які стоять на сторожі Чорного моря, завдали російському кораблю дуже серйозних пошкоджень".

 

22:02 Президент України Володимир Зеленський заявив, що Польща, Литва, Латвія та Естонія завжди будуть першими на всіх сторінках майбутньої історії України. "Вони – перші в підтримці прагнення України, щоб посісти своє місце у європейській родині. Перші щодо потужної санкційної політики проти Російської Федерації, яку просувають у країнах ЄС. Навіть коли ми говоримо про зброю, про озброєння, про оснащення нашої армії – серед перших були саме лідери цих країн", – сказав Зеленський на спільній пресовій конференції з колегами.  

 

#ДРУЗІ

 

 

Президент Польщі Анджей Дуда поділився враженнями від перебування в Бучі, Бородянці, Дмитрівці: "У це складно повірити. Це не війна, це тероризм. Якщо хтось висилає літаки та солдатів, щоб бомбардувати житлові райони, вбивати мирне населення, то це не війна, а жорстокість, бандитизм, тероризм". Дуда наголосив на важливості притягнення до відповідальності злочинців у міжнародних судах. Він висловив сподівання, що вільна, суверенна, незалежна Україна незабаром стане частиною Європейського Союзу.

 

Президент Литви Гітанас Наусєда відзначив, що українська нація своїм спротивом показала міць і рішучість. Він певен, що Україна має перемогти в цій війні, а для цього вона потребує підтримки – військової, збройної, гуманітарної, фінансової, економічної. Наусєда висловився за посилення санкцій проти РФ, зокрема запровадження повного ембарго на російську нафту й газ, санкції проти всіх банків РФ. "Литовці відчувають український біль. Ми знаємо, що Україна переможе", – сказав він.

 

Президент Естонії Алар Каріс наголосив на необхідності відсунути російські війська далі на схід, щоб забезпечити мир у Європі. Він підкреслив: оскільки дипломатичні зусилля не допомогли уникнути збройного протистояння, Україна має отримати допомогу у вигляді необхідного озброєння.

 

Президент Латвії Егілс Левітс: "Україна б’ється за нас, і це наш обов’язок – допомогти всіма засобами, зброєю, щоб Україна могла оборонятися від ворога".

 

21:35 Росія готує провокації на своїй території, аби виправдати нові ракетні удари по Києву. Про це заявив керівник ОП Андрій Єрмак, коментуючи погрози від російського Міноборони. "Ми готові до будь-яких сценаріїв, і жоден російський не спрацює. кремль вже довів, що вміє воювати лише з мирним населенням, яке не здатне їм відповісти. За всі злочини росія відповідатиме перед міжнародним трибуналом у майбутньому", – заявив Єрмак.

 

21:07 Командир полку "Азов" Денис Прокопенко й один із командирів 36-ої бригади морської піхоти Сергій Волинський записали спільне звернення з оточеного Маріуполя, остаточно підтвердивши те, що морпіхам вдалося возз'єднатися з "азовцями" минулої доби. "Продовжуємо виконувати бойові завдання. Наш моральний дух сильний. Ми знаємо, що ми робимо, для чого ми тут. Ми робитимемо все, що від нас потрібно, для успішного виконання бойової задачі”, – заявив Волинський. Натомість Прокопенко розкритикував військовослужбовців, які вийшли з Маріуполя або вирішили здатися в полон. "Вони обрали шлях ганьби. В жодному випадку героїзувати їх не варто”, – відрубав "Редіс".

 

 

20:42 Служба безпеки України повідомила, що Віктора Медведчука схопили у Київській області, коли він намагався втекти. Маршрут державного зрадника пролягав у керунку Придністров'я – там його мали передати рятівникам із ФСБ, аби вивезти до Москви. Голова СБУ Іван Баканов розповів, що феесбісти намагалася замаскувати плани – вкидали дезінформацію, влаштовували фейкові "зливи", намагалася організувати "липові" маршрути для втечі, навіть підготували псевдо-Медведчуків для спантеличення. Відомо, що в момент втечі лідера "ОПЗЖ" супроводжували чинні українські правоохоронці – їх чекатиме покарання. До того він переховувався в Києві, винаймаючи будинок начебто як іноземець.

 

20:13 Міністерство оборони Росії погрожує завдати удари по "центрах прийняття рішень, у тому числі в Києві". Офіційна Москва заявила, що піде на такий крок, якщо не припиняться "диверсії та завдання ударів українськими військами по об'єктах на території РФ".

 

19:56 Портал Oryx, котрий підраховує втрати військової техніки у ході війни Росії проти України, фотовізуально підтвердив втрату понад 500 танків російською армією. Станом на 13 квітня дослідникам вдалося зафіксувати втрату 504 машин РФ – 255 знищено, 9 пошкоджено, 40 були покинуті, ще 200 одиниць захопили ЗСУ. Згідно з оцінками Генштабу ЗСУ, українська армія розправилася із 739 русскіми танками.

 

19:29 Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що на донецькому і таврійському напрямках росіяни перебувають у готовності до наступальних дій. Як дотепер припускали військові аналітики, Росія спробує розпочати одномоментний наступ із півночі та з півдня, аби взяти під контроль східні краї Дніпропетровської і Запорізької областей, орієнтовно на рубежі Лозова-Павлоград-Покровське.

 

Ворог продовжує завдавати систематичних ракетно-бомбових ударів по об’єктах інфраструктури у Харківській та Запорізькій областях.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках підрозділи противника активних дій не проводили. Російські окупанти здійснюють переміщення окремих підрозділів на визначені напрямки.

На Слобожанському напрямку триває часткове блокування ворогом Харкова. У зв’язку з неможливістю його захоплення, збройні сили російської федерації проодовжують артилерією знищувати інфраструктуру міста.

На Донецькому і Таврійському напрямках, за наявною інформацією, противник перебуває в готовності до наступальних дій. Продовжує зосереджувати основні зусилля на захопленні окремих кварталів міста Маріуполя та завдавати авіаційних ударів.

Ворог намагається проводити штурмові дії в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Рубіжне та Попасна.

На Південнобузькому напрямку противник проводить повітряну розвідку з метою виявлення підрозділів Збройних Сил України.

У бойових діях на частині територій південно-східних областей України у складі угруповання військ противника діють окремі підрозділи 103-го, 109-го, 113-го, 125-го та 127-го мотострілецьких полків. Їх комплектування здійснювалося під час примусової мобілізації чоловіками з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей. Структурно зазначені полки нараховують до 5-ти батальйонів чисельністю близько 300 військовослужбовців у кожному. Досвід ведення бойових дій мають лише 5-10 відсотків особового складу зазначених підрозділів. Управління полків складається з офіцерів збройних сил російської федерації. Ці формування мають значні проблеми із забезпеченням озброєнням, боєприпасами та медикаментами.

Ворог продовжує протиправні дії стосовно цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях. Росіянами проводяться перевірки документів, особистих речей та мобільних телефонів. Також окупанти здійснюють примусові перевірки помешкань.

На деяких зайнятих територіях Харківської області ворог вивів з ладу мережу стільникового зв’язку. Російські окупанти здійснюють агресивний інформаційно-психологічний вплив на населення. Він, здебільшого, спрямований на спроби переконання у безперспективності боротьби проти російських окупаційних військ.

Закликаємо громадян не вірити ворожій пропаганді та продовжувати тотальний спротив.

Знаковим є те, що окупаційні війська продовжують зазнавати втрат на тимчасово зайнятих територіях. Так, у період з 20 березня по 12 квітня цього року, в місті Мелітополь Запорізької області близько 70 військовослужбовців збройних сил російської федерації загинули під час патрулювання території в нічний час.

 

18:38 Головне управління розвідки Міноборони заявило, що в Мелітополі за час російської окупації було вбито приблизно 70 окупантів. Причина смерті – ножові та вогнепальні поранення. "Є дані, що це наслідок роботи українського руху опору Мелітополя", – припустили у розвідці.

 

18:05 Європейська космічна аґенція (ESA) припинила співпрацю з Росією у місячних програмах.

 

17:46 Українські війська знищили пересувний пункт управління з керівним складом 4-ої батальйонної тактичної групи (оперативного підпорядкування) 201-ої військової бази Центрального військового округу збройних сил Росії. У машинах колони захопили службові документи.

 

 

 

17:11 Кремль вважає арешт Віктора Медведчука політичним переслідуванням. Речник президента РФ Дмітрій Пєсков закликав стежити за кримінальним процесом західних політиків, "які так дбають про свободу слова, говорять про неможливість переслідування людини з політичних мотивів". Він заявив, що Медведчук "завжди виступав за мир і проти війни" і "ніякої військової операції в Україні не було б, якби в Києві враховували ідеї Медведчука про нормалізацію відносин з Росією".

 

16:58 Президенти Польщі – Анджей Дуда, Литви – Ґітанас Наусєда, Латвії – Егілс Левітс та Естонії – Алар Каріс відвідали у середу зруйновану Бородянку.

 

 

 

16:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц подивований відмовою офіційного Києва прийняти президента Франка-Вальтера Штайнмаєра. "Пасувало би його прийняти", – сказав Шольц у коментарі RBB 24. Він відмовився від детальніших оцінок.

 

15:32 Українська армія у середу збила два літаки над Харківщиною. Як повідомив голова обласної адміністрації Олег Синєгубов, їх уразили мобільні підрозділи ЗСУ.

 

15:03 Міністерство закордонних справ України розкритикувало заяви президента Франції Емманюеля Макрона про "братськість" українського та російського народу, а також його позицію з приводу кваліфікації дій РФ як геноциду. "«Братній» народ не вбиває дітей, не розстрілює цивільних, не ґвалтує жінок, не калічить літніх людей та не знищує будинки іншого «братнього» народу. До звірст проти беззахисних людей не вдаються навіть найзапекліші вороги. Наразі немає ані моральних, ні реальних підстав вести розмови про «братні» зв‘язки російського та українського народів", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

14:48 Президент України Володимир Зеленський закликав Європейський Союз задіяти всі інструменти впливу, аби припинити масові депортації українців до Росії і повернути вивезених на батьківщину. "Євросоюз має силу, щоб забезпечити це. Євросоюз повинен скористатися цією силою. Поки Росія не поверне примусово вивезених українців, поки не поверне тисячі вкрадених дітей, вона не повинна отримувати жодних грошей від європейських держав чи компаній. Євросоюз не має права бути спонсором депортацій", – заявив Зеленський у зверненні до парламенту Естонії. Зі слів голови держави, росіяни депортували понад 500 тисяч українців. "Не мають повторитися чорні сторінки історії, коли депортовані українці та естонці залишилися на довгі роки в Сибіру чи на Далекому Сході Росії", – закликав Зеленський.

 

14:19 Івано-Франківська міська рада перейменувала 25 вулиць, названих на честь культурних, політичних та наукових діячів Росії:

 

вул. Гаркуші – на вул. Михайла Мулика;

вул. Добролюбова – на вул. Героїв Волновахи;

вул. Достоєвського – на  вул. Героїв Чернігова;

вул. Лермонтова – на вул. Героїв Маріуполя;

вул. Менделєєва – на вул. Героїв Попасної;

вул. Некрасова – на вул. Героїв Охтирки;

вул. Сєченова – на вул. Героїв Миколаєва;

вул. Ушинського – на вул. Героїв Херсона;

вул. Чехова – на вул. Героїв Харкова;

вул. Герцена – на вул. Володимира Малкоша;

вул. Чайковського – на вул. Василя Сліпака;

вул. Докучаєва – на вул. Євстахія Джанджаласа;

вул. Короленка – на вул. Віри Левицької;

вул. Макаренка – на вул. Івана Федика;

вул. Огарьова – на вул. Мирослава Лущака;

вул. Руднєва – на вул. Святослава Пахолківа;

вул. Пржевальського – на вул. Теофіла Бедрія;

вул. Ціолковського – на вул. Олекси Гірника;

вул. Академіка Сахарова – на вул. Української Перемоги;

вул. Данилевського – на вул. Степана Бурдина;

вул. Ковалевської – на вул. Пластову;

вул. Толстого – на вул. Героїв Києва;

вул. Глінки – на вул. Олександра Тисовського;

вул. Рєпіна – на вул. Миколи Арсенича-Березовського;

провулок Червоний – на вул. Осипа Назарука.

 

13:56 У Таллінні біля посольства Росії відбувся мовчазний протест проти воєнних злочинів російської армії. Жінки у спідній білизні із мішками на головах і зав'язаними за спиною руками стали навпроти будівлі амбасади РФ, привертаючи увагу світу до фактів сексуального насильства над жінками в Україні.

 

Фото зі сторінки Любові Цибульської

 

13:33 У вівторок російські вояки розстріляли у селі Правдине на Херсонщині сімох мирних мешканців – шість чоловіків і одну жінку. Після цього вони вирішили спалити дім, аби приховати сліди злочину. Українська прокуратура відкрила кримінальну справу через порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством. Правоохоронці намагаються ідентифікувати загиблих.

 

13:20 Президенти Польщі – Анджей Дуда, Литви – Ґітанас Наусєда, Латвії – Егілс Левітс та Естонії – Алар Каріс прибули до Києва.

 

 

12:45 Майже сорок країн запустили в ООН ініціативу щодо вето, котра спрямована на підвищення ролі Генеральної Асамблеї ООН, посилення багатосторонності та забезпечення механізму підзвітності між органами ООН відповідно до Статуту Організації, повідомив Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН. Важливо, що поряд з Україною ініціативу підтримали США – країна, яка сама має право вето. Згідно з проєктом резолюції, Генасамблея буде автоматично скликатися щоразу, коли в Раді Безпеки застосовуватиметься вето, протягом 10-денного терміну з метою проведення дебатів щодо ситуації, в якій застосоване вето, за винятком, коли питання розглядається на Надзвичайній спеціальній сесії ГА ООН.

 

12:19 Росіяни обстріляли місто Чуднів, через яке проходить важливе залізничне сполучення між західними і центральними областями, зокрема між Львовом і Києвом. Як повідомила вранці "Укрзалізниця", "у зв’язку з ворожою активністю вночі, низка поїздів подолала ділянку Шепетівка-Бердичів із затримками". Житомирська обласна військово-цивільна адміністрація інформує: "Пізно ввечері ворог завдв ракетного удару по інфраструктурному об'єкту у місті Чуднів. Загиблих та постраждалих немає. Деталі з’ясовуються".

 

12:04 Радник ОП Олексій Арестович підтвердив, що частині вояків 36-ої бригади морської піхоти вдалося прорвати оточення в Маріуполі і з'єднатися із полком "Азов". "Захисники міста, тепер уже спільно, серйозно укріпили свій район оборони", – прокоментував він.   

 

11:45 Президент Франції Емманюель Макрон відмовився назвати дії росіян щодо українців геноцидом: «Сьогодні я був би обережним із такими термінами, тому що ці два народи – брати». Але тут же дав інше пояснення: «Я хочу продовжувати намагатися, наскільки це можливо, зупинити цю війну та відновити мир. Я не впевнений, що ескалація риторики слугуватиме цій справі».

 

11:26 Розвідка Великої Британії своє традиційне щоденне зведення присвятила російському генералу Олександру Дворінкову, котрого призначили керувати бойовими діями проти України. Згідно з оцінкою британських експертів, призначення Дворнікова підтверджує те, що Росія провела неефективне планування війни. До того ж, російська армія не мала злагодженої координації. 

 

10:40 Львівські ресторатори запропонували знижку 10% на все меню із промокодом "Медведчук". Про це повідомив ресторанний маркетолог Всеволод Поліщук. Клієнтам при розрахунку слід сказати: "Медведчук всьо". Наразі до акції приєдналося чотири заклади: "Моцарт і селера", "Чотири Чебуреки", Phila, "Бойківська гостина". 

 

10:14 Президент США Джо Байден вперше охарактеризував дії російських військових в Україні як геноцид. «Я назвав це геноцидом, тому що стає все ясніше і ясніше, що Путін просто намагається стерти з лиця землі навіть саму думку про те, що можна бути українцем. З'являється все більше доказів буквально жахливих речей, які зробили російські в Україні», – заявив він журналістам в Айові, додавши, що юридичною кваліфікацією геноциду мають займатися юристи на міжнародному рівні.

 

10:07 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 19 800 осіб,

танків – 739 од.,

бойових броньованих машин – 1964 од.,

артилерійських систем – 358 од.,

РСЗВ – 115 од.,

засобів ППО – 64 од.,

літаків – 158 од.,

гелікоптерів – 143 од.,

автомобільної техніки – 1429 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 132 од.,

спеціальної техніки – 25 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 7 од., бойових броньованих машин – 18 од., автомобільної техніки – 23 од., артилерійських систем – 9 од., літаків – 1 од., гелікоптерів – 3 од., засобів ППО – 1 од., РСЗВ – 4 од., БПЛА – 8 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

62% танків (з них 3,4% за минулий тиждень),

68% бойових броньованих машин (з них 2,5% за минулий тиждень),

22% артилерійських систем (з них 1,6% за минулий тиждень),

48% літаків (з них 2,4% за минулий тиждень),

60% гелікоптерів (з них 3,3% за минулий тиждень).

 

 

10:06 У Німеччині висловили подив рішенням Києва відхилити візит президента Франка-Вальтера Штайнмаєра до української столиці. Із такою заявою виступив представник уряду ФРН. "Президент чітко і недвозначно займає позицію на боці України", – заявив він, згідно з повідомленням DW. "Німеччина була і залишається у міжнародному масштабі однією з найрішучіших прихильниць України, і це тісно пов'язано з багаторічною роботою нинішнього федерального президента", – додав представник кабінету міністрів.

 

09:59 Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс заявив: "Після стількох жахливих кадрів геноциду, воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних російськими військами в Україні, стає ясно, що єдина країна у світі, котра потребує реальної денацифікації, – це Російська Федерація".

 

09:34 Росія нарощує сили військової авіації на аеродромі "Липецьк-2". Кількість винищувачів та бомбардувальників на аеродромі збільшилась вдвічі порівняно з кінцем березня – тепер там перебуває понад 30 військових літаків. На супутникових знимках, що їх отримав проєкт "Схеми" ("Радіо Свобода"), видно 6 важких багатоцільових високоманеврових винищувачів Су-27, 14 винищувачів-бомбардувальників Су-30 або Су-34, 10 бомбардувальників Су-24 та ще 4 не ідентифіковані борти.

 

 

09:07 Генеральний штаб інформує, що російська армія намагається захопити нові території на Південнобузькому напрямку. Недавно Збройні Сили України провели там кілька вдалих атак проти росіян.

 

Ворог не перестає завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах цивільної інфраструктури у Харківській та Запорізькій областях. Активно веде повітряну розвідку.

До 26 квітня російська федерація ввела в прикордонних з нашою державою районах та на тимчасово окупованій території Криму так званий “жовтий рівень терористичної загрози”. Вказані заходи проводяться, імовірно, з метою організації переміщення військової техніки, озброєння та особового складу на територію України.

Окупанти продовжують перекидання до України так званих “добровольців”. Так, за наявною інформацією, у Ленінградській області сформовано батальйон чисельністю близько 400 осіб. Складається він виключно з військовослужбовців, які мають бойовий досвід. Направили їх в Україну для посилення одного з підрозділів 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії.

На Сіверському напрямку не виключається утримання в прикордонних з Україною районах Курської області окремих підрозділів для проведення демонстраційних дій з метою сковування наших сил.

На Слобожанському напрямку продовжується часткове блокування та артилерійські обстріли міста Харкова. На деяких тимчасово зайнятих територіях ворог вдається до формування підрозділів так званої “народної міліції”. Для виконання зазначених заходів здійснює відповідну роботу.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Веде наступ в районі металургійного комплексу Азовсталь та морського порту.

На Південнобузькому напрямку ворог намагається оволодіти окремими населеними пунктами, успіху не має.

На території Донецької та Луганської областей захисниками України за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено дві одиниці автомобільної техніки та три артилерійські системи противника.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу збито ворожий літак Су-25. Противник суттєво зменшив використання авіації у зв’язку з погодними умовами.

 

08:14 Частина 36-ої окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ імені контрадмірала Михайла Білинського у Маріуполі змогла з’єднатися з силами полку “Азов” після вдалої спецоперації. Про це повідомляє миколаївське видання news.pn. "Вийти вдалося декільком сотням морських піхотинців, у тому числі й пораненим“, – розповів миколаївський офіцер. Сайт "Новинарня" розповідає, що особовий склад 36-ої бригади розділився на кілька груп. Одна з них пристала на пропозицію приєднатися до підрозділів “Азову”, який тримає оборону в районі заводу “Азовсталь”. При тім кілька джерел повідомляють, що днем раніше група на чолі з командиром бригади полковником Володимиром Баранюком колоною техніки спробувала здійснити прорив у північному напрямку, щоб перейти лінію фронту та з’єднатися з основними силами ЗСУ. Унаслідок вогневого ураження колона розсіялася. Частина з них, імовірно, загинула, частина опинилася в оточенні та в полоні. Допит однієї такої групи, оточеної в лісі, провів російський пропагандист із “Пєрвого канала” Алєксандр Сладков.

 

07:46 Командування "Південь" інформує: розгублений та озлоблений невдачами ворог вдається до відчайдушних спроб покращити тактичне положення та повернутися на кордон Херсонської та Миколаївської областей. Але наші війська міцно утримують відбиті території, навіть під артилерійськими обстрілами.

 

01:01 Сполучені Штати Америки не мають змоги підтвердити інформацію про використання Росією хімічної зброї у Маріуполі, заявив державний секретар Ентоні Блінкен. Водночас він заявив, що Росія "може використовувати різноманітні хімічні засоби боротьби із масовими заворушеннями, включно із сльозогінним газом, змішаним із хімічними речовинами, які можуть викликати сильніші симптоми, для того, щоб послабити, позбавити дієздатності українських бійців та цивільних", – повідомляє "Голос Америки".

 

00:19 Президент України Володимир Зеленський заявив у нічному зверненні, що Віктора Медведчука затримали при спробі дременути за межі України. Саме для втечі лідер "ОПЗЖ" й убрався у камуфляж. Зеленський запропонував обміняти Медведчука на українських військовополонених і звернувся до очільників правоохоронних і військових відомств із проханням розглянути таку пропозицію. "Пропоную Російській Федерації обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців і дівчат у російському полоні", – сказав Президент.

 

13.04.2022