48-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:19 Президент України Володимир Зеленський заявив у нічному зверненні, що Віктора Медведчука затримали при спробі дременути за межі України. Саме для втечі лідер "ОПЗЖ" і убрався у камуфляж. Зеленський запропонував обміняти Медведчука на українських військовополонених і звернувся до очільників правоохоронних і військових відомств із проханням розглянути таку пропозицію. "Пропоную Російській Федерації обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців і дівчат у російському полоні", – сказав Президент.

 

23:58 Посол України у Німеччині Андрій Мельник заявив, що офіційний Київ не дав згоди на візит президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, але запрошує канцлера Олафа Шольца. "Президент сподівається на цього", – сказав посол Мельник, як повідомляє Der Spiegel.

 

23:23 Кремль не йме віри, що Медведчука заарештувано. "Щось казати було би недобре без якихось підтверджень. Все-таки така кількість фейків зараз іде з України", – заявив прессекретар Владіміра Путіна Дмітрій Пєсков. 

 

22:17 Служба безпеки України оприлюднила нову фотографію заарештованого Віктора Медведчука. Згідно з повідомленням спецслужби, Медведчук намагався ховатися, перебравшись в український камуфляж. Голова СБУ Іван Баканов сказав, що спецоперація була "блискавичною, небезпечною, багаторівневою".

 

#ФОТО 

 

 

Ти можеш бути проросійським політиком і роками працювати на державу-агресора. Ти можеш ховатися від правосуддя останнім часом. Можеш навіть одягнути українську військову форму для маскування… Але чи допоможе тобі це втекти від покарання? Аж ніяк! Кайдани чекають на тебе. І на таких же зрадників України, як ти!

Проросійські запроданці та агенти спецслужб рф, запам’ятайте – у ваших злочинів немає жодного строку давності. Та схованок, де б ми вас не знайшли!

 

Служба безпеки України

 

21:40 Офіс Генерального прокурора та СБУ склали підозру російському публіцисту, автору книги "Денацификация Украины. Страна невыученных уроков" Армену Гаспаряну через публічні заклики до геноциду. "Автор закликав владу РФ провести так звану «денацифікацію» України. В тому числі шляхом проведення воєнних дій на її території та забезпечення повного зовнішнього контролю. Підозрюваний вказав на необхідність початку «денацифікації», а по суті геноциду українського народу, з кордонів так званих «ДНР» та «ЛНР», просуваючись далі по всій території України. Серед його ідей – фільтраційні і концентраційні табори для українців та навіть їх повне знищення", – поінформували у прокуратурі.

 

21:21 Українським правоохоронцям вдалося схопити Віктора Медведчука! Увечері у вівторок Президент України Володимир Зеленський опублікував фотографію Медведчука в кайданках: "Проведено спецоперацію завдяки СБУ. Молодці! Деталі згодом. Слава Україні!" – прокоментував Зеленський. На знимці лідер "ОПЗЖ" вбраний в українську військову форму.

 

   

 

20:32 Представники французької жандармерії та медичної служби збройних сил Франції прибули до України, щоб допомогти у розслідуванні вбивств російськими військовими людей на Київщині. Як повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, місія приїхала із ДНК-лабораторією та необхідним обладнанням для організації огляду тіл та впізнання. Вона працюватиме в Україні упродовж 15 днів.

 

20:06 Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав назвав невчасним задум Ватикана, щоб під час цьогорічної Хресної дороги у Римі у Страсну п’ятницю хрест спільно несли українці й росіяни. "Вважаю таку ідею невчасною, двозначною та такою, що не враховує контекст військової агресії росії проти України. Для греко-католиків України тексти і жести ХІІІ стації цієї Хресної дороги є незрозумілими, а навіть образливими, особливо в контексті очікуваного другого, ще більш кривавого наступу російських військ на наші міста і села. Знаю, що і наші брати римо-католики поділяють ці думки та переживання", – заявив кир Святослав. Глава УГКЦ повідомив, що він уже переказав до Ватикану ті численні негативні реакції багатьох єпископів, священників, монахів і монахинь та мирян і попросив переглянути цей замисел.

 

19:14 Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр підтвердив, що він планував відвідати Київ, але його візит було потрактовано як небажаний. "Я був готовий, але виявилося – і я мушу це відзначити – що в Києві це не було бажаним", – сказав Штайнмаєр.  

 

18:56 Владімір Путін заявив, що інформація про звірства російської армії в Бучі – це "фейк" такий самий, який був із Сирією. Його кумпель Олександр Лукашенко заявив, що інсценізація – то була робота англійців. 

 

18:33 Увесь хлор із Луганської області вивезли до Дніпра, щоб запобігти російським провокаціям. "На нашому водоканалі воду тепер очищують дорогою, проте абсолютно безпечною речовиною. Провокації не пройдуть!" – прокоментував голова обласної адміністрації Сергій Гайдай.
 

18:07 Німецька газета Bild пише, що Володимир Зеленський відмовився прийняти з візитом президента ФРН Франка Вальтера-Штайнмаєра. Українські дипломати кажуть, що така зустріч була б несвоєчасною через роль Штайнмаєра в налагодженні німецько-російських зносин. 

 

    

 

17:39 BBC опублікувала матеріал зі свідченнями про зґвалтування українських жінок російськими військовиками. 

 

У тихому сільському районі за 70 км на захід від Києва ми поговорили з 50-річною Анною. Ми змінили її ім'я з метою безпеки.

Анна розповіла нам, що 7 березня вона була вдома зі своїм чоловіком, коли увірвався іноземний солдат.

"Під дулом зброї він відвів мене до будинку неподалік. Він наказав мені: "Роздягайся, а то я тебе застрелю". Він постійно погрожував мене вбити, якщо я не зроблю, як він сказав. Потім він почав мене ґвалтувати", — розповіла вона.

Анна описала свого нападника як молодого худого чеченського бійця.

"Поки він мене ґвалтував, увійшли ще четверо солдатів. Я думала, мені кінець. Але вони його забрали. Більше я його не бачила", — сказала вона. Вона вважає, що її врятував інший підрозділ російських солдатів.

Анна повернулася додому і знайшла свого чоловіка. Він був поранений у живіт.

"Він намагався бігти за мною, щоб врятувати мене, але в нього влучили кулі", — сказала вона. Вони обоє сховалися в будинку сусіда. Через бої вони не могли відвезти її чоловіка до лікарні. Через два дні він помер від ран.

 

із матеріалу BBC

 

17:15 Портал журналістики відкритих даних OSINTtechnical опублікував відео зруйнованого складу в селищі Новоайдар на Луганщині. На згарищі видно рештки вантажівок із паливом, ракетні системи "Град" тощо. Про обстріл цього складу кілька днів писав голова обласної адміністрації Сергій Гайдай: "Наші захисники знищили склад з боєкомплектом орків біля окупованого населеного пункту Луганщини – Новоайдару. Те, що росіяни розносять по своїх сєпарських джерелах, що ЗСУ обстріляли житловий сектор – брехня! А в нас маленька перемога – палало 2,5 години те, що вже сьогодні могло вбити наших людей".

 

 

16:42 Служба безпеки України опублікувала запис телефонної розмови російського солдата зі своєю партнеркою. Під час бесіди пара обговорює ґвалтування українських жінок. "Ты давай там, украинских баб насилуй и мне ниче не говори... Главное – предохраняйся".

 

16:11 Колишній президент США Барак Обама заявив, що порівняно з часами його, Обами, президентської каденції, Владімір Путін став більш безрозсудним. Водночас колишній американський лідер певен, що Путін завше був жорстоким і шовіністичним. "Путін завжди був безжальним як до свого народу, так і до інших. Він завжди був охоплений цим викривленим, спотвореним почуттям образи та етнічного націоналізму. Гадаю, ця частина Путіна була притаманною йому завжди. Те, що ми бачили під час вторгнення в Україну, – це безрозсудність, котрої ви могли не очікувати вісім-десять років тому. Хоча небезпека була завжди", – сказав Обама в інтерв'ю NBC

 

15:54 Посольство України у Ватикані намагається запобігти контраверсійному замислу Святого Престолу із залученням українки та росіянки для символічної акції, запланованої на майбутню Страсну П'ятницю під час проходження однієї зі стацій Хресної дороги. "Посольство при Ватикані розуміє та поділяє загальну стурбованість української та багатьох інших спільнот щодо ідеї зібрати разом українську і російську жінок, щоб нести Хрест під час П'ятничної Хресної Дороги у Колізеї. Зараз ми працюємо над питанням, намагаючись пояснити неможливість його реалізації та очікувані наслідки", – повідомив наш посол Андрій Юраш.

 

15:22 У селі Шевченкове, що в Броварському районі на Київщині, у підвалі виявили тіла шести громадян із вогнепальними пораненнями. Прокуратура відкрила справу за фактом порушення законів та звичаїв війни.

 

14:48 Військовослужбовці 93-ої окремої механізованої бригади на розгромлених позиціях російських військовиків виявили дамські сумочки і парфуми. "Ви колись дивилися російські фільми про війну? Про Афганістан, Чеченські війни? Про героїчних російських вояк, які, попри перевагу противника, виконують накази, прикривають грудьми товаришів, утримують стратегічно важливі висоти під вогнем? А чи бачили у таких фільмах на полі бою, наприклад, жіночу сумочку на ланцюжку? Чи рожеву парасольку і пляшечки з парфумами?.. У російських військових нема ніякої звитяги, честі, відчуття побратимства. Бо це великі зграї мародерів, грабіжників та покидьків", – прокоментували в бригаді.

 

 

14:12 Україна відбила спробу масштабної кібератаки на об’єкти енергетики України, повідомила Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації. Гакерський напад мав "покласти" високовольтні електричні підстанції, комп'ютери, сервери, автоматизовані робочі місця, активне мережеве обладнання. "Первинна компрометація відбулася не пізніше лютого 2022 року. Відключення електричних підстанцій та виведення з ладу інфраструктури підприємства було заплановане на вечір п’ятниці, 8 квітня 2022 року. Разом з тим, реалізації зловмисного задуму на поточний момент вдалося запобігти", – поінформували у Держспецзв'язку.

 

13:56 Рух "ЧЕСНО" вніс уже понад сотню осіб до реєстру представників влади, правоохоронців, журналістів та суддів, котрі пішли на колаборацію із російським агресором, – так званого "Реєстру держZрадників". Серед цих ста осіб є 73 політики, 13 представників правоохоронних органів, 13 медійників та 1 суддя. Представники "ЧЕСНО" зазначають, що активно співпрацюють із правоохоронними органами та громадськими організаціями; також отримало інформацію від Національного агентства з питань запобігання корупції.

 

13:40 Президент України Володимир Зеленський виступив зі зверненням перед сеймом Литви. Голова держави присвятив велику частину промови цінностям і заявив, що Литва подає приклад цілій Європі: "Ви були серед перших, хто прийшов на допомогу Україні. І залишаєтеся серед тих, хто дбає про мир і безпеку Європи найбільше". 

 

#ЦИТАТА

 

Чи цінності вже відіграли своє і можуть стати хіба що експонатами в музеях для туристів? Просто частиною історичної спадщини Європи десь у залах старовинних палаців, а не тим, що визначає реальне життя. На жаль, поки немає спільної для всіх європейців відповіді на це запитання.


Євросоюз обговорює вже шостий пакет санкцій проти Росії за війну, небачену з часів Другої світової, а досі невідомо, чи опиниться під санкціями нафта. Навіть після побачених масових убивств у Бучі та інших містах, навіть знаючи про депортації людей, навіть спостерігаючи за свідомим руйнуванням мирних міст російськими ракетами й авіабомбами, деякі країни ЄС ніяк не можуть визначитися, коли ж вони хоча б суттєво обмежать купівлю російських енергоносіїв.

 

Володимир Зеленський

 

13:13 Служба безпеки України викрила групу зловмисників, котра планувала акції з повалення конституційного ладу в Україні на замовлення РФ. Організатора та ключових осіб затримали у березні в Івано-Франківській і Хмельницькій областях. Лідер зізнався слідству, що мав намір створити "нове народовладдя" в Україні, "і якщо чинна влада сама не піде у відставку, то група перейде до силового сценарію". "Для захоплення влади угруповання мало завербувати 500 бойовиків, бажано з колишніх військовослужбовців АТО, і забезпечити їх зброєю", – повідомили у СБУ.

 

12:36 Поліція Київщини повідомила, що всередині березня біля села Гавронщина росіяни розстріляли родину при спробі евакуюватись. Загинули двоє дітей – 2-річний хлопчик та 14-річний підліток, а також жінки віком 30, 50 та 70 років. Чоловіка, який був за кермом, шпиталізували.

 

#ЦИТАТА

 

 

"Генерал армії Дворніков, схоже, завершив повну мобілізацію всіх наявних чоловіків у «ДНР» і «ЛНР» за останні кілька днів. Мета настільки ж очевидна, як і цинічна – наскільки це для нього характерно. В армії РФ критично не вистачає підготовлених кадрів і резервістів, особливо піхоти (відсутність піхоти є однією з причин великих втрат її механізованих військ). Таким чином, нічого кращого, як призвати сепаратистів: «Якщо вони хочуть ДНР і ЛНР, нехай і за них воюють». Крім того, втрати, яких зазнали сепаратисти, – це «не російські втрати», тому Путіну не потрібно турбуватися про можливі проблеми вдома. Загалом можна очікувати, що «ДНР» і «ЛНР» нададуть на лінію фронту близько 40–45 БТГ (по 600–800 військових кожна)".

 

Том Купер

 

12:04 Полк "Азов" інформує, що військовики, які постраждали внаслідок розповсюдження отруйної речовини в Маріуполі, перебувають у відносно задовільному стані. Основна симптоматика постраждалих: гіперемія обличчя, підвищення артеріального тиску, сухість та печія в області ротоглотки, слизових ділянок очей. Серед постраждалих цивільних найгірший стан – у літньої жінки. "Наразі відомо, що ворогом було застосовано отруйні речовини або сильнодіючі отруйні речовини переважно задушливої дії. Втім через перебування в повній блокаді їх токсикологічний аналіз неможливий", – додали у міській раді Маріуполя.

 

11:42 Українська розвідка отримала інформацію, що Росія готує теракти для посилення антиукраїнських настроїв у російському суспільстві та прискорення мобілізації. "Російські спецслужби планують серію терактів з мінуванням і підривом житлових будинків, лікарень та шкіл у російських населених пунктах. А також завдання ракетно-бомбових ударів по місту Білгород чи одному з міст Криму", – заявив начальник головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов. Він не виключив, що спецслужби РФ влаштують теракти, котрі подаватимуть як помсту українців за Бучу і Краматорськ. Буданов звернув увагу на те, що в Росії вже нагнітають тривогу – у Білгородській і Курській областях активно риють окопи, поширюють чутки про присутність українських диверсійних груп.

 

11:19 Інформацію про застосування Росією хімзброї в Маріуполі перевіряють, є припущення, що це були фосфорні боєприпаси, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Вона додала, що ризик застосування хімічної зброї російськими силами є, «і він досить високий».

 

11:14 Європейське поліцейське агентство допоможе шукати активи, які належать росіянам, котрі потрапили під санкції в ході операції, яку назвали “Оскар”. Європол також підтримуватиме розслідування, пов'язані з обходом торговельних та економічних санкцій, запроваджених ЄС. Операція "Оскар" триватиме не менше року.

 

11:01 Уповноважена з прав людини Людмила Денісова заявила західним медіа про масові зґвалтування росіянами жінок і дітей у Бучі. "Під час окупації Бучі російські солдати тримали в одному з підвалів близько 25 жінок та дівчат віком від 14 до 24 років та регулярно ґвалтували. Дев'ять із них тепер вагітні, – розповіла вона про один із злочинів окупантів. – Російські солдати сказали їм, що ґвалтуватимуть до такої міри, щоб їм був огидний секс, щоб вони не народжували українських дітей".

 

10:44 Росія отримує боєприпаси та військову техніку з Іраку через іранські мережі контрабанди зброї, розповіли The Guardian бойовики іракських угруповань та джерела у регіональній розвідці. Йдеться про протитанкові ракети, реактивні системи залпового вогню та гранати. Зброю Росії передавало, зокрема, шиїтське угруповання «Хашд аш-Шаабі», представник якого заявив: "Нам все одно, куди піде важке озброєння. Все, що спрямоване проти США, нас тішить".

 

10:23 Канцлер Австрії Карл Негаммер повідомив, що наприкінці зустрічі Путін сказав йому: "Було б краще, якби війна скоріше закінчилася", – проте сенс цих слів незрозумілий. Вони могли або сигналізувати про готовність Путіна до подальших мирних переговорів, але можуть означати і швидкий та брутальний напад на Донбас. "У нас не може бути ілюзій: президент Путін повністю прийняв логіку війни та діє відповідно. Ось чому я вважаю, що так важливо постійно зіштовхувати його з фактами війни", – зазначив канцлер, який вперше зустрічався з Путіним.

 

10:16 Повертатися на Київщину можна буде у кінці травня, оцінив голова Київської ОВА Олександр Павлюк. Точніші дати можна буде назвати наприкінці квітня, коли стане зрозумілішою ситуація із відновленням житла та розмінуванням території.

 

10:09 Аналіз ходу війни від Міністерства оборони Великої Британії:

– Посилення боїв на сході України протягом наступних двох-трьох тижнів інтенсифікуються, оскільки Росія продовжує перефокусовувати свої зусилля там.

– Атаки російських військ зараз, як і раніше, сфокусовані на українських позиціях під Донецьком та Луганськом; також бої продовжуються в районі Миколаєва та Херсона та відновлюється наступ на Краматорськ.

– Російські війська продовжують відводити з Білорусі для передислокації для підтримки операцій на сході України.

 

10:03 Міський голова Житомира Сергій Сухомлин запропонував з 1 вересня більше не набирати у школах міста класи з вивченням російської мови: "У найближчі 20–30 років нашим дітям ця мова точно не знадобиться".

 

09:28 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 19 600 осіб,

танків – 732 од.,

бойових броньованих машин – 1946 од.,

артилерійських систем – 349 од.,

РСЗВ – 111 од.,

засобів ППО – 63 од.,

літаків – 157 од.,

гелікоптерів – 140 од.,

автомобільної техніки – 1406 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 124 од.,

спеціальної техніки – 25 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 100 ворогів, танків ‒ 7 од., бойових броньованих машин – 23 од., автомобільної техніки – 19 од., артилерійських систем – 2 од., літаків – 3 од., гелікоптерів – 3 од., засобів ППО – 8 од., БПЛА – 5 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

61% танків (з них 4,0% за минулий тиждень),

67% бойових броньованих машин (з них 2,9% за минулий тиждень),

22% артилерійських систем (з них 1,1% за минулий тиждень),

48% літаків (з них 2,1% за минулий тиждень),

58% гелікоптерів (з них 2,1% за минулий тиждень).

 

 

09:23 Військовики 36-ої окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського передали своє звернення українцям через журналістку телеканалу "1+1" Наталію Нагорну. "Ми – захисники Маріуполя, 36-та бригада морської піхоти, яка до останнього тримала і тримає оборону цього міста. Ми не здавали позицій. Ми тримали кожен клаптик цього міста згідно з нашими можливостями. Але реалії такі, що дійсно місто опинилося в блокаді, у кільці. Жодного підвозу боєприпасів, продовольства не відбувалося. Тримали до кінця... Ми не залишили своїх позицій. Ми були вірними і залишаємося вірними завжди", – заявили вояки. Хлопці висловили сподівання, що їхню справу доведуть до кінця – до перемоги.

 

09:04 Чиновник Пентагону повідомив на брифінґу на засадах анонімності: є дані, що російські сили, перекинуті з півночі України в Білорусь та до російського міста Валуйки, рухаються на схід України. "Ми не вважаємо, що новий наступ на сході України уже почався", – уточнив він. З його слів, "вони працюють над посиленням свого потенціалу", цитує "Голос Америки". "За нашими оцінками, чимала кількість їхніх БТГ неефективні в бою. Побачимо, як росіяни будуть їх переформовувати або повертати на бойові позиції", – додав він.

 

08:27 Генштаб ЗСУ інформує, що росіяни почали розгортати системи ППО у районі Мелітополя та Іловайська.

 

Ворог намагається завершити перегрупування та переміщення підрозділів до районів зосередження у Бєлгородській та Воронезькій областях російської федерації, а також перебазування авіації повітряно-космічних сил на аеродроми, що знаходяться у безпосередній близькості до східних кордонів України.

Російські окупанти, нехтуючи нормами Міжнародного гуманітарного права, продовжують використовувати тактику розміщення техніки та живої сили безпосередньо у житловій забудові. Так, на тимчасово зайнятих територіях Запорізької та Херсонської області окупанти використовують приміщення аграрних підприємств, об’єкти енергетичної та соціальної інфраструктури, центральні райони населених пунктів. Відзначено випадки ведення ворогом бойових дій в цивільному одязі.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Змін в положенні та діях підрозділів ворога на вказаних напрямках не зафіксовано.

На Сіверському напрямку противник завершує передислокацію окремих підрозділів до східної операційної зони. Триває переміщення підрозділів 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу до визначених районів у Бєлгородській та Воронезькій областях.

На Слобожанському напрямку війська противника продовжують часткове блокування міста Харкова. В районі міста Ізюм ворог веде бойові дії силами окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової та 20-ї загальновійськової армій. Проводить повітряну розвідку з метою виявлення позицій підрозділів наших військ та визначення маршрутів їх висування.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник веде бойові дії та утримує визначені рубежі силами зі складу Південного військового округу. Здійснює переміщення додаткових підрозділів для ведення бойових дій на території України.

Виявлено ознаки посилення системи протиповітряної оборони в районах населених пунктів Мелітополь та Іловайськ.

Імовірно, в подальшому противник намагатиметься взяти під контроль місто Маріуполь, оволодіти Попасною та вести наступ у напрямку на Курахове з метою виходу на адміністративні кордони Донецької області.

На Південнобузькому напрямку ворог утримує визначені рубежі силами підрозділів зі складу Південного військового округу. Проводить поповнення регулярних втрат в живій силі та техніці. Намагається забезпечити живучість власних пунктів управління. Противник не полишає спроб закріпитись на адміністративних кордонах Херсонської області.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельні угруповання противника продовжують виконувати завдання щодо ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки, вогневої підтримки сухопутних підрозділів.

Зберігається загроза застосування противником ракетного озброєння.

На території Донецької та Луганської областей нашими воїнами за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено чотири танки, п’ять одиниць броньованої, двадцять шість одиниць автомобільної техніки та вісім артилерійських систем противника.

Угрупованням Повітряних сил Збройних Сил України за попередню добу уражено сім повітряних цілей: один літак, два вертольоти та чотири безпілотних літальних апарати.

 

07:28 На Миколаївщині перебрані російські диверсанти на трьох цивільних автівках, видаючи себе за групу евакуйованих мешканців, спробували атакувати українські позиції. Як повідомили в ОК "Південь", диверсантам дали відсіч – пʼятьох було знищено.

 

00:41 Лідер "Азову" Андрій Білецький підтвердив інформацію про застосування хімічної зброї проти вояків у Маріуполі. З його слів, атака була, очевидно, невдалою: проблеми зі здоров'ям відчуло лише троє вояків. “Якщо говорити про практичну сторону, то вона невелика – троє бійців мають ознаки отруєння бойовими хімічними речовинами. Але без катастрофічних наслідків. Навіть зброю масового ураження ці ідіоти не можуть використати повноцінно... Якщо говорити про моральну сторону, то вона свідчить лише про одне. Про боягузтво", – прокоментував Білецький.

 

00:11 Президент України Володимир Зеленський у своєму понеділковому зверненні висловив тривогу через наміри росіян використати хімічну зброю у війні проти українців. Зеленський закликав запровадити потужніші санкції проти РФ, аби не допустити цього. "Хочу нагадати світовим лідерам, що можливе застосування хімічної зброї російськими військовими вже обговорювалося. І вже на той час це означало, що потрібно реагувати на російську агресію значно жорсткіше і швидше. Зараз Європейський Союз почав обговорювати шостий санкційний пакет проти Росії. Час зробити цей пакет таким, щоб навіть слова про зброю масового ураження з російського боку більше не пролунало. Нафтове ембарго проти Росії – обов'язкове. Будь-який новий санкційний пакет проти Росії, який не торкатиметься нафти, буде сприйнятий у Москві з посмішкою", – заявив Зеленський.   

 

12.04.2022