Метафора оголеної емоції

 

Виставкою малярських творів із серії «Амазонки» львівського художника Євгена Равського  відбулося відкриття проекту «АртФронт» у мистецькій галереї «Дзиґа».

 

Євген Равський презентує живопис у Караваджівських традиціях, провадячи  давню серію топлес «Амазонки», що своєю закоріненістю у міф здобулася тепер під дією актуальних історичних подій на вивільнення ширшого спектру іманентних сенсів: міліарної емансипації, при чому не тільки суто жіночої, а й метафорично національної.

 

 

 «Загалом, я кручуся довкола старих текстів. Я створюю образи на основі літератури»,  – пояснює Євген Равський.

 

 

Особливістю цієї виставки є те, що вона представляє живописні роботи різного часу, які об’єднує спільна тема міфу. Але не тільки. Спільною для цих робіт є також образ жінки, яка постійно «мігрує» між реальністю та міфом, між казкою та сьогоденням.

 

 

Кожний образ, хоч і взорувався на реальній моделі, усе ж показує певні емоційні стани, тому перед нами не портрети, а радше алегорії чи метафори («узагальнені образи», як писала св. п. мистецтвознавця Наталка Космолінська).

 

 

Окрім виставки живописних творів Євгена Равського у мистецькій галереї «Дзиґа» відкрито Open call для митців і мисткинь з України, які творять під час війни.

 

«Якщо ви залишились, або ж були вимушені покинути рідну Україну на деякий час, але попри все, продовжуєте творити з 24.02. Надсилайте нам свої роботи, які є рефлексією на війну в Україні. Подані роботи будуть надруковані у 1-му примірнику для експонування в галереї Дзиґа. Також будемо публікувати ваші роботи для популяризації у наших соцмережах та на сайті. Відвідувачі проєкту у галереї зможуть придбати вашу роботу у вигляді постера. Добровільний внесок піде 100% на підтримку ЗСУ. Дедлайн – 15 квітня. Результати відбору – 17 квітня», –  повідомляють у галереї «Дзиґа».

 

Результатом відбору робіт стане реалізація проєкту в квітні 2022 року в Артцентрі «Дзиґа».

 

До речі, іще одним актуальним напрямком роботи галереї є авторські екскурсії її керівника й співзасновника Влодка Кауфмана, який розповідає відвідувачам легендарну історію від дня заснування (1993р.) простору Артцентру «Дзиґа» й до тепер. Ця ініціатива відбувається  у рамках проекту «Львів Зустрічає».

 

У такий спосіб  «Дзиґа» продовжує безкоштовну мистецьку ініціативу, започатковану Асоціацією Галеристів «Львів Зустрічає». Вона спрямована на підтримку жителів та гостей міста під час війни.

 

«Нині у Львова є місія. Місто стало прихистком для багатьох українців в умовах війни. Сьогодні люди тікають з під ворожих куль і «градів», подалі від жаху і страхів та дуже потребуть зігрітися. І не лише тілом, але й душею. Надбання Львова – його мистецтво та архітектура, його культура і люди можуть стати таким перемикачем. Приєднуйтесь до наших подій безкоштовно!», –  закликають ініціатори мистецьких зустрічей.

 

 У рамках програми вже відбулися зустрічі із класичною музикою в камерному залі Львівської Філармонії, бесіди мистецтвознавців Богдана Шумиловича і Бориса Філоненка в артцентрі «Я галерея», прогулянка Стрийським парком з Павлом Гудімовим та Олександрою Сладковою, прогулянка із Влодком Кауфманом вулицею Вірменською, де зосереджена діяльність львівських галерей IconArt, Art gallery of madam Palmgren,  Green Sofa Gallery та «Дзиґа».

 

05.04.2022